Nieuwe Dell XPS 15 met GTX 1650-gpu en optioneel oledscherm komt in juni

Dell brengt in juni een nieuwe versie van zijn XPS 15-laptop uit. Het nieuwe model krijgt Core H-processors van de negende generatie, een GTX 1650-gpu en een 4k-oledscherm is beschikbaar als optie. De webcam verhuist naar de bovenste schermrand.

Dell heeft de nieuwe XPS 15 nog niet officieel aangekondigd, maar Frank Azor, topman van de Dell XPS- en Alienware-afdelingen, maakt de details bekend tegenover The Verge. Er zijn nog geen foto's gepubliceerd van de nieuwe XPS 15, maar het uiterlijk zou vergelijkbaar zijn met de huidige versie, op de plaatsing van de webcam na.

Bij de huidige XPS 15 zit de webcam in de onderste schermrand. Dat was eerder ook zo bij de XPS 13 en van dat model heeft Dell al een nieuwe versie uitgebracht met de webcam bovenin het scherm. Het nieuwe model zou wat prijs betreft vergelijkbaar zijn met de huidige versies. Op de Nederlandse Dell-website kost het goedkoopste model momenteel 1619 euro.

Dell gaat varianten uitbrengen met octacore-processors. Intel kondigde deze Core i9-9980HK en Core i9-9880H dinsdag aan. Waarschijnlijk komen er ook varianten met hexacores zoals de Core i7-9750H. De videokaart in het nieuwe model is de GeForce GTX 1650 die Nvidia dinsdag aankondigde. In de huidige XPS 15 zit een GTX 1050 Ti.

Als de nieuwe XPS 15 in juni uitkomt, zal er ook een model zijn met een 4k-oledscherm. Begin dit jaar werd al bekendgemaakt dat er zo'n uitvoering kwam. Dell gebruikt daarvoor het 15,6"-oledpaneel van Samsung, dat naar meerdere laptops zal komen. De meerprijs van het oledscherm is nog niet bekend.

De huidige Dell XPS 15 9570

Dell kondigde dinsdag meer nieuwe laptops aan met de Intel-processors van de negende generatie en de nieuwe GeForce-gpu's. Er komen nieuwe varianten van de Dell G5- en G7-gamelaptops en ook de Alienware m15 en m17 zijn voortaan uit te rusten met de GTX 1650 of 1660 Ti. Eind mei komt er ook een variant van de Dell G7 15 met het 4k-oledscherm. De prijs daarvan is nog niet bekend.

Dell G7-gamelaptop met oledscherm op de CES-beurs

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-04-2019 • 20:17

57 Linkedin

Lees meer

Reacties (57)

Wijzig sortering
Blijkbaar wel geen RJ45 meer; zeer kwalijke zaak ook lenovo T460s heeft dit niet meet
De XPS 15 9560 had dit al niet, komt door het dunne frame. Dongle is je enige optie maar dan heb je vaak weer gebrek aan een USB poort. Zo'n dock kost een schandalige 187 euro dus dat is dan ook weer zoeken naar een alternatief.
De Dell da300 kost €80 en heeft alle aansluitingen waar je maar op kunt hopen. Overigens had de xps 15-9550 dit ook al niet en die is ondertussen al weer ~4 jaar oud? Dit is nou eenmaal een offer wat het mogelijk maakt om een dergelijk slanke laptop te kunnen maken. Er zullen ook zat mensen zijn die de webcam niks kan schelen en het jammer vinden dat er nu daardoor weer een dikkere bezel rond het scherm zal zitten.
Ik vraag mij zelf ook af wanneer de webcam wordt uitgefaseerd. Ik denk dat de gemiddelde consument dit nog amper gebruikt, omdat er genoeg alternatieven zijn met je telefoon. Zakelijk vraag ik me ook het nut af tegenwoordig. Voor mij persoonlijk beter dunnere bezels en mocht het dan echt nodig zijn koop ik wel een aparte webcam.
Ik denk dat webcams nog wel een tijd zullen blijven, Conference calls met beeld, Video bellen en dergelijke zaken
Er zijn gelukkig goedkopere oplossingen. Van Dell een usb-c hubje van 60 euro, meen ik. En onlangs kocht ik op ebay een usb- c hub met rj45 aansluiting voor 20 dollar die zelfs beter werkt (hogere resolutie op hdmi poort).

Mijn Dell xps is ook niet foutloos geweest. O.a. wifi is vaak onbruikbaar. Ik heb gisteren een intel wifi unit besteld, die dat moet verhelpen. Verder erg tevreden met mn xps15 en goed te zien dat ze erg frequent zijn met updates van de laatste hardware. Waarschijnlijk ook een achillespees ivm testen betrouwbaarheid overigens.
Heb ook een Intel wifi unit gekocht, maar of ik doe iets fout of deze was doa.
Zojuist de Intel 9260 verruild met wat in mijn versie de DW1820 (Broadcom?) was. Enigszins verwarrend zijn de draadjes die anders aangesloten moeten worden (grijs níet, zwart op wit,wit op zwart).
Intel unit heb ik ook, killer AC was werkelijk ruk. De AC8265 doet het perfect bij mij!
Pardon? Een USB naar ethernet dongel kost 187 EUR?

Hoe zit het trouwens met de coil whine in deze serie? Is dat terugwoordig nog een issue?

En bieden ze al full AMD machines?
Je bedoeld de T490s. Tot de T480s had deze serie een volwaardige RJ45 poort (met klepje).
inderdaad ik bedoel de T490s..
Tja, de consument zit constant te hameren op dat het dunner en lichter moet. Vervolgens zitten ze te klagen dat er dingen missen en batterijduur slecht wordt. We hebben het allemaal aan onszelf te danken
Mijn XPS15 9570 heeft ook geen RJ45. Ik heb altijd een netwerk adapter bij me.
Hier:

https://www.amazon.de/Cab...Kompatibel/dp/B073X5QYQR/

Werkt out of the box op mijn XPS 13 met Linux.
Is echt niet hetzelfde en wederom een dongle.
Daarenboven waarschijnlijk ook nog eens één of andere obscure chip zonder mogelijkheden van pxe / jumboframes / vlantagging etc ...
Wifi is gewoon veel en veel te traag voor het betere werk. :9

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 april 2019 12:42]

De XPS 13 en XPS 15 hebben sinds de 9350 en 9550 geen RJ45 poortjes meer. Dell verkoopt dongels, maar die zijn 20-30 euro.

Zelf ben ik eigenaar van een XPS 15 9570 en ik moet eerlijk zijn: Ik mis mijn ethernet poort niet. De wifi werkt prima en ik ga in ieder geval zeker geen dongel van Dell zelf halen. Mocht ik ethernet nodig hebben, dan zoek ik zelf naar een goedkopere adapter die voldoet.

Maar vanuit het standpunt van een beheerder begrijp ik het punt zeker, gezien dit het uitrollen van images en dergelijken wel ingewikkelder maakt.
Lenovo levert verloopstukjes mee.
Inderdaad verloopstukjes ... gaan verloren.
In een t480s paste wel nog een rj45 , en dat model was al zo dun. Ik ga wel voor het vorige model dan :)
Mooie ontwikkeling. Ik gebruik al jaren de XPS laptops, de laatste tijd de fijne XPS13, en het zijn geweldige laptops. Het 3200x1800 display van de 2 jaar oude XPS13 is al fijn, maar met OLED zal het helemaal smullen zijn.

Nooit gedacht dat ik nog eens zo positief over Dell zou zijn maar hier hebben ze een schot in de roos.
Dan ben jij een van de gelukkigen die een goede quality check heeft doorlopen. Ik was ook overtuigd van de XPS-serie en had het 2018 model aangeschaft. Op papier een pracht machine en zeker ook om te zien - helaas liet de afwerking na op veel gebieden zoals de koeling, keyboard en scherm. Pas toen begon het ‘plezier’ van Dell. ;)

Zodra ze de afwerking en controle op orde hebben zou ik weer een poging durven te wagen.
Ik had een 9560 (model 2017) en in anderhalf jaar tijd is het moederbord vervangen, een geheugen module vervangen, keyboard issues gehad en ik heb zelf na heel veel ergernis maar de wifi module (Killer) vervangen door een stabielere chip van Intel. Heb het altijd een mooie laptop gevonden maar de kwaliteitsissues waren echt enorm. Collega met een 9360 (XPS 13) exact dezelfde issues. Echt bizar voor zo'n top end model.
Heb zelf ook de 9560 gehad (als upgrade van een 2015 Macbook pro 13) en alhoewel het destijds 1 van de betere windows laptops was ergerde ik me toch aan bepaalde zaken:
- slecht koelbeleid, waarbij de ventilator om de zoveel minuten aansloeg
- throttling
- waardeloos scherm qua kalibratie (het 4k scherm) met als gevolg een veel te gesauteerd beeld. Een fatsoenlijke sRGB was feitelijk niet mogelijk.
- de netwerkchip van killer die onbetrouwbaar was

Uiteindelijk de machine zonder al te veel verlies kunnen doorverkopen en toen maar de buidel getrokken en een 2017 MacBook Pro 15 gekocht. Die bevalt mij nog steeds super. Ook de bekende problemen met het toetsenbord zijn mij gelukkig bespaard gebleven tot op heden...

Mocht ik ooit nog een keer een andere laptop overwegen dan zal ik ongetwijfeld weer kijken naar Dell, echter wel met een gigantisch vergrootglas en in het achterhoofd houdende dat het qua Q&A niet altijd top is...
Ah balen. Ik zag de XPS serie eigenlijk wel als een goede opvolger, in het geval dat mijn zes jaar oude Asus laptop het begeeft. Mijn huidige laptop heeft eigenlijk geen noemenswaardige gebreken, en dat na zo veel jaren van intensief gebruik. Zijn er nog merken waar je wel van op aan kunt? De thinkpads zijn de enige die mij zo te binnen schieten..
Ik zou niet af gaan op enkele negatieve ervaringen. Ik heb nu inmiddels een paar jaar de XPS-13, en werkt nog steeds als een zonnetje. Performance is nog steeds perfect (ik werk vaak met Photoshop op die laptop). Diverse collega's van mij hebben ook een XPS-13 of XPS-15 en werken er dagelijks op voor hun werk (ZZP-ers), en zijn vooral te spreken over de bouwkwaliteit en performance.

Toen ik de XPS-13 aanschafte kocht ik een laptop-tas voor een 11" Macbook waar hij precies in past, door de kleine schermranden is deze laptop enorm compact met het plezier van een prettig formaat scherm.
Had je toevallig last van scherm bleeding?

Ik had in 2015 laptop van Dell bestelt, was helemaal happy, tot dat ik een kleine scherm bleeding zag (rechtsboven).

Is dit trouwens een groot fenomeen bij Dell?
Ik had in eerste instantie last van bleeding op drie plekken. Daarna werd het scherm vervangen, waarna bleek dat het scherm scheef in de behuizing zat. Daarna kwam het keyboard niet ver genoeg boven de behuizing uit. Het vervelendste vond ik dat ik dit binnen 14 dagen had laten uitvoeren, en van Dell kreeg te horen dat retourneren met restitutie niet mogelijk was omdat de laptop gerepareerd was (door een fabrieksfout nota bene). Lees het topic maar eens door op het forum :)
Dit is wel vreemd, als Dell genoeg klachten krijgt van bleeding, waarom gaan zij dan niet preciezer te werk?

Keyboard niet boven behuizing, hoe is het überhaupt mogelijk om iets naar een klant te sturen?

Scheelt geld en meer waardering.
Hier ook een XPS15, en onder de streep ben ik er tevreden mee. Vooral ook omdat het alternatief van Asus een slecht touchpad had wat onwerkbaar was. Maar er zijn wel wat dingetjes. Zo hebben veel mensen problemen met een flikkerend scherm soms, ik gelukkig niet. Iedereen heeft regelmatig krakend geluid. Sowieso is geluidskwaliteit slecht, maar als het ook nog gaat kraken is het helemaal niet om aan te horen. En dat is een software probleem. (Workaround is Windows ruimtelijk geluid voor koptelefoon aan/uit zetten, dan is het weer een tijd weg). En de eerste bios had normale slaap modus. Sindsdien hebben ze hem vervangen door connected sleep, reguliere slaap is niet mogelijk op de hardware volgens hun (ondanks dat de originele bios dat dus prima deed). En connected sleep hoef je maar vreemd aan te kijken en hij wordt wakker. Als hij in je tas zit schakelt hij na loop van tijd dan wel weer uit door oververhitting...


Dat je toch van een redelijk high-end laptop nog geen eens kan verwachten dat het geluid niet kraakt door een software probleem, en iets wat ze in al die tijd nog niet hebben weten op te lossen.

Daarentegen wel goed scherm, kleine schermranden (zie je weinig bij 15" laptops), prima touchpad, goede vingerafdruk scanner (al had ik liever IR camera gehad), een 'echte' laptop CPU en niet zo'n 15W geval, en ondanks dat nog een enorme batterijduur gezien zijn gigantische accu (terwijl veel fabrikanten kleinere accu's in 15" laptops zetten als in hun 14" laptops). En ook nog eens software waarmee ik makkelijk kan limiteren hoever hij laadt om zijn accu langer goed te houden.
Dus daarom ben ik er tevreden mee, maar ik kan me ook prima voorstellen dat andere er ontevreden mee zijn.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 april 2019 22:05]

Ik herken de problemen die je beschrijft. Ik vind het met name frustrerend omdat Dell met de XPS gewoon een uitmuntende laptop neer kan zetten die een voorbeeld zou zijn voor iedere fabrikant, mits ze de zaken op orde zouden brengen. De XPS is gewoonweg een ruwe diamant die vooralsnog in de handen is van het een bedrijf dat vermoedelijk winstmarge kiest boven kwaliteit. Enerzijds begrijpelijk, maar o zo jammer.
Static noise komt bij mij doordat de geluidskaart is slaap modus gaat. In het register kun je de sleep idle time op een langere tijd zetten en dan ben je er vanaf. Maar zoiets zou toch inderdaad niet door de kwaliteitscontrole moeten komen...
Ook ik had last van de koeling. Wel 2016 alweer.
Bij mij ging na 8 maanden batterij uitzetten waardoor touch pad niet meer kon klikken. Na 27 maanden herkende hij de adapter niet meer. Laadde alleen nog op nadat de hele batterij compleet leeg was. Dell heeft kosteloos de accu en mobo vervangen (buiten garantie). Gaat om een van de eerste 9550 modellen. Jammer dus van de betrouwbaarheid, maar zeer goede service voor mij. Laptop afgelopen anderhalf jaar geen problemen. 4k scherm is echt top kwaliteit!
hier ook problemen met qualiteit van mijn xps, vooral het toetsenbord laat te wensen over. sommige toetsen werken maar de helft van de tijd...
Gelukkig dat Dell ook premium support aanbiedt, waar ze bij huis langs willen komen om deze problemen te verhelpen.

Zelf wel een verkeersongeluk gehad vorig jaar. Mijn XPS 15 beschadigd...
Vergeten te vragen om contactgegevens van degene die mij aanreed. Duur grapje: Bijna €900,- aan reparatiekosten betaald (inclusief €120,- voor ophaalkosten en vooronderzoek)
Laptop teruggehad, vingerafdrukscanner werkt niet meer.

Vrij onacceptabel na drie weken zonder laptop te hebben gezeten, maar laat ik het zo zeggen: Zo lang je niets met de klantenservice te maken hebt van Dell, is alles prima.
Hier ook alleen maar drama met die apparaten. Op papier mooi, ik heb zelfs 3x een replacement gehad die niet goed was. In totaal 14 reparaties gehad...
Hier ook! ons bedrijf heeft een groot alleen maar XPS 15. Maar ook een heleboel met problemen. Mijne heeft al maanden een flink ratelende fan en een flikkerend scherm en soms last van uitvallende USB devices.
Wij hebben op het werk meerdere XPS 15's (2017 en één 2018 model) Met bijna ieder exemplaar problemen gehad, meestal uiteraard net buiten garantie. Schermen die er spontaan mee ophouden, defecte accu's, you name it. Het zijn mooie en bloedsnelle laptops zolang ze werken maar de betrouwbaarheid laat nogal te wensen over gezien de aanschafprijs. Zéker als je alle negatieve ervaringen van anderen leest.
Ik ben wel een beetje bang voor een burn in met de taakbalk in Windows.

Voor de rest een erg leuke laptop en hopelijk zakt de prijs van de vorige generatie als deze uitgebracht word zodat hij ook voor mij te betalen is ;)
Windows heeft een zwart-modus, dus heel energiebesparend zonder icoontjes op je zwarte desktop en zwarte taakbalk
Ik bedoelde juist dat de icoontjes in zouden branden. Op telefoons gebeurt dat ook met de notificatiebalk.
Daar zijn wel slimme oplossingen voor te verzinnen. Zoals geen knalwitte iconen, maar grijs, of transparant.
Ook kan je de taakbalk doorzichtig maken en in combinatie met afwisselende achtergronden op die manier een boel slijtage voorkomen.

Vista's Dreamscene zou een uitkomst kunnen wezen nu, apart dat MS dit niet terugbrengt voor de OLED displays.
De XPS 15 is een erg prettig apparaat. Alles was supersnel, scherm was geweldig en Ubuntu draaide top! Grootste nadelen waren het toetsenbord en, zoals genoemd, de plaatsing van de webcam. Hopelijk is het OLED scherm goed helder, dat is vaak nog een genoemd nadeel op smartphones.
Webcam naar boven is fijn. Van onderen is zó gaar voor conference calls.
Nu nog de schermverhouding naar 16:10 of 3:2 en je hebt de perfecte Windows laptop.
Leuk! Ik hoop wel dat het klavier verbeterd is; ik heb mijn spatiebalk zelf moeten fiksen. Toch jammer voor een toestel van €2.7K totaal.
Ik heb al 3.5 jaar lang een xps 15.. Als ik video-bel, gaat dat altijd via mijn telefoon, nooit via mijn laptop..
Verbaast dat zoveel mensen daarvoor wel hun laptop gebruiken.. Ik wil rond kunnen lopen als ik aan het video bellen ben.
hopen op een 1080p touchscreen optie (ipv alleen 4k touch zoals op het oude model)
Hopen op een AMD variant! Ben wel benieuwd naar de meer beefy ryzen mobile chips

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee