Samsung Display gaat meer oledschermen voor laptops maken

Schermfabrikant Samsung Display zegt dit jaar meer dan tien nieuwe oledpanelen voor laptops te zullen leveren. Er komen meer uhd-, qhd- en fhd-varianten, met diagonalen van 13,4", 14" en 16". Samsung Display verwacht een verkoopgroei van 500 procent.

Samsung Display zegt in zijn aankondiging niet welke paneelgroottes welke resolutie krijgen, maar het feit dat de fabrikant drie formaten noemt en zegt dat er meer dan tien panelen komen, lijkt erop te duiden dat er op er meerdere varianten met verschillende resoluties verschijnen.

Sinds eind 2019 maakt Samsung Display 15,6"- en 13,3"-oledpanelen met 4k-resolutie, die fabrikanten in laptops kunnen gebruiken. In 2020 voegde de fabrikant een 13,3"-paneel met full-hd-resolutie toe aan zijn assortiment, net als een 13,5"-variant met resolutie van 3000x2000 pixels.

Samsung Display verwacht dat de verkoop van oledschermen voor laptops in 2021 met 500 procent toeneemt ten opzichte van 2020. Oledpanelen zijn sinds enkele jaren beschikbaar in laptops, maar zijn nog een zeldzaamheid. Tweakers publiceerde reviews van een BTO-laptop, de HP Envy 15, ASUS ZenBook Flip S en ASUS ZenBook Pro Duo. Die zijn allemaal uitgerust met 4k-oledpanelen van Samsung.

Oledpanelen van Samsung Display
Nieuwe oledpanelen voor laptops van Samsung Display

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-01-2021 • 10:08

65

Lees meer

Reacties (65)

65
63
45
2
0
14
Wijzig sortering
In deze super-gehypte promovideo spreek Samsung over 120% dekking van de DCI-P3 kleurruimte. Dat is echt insane, het meest high-end display op een HP ZBook heeft 'slechts' 100% DCI-P3, idem dito voor de Macs.
Met 120% DCI-P3 is de kans groot dat AdobeRGB ook volledig gedekt is. En dat maakt de panelen erg aantrekkelijk foto- en videobewerkers, of filmliefhebbers.

De grote vraag is: komen er ook andere verhoudingen dan 16:9?

Edit: En de tweede grote vraag: Hoever zitten we van BT.2020 dekking af?

[Reactie gewijzigd door Balance op 23 juli 2024 17:38]

Vraag mij af of zij het probleem hebben opgelost dat de scherm calibratie totaal veranderd gebasseerd op je brightness instellingen. Het kleuren spectrum worden zeg maar minder "breed" bij hogere brightness waardes bij de huidige generatie.
Lijkt mij niet meer dan logisch, een afgesteld scherm is een afgesteld scherm, ga je aan de instellingen rommelen kan je hem opnieuw afstellen. Het is ook niet meer dan logisch dan bij een hoge of lage brightness het bereik in het geding komt.
Dat doet het bij IPS en VA monitoren niet op dit niveau, je contrast kan eventueel afwijken. maar je kleuren bereik zal bij een goed paneel niet opeens fors inkakken. Bijvoorbeeld wanneer de brightness boven een bepaald punt komt waardoor het limiet van de interne eDP port is bereikt, dan gaat het Oled paneel niet gewoon een limiet op brightness gooien maar gaat dan tot 600nits ten koste van het kleuren bereik als je opeens boven de 350nits gaat zitten. Sterke banding bij gradients treedt dan op, kleuren lijken naar een soort van 6bit kleuren bereik terug te schakelen etc.

Een aantal fabriekanten hadden in bios gewoon brightness bereik beperkt tot 60% om dit te voorkomen. Mijn laptop met een Oled scherm (Razer Blade 15) ging toen maar weer terug om om te ruilen voor een IPS variant. Kon mijn werk er gewoon niet op doen. Kleuren waren significant anders op 250 nits versus 400 nits. Omdat het een glossy panel betreft ging je wel op hogere brightness niveaus werken omdat je anders met reflecties zat, totdat je savonds thuis kwam en niet blind wilde worden.

edit: blijkbaar heeft Linus Tech Tips er ook een video over gemaakt: https://www.youtube.com/watch?v=GtQPwbftSLg

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 23 juli 2024 17:38]

In het persbericht zelf staat gewoon 100% DCI-P3. Zou mij niet verbazen dat iemand op de marketing afdeling een beetje overenthousiast is geweest, of wat creatief rekenwerk heeft gedaan om aan 120% te komen.
Om je grote vraag te beantwoorden, de HP Spectre 14 heeft een 3:2 oled paneel. Weet niet of het ook 120% DCI-P3 is maar volgens mij heet dat oversaturatie en niet per se wenselijk?
Dit is de eerste echte ontwikkeling sinds LED achtergrondverlichting die ik de moeite waard vind. Zelfs UHD t.o.v. FHD vind ik minder belangrijk. OLED op een notebookscherm werkt erg lekker.
Totdat na een jaar intensief gebruik je outlook venster en startbalk zijn ingebrand omdat je op 100% helderheid kantoorwerk doet in een voldoende verlichte kantooromgeving. Nee bedankt, doe mij maar dual LCD, niet dat dat heel gunstig is voor de accu, maar een los scherm neem ik ook genoegen mee.
Ik heb voor mijn werk een Alienware 13 R3 gekocht met een OLED paneel.
Bijna elke werkdag 8 uur lang aangestaan.

Heb die 3,5 jaar in gebruik en begin nu pas nauwelijk lichte inbranding te zien onderaan de taakbalk, en dat ook nog enkel als ik heel mijn scherm full screen op grijs kleur zet, en goed van dichtbij kijk naar waar de inbranding plaatsvind.
En zelfs dat had ik kunnen vermeden als ik mijn taakbalk automatisch liet verbergen.
4 jaar is dan ook voor mij persoonlijk genoeg levensduur voor een professioneel laptop. Ik kijk ook stilletjes aan uit naar nieuwe laptops. (voornamelijk de nieuwe macbook pro's die gaan uitkomen met de krachtigere apple silicon SOC's)

[Reactie gewijzigd door QUICKSORT op 23 juli 2024 17:38]

Cool om te horen dat dat erg meevalt. Ik denk er ook over als ze betaalbaar worden.

Ook denk ik dat het hele idee van 'screensaver' weer echt een 'saver' wordt (want sinds de LCD zijn ze vooral cosmetisch natuurlijk). Dus de techniek die een hoop gaat helpen zit overal allang in.
Ik heb voor mijn werk een Alienware 13 R3 gekocht met een OLED paneel.
Bijna elke werkdag 8 uur lang aangestaan.

Heb die 3,5 jaar in gebruik en begin nu pas nauwelijk lichte inbranding te zien onderaan de taakbalk, en dat ook nog enkel als ik heel mijn scherm full screen op grijs kleur zet, en goed van dichtbij kijk naar waar de inbranding plaatsvind.
En zelfs dat had ik kunnen vermeden als ik mijn taakbalk automatisch liet verbergen.
4 jaar is dan ook voor mij persoonlijk genoeg levensduur voor een professioneel laptop. Ik kijk ook stilletjes aan uit naar nieuwe laptops. (voornamelijk de nieuwe macbook pro's die gaan uitkomen met de krachtigere apple silicon SOC's)
Maar heb je ook iets gedaan tegen de inbranding? Zoals bijv. sommige Tweakers hierover berichtte? Het verplaatsen van de taakbalk of kleur wijzigen?
Niet echt nee, het enige wat ik heb gedaan is het kiezen van een meer zwart / donker gekleurde bureaublad achtergrond, dat is het. Heb zelfs mijn laptop heel vaak op 100% brightness gebruikt, en af en toe ook rond de 80%-90%
Totdat na een jaar intensief gebruik je outlook venster en startbalk zijn ingebrand omdat je op 100% helderheid kantoorwerk doet in een voldoende verlichte kantooromgeving.
Of niet, omdat er voldoende mitigerende maatregelen verwerkt zijn in het scherm (training als het 'uit' staat, etc.).

Zoiets is pas na een paar jaar te concluderen. Inmiddels zijn er al aardig wat notebooks uit met een OLED scherm en weinig klachten. Dat geeft hoop, maar enkel tijd kan het antwoord geven.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:38]

Als je je scherm op 100 hebt staan, dan gaat er al iets goed mis.
Wat direct in me opkwam bij het lezen van dit artikeltje...

We schrijven ergens 2013. Samsung had al enkele jaren OLEDs in mobieltjes en tablets zitten. Ze probeerden het ook met tv-panelen, maar moesten er de brui aan geven omdat de blauwe kleur veel sneller degradeerde als de andere kleuren.
Zie dan de technologie van LG waar een dik patent aanhangt, maar perfect bruikbaar is.

Wat gaat Samsung dan gebruiken in die laptops?
Hier staat de televisie gemiddeld een 4 tal uren per dag aan. Ik dacht iets gelezen te hebben dat er in 2013 testen gedaan zijn met Samsung TV OLEDs a rato van 6 uur kijken per dag. Ze gingen dan maar 3 jaar mee.
Als de nieuwe laptop panelen een werkdag dienen te werken, dus 5 dagen per week 8 uur per dag en zelden een donker beeld... Ik hoop dat ze dan van technologie veranderd zijn.
Een gemiddelde laptop mag toch zeker 5 jaar meegaan. Liefst nog meer; ik verwacht een ferm prijskaartje.
De vraag is dus meer leven we in 2021 of in 2013?

Mooi dat er 7 jaar geleden onderzoek is gedaan maar dat spreekt toch niet over de techniek van vandaag?

Hoewel ik ook mijn twijfels heb en daarom ook geen OLED TV/Monitor ga kopen voorlopig, zegt het in mijn ogen dus niks over de stand van zaken vandaag de dag...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 17:38]

idd 8 jaar later, maar iedereen die een beetje eerlijk is voor zichzelf weet dat de beeldkwaliteit van een OLED scherm het beste is wat er vandaag commercieel verkrijgbaar is.
Als de (samsung) techniek dan zodanig verbeterd is, waarom hebben zij dan ook geen lijn met OLED tv's met hun eigen OLED panelen?

Kom niet af met hogere piekhelderheden enzo, we spreken over een toestel dat in een gemiddeld huishouden in bedrijf is.
Als de (samsung) techniek dan zodanig verbeterd is, waarom hebben zij dan ook geen lijn met OLED tv's met hun eigen OLED panelen?
Omdat LG een berg patenten heeft waardoor ze een groot voordeel hebben met hun OLED panelen voor televisies.
Denk wat hij bedoelt is; aangezien Samsung nog steeds geen Oled tv's uitbrengt om die reden. Waarom dan wel oled panelen voor laptops? Als ik nu zou moeten kiezen zonder extra info zou ik voor een lg paneel gaan.
De eerste vraag die direct bij mij naar boven komt: Hoe zit het met inbranden? Een laptopscherm staat bij mij veel langer aan dan bijv. die van een smartphone.... en ik zou het zonde vinden als mijn taakbalk na een paar jaar in mijn scherm gebrand is.
en ik zou het zonde vinden als mijn taakbalk na een paar jaar in mijn scherm gebrand is.
Dan verberg je toch je taakbalk als je die niet gebruikt? ;)

Verder heb ik geen inhoudelijk antwoord specifiek voor notebooks/PC schermen. Voor moderne OLED TV's lijkt het erop dat met dagelijks gebruik en het onderhoud intern uitgevoerd door de TV, dat inbranden in de praktijk geen probleem is, en dat het met name bepaalde kleuren zijn die er gevoeliger voor zijn (zoals rood, dacht ik).

Zie ook deze test. Die is extreem en representeert niet de werkelijkheid. Het toont wel aan wat gedaan moet worden om een scherm in te laten branden. Een conclusie (voor TV's):
Our stance remains the same, we don't expect most people who watch varied content without static areas to experience burn-in issues with an OLED TV.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:38]

Bij telefoons wordt vaak gezegd dat ze kort gebruikt worden e.d. en het daar dus bijna niet van toepassing is, misschien dat een notebook ook eerder dan een "volledige" laptop voor kortere perioden of 'on the fly' gebruikt wordt en het daar ook nog iets minder 'effect' heeft.

Maar bij langer gebruik denk ik dan aan icoontjes op de desktop, games met een minimap of text op dezelfde locatie, een of andere turnbased/puzzle game waarvan alleen iets in het midden steeds veranderd maar de rest van de HUD exact hetzelfde is. Hoeveel effect dat heeft geen idee maar dat springt ieg ff binnen.
Klinkt alsnog een beetje als je specifiek gebruiken heb is het een goede of juist een slechte optie.

En als rood erg is geen games als Doom of iets met bloed. ;)

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 23 juli 2024 17:38]

Mwah, ik rij (reed, voor de crisis) dagelijks minstens 3 uur met Waze aan op mijn telefoon, dat is elke dag 3 à 6 uur burn in in de OLED van mijn iPhone XS, na 2 jaar pendelen op deze manier is er nog geen enkele hint van inbranden!

Akkoord, laptops worden nog meer gebruikt dan dit, maar het geeft toch al wel een indicatie vind ik.
De taakbalk is natuurlijk niet de enige statische content op een (Windows) desktop ;)
(En bovendien is die feature op Windows 10 behoorlijk bugged; de taakbalk wil vaak niet tevoorschijn komen als je b.v. Chrome open hebt staan.)

De tijd zal het leren. OLED op een laptop lijkt mij wel gaaf. Mits deze schermen ook zuiniger worden. Mijn LG OLED tv is veel minder zuinig dan je zou verwachten van deze techniek.
De tijd zal het leren. OLED op een laptop lijkt mij wel gaaf. Mits deze schermen ook zuiniger worden. Mijn LG OLED tv is veel minder zuinig dan je zou verwachten van deze techniek.
Dat ligt eraan wat je toont. Veel zwart = energiezuinig.
Idd die kun je verbergen. Daarnaast moet je er dan denk ik ook voor zorgen dat je laptop gewoon naar slaapstand gaat als je hem niet gebruikt.
Daarnaast moet je er dan denk ik ook voor zorgen dat je laptop gewoon naar slaapstand gaat als je hem niet gebruikt.
Of eerst/enkel dat het scherm uitgaat.
En als je em wel gebruikt?...
Af en toe je scherm kantelen! Is ook ergonomisch alleen maar winst, verander je nog eens van zithouding :D Zijwaarts typen is dan wel weer wat minder

Los daarvan... zolang ik nog zie dat mijn zakelijke laptop geregeld een beetje retention heeft (niet blijvend, maar soit) zelfs van een IPS paneeltje dat teams weergeeft gedurende een paar vergaderingen (enkele uren) weet ik genoeg. OLED voor monitor gebruik is nog héél ver weg. Zelfs op backlit schermen gebeurt het. Zie ook de vele huiskamer TV's die als reclamebord worden ingezet in winkels en zo. Allemaal verkleuren ze of hebben ze inbrandplekken. De HDTVs die op kantoor in de vergaderruimtes hangen idem dito - geen enkele is nog perfect en allemaal zijn ze blauwig geworden. Slijtage is gewoon een ding en als het sneller slijt dan LCD, is het gewoon karig en zeker voor dure panelen als OLED niet geschikt voor vele toepassingen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 17:38]

Na minstens een jaar ( intensief ) gebruik van mijn laptop met AMOLED scherm nog geen last van, heb het inderdaad op een telefoon uit 2015 nog meegemaakt, inbranden, maar na die telefoon op geen enkel OLED scherm meer meegemaakt.

Over de staat na een aantal jaar kan ik niet heel veel zeggen natuurlijk, maar het lijkt er wel op dat het inbranden geen echt gevaar is.

[Reactie gewijzigd door Toxic_Dreams op 23 juli 2024 17:38]

Telefoon is natuurlijk vaak veel korte stukjes in gebruik. Een laptop zou 8+ uur achter elkaar gebruikt kunnen worden waarvan een groot gedeelte met "hetzelfde" scherm.
Heb de reactie verduidelijkt; ik doelde namelijk al op een laptopscherm :)
En Smartwatches dan. Die van mij is een OLED die 24/7 aan staat. Maar de techniek is zo dat alles na x tijd een pixel verschuift. Dit zie je niet en het voorkomt dat je inbranding hebt.

Moeten ze wel die techniek toepassen anders heb je het probleem alsnog.
Scherm helderheid niet te hoog, desktop thema waaronder taakbalk zo af en toe een ander kleurtje geven, er zijn wel oplossingen te bedenken.

Of de taakbalk na een tijdje bovenaan het scherm zetten bijvoorbeeld.
Er is meer sprake van burn out dan van burn in. Met andere woorden het zijn niet zo specifiek de vaste UI interfaces die zichtbaar blijven door in te branden maar eerder een verkleuring van het scherm omdat de blauwe pixels sneller slijten. Deze lente heb ik een Gigabyte Aero gekocht met een OLED scherm. Na ontvangst bleek dit om een demomodel te gaan dat maandenlang en iedere dag urenlange YouTube videos stond af te spelen in hun showroom (ze hadden het nagelaten om hun gebruikersdata te wissen). Het gevolg was dat me het scherm een pak roder leek dan dat van mijn andere laptop. Geweldig contrast en kleurenbereik maar ik heb 'm toch retour gestuurd ;-)
wat ik me afvraag is hoe ze het wel op laptops kunnen doen. Maar op tv's niet of mag dat niet door LG?

Beetje een frappante zaak natuurlijk.
Samsung mag met een andere OLED techniek dan LG gebruikt gewoon TV's maken hoor (dezelfde techniek als ze al toepassen in monitoren en telefoonschermen), alleen niet (zonder overeenkomst) met techniek waarvan LG de patenten van Kodak heeft over gekocht :)

Niks frappants aan dus ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 17:38]

Dat mag Samsung zeker.
Nu nog wachten tot ze echt met een OLED gaan komen die op alle fronten LG gaat verslaan.
Tot nu toe blijft het al jaren bij verhalen en mooie presentaties.
Tot nu toe blijft het al jaren bij verhalen en mooie presentaties.
De prototypes zijn eind vorig jaar bij schermfabrikanten beland dus ze zijn nu juist net dat stadium voorbij. Dit kwartaal gaat de fabriek voor QD-OLED dan ook op halve kracht produceren en als dat goed gaat op volle kracht.

Ik weet niet hoeveel tijd er zitten tussen het maken van een paneel en het verkopen van een TV met dat paneel erin...

Daarnaast betwijfel ik of het op alle vlakken beter moet zijn, als het de helft goedkoper is (bij wijze van spreken want dat gaat het niet worden voor de consument) mag het toch wel tekort schieten op andere vlakken?
Samsung geeft zelf aan dat die panelen niet goed genoeg zijn voor TV's dus ik zou er niet teveel van verwachten.
Vergeet niet dat Samsung techniek met filters werkt itt LG, waardoor helderheid nog meer een probleem is.

En dat ze prototypes maken wilt ook niet zeggen dat fabrikanten er TV's mee gaan maken, misschien dat andere fabrikanten net als Samsung de techniek nog niet goed genoeg vinden en dat het weer jaren wordt uitgesteld.

Zie ook nieuws: 'Samsung neemt nog geen eigen qd-oledpanelen af voor tv's door lage h...
Op alle vlakken beter is wellicht te veel gevraagd maar eerder beweerde Samsung een kwalitatief betere OLED te gaan maken die kan concurreren tegen LG en andere OLED fabrikanten.
Dat hoeft dus niet voor de helft van de prijs, Samsung mag rustig dezelfde prijs als LG rekenen of misschien nog wel hoger als ze een beter product gaan leveren.
Samsung heeft jarenlang afgegeven op het inbranden van OLED’s dus ze kunnen nu laten zien zelf met een OLED te gaan komen die nooit kan inbranden. We zullen het gaan zien.
Goed om te horen dat fhd en qhd ook eindelijk OLED krijgen, voor mij voegt 4K niks toe op een laptop dan wordt het allemaal wel heel klein zonder desktop scaling.

En gamen op 4k met een laptop wil je voorlopig ook niet ivm warmteproductie/lagere fps.
Overgens er zullen vast wel mensen zijn wat 4K een voordeel geven op een klein laptop schermpje, ik zie er maar amper voordeel in als je ver moet gaan zoomen bij elke pagina.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 17:38]

Mijn Lenovo X1 yoga gen 1 heeft een qhd Oled display die uit 2016 komt.
En hoe is de inbranding na 4 jaar gebruik?
Ik zie geen inbranden, dus het valt erg mee allemaal en het beeld is nog steeds prachtig!!!
Thanks, want je hoort veel wilde verhalen, maar weinig van mensen die het werkelijk lange termijn hebben gebruikt.
Zijn er extra maatregelen die je neemt tegenover vroegere LCD schermen? Zoals autohide van de taskbar en zo?
Idd hoor er veel over, maar vooral van mensen die bang zijn
maar ik vind het scherm erg mooi om naar te kijken en heb geen moment spijt gehad!

ik gebruik:
autohide van de taskbar en de screensaver Aerial.
Anoniem: 425306 5 januari 2021 10:21
Is de HP Spectre x360 4K ook uitgerust met een Samsung paneel? Kan niet anders zeggen dan dat het fijn kijkt, je wil niet meer terug naar een std scherm!
Voor zover ik weet zijn alle OLED-laptop schermen uit een Samsung-fabriek gerold.
Neen hoor, ik typ dit bericht zelfs met een ThinkPad met OLED scherm van LG.
Er staat toch voor zover ik weet, op dat moment klopte dat wel hoor :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 17:38]

Die 14 en 16 inch panelen zijn wellicht voor de nieuwe MacBook Pro's, die ergens in de tweede helft van dit jaar schijnen te verschijnen.
14”, 3:2, 1440p, 500 nits en 120 Hz s.v.p. ✅

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.