Dell toont XPS 13 2-in-1 met Ice Lake en XPS 15 met oledscherm - update

Dell heeft op Computex een aantal nieuwe XPS-laptops geïntroduceerd. De XPS 13 2-in-1 is Dells eerste laptops met Intels nieuwe Ice Lake-processor. Ook de XPS 15 wordt vernieuwd met een oledscherm en de webcam verhuist van de onder- naar de bovenrand van het scherm.

Dell heeft de nieuwe XPS 13 2-in-1 niet alleen een upgrade naar de nieuwe Ice Lake-processors gegeven, maar ook het ontwerp aangepast. Het scherm heeft een verhouding van 16:10 in plaats van de gebruikelijke 16:9. Dell noemt de resolutie van het scherm niet, maar spreekt over 'fhd+'- en 'uhd+'-opties, van 1920x1200 en 3840x2400 pixels. Het uhd+-paneel is gecertificeerd voor hdr400- en Dolby Vision. De webcam is in de bovenrand van het scherm verwerkt, net als bij de laatste versie van de gewone XPS 13.

Dell XPS 13 2-in-1
Dell XPS 13 2-in-1Dell XPS 13 2-in-1Dell XPS 13 2-in-1

De XPS 13 2-in-1 wordt van een Ice Lake-processor voorzien, die actief gekoeld wordt. De vorige generatie XPS 13 2-in-1-modellen werden nog geleverd met passief gekoelde Amber Lake-cpu's. Dell zal dualcore- of quadcoreprocessors en maximaal 32GB werkgeheugen leveren. De ssd is maximaal 1TB groot en de accu heeft een capaciteit van 51Wh.

De draadloze netwerkkaart is ook vernieuwd. Het gaat om een Killer AX1650, met ondersteuning voor 802.11ax-netwerken. Het toetsenbord gebruikt Dells tweede tweede generatie maglev-toetsen. De eerste generatie van die maglev-toetsenborden paste Dell al toe in de XPS 15 2-in-1.

Dell kondigt tijdens de beurs ook de nieuwe XPS 15 officieel aan, waarvan de specificaties onofficieel grotendeels al bekend waren. De laptop krijgt negende generatie Intel-processors, een GTX 1650-videokaart, en een optioneel oledscherm. Dell zal de laptop leveren met maximaal 64GB werkgeheugen en een ssd van 2 terabyte. Net als de XPS 13 2-in-1 krijgt de XPS 15 de nieuwe Killer 1650 draadloze netwerkkaart. De webcam verhuist van de onderste naar de bovenste schermrand.

Update, 12:38: Specificaties van de XPS 13 2-in-1 toegevoegd.

Door Jelle Stuip

Redacteur

28-05-2019 • 11:37

58

Lees meer

Reacties (58)

58
58
53
1
0
1
Wijzig sortering
Prachtige laptops qua uitzicht en specificaties... Tot je hem gebruikt. Bijna iedereen die ik ken (en ook mijn eigen ervaring) heeft problemen na enkele maanden te werken met deze toestellen. De Dell XPS 9570 is een regelrechte ramp... Hopelijk hebben ze geleerd en zijn de BIOS-, warmte en toetsenbordproblemen opgelost bij deze modellen.
Agree :X Mijn batterij was al opgezwollen toen de XPS 15 nieuw werd afgeleverd.
Als gevolg werkte de mouse pad niet goed.
Moederbord heeft gebreken, en moet vervangen worden.
Maar omdat ik de laptop in New York gekocht heb, heb ik alleen in Amerika garantie. Lekker makkelijk Dell om zo geen verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen kapotte produkten.
Verder een prima laptop, 4k scherm is fantastisch.
Dat is ook wel een beetje het risico dat jij hebt genomen door een paar euro te willen besparen natuurlijk
Dat klopt maar er zijn (premium) merken die dit wel bieden.
Waarom wilde ik euros besparen?
Ik woonde in New York.
was bij mijn 9550 ook heb zo op de valreep van de garantie nog net ff een nieuwe accu tobo en touchpad gekregen inc monteur op locatie.

wel gewoon in nl gekocht btw.
Het wisselt sterk in mijn ervaring. Ik gebruik nu een 9570 en ik heb er geen problemen mee. Daarvoor had ik een 9370 die DOA werd opgeleverd, altijd traag aanvoelde en klote WiFi had. Daarvoor had ik een 9333 die tot op de dag van vandaag goed werkt (los van de irritante coil-whine). Daarvoor een L322X, wat weer een totaal prul was.

Het zijn mooie dingen om te zien maar de premium prijs zie je over het algemeen niet terug in de kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door oef! op 24 juli 2024 11:17]

Ik heb een 9370 gelukkig zonder problemen.
wel de versie met I7 en 16gb ram.
Bloedsnel dat wel
Ervaringen wisselen enorm met de xps lijn, wij hebben hier 6 9570 in productie waarover geen bekende klachten zijn gemeld. zelf met mijn 9550 ook geen problemen gehad, ze worden wel warm maar dat vindt ik nog niet perse vreemd.
Aan de ene kant zijn het mooie laptops, en zijn er ook heel weinig alternatieven van 15" laptops met goede accu en kleine bezels. Maar er zijn ook wel fouten in die echt niet zouden moeten mogen bij laptops in deze prijsklasse. Zoals speakers die nog steeds door software issues gaan kraken.

Maar goed, onder de streep ben ik er wel tevreden mee, en liever dit dan het Asus alternatief met touchpad dat regelmatig weigert.
Vooralsnog ben ik super tevreden met mijn 9570. Hopelijk blijft dat zo :) Ik heb hem nu een jaar.
Een regelrechte ramp vind ik wat overdreven. Heb er zelf ook een en ja de Wifi is ruk en je moet wat dingen tweaken(wat niet zou moeten maar toch). Verder toch een fijne laptop op mee te werken. En ja ik gebruik de laptop al enkele maanden.
WiFi die ruk is en het zelf moeten tweaken aan een laptop van dit segment vind ik toch echt wel een groot drama. Voor dit geld mag je aannemen dat essentiële zaken tenminste werken. Geen WiFi is toch een enorme blocker voor dagelijks gebruik?

Heb zelf nog een MacBook en ben aandachtig aan het kijken naar een Windows bak die me dezelfde ervaring gaat geven(geen gedoe, premium feel), maar al die negatieve ervaringen over de XPS doen mij echt niet denken dat ik dit hiermee ga bereiken.

Niet iedereen is een Tweaker. Ik misschien wel, maar wil voor 1800+ euro niet hoeven te tweaken. Dan moet het "gewoon" werken.
Surface laptop 2. Minstens zo premium, maar dan met een fijn en goed werkend toetsenbord.
Alleen als je accu defect is, dan mag je de gehele laptop weggooien bij een surface laptop. Een beetje zonde van de laptop dan ook maar weer.
Een beetje appels met peren vergelijken. Surface laptop heeft geen NVidia kaart, en een U processor. Ik heb overigens pas een XPS15 9570, en werkt (nog) prima O-)
Het is niet dat je geen Wifi hebt. Hij verliest soms ff kort verbinding, onhandig ja, maar ook geen mega dooddoener. Een macbook is was met dezelfde specs die ik had 900 euro duurder en je hebt geen mogelijkheid om later te upgraden (ssd, ram). Tevens had 2018 model een brak toetsenbord en single channel geheugen. Blijft uiteindelijk te bezien waar je voorkeuren liggen. Op een XPS kun je uiteraard ook gewoon linux knallen.
Ah dat begreep ik niet direct uit je antwoord. Blijft dat met name stabiel draadloos internet wat mij betreft wel een minimum is. Verder was ik ook naar een XPS aan het kijken vanwege de problemen met de MacBook en de inmiddels voor mij te hoge prijs. Mijn punt was dan ook niet dat de MacBook wél heilig was, maar meer dat ik versteld sta van de elementaire fouten binnen deze prijsklasse. Top van de markt is dat dan.

Surface lijkt me een goede optie nu!
Tja, op een MacBook gaat je toetsenbord na een paar maanden kapot. Dus die zijn ook zeker niet zonder problemen.
dat is dus niet bij iedereen zo.
Mijn toetsenbord werkt nog steeds feilloos :)
En ook niet iedereen met een Dell XPS heeft problemen.
Wellicht de Razer Blade Studio die gisteren is aangekondigd.
Dat is Razer's poging om rechtstreeks de concurrentie aan te gaan met de MacBook Pro (15")

// on topic
Spec sheet lijkt me onjuist. De i3, i5 en i7 zouden respectievelijk 8MB, 6MB en 4MB cache hebben. Zou toch verwachten dat de i7 juist 8MB heeft en de i3 4MB :?
Inderdaad. In dergelijke prijsklasse verwacht je een gebruiksklare laptop zonder meer. Dat gezegd zijnde ben ik persoonlijk heel tevreden met de Surface Book. Geweldig scherm (3:2 verhouding) met touch en pen (ingebouwde digitizer), goede autonomie, hybride scherm (zodat je 'm kan gebruiken als tablet), veel beter toetsenbord dan de Macbook Pro, responsieve en grote touchpad, goed uitgerust en 0 bloatware. Maar opnieuw, voor dergelijke prijzen verwacht je wel wat. Enige nadeel, vergeet het maar om een latje RAM bij te prikken of om de batterij te vervangen.
Lekker bij de Macbook blijven.
Ik lees vaak over de problemen met de WiFi, maar ik heb er zelf nooit problemen mee gehad. Ik heb het XPS 15 2017 model destijd gekocht. Heb ik nou zoveel mazzel? Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een speedtest heb gedaan. Maar tegelijkertijd ook nooit het gevoel gehad dat de snelheid laag lag of mijn bereik onvoldoende was.
Klopt niet iedereen heeft er last van. Bij mij is de snelheid ook altijd prima, valt alleen eens in de zoveel tijd uit of wat moeite om te connecten als ie uit slaap komt. Voor mij vervelend maar geen drama. Tevens kan je er voor 2 tientjes een intel kaartje inzetten (ga ik wellicht nog doen)
Dat kan ik zeker aanraden.

Ik heb de killer wifi chip in mijn XPS 15 9550 vervangen voor een Intel 7265. Dit was trouwens niet omdat de killerchip ondermaats presteerde maar meer omdat mijn router en deze chip een probleem hadden samen en ik simpelweg niet kon wachten op de nieuwe firmware.

Maargoed, zeker wel een verschil in bereik en stabiliteit gemerkt. Op zolder toch een streepje meer met de Intel.
Heb zelf een xps 15 9560 en deze kwam ook met wifi drivers die het niet langer dan 2 minuten een verbinding kon houden op een meter van een router.

Best wel lullig was ook dat de nieuwste drivers op de site van dell dit exacte probleem ook hadden. Dit uiteindelijk opgelost gekregen door de drivers van de killer site zelf te plukken.

Gelukkig draai ik voornamelijk linux en werkte het kaartje daar wel gewoon naar behoren. Maar toch, als je windows voor het eerst opstart verwacht je toch gewoon dat je op het internet kan de dag van vandaag.

Het internet afstormen naar werkende drivers en een usb stickje apart moeten houden voor werkende netwerkdrivers te krijgen geeft me een echt windows-xp gevoel. Jammer voor een toestel in die prijsklasse.
Anoniem: 457607 28 mei 2019 11:57
"De draadloze netwerkkaart is ook vernieuwd. Het gaat om een Killer AX1650, met ondersteuning voor 802.11ax-netwerken."

Oh mijn god, leert Dell het dan nooit? Slechtste netwerkkaarten ter wereld en bron van eindeloze problemen bij een substantiele groep. Letterlijk iedere andere el cheapo kaart is beter dan een Killer card.
Waarom idd geen Intel, veruit de beste wifi oplossing.
Het fijne van de XPS13 laptop is dat o.a. de wificard vervangen kan worden. Ik heb de brakke broadcom wificard uit mijn xps13 (9343) indertijd vervangen door een intel exemplaar. Het blijft wel beschamend dat je in dit prijssegment zelf moet gaan lopen sleutelen.
Sinds de 9370 is de wifi kaart vastgesoldeerd.
The bottom panel is secured by eight screws that require the same T5 hex wrench to remove as on the XPS 13 9360. The panel pops off rather easily, but take care to not damage the fragile latches around the corners and edges. Users have direct access to both fans, the BIOS and primary batteries, and removable M.2 2280 SSD. Note that the WLAN module is soldered this time.
Dat is jammer, Als het een geen brakke WiFicard is dan is het niet zo'n probleem.
Mijn kennis hier over is beperkt, maar ik kwam een artikel tegen waarin vermeld werd dat deze netwerkkaart gebaseerd is op Intel hardware. De vorige generatie was dat ook, maar de generaties daar voor niet en die stelden inderdaad teleur.
There is reason to be cautiously optimistic. The Killer AX1650 uses Intel hardware and is based on the chip maker's AX200 wireless module (this is the second generation of Killer products based on Intel IP).
Bron: PCgamer
Ineens zijn er laptops met oled. Betekend dat dat er een oplossing voor burn-in is ontwikkeld?
Nee, waarom denk je dat? :P
Oled wordt al jaren op mobieltjes gebruikt, en die kunnen ook last hebben van burn-in. Maar toch worden ze verkocht/gekocht. De industrie gaat er van uit / hoopt dat je 'm binnen 3 jaar vervangt, net als met mobieltjes.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 11:17]

Ik had het idee dat het bij pc's vermeden werd vanwege zeer permanente zaken als taakbalken en menus enzo. Telefoons hebben toch net wat meer wisseling lijkt me
Kijk eens goed naar je mobiel, welke icoontjes semi-permanent in beeld blijven (operator, wifi signaal, tijd, Google search bar, etc.)
https://www.bing.com/imag...ung%20galaxy%20oled%20-tv

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 24 juli 2024 11:17]

Verwacht bij nieuwe laptop dat die minimaal 5 jaar mee moet gaan. Wat is jouw advies? Geen oled?
Samsung heeft een 15,6-inch 3840x2160 paneel in productie genomen waar het blijkbaar genoeg vertrouwen in heeft. Of het daadwerkelijk geen significante burn-in gaat krijgen, weten we over een paar jaar pas.
gelukkig is dell tot inkeer gekomen en hebben ze de webcam verplaatst. Onderaan het scherm was niet bepaald handig als je een video-gesprek gehad. Veelal half beeld omdat men met de vingers voor de camera zat.

Qua design vind ik het nog steeds mooie producten met een prachtig scherm. Ervaringen zijn wisselend. Ken mensen die een xps 13 inch gebruiken en geen problemen ondervinden maar ook andere die problemen hebben met de warmte afhandeling waardoor laptop uitvalt..
Toen ik in 2015 besloot om een XPS 13 (9343) te kopen heb ik flink onderschat hoe vervelend de webcam positie zou zijn. Het is voor belangrijke video gesprekken echter niet acceptabel waar een redelijke webcam op een normale positie wel acceptable zou zijn. Ik heb ook het idee dat de wifi kaart niet helemaal presteert zoals hij zou moeten en dat het touchpad wel iets vloeiender had mogen aanvoelen. Desondanks ben verder toch uiterst positief over mijn inmiddels 4 jaar oude XPS.

Heb er al meerdere verre trips mee gemaakt, onder andere twee backpacking trips waarbij hij een deel van de tijd in mijn grote wandelrugzak moest. Toch heeft hij me nog nooit teleurgesteld en ziet hij er na 4 jaar dienst nog vrijwel als nieuw uit.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de accuduur (i5, 1080p, non-touch) die voor die tijd best bijzonder was. Tijdens mijn werk in India was ik de enige die na een dag stroomuitval nog aan het werk was. Mede dankzij de overpriced Dell powerbank deed ik meer dan 2 werkdagen met volle accu en powerbank.

[Reactie gewijzigd door teun95 op 24 juli 2024 11:17]

Die wifi kaart kun je voor €20 vervangen door een Intel en dan heb je veel beter bereik. Het schijnt heel simpel te zijn.
In de spec sheet van AnandTech wordt inderdaad 1920x1200 en 3840x2400 genoemd, wat dus neerkomt op een 16:10 verhouding. Eindelijk hogere beeldschermen, ik kon me altijd mateloos irriteren aan laptops met dikke bezels onder het scherm. Elke laptop anno 2019 zou een schermranden moeten hebben als de Huawei MateBook X Pro, en Dell komt daar nu een heel stuk dichter in de buurt!

[Reactie gewijzigd door Balance op 24 juli 2024 11:17]

Het is uiteraard een stuk mooier. Maar bedenk je wel in dat als je een keer geen monitor/stand hebt dat je dan nog iets verder naar beneden moet kijken.
Heb in mijn XPS 9560 uiteindelijk de Killer wireless adapter vervangen door een Intel AC-9260 adapter van ca. € 20 en sindsdien geen enkel WiFi probleem meer gehad. Jammer dat in de nieuwe XPS 15 weer geen Intel adapter zit. Ben wel blij met OLED scherm en de webcam die nu bovenaan het scherm zit waar het hoort. Bij ons noemen we de webcams die onder aan het scherm zitten 'boobcams' :) .
De laatste generatie Killer (die hier in zit) is gebaseerd op een Intel kaart. Het bereik zou dus beter moeten zijn.
Dit heeft zeker mijn interesse gewekt. Heb nu een Surface Pro laptop maar ik ben goed genezen van de 3:2 beeldverhouding en zijn Skylake generatie low power 2 pitter heeft toch wat te weinig kracht. 16:10 is verreweg mijn voorkeur voor op een computerscherm en goed om te zien dat het weer terug lijkt te komen!

Heeft de Core i7-1065G7 ook een verbeterde iGPU? Ik verwacht geen wonderen ervan natuurlijk maar zou er een simpel spelletje op gespeeld kunnen worden zo af en toe?
Ik heb goede ervaringen met mijn xps 15' 9560. Prachting scherm uhd scherm en prima toetsenbord. Het scherm vertoonde alleen donkere strepen en moest dan ook vervangen worden.
Ik gebruik al jaren een Dell XPS, maar ik ben nooit echt overtuigd geweest van de carbon sticker op de behuizing, jammer dat ze niet een uitvoering aanbieden zonder het nep-carbon.

Verder ziet dit er uit als een keurige voortzetting van de XPS; een klein, maar toch aardig krachtig apparaatje.

[Reactie gewijzigd door Belecthor op 24 juli 2024 11:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.