Waar blijft de grote doorbraak van vouwbare smartphones?

Het waren technieken die ongeveer tegelijkertijd mogelijk werden: 5G en vouwbare smartphones. Terwijl 5G nu in elke high-end smartphone en in veel midrange-modellen zit, zijn er nog altijd maar een handvol vouwbare telefoons. Hoe kan dat?

Het voelde als het begin van een nieuw tijdperk: Royole presenteerde in oktober 2018 zijn FlexPai-telefoon. Ter vergelijking: de eerste telefoon met 5G was van Xiaomi en die aankondiging was twee weken ervoor. Het waren de twee technieken die de kwakkelende smartphonemarkt uit het slop moesten trekken. Sinds 2016 was de groei eruit.

Hoe konden smartphonemakers consumenten verleiden om massaal nieuwe smartphones aan te schaffen? Een nieuwe netwerktechniek helpt altijd natuurlijk, en een nieuwe vorm. Omdat alle telefoons op elkaar waren gaan lijken, was een vouwbare smartphone een ideale uitweg: die ziet er namelijk totaal anders uit.

De markt voor vouwbare smartphones

Royole was de eerste, maar zeker niet de grootste of de enige. Samsung deed in november 2018 een vooraankondiging van zijn Galaxy Fold en een paar maanden later was het dan zover: de marktleider op gebied van smartphones presenteerde zijn eerste vouwbare model, op telecombeurs Mobile World Congress in 2019.

Maar Samsung was daar niet de enige met een vouwbaar model. Huawei, toen Samsungs grootste concurrent, kwam daar met zijn Mate X, een vouwbare smartphone die in tegenstelling tot Samsung het scherm aan de buitenkant had zitten.

Terugkijken: Huawei Mate X-preview uit maart 2019

Toen waren er binnen een paar maanden dus al drie fabrikanten met vouwbare smartphones. In november 2019 kwam daar een vierde bij: Lenovo meldde zich met de Motorola razr, een vouwbare variant van de oude klaptelefoon. Vervolgens bracht ook Samsung nog een eigen klaptelefoon uit met vouwbaar scherm, de Z Flip. Huawei bracht de Mate X in 2020 op grotere schaal uit als de Mate Xs. In de tweede helft van 2020 verschenen alleen varianten op al bestaande modellen: de Z Flip 5G, de razr 5G en de Z Fold2 5G. Royole kwam nog met de FlexPai 2.

Daarbij zijn er nu dus al meerdere genres te ontdekken in vouwbare smartphones. De vouwtelefoons met het scherm van een kleine tablet en de klaptelefoons met een regulier smartphonescherm. Als we dat in een tabel gieten, dan ziet het aanbod er zo uit.

Vouwbare smartphones Klaptelefoon Kleine tablet, scherm aan buitenkant Kleine tablet, scherm aan binnenkant
Samsung Z Flip (2020)
Z Flip 5G (2020)
- Galaxy Fold (2019),
Z Fold 2 5G (2020)
Huawei - Mate X (2019)
Mate Xs (2020)
Mate X2 (2021)
Lenovo razr (2019)
razr 5G (2020)
Royole FlexPai (2018)
FlexPai 2 (2020)

Dat alle vouwbare smartphones in een niet al te grote tabel passen, is natuurlijk veelzeggend. Er is in 2020 geen enkele nieuwe fabrikant geweest die een vouwbaar scherm heeft uitgebracht. In 2021 staat de teller tot nu toe op één nieuw model: de 2300 euro kostende Mate X2 van Huawei, en die is eigenlijk alleen voor China.

Over prijzen gesproken: alle vouwbare smartphones tot nu toe zijn duur. De goedkoopste zijn de Royole FlexPai 2 en Z Flip 5G voor rond 1250 euro, de duurste is de Huawei Mate Xs van 2500 euro; de rest zit daar tussenin.

Adviesprijs vouwbare smartphones
Samsung Z Flip 5G, 1249 euro
Z Flip, 1499 euro
Z Fold2, 1999 euro
Galaxy Fold, 2020 euro
Huawei Mate X2, ongeveer 2300 euro
Mate Xs, 2499 euro
Motorola razr 5G, 1499 euro
razr, 1599 euro
Royole FlexPai, 1250 euro
FlexPai 2, 1250 euro

Het succes tot nu toe

Hoewel er niet veel modellen zijn, zijn ze er wel en dus kun je kijken hoe het gaat met de verkoop ervan. Fabrikanten geven helaas zelf geen cijfers vrij over de verkoop van smartphones en specificeren dat al helemaal niet voor vouwbare modellen. We zullen het dus moeten doen met inschattingen van analisten.

De meest recente cijfers gaan tot vorige zomer en die lieten zien dat fabrikanten in totaal 1,74 miljoen vouwbare smartphones verkochten. Samsungs Z Flip zou 600.000 keer verkocht zijn, de Fold 400.000 keer en de Huawei Mate X en Xs in totaal rond 550.000 keer. De Motorola razr kwam tot 200.000. Royole levert zo weinig van zijn FlexPai dat dit niet in de statistieken voorkomt.

Nu is 1,74 miljoen exemplaren niet niks, maar het gaat over ongeveer een jaar tijd. In diezelfde periode werden er ongeveer 1,4 miljard smartphones in totaal verkocht. Daarmee was rond 0,12 procent van de verkochte smartphones dus een vouwbaar model.

Een helemaal eerlijke vergelijking is dat niet: vouwbare smartphones waren toen - en zijn nog steeds - de duurste modellen in de line-up van fabrikanten. Daardoor ligt het percentage in de eigen prijsklasse uiteraard hoger. In Nederland is ongeveer een derde van de verkochte smartphones een high-end model, maar elders op de wereld ligt dat percentage veelal lager. Het is dus aan te nemen dat in de eigen prijsklasse het percentage op minimaal 0,36 procent ligt en vermoedelijk hoger.

Een ander element om het succes van smartphones aan af te lezen is de mate waarin de prijs lager wordt. Op dat gebied is de data beperkt: de FlexPai's zijn slecht verkrijgbaar en de Huawei Mate Xs staat ook al niet meer met prijs in de Pricewatch. Van de razr en de Galaxy's is wel data beschikbaar.

Hierbij zetten we de vouwbare smartphone naast de meest vergelijkbare niet-vouwbare telefoon: hij kwam dus ongeveer in dezelfde tijd uit, is van dezelfde fabrikant en komt qua prijs het dichtste in de buurt van het vouwbare model.

Daarbij is te zien dat de vouwbare modellen meer in prijs zakken dan de niet-vouwbare modellen. Dat is gebeurd bij alle drie deze telefoons. De Z Fold 2 is bovendien bij abonnementen nog veel goedkoper geworden én Samsung geeft kopers een forse cashback. Daardoor is hij nu nog goedkoper te krijgen, voor sommige mensen al rond 700 euro bij een abonnement. Dat is fors minder dan de adviesprijs van bijna 2000 euro.

Een lagere prijs komt altijd door het spel van vraag en aanbod: als de vraag groot is en het aanbod is onvoldoende, dan blijft de prijs hoog. Als de prijs meer zakt, wijst dat erop dat er meer aanbod is dan vraag voor deze telefoons dan bij de niet-vouwbare modellen.

De toekomst: stilte voor de vouwbare storm?

Met weinig beschikbare modellen en weinig fabrikanten die vouwbare telefoons aanbieden, waarbij het ook nog eens geen storm loopt, zou je kunnen denken dat vouwbare smartphones snel een stille dood kunnen gaan sterven. Immers: als de vraag ontbreekt, waarom zou je aanbod genereren?

Toch lijkt dat iets anders te liggen. Want andere fabrikanten behalve Samsung, Huawei, Lenovo en Royole hebben wel degelijk interesse in vouwbare smartphones. En dat zijn niet de minste namen. Sterker nog: eigenlijk lijkt elke bekende smartphonemaker eraan te werken.

Apple werkt aan meerdere soorten vouwbare iPhones, zo gaan de geruchten al maanden. Apple is geen fabrikant die snel op nieuwe techniek springt: het wacht liever tot het een beetje ontwikkeld is. Zo gebruikte Apple pas oledschermen sinds 2017, terwijl Samsung dat al doet sinds 2008. Ook met 4G was Apple aan de late kant en de fabrikant was ook de laatste die begon met 5G.

Video van 'iPhone 12 Flip'-concept

Xiaomi heeft ook interesse in vouwbare smartphones. Foto's van een prototype verschenen vorig maand al. De Chinese fabrikant brengt altijd veel verschillende modellen uit en dat zou met vouwbare smartphones ook zo zijn: er zouden er drie verschijnen dit jaar.

Dan mis je misschien nog een paar fabrikanten. OPPO gaat ook beginnen met vouwbare smartphones dit jaar, zegt een analist die zich heeft gespecialiseerd in de display-industrie. OPPO koopt componenten, waaronder schermen, samen in met onder meer Vivo, Realme én OnePlus, dus wie weet waar dat toe leidt bij die andere merken.

De ontwikkelaar van Android laat zich ook niet onbetuigd. Er gingen al langer vage geruchten dat er een vouwbare Pixel-telefoon aan zou komen en nu zijn er meer aanwijzingen, onder meer patentaanvragen die tonen dat Google ermee bezig is en de eerder genoemde analist noemde Google ook al bij naam.

Daarnaast gaan de fabrikanten die al bezig waren ook door. Samsung zou ook drie modellen in de pijplijn hebben zitten. Een opvallende zwaai is daarbij dat Huawei ervoor heeft gekozen de Mate X2 te voorzien van een scherm aan de binnenkant. Het ligt voor de hand dat de fabrikant heeft ondervonden dat een scherm aan de buitenkant kwetsbaar is. Dat blijkt ook uit een geste die Huawei presenteerde voor huidige gebruikers van een Mate X en Mate Xs; zij krijgen gratis een nieuw ontwikkeld beschermhoesje voor de telefoon.

De telefoons van andere merken kunnen nu pas uitkomen om een heel simpele reden: de schermen waren schaars. Voor vouwbare schermen heb je die displays nodig en maar een paar leveranciers kunnen die maken. De grootste daarvan is Samsung. Dit bedrijf heeft besloten om nu pas te leveren aan meer fabrikanten. Tot nu toe hield Samsung de vouwbare displays met ultradun glas eronder voor zichzelf. Daardoor bleef het aantal modellen op de markt met vouwbare schermen relatief beperkt.

Hoewel smartphones met vouwbare schermen en 5G allebei na jaren ontwikkeling in oktober 2018 voor het eerst werden aangekondigd, is er een groot verschil te zien. Er zijn nu vier fabrikanten met in totaal een stuk of elf verschillende modellen en die waren bij release allemaal ver boven 1000 euro. Bij 5G was een half jaar geleden de gemiddelde smartphone al ruim onder 500 euro en ruim de helft van alle nieuwe modellen ondersteunt 5G.

Dat kan bij vouwbare smartphones ook nog steeds gebeuren, maar het is wel een zaak van de lange adem, zo blijkt. Het zal op dit tempo nog jaren duren voor vouwbare smartphones mainstream zijn. Schermen zijn misschien plooibaar, maar het is fabrikanten nog niet gelukt om die smartphones om te vouwen tot een telefoon voor iedereen.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-02-2021 • 14:40

125 Linkedin

Lees meer

Reacties (125)

125
124
34
3
0
87
Wijzig sortering
Ik denk dat de ham vraag is wat is het doel van de vouw phone en is die vraag wel gematched met de gebruiker.

In mijn ogen hebben we maar 2 scenarios

1: verdubbelen van scherm op zelfde grote: Maar zitten we hier als end user wel op te wachten

2: Halveren van de phone size bij de zelfde grote: Maar kan de batterij deze capaciteit dan nog wel leveren.

Kortom wat is nu de doelgroep van de vouwphone en welk probleem los het voor mij op als eindgebruiker zonder een ander groot punt in te moeten leveren.
wanneer is gevouwen is kan het niet beschadigd worden (van de binnenkant) is een stuk bescherming aan je telefoon.

daarnaast zijn broekzakken bij vooral vrouwen erg klein en past geen hele telefoon in, ik hoor steeds vaker de eis maximaal de grootte van de iphone die ik nu heb, alleen die worden gewoon niet meer gemaakt want ja groter = beter.

dan is een vouwbare telefoon voor hen wel een uitkomst.
Dan mogen die vrouwen wel eens wat harder eisen, iPhone 12 mini verkoopt voor geen meter:
https://www.tomsguide.com...-disaster-heres-the-proof

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 23 februari 2021 15:19]

Ik denk dat we die verkoop cijfers met een korrel zout moeten nemen vanwegen verschillende redenen:

iPhone 12 mini kwam later uit dan de rest, hierdoor is er een kans dat mensen die gewoon zo snel mogelijk de laatste iphone willen maar een andere gekocht hebben (geen keus op dat moment).

iPhone 12 kwam uit gedurende de pandemie, dat betekent dat niemand echt makkelijk de telefoon in de handen kon nemen alvorens hem te kopen. Als er dus twijfels waren of het een 'lite' product was ipv gewoon een kleinere vorm factor viel die een lange tijd niet echt weg te nemen.

iPhone 12 PRO is het meest populair vanwege het feit dat er gewoon meer features in zitten.
Zouden de verkoop cijfers hetzelfde zijn als de iPhone 12 mini ook feature complete was?

de iPhone 12 mini staat niet prominent geadverteerd op Apple's sales pagina, zelfs ik moest puzzellen om hem te vinden.

Het gigantische aanbod aan verschillende iPhones die nu verkocht worden zorgt dat er ook veel meer competitie is. De iPhone SE en de XR zitten rond een soortgelijke formfactor voor veel minder geld, mensen die dus EN een kleinere formfactor wilden EN minder wilden betalen hadden dus veel meer keuzes dan alleen de mini.


Ik ben beniewd wat de verkoop cijfers van een iPhone 13 vs iPhone 13 mini zouden zijn als er alleen een 13 generatie lineup is.
De mini is een stukje kleiner dan de SE2/XR en maar een heel klein beetje groter dan de SE 1. Inderdaad wel een stuk duurder, dus Apple weet nu prima wie er echt kleine toestellen willen en wie vooral goedkoop wil.
Volgens mij willen veel mensen wel een kleinere telefoon, maar dan wel met dezelfde batterijduur en dezelfde features. Dat gaat dus niet, want kleiner = minder ruimte.

Dit is trouwens een bekend probleem bij marktonderzoek. Veel mensen begrijpen niet dat het toevoegen van een feature vrijwel altijd ten koste gaat van iets anders. Als dat niet zo was zou de fabrikant het namelijk al toegevoegd hebben.
Ik snap dat niet zo van die batterijduur. Ben kennelijk geen grootgebruiker ofzo, maar ik haal bijna 2 dagen op een batterij op een 12 mini. Maar het internet staat er vol mee, vraag me af of dat allemaal mensen met een mini zijn die er spijt van hebben of dat iedereen elkaar maar na zit te praten.
Het verschil is ook niet zo groot (7,5 uur vs 8,5 uur continu gebruik vergeleken met de 'standaard' 12). Vraag me af voor wie dat een onoverkomelijk probleem is.
Hier zelfde ervaring. Geen moment spijt van de 12 mini. De accu ervaar ik niet als een bottleneck. Ik snap echt de vraag naar die koelkasten niet. Heb van het werk een 12 pro max, dat ding is zo zwaar dat m'n broek er zo'n beetje van afzakt. Die ligt dus meestal naast de laptop terwijl de lichte 12 mini overal mee naartoe gaat.
Het is natuurlijk ook de vraag wat doe je er allemaal mee. Zit je veel te bellen, emailen, internet te surfen, games te spelen en dat soort dingen dan gaat het natuurlijk een stuk harder dan dat je alleen bereikbaar wil zijn en misschien af en toe eens een WhatsApp }> bericht stuurt. Ook natuurlijk hoeveel apps die op de achtergrond dingen in de gaten moet houden of data versturen. Welke opties zoals NFC en Bluetooth heb je aan staan en hoe hoe licht/donker staat je scherm. Luister/kijk je de hele dag muziek/films erop en moet dit streamen of staat het op de apparaat. En staat bijvoorbeeld always screen on aan of gaat het scherm echt uit (al weet ik niet of die Iphone dat heeft).

En misschien dat veel mensen het vergelijken met hun oude telefoon die waarschijnlijk groter was en dus waarschijnlijk grotere batterij hadden. Of dat men eigenlijk (onbewust) verwachten dat de batterij evenlang mee gaat omdat bijvoorbeeld de scherm kleiner is en dus minder zou verbruiken.
Het gaat me er vooral om dat het verschil tussen een 12 en een 12 mini niet zo groot is als veel mensen roepen. Die 7,5 uur is gebaseerd op een standaardtest met continu webbrowser gebruik en het scherm aan op 25% helderheid, dus natuurlijk zijn er gevallen waarbij het verbruik hoger of lager is.
Vergeleken met mijn oude Nokia 6310 (2 weken standby) is het natuurlijk allemaal waardeloos ;)
Veel mensen begrijpen niet dat het toevoegen van een feature vrijwel altijd ten koste gaat van iets anders. Als dat niet zo was zou de fabrikant het namelijk al toegevoegd hebben.
Ik verwacht dat Apple en alle andere fabrikanten dan snel weer headphone jacks zullen toevoegen, gezien die vrijwel van niets ten koste gaan :+
Tenzij je ook sales van draadloze earbuds bedoelt, dan gaat dat daar inderdaad van ten koste

[Reactie gewijzigd door saren op 24 februari 2021 10:15]

Het grootste nadeel van de 3.5 port is dat het vrij veel ruimte kost binnen de telefoon.
Eh? Ikzelf zie bijna elke vrouw/meid met een (hand)tas(je) lopen met daarin haar koelkast van een smartphone. ;)
Dat het scherm niet beschadigd raakt, hangt wel af van welke vouwtelefoon je hebt, die van Samsung heeft nog steeds een groot gat waardoor er allerlei narigheid bij het scherm kan komen.
1: Ja.
Alleen moet het niet fragiel zijn, het scherm moet in uitgevouwen toestand vrij glad zijn (niet dat je duidelijk een bobbel voelt op de vouw) en het moet niet veel duurder zijn dan dezelfde hardware in een traditionele behuizing. De prijs begint nu wel enigszins in de buurt te komen... Als ze de andere punten nog wat kunnen verbeteren dan zou een vouwbare telefoon over een jaar of twee best mijn volgende toestel kunnen worden (heb net een nieuwe).
1. Nee
Ik pak mijn laptop dan wel, of in een uiterst geval een tablet.

Dit is geen flame, maar ik zeg dit om aan te geven dat mening hier sterk in verschillen. Ik zie geen nut en potentie in vouwbare mobieltjes, en al helemaal niet de huidige brakke implementaties.
Het hoeft ook niet voor iedereen te zijn :)
Ik zie juist het nut van een tablet niet als je het ook op je telefoon kan doen... Helemaal als die bijna net zo'n groot scherm kan hebben. Heb wel tablets gehad maar vond het vooral erg irritant dat ik nog een apparaat had wat ik geregeld aan de lader moest hangen. En dan gebruikte ik hem een tijdje niet en wil je hem dan weer een keer pakken is ie leeg.
Zo ben ik in dubio of ik mijn iPad Air wil vervangen en ik zie het nut er niet zo van in. Snel iets opzoeken kan op de smartphone en wordt het serieuzer dan pak ik een laptop eventueel aangevuld met een extern toetsenbord en scherm met alle gemakken.
Dan moet je dus wel of een laptop of een tablet in de buurt hebben. Zijn genoeg situaties waarbij ik die niet in de buurt heb, maar een groter scherm wel handig is.
Maar waarom zou je een tablet nog nodig hebben? Ik zou het liefste een grote telefoon hebben (zeg maatje Galaxy S20+ ultra weetikhoedieheet) maar dan dat het scherm wanneer deze rechtop staat uitgerold kan worden totdat deze weer 16:9 is (waarbij de 9 dus de lange kant van de smartphone is). Op dat moment heb je toch een vrij flinke tablet.

Nu is dit natuurlijk met de technieken van vandaag totaal onhaalbare kaart, maar dat is wel wat ik graag zou willen. Maar goed, nog even wachten dus :)
Ik had een iPhone, tablet, laptop en desktop, totdat ik idd op een gegeven moment dacht, wtf, ik zit altijd maar op 1 of 2 van die apparaten.

Tablet gebruikte ik eigenlijk alleen maar in het vliegtuig en op vakantie om op je hotelkamer een filmpje te kijken, nou dat doe je ook niet echt vaak op vakantie.

Phone en desktop nu, want bijvoorbeeld voor Tweakers loop ik toch naar de PC, omdat ik dan lekker natuurlijk en snel kan typen, op een tablet is het net als op de phone geprut.

Zelfs Whatsapp doe ik nu bijna altijd op de computer, typt en paste dingen veel makkelijker. En de phone is alleen voor bellen (doe ik ook amper) en vooral Whatsapp als ik niet thuis ben.
Dit is hoe het werkt in opkomende markten. In Afrika heeft inmiddels iedereen een (Chinese) smartphone maar hebben ze de computer overgeslagen.
En waarom ook niet? Ik heb nog een computer voor gaming maar voor de rest heb ik mijn telefoon.
Gamen, 3D, Photoshop, programmeren, webdevelopment, alles op PC. Zonder 3D visualisatie en Gaming had ik denk ik een laptop. Mijn ouders daarintegen zitten bijna altijd op de tablet.
Goede vraag, erg persoonlijk.

Ik zit er niet op te wachten, heb nu een iPhone 12 mini en qua formaat en handzaamheid is dat voor mij perfect. Een vouwbare / uitklapbare smartphone maakt hem dikker (zoals de techniek er nu is) en minder handzamer. Wat betreft de batterij zal deze ook minder worden want je moet immers een groter scherm aansturen in een handzaam formaat.

Als ik iets moet doen wat een groter scherm nodig heeft pak ik een iPad of laptop erbij, qua applicaties en werken werkt dat toch een stuk fijner.

Ik vind een idee als het gebruiken van een 'shell' met een groter scherm waar je je telefoon in kunt schuiven beter bij mijn gebruik passen. Als de shell ook een batterij bevat.
het lost geen probleem op, net zomin als wel of geen gat in het scherm, afgeronde randen of niet etc. De smartphone is uit ontwikkeld en alles is allang kosmetisch.

1: Ik lees alles op mijn telefoon, boeken, nieuws, websites etc. Ik kan niet met een hand werken, nooit geleerd en gaat ook niet meer gebeuren. Ik heb tabletjes en readers gehad maar dat is een extra apparaat en een reader vond ik verschikkelijk sloom, dus weer verkocht. Ik vind het boekenlegger formaar (20.5:2) onhandig, geef mij maar 16:9 of zo. Als een telefoon openvouwt naar een 4:3 zou ik dat wel gaaf vinden.
Dus, ik ben wel een mogelijk gebruiker maar ik weet niet of ik een meerderheid van 1 ben...

2: nee, mijn broekzak is groot genoeg
Een variant op 1 is het verdubbelen van de grootte van het keyboard.

Dat zou ik wel zien zitten.
De vraag is wat je ervoor opgeeft. Voorlopig lijkt dat veel geld te zijn.
Ik hoor bij 2, heb nu de z flip een maand of 2 en ik vind het een heerlijke telefoon, lekker klein en kan alles wat een telefoon moet doen.

De opvolger mag van mij iets breder en korter zijn en dan ben ik tevreden.

Ik hoef geen 4k resolutie of 120hz schermen en aanverwante, en het is mijn enige device (geen pc of tablet meer) en accu houdt het prima een dag vol, maar dan moet je hem wel op een lader leggen als je hem even niet gebruikt. :)

Ik heb nu het probleem dat ik nooit meer terug wil naar zo'n lompe brick. :+
Ik had graag een groter scherm gehad, met de mobiliteit van een normale telefoon in de broekzak. Echter is dit voor een groot gedeelte afhankelijk van het feit dat ik veel YouTube kijk. Nu ik daar beter over nadenk, normaal kantel ik mijn telefoon om een beeldvullende video te hebben. Hoe gaat dit op een fold in zijn werking? Krijg ik dan zwarten balken boven en onderin zodra ik de video beeldvullend wil hebben? Wat is dan nog de toegevoegde waarde?

Daarnaast is de prijs niet haalbaar voor mijn budget. Dus ik blijft bij de Max/Note- achtige smartphones voor nu.
Als schermverhouding een ding is, kun je deze overwegen (zodra hij beschikbaar komt): https://www.oppo.com/en/smartphones/oppo-x-2021/
Dat ziet er inderdaad top uit voor schermverhouding. Maar dan blijft mijn vraag toch nog steeds overeind. Hoe gaat het dan als ik mijn scherm (in dit geval uitgeschoven i.p.v. uitgeklapt) draai. Dan ''scaled'' het filmpje toch niet naar volledig scherm, daar is hij te ''vierkant'' voor? En heb ik boven en onderin een zwarte balk. Ik ben niet thuis op dit front, maar ik bedoel die 16:9 verhoudingen etc.

EDIT: Bedankt voor je reactie/aanbeveling trouwens!

[Reactie gewijzigd door erase2fast op 23 februari 2021 16:57]

Als hij stopt met op het punt dat nodig is voor je film, dan heb je nergens zwarte randen, dus bv. van 21:9 naar 16:9 of wellicht zelfs 4:3 indien nodig.
En met stoppen bedoel je dan letterlijk: stoppen met het fysiek uitschuiven van, in dit geval, de OPPO?

Iets wat met z'n fold niet gaat natuurlijk.
Ik denk dat je beter kan zeggen 'als' deze beschikbaar komt. Er is nog niks bekend gemaakt over een eventuele verkoop van dit Oppo concept, LG heeft overigens wel aangegeven dit jaar nog een telefoon met rollend scherm te willen gaan verkopen.
Er zijn al diverse hands-on reviews verschenen, dus wellicht is de productie al gestart :D (al zijn zaken als niet automatisch stoppen met uitrollen in je broekzak nog wel een puntje van aandacht ;) )
Ja, als demos. Maar dat zie je wel vaker bij de Chinese merken, veel demos en concepts, productie in zeldzame gevallen.
Beide opties zijn er vanuit Samsung; de een is uitvouwbaar naar een tablet en de andere halveerbaar. Ik zie het als puur een kwestie van tijd voordat deze zaken compleet normaal worden, net zoals de Note vroeger als achterlijk groot werd gezien. Ik weet 100% zeker dat over 15 jaar de euvels van voelbare rand, dikte en kwetsbaarheid van het scherm opgelost zijn. Corning en de accubedrijven zitten ook niet stil met z'n allen.
Als iedereen na elke zin een witregel gaat zetten is een groter scherm natuurlijk meer dan welkom :+
Ik ga alleen overstag als ik een vouwbare telefoon kan hebben ter grootte van de 12 mini.
Ik denk dat 1 en 2 aardig dicht op elkaar zitten.
Een reden die ik me kan bedenken waarom een vouwbaar iets nuttig is, is omdat het uitgevouwen formaat ergens niet in past. Een vouwbare telefoon zou je dus nuttig kunnen noemen omdat deze nog in je broekzak past of net in dat ene vakje van je tas waar geen tablet in past. Het voordeel van bellen is immers niet meer gezien tablets ook simkaarten kunnen bevatten om mee te bellen.
Of je wil perse een scherm in 2 formaten kunnen gebruiken, half/beide/ omgedraaid op een standaard als vs game / zeeslagje?
Ik ben wel in voor een smartphone die niet alleen zodanig vouwbaar is dat ik er een vliegtuigje van kan vouwen maar die ik ook kan samenfrommelen tot een prop.
Neem a.u.b. wat meer tijd de volgende keer om je commentaar te schrijven. Het is bijna niet te lezen zo slscht qua interpunctie en grammatica. Fipo's hebben al lang geen zin meer want ze worden gedownmod.

Verdubbelen van schermgrootte kan wel degelijk nuttig zijn. Je maakt van je telefoon dan een tablet. Ook leuk om op te gamen. Krantje lezen. Noem maar op.
Over de accu: Er zijn nu ook al toestellen met twee accu's, zodat er met dubbele snelheid kan worden opgeladen.
Bij vouwbare toestellen kan dus in beide delen een accu. Of in één.

Eigenlijk heb je gewoon geen valide punten.
Waarom wordt Microsoft Surface Duo niet genoemd?
Omdat dit een mobiel apparaat is met twee losse schermen in plaats van een vouwbaar scherm.
mits dat de definitie van een "vouwbare smartphone" is ;-)
Goed punt! :) Dat was mijn aanname toen ik het artikel las inderdaad (gegeven de telefoons die genoemd worden), maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 23 februari 2021 15:04]

Hoewel deze geen vouwbaar scherm heeft, is het wel degelijk een vouwbare telefoon. Al verwacht ik dat gegeven de prijs en het ontwerp van het toestel de verkoopscijfers redelijk verwaarloosbaar zijn.
Tsja, als we dat vinden, dan wil ik de Nokia 2720 Flip er ook tussen.

Die is zeker ook vouwbaar, en KaiOS telt toch ook als smartphone. Dan hebben we ook een betaalbaar model in de mix. Ik gok dat ie ook meer verkopen heeft dan de andere telefoons die hier genoemd worden.
Dat is weer een niche in de niche. Maar goed, vouwbare smartphones met Android of iOS dan maar als definitie hanteren?
Geen vouwbaar scherm.
Vouwbaar in de zin van scherm, niet apparaat. Anders was ik 16 jaar geleden al early adopter in dit opzicht met mijn motorola mpx220 :)

Maar ontopic, als je de markt ziet voor screen protectors en cases, dan willen mensen graag hun telefoon in een goede staat houden. Een apparaat waar je vanaf dag 1 al een vouw in je scherm ziet werkt psychologisch niet echt denk ik..

[Reactie gewijzigd door CopyCatz op 23 februari 2021 14:53]

Dat wordt dan toch een definitie kwestie komen. Is een telefoon die dicht kan klappen, maar waarbij het scherm niet uit 1 geheel bestaat een vouwbare smartphone of niet. Indien de Surface Duo een vouwbare smartphone is, dan zou je ook kunnen zeggen dat alle oudere toestellen die dicht kunnen klappen dat wellicht ook zijn. Wat maakt iets een flipphone en wat maakt iets een foldable phone?

Ik ben benieuwd wat andere vinden.
Als ze alle twee de schermen zero bezel kunnen maken (waarschijnlijk met een soort waveguide) lijkt mij iets als de duo beter dan een vouwbaar scherm.
Nu sinds begin september de fold2 in gebruik...

Mijn ervaringen tot nu toe;
++
Batterij gaat verassend lang mee (gemiddeld 2 dagen) (speel ook games, netflix etc)
Goede camera's,
120hz scherm
Gebruik van front screen ideaal (ff snel uit de zak iets checken, swipen)
Ik gebruik de Ipad gewoon niet meer.
Multi app use, dus ene kant Youtube aan, andere kant spelletje spelen of navigatie
de vouw in het midden, merk je echt niet.
flex-modus
goede sound (voor een phone dan)
cool factor

--
Zware phone (het gewicht voel je echt wel in je hand of broekszak)
Dure phone, abbonnement
Extra voorzichtigheid gewenst (keer of 2 hard laten vallen, gelukkig niets gebeurd)
Speciale car-kit houder voor moeten aanschaffen.
niet alle app's werken ideaal op de fold2 (uitgeklapt dan)
opslag niet uit te breiden (al heb ik dat niet nodig, alles in de cloud)

Al met al, het moet je ding zijn. Ik ben er super blij mee!
Hoe zit het eigenlijk met krassen op het scherm? Een glazen scherm krast nou eenmaal minder snel dan een plastic(?) scherm. Heb je erg last van krassen?
@JoramWubs krasjes, welke :)
Ik heb iets op het scherm laten vallen en dat heeft wel dergelijk een krasje gemaakt. Zie bijgevoegd pic, https://imgshare.io/image/p5eU2q

Maar vooralsnog geen enkele kras.
Ik vond vouwbare GSM al niets en vouwbare smartphone....nee ik sla die over.
Dit
reden: onpraktisch voor snel gebruik.. zoals ik een mobiel gebruik: uit de broekzak, aanzetten, kijken en swipen.. allemaal met één hand! Bovendien is een normale smartphone platter.

Dat zie ik niet zo snel gebeuren met een foldable.. maar ik kan er naast zitten natuurlijk.
Er zijn mogelijk mensen die hier wel op zitten te wachten. Maar ik vond het in de jaren 90 al onhandig. Wordt ik gebeld wil ik mijn telefoon pakken en direct opnemen.

Op mijn telefoon consumeer ik dan ook weinig content. Ben je iemand die in de trein Youtube of Netflix kijkt is een groter scherm misschien wel wenselijk.
Dat kan in ieder geval met de Samsung Fold modellen ook gewoon met het scherm aan de buitenkant. Je hoeft hem niet open te klappen om de telefoon aan te nemen of even snel iets na te kijken of zo.

Zelf zit ik af en toe best veel met mijn telefoon te spelen en als dat op een twee keer zo groot scherm kan dan lijkt me dat best fijn. Maar hangt er helemaal vanaf waar je het ding voor gebruikt. Voor Netflix kijken lijkt het me net niks omdat de beeld verhouding daar niet goed voor matcht (daar is een traditioneel smartphone scherm al ideaal voor). Maar om wat op Tweakers te browsen en zo bv wel.
Dat kan in ieder geval met de Samsung Fold modellen ook gewoon met het scherm aan de buitenkant. Je hoeft hem niet open te klappen om de telefoon aan te nemen of even snel iets na te kijken of zo.
Klopt, maar als ik dat nooit ga doen heb ik ook geen foldable nodig. Ik ben zelf gegaan naar een kleinere telefoon. Die mega schermen....ik doet er weinig mee.
Jep, je zit er helemaal naast.
Kan allemaal met de fold2. Ja, ook met 1 hand. (gebruik hem al sinds begin september)
Het mooie van mijn flip is idd dat je hem niet meer voor ieder wissewasje en piepje pakt.

Ik zie het iig niet als een probleem en heb hem nu toch al een poosje.

Voor de doorgewinterde volcontinu schermstaarder met flinke fomo zou het wellicht een probleem kunnen zijn dat je niet dezelfde seconde je scherm voor je neus hebt als je een piepje hoort. :P
Velen gingen voor de Nokia N95, maar de Nokia N82 leek mij veel praktischer, hierdoor heb ik daarvoor gekozen.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 23 februari 2021 16:19]

Ook dat schuiven deed ik niet.....
Gewoon geen bewegende delen ;)

En ik was een beetje anti Nokia. Waarom? Geen idee, maar ik vond het gewoon een te mainstream apparaat.
Waar blijft de grote doorbraak van vouwbare smartphones?
Pun intended? ;)
Dat dacht ik bij deze zin:
Terwijl 5G nu in elke high-end smartphone en in veel midrange-modellen zit, zijn er nog altijd maar een handvol vouwbare telefoons.
@arnoudwokke blijft een soort dichter. Hij kan goed met woorden en zinnen spelen.
Meerdere punten: Prijs boven de 2k en het zal ook mee kunnen spelen dat er veel negativiteit over was in het nieuws en het laatste punt, geen foldable iPhone. Met hoe de markt werkt, grote kans dat men het pas accepteert als Apple ermee op de proppen komt.
Dat wordt vaak gezegd, maar ik denk dat het andersom is... Apple houdt de markt in de gaten en komt met een product als de markt er klaar voor is, ze laten anderen de pioniersrol vervullen.
Als ze 250 euro zijn ga ik er over nadenken.
Ga geen telefoon halen boven de 1000 euro.
Tot die tijd dan maar een gewone telefoon.
Ik vind het veelte veel geld.
Ben ik de enige die daar niet op zit te wachten? In dichtgevouwen positie zou hij mij veel te dik worden. Verder kan ik mijn niet voorstellen dat ze het scherm zo goed kunnen maken dat je na een of twee jaar niet is tpv van de vouw gaat zien of dat het defect gaat.
Dat valt eigenlijk zeer goed mee moet ik zeggen. In de hand voelt hij dik aan, maar inmaal in mijn broekzak merk ik het niet echt. De vouw zie je trouwens al vanaf dag 1 als je ernaar kijkt, maar ook daar weer valt het niet op bij gewoon gebruik. Je voelt hem vaker dan dat je hem ziet.
Soms voelt dat wel zo he? Ik kan me er niets bij voorstellen ook.

- Opgevouwen: te dik.
- Open geklapt: vouw in scherm of slijtage (of anders nog dikker, zie punt 1).
- Te klein: pas als je een tablet formaat hebt is het echt prettig, 2x mijn iPhone niet interessant.
- Scherm buitenkant: praktisch maar gaat snel kapot
- Scherm binnenkant: niet praktisch. Extra scherm voor buitenkant? Dan weer nog duurder.
Beetje vergelijkbaar met een apparaat dat veel mensen al hebben, maar toch de flexibiliteit van een groter scherm indien nodig: https://www.oppo.com/en/smartphones/oppo-x-2021/
Nee, je hebt er geen ene kut aan. Wat moet een smartphone aan voldoen? Whatsapp, Facebook messenger, agenda, wekker, mediaspeler, redelijke batterijcapaciteit, grote opslagruimte, softwareondersteuning.

Een 128GB iPhone 7, en dat is een 4.5 jaar oud toestel, voldoet aan alles en als je er voorzichtig mee bent geweest en voor 30 euro de batterij hebt laten vervangen is die nog als nieuw.

Alles daarboven is pure waanzin.
Wat zou het grote voordeel zijn van een vouwbaar scherm? > Dat de huidige grote smartphones gewoon de helft zo groot kunnen worden, lekker klein dus, past goed in je borstzak of zo. Nog grotere apparaten vind ik weinig zin hebben.
Ik denk dat veel mensen dure scherm-reparaties een beetje zat zijn.
Een bijna iedereen snapt dat dit kwetsbare zooi is.

Dus dit wordt zo iets als gebogen tv-schermen en 3D, waait over.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee