LG werkt aan schermlaag van gecoat plastic voor vouwbare smartphones

LG heeft de Real Folding Window getoond, een schermlaag die gemaakt is van een dunne laag polyethyleentereftalaat en is gecoat met een door LG ontwikkeld materiaal. De schermlaag moet dunner zijn dan vouwbaar glas, maar dezelfde hardheid hebben en niet kunnen barsten.

De schermlaag kan volgens LG Chem gebruikt worden als uiterste schermlaag voor vouwbare apparaten. Niet duidelijk is welk materiaal LG Chem gebruikt om de petlaag te coaten. Het bedrijf geeft alleen aan dat het om een laag gaat met een dikte van enkele tientallen micrometers die aan beide kanten van de petlaag wordt aangebracht. Deze coating kan de plastic laag beter bestand maken tegen hitte en 'mechanische eigenschappen' ervan versterken.

De Real Folding Window is niet alleen dunner dan het vouwbare glas dat door andere smartphonefabrikanten, zoals Samsung, wordt gebruikt, LG's schermlaag is ook goedkoper dan andere plastic polyimideschermlagen, claimt het bedrijf. Na tweehonderdduizend keer vouwen is de schermlaag ook nog flexibel en stevig, stelt LG. Daarnaast zijn er 'significante verbeteringen' op het gebied van de vouwlijnen die te zien zijn bij vouwbare schermen.

Real Folding Window kan zowel naar binnen als naar buiten gevouwen worden en kan worden gebruikt voor vouwbare of oprolbare apparaten. LG Chem verwacht het scherm in 2022 in massaproductie te kunnen nemen. Het bedrijf wil in de toekomst de schermlaag zonder petfilmlaag kunnen maken, waarbij dus alleen de coating wordt gebruikt.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-09-2021 • 07:47

36 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (36)

36
36
12
0
0
6
Wijzig sortering
Goed nieuws!

Tot nu toe krassen vouwbare schermen heel erg snel, zelfs al met je nagel. Als dit net zo hard is als glas wordt het dus een flinke upgrade en zou dit hopelijk vouwbare schermen aantrekkelijker maken voor meer mensen.

Hopelijk kan Samsung dit op hun volgende Fold zetten. De Fold 3 vind ik echt een technish hoogstandje, alleen het snel krassende plastic scherm zal mensen (including yours truly) tegenhouden het te kopen (naast een prijskaartje van €1800).
Heb de fold3 sinds release. Sindsdien altijd voorzichtiger mee omgegaan dan met welke telefoon dan ook en zelfs dan zitten er al krasjes op het binnenste display echt ongelooflijk... hopelijk kan je de binnenste protector wel jaarlijks vervangen om er toch nog langer van te kunnen genieten want voor de rest is de hele ervaring geweldig
Zit er een protector vanuit de fabriek op dan? Dat zou toch al een mooie zijn om krassen te vermijden wanneer je deze makkelijk zou kunnen vervangen?

OT: een foldable wordt echt wel mijn volgende phone, de meerwaarde en flexibiliteit (pun not intended) van meer tablet like te zijn on the go lijkt me schitterend. Met ontwikkelingen als deze komt hopelijk ook deftig wat concurrentie opzetten in 2022. Nu is Samsung zo goed als heer en meester op dit vlak, met bijbehorende prijzen.
alle folds komen met een voorgeïnstalleerde screen protector.
bij eerdere modellen was deze niet verwijderbaar, maar bij de z fold 3 is deze gemaakt om vervangen te kunnen worden(wel met advies dit door samsung te laten doen, en zeker geen 3rd party screenprotectors te gebruiken)
Heb hem net terug op de bus gedaan met deze reden. Na 1 week al krassen en alleen een dure vervanging bij samsung zelf en dat terwijl het toestel al 1900 euro was (512gb). als de volgende fold dit glas van lg gebruikt dan koop ik hem meteen, want het was voor de rest een erg goede gebruikerservaring
Ze komen met een preinstalled protecter INCLUSIEF waarschuwing dat hij niet verwijderd mag worden.

Maar het is wel een plus dat je hem dan kunt vervangen. Want het hoofd scherm is net zo stevig als die protector.
Lijkt er wel op; Zack haalt hier de telefoon uit elkaar, inclusief scherm: https://www.youtube.com/watch?v=1KMOXdqeE5E
...deftig wat concurrentie...
Loopt de concurrentie dan in rokkostuum of smoking? Rijd die in een Rolls-Royce, Bentley of limousine?
Ik vermoed ook dat plastic ook best eens geschikt kan worden om glas te vervangen.
Vroeger kenden we plastic natuurlijk als een goedkope oplossing, maar ik vermoed dat met de juiste technologische ontwikkeling plastic zelfs een beter product kan worden dan glas.

Plastic is altijd al de winnaar geweest als het om barsten ging ten opzichte van glas.
Alleen het doorlaten van licht, de krasgevoeligheid en voor mij persoonlijk toch een wat goedkope "feeling" zorgde er voor dat glas voor mij en velen anderen toch de voorkeur had.
(glas heeft barsten bij een val tenslotte ook al aardig kunnen overwinnen als je het vergelijkt met 10 jaar terug)

Op papier kan Plastic uiteindelijk ook behoorlijk goed worden in het doorlaten van licht, en de krasgevoeligheid kan ook behoorlijk worden verbeterd zoals LG nu aan toont.
Ik voorzie een mooie toekomst voor plastic schermen, zeker omdat deze natuurkundig makkelijker flexibel gemaakt kunnen worden dan glas.

een voordeel hiervan is uiteindelijk ook minder e-waste.
Als schermen minder snel kapot gaan, zullen mensen ook minder snel hun smartphone vervangen.
(Miin iphone 8 heb ik vervangen voor een iphone 12 toen het scherm van mijn 8 kapot ging, repareren had gekund maar ik heb toen de afweging gemaakt dat het kostentechnisch misschien toch interessanter was om te upgraden. mocht het scherm niet kapot zijn gegaan dan had ik misschien nog 1-2 generaties langer gedaan met de iphone 8.
p.s. het toestel is uiteindelijk wel gerepareerd, maar deze investering is gedaan door mijn vader die het toestel wel graag wou hebben)
Kan idd best een geschikt worden.
Ik merk hetzelfde, ook met mijn vorige S21 waar de protector heel snel kraste. Daar snel de protector eraf gehaald. Het glas eronder was een stuk steviger en daar heb ik nooit krassen opgehad, maar op de fold durf ik de protector er niet zo snel vanaf te halen
Ze zeggen dat het net zo hard is als het huidige vouwbare glas, niet dat het sterker is. Het zou dus wel flexibeler moeten zijn en minder snel moeten barsten. Ben benieuwd... En ja het scherm van de Fold is gevoelig voor krassen maar je moet er wel moeite voor doen, het is niet zó zwak.
Hopelijk kan Samsung dit op hun volgende Fold zetten. De Fold 3 vind ik echt een technish hoogstandje, alleen het snel krassende plastic scherm zal mensen (including yours truly) tegenhouden het te kopen (naast een prijskaartje van €1800).
Ik heb hem afgelopen zondag voor het eerst gezien in de "plaatselijke" mediamarkt (waar ik al zeker 1½ niet meer geweest was, het is namelijk niet naast de deur) maar ik vraag me echt af of het een handig toestel is.

En dan met dat prijskaartje, als je weet dat het ding maar een paar jaar meegaat. De updates zullen wel in lijn zijn met de andere topmodellen van Samsung, maar gezien de gemiddelde smartphone na 2 jaar kapot is, en bij deze dat scherm zo 'n zwak punt .... Het is wel een mooi staaltje om te laten zien wat ze kunnen.

Maar met dit LG-scherm kun je dus ook oprolbare apparaten krijgen. Als dat nu in je zak past, en uitgerold ook nog fatsoenlijk te bedienen is, dan wordt het zeker interessant.

Alleen jammer dat LG gestopt is met het maken van telefoons, de LG G6 is tot nu toe de enige smartphone geweest waarover ik echt tevreden was. Voor mij is ook Samsung troep. Ook heb ik al diverse keren een iPhone 12 Pro Max in handen gehad, zowel de 128MB als de 512MB versie, en ik vind de bediening niet handig.
Dat klinkt mooi, als dit inderdaad zo goed werkt wordt mijn volgende telefoon een vouwbare. Ik vond het scherm te breekbaar, aangezien ik graag foto's maak en veel fiets op plekken met zand.
Waarom vouwbaar? Het lijkt mij juist super-onpraktisch dat je dat ding eerst moet openvouwen wanneer je het nodig hebt.
openvouwen is niet nodig.
voor zo ver ik weet hebben alle vouwbare telefoons een kleiner scherm aan de buitenkant voor snelle toegang.
alleen smart flip-phones hebben wat beperkte functies met het kleine scherm, de telefoons met een vouwbaar tabletscherm zijn opgevouwen nog steeds even bruikbaar als een standaard smartphone.
maar de flip phones hebben weer een iets soepelere scharnier waardoor het makkelijker is om in kirk-stijl de telefoon met 1 hand te openen.
Je hebt inderdaad aan de buitenkant een scherm zitten. Zelf wil ik graag de galaxy fold hebben, alleen dat kwetsbare scherm en slechtere camera's heeft mij doen kiezen voor de S21 ultra.

Het is handig om altijd een tablet mee te hebben. Bijvoorbeeld als ik standby diensten draai.
Ben dan wel benieuwd hoe lang het duurt voordat we dit ook in niet vouwbare toestellen terug gaan zien. Geen gebroken schermen meer en minder gewicht zijn ook daar pluspunten.
2007: release eerste iPhone
2021: wat is de beste manier om ons scherm te vouwen/rollen?

Als je dan kijkt wat er in nog geen 15 jaar is bereikt, dan staat ons nog veel moois te wachten :D
Je telt de eerdere smartphones voor het gemak niet mee?? Die waren er namelijk al ~10 jaar eerder.
Maak er maar 30 jaar van. (Blijft natuurlijk indrukwekkend) ;) ;)
Lange dag, dus late reactie.

Maar ik heb het woord smartphone niet gebruikt ;) Deze vergelijking komt vooral voort uit eigen verbazing.
Ik weet toch niet of we blij moeten dat het bijna 15 jaar heeft geduurd. Laten we Windows 95 als startpunt nemen voor PC's voor de massa dan zijn we sneller bij smartphones voor de massa geraakt dan bij vouwbare smartphones. En dan is het nog maar gewoon dezelfde smartphone maar dan vouwbaar. Misschien niet een al te eerlijke vergelijking maar vouwbare smartphones laat juist zien naar mijn mening dat we wat ter plaatse blijven trappelen.
Ik weet toch niet of we blij moeten dat het bijna 15 jaar heeft geduurd. Laten we Windows 95 als startpunt nemen voor PC's (...)
[Opa vertelt]Sommigen hier zullen eerder MS DOS als referentie zien. Of een Macintosh. Voor weer anderen zijn dat zelfs de eerste Basic computers voor thuisgebruik. Het is maar net waar je eigen referentiekader ligt.

Dat de ontwikkeling van vouwbare smartphones zo 'traag' is verlopen (hier een uiterst subjectief begrip, m.i.), is pas ontstaan uit de behoefte nadat de gemiddelde schermdiagonaal door de 6" heen knalde waardoor meer en meer mensen het formaat te groot vonden worden voor de broekzak.

Meer on topic nog, de kwetsbaarheid van de vouwbare schermen is, naast de prijs waarschijnlijk ook de belangrijkste drempel om de stap van tech savvy en early adopters naar mainstream te nemen. Afgaande op de bovenstaande ontwikkelingen als ook de prijsdaling van Fold vs. Fold 2 vs. Fold 3 zal het nog wel een jaar of twee, drie duren voordat 'iedereen' er een heeft. Zoals dat bijv. ook ging met de uitrol naar fatsoenlijke camera's, 3G, 4G en 5G connectiviteit, amoled i.p.v. lcd, etc.
Waarom Windows 95? MS-DOS 5.0 had al een eigen grafische schil en daar naast had je nog Windows 3
Windows 95 moest concurreren met een iMac van Steve jobs. Waar het internet centraal stond. Zo werd gaming en multimedia in zijn beperkte vorm maar dan op een pc. Je moet Windows 3x ook niet gaan vergelijken met 95. Je kon internetten op MS-DOS maar dan had je platte text en bbs n voor. Grafische inhoud was zo goed als onmogelijk met zo’n trage inbelverbinding. Shareware downloaden en text lezen was toen al mogelijk. Met Windows 95 ging dat nog een stap verder. :9
Ik zie het anders

2007 innovatie
2021 prul voor een hoop geld

Ik zie de meerwaarde niet van een toestel van tegen de 1000€ tot 2100€ wat zo snel veroudert. Zeker niet dat je m kan ombuigen als maandverband. Mensen kopen graag nest. Straks kan je m oprollen als een foto rolletje in 2030. Hoe onnozel kan het nog worden met techniek. Duurzaamheid een dikke 0 het enige waar ze nog tegenwoordig goed in zijn is de prijs. :?
Ach bij Tesla heb je ook maar 2 jaar garantie (of 80.000km) wat je het eerste bereikt.
Dus maar 2 jaar met een telefoon doen kom je ook wel mee weg.
Ik stel voor dat je de Tesla garantievoorwaarden nog eens naleest. De basis is 4 jaar (of 80.000km) met 5 jaar (of 100.000km) voor airbagsysteem en de veiligheidsgordels. De batterij en aandrijflijn (=het duurste) is 8 jaar (of 240.000, 160.000 of 192.000km afhankelijk van je model). Buiten je electromotor en batterij zit er niet veel meer in je EV dus kan je stellen dat de garantie vergelijkbaar is met andere autofabrikanten.
Je vergeet de LG KE850, dat was de grote stap naar captative touchscreens. Tevens de telefoon die de inspiratie was voor de eerste iPhone.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 8 september 2021 09:06]

Daarvoor, 2002 had Sony Ericsson de P800. Touchscreen met een pennetje, of met het uit te klappen numerieke toetsenbord. Heel fijn toestel. Jaren gehad. De opvolger voor mij was de SE M600i (2006). Ook een heel fijn toestel. Het toetsenbord had een soort tuimelschakelaars, links voor de letter q, rechts voor de letter w. Even wennen maar ook met mijn handen (Formaat kolenschop) goed te doen.

Maar ja, de technologie gaat heel hard. Inmiddels een LG Velvet met 2e scherm. Beetje poor mans fold. Wel met hard glas ;)

Op naar oprolbaar, uitrekbaar tot een 32" ultrawide voor op tafel.
Niet vergeten de HTC Tytn uit 2006. Ongelooflijk dat ik toen zoveel geld heb uitgegeven aan een telefoon. Tegenwoordig geef ik max 200 euro uit :D Met pennetje voor Windows Mobile maar ook met uitschuifbaar toetsenbord.
Ow die ja, ik ken hem als MDA Vario II. Ik mis de toetsenborden wel. Wel zijn de nieuwe touchscreens een heel stuk prettiger om mee te werken. LG was daar wel een beetje een voorloper in. Apple had het naar mijn weten toen ook goed voor elkaar.
Persoonlijk verwacht ik het meest van AR brillen (en uiteindelijk lenzen)
Dat vouwbare is een gimmick maar niets meer dan dat.
Ze zouden beter aan telefoon met holografie scherm werken...
Vouw telefoon pfffff, nog steeds een achterhaald concept.
Het was zo lang geleden dat vouw telefoon werd geintroduceerd... en het is nu achterhaald en werd uitgestorven :P
Waarom moet een dode en achterhaald concept opnieuw opgegraven worden? :')
De vouwtelefoons van toen hadden anders geen touchscreens (soms wel een klein touchpaneel aan de buitenzijde, zoals bijv. op de Motorola Razr V6) en smartphone-eigenschappen, dus het is niet 100% te vergelijken. Desalniettemin lijkt me een holografische telefoon keivet, al was het maar om te zien (weet niet of ik er zelf een zou willen) :9~
De vouwtelefoons van toen hadden anders geen touchscreens (soms wel een klein touchpaneel aan de buitenzijde, zoals bijv. op de Motorola Razr V6) en smartphone-eigenschappen, dus het is niet 100% te vergelijken. Desalniettemin lijkt me een holografische telefoon keivet, al was het maar om te zien (weet niet of ik er zelf een zou willen) :9~
Inderdaad keivet, zo'n device wil ik als in Star Trek Discovery: scanner, communicatie enzovoort alles in 1 device.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee