Google is gestopt met de verkoop van kartonnen VR-bril Cardboard

Google is gestopt met de verkoop van de kartonnen VR-bril Cardboard. In de Google Store staat dat het accessoire niet meer verkocht wordt, ook niet in multipacks. Het opensourceproject van Cardboard blijft wel online.

Tot voor kort was de kartonnen VR-bril wel nog te koop in multipacks, onder andere in de VS en Canada, maar ook die zijn niet meer te koop, ontdekte Android Police. De Nederlandse Cardboard-pagina in de Google Store verwijst automatisch naar de homepage. De Canadese shoppagina toont dat de bril niet meer te koop is.

Google Cardboard werd in de afgelopen jaren al steeds minder gebruikt, waardoor Google in 2019 besloot om te stoppen met het ontwikkelen van software voor de VR-bril en deze open source te maken, zodat geïnteresseerde ontwikkelaars verder konden met de ontwikkeling.

De Cardboard-bril was sinds 2016 te koop in de eigen Store van Google, al was deze in eerste instantie niet te koop in de Benelux. De bril kostte in de Verenigde Staten 15 dollar. Er zijn nog wel alternatieven van derden beschikbaar, die Google via de Cardboard-site aanbiedt. Het opensource-Cardboard-project blijft wel nog bestaan.

Onlangs zette Google ook de servers uit voor VR-platform Daydream. Die VR-bril was net als Cardboard een bril waar gebruikers een smartphone in moesten steken, maar met een stevigere, met stof afgewerkte behuizing. Daydream bevatte ook een kleine afstandsbediening. Door eerst het uitzetten van de servers van Daydream en nu het stoppen van de verkoop van Cardboard, lijkt er dan echt een einde te komen aan de VR-droom van Google.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

03-03-2021 • 15:11

56 Linkedin

Reacties (56)

Wijzig sortering
Voor mij persoonlijk was het de eerste ervaring met VR destijds. Maar met de producten van nu op de markt is dit product ook gewoon outdated geraakt. Je kan in de meeste winkels inmiddels een goedkopere variant vinden die beter gebouwd zijn en goedkoper zijn.
Er zijn ook heel veel telefoons waar het niet meer goed op werkt. Toen deze uitkwamen had ik een HTC One, die perfect paste in de eerste generatie VR-brillen en precies alle sensoren hadden. Toen kreeg ik een Nexus 6 en was het scherm ineens te groot en werkte de sensor die op de magneet zou moeten reageren niet meer goed.
Ik heb nog een hele hoop VR-brillen liggen (allerlei verschillende maten en lenzen, zowel plastic als kartonnen headsets) maar er zijn er maar 2 of 3 waar mijn OnePlus 7T Pro in past, en die geven ook een matige ervaring.

Ik denk dat nu echte VR zo betaalbaar is (tweedehands vaak voor ~300 euro toch wel een leuke headset) en je geen instapprijs van ~500-800 hebt voor een medium-end VR setup het ook wel minder relevant is.
Je zal aangenaam verrast zijn van de nieuwprijs van een Quest2 😀
Tja, we weten ook allemaal waarom die zo goedkoop is. Ik sluit die uit van mijn zoekopdrachten want ik probeer juist mijn Facebookgebruik te verminderen tegenwoordig.
Een 2de Facebook profiel is toch zo gemaakt.
Dat is tegen de voorwaarden van Facebook en er zijn al heel veel mensen waarvan hun legitieme Facebook-account geblokkeerd is door het gebruik in een Quest 2. Een tweede profiel aanmaken heeft weinig nut als je dan geblokkeerd wordt en alsnog een kopie van je ID-kaart op moet sturen om weer toegang te krijgen, waarna ze de gegevens van beide profielen kopiëren. Daarbij gebruikt Facebook zoveel verschillende gegevens (waaronder informatie over je PC, je IP-adres, wifi netwerken in de buurt etc) om accounts aan elkaar te koppelen achter de schermen dat ze dat ook snel genoeg door hebben.

Nee, gewoon geen Facebook gebruiken, en geen apparaten gebruiken die Facebook verplichten. Je kan je Android telefoon gewoon gebruiken zonder Google account, dus je zou je Quest headset ook moeten kunnen gebruiken zonder Facebook account.
Stel je nu dat andere aanbieders van VR Brillen je niet tracken?
Of begrijp ik dat verkeerd?
Daar heb ik niks over gezegd, maar Facebook doet het sowieso op een manier waar ik zo min mogelijk aan mee wil werken
Andere verkopers hebben geen enorm indringend social network erachter hangen dat al je gedrag op social media én daarbuiten vastlegt. Projecteer dat op een toekomst waarin werk, vrienden, familie en relaties ook een plek krijgen in VR en je hebt het meest indringende netwerk éver dat een profiel van je kan opbouwen waarmee letterlijk al je keuzes te voorspellen zijn en dus te beïnvloeden tot in detail. Helemaal met het oog op de onzekerheidsindustrie is er dan straks geen manier meer voor nieuwe generaties om nog autonoom, onafhankelijk te leven.

Of om uit het handboek kolonialisme te citeren “bepaal wat ze lezen, bepaal wat ze denken.”

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 4 maart 2021 07:53]

Ze zouden je data wel aan b.v. facebook kunnen verkopen.
Als het bedrijf niet ethisch met je data om springt, dan komt deze linksom of rechtsom in een van de met elkaar concurrerende grote silo's, en dat kan in de toekomst hele andere gevolgen hebben dan alleen een advertentie voorgeschoteld krijgen.

Situatie:
China vindt geweld mensen verpesten, mensen kijken en spelen op VR brillen veel zeer geweldadige games, je had een VR bril die toevallig bijdraagt aan de Chinese datasilo (die het wss niet delen met facebook)
Je gaat in China wonen, of China neemt via militaire drones die uit zeecontainers komen de hele wereld over, nu val je onder een overheid die jou gedrag dat gemeten is zeer kwalijk inschat, en deze informatie met alle bedrijven waar je ooit voor kan/had willen werken deelt. En deze bedrijven kwalijk neemt als ze door geweld verpeste mensen aannemen.
Zie je hoe iets onschuldigs als een computer spelletje in combinatie met grootschalige dataverzameling kan escaleren als er machtsverschuivingen plaatsvinden?
Ja. Dat is inderdaad ook een scenario; hetzelfde kan zich voordoen met een machtswisseling in eigen land. Allerlei gedragingen waar je nu niet eens bij stilstaat kunnen ooit een label “ongewenst” krijgen en je kan erop vervolgd worden. Privacy gaat niet alleen over of je in de huidige maatschappij “niets te verbergen hebt”. Het gaat juist over de toekomst.
Zijn er geen tweak mogelijkheden om die quest los te koppelen van de facebook log in ?
Lijkt mij dat er wel een markt voor is ;)

Dan heb je je inkomsten van die datavergaring terug door die korting op de quest :P

[Reactie gewijzigd door Nostalgmus op 3 maart 2021 21:50]

Een tijd geleden was er op Reddit een topic over het hacken van de Quest 1/2. Dat heb ik een tijd gevolgt totdat het verwijdert werd. Het was blijkbaar al gelukt om de Quest te kunnen gebruiken ZONDER facebook login, maar het runnen van apps (games enzo) ging niet bepaald goed. ivm Facebook/juridische aanklachten enzo staat de topic volgens mijn niet meer op reddit.....
Misschien is het een optie om je normale account te deleten en dan een nieuw account te maken waarbij je alles uit en dicht zet. Vervolgens deze alleen voor je headset gebruiken.
Dat gaat over een tweede account. Ik doelde op het deleten van je account (scheelt weer tijd) en vervolgens een nieuwe openen zonder vrienden etc
Het gaat mij om dat ik niet graag heb dat Facebook nog meer data over mij verzamelt en op de bestaande hoop die ze hebben gooit. Je account verwijderen betekent niet dat ze die data ook verwijderen, en bij het aanmaken van een nieuw account stelt Facebook je oude vrienden meteen weer voor dus het is duidelijk dat ze meteen die link weer leggen.
Zelfs al zou je dit volledig splitsen en binnen de voorwaarden van Facebook een nieuw account aanmaken waar alleen je voornaam of achternaam in staat, en die alleen eenmalig inloggen op een volledig los apparaat dat geen wifi heeft, via een VPN-verbinding zodat je een ander IP-adres hebt etc, dan ziet Facebook dat ze geen informatie kunnen vinden over jou om je identiteit te bevestigen en sluiten ze je account totdat je een kopie van een identiteitsbewijs naar ze opstuurt, en dan ben je weer terug bij af.

Er zijn wel mensen die inderdaad zeggen dat ze met succes een 'leeg' account hebben aangemaakt, maar er zijn net zoveel mensen die met een legitiem account ook geblokkeerd zijn geraakt, dus ik vind het een groot risico. Zeker wanneer ook dat lege account door Facebook achter de schermen gewoon aan de gegevens die ze al over je hebben gekoppeld wordt, en je er dus alsnog niks mee wint.

Wat mij betreft is gewoon geen Oculus-apparaten gebruiken de enige optie.
Ik vind het lastige van al die 3d brillen om je mobiel in te stoppen dat ze gemaakt zijn voor een mobiel zonder hoesje. Moet je dus elke keer je mobiel uit het hoesje doen en in de 3d bril. En de meeste hoesjes zijn zo gemaakt dat ze vij lastig zijn om de telefoon eruit te halen. Dat er nou niemand eens op het idee komt om die 3d houders iets groter te maken zodat je telefoon er met hoesje en al in kan.
Ik vind het lastige van al die 3d brillen om je mobiel in te stoppen dat ze gemaakt zijn voor een mobiel zonder hoesje. Moet je dus elke keer je mobiel uit het hoesje doen en in de 3d bril. En de meeste hoesjes zijn zo gemaakt dat ze vij lastig zijn om de telefoon eruit te halen. Dat er nou niemand eens op het idee komt om die 3d houders iets groter te maken zodat je telefoon er met hoesje en al in kan.
Dat lost het probleem nog niet op, er zijn nog steeds verschillende formaten telefoons. Dan blijf je bezig. Als je telefoon er niet in past (met of zonder hoesje), jammer dan.
De meeste 3d brillen hebben een verend schuifje om verschillende maten telefoons aan te kunnen. Alleen zijn die schuifjes eigenlijk altijd net te iel om de dikte van het hoesje erbij te hebben. Het zit hem dus vooral in de dikte.

Juist het feir dat die hoesjes zo gemaakt zijn dat verschillende maten telefoons er in passen maakt het zo irritant dat de makers blijkbaar meestal net niet even verder hebben gedacht en alles een paar millimeter ruimer gemaakt zodat je ook in de dikte wat meer speling hebt.

Ik begrijp je 'jammer dan' niet. Het is een makkelijk op te lossen probleem, Alleen hadden de fabrikanten van de (inmiddels een stuk of 6) 3d brillen die ik geprobeerd heb er kennelijk niet aan gedacht en dat verbaast mij.
Maar ook qua dikte, zijn er verschillende telefoons en verschillende diktes. Je kan er dan wel een halve cm bij doen als buffer, maar dat zie je dan weer terug in het feit dat de telefoon niet dicht genoeg bij de lenzen komt als deze er te diep in ligt. Dan zou je al schuifjes in 2 richtingen moeten hebben, en dus ook bij de diepte.

En dat 'jammer dan' stukje valt samen met bovenstaande, als jij een iPhone 12 Max of iPhone 12 Mini hebt, is een wereld van verschil, hoe ga je dat verschil in hemelsnaam overbruggen in zo'n VR setje? Het is dan gewoon hit/miss.
Het is natuurlijk altijd een beetje hit/miss, maar de dikte die de meeste VR brillen kunnen hebben is nu echt heel minimaal. Het verschil in dikte tussen telefoons is nou ook weer niet zo ontzettend veel. alle 6 brillen die ik heb gehad hadden met +- 4mm extra prima met hoesje alle telefoons uit ons huishouden kunnen hebben. Terwijl ze nu wel alle telefoons konden hebben, maar geen enkele met hoesje.
Bovendien is het niet zo dat je een VR bril kan uitzoeken op 'past met hoesje', want in mijn ervaring zijn die er dus gewoon niet.

schuifjes in 2 richtingen hebben ze meestal al, om te compenseren voor bijziendheid.

[Reactie gewijzigd door aldieaccounts op 4 maart 2021 14:13]

Einde van een tijdperk ! Ik heb er zelf nog eentje in de kast. Was echt geweldig, zelf daarna een gear vr en nu een quest 2 gekocht. Echt prachtig om te zien hoe snel ver verbeterd.
Dan kan deze weer bijgeschreven worden op https://killedbygoogle.com/ :+
Die van ons stonk verschrikkelijk. Na een paar maanden maar weggegooid.
Dus ik kan me voorstellen dat dit ook uit hygiëne overwegingen is gedaan. Tis nou bepaald niet Covid-friendly

[Reactie gewijzigd door vinz98 op 3 maart 2021 15:22]

Lijkt me niet. Er zijn ook plastic brillen die je gewoon goed schoon kan houden, en de kartonnen zijn juist bedoeld om goedkoop en bijna-wegwerp te zijn. Een kartonnen bril met het standaard ontwerp kun je voor letterlijk minder dan een euro krijgen als je ze bulk inkoopt, de goedkoopste toen er nog een hele hype omheen was waren toentertijd 30-40 cent per stuk inclusief lenzen, 20-25 per stuk zonder lenzen, dus voor twee tientjes heb je 100 flapjes om je karton mee te vervangen en kun je de lenzen hergebruiken.
Ja alleen jammer dat google er alsnog €15 voor vroeg. Daarvoor kon je op ali of ebay echt serieus betere krijgen.
€15 was de prijs waarvoor ze retail gingen, ook bijv. Conrad en Bol.com verkochten de goedkope kartonnen versies boven de €10.

Het ergste is nog dat het grootste verschil in kwaliteit in de lenzen zat, ik heb een stuk of 20 verschillende vormen en maten lenzen geprobeerd, maar de meesten waren gewoon heel goedkoop plastic waarbij je beeld flink vervormt en niet goed focust. De headsets die op veel Nederlandse websites verkocht werden voor meer dan €10 hadden die lenzen, terwijl fatsoenlijke lenzen letterlijk 20 cent duurder waren.

Laat toch weer zien dat als de grote Nederlandse webshops op een hype springen ze niet de moeite doen om echt te onderzoeken wat ze het beste kunnen verkopen, maar gewoon een goedkope leverancier zoeken voor grote aantallen.
Niet enorm relevant gezien @Oon duidelijk in het verleden praat.
Ik reageerde op vinz98
Dit doen ze wel 5 jaar maar andere projecten gaan na een jaar al de prullenbak in. Oh ja dit leverde geld op...

15 dollar, voor dat geld heb je al jaren een totaal verstelbare bril uit china.
15 dollar, voor dat geld heb je al jaren een totaal verstelbare bril uit china.
Inclusief de slechte arbeidstoestanden, schending van de mensenrechten en het financieel steunen van de CCP }>

Edit: Ik snap niet waarom ik een -1 krijg, mijn reactie voldoet zeker niet aan die criteria. Maar blijkbaar mag ik mensen niet aanspreken op hun immorele denkwijze.

[Reactie gewijzigd door orvintax op 3 maart 2021 15:27]

Die omstandigheden zijn zeker niet goed te praten. Maar ook niet dat product X voor 10-15x de kostprijs wordt verkocht. In massa productie kost dat kartonnetje ook in NL maximaal €1. Een gemiddelde verpakking van een €15 kostende product zit al meer karton in.

Dan snap ik best dat men denkt: dat plastic ding uit China kost en fractie van dat kartonnen ding in NL. Plus dat ik die veilig kan onderdompelen in schoon te maken.

Daarmee snap ik ook dat mensen die duurdere inferieure kartonnen versie laten gaan. En de vraag stokt.

Ter vergelijking: ik koop nogal eens wat modern spul om mijn retro meuk draaiende te houden, direct in China. Bijvoorbeeld een compactflash adapter voor €1,50. Bestel ik een dergelijk product in NL betaal ik minimaal €5-€6 en blijkt het dropshipping van hetzelfde product. Wil ik een authentieke Nederlandse versie betaal ik al snel €20-€25 wegens uurloon, met jawel: Chinese componenten.

Dus zeg het maar...
Volledig mee eens en het is ook jammer dat dit wordt gedaan. Maar met mijn reactie wou ik een beetje bewustwording creeëren dat we niet te makkelijk moeten gaan denken.
Eigenlijk wel want dat doe je zelf ook.

Je gaat op voorhand al ergens vanuit zonder dat je het volledige plaatje hebt. Ken je de kostprijs van product, productie kosten, transport kosten, btw tarief, winstmarges, markt aanbod, ontwikkelings kosten en eventuele licentie kosten voor half fabrikaten, transport kosten daarvoor, hun marges die nodig zijn om dat product te kunnen maken? Marketing kosten om het aan de man de te brengen.

Voor een deel kan je gelijk hebben, maar om dit te roepen is wel, je raad het al, heel makkelijk gedacht.
Inclusief de slechte arbeidstoestanden, schending van de mensenrechten en het financieel steunen van de CCP }>
Ik hoef niet het volledige plaatje van een product te hebben. Want die praktijken in China zijn gewoon de norm, daarom produceert iedereen daar.
Helaas boeit dat de meeste mensen niet. Er wordt vooral naar de prijs gekeken, en als die goed genoeg is, dan vergeet men al snel wat voor arbeidstoestanden er heersen waar het product gemaakt wordt.
Yep, maar blijkbaar is dat "Offtopic/irrelevant"
Gezien het nieuws artikel klopt het ook wel natuurlijk...
En ook andere zaken. Een deel van de extra kosten als je spullen hier koopt zit in de wettelijke consumentenbescherming. Door het elders te kopen ben je afhankelijk van de goodwill van de verkopende partij.
Kan het zijn dat er vanuit China iemand mee kijkt en je een -1 geeft? :-)
Ik wil niet zeggen dat er soms geen overdreven winstmarges op zitten. Maar de arbeidskosten zijn ook gewoon veel hoger in Nederland dan in China.
Yep. en daarom bestellen mensen ze niet hier.. en da's 100% begrijpelijk.
Dat is inderdaad begrijpelijk, maar niet correct. En zo zouden we niet moeten denken.
Een uitgestanst kartonnetje, daar komt geen mens aan te pas hoor.
Ik had het over die "goedkopere bril" uit china :)
Ook daar komt amper een mens aan te pas. Gewoon injection molded.
Zou het? Toen ik vakantiewerk deed bij een kartonnagefabriek ging het toch echt velletje voor velletje.
Dat valt mee met die absurde prijzen. Niemand in de keten maakt extreme winsten. Voor vrijwel alle prijzen is het kostprijs + marge. Maar aangezien er nu eenmaal wat stappen nodig zijn tussen grondstof en product in de winkel bouwt die prijs zich op.
Geld verdienen met een karton kaartje 😂 Zo triest en zo waar tegelijk.
Goed onderbouwd ook.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee