Google Home Hub komt onder nieuwe naam uit in Nederland

Google brengt zijn slimme speaker met scherm Home Hub uit in Nederland. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De naam van de speaker wordt Nest Hub en gaat volgende week in de verkoop. De leveringen beginnen 28 mei.

De Nest Hub is hetzelfde apparaat als de Home Hub die vorig jaar uitkwam in diverse andere landen. Google voegt naar eigen zeggen de merken Google Home en Nest samen om uit te dragen dat apparaten in huis beter moeten samenwerken. Google kocht Nest enkele jaren geleden. Het bedrijf maakt thermostaten en beveiligingscamera's.

Google maakt alleen melding van de release van Nest Hub met 7"-scherm en zonder camera in Nederland. De zoekgigant kondigde dinsdagavond tijdens de eigen ontwikkelaarsconferentie I/O ook een grotere versie met 10"-scherm en camera aan. Wanneer en of die verschijnt in Nederland is onbekend. De Nest Hub Max verschijnt in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië deze zomer voor 229 dollar.

De Nest Hub gaat op 8 mei in de voorverkoop en 28 mei in de verkoop voor 129 euro. De Google Home-speaker blijft onder dezelfde naam te koop, maar de adviesprijs gaat omlaag van 149 naar 99 euro. Tweakers reviewde de Google Nest Hub enkele maanden geleden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-05-2019 • 20:28

86 Linkedin

Reacties (86)

86
83
49
5
2
21
Wijzig sortering
Ik heb er al een poosje een. Leuk foto lijstje en een kookwekker ;) om dit ding succesvol te maken lijkt me het handig als je hier dan ook Nederlands tegen kan praten, daar is volgens mij niks over aangekondigd?
Uiteraard gaan we Google Nest Hub niet in Nederland verkopen zonder ondersteuning voor Nederlands. :)
Dat is mooi, heb hem hier al een paar maanden staan en zou fijn zijn als Nederlands er ook op komt!
Sowieso nog graag wat Engelse features naar hier, zoals kunnen bellen (via Duo) en ook kunnen bellen naar andere speakers in je huis zou heel welkom zijn.
Google Nest Hub ondersteunt Duo ook in Nederland, maar audio only (want geen camera). :)
Ja, ik vraag het in het Engels en dan verschijnt Duo inderdaad (in het Nederlands) maar de andere kant rinkelt dan niet, in mijn tests dus het is dan nog niet direct bruikbaar.
Ook moet er nog iets slims bedacht worden qua accounts: de Hub staat in huis en is dus een familie-apparaat, net als een ouderwetse huistelefoon.
Echter, als iemand ons (als gezin) wil bellen via Duo, moeten ze mij persoonlijk aanklikken, met als gevolg dat ook mijn telefoon rinkelt en dat is niet handig. Ik ben dan bijvoorbeeld niet thuis en weet dus niet of de beller mij moest hebben of naar ons huis had willen bellen. Andersom neemt mijn gezin dan oproepen op die voor mij persoonlijk bedoeld zijn.
Is hier nog wat slims voor te bedenken?
Familie accountje aanmaken?
Nouja, dan mis je weer je persoonlijke info en koppelingen. Heb ik ook over nagedacht maar dat werkt dus ook niet optimaal.
Is dit ding nou eigenlijk ook een Thermostaat? (lees: kan je hem aan de muur hangen en kan hij je CV bedienen?)
Of is dit apparaat voor "naast" een Nest Learning?
En hoe werkt dit ding i.r.t. een JBL Link (met Google Assistant)?
en ook kunnen bellen naar andere speakers in je huis zou heel welkom zijn.
Dit kan Alexa al bijna 2 jaar. Onbegrijpelijk dat het bij Google zo lang duurt!
dar zouden we ook kunnen zeggen over de taal, dat Alexa nog steeds geen nederlands spreekt . Zie het niet snel gebeuren ook
Google heeft dit al. Je kan gewoon de broadcast command gebruiken.
Dat is toch totaal iets anders, dat is omroepen naar alle speakers.
Als de ander wat terug wil zeggen, moet die ook weer dat commando gebruiken. Dat duurt heel lang en ook dan komt de tekst weer over alle speakers.
Precies. Bij Alexa heet de functie "Drop in". Dan zet je een soort telefoongesprek op tussen 2 speakers. Is toch wel iets anders dan de broadcast functie.
die google home hub is gewoon super gaaf. Al rustgevend op het dressoir met die foto's en het scherm op zich:-) Het nederlands zou eerder wel een waardevolle aanvulling zijn, al is het engels ook wel te doen
Nederlands wordt al een tijd ondersteund op de google homes. Zowel het verstaan als terugpraten in het Nederlands gaat prima.
Dit artikel gaat over de Hub en daar werkt de Nederlandse taal nog niet op.
Als de Hub in Nederland uit komt zal dit naar alle waarschijnlijkheid wel gewoon werken.
De hub ondersteunde geen NL tot op heden.
denk niet dat ze het uitbrengen in NL als het geen NL gaat ondersteunen... Helaas laten ze BE er wel altijd uit.
maakt toch niet uit, zet gewoon de taal op nederlands - nederland ipv nederlands-belgie en werkt gewoon goed
Is er al een beetje een beeld van hoe hoog de gimmick factor is, van deze apparaten? Mijn eigen smart apparaten (in alle soorten en maten) verliezen na een paar weken hun “wow”-factor. Maar dan zijn ze in ieder geval nog nuttig.

Ik doe ook niks meer met Siri bijvoorbeeld. Maar wat heb je aan een peperdure Bluetooth speaker? Ben benieuwd naar jullie meningen.
Als ze na die paar weken nog steeds nuttig zijn is het toch geen gimmick?

Ik heb zelf een home hub (half jaar geleden gekocht) als vervanging voor mijn wekker en daarnaast nog wat google home speakers, ik vind het eigenlijk heerlijk. Geen wow (hooguit als iemand langs komt die het nog niet kent), maar gewoon handig.

Hey google, doe de lampen aan... en er gaan 5 lampen aan in de kamer.
Hey google, smarttv aan... tv en soundbar gaat aan
Hey google, luister naar xxx/yyy... en radio x wordt afgespeeld, of muziek van artiest y.

In de slaapkamer, "hey google, good night" en ik kan even een wekker zetten mondeling en er wordt wat relaxerend geluid afgespeeld.

Wow en noodzakelijk? Nee, zeker niet. Handig? Zeker wel (simpelweg met volle handen binnen komen terwijl de hond je gedag komt zeggen en alsnog meteen de lampen aan kunnen zetten en een muziekje opzetten).

Ben benieuwd of de taal van de internationale variant hiermee ook naar NL gezet kan gaan worden. Hoewel engels soms nog beter reageert misschien ook weer niet helemaal noodzakelijk.
Goh ik wacht al maanden op hey google, good night.
Good morning werkt wel, maar good night, of slaap lekker zorgt er altijd voor dat de home mini even knippert en dan uit gaat. Maar niet de lampen uit, of iets in die trend, ook al heb ik dat wel in de app ingesteld.
Good Night heb ik wel standaard. Je kunt ook je eigen Routines maken in de Google Home app met je eigen steekwoorden en daar acties aan hangen.
Klopt heb daarmee zitten spelen. Krijg het niet werkend.
Heb wel 2 talen aanstaan, NL en EN, misschien dat het daardoor fout gaat.
Ik had het eerst werkend toen ik alleen EN had, toen ik 'm tweetalig maakte werkte het niet meer helaas...binnenkort weer es proberen
Ik heb hetzelfde issue. Als ik alles op Engels heb staan, werkt het. Zet ik hem enkel NL dan werkt het niet meer. Ook als ik zowel Engels en NL doe, werkt het niet meer. Maakt niet uit of ik er Engels of Nederlands tegen praat.

Regelmatig roept iemand in mijn gezin nu "Google, doe ALLE lampen uit", maar dat is knetter irritant. Want lampen in kantoor, bij voordeur en in de tuin gaan dan ook uit. Knetter irritant.
Wel raar.
Want de slaap routine maak ik al heel lang gebruik van.
Goodnight:
En ze vraagt een tijd voor de wekker. En doet alle lampen uit.
Nu sinds een week of 2 dat mijn Hue lamp een half uur voor de wekker langzaam aan gaat indezelfde routine.
Good morning en good night gebruik ik al meer dan een jaar op mijn Google Home, functioneert prima!
Hoi de good night werkt alleen je zal in de app wel voor moeten programeren wat hij/zij moet doen.

mamoman
Als het nuttig is dan is het inderdaad geen gimmick. Ik (en mijn vrouw) vind het persoonlijk wel heel handig.

Maar de echte tweaker gaat natuurlijk wat verder en zet gewoon het licht aan wanner je thuiskomt toch? ;)
Google Home heeft inderdaad een hoge WAF (wife acceptence factor). Met automation kom je een eind, maar er is altijd wel een moment waarin je het net anders wilt. Met Google Home raken we zelden nog een lichtknop aan.
Ik gebruik mijn Homes dagelijks.
Voor nieuws. Reminders. Routines. Starten van netflix etc.
Zelf een Home in de woonkamer. En een mini in de slaapkamer.

Zit nu dus te denken voor een home hun in de woonkamer.
En dan kan de Home naar de slaapkamer. En de mini naar de kinderkamer.

Ook gebruik ik GA dagelijks in de auto.
Het geluid van de Home Hub is wel veel slechter dan van de Home speaker, hou daar wel rekening mee.
Het geluid van de Home Hub is vergelijkbaar met de Mini.
Geluid is prima, tenminste als je het ding gewoon gebruikt waar het voor bedoeld is...spraak....nooit gesnapt dat iemand muziek wil afspelen via de hub of home. Maar goed, niet iedereen wil er hifi installatie en in dat geval zal de grotere home speaker minder brak geluid voortbrengen....
Nouja, de Home speaker heeft prima geluid om even radio te luisteren of een liedje op Spotify.
De Mini en Hub zijn wel een stuk minder. En natuurlijk is de Home Speaker minder dan een hifi-installatie, die ik uiteraard ook heb maar geen spraakbediening heeft.
Ik heb wel eens een stukje van een nummer op Spotify op de Google Home Hub aangehad, maar al vrij snel was het dan 'Hey Google, cast Spotify to RealFakeDoors' om het dan verder via Chromekast te laten spelen die staat aangesloten op receiver.

OT: Ik ben benieuwd of er een softwareupdate uitkomt voor mensen die al een Google Home Hub in huis hebben.
probeer de google home max maar eens . daat zit echt wel muziek volume in!
hopelijk krijgen eerdere hubs snel ook NL ondersteuning.
Ja hoor vrij vaak zelfs, ik stream nu BNR op de mini in de tuinkamer. Heb er ook regelmatig wat jazz zachtjes op de achtergrond draaien.

Voldoet een mini prima voor, zit daar ook voor de rust en stilte dus wil helemaal geen ruimte vullende "entertainment".

Als ik serieus muziek wil luisteren doe ik dat binnen op de Totems.
In de eerste instantie vond ik mijn GH een behoorlijk hoge gimmickfactor hebben maar ik gebruik het ding nu gedachteloos om apparaten aan en uit te zetten, timers te zetten, etc.

Je hebt er geen omkijken naar, je went er snel aan en de aansturing is kinderlijk eenvoudig. Hierdoor vind ik het zelf een enorm geslaagd product.

Overigens vind ik het apparaat verre van perfect, ik krijg lang niet altijd de reactie die ik zou verwachten en de geluidskwaliteit is ondermaats voor muziek. Qua privacy blijft het ook bij me knagen, ik moet Google nu eenmaal vertrouwen en dat vind ik moeilijk, al zou ik hetzelfde met Siri, Cortana of Alexa hebben.

[Reactie gewijzigd door oef! op 7 mei 2019 21:13]

99 euro plus advertenties aanhoren wanneer Google denkt dat het nuttig is....

Helaas heeft Google in deze al aangegeven wat de toekomst gaat zijn. Google zelf heeft al eerder gewoon advertenties over de speaker gegooid zonder dat de gebruiker dat wist of (wist dat ze er) accoord mee gingen. En daarmee hebben ze een glimps gegeven van wat Google in petto heeft voor zijn gebruikers.

Dit soort toepassingen zijn prachtig als je ze in eigen beheer kunt doen. Zodra er een externe partij bij komt kijken weet je al dat jij niet meer de klant bent maar het product en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat je dat ook gaat merken.
Ik heb een GH, leuk ding, maar ik wist niet dat ze dit aan het piloten waren. Het moge duidelijk zijn, op het moment dat ik ongevraagde reclames ga krijgen dan gaat het ding de deur uit.
Vraag me ook af of het alleen Google en Amazon zijn die de reclames draaien of ook de app aanbieders op de platformen zelf. Aantal weken lang reclame gehad voor Dutch Radio aan het einde van de NOS skill op Alexa. hoogst irritant omdat ik de skill allang had...
Ik heb nog nooit een advertentie gehoord maar begrijp wel degelijk dat dit tot de mogelijkheden behoort. Ik heb ook niets tegen advertenties zolang ze beschaafd blijven. Op Youtube zie ik soms een paar seconde reclame, geen probleem. Laatst had ik weer eens een Android spel gedownload en daar werd ik constant geconfronteerd met 30s reclames. Dan haak ik dus echt na 3 potjes weer af. Er moet geld verdiend worden en zolang het redelijk blijft vind ik dat prima.
Ik ben op Youtube overgeschakeld naar een premium account.

Nu onbeperkt muziek en filmpjes zinder reclame. Ideaal ook als de kids het gebruiken.
YouTube is gratis en daar mag je dus advertenties verwacht.
Voor €30 korting weet je ook wat je in huis haalt.
Aftersales advertenties toevoegen zou niet netjes zijn en voor zover ik weet doen ze dat ook niet.

Ze hebben een pilot met advertenties om een aantal type devices gedaan met mensen die zich voor het pilot programma aangemeld hebben. Ik verwacht niet dat ze dit buiten het kortingsprogramma gaan uitrollen.
Ik heb ook niets tegen advertenties zolang ze beschaafd blijven.
Ik weet niet wat je beschaaft vindt. Gewoon midden op de dag een blerende Google Home speaker die je hardop vertelt dat je naar de nieuwe film moet vindt ik, persoonlijk, niet echt beschaafd.....

nieuws: Google zendt eerste reclame uit via Home-assistent
Misschien even wachten op een aanbieding, maar ik heb zeker interesse. Nu 2 mini's thuis met een zootje Home Assistant spul en dat is wel heel leuk, vooral mijn vrouw is er stapelgek op. Ik weet zeker dat ze deze ook geweldig zal vinden.
heb jij geluk, doorgaans zijn het de vrouwen die er minst voor te vinden zijn :-)
Komt misschien ook omdat alle snufjes in mijn huis net iets minder vlot werken als de vrouw ze tracht te bedienen...
Je hebt wel gelijk, ik heb een beetje geluk. Ik heb ooit 2 mini's bij MM in de aanbieding gekocht en verwacht dat het bij testen zou blijven. De andere had ik vast iemand blij mee kunnen maken. Maar ze vergeet serieus dat we de verlichting ook nog anders kunnen bedienen, zo gewend is het.

Ook mijn ouders van voor in de 60 vinden het geweldig, al heb ik mijn bedenkingen als mijn pa er serieus mee bezig gaat.
Heeft de naamsverandering iets te maken met de groeiende en terechte Google-angst? Ik kan me voorstellen dat een merk als Nest eerder in huis wordt genomen door vele mensen, dan Google.
Nou, het is eerder andersom. Nest gaat Google Nest heten. Gisteravond mail gehad:
...
Today, Nest and Google Home are joining together under one brand to make that happen, and to give you even more help at home. Introducing Google Nest.

Our products work beautifully together to help you stay informed, feel more comfortable and safe, keep an eye on home when you’re away, and be more connected to friends and family. Today, we’re taking our first steps on a journey to create a more helpful home.

*One secure Google Account.* Later this summer, you’ll have the option to migrate your Nest Account to a Google Account. Along with a more seamless sign-in experience across Nest and Google products, you’ll get access to all the tools and automatic security protections that come with a Google Account.

*One developer platform.* We want to unify our efforts around third-party connected home devices under a single developer platform – a one-stop shop for both our developers and our customers to build a more helpful home. To accomplish this, we’ll be winding down Works with Nest on August 31, 2019, and delivering a single unified experience through the Works with Google Assistant program.

*One set of privacy commitments.* As Nest redefines technology in the home, there’s an opportunity to explain clearly and simply how our connected home devices and services work, and how we will respect your privacy. Learn more about Google’s commitment to privacy in the home.

There’s no need to take any action right now. We’ll notify you when your Nest Account is ready for migration this summer.

Thank you for allowing us to be a guest in your home. We appreciate the trust you’ve placed in us – and we’re committed to keeping it.
...
Twitter account van Nest is ook al omgedoopt tot GoogleNest.
Ik heb al een tijdje een Home Mini, maar ga voorlopig niet uitbreiden. Ja, het is leuk. Maar voor mijn domotica systeem ben ik afhankelijk van requests naar een API. Dat kan de Google Home zelf niet, dus daar moet je dan bijvoorbeeld IFTTT met de Google Assistant service voor gebruiken. En die is er in allerlei talen, behalve in het Nederlands. En dat is toch wel een aardige domper op de WOW factor.

Zo'n hub lijkt me op zich hartstikke leuk, maar ik trap geen tweede keer in een "half af" product. Laat ze eerst maar eens wat meer services aanbieden in het Nederlands. Vooralsnog betekent dat: geen Nederlandse IFTTT ondersteuning, geen uitbreiding van Google gadgets.

[Reactie gewijzigd door BazzH op 7 mei 2019 22:12]

Ifttt Engels selecteren en Nederlands invullen. Je Google home welke in het Nederlands is ingesteld ziet dit als een gesproken tekst en spreekt deze netjes in het Nederlands uit. Werkt perfect met Domoticz bijvoorbeeld!
Denk dat dit wel een kans van slagen heeft. Nu al erg handig als je bv in de auto zit roep ik Hey siri bel pa. Volume knopje aan het stuur werkt allemaal prima. Hoef niet perse Siri te roepen want mn auto accepteert ook al jarenlang spraakcommando’s.
Heb nu de nest deurbel en ik kan je zeggen dat ik nooit meer een oude deurbel wil :) paar jaar geleden zag men dit ook als een gimmick...

De mogelijkheden zijn eindeloos!

[Reactie gewijzigd door ChrisSmoKe op 7 mei 2019 20:43]

Wordt het dan ook een Google Nest Assistent? Ik vind het er juist niet duidelijker op worden, tenzij dit meer een thermostaat is dan een Home Assistent.
prima prijsje wel raar dat hij nest hub gaat heten... naamgeving blijft vaag bij google, zeker het apparaat eigenlijk al een naam draagt mja. ik zat eraan te denken om 1 te importeren voor a 90 euro, dan is deze prijs prima te overwegen
Zal die nieuwe hub ook de Nederlandse taal kunnen begrijpen omdat de nest hub wel in NL komt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee