Video toont smartphone van schermfabrikant BOE die twee kanten op vouwt

Een video toont een smartphoneprototype van de Chinese schermfabrikant BOE, met een 360-gradenscharnier en een scherm dat twee kanten op kan vouwen. Huidige vouwbare smartphones kunnen maar één kant op vouwen.

De beelden staan als gifje op Weibo en volgens de Chinese website MyDrivers gaat het om een product van schermfabrikant BOE. Te zien is dat het scherm zowel open als dicht kan vouwen. Tot nu toe zijn er alleen vouwbare smartphones uitgekomen die 180 graden kunnen vouwen. De Galaxy Fold-modellen van Samsung vouwen dicht, waardoor het scherm aan de binnenkant zit in opgevouwen toestand. Bij de Huawei Mate X-varianten zit het scherm juist aan de buitenkant als de telefoon in zijn kleinste stand is gevouwen.

Met de schermtechniek van BOE zouden vouwbare smartphones mogelijk worden die dus twee kanten op vouwen. Of en wanneer de schermen beschikbaar komen voor fabrikanten, is niet duidelijk. De Chinese fabrikant BOE heeft volgens een rapport van analisten waar GizmoChina over schrijft vorig jaar Samsung Display ingehaald als grootste leverancier voor schermen voor smartphones. BOE zou in 2020 in totaal 408 miljoen schermen hebben geleverd. Samsung Display stond met 370 miljoen exemplaren op de tweede plaats.

BOE-prototype. Bron: gifje op Weibo

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-03-2021 • 14:44

48 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (48)

Wijzig sortering
Volgens mij is de reden waarom men een tablet bezit de grote van het scherm?

Het zou prachtig zijn dat door de komst van foldable-smartphones de aankoop van een tablet niet meer wordt gedaan.

We hebben dankzij het samenvoegen van verschillende technieken ervoor gezorgd dat we kostbare grondstoffen en het milieu kunnen besparen omdat andere aankopen niet meer worden gedaan.
Denk hierbij aan de polshorloges, MP3/MP4 speler, video en fotocamera's, agenda en kalenders, pen en papier enz enz.
Daarom dat mensen om de 2 jaar (en sneller) van mobiel veranderen. MP3 spelers werden gebruikt tot er geen muziek meer uit kwam, digitale camera's (zeker video) tot het scherm te gekrast was of geen vervangbatterij te vinden was, jaarlijks een agenda van de bank. En een telefoon die jaren mee ging. En alleen wat we nodig hadden.

Nu, wanneer 1 deel defect of onvoldoende is, kopen we alles nieuw. En met mooie deals bij een abo is het snel vervangen. Oh, en toch nog een DSLR erbij voor optredens en vakantie, een action cam voor de skivakantie en een 4k handheld camera voor de eerste stapjes van de kleine. En ipv een VHS tape die bij iedereen te spelen was, een miniprojector en bluetooth speakers om van de video's te genieten...

En dan nog smart watches, die naar mijn idee sneller vervangen worden dan polshorloges, en naar mijn idee slechter zijn voor het milieu.

Ik denk, kijkend naar mijn omgeving, dat samenvoegen het makkelijker heeft gemaakt, maar niet beter voor het milieu, integendeel.
Wat u aangeeft is 1 vd resultaten van welvaart.
Dat er een drang is naar groter, sneller, mooier, dunner, lichter, sterker enz enz ligt aan de persoon zelf.
Het verschil ten opzichte van het vorige model/type is in werkelijkheid vaak maar minimaal.
De kracht van marketing...

De smartphone heeft voor mij de huis-telefoon, fax, papieren krant, wekker, MP3 speler, horloge, notitieblok, laptop, woordenboek, telefoonbook/gele gids, mapkaarten en kan zo doorgaan wat overbodig is gemaakt en dat heeft naar mijn idee toch wel iets bijgedragen aan het milieu.
Ik snap het nut van die vouwbare schermen niet zo. De meeste telefoons zijn al van tablet formaat...
Als er nu eens meer fabrikanten zich net als Sony zouden verdiepen in het ontwikkelen van high end compact modellen dan zouden er een hoop mensen blij zijn!
Je slaat de plank nogal mis. Er zijn tegenwoordig inderdaad genoeg 7" telefoons, maar die zijn veel smaller dan 7" tablets van 5 tot 10 jaar geleden toen dat een populair formaat was. 7" tablets hadden vaak ongeveer een schermverhouding van 16:9 en dikke bezels en moderne telefoons zijn vooral langer en smaller geworden. Vergelijk bijvoorbeeld een 6,9" Note 20 Ultra met een Nexus 7 uit 2013, beide ongeveer 7" maar de Note is 77cm breed en de Nexus 120(!). Dus nee, telefoons zijn tegenwoordig niet van tablet formaat.

[Reactie gewijzigd door Remcom00 op 3 maart 2021 15:01]

In de pricewatch staan letterlijk nul telefoons gelijk of groter dan 7 inch. Behalve vouwtelefoons.
Ik sla de plank niet mis....
De schermen op high end telefoons zijn tegenwoordig onhandig groot.
Maar dat begreep je vast wel uit mijn reactie.....
wat is "tabletformaat" precies? de meeste grote telefoons zitten tegenwoordig net onder de 7" terwijl de meeste tabets al gauw boven de 10" zitten, zit echt nog wel een verschil tussen de 2 :)
"vroeger" toen telefoons nog 4,3" waren, waren er ook aardig wat kleinere tablets van 7" of soms 8". Nu telefoons vaak al een schermdiagonaal hebben van >6", is die categorie volgens mij compleet weggevallen.
Denk dat je de context en vorm ook even moet meenemen. Vergeet niet dat een telefoon van toen mega-bezels had, terwijl ze dat nu niet meer hebben.

Persoonlijk houd ik dus wel van grote telefoonschermen. Mijn vorige telefoon was een S8, en was eigenlijk al een goed formaat, maar als vervanger ben ik toch voor een Z Fold 2 5G gegaan. De fold is zowaar smaller dan de S8, maar wel iets hoger, en dikker. Het smallere is wel fijn, en tóch voelt het voorscherm groter omdat het gewoon nóg minder rand heeft. En uitvouwen is het geheel nog beter (voor mij), want 120Hz + mega veel screen estate is zowaar echt goed bruikbaar. Zelfs Outlook gedraagt zich meer als desktop dan als mobile.
Yep, daarom hebben wij nu de Phablets... ;)
Tabletformaat zal voor iedereen anders zijn maar ik erger mij groen en grijs aan het kleine aanbod compacte telefoons. Ik heb een Google Pixel 4 omdat deze net een stukje kleiner is dan mijn vorige OnePlus. Toch voelt het nog té groot. Ik zou net als Poulusma heel blij zijn als de telefoonmarkt zich wat meer zou richten op kleine(re) telefoons.
Of goedkopere flip smartphones als de Samsung Z Flip of Motorola Razr.
iPad mini bijvoorbeeld, compacte tablet van 7.9", waar en galaxy s21 of iPhone 12 pro max 6.7" noteren
Precies wat je zegt 7", mijn Nexus 7 van een paar jaar geleden was ook een 7".
Perfect formaat voor een tablet, ik heb nu een Samsung Tab. Die is 8" meen ik, voor het mooie eigenlijk net te groot.
Ik zou het wel lekker vinden om mijn telefoon groter uit te kunnen vouwen op momenten dat ik echt tijd heb te doden. Op reis bijvoorbeeld... Ik snap de aantrekkingskracht wel van het concept

[Reactie gewijzigd door Tierelier op 3 maart 2021 15:14]

Voor die 1, 2 of 3 keer per jaar op reis wil je elke dag met een grotere/dikkere telefoon rondlopen? Ik heb daar liever een tablet voor moet ik zeggen.

De uitklapbare telefoons nu zijn simpelweg te klein als tablet, je hebt 2 telefoonschermen naast elkaar wat het scherm vierkant maakt, totaal niet praktisch.. Als je hem nou nog een keer uit zou kunnen klappen zodat je zegmaar 3 huidige schermen naast elkaar hebt wordt het interessant.
ik vind m'n S10 een beetje te smal, moest de hoogte nu de breedte kunnen worden ..... _/-\o_ one can only dream O-)
Daar is een simpele truc voor: draai je telefoon een kwartslag... :+

Maar je hebt gelijk, vind mijn S10+ ook wel erg smal. Ik ben erg benieuwd waar we over 5 jaar zijn met de ontwikkelingen. Nu ontwikkelt vooral de technologie: we kunnen een scherm maken met een gat erin, laten we dat op de markt brengen; we kunnen een scherm maken met een scharnier, laten we dat op de markt brengen; we kunnen een oprolbaar scherm maken etc. Nu nog een goed en degelijk ontwerp, en daar slaan de fabrikanten imho de plank nogal eens mis.

Ik vind dat Microsoft een interessant ontwerp heeft bedacht met de Surface Duo. Het apparaat is dichtgevouwen nog erg dun met 9,9 mm. Het is het nog niet helemaal, maar ik blijf de ontwikkelingen met grote interesse volgen.

En voorlopig voldoet mijn S10+ prima...
maar als je hem kantelt is hij zooo laag, dat de helft van de besturingen wegvallen.
Zelfs met die postzegel formaat video's.

voor de rest heb ik ook geen klachten over mijn S10 (niet de +)
Wil je voor die 1,2 of 3 keer per jaar een tablet aanschaffen die je na 2 jaar weer weg kunt flikkeren omdat er geen updates meer voor worden uitgebracht of juist updates voor worden uitgebracht die dat ding zo traag als dikke stront maken. Dan liever één processing unit waar je naar wens een scherm op kunt klikken. Als we dan toch echt voor het milieu gaan, in plaats van apparaten na een jaar overbodig maken omdat het goed voor de economie (fabrikanten) is. Alle apparaten worden zo ontworpen dat je ze verplicht na een x periode moet vervangen.
M'n iPhone 12 mini en iPad gaan beide prima 5 jaar mee als ik dat zou willen. Een uitklapbare telefoon nemen omdat de fabrikant te laks is om je toestel te updaten is de omgekeerde wereld wat mij betreft. Die fabrikanten dus mooi boycotten. Wel jammer dat dan alleen Apple overblijft natuurlijk.
Al mijn Apple devices zijn na 2 jaar zo traag als dikke stront. En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek van service bij Apple. Android blijft gewoon met dezelfde snelheid doordraaien en werken.

Je betaald gewoon een premium prijs voor een matig wegwerp product zonder service of dienstverlening.
Ik kan niet anders dan lachen om je reactie :+
Ik zit vaak in de trein en heb dan de tijd. Een uitklapbaar scherm lijkt mij dan heerlijk. Een tablet hoef ik dan niet mee te slepen. Te zwaar. Die houd ik liever thuis eigenlijk
Het verschil in gewicht tussen de iPhone 12 mini en de Fold 2 is 149 gram. Tussen de Fold 2 en de iPad air 4 176 gram.

In de trein zou ik een tablet juist perfect vinden. Gelukkig hoef ik al jaren niet meer met de trein ;)
Daar heb ik een goede oplossing voor!
Voor die paar keer dat ik op reis ga neem ik mijn Tablet mee! Hoef ik dagelijks niet met zo'n groot kwetsbaar onding rond te lopen 😉
Natuurlijk verschillen smaken, dat snap ik. Maar zelfs mijn Xperia 5 kan ik in meerdere broekzakken sowieso al slecht kwijt, ik kan me niet voorstellen dat ik als enige daar last van heb.
Daarbij is een groot scherm ook gewoon irritant met bedienen,ik gebruik het liefst 1 hand voor de bediening van mijn telefoon. Dat gaat niet met die grote schermen van tegenwoordig.
Ik hoop ook stiekem heel erg dat Sony met een XZ1 komt met moderne hardware.
Die was ontzettend fijn in het gebruik!
De winst zou voor mij vooral zijn dat hij kleiner kan worden dan de huidige telefoons. Zeg maar een iPhone 12 mini ingeklapt, en een iPad uitgeklapt.
Een elastisch scherm dus. Dat zou me pas een innovatie zijn
Een oprolscherm bedenk ik me ineens. LG heeft al zo'n tv gemaakt, maar dan in broekzakformaat! Pakken en uitrollen, als een ouderwetse stadsomroeper! Natuurlijk moet je dan wel dat balkje in je broek verantwoorden....
Dan krijg je pijn in je armen als je dat scherm steeds opgerekt moet houden als je een superwidescreen film aan het kijken bent :)
nee echt elastisch. Uitrekken zoals kauwgum maar dan met een geheugen zodat die ook terug naar de originele staat kan.
dan zal je zeer slechte open gerekte pixel krijgen.
niet echt ideaal, deze rollable lijkt mij wenselijker. DPI blijft dan gelijk of ie nu uitgerold is of niet.
maar troost u, het hoesje zal wel elastisch moeten :)
De bedoeling is dan dat er meer pixels beschikbaar komen ipv de pixels open te rekken. Dus bij een klein formaat heb je pixels die verborgen zitten en helemaal uitgerekt krijg je alle pixels te zien. Ik ga toch niet zomaar een idee pitchen dat niet tot in de puntjes is uitgedacht? :+
Haal bij de huidige normale telefoons 1,5 cm van de lengte af en doe 1,5 cm erbij in de breedte en je hebt bijna hetzelfde scherm als een opengeklapte vouwtelefoon en je telefoon is nog handzamer ook (handzamer dan de huidige telefoons, want niet zo achterlijk, broekzakuitstekend lang meer).

[Reactie gewijzigd door STFU op 3 maart 2021 16:29]

Ik heb de galaxy Z flip en dus een hele kleine telefoon in de broekzak en normaal formaat in gebruik.

Probleem is nu dat ik niet meer anders wil ws...

[Reactie gewijzigd door Flagg op 3 maart 2021 21:31]

Ieder zijn mening, ik vindt het weer wel
praktisch en om eerlijk te zijn gewoon gaaf.
Dat mag toch ook gewoon😉
Mijn behoefte alleen iets anders.
Ik wil gewoon de mogelijkheid hebben om een telefoon te kopen die kleiner en handzamer is, maar toch high end specs heeft. En ik ben daarin gelukkig niet alleen.😊
Jij houdt van klein ik van zo groot mogelijk tot het praktische toe uiteraard met high end specs :)
Het zou een saaie wereld zijn als we allemaal hetzelfde zouden willen 😉
Ik wil er een waarvan ik een prop kan maken.
Dat doe ik met papier ook veel vaker dan vouwen.
Maakt wegmikken ook makkelijker. :+
Zolang er geen echt vouwbaar glas is zijn dit vrij nutteloze exercities. Begrijp de drang voor innovatie, maar er is ook een reden dat bepaalde dingen over tijd niet zoveel meer veranderen.

Liever had ik een evolutie gezien van kleine laser projectieschermen. Dan heb je genoeg aan een klein telefoontje. Wil je wat groters bekijken, gebruik dan whatever possible oppervlak in reach of je arm om even snel iets te raadplegen/bellen.
Glas als materiaal is misschien niet zo geschikt voor uitrekbare schermen, ik zou meer denken aan een hologram-beeld dat vlak boven je mobiel wordt geprojecteerd. Het toestel zelf kan dan zo klein als mogelijk is met een beeld dat naar wens groter en kleiner gemaakt kan worden. Nu nog iets verzinnen voor de bediening :+
Brain/neural implant :D (als we het toch over holo projecties hebben)
Hmmm, "Deze brain/neural implant wordt mede mogelijk gemaakt door Facebook"
Ik sla even over denk ik.
Volgens mij was er een black mirror aflevering hierover inderdaad. Erg cool om te zien, en helaas gaan we die richting wel op waarschijnlijk.
Maakt ‘ie ook koeiengeluiden als je ‘m openklapt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee