Google Home Hub werkt in het Nederlands

De Google Home Hub, die eind deze maand in Nederland uitkomt als de Google Nest Hub, heeft ondersteuning voor de Nederlandse taal gekregen. Gebruikers melden dat ze in het Nederlands vragen kunnen stellen en opdrachten kunnen geven.

De Google Home Hub die vorig jaar in oktober werd uitgebracht, was officieel niet in Nederland te koop en daarmee ontbrak ook ondersteuning voor de Nederlandse taal. Gebruikers melden nu op het Forum van Tweakers dat Nederlands sinds donderdag werkt op de Home Hub.

Om Nederlands te praten tegen de Home Hub, moeten gebruikers in de Google Home-app de taal toevoegen en kiezen als taal. Die optie was er al voor de Home-speakers en Google Assistent op telefoons, maar Nederlands werkte nog niet met de Home Hub.

De ondersteuning voor Nederlands is een opmars naar de officiële release van het apparaat in Nederland. Tijdens zijn I/O-ontwikkelaarsconferentie maakte Google begin deze maand bekend dat de slimme speaker met scherm voortaan als de Google Nest Hub door het leven gaat en dat hij vanaf 28 mei in de winkels ligt in Nederland voor 129 euro.

Tweakers publiceerde begin dit jaar een review van de Google Home Hub, die wat hardware en functionaliteit betreft dus gelijk is aan de komende Nest Hub.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-05-2019 • 11:05

60 Linkedin

Submitter: ClaudiaBliss

Reacties (60)

60
59
15
3
0
27
Wijzig sortering
Mocht je Home Hub (Nest Hub) toch geen NL verstaan, dan dien je Nederlands als 1e taal te selecteren en Engels als 2e. Ik had het precies andersom en bij mij bleef ze me niet verstaan.....
Sommige koppelingen met apparaten zoals klik-aan-klik-uit werken niet goed met Nederlands. Test dus of alles nog werkt als je van taal wisselt.

Dit is een algemeen Google Assistent probleem en niet Nest hub specifiek.
Als de kwaliteit van de antwoorden hetzelfde is als van de Google home mini, oftewel de Google Assistant in het Nederlands, dan kun je het beter op Engels laten staan. Echt bij bijna alle vragen, behalve de basis, die ik stel krijg ik: daar kan ik je nog niet bij helpen.

Op tweakers zijn er vaak discussies welke assistent beter is en de consensus is vaak Google. Maar in het Nederlands is Siri echt nog vele malen beter.
Idem, Ik heb zelf een Google Home staan, en had eventjes Nederlands geprobeerd toen het net uit kwam. Ik ben niet veel later meteen weer terug gegaan naar Engels. Engels werkt voor mij prima; het apparaat verstaat me bijna altijd. In Nederlands was het voor mij een regelrechte ramp. Werkte voor geen meter...

Dus ik hou het lekker bij Engels....is ook geen ramp voor mij, vind ik prima :)
google traint haar AI juist constant met user-input, dus als je het niet gebruikt zal het enkel maar trager vooruit gaan
Da's dan jammer; ik heb hem afgeschakeld omdat ik niet verder kwam dan "start schemerlampen".
Instellen van temperatuur werkte niet, tv (met chromecast) niet, enzovoorts.
Wat je moet roepen is onduidelijk, en ondertussen staat dat ding wel de hele tijd mee te luisteren en afven toe te roepen dat ze het niet snapt.
Laat maar.
Jammer voor jou !
En zonde van het geld, want als het niet meteen werkt en je niet eens even wilt uitzoeken wat wel en niet kan, dan had je er niet eens aan hoeven beginnen lijkt mij.
Zelf heb ik ze op beide staan. Als ik Nederlands praat verstaat hij me maar als ik Engels praat ook. Enorm handige feature!
Dit werkt inderdaad bij de speakers, maar helaas werkt dat niet bij de Hub. Ik denk vanwege de info die op het scherm staat, hiervoor moet een taal geselecteerd worden.
Bij de Hub ook.

Alleen zie je dat hij de tekst eerst op Engels scant. Je ziet Engelse woorden die hij 'uitprobeert'
Daarna zie je je vraag in NL en geeft hij in NL een reactie .
Soms gaat dat mis dan gaat hij met een kromme zin in het Engels aan de slag 😕

En sommige vragen snapt hij inderdaad niet in NL (zoals de datum bij foto's)
Toen ik dit probeerde had ik het probleem dat als ik soms een opdracht in het Engels gaf, ik in het Nederlands te horen kreeg dat 'ie me niet verstond :P en vice-versa. (gebeurde niet heel vaak, maar een paar keer was een paar keer tevaak)
Het engels dat je spreekt is dat met een Nederlands accent? Die van mij laat best vaak wat steken vallen.
Zelf heb ook een tijdje een Google home mini gehad, en in die tijd heb ik altijd Engels gebruikt als taal. Ik had er geen moeite mee om Engels te praten en met een Nederlands accent doet de Google home mini het nog steeds best goed. Mijn vader vond het echter een vreselijk apparaat. Hij kan wel goed engels praten maar de switch van Nederlands naar Engels is moeilijk. goed gestructureerde zinnen zijn belangrijk voor de Google home om je te kunnen begrijpen en daar ging het vaak fout bij mij thuis waardoor de Assistent bijna nooit gebruikt werd.
Ik denk dat die structuur wel meevalt.
De volgorde van woorden is minder belangrijk.

SUNDAY THE WEATHER
Begrijpt hij net als
WEATHER SUNDAY
of
WHAT WILL BE THE WEATHER ON SUNDAY
Dus toen hij alleen Engels begreep vond je hem oké, en ging het best goed.

Maar toen hij Nederlands begreep was het Engels ineens ook niet meer goed. Dat vind ik raar.
Dan zet je hem toch weer naar het Engels.
Je kunt de 2 talen samen gebruiken, door elkaar heen !
Ik heb (inderdaad) niet een heel duidelijk Nederlands accent. Aangezien op mijn werkvloer Engels de voertaal is en ik ook familie heb in Amerika, spreek ik behoorlijk 'natuurlijk' Engels/Amerikaans (of tenminste, dat vind ik zelf, haha)
Je kan hem 2-talig instellen.

Soms dingen in NL, andere keer Engels.
Alles door elkaar.

"continued conversation" helaas alleen in Engels.
Ook alleen het woord STOP zeggen om alarm te stoppen werkt alleen in Engels. In NL moet je eerst HG zeggen.
Net de Hub aangekregen hier in Vlaanderen en ingesteld Nederlands en Engels 2de taal . Alles netjes in het Nederlands , alleen verstaat en antwoord de hub alleen in het Frans ! Na een uur support uit de Us is de oplossing .... wachten op een update . Dus maar gewoon terug eerst Engles gezet en dan Nederlands.
Jammer.
Mijn Britse Hub van 2 maanden en het NL exemplaar werken beide in NL.

In Engels veel beter als het wat ingewikkelder wordt.

De NL kan bijvoorbeeld de datum van een foto niet geven als ik die vraag. Die vraag in het Engels gesteld verteld hij keurig de datum waarop de foto gemaakt is.

Hopen dat die update snel komt
Helpt resetten niet?
hier alexa engelstalig; bevalt prima, maar zou wel leuk zijn als t.net al die home-domotica-voice-assistenten eens op de testbank gooit
@cmegens had het specifiek over de Nederlandse taal. De Google assistent werkt prima in het Engels. Volgens sommige bronnen beter dan Alexa.
Ik heb geen ervaring met Siri, maar bij mij doet ze alles wat ik vraag. Krijg zelden het antwoord daar kan ik je nog niet bij helpen.

Licht en verwarming bedienen, boodschappenlijstjes maken, agenda en wekkers werkt perfect.
Dat is dus de basis. Alles daarbuiten is ontzettend lastig. Laatste sportuitslagen, helpen met rekenen, muziek afspelen en bij mij ook de lampen gaat in het nederlands toch echt moeizaam. Ook vragen om een bepaalde Netflix serie te starten op TV gaat meestal fout.
Da's vreemd muziek en radio gaat perfect. Ik heb zelfs mijn lichtgroepen namen gegeven, zoals stalamp bureaulamp enz. En dat verstaat ze en ze zegt het ook.
“Hey Google, verander de wekker naar 9:00u.”

“Sorry, ik kan nog geen wekkers wijzigen”

Eh wat? Sorry, maar dit soort basis commando’s moeten gewoon werken.
Dat heeft Siri toch een stuk beter voor elkaar. Mail lezen snapt Google ook niet, gewoon Gmail kent ie niet.
Dat is wel heel vreemd, net getest en dat werkt gewoon bij mij. Ik vraag hey google maak me morgen wakker om 9 uur en dat doet ze. Ook met timers okay en we beginnen nu.

Da's toch raar dat het bij het niet doet want dat verpest toch de ervaring
Ja de wekker zetten wel, maar vraag daarna eens om de wekker van tijd te veranderen....
bedankt voor het triggeren van mijn Google Home :9
Nu hopelijk binnenkort nog de mogelijkheid om routines aan te maken via de Google app zelf!
ja, echt bizar dat dit er nog niet in zit..wacht ik al zo lang op...
Een beetje offtopic misschien maar steeds vaker lees ik dat nieuwe devices met Google Assistant in het Nederlands werken. Het wordt daarmee steeds frustrerender dat de IFTTT (If This Then That) applet voor Google Assistant nog altijd geen ondersteuning biedt voor de Nederlandse taal (al meer dan een jaar wordt alleen Engels, Frans, Duits, Japans(!), Italiaans en Spaans in deze applet ondersteund). De applet ontwikkelaar wijst met de vinger naar Google maar hoe het nu echt zit is mij een raadsel. Het blijft voor eigen hobby domotica daarom lastig voor de hele familie om leuk gebruik te maken van IFTTT in dat opzicht.
En niet te vergeten deze gimmick:
het beeld vd Nest Voordeur camera komt automatisch op het scherm als er op de bel gedrukt wordt. Ook erg handig! (twee weg audio, als je op het microfoontje drukt)
Gaat dit wat snel? Want als ik nu wacht op een stream van mn webcam op een chromecast zit er tot 20 seconden vertraging op...
Bij mij is dit binnen een seconde in beeld.
Hetzelfde geldt voor alle andere Google Home speakers in huis, die melden ook allemaal binnen een halve seconde dat er iemand heeft aangebeld.
Wanneer gaan we eindelijk in België/Vlaanderen eens wat van Google Assistant gaan kunnen gebruiken?
't Is op m'n gsm al zo erg dat voice match grijs staat en dus helemaal niet kan worden aangezet. |:(
In het nederlands heb je ook niet veel aan die voice match. Mijn kinderen zijn 6 en 8. Als zij iets tegen google zeggen, denkt google dat ik het ben en reageert daar dan ook naar. En nee mijn stem is echt niet zo hoog als die van hen :)
Voice match werkt wel degelijk, als mijn zoontje van 8 iets op het boodschappenlijstje zet via de home mini komt dat in zijn profiel te staan en niet op mijn lijstje.
Dit heeft niks met voice match te maken. Ze gaan geen persoonlijke info krijgen als ze het vragen. Zoals uw agenda. Iedereen kan vragen stellen aan google assistant, maar enkel de persoonlijke info krijg je met voice match
Blijkbaar heeft Google dan een aantal Nederlands sprekende medewerkers aangetrokken om het apparaat te trainen aan de hand van opgenomen audio input, want zo'n apparaat heeft vele duizenden uren aan realistische input nodig voordat het fatsoenlijk werkt. Al deze "smart" home devices worden continu getraint om ze nog "smarter" te maken, en daarvoor luisteren medewerkers naar opgenomen gesprekken. Er zijn dus waarschijnlijk nu een aantal Nederlanders die dit doen. Ik vraag me af wanneer dit naar buiten gaat komen, en ik ben benieuwd of dat ook in Nederland gaat leiden tot de discussie over wat bedrijven mogen met de door de microfoon opgenomen data, zoals onlangs bij Amazon in de VS.
Ik vraag mij af hoe Google aan Nederlandse audio opnames is gekomen om dit te ondersteunen. Ze moeten ergens begonnen zijn.
Daarom werken die dingen in het begin allemaal zo ruk, en worden ze langzaam beter. Ergens in de wereld luistert iemand naar de opnames en leert het systeem dat "Kan je x op mijn boodschappenlijstje zetten", "Zet x op mijn boodschappenlijstje", "Zet x op mijn boodschappenlijst", "Zet x op mijn lijstje" en "X op het lijstje graag" allemaal dezelfde commando's zijn. Ook wordt het systeem geleerd wat een commando is en wat niet, want de meeste input bevat geen commando. Na een tijdje ploeteren met een goed een aantal medewerkers kan je zo je systeem trainen. Niet dat het ooit af is, want taal is aan verandering onderhevig, cultuur veranderd, dus je blijft altijd een bepaalde hoeveelheid training doen met mensen. Mensen die naar jou privé-gesprek luisteren.
Mensen die naar jou privé-gesprek luisteren.
Oke, privacy vind ik ook heel belangrijk maar je kunt nu toch niet gaan stellen dat je a) een gesprek hebt en b) dat dat privé is als je met een luidspreker(!) aan het praten bent...
Mensen gaan er vanuit dat ze niet de hele dag afgeluisterd worden in hun eigen huis, maar toch luistert je smart home device de hele dag, wachtend op een commando. Dus ja, ook als je niet tegen het apparaat praat, hoort het apparaat je, en neemt het je op.

Zie bijvoorbeeld: https://www.independent.c...py-security-a8865056.html
Ja, maar zo lees ik dat niet. Dat zijn (achtergrond)gesprekken die opgenomen zijn na het hot word. Zo ook bij Google, het 'hey Google' wordt lokaal gedetecteerd en pas daarna wordt iets opgenomen en doorgestuurd.
Hij luistert soms weleens onterecht (dan denkt hij dat je Hey Google hebt gezegd), daarom heb ik ook de start-piep aan (onder toegankelijkheid staat die instelling). Dan weet je precies wanneer hij luistert.
Uit diverse analyses is gebleken dat er inderdaad geen spraak wordt geupload richting Google als 'de lampjes niet branden' en hij dus wacht op het hot word.
Ja, en dat was precies zo bij dat Amazon ding, die nam ook geen gesprekken van mensen op, totdat er Amazon mensen naar buiten kwamen met vragen als: "wat moet ik als ik huiselijk geweld hoor? Dan moet ik dat van de politie melden maar van mijn werkgever mag ik dat niet," en er dus bleek dat er toch mensen naar vanalles zaten te luisteren, met of zonder hot-word, dat maakte echt niet uit. Er kan specifiek op bepaalde momenten opgenomen worden, en natuurlijk doen ze dat niet de hele dag bij iedereen, dus die analyse waar je het over hebt is juist, op dat moment. Maar een weekje later kunnen ze beslissen dat de groep waar jij toe behoort (Nederlanders bijvoorbeeld) betere training nodig heeft in het algo en dan kunnen ze specifiek zeg maar 1000 random gesprekken binnen slurpen over een paar uur tijdsbestek om te gaan analyseren.

Dus ja hij luistert niet de hele dag, alleen maar wanneer Google daar voor kiest. Mij niet gezien.

Ik boek ook geen hotels of air-bnb's die zo'n ding hebben staan, ik wil niet dat er ergens een microfoon hangt en dat ik dan op Google (off all companies) moet vertrouwen dat ze die niet aan hebben staan en de audio opslaan om op een later tijdstip door een Google medewerker te worden teruggeluisterd voor het trainen van het systeem.
Misschien ben ik dan naïef maar ik vertrouw Google er dan toch op dat ze dat niet doen.
Als ze willen, kunnen ze dat natuurlijk ook met elke telefoon doen. Ook de providers kunnen altijd meeluisteren. En de systeembeheerders van bijvoorbeeld Ziggo kunnen alle mail op hun mailservers meelezen.
Zelf je dect-telefoon kan op afstand geactiveerd worden (mits sip of isdn).
Dusja, ergens moet er een vertrouwen zijn anders kun je helemaal inpakken.
Dat is niet naïef, dat is gewoon hoe het werkt. Het ding luistert alleen naar het “hot word” en daarna wordt er een verbinding gemaakt. Anders niet.
"ik ben benieuwd of dat ook in Nederland gaat leiden tot de discussie over wat bedrijven mogen met de door de microfoon opgenomen data, zoals onlangs bij Amazon in de VS."

Een heel verhaal.
Maar: Gaat leiden tot discussie
Maar wat wil je zeggen?

Dat ze nu pas beginnen met het ding Nederlands leren, en de discussie nog op gang moet komen?

Je reactie klinkt alsof je anderhalf jaar 'gemist' hebt 😏
Werkt hier prima, alleen een aantal dingen zijn nog niet vertaald/werken niet goed. Zo levert een swipe van boven naar beneden en schermpje op met buttons en snelkoppelingen die niet allemaal vertaald zijn. En ook op het homescherm drukken op het grote blauwe vlak met wat Google Hub allemaal kan levert een Nederlandse mevrouw die in het engels antwoord... Hopelijk opgelost met nog een update, of verschillen de US en NL variant toch echt van elke. Country code/Landcode blijft namelijk ook gewoon op US staan. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld de Duitse Google Home Max, deze gaat ook netjes naar landcode NL
Vanmiddag was het allemaal goed, gister nog niet.
Iemand een aantal toffe use cases die je hiermee kan doen (als die in de keuken/woonkamer staat), eventueel met andere apparaten zoals Homey?
Enkele voorbeelden:

Je wil lekkere Vlaamse stoverij maken en vraagt Google voor het recept. Dit toont hij op het scherm en bij het vragen van de volgende stap springt ook het scherm automatisch naar die stap.

Je hebt een Nest Hello (deurbel) en er belt iemand aan. Je kan zien op het schermpje wie er voor de deur staat.

Standaard dingen zoals spotify die afspeelt, ...
Ik heb mijn Hub op Engels staan.
Van van je Google Photo's in portretstand zet hij er 2 naast elkaar
Tijdens de foto's kun je vragen wanneer de foto gemaakt is.
Je kunt ook vragen foto's van een bepaalde dat of een bepaalde van/tit periode te laten zien.
"Show my rooms" laat je je kamers zien met je Homes en je Hue lampen. Die je ook kan regelen.
Tijdens afspelen Spotify kun je om de 'lyrics' van de song vragen.

Het ding draait de hele dag foto's, maar past helderheid en kleur aan als het donkerder wordt.
Bij nog minder licht gaat hij naar een klok.
Allemaal in te stellen natuurlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee