Google introduceert Google Assistent in België met enkele beperkingen - update

De Google Assistent is voortaan ook beschikbaar voor gebruikers in België. Officieel werkt de spraakassistent voorlopig alleen op smartphones en hoofdtelefoons, dus niet op slimme speakers. Ook heeft de Assistent nog een Nederlands accent.

De uitrol van de Belgische Google Assistent begint vandaag voor Android, iOS en bepaalde hoofdtelefoons. Hoewel de spraakassistent nog een Nederlandse tongval heeft, is de functie wel gelokaliseerd voor België. Zo zingt de assistent Vlaamse liedjes, en kan de gebruiker vragen stellen over de Belgische voetbalcompetitie en het weer in zijn regio.

De Belgische Google Assistent krijgt ook een aantal zogeheten Actions on Google; dat zijn uitbreidingen van andere bedrijven die extra functionaliteit opleveren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld bij Telenet of Proximus hun datagebruik opvragen, aan bpost vragen wanneer een pakketje aankomt of aan de NMBS vragen wat het interessantste treinkaartje is. Voor het laatste nieuws wordt gewerkt aan Actions on Google van de publieke omroep VRT en de Mediahuis-kranten.

De Assistent komt in de komende dagen geleidelijk naar Android-toestellen met Android 5 Lollipop of hoger die zijn ingesteld op Nederlands en locatie België. Gebruikers van iOS 10 of recenter kunnen de Google Assistent-app downloaden in de App Store.

Vanaf dinsdag is in Nederland ook de Nest Hub van Google leverbaar. In België komt deze slimme speaker pas ‘in de komende maanden’ op de markt, samen met de andere Home-luidsprekers van Google. Vandaar ook dat de Belgische Google Assistent officieel nog niet beschikbaar is voor slimme luidsprekers. Of daar via een omweg een mouw aan te passen is, kon Tweakers niet testen; op het moment van schrijven kon de Google Assistent nog niet worden aangesproken op onze ‘Belgische’ smartphone.

Update, woensdag 29 mei 2019, 15:56: Intussen is op een aantal van onze 'Belgische' Android-smartphones de Google Assistent beschikbaar gekomen. Tweakers ontdekte ook dat de Belgische spraakassistent gewoon werkt via een slimme speaker als de Google Home Mini, ook al wordt die functionaliteit volgens Google officieel niet ondersteund.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

28-05-2019 • 11:00

53 Linkedin

Reacties (53)

53
51
20
4
0
19
Wijzig sortering
Een West-Vlaams accent zou wel fantastisch zijn
Ik heb geen idee wat het verschil tussen een West-Vlaams en een Oost-Vlaams accent is, maar ik heb Siri en mijn wegennavigatie altijd op Vlaams staan omdat ik dat veel vriendelijker vind klinken dan de Nederlandse (en omdat je dan vreemd genoeg vaak een dame krijgt in plaats van een mannenstem).
Leuk feitje: De dame in kwestie had ooit haar stem ingesproken voor een bedrijf dat later over kop ging. Haar 'stem' werd dan doorverkocht en is uiteindelijk in Siri beland zonder ze daar zelf weet van had.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180213_03355605
Dat bedrijf dat later over kop ging was Lernout & Hauspie, een Vlaams bedrijf dat over kop ging in 2000 nadat de aandelen kelderden na beschuldigen van optimalisaties in de boekhouding door Amerikaanse journalisten om vervolgens Amerikaanse bedrijven alle technologie over te kopen voor een appel en een ei. Er was wel degelijk gesjoemeld maar heel zuiver was het allemaal niet.

Siri, Google Assistant, navigatietoestellen, alles wat met spraak en spraak herkenning te maken heeft, heel grote kans dat je bij L&H terug komt.
Men is ook een film aan het maken rond L&H.

(ps: die keer dat Bill Gates een taart in zijn gezicht kreeg was bij een bezoek aan L&H)
je laat het klinken alsof ze niets verkeerd gedaan hebben. Men heeft toen zwaar gefraudeerd met de omzetcijfers door hun eigen dochtervennootschappen op papier veel producten te laten kopen. Op gebied van winst en verlies maakte dat niets uit, maar met die omzetcijfers kon L&H aantonen dat winst en succes een kwestie van tijd was.
Er is gefraudeerd, daar is geen discussie over.
Uit een arrest van 2100 pagina's gesteld in 2010 is gebleken dat die nevenbedrijven oorspronkelijk legit waren en slechts vanaf eind '99 zijn beginnen frauderen. De eerste berichten van de Washington Post waren begin '99, die fraude is dus pas gestart na de beschuldigingen.https://www.wsj.com/articles/SB916180096916411000
In 2000 ging het reeds over het failisement. De fraude situeerde zich dus vooral toen het schip al aan het zinken was.
het is momenteel zeer moeilijk om dat arrest terug te vinden, maar gelukkig bestaat de wayback machine nog. Je kan het hier nalezen. Hierin kan je dan ook zien dat ze wel degelijk veroordeeld zijn geweest voor het indienen van bewust foute jaarcijfers in mei 1999 (boekjaar 1998).

[Reactie gewijzigd door dengregg op 29 mei 2019 15:06]

Ik als Oost-Vlaming kan je vertellen dat ik de West-Vlaamse collega's bijna niet versta.
Ze praten over stutten ipv boterhammen, de g spreken ze uit als h , ...
Waarom denk je dat we Gent geannexeerd hebben?
Leve de N-GA ;-)
Nog met de NG-A gaan vaandelzwaaien bij de aankomst van de koers in Gent }>
't is daarom dat wij met veel westvlaamse missionarissen in Oost-Vlaanderen werken ;)
West-Vlaams leunt nog dicht aan bij het MiddelNederlands en is ook wel vergelijkbaar met het Zeeuws. Veel woorden met dezelfde betekenis klinken in beide dialecten hetzelfde, we hebben bijvoorbeeld rond de middag allemaal wel oengher (honger)

Dat maakt dat ik als West-Vlaming (en omgekeerd ook) makkelijk een gesprek in het Zeeuws kan volgen. Dat is in mijn ervaring ook zo met bepaalde woorden in het Afrikaans die voor een puur Nederlandstalige al even onverstaanbaar is als het West-Vlaams. Ook het Vlaemsch die men gebruikt in bepaalde streken van Noord-Frankrijk is geen probleem om te snappen.

Het is dan terecht ook een wereld taal :+
Elk zijnen dag
https://www.youtube.com/watch?v=ZJ0g6BH0iQY

[Reactie gewijzigd door Twilkie op 28 mei 2019 11:37]

met wat beperkingen....ik voel belgen moppen aankomen
Het praten met Nederlandse tongval is een van die beperkingen volgens het artikel.
In de Belgische versie zouden dan toch juist moppen over Nederlanders moeten zitten?
In de Belgische versie zouden dan toch juist moppen over Nederlanders moeten zitten?
haha "ok google. vertel een belgenmop" of "vertel een nederlanders mop" werkt gewoon. Geinig drum roffeltje aan het einde

[Reactie gewijzigd door laserve op 28 mei 2019 11:19]

Zo snel zullen ze niet tegen die beperkingen aanlopen. Dan moet je wel veel van het apparaat vereisen en dat zit er natuurlijk niet in. ;-)
Cool, goed nieuws. Belgische nieuwsbronnen wil ik al een tijdje. Vandaag ook mijn Nest Hub ontvangen. Nu is het alleen nog wachten wanneer twee talen uit beta gaat of wanneer we in onze taal ook routines krijgen.
Ik wil die ook (ook al zijn de allemaal vrij politiek gekleurd...) maar zie de optie nog niet staan. Nog even wacht dus zeker?
Weet iemand of dit dan wil zeggen dat android auto ook beschikbaar gaat komen in de benelux? (Dit mag nu toch ook eens officieel gaan komen hoor, dat ik geen apkmirror meer moet gebruiken)
Je kan via vpn uw locatie aanpassen en dan downloaden uit te store ook. Dan krijg je ook nog updates.
maar dit heeft niet met taal te maken, er zijn wettelijke regels, en daarom is het hier nog niet beschikbaar vrees ik...
Zo werkt de play store niet helaas. Of toch niet als je je woonplaats kenbaar gemaakt hebt bij Google.

Ik heb dit 3j geleden meegemaakt dat ik een app Gumtree nodig had in Australië. Play store kwam mij toen doodleuk vertellen dat het niet beschikbaar was in mijn land. Terwijl ik daar was en een Australische SIM had.

Ik heb toen men adres moeten wijzigen om apps alsnog te kunnen downloaden via Play store.

Change your home country
You can’t change a home country associated with an existing payments profile. If you moved, are traveling, or have temporary residence in another country, you need to create a new payments profile.

Creating a new profile won’t affect payments for existing services. You’ll need to use your new profile to pay for any new products or services you purchase in your new country.

To create a new profile:

Sign in to Settings.
Under Payments profile, next to "Country," click Edit Edit.
Click the link to Create new profile from the message that appears.
Click Continue.
From the drop-down list, choose the country to associate with the payments profile you're creating.
Enter the address information.
Click Submit.


https://support.google.com/pay/answer/7644076?hl=en

Zelf nog eens getest via VPN in Nederland en zoals verwacht werkte deze methode niet.
had dit ergens gelezen dat het zo wel werkte... zelf nooit getest aangezien ik gewoon de apk installeer :-)
"Hoewel de spraakassistent nog een Nederlandse tongval heeft" ja, dat is inderdaad een ernstige beperking! :-D
Hmm, ik ben Nederlander in regio België. Welke assistent krijg ik dan? Waarschijnlijk de Vlaamse die me dan niet verstaat :p Allee Google.
Ik ben ook Nederlander in België en heb als locatie gewoon België, dus zal binnenkort dan de Vlaamse assistent worden.
Waarom duurt de roll-out van Google Assistant zo lang per land? Gezien de zeer beperkte features die je hebt lijkt het me niet iets wat jaren moet duren.

Het weer opvragen, je wekker instellen, spotify muziek starten, je Google Agenda voorlezen. Het is allemaal niet zo extreem toch? Wat zie ik over het hoofd
In tegenstelling tot bijvoorbeeld spraaksturing van je auto navigatie, waar een beperkt aantal commando's is voorgeprogrammeerd is die je dan ook exact moet opvolgen, zijn deze AI assistenten in staat om zowat alles wat je zegt te interpreteren. Daarbij "leren" ze elke dag bij van teksten / vragen / opdrachten van mensen. Ik was echt best wel verrast wat de Google Home mini out of de box direct kan (speel een filmpje van ... af -> en hoppa chromecast gaat aan, tv schakelt aan (door HDMI CEC) en filmpje start...

Daarnaast moeten ze dus ook een heleboel varianten/ accenten / dialecten kunnen verstaan, en dat kan in bepaalde talen best lastig zijn.

Tot slot willen ze (Google) ook nog wat commercieel interessants, dus voordat ze uitrollen in een land willen ze graag dat andere partijen zinvolle dingen aanbieden, zodat er meer verdiend kan worden met reclame inkomsten daaromtrent. Dus ze wachtten bijvoorbeeld in NL tot de NOS een "Praat met NOS" dienst had bedacht, ik kan me voorstellen dat in BE ook is gewacht op een aantal van dat soort aanbieders.
In het Antwaarps! :D
Goegle, spelt nekeer De Kreuners af oep spotefai en rap eh!!!
Hoehel, vinde hie oek nie det vrie warm es?
Off-Topic maar wel leuk ;)
Ik hen goesting in nen pizza
nog wachten op het nieuws van Vlaanderen dus... Mijn nest hub komt morgen toe...
Net even gekeken, maar staat bij mij nog niet in de App Store ....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee