Microsoft voegt ondersteuning voor aliassen toe aan Outlook voor desktop en web

Microsoft werkt aan de mogelijkheid om e-mails vanuit aliassen te versturen in Outlook voor de desktop. Het bedrijf bevestigt dat die functie in maart komt. Aliassen zijn nu nog alleen in de web-app van Outlook te gebruiken.

Microsoft heeft de feature op zijn roadmap gezet. Daar staat dat aliassen in maart worden ondersteund door Outlook voor Windows. Gebruikers kunnen daarmee 'een e-mail sturen vanaf een proxy-e-mailadres of een accountalias in plaats van hun primaire e-mailadres', meldt het bedrijf. Het wordt dan ook mogelijk om direct een e-mail terug te sturen naar die alias.

Het was tot nu toe alleen nog mogelijk aliassen in te stellen via de webversie van Outlook.com, maar niet in de desktop-app en ook niet in Outlook for Web of OWA, de zakelijke dienst binnen Microsoft 365. Ook in die laatste zouden aliassen later in maart worden toegevoegd.

Outlook Alias

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-02-2021 • 14:56

61

Reacties (61)

61
59
25
6
0
20
Wijzig sortering
Jammer, dacht dat het om tagging ging (email+tag@hotmail.com), dat is veel makkelijker.
Voor ontvangen heeft MS dit al een aantal maanden geleden geïntroduceerd voor Exchange Online: https://techcommunity.mic...hange-online/ba-p/1824651
Helaas zijn er nog heel veel websites die zo'n adres niet accepteren.
Er zijn heel veel sites/applicaties die niet netjes de formele RFCs m.b.t. mailadresformat volgen. Reden hiervoor is dat er nog al wat vrijheid zit in het format van een mailadres, waardoor een controle of een mailadres valide is volgens de RFC 5322 uitkomt op deze regex. Tsja, niet veel ontwikkelaars die daar rekening mee houden (mogelijk uit onwetendheid).

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 15:03]

Je moet dat ook niet zelf willen controleren. Daar bestaan libraries voor.
Ja leuk. Ze worden nu geaccepteerd.

Ze zijn alleen even vergeten om een optie toe te voegen aan "rules" om er iets mee te kunnen. Ook Flow in Office365 kan er niks mee.
Ben ik niet met je eens. Tagging is handig voor je eigen administratie, om er voor te zorgen dat mail in de juiste subfolder komt of iets in die geest. Aliassing is een heel ander beestje: je krijgt daadwerkelijk een ander mailadres, maar mails worden in je primaire mailbox afgeleverd. Ben je klaar met de zaken die je deed met dat alias adres, dan gooi je hem gewoon weg zonder dat je mails ook weg zijn.

Erg handig tegen spam. Stel je primaire mailbox is abc@contoso.com, en je wilt iets bestellen bij een minder vertrouwde webshop. Dan maak je gewoon de alias xyz@contoso.com aan, doet je zaken, en gooit (wanneer je spam begint te krijgen) xyz@ gewoon weg. Had je abc+xyz@contoso.com gebruikt, dan weet een enigszins slimme spammer dat hij gewoon de '+xyz' uit het adres weg moet slopen om je mailadres te achterhalen.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 15:03]

Dat was altijd toch al mogelijk? From klikken, other email address, en daar je alias intikken?
Als je dat doet dan zend je een email "on behalf of". De From blijft op je eigen email adres staan en, als de mail client van de ontvanger het ondersteund, krijgt die te zien: From <sender> on behalf of <selected mailbox>. Dit zodat zichtbaar blijft wie op de send knop heeft geklikt, in bedrijfsomgevingen is dat belangrijk.
Nee dat is niet hoe het automatisch werkt.

Je hebt 3 opties:

1. Je eigen mailbox.
2. Rechten op een andere mailbox met Send As rechten.
3. Rechten op een andere mailbox met Send on behalf rechten.

De instelling op de mailserver (exchange of exchange online) regelt hoe de ontvanger het ziet, niet de "aan" knop in Outlook. Als je dus Send As rechten hebt ziet de ontvanger niet dat er iemand met die rechten op de send knop gedrukt heeft.

Hier gaat het echter om wat anders, dit gaat om piet@bedrijf.nl en dan versturen als p.iet@bedrijf.nl wat een alias is voor dezelfde mailbox. Dat was hiervoor in Outlook niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door UitgelogdeUser op 23 juli 2024 15:03]

Hier gaat het echter om wat anders, dit gaat om piet@bedrijf.nl en dan versturen als p.iet@bedrijf.nl wat een alias is voor dezelfde mailbox. Dat was hiervoor in Outlook niet mogelijk.
Maar dat volg ik dus niet. Een mail server die weet van de aliasen, past toch sowieso al send-as rechten toe voor alle aliasen? Ik zie niet hoe optie 2 uit jouw lijst dit probleem niet kan afvangen. Gebruik ik ook al jaren bij Outlook (desktop) icm G-Suite.
Nee dat is niet wat er gebeurd. Send-As en mailen als een alias zijn niet hetzelfde.

Send-as is namens een andere mailbox verzenden. Een alias is niet een andere mailbox maar dezelfde mailbox met een extra smtp adres.
Je mist mijn punt. Niets staat in de weg om middels send as als een alias te versturen. Dat doe ik al jaren in Outlook desktop icm een G-Suite domein, en dat is verder niet te zien in de headers. Google ziet een alias gewoon als een approved sender. Het betreft dan gewoon dezelfde mailbox. Ik heb meer het idee dat dit specifiek bedoeld is voor Exchange.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 15:03]

Jep Exchange maakt het extreem ingewikkeld om zoiets simpels voor elkaar te krijgen. Dat is t punt. En eindelijk lijken ze nu een basisfunctie te gaan implementeren...
Dit is ook specifiek voor Exchange.
Daarom zei ik ook
De instelling op de mailserver (exchange of exchange online)
:P
Ja, in de context van die drie opties. Maar die drie opties zijn niet louter van toepassing op exchange servers, en daarnaast zei je "Hier gaat het echter om wat anders". Dat het alleen om exchange ging bleek tot nu toe nog nergens uit, maar goed om dat nog even expliciet bevestigd te zien ;)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 15:03]

Nou ja dit gaat over een Microsoft product op een Microsoft platform.
Fijn dat het met Gmail/suite anders werkt verder maar echt interessant is dat hierin dan niet.

Maar goed je conclusie dat het specifiek om Exchange ging was een goeie inderdaad.
Nou ja dit gaat over een Microsoft product op een Microsoft platform.
Dat vind ik weer wat kort door de bocht :), Outlook desktop is gewoon een algemene mail client die ook prima werkt met POP3 en IMAP, en alweer een tijdje gewoon integratie heeft voor Gmail (onder water nog steeds IMAP, maar met een speciale manier om de credentials te verkrijgen)
Betekent dit dat ook piet+spam@bedrijf.nl werkt voor het ontvangen bij Outlook.com/hotmail.com/etc? En dus vanaf nu/binnenkort ook met versturen?
Dat durf ik je niet te zeggen, de privé kant van Microsoft ken ik niet inhoudelijk.
Heeft dat zin dan? Ik verwacht dat elke Spammer alles tussen de + en de @ uit de adressen wist voordat de troep verzonden wordt.
Dit is volgens mij ook niet hoe het werkt.

Outlook alias is dezelfde mailbox als je primaire mailbox, alleen een andere naam. Toch?
Dit is volgens mij ook niet hoe het werkt.

Outlook alias is dezelfde mailbox als je primaire mailbox, alleen een andere naam. Toch?
Uuh ja maar dat staat er toch ook :P
Hier gaat het echter om wat anders, dit gaat om piet@bedrijf.nl en dan versturen als p.iet@bedrijf.nl wat een alias is voor dezelfde mailbox. Dat was hiervoor in Outlook niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door UitgelogdeUser op 23 juli 2024 15:03]

Uhhh ja, laat maar. Eind van de week enzo ;)
Aliassen zijn nu nog alleen in de web-app van Outlook te gebruiken.
Komt ook naar de desktop:
Microsoft werkt aan de mogelijkheid om e-mails vanuit aliassen te versturen in Outlook voor de desktop.
Anoniem: 1532362 @Rudie_V23 februari 2021 15:13
Vanuit de desktop kon dit al, als je send-as rechten op een mailbox had. Maar als het ging om een SMTP adres alias op je eigen mailbox, kon dit niet. Je kan alleen mailen vanuit je eigen Primary (hoofd) SMTP.
Natuurlijk enige verschil. Send as rechten zijn rechten om te verzenden als een e-mailadres van een andere mailbox. Aliassen staan gewoon op de eigen mailbox. Dat is het verschil. Aliassen zet je gewoon op dezelfde mailbox en hoef je geen extra mailbox aan te maken voor een extra e-mailadres.
Maar zelfs dat is toch mogelijk? Meerdere mailadressen op 1 mailbox laten uitkomen? Inweze heb je dan precies hetzelfde bereikt als een alias. Als je het zelfs nog mooi maakt, dan kan je met een selfservice systeem, gebruikers zelf aliassen laten verzinnen en knopen aan de eigen mailbox.

Voor mij klinkt het nog steeds als iets wat we al 30 jaar kunnen en doen. Ik heb meerdere mailboxen met diverse aliassen en kan zenden en ontvangen ermee.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 23 juli 2024 15:03]

ontvangen ging altijd al, dat was de reden dat aliassen werden geïntroduceerd, echter het sturen vanuit die adressen was onmogelijk en als afzender kwam gewoon je primaire mailadres te staan
True, Outlook is een log oud programma wat verassend actief blijft in zakenwereld want MS. Hoewel de recente generatie beter weet en meer verwacht gelukkig.

Outlook geeft zoveel nukken en onintelligente GUI en weggestopte functionaliteit. En voor een zakelijke applicatie wordt verassend veel lokaal opgeslagen. Slechte zoekfunctie met verschillende resultaten afhankelijk van online index of offline of webmail. Een global address list GUI uit het jaar 1990. Sorteren en zoeken? Neh... bizar.
tnx nu vat ik hem.
was niet super duidelijk
dit helemaal.
De nieuwe functionaliteit is het verzenden als een smtp alias, niet de send as privileges die aan elk mailbox hangen.
Als ze nu nog toevoegen dat een gedeelde folder verschijnt bij de zoekopdrachten dan ben ik helemaal verkocht.

Soms toch vreemd dat basis functionaliteit zo laat komt.
Alleen als die mailadressen waren gekoppeld aan een account.
Bijv. als je meerdere IMAP/POP+SMTP account hebt. Of als je in Exchange Shared Mailboxen gebruikt.

Indien je Exchange gebruikt en je hebt meerdere emailadressen aan je mailbox gekoppeld (zogenaamde proxy mailadres) dan waren die niet direct te gebruiken vanuit Outlook om mail mee te versturen.
nee was het niet, het uitgaande "from" adres is altijd je eigen mailbox, tenzij het om een shared of distributielijst gaat.
Waarom zou je überhaupt willen mailen met je alias adres?
Waarom zou je überhaupt willen mailen met je alias adres?
Om spam te stoppen.
Zo kun je met bedrijf x communiceren met email adres x@mijndom.nl en met bedrijf y communiceren met email adres y@mijndom.nl.
Krijg je spam op x@mijndom.nl, dan weet je wie er gelekt heeft en hoeft je alleen dat adres weg te gooien.
Voor mij de reden om Outlook te gebruiken, zou graag meer aliassen willen gebruiken, maar dat moet nu via een extra mailbox. De gratis versie laat 10 aliassen toe. Eentje geheim om mee in te loggen en 9 aliassen beschikbaar voor verschillende doeleinden zodat je niet overal hetzelfde e-mailadres hoeft te gebruiken, als extra beveiliging wel zorgen dat je niet met die andere 9 aliassen kan inloggen. Enige beperking is dat je maar 2 aliassen per week kan toevoegen, maar daar is goed mee te leven. :)
Welkome verbetering, zo hoef je niet voor ieder e-mailadres waar ook vanuit verzonden moet kunnen worden, een los (gedeeld) postvak aan te maken. win-win voor beheerder + gebruiker.
Of gebruik gewoon een normale mailclient. Dat outlook het niet kan betekent niet dat er geen alternatieven zijn. Voor de meeste gebruikers is het ook geen bewuste keuze voor outlook (de meeste gebruikers die ik tegenkom snappen de ballen van al die knoppen) en is het een keuze van de beheerder/management voor Outlook. Ik ken niemand die hier vrijwillig voor kiest iig.
Was op Ignite 2019 aangekondigd voor 2e helft '20, na plus adressing. Goed om te lezen dat het er nu eindelijk komt! Is een feature waar al zeker 20 jaar om gevraagd wordt..
Anoniem: 1532362 23 februari 2021 15:02
Eindelijk. Hoef ik niet meer heel moeilijk aan mijn klanten uit te leggen dat dat niet kan / heel ingewikkeld is.
Zelfde hier. Het lijkt een klein ding, maar voor sommige gebruikers zal dit een welkome verbetering zijn.
Het is nooit moeilijk of ingewikkeld geweest.
Anoniem: 1532362 @TheSiemNL24 februari 2021 11:42
Ja... je moet alleen maar een aparte mailbox aanmaken met het gewenste SMTP adres om uit te verzenden. Daarop de gebruiker send-as rechten geven.
En als ze ook mail willen ontvangen op dat SMTP adres, mails aan dat nieuwe postvak forwarden aan het postvak wat de gebruiker daadwerkelijk gebruikt.

Het limiet dat je niet gewoon meerdere uitgaande adressen aan 1 postvak kan koppelen is het probleem.
Nou hopen we maar dat dit ook in de on-premise versie van Exchange 2019 / Office 2016 / 2019 terecht komt... Ik zet Exchange 2019 erbij omdat me lijkt dat Exchange (wat bij MS365 onder water ook wordt gebruikt) denk ik wel ondersteuning hiervoor moet bieden. Het nu namelijk niet alleen Outlook die het niet ondersteund, maar het hele Exchange platform kan er niks mee.

Fingers crossed :)
Helaas is de codebase voor Exchange on-prem en Exchange online weer uit elkaar getrokken (werd op Ignite verteld). Ik zou er dus niet op gaan wachten ;)
Nu nog de inkomende alias implementeren zoals Google dat al tijden heeft...
https://support.cloudhq.net/how-to-setup-gmail-aliases/
Dat heeft lang geduurd, zeg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.