Samsung toont dubbel vouwbaar 7,2"-smartphonescherm en vouwbare 17"-oledmonitor

Samsung Display toont een concept van een dubbel vouwbaar oledscherm dat opgevouwen een smartphonescherm, of uitgevouwen een 7,2"-tabletscherm is. Daarnaast laat het bedrijf een scherm met één vouw zien dat een tabletscherm of monitor kan zijn.

Het S-Foldable-scherm heeft twee vouwen die beide een andere richting op vouwen. Twee van de drie schermdelen zijn ogenschijnlijk even groot, het derde schermdeel is half zo groot als de andere twee schermdelen. De schermdelen kunnen op elkaar vouwen, waarbij een van de twee grotere schermdelen dienstdoet als smartphonescherm.

In het foldable-concept dat Samsung Display laat zien, is er aan de linkerzijde van het smartphone-schermdeel ruimte voor een camera-eiland. Compleet uitgevouwen kan het oledscherm gebruikt worden als een 7,2"-tablet. De schermdivisie van de elektronicagigant liet al eerder een teaser van de S-Foldable zien; volgens geruchten werkt Samsung zelf aan een smartphone met zo'n scherm.

Het 17"-scherm heeft nog geen naam en heeft één vouw. Dit product is in gevouwen vorm een scherm 'dat lijkt op een tabletscherm' met een beeldverhouding van 4:3. Uitgevouwen is het product volgens Samsung Display een 17"-monitor. Samsung Display denkt dat dit scherm gebruikt kan worden als mobiele monitor.

Verder toont Samsung Display een afbeelding van een Slidable-scherm, waarbij de smartphone in portretstand aan de rechterzijde kan uitschuiven om het scherm iets breder te maken. Ook toont het bedrijf een laptopscherm met een camera achter het oledpaneel, zodat er dunnere bezels mogelijk zijn. Dit scherm toonde Samsung Display eerder met de Blade Bezel.

Samsung Display geeft vooralsnog geen verdere details zoals resoluties, afmetingen of beeldverhoudingen, naast de genoemde specificaties. Het bedrijf gaat de panelen deze week tonen op de digitale Display Week 2021-beurs. Mogelijk deelt Samsung Display dan meer informatie over de schermen.

Van links naar rechts: de S-Foldable, het vouwbare 17"-scherm, de Slidable en het laptopscherm.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-05-2021 • 09:56

50 Linkedin

Reacties (50)

50
49
23
1
0
24
Wijzig sortering
Ze zouden die camera achter het laptopscherm eigenlijk in het midden van het scherm moeten doen, dan krijg je een veel natuurlijkere blik tijdens het video/teams bellen.
Je zit nu toch vaak in de lucht te staren ipv iemand aan te kijken.
Het stukje oledpaneel waar de camera achter zit heeft niet de zelfde density aan pixels als de rest van het scherm. Het is ook iets donkerder. Het zal dus minder opvallen als dat stukje helemaal aan de bovenkant van het scherm zit dan midden in.
Ja, hopelijk kunnen ze dit doorontwikkelen zodat het echt alleen zichtbaar is tijdens videobellen.
Of beeld met black frame insertion, en de camerafrequentie daarop zetten.
Dan kakt je waargenomen helderheid wel evenredig in.
Technisch gezien zou dat bij een OLED-scherm volgens mij te corrigeren moeten zijn, door een bepaalde regio met pixels wat feller te laten branden.
Dat kan, maar dan gaan ze ook wel sneller verouderen waardoor je dan toch weer een verkleurde plek krijgt. Want dat blijft toch wel een dingetje met OLED, vooral met hogere helderheden.

Bovendien limiteer je dan de maximale helderheid van de rest van je pixels omdat de camera-pixels het anders niet bij kunnen benen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 mei 2021 12:08]

Niet als je alleen maar het camerarondje insertions geeft, dat is maar een heel klein gebiedje dat dan niet tot amper opvalt, en mocht je het al ontdekken dan is het veel beter dan een zwart gat in je scherm.
Dit zou echt een supermooie oplossing zijn inderdaad. Dan zie je de camera helemaal niet en werkt hij toch goed. Heb je wel een hele korte belichtingstijd nodig echter, dus een heel gevoelige camera of veel omgevingslicht.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 mei 2021 12:09]

Apple lost dit op d.m.v. facetracking o.b.v. ARkit. in de doorgestuurde video wordt de pupil zo in de ogen geprojecteerd dat het lijkt alsof je recht in de camera kijkt. Werkt verrassend goed!
Dit werkt dan zeker alleen met Facetime? Ik heb regelmatig Teams en Jitsi videocalls op Mac en iOS en ik merk hier niets van, helaas. Als het met alles zou werken zou het wel een oplossing zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 mei 2021 12:07]

Is inderdaad geïntegreerd in Facetime en werkt vanaf iPhone XS en nieuwer.
Die mobiele inklapbare monitor zou nog wel eens wat kunnen worden voor de zakelijke reizigers. Onderweg heb ik mijn laptop het liefst zo klein mogelijk, maar als ik nog even in een hotel kamer wil werken dan is het weer ongelmakkelijk. Een opvouwbaar scherm wat ik als 2de scherm zou kunnen gebruiken klink mij als een zeer welkome aanvulling voor als ik weer mag reizen.
Ik denk zelf dat een kleine laptop plus dat scherm inclusief kabels en adapter, vrijwel evenveel ruimte en gewicht inneemt als een mooie dunne 15 inch.

Ik zie het zelf meer als een gimmick en vooral concept wat verder uitgewerkt kan worden. Al dat vouwen en uitklappen staat nu nog in de kinderschoenen denk ik.
Misschien is het handig op flexwerkplekken waar laptops niet de norm zijn? Elke keer computers van de ene naar de andere plek verschuiven kost ook weer wat werk, dus als je dat enigszins kunt verlichten door de beeldschermen op te vouwen, zou dat toch wel wat schelen.
En handig voor in de kantooropslag. Mocht een beeldscherm het niet doen en ze hebben niet direct een groot beeldscherm voor handen, dan kunnen ze even snel zo'n opvouwbare pakken om toch weer door te kunnen met de vergadering (of welke bezigheid dan ook). Hebben ze in ieder geval nog iets.
Of als je thuiswerkt en geen laptop hebt, maar wel even ergens wilt gaan zitten, dan vouw je deze op en ga je bijv. in de keuken zitten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 mei 2021 12:16]

Op flexplekken blijven de schermen meestal staan omdat elke flexwerker die toch nodig heeft :)
Niet op alle flexplekken. Ik heb ook flexplekken gezien die voor allerlei doeleinden worden gebruikt, dus soms zitten daar maar een paar keer per week mensen achter schermen. De rest van de tijd zijn die schermen niet nodig en worden ze elders ingezet. Dan is vouwbaar wel zo handig.

Dan nog zou je erover kunnen discussiëren, maar bedenk ook even dat er voldoende mensen zijn die een vouwfiets gebruiken. Dat is om een reden ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 18 mei 2021 11:48]

Als je naar dat 17" scherm kijkt, dan kan die volgens mij prima verwerkt worden in een laptop met zeg maar 14-15" afmetingen. En dat is toch wel erg lekker hoor. Bijna een keer zoveel scherm grootte zonder dat de laptop (ingeklapt) ook veel groter is. Ik zie er wel een toekomst in!
Ik denk dat Samsung je dit eerder ziet gebruiken met Dex, dat je Samsung Smartphone dus als de PC dient. Ingeklapt zal het dan het formaat van een ietwat dikke 10inch tablet hebben gok ik. Dat past toch in een stuk meer tassen.
Probeer maar eens op een 15" te werken in het vliegtuig, is niet te doen
Zeker, dat lijkt mij ook een ideaal product voor onderweg. Helemaal mooi als het dan ook een vouwbare tablet met S-Pen support is, bijv. 10 inch opgevouwen, 14,4 inch uitgeklapt.
Maar dan moet het scherm aan de buitenkant zitten (in gevouwen toestand), volgens mij is dat niet het geval.
Dat zou kunnen, maar hij kan ook de vormfactor van de Fold 2 hebben, met een glazen scherm aan de buitenkant.
Wat mij betreft niet enkel voor de reiziger. Mij lijkt het ook wel erg fijn voor aan de eettafel. Af en toe ben ik het kantoor aan huis helemaal beu en wil ik gewoon even lekker in de keuken werken. Zo'n schermpje maakt dat weer iets aantrekkelijker.
Daarvoor hoeft het scherm toch niet opvouwbaar te zijn?

Als je toch een laptoptas hebt, past daar een scherm ter grootte van je laptop bij in, voor de vouw ga je toch minimaal 3 à 4x meer betalen, als het niet 10x is.
Vouwbaar is handig voor mobiele toepassingen, maar tegelijkertijd ook weer erg kwetsbaar door gebruikte materialen. Dit kan zeker alleen maar beter worden, voor nu is het duur en niet duurzaam genoeg.
Beetje een non-argument als je geen gebruiker bent van deze techniek. Ik heb een Galaxy Z Fold 2, en ik kan niet anders zeggen dat door de manier waarop deze techniek is ingezet dat het voor mij echt één van de meest robuuste telefoons is die ik in lange tijd heb gehad.
Duur, ligt er aan hoe je er naar kijkt. Als "early" adopter heb ik het toestel kunnen krijgen in de prijsklasse van Galaxy S21's. Zijn die dan zo duur voor een niet supervernieuwende telefoon, of de Fold 2 zo goedkoop?

Deze techniek is echt prachtig te noemen en zeer toekomstvast, hier gaat nog enorm in geinnoveerd worden. Maar we moeten vooral niet vergeten dat deze techniek er al is, en al héél bruikbaar is.
Wat een gave ontwikkelingen.

Ter info... Nu sinds september de Fold 2 in gebruik, en echt een van de meest robuuste telefoons die ik heb gehad (op de nokia 3310 na :P ). Ben ook benieuwd naar de nieuwe Fold 3 die hoogstwaarschijnlijk in augustus / september gaat uitkomen.
Wauw, als ik dat vouwbare scherm zie... Een 17" foldable tablet zou mij geweldig lijken!
Nu mijn ogen achteruit aan het gaan zijn en mensen vaker HD videos maken, vind ik 10" vaak erg klein.
(Ja er zijn grotere portables, maar die zijn vaak duur, of hebben een hele oude os)
Nog in de kinderschoenen en niet uitgekristalliseerd, maar hartstikke mooie ontwikkelingen waar we toekomstig profijt van zullen hebben.
Was je woordspeling met opzet? Zo niet ik vind hem leuk.
Ik moet bekennen dat ik niet eens zie over welke woordspeling het gaat, ben wel even druk op werk momenteel
LCD => kristaliseerd ?
Kijk, toch mooi onbewust gedaan. Dank
slidable is de toekomst :)
Gives some truth to the story that if a banknote is folded many times it can be reduced to the size of a postage stamp. Would the postal service accept it in lieu of a postage stamp? No, it is worth less than a postage stamp.
Weer een lawsuit. Test aankoop zal weer vol staan met te rap kapot. Dit soort troep daar zit niemand op te wachten. Een fatsoenlijke smartphone met lang update beleid met een degelijke batterij zonder zever al te meer. Tegenwoordig kunnen ze ook echt niks meer.
Vroeger was alles beter!
Heel misschien zullen er toch een paar zijn die dit zeer interessant vinden, IK!
Ja ik wil eens weten hoeveel die prul kost. 2 a 3000€. Blijkbaar hebben ze nog niks geleerd met hun z folds. 8)7
Die 'prul' kost minder dan jij denkt. Er zijn een aantal Tweakers die erg tevreden zijn over de Fold 2, inclusief ikzelf, die we voor rond de €750 hebben gekocht.

Vandaag is ook weer een €500 cashback promotie gestart, waardoor het toestel voor minder dan €1000 te bemachtigen is. Nog steeds veel geld, ja. Maar naar mijn inziens meer waard dan een S20 of S21.
Interessant die cashback. Alleen jammer dat elke winkel die meedoet hem voor 1699 in de winkel heeft staan. Zo kom je alsnog op 1199 uit, wat ook exact de prijs zonder cashback is bij belsimpel bijvoorbeeld. Zo schiet het nog niets op :)

Ik vind het een prachtig idee op zich, als het onder de 800 komt zou ik hem wel kopen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 18 mei 2021 06:54]

Mobiel.nl doet ook mee, waar de prijs uiteindelijk op €999 komt. Maar je hebt gelijk, het voordeel is helaas niet €500 op de laagste prijs. Actie loopt tot 30-5, dus misschien gaat ergens toch nog de prijs omlaag.

NB: Officieel zijn zakelijke gebruikers uitgesloten van deelname, maar belastingtechnisch is de cashback interessant. De btw gaat over het originele bedrag, de cashback is schoon geld, wat voor ondernemers het voordeel groter maakt. Daarmee kom je bij Mobiel.nl bijvoorbeeld uit op €738,84 ex. btw.
Ik was een echte early bird de volle 1899 betaald 8)7 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee