Samsung Display toont concepten van tablets met dubbel vouwbaar oledscherm

Schermfabrikant Samsung Display toont op de CES-beurs meerdere concepten in de Flex-lijn van vouwbare oledpanelen. Het bedrijf toont onder andere een Flex S-paneel van 17,3", dat op twee plekken kan worden dubbelgevouwen.

Samsung Display toont op de beursvloer van de CES in Las Vegas werkende concepten met Flex S-oledpanelen. Een groot 17,3"-scherm kan zo op twee plaatsen gevouwen worden om een veel kleiner rechthoekig formaat te verkrijgen. Ook toont Samsung Display een kleiner Flex S-scherm, dat twee keer gevouwen kan worden voor een smartphoneformaat. Dat scherm heeft camera's aan de zijkant. Sammobile was op de beursvloer aanwezig voor een demonstratie.

Bron: Samsung Display/Sammobile

Naast de Flex S-concepten toonde Samsung Display de Flex Slidable. Dit is een smartphone met oledpaneel dat uitschuifbaar is. Bij het getoonde concept bevatte het uitschuifbare deel een lijst van apps die de gebruiker kan openen terwijl het reguliere smartphonescherm zijn beeld blijft tonen.

Bron: Samsung Display/Sammobile

Tenslotte demonstreerde Samsung de Flex Note, een buigbaar oledscherm voor laptops. Deze kunnen in uitgeklapte stand dienst doen als monitor of grote tablet, maar gebogen worden voor een laptopmodus, waarbij het apparaat in te klappen is als ware het een 13,3"-laptop. Het gaat in alle gevallen om concepten die niet direct tot consumentenproducten hoeven te leiden.

Bron: Samsung Display/Sammobile

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-01-2022 • 11:50

72 Linkedin

Reacties (72)

Wijzig sortering
Mooi dit. Over 50 jaar stoppen we onze TV in de broekzak.
waarom een TV in je broekzak als je over 50 jaar lenzen in je oog kan doen die gewoon alles op je netvlies projecteren?
Waarom projecteren op je netvlies als je gewoon de ruwe signalen naar de hersenen kan sturen :p

Volgende grote stap (beschouw dit niet als iets nieuw) zal de rolbare schermen zijn. Mini 5" die kan uitrollen tot een breedbeeld formaat. Maar hou je het uitrolbare deel dan vast of komt het vlak te staan (herinner mij de armbandjes van in mijn jeugd die om je arm klapten )

[Reactie gewijzigd door ThemNuts op 6 januari 2022 12:17]

Waarom projecteren op je netvlies als je gewoon de ruwe signalen naar de hersenen kan sturen
Dat is technisch gezien ook makkelijker dan contactlenzen die een beeld op je netvlies projecteren. Het probleem bij de contactlenzen is namelijk de stroomvoorziening.
Hitte van je lichaam omzetten in energie voor de lenzen :P
Dus geen dikke mensen meer in de toekomst! Hersenen verbruiken de meeste zuurstof en energie, dus vraag ik me af of dat wel goed gaat als er nog meer energie daar heen moet gaan. Je zult altijd verliezen hebben en extra warmte is dan ook best funest voor je hersenen in het algemeen.

Of krijgen we straks een watergekoelde helm om die lenzen van stroom te voorzien en af te koelen? Dan moet die wel RGB zijn samen met de lenzen :') .
Dan wordt Matrix wel echt real, of metaverse :9
Ik zou niet onnodig en vrijwillig lenzen gaan dragen puur om tv te kunnen kijken en zo zijn er wel meer mensen schat ik. Dat lijkt me dus heel ver gezocht.

Elon Musk vindt dat ook: https://businessam.be/elo...m-aan-gezicht-vastbinden/

Ik denk dat dat ook voor contactlenzen geldt, niemand draagt die voor de lol.
Zijn genoeg mensen die voor de lol gekleurde lenzen dragen :P
Ik ken er geen enkele. Maar ze zullen er zeker zijn, maar zeker niet de meerderheid.
Wel de meerderheid van de gekleurde lenzen dragers :+
Ik prefereer een bril boven lenzen. En zou zeker niet opeens een bril gaan dragen omdat er schermpjes e.d. in verwerkt zitten. Maar of ik nou wil of niet die bril zit toch al op mijn hoofd. En als ie er dan toch zit vind ik "slimme functies" toch wel interessant! Mits er glazen op sterkte in kunnen natuurlijk.
Ach ik kan mij toch echt herinneren dat dit ook over draagbare telefoons werd gezegd en kijk nu eens.

Mooie ontwikkeling die net is begonnen. Ben heel benieuwd.
lig tegenwoordig gewoon in de zetel met men quest 2 op met virtual desktop ipv op de bureau naar een monitor te staren.
Hopelijk hebben we dan geen last van burn-ins door advertenties :+
Ik weet niet of dat ooit aan gaat slaan. Licht een beetje aan de techniek, maar het menselijk oog is niet heel erg goed. Elke verstoring in het zichtveld verminderd het normale zicht. Bovendien zit je met de energievoorziening. Brillen met een projectie op het glas willen ook nog steeds niet echt aanslaan, terwijl dat de meest logische tussenstap is.
Foldable phones lijken wel aan te slaan. Gezien de prijzen zie je ze nog niet vaak, maar het succes van Samsung is voldoende om ook andere merken aan te zetten tot de ontwikkeling van foldable phones.
De foldabels die hier getoond worden gaan wel een stuk verder in grootte. Lijkt handig, maar de meeste vormen passen opgevouwen nog steeds niet in je zak, terwijl je ze ongevouwen al in je (laptop) tas kan stoppen. Of dit soort devices een toekomst hebben is hoogst onzeker. Het is natuurlijk wel leuk om te laten zien wat je allemaal met een vouwbaar scherm kan doen. Bij R&D-displays zal men zich zeker goed vermaakt.
Over 50 jaar heb je niet meer zo'n groot zwart ding in de kamer staan. Of projectie het gaat overnemen weet ik niet, maar ik verwacht dat tegen die tijd de techniek compleet anders gaat zijn.
Net als bij Back to the Future in 2015 gaan we enkel nog vliegend naar ons werk :+
We zijn 7 jaar later en nog steeds geen vliegende auto voor de gewone burger :+
Daarom ook, mensen verwachten altijd heel veel. Over 50 jaar is alles anders, maar dat blijkt dan toch tegen te vallen. Ik denk dat je al heel blij mag zijn wanneer over 50 jaar het stuur uit de auto is en ze zelf kunnen rijden.
Valt best mee toch? Kijk eens naar de stand van de techniek van 1972 en vergelijk dat met nu. Dan kun je toch niet volhouden dat er niks gebeurd is. Als je het dan tegen vindt vallen ligt het misschien meer aan je verwachtingen :+
Nee maar kijk naar auto's, die zijn veel veranderd he in 100 jaar tijd maar het concept is nog altijd hetzelfde. Net als met vliegtuigen. Mensen verwachten vaak iets compleet anders over 50 jaar, maar het zijn vaak doorontwikkelingen van bestaande technieken.
Klopt deels ;) , en daarnaast zijn we eigenlijk weer bij het begin van de eerste auto's (cirkel is weer rond). Deze waren ook elektrisch... :)
link

Het gaat ook nog om de definitie van innovatie. Veel mensen zien idd doorontwikkeling ook als innovatie, maar is dit ook zo...? Of moeten we zeggen nieuwe dingen zijn pas echte innovatieve dingen. Gooi het even in de groep O-)
Over 50 jaar zijn de mensen afgeschaft. Veel te veel gedoe met al dat ademen, eten, verplaatsen. emoties.
Nee precies...

In plaats daarvan gaat de wereld in lockdown en zit het ovengroten deel van de bevolking thuis..
Een toestel dat bewegende beelden kan ontvangen, wordt zelf ook wel een "televisie"
Als je "toestel" ruim neemt is alles waar je naar kan streamen een TV
Dit zei mijn IT docent 20 jaar geleden al.
Als je maar genoeg vouwlijnen in het scherm hebt dan zie je de vouwen op een gegeven moment ook niet meer :+
Wordt uiteindelijk in alle kanten opvouwen gewoon een 'grid' 😂 plaats daar app icoontjes tussen, en het hoort zo.
vouwpixels dan maar gelijk? (dient snel patentaanvraag in ) :Y)
Toch snap ik iets niet, we lopen jaren lang op de hardheid van het scherm te testen. Maar met die foldables vinden (want het kan niet anders) we het prima dat het extreem krasgevoelig is. Dat is toch niet praktisch? Of weegt het opvouwbare zwaarder dan de krasgevoeligheid?
heeft er maar net mee te maken waarvoor je die hardheid wilt hebben. als dat tegen die sleutels in je broekzak is dan werkt het opvouwen immers net zo goed om je scherm heel te houden.
Dit kan je uiteraard ook toepassen op alle andere scenario's waarin je je toestel niet daadwerkelijk gebruikt op dat moment.
Aan de andere kant, als je je sleutels in dezelfde zak doet als je telefoon én je vervolgens gaat lopen klagen over krassen op je scherm, dan ben je ook niet helemaal lekker volgens mij. :+
Of weegt het opvouwbare zwaarder dan de krasgevoeligheid?
Dat is een afweging die ieder voor zich zal moeten maken. In de toekomst zullen er ongetwijfeld technieken zijn om ook bij foldable schermen betere kras- en breekbestendigheid te realiseren — daar wordt al hard aan gewerkt.
Marketing doet jou geloven dat een scherm niet mag krassen. Er zit een miljarden industrie in screenprotectors.
Maar ondertussen na 3 jaar een naakte telefoon valt het allemaal wel mee. Ja je krijgt krassen, maar het is niet dat het opvalt tijdens gebruik.
Tot het moment dat je net een diepere kras krijgt en je mooi met een regenboog streep op je scherm zit. Ik heb op mijn telefoon ook geen screenprotector zitten, maar het kan toch zo maar eens verkeerd uitpakken. Tevens zijn schermen tegenwoordig minder kras gevoelig dan de telefoons van 10 jaar terug.
Heeft niets met marketing te maken. Ik wil gewoon niet dat mijn dure telefoon bekrast wordt, dat wil ik ook niet met mijn auto. Niet alleen zijn krassen lelijk maar als je diepere krassen op je scherm krijgt zijn ze ook voelbaar en dat is irritant.
Tot je bij je net nieuwe telefoon een diepe kras er in krijgt. Dat had ik bij mijn Samsung S9 en dat was toch wel zuur. Sindsdien gebruik ik maar weer een screenprotector.
Nee hoor. Ik doe mezelf dat geloven. Ik kan er echt niet tegen als er een kras in m'n scherm zit.
Maar ik ben ook geen fan van screen protectors (omdat ze zo lastig zijn om aan te brengen zonder stofjes e.d.), dus van mij mag de krasvastheid van schermen nog omhoog.
Ik snap de foldable hype niet echt. Ik heb een tijdje een Galaxy Z Fold mogen gebruiken maar de lelijke vouwnaad in het scherm en het feit dat het scherm zo zacht is bleef ik me aan ergeren. Totdat die problemen zijn opgelost begrijp ik niet waarom iemand zo'n apparaat zou kopen eerlijk gezegd.
Wellicht dat de techniek evolueert naar een volledig oprolbaar scherm. Zou toch gruwelijk (handig) zijn.
Voor oprolbaar zal je ook altijd een naad moeten hebben, die 'slack' van het scherm moet toch ergens zijn om het ergens omheen te kunnen vouwen enz. Een scherm wat perfect strak is kan je nooit ergens omheen rollen, of dubbel vouwen.
Uiteraard, maar wellicht is er ooit een techniek waardoor dat nagenoeg niet meer te zien is.
Hoe kun je je nou ergeren aan het feit dat het scherm zacht is? Slaat helemaal nergens op. Wat wil je dan, er met een hamer op slaan zonder dat er schade optreedt?

Die vouw zie je niet meer na een paar uur. Als je er recht voor zit zie je de vouw helemaal niet. Ik heb de Fold vanaf het begin en ik ben er laaiend enthousiast over. Grote scherm, S-Pen, Multi-window. Top.

Waarom je een Fold wil gebruiken? Wat dacht je van Youtube, Netflix, Facebook, de S-Pen functies die dit device far more usable maken dan een simpel rechthoeking toestel.

[Reactie gewijzigd door RippleXRP op 6 januari 2022 22:45]

Het scherm is zo zacht dat je zelfs met een nagel al zichtbare lijnen kunt maken waarbij het ook best lang duurt voordat ze wegtrekken (als ze dat al doen).

Daarnaast voelt een zacht scherm niet lekker in gebruik, dat is een van de redenen dat we ooit van resistief naar capacitief gegaan zijn met onze schermen. Daarnaast is het vouwbare scherm gewoon veel te kwetsbaar.

De vouw zie je na een paar uur nog steeds. Sterker nog hoe meer ik het apparaat gebruikte hoe meer ik mij eraan ergerde.

YouTube, Netflix etc werken ook prima op een normale telefoon.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 7 januari 2022 00:04]

Ik neem aan dat je dan ook nog een 36 inch TV hebt want films op een klein scherm werken ook prima?
Natuurlijk geeft een groter scherm als dat van de Fold een veel betere beleving bij het kijken van Netflix films, Youtube, concerten, Facebook of als je een document of Excel file moet lezen of maken.

Ook voor multi-tasking is het scherm geweldig omdat je meerdere windows naast/boven elkaar kunt zetten. Werkt perfect.

Wie gaat er nou met z'n nagel op een scherm zitten krassen van een toestel dan 1700 euro kost?
Wat is er kwetsbaar een het vouwbare scherm? Kun je mij dat uitleggen?

Ik zit elke dag met m'n S-pen aantekeningen te maken op mijn Fold en nul krassen of andere onrechtmatigheden.

Dat Apple b.v. nog geen foldable heeft komt omdat ze de kennis en tech niet in huis hebben. Apple is er al wel mee bezig maar verwacht pas in 2024 met een eerste foldable uit te komen.
Wat is er kwetsbaar een het vouwbare scherm? Kun je mij dat uitleggen?
Ik zou zeggen, lees je in. Hier is al zoveel over geschreven en het internet staat er vol mee. Vouwbare schermen zijn bijzonder kwetsbaar. Ik houd niet van telefoons die je met fluwelen handschoenen moet gebruiken dus daarom heb ik de Fold ook na een tijdje weer ingeleverd.

Prima dat je blij bent met je Fold maar de huidige vouwbare schermen staan gewoon nog in hun kinderschoenen. Over een jaar of 5 is het misschien eindelijk wat.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 7 januari 2022 17:33]

Ik heb heel veel gelezen en heel veel Youtubers gehoord. Als je normaal mee om gaat is er NIETS aan de hand en is het een perfect scherm. Er ligt notabene een heel dun laagje glas op het FOLD scherm.

Gedraag je gewoon normaal zoals je dat hoort te doen bij een toestel van 1700 euro en je kunt jaren voor uit. Fluwelen hanschoenen? Kom op zeg, ik geloof er helemaal niets van dat jij een FOLD hebt gehad. Lijkt er meer op dat je Apple fan bent.

Alles aan het Foldable scherm is uitstekend met uitzondering van de soms zichtbare knik het midden.
Een Foldbable of rollable scherm dat keihard is bestaat niet.

De huidige FOLD is geweldige innovatie dat met mega veel enthousiasme is ontvangen. Niet voor niets verbreken de verkopen alle verwachtingen.
Er ligt notabene een heel dun laagje glas op het FOLD scherm.
Helaas ligt daar bovenop weer een laag plastic waardoor het scherm zo slecht aanvoelt. Ze zijn met de Fold 3 al een stukje verder maar ik vind het nog steeds niet fijn.
Kom op zeg, ik geloof er helemaal niets van dat jij een FOLD hebt gehad. Lijkt er meer op dat je Apple fan bent.
Geloof wat je wilt. Apple fan ben ik absoluut niet.
Alles aan het Foldable scherm is uitstekend met uitzondering van de soms zichtbare knik het midden.
Dat vind jij. Ik vind niet alles aan het foldable scherm uitstekend, integendeel ik vind dat er teveel nadelen aan zitten.

Bijzonder dat het voor jou zo moeilijk te geloven is dat vouwbare telefoons niet voor iedereen geweldig zijn. Is het echt zo moeilijk te geloven dat niet iedereen jouw mening heeft? Lijkt me heel lastig.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 7 januari 2022 18:43]

Niets is voor iedereen. Een Bugatti Cheyron ook niet :)
Waar het mij om gaat is dat een opvouwbaar/uitrolbaar scherm 100% de toekomst is en de FOLD 3 is als voorschot op deze toekomst functioneel een geweldig device is.

En ja, alles kan altijd nog beter. Gelukkig maar :)
Ik denk eerlijk gezegd dat het vooral een hype is, net als de 3D TV van weleer. De tijd zal het zeggen :)

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 7 januari 2022 23:58]

3D tv is een beleving die niet is aangslagen om dat je een brilletje op moest.

Strroom opwekken via radiogolven is innovatie en daarbij nogal sustainable.
Ik vind de oplossing van de OPPO X nog altijd de beste. Dan heb je niet zo'n dikke telefoon en geen vouwen in je scherm
Nee, alleen horizontale 'gordijn plooien'.

Hier vanaf 3:45:
https://www.youtube.com/watch?v=q5fTraSeQAw

Hier vanaf 1:30:
https://www.youtube.com/watch?v=UCrZZ1aNkAc

Ook afschuwelijk om te zien.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 6 januari 2022 13:44]

Ik denk dat ze dat nog wel kunnen oplossen. Ik vind het minder erg dan de bouw in de Fold. Ik heb die telefoon laatst in het echt gezien en die vouwlijn is veel duidelijker zichtbaar. En hij is dus heel dik
Mooi om te zien dat er nog wat innovatie in telefoons en laptops zit. Nu nog betaalbaar :)
Goed om te zien dat Samsung aan meerdere vormgevingen werkt qua foldables.
Samsung Flex Slidable lijkt me vrij nutteloos want daarvoor hebben we de homebuttons om apps te open en of te switchen. En anders de Samsung Edge waarbij apps aan een schermrand zitten. Maar het is dan ook een concept dus nog niets zeker.

De Flex S en G vind ik dan wel weer keigaaf!
Het heeft inderdaad 0 meerwaarde als dit de enige toepassing is. Je zou kunnen zeggen, je kunt onverstoord naar een andere app overschakelen, maar als de gekozen app geladen is, wordt het beeld toch veranderd, dus je zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat je een seconde langer naar het beeld kan kijken, maar ook dat is niet aan de orde want je kijkt op dat moment naar de icoontjes om er eentje aan te klikken dus sowieso niet naar het hoofdscherm.
Samsung Flex Slidable lijkt me vrij nutteloos want daarvoor hebben we de homebuttons om apps te open en of te switchen. En anders de Samsung Edge waarbij apps aan een schermrand zitten ....
Helemaal eens. Dan wil je wel echt heel graag je apps zien naast je content. Het lijkt mij in dit voorbeeld zelfs meer moeite.
Maar ik denk omdat het een concept is ze nog niet veel anders kunnen laten zien, zou mij kunnen voorstellen dat apps hier gebruik van kunnen maken en andere content ernaast kunnen laten zien o.i.d.
Klopt, het kost ook veel moeite want vaak als je bijvoorbeeld je mails moet checken, of belangrijke berichten en bankieren, dan gebruik je het liefst de homeknop. De homeknop is letterlijk in een vingerbereik en deze concept is veel omslachtiger.

OS moet zulke concepten ook optimaal kunnen ondersteunen.
Homeknop is niet eens nodig, neem nu huidige iPhones en Samsung's, je swiped the app weg, of swiped aan de onderkant om te wisselen naar de vorige app. Home knop is intussen ook allang passé
Ja klopt, ik doelde meer op de touch versie van de homeknoppen.
Maar met zo'n opmerking mis je compleet het feit dat dit concepten zijn. Het zijn geen volledige uitgewerkte producten en het is niet zo alsof een uitschuifbaar scherm alleen voor een app launcher gebruikt kan worden en verder helemaal niks.
Daarnaast is dit een concept van Samsung Display, die maken zoals de naam als zegt displays en geen telefoons. Dat een display deel van het bedrijf dit als toepassing bedenkt wil niet zeggen dat het de enige is (of dat een smartphone uberhaupt de beste implementatie is).
Ik heb zelf een Flip en Fold Z3 in gebruik. De Flip Z3 verving mijn S21 Ultra en op de camera's na heb ik daar geen spijt van. Voor mij woog het voordeel van een compacte telefoon die ik kan openvouwen tot een grote candybar hoger dan de camera's. De Fold gebruik ik zakelijk en is gesloten prima te gebruiken maar geopend geweldig om onderweg stukken en mail door te nemen, aantekeningen te maken en gewoon om dingen op te zoeken op internet en voor multitasking functies (PDF en Excel, Calendar en Mail, Web en Word/Mail et cetera) Als de Fold niet dikker wordt dan nu maar dan 2x gevouwen kan worden en dan een nog groter oppervlakte kan krijgen (en niet alleen maar breder) dan is dat wat mij betreft nog beter.

Een vouwbaar 17" scherm dat je daardoor gemakkelijk mee kunt nemen.... kan zeker handig zijn.

Het oprolscherm is niets vergeleken met wat Oppo eerder liet zien, dit verschil in oppervlakte is wel erg klein. Ik zie wel dat het vooral breder wordt met dezelfde hoogte, dat werkt prima bij de Fold 3 maar dit worden wel heel lage schermen in vergelijking met de breedte. 22:9 in de breedte of meer??
Vind het ontwerp van de Flex G wel interessant, een redelijk groot scherm om iets op te presenteren maar je kan het ding wel makkelijk bij je dragen. Ik kan mij wel voorstellen dat medewerkers in een winkel zoiets wel gebruiken. Even een product opzoeken en een plaatje laten zien aan de klant is dan wel makkelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee