Nextcloud 21 is met optionele Rust-component tien keer zo snel

Nextcloud 21 is uit. De belangrijkste verandering van het opensourceplatform voor bestandshosting is dat de laadtijden drastisch zijn verlaagd. Volgens de makers is Nextcloud Hub 21 tot wel 10 keer zo snel als de voorgaande versies.

Voor de nieuwe versie hebben de ontwikkelaars Nextcloud vooral onder de motorkap flink aangepast. Het gaat om optimalisaties voor het inladen van apps en databasequeries. Nextcloud 21 is ook compatibel met PHP 8. Compatibiliteit met PHP 7.2 verdwijnt helemaal. Daardoor zijn verbeteringen mogelijk in hoe teksten verwerkt worden, hoe Objects worden opgeslagen en in LDAP group handling. Met die veranderingen is de desktopinterface volgens de makers zeker twee keer zo snel.

Daarnaast is er ook een optionele back-end beschikbaar die nog sneller is. Die High Performance Back-end for Files is volledig in Rust geschreven en is alleen geschikt voor bestandsopslag. Het is een optionele binary waarmee een directe verbinding kan worden gelegd tussen twee clients. Daardoor hoeft volgens de makers niet constant een controle naar de server te worden uitgevoerd met de vraag of er nog veranderingen zijn. Dat pingen ging altijd met tussenpozen van een halve minuut, maar dat wordt met de nieuwe module nog maar eens per vijf minuten gedaan.

Met die directe verbinding is het volgens de ontwikkelaars ook mogelijk om realtime notificaties te versturen, bijvoorbeeld als er een bericht in de chatfunctie binnenkomt. Die functie, gecombineerd met alle andere kleine veranderingen, zouden Nextcloud 21 tot wel tien keer zo snel maken.

Naast de prestatieverbeteringen zijn er ook nieuwe features aan de dienst toegevoegd. Zo is er een Whiteboard-app beschikbaar waarop gebruikers samen tekeningen kunnen maken, afbeeldingen kunnen uploaden en teksten kunnen schrijven. Ook kunnen gebruikers eigen templates maken, en is de chatfunctie verbeterd met statusindicators en de mogelijkheid een virtuele hand op te steken.

Nextcloud 21

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-02-2021 • 14:31

82

Reacties (82)

82
79
33
10
1
39
Wijzig sortering
Nextcloud 21 is ook compatibel met PHP 8. Compatibiliteit met PHP 7.2 verdwijnt helemaal.
Maar, is dan PHP8 een noodzaak voor Nextcloud 21 en is 'ie nu al niet meer compatibel met PHP7? Of gaat dat gedurende de ontwikkeling van Nextcloud 22 pas gebeuren?
...mijn Debian "stable" machine draait nog PHP7.3, zou het wel leuk vinden als 'ie gewoon recente releases van Nextcloud kan blijven draaien.

Edit:
van de Nextcloud blog pagina:
Nextcloud Hub 21 is compatible with the latest PHP 8 and drops compatibility with PHP 7.2.
...ik gok dat het wel werkt met 7.2, maar zonder garanties. En ik draai met PHP 7.3, dus zal nog wel even veilig zitten.

[Reactie gewijzigd door vanaalten op 23 juli 2024 08:09]

7.2 is al EOL, maar ik verwacht dat ze 7.4 nog wel even supporten tot die EOL is. Dat is overigens ook al eind dit jaar (28 november). Daarna alleen nog security fixes.

7.3 krijg ook alleen nog maar security fixes tot 2 december dit jaar.

https://www.php.net/supported-versions.php

[Reactie gewijzigd door emnich op 23 juli 2024 08:09]

7.3 is ook gewoon nog supported. In principe bij elke major worden dan de php versies gesupport die de php groep dan nog ondersteund. Dus eind van het jaar stopt 7.3 ondersteuning.

Source: ik werk voor Nextcloud GmbH
En je bent op vakantie dus je zou margarita's moeten drinken, niet op forums reageren 8)7

hehe _/-\o_
Sommige OS-vendors (zoals Debian) zullen security-fixes nog wat langer dan de PHP EOL-datum backporten.
PHP staat gelukkig heel erg in de schijnwerpers.
Maar mijn ervaring met backports bij Debian was (lang lang geleden) dat het niet altijd gebeurde. Soms met een smoes zoals "in de uitgeleverde configuratie heeft deze bug geen impact".
Moraal van het verhaal: je moet zelf wel blijven opletten in dit soort gevallen.
Dat is vanuit het PHP team zelf, maar er zijn genoeg projecten die gewoon verder backporten. Microsoft heeft op hun backport branches zelfs nog ondersteuning voor PHP 5.6: https://github.com/microsoft/php-src
EOL is een PHP versie pas wanneer er helemaal geen updates meer komen, dat is voor PHP 7.4 pas 28 Nov 2022. De datum die je noemt is wanneer de active support stopt, maar dan is die niet nog EOL.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 23 juli 2024 08:09]

Voor bedrijven is het einde van actieve support de "echte" EOL. Je wilt ergens op terug kunnen vallen als bedrijf.
Als je ergens op terug wilt kunnen vallen, dan is dat juist "passieve" support. Support wacht af tot dat iemand een probleem meldt.

Actief support lijken me het uit eigen beweging onderhouden van de software.
PHP 7.3 wordt nog ondersteund hoor. Ineens PHP 7 droppen zou wel erg agressief zijn ;-)

Het verschil tussen 7 en 8 ga je ook vooral merken bij een zwaar beladen server met veel gebruikers, niet op je Pi.
Het is veel makkelijker om je Pi zwaar beladen te krijgen dan een of andere 64 core Threadripper.
Het gaat meer om het aantal threads dat tegelijk actief is, geloof ik - er was een symphony framework test die de verschillen liet zien. En Nc gebruikt (veel van) symphony dus het zal met Nc vergelijkbaar zijn, we hebben het zelf niet apart getest.
Dat zinnetje kan betekenen dat ze 7.3 features gebruiken, waardoor het níet compatible met 7.2 is. En dat kan simpelweg trailing comma's zijn. 7.2 geeft je dan een fatal.

Er staat niet dat het niet compatible met PHP 7 is, maar specifiek met 7.2. 7.3 en 7.4 werken vooralsnog dus nog.
PHP7.2 ontvangt sinds 2 maanden geen beveiligingsupdates meer. (= EOL) Je ziet dan ook dat vele projecten dan de volgende versie als minimale versie gaan aanhouden.
De volgende versie is PHP7.3, die nog 9 maand beveiligingsupdates krijgt. Volgend jaar zal daar de ondersteuning mogelijk voor weggaan en daarna zit ook nog PHP7.4 met nog bijna 2 jaar ondersteuning.

Dat PHP8 wordt ondersteund is ook wel handig, want dan kan het dus werken op de laatste versie van PHP.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 23 juli 2024 08:09]

Het zal mogelijk nog werken. Maar mochten ze iets PHP 7.3+ specifieks gebruiken dan zal in ieder geval bepaalde functionaliteit niet werken.

Pro tip: Gebruik Docker voor dit soort dingen, dan hoef je niet te lopen knoeien met dependencies en kan je snel updaten.
Het word niet meer getest in 7.2. En er is de kans dat we nu 7.3 language features buiken waardoor de 7.2 parser direct begint te klagen.
Nextcloud zal dus op zijn plaat gaan bij PHP versies <= 7.2. Daarboven zit je dus nog safe. Zoals gezegd is 7.2 reeds EOL en support voor 7.3 stopt eind dit jaar. PHP 7.4 is ook reeds beschikbaar op Debian testing en misschien ook al in stable, dus zou het intussen wel gaan upgraden wanneer je kunt.
Ik verwacht dat dit is omdat PHP 7.2 de "end of life" status heeft bereikt en dus ook geen security fixes meer krijgt. PHP 7.3 krijgt nog wel security fixes, tot 6 december van dit jaar.

Daarnaast kun je altijd nog, als je niet naar 8 wil, upgraden naar 7.4, welke nog wel active support heeft tot 28 november dit jaar en daarna nog security updates krijgt tot eind 2022.

Bron: https://www.php.net/supported-versions.php
...mijn Debian "stable" machine draait nog PHP7.3, zou het wel leuk vinden als 'ie gewoon recente releases van Nextcloud kan blijven draaien.
Binnen een half jaar kun je upgraden naar een nieuwe Debian stable.. met PHP 7.4.
@vanaalten kijk even; https://deb.sury.org/ - alle php builds voor alle debian builds
Wel bij vermelden dat dat niet de officiële Debian builds zijn vooralsnog en dus via een third party app repository toe te voegen zijn.
Kunt verschillende versies van php naast elkaar draaien
Overzicht van PHP-opties icm NC:
  • PHP 7.2 = laat NC 21.0 niet zien als upgrade. Via de command line ("sudo -u www-data php ./updater/updater.phar --no-interaction") werkt het wel als je php-8.0 hebt geïnstalleerd - niet aangeraden, want je moet op het juiste moment de webserver-config aanpassen.
  • PHP 7.3-7.4 = Update via web-interface gaat via het beschreven beta-kanaal.Uiteraard ook via de command-line. Daarna kan de server op PHP 8.0 gezet worden. Wel aangeraden
  • PHP8.0 = NC 20.0 zeikt en het werkt niet. Via de command line werkt het dan wel. Niet aangeraden, voor als er wat mis gaat.
Dus: apache/nginx/whatever NC PHP-backend op 7.3 of 7.4 zetten, NC upgraden, naar 8.0 zetten

Wel handig dat je specifiek aan kan geven welke PHP-versie je wilt gebruiken. In Nginx heb ik in global per PHP een aparte config. "fastcgi_pass" zet ik op php72, php74 of php80. Ik include per web-app de juiste php-versie. Did it mijn conf.d/php.conf:
upstream php72 {
server unix:/var/run/php/php7.2-fpm.sock;
}

upstream php74 {
server unix:/var/run/php/php7.2-fpm.sock;
}

upstream php80 {
server unix:/var/run/php/php8.0-fpm.sock;
}
Ik denk dat Nextcloud hun nieuwe "High Performance Back-end for Files" even moet uitrollen, want de website is zojuist van het web verdwenen!

Ik ben benieuw hoeveel sneller NextCloud daadwerkelijk werkt van een gebruiker met die nieuwe back-end. Het wordt volgens mij zo wel een heel ding om uit te rollen. Back-end voor Talk; Back-end voor files, Back-end voor office!
Ja, de website heeft het moeilijk, veel mensen die updaten. Met bijna een half miljoen Nextcloud servers op het web is het nogal een klus die allemaal van een nieuwe versie te voorzien. En elke server heeft natuurlijk veel meer gebruikers, dus de downloads van onze clients gaat niet langer van onze servers - dat ging totaal niet, onze site lag gegarandeerd een week plat bij een desktop client release...

De back-ends hebben natuurlijk allemaal een specifieke taak, he, het is niet dat ze hetzelfde doen als de PHP code. Bijv bij de back-end voor Talk - de back-end werkt als een soort proxy. Het regelt ook de 'signalling' dus de chat messages worden ook door de back-end afgehandeld, dat is wel een duplicatie van de code in PHP.

Bij de files back-end is het op dit moment puur push notificaties, maar die worden nu ook gebruikt om veranderingen in Files naar de clients te communiceren. We gaan in de toekomst de back-end wel uitbreiden, we gebruiken 'long polling' in vrij veel apps zoals Text en dat zorgt voor veel load op de server. Dat kan efficienter. Wellicht gaan de berichten zelf ook in sommige gevallen via de back-end - nu is het alleen en berichtje van de stijl "er is een bericht in uw post vak", de client moet daarna nog zelf contact maken en het bericht (of nieuwe bestanden) ophalen. Zo werken we nu ook met de mobiele clients, daar is dat idee op gebaseerd. Bij de mobiele clients doen we dat deels om de privacy van de gebruikers te beschermen - niet hun notificaties via Google of Apple versturen - maar voor deze back-end hoeft dat natuurlijk niet perse. Dus er zit nog vooruitgang in.

Wat de 10x betreft - dat is letterlijk waar voor de impact op de server van de clients die pollen, en ook hoe snel je een notificatie krijgt - dat gaat van gemiddeld met 15 sec vertraging naar een seconde ofzo. De server load zelf zal meer met 20-40% afnemen, ofzo, sterk afhankelijk van wat je doet - sommige taken zijn natuurlijk wel veel sneller, andere niet zo. En het laden van een pagina is sneller - maar niet 10x...

Voor mensen die hun Nextcloud traag vinden - zorg dat je Redis hebt ingesteld, dat maakt veel verschil. En Redis is ook nodig voor de nieuwe back-end.
Bij de mobiele clients doen we dat deels om de privacy van de gebruikers te beschermen - niet hun notificaties via Google of Apple versturen - maar voor deze back-end hoeft dat natuurlijk niet perse. Dus er zit nog vooruitgang in.
Heerlijk dat er nog een club bestaat die hier actief over nadenkt en ook naar handelt. Hulde!
En meteen op zijn Nederlands: nu nog tijd voor een goede zoekfunctie en de mogelijkheid om "Share via" te gebruiken voor plaatjes in de Android app. Dan kan mijn Telegram de deur uit en gebruik ik NC talk voor communicatie binnen mijn gezin :)

Wel een vraag over de nieuwe releases: ik zit al bij NC sinds versie 12 ofzo en doe telkens netjes upgrades. Gaat altijd soepel, behalve als er weer iets moet met PHP, dat is altijd gek*t. Maar krijg ik met deze upgrades nu exact dezelfde nieuwe functionaliteiten (ook qua backend optimalisaties zoals die RUST) als een schone install van 21? Ofwel: is continue upgrades gelijk aan af en toe een compleet nieuwe install qua functionaliteit?
nu nog tijd voor een goede zoekfunctie
Daar wordt aan gewerkt.

https://nlnet.nl/project/NextCloudSearch/
Heerlijk dat er nog een club bestaat die hier actief over nadenkt en ook naar handelt. Hulde!
En meteen op zijn Nederlands: nu nog tijd voor een goede zoekfunctie en de mogelijkheid om "Share via" te gebruiken voor plaatjes in de Android app. Dan kan mijn Telegram de deur uit en gebruik ik NC talk voor communicatie binnen mijn gezin :)
Ik zit daar ook op te wachten, trouwens ;-)
Het staat zeker op de todo lijst.
Wel een vraag over de nieuwe releases: ik zit al bij NC sinds versie 12 ofzo en doe telkens netjes upgrades. Gaat altijd soepel, behalve als er weer iets moet met PHP, dat is altijd gek*t. Maar krijg ik met deze upgrades nu exact dezelfde nieuwe functionaliteiten (ook qua backend optimalisaties zoals die RUST) als een schone install van 21? Ofwel: is continue upgrades gelijk aan af en toe een compleet nieuwe install qua functionaliteit?
Een upgrade is gelijk aan een verse installatie, maar sommige features hebben wat extra werk nodig. Deze back-end heeft een eigen reverse-proxy something something nodig in Apache - maar dat is onafhankelijk van upgrade of installatie, als je een verse installatie doet moet je dit ook nog apart, handmatig doen. Zie https://github.com/nextcloud/notify_push
Kijk, nginx staat er ook bij. Ik ga dit meteen even proberen.
(Nadat ik een snap heb gemaakt van mijn VM :P )
Kijk, nginx staat er ook bij. Ik ga dit meteen even proberen.
(Nadat ik een snap heb gemaakt van mijn VM :P )
Over nginx gesproken, mijn Nextcloud is geinstalleerd via Yunohost en draait (zodoende) automatisch op nginx. Yunohost kan ik van harte aanbevelen!
Ja, de website heeft het moeilijk, veel mensen die updaten. Met bijna een half miljoen Nextcloud servers op het web is het nogal een klus die allemaal van een nieuwe versie te voorzien.
Maar updates lopen toch hopelijk gewoon via een andere hostnaam dan hun eigen website, en een losse (CDN of git) server?

Ik ben vooral op zoek naar een handleiding over hoe ik mijn Nextcloud kan updaten, of hier speciale handelingen voor nodig zijn e.d. omdat ze een grote aanpassing hebben gedaan in de back-end.
Anoniem: 14842 @Oon23 februari 2021 15:29
Ik ken niet anders dan dat gewoon bij Settings ==> Overview de update beschikbaar komt en je daar kunt updaten. Zo doe ik het al sinds versie 12 ofzo jaren terug.

Heel af en toe moet je op de backend ook dingen updaten: eigenlijk alleen PHP. Dat is bij mij wel altijd gekloot om alles om te zetten. Nu ik me bedenk: volgens mij heb ik wel 1 keer een upgrade gedaan waarbij mijn PHP versie te oud was en het niet meer werkte. Ik weet niet of ze daar inmiddels eerst een check op doen...
Ik gebruik zelf de linuxserver.io docker image, waar ik helaas mee ben begonnen en nu niet zomaar even vanaf kan. Ik zal dus eerst moeten wachten tot daar een versie met PHP 8 van uit komt, en dan lijkt het inderdaad een kwestie te zijn van via de UI of CLI de update afvuren
Wat ik vooral mis is een goede liefst Nederlandse webhost om dit enmass uit te rollen, een beetje zoals stack maar dan mét apps, een mailplatform én onlyoffice integratie

Een soort opensource Google Apps alternatief
thegood.cloud heeft niet alles wat je zoekt, maar wellicht kun je ze vragen om missende functionaliteit. Persoonlijk zou ik ook Collabora aanraden, ipv OO, maar dat is wellicht een kwestie van smaak ;-)
thegood.cloud is niet een optie om dit snel massaal uit te rollen maar simpelweg een aanbieder die dit voor je doet.

Wat i-chat bedoeld is volgens mij een soort cookbook waarbij je dit voor meerdere klanten zelf kunt doen op je eigen hosting/platform. Dat zou inderdaad wel mooi zijn. Alleen in mijn familie/vriendenkring ken ik er wel al een handjevol die ook wel een eigen instance zouden willen op mijn hardware. Maar voor nu is mij dat echt veel te bewerkelijk.
Misschien de VM gebruiken? Die heeft wel veel functionaliteit geintegreerd...
Het gaat niet om de functionaliteit volgens mij. Het gaat er volgens mij om hoe je massaal Nextcloud instances per domein uit kunt rollen op basis van bijvoorbeeld een script.

Dus zeg maar:
Klantdomein1.com
Klantdomein2.com
Klantdomein3.nl
Klantdomein5.de

En dan daar de instances geautomatiseerd voor uitrollen waarbij de vooraf ingestelde funcionaliteiten beschikbaar zijn, de proxy goed wordt gezet en de certificaten (Let's Encrypt) goed worden ingeregeld.

Op dit moment is dat inderdaad een VM of Docker machine uitrollen en alles zelf instellen. Maar dat kan natuurlijk niet als je dit voor een paar honderd klanten wilt doen :)
Ik heb zelf nc via een script geïnstalleerd dat dingen zoals domeinnaam vroeg waarna met letsencrypt automatisch de certificaten werden gegenereerd.
Ben even niet bij mijn pc maar laat maar weten als je geïnteresseerd bent.
Tja, we hebben klanten/providers die dat doen, zoals IONOS en hosting.de, onze sales engineers helpen daar bij, maar precies weet ik het ook niet. Als je dat op schaal wilt doen kun je het natuurlijk aan die gasten vragen, he, zie ons contact form op de website ;-)
Je zou in principe gewoon (bij TransIP) een VPSje kunnen nemen en daar je Nextcloud op uitrollen. Die hebben helaas (nog) geen container platform, maar je bent dan snel up & running
niet nederlands maar wel privacy gericht, open source en europees:
https://e.foundation/products/
maakt gebruik van nextcloud en heeft onlyoffice, mail, agenda etc er in zitten.

in de footer staat een linkje waarmee je een gratis account + e.email adres aan kunt maken.
niet nederlands maar wel privacy gericht, open source en europees:
https://e.foundation/products/
maakt gebruik van nextcloud en heeft onlyoffice, mail, agenda etc er in zitten.

in de footer staat een linkje waarmee je een gratis account + e.email adres aan kunt maken.
En ze bieden Lineage-OS gebaseerde images voor steeds meer telefoons, die voorbereid zijn om te integreren met die diensten. Hoeft niet, kan wel, maar in principe Google-vrij.
Bij The Good Cloud doen we dit inderdaad op zo'n manier voor onze klanten. Inderdaad (nog) niet als af te nemen service zodat je dit voor eigen klanten kunt doen, maar ik ben wel benieuwd waarom je hier naar op zoek bent. Wellicht een idee om hier eens over van gedachten te wisselen?
Dus de 2 main improvements zijn 2x zo snel geworden als voorheen,

Maar toch zijn we 10 keer sneller dan voorheen , welke 2 functionaliteiten zijn dan niet belangrijk maar zijn wel 20 keer sneller geworden om toch de claim van 10 keer snelller te kunnen borgen ?
Polling vervangen door notification. (file status bv.).
Als dat de response 20 keer zo snel maakt zou ik dat zeker wel noemen op je improvement lijst ipv weg moffelen
Ik weet niet waar je de 20 keer sneller vandaan haalt want dat is nergens gemeld.
Er is ook geen sprake van 10* sneller over all, maar voor een bepaalde functie:

Wat in NC 20 gebruikt maakt van polling KAN in NC21 een push notificatie worden. Dat onderdeel is 10 keer sneller. Elke 30 seconde pollen of een berichtje als iets klaar staat is best een verschil.
En ja elke 30 seconden pollen heeft best impact. En die functie wordt best veel gebruikt.
Volgens de makers is Nextcloud Hub 21 tot wel 10 keer zo snel als de voorgaande versies.
In het hele artikel worden maar 2 dingen genoemt die nu double zo snel zijn,

dus om op 10x te komen waarvan 2 stuks dubbel zo snel zijn heb je 2 andere dingen nodig die 20 keer zo snel zijn.

Het hele artikel is uit perspectief getrokken en focust alleen op de 2x zo snel terwijl de 10 aangehaald blijft voor de clickbait

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 23 juli 2024 08:09]

Voor de dropbox "lookalike" gebruiker zal de 10 maal zo snel wel gehaald worden.

Als je alleen de agenda of contactenlijst functie gebruikt dan niet. Daar zit de op z'n best verdubbeling door efficiëntere code.

Anderen hebben er ook baat bij als er veel file handling gebruikers zijn. omdat die een wat snellere response hebben door verminderde aanvragen... "Clickbait".. imho niet echt.
Ik ben heel benieuwd. Versie 20 is bij mij al redelijk snel, ook in de clients, maar ik merk wel dat sommige pagina's enigzins traag zijn, en dan eigenlijk vooral het dashboard wat in versie 20 is geïntroduceerd.
Daar zat wat vertraging in, ja, we zijn er aan bezig maar 't hangt vaak af van externe services... Het zou wel sneller moeten zijn!
Wat een clickbait titel zeg.
Het is een optionele binary waarmee een directe verbinding kan worden gelegd tussen twee clients. Daardoor hoeft volgens de makers niet constant een controle naar de server te worden uitgevoerd met de vraag of er nog veranderingen zijn.
Ofwel het ligt niet aan Rust, maar aan dat ze een andere manier van communicatie doen, daar heeft Rust dus geen bal mee te maken. Maar de titel suggereert dus dat het door Rust komt, wat dus niet het geval is.
Heb je een hekel aan Rust? Dat mag gerust, maar ik las deze titel niet zo. Er was geen Rust-component in de backend, nu wel (en die doet iets goeds). Dat is toch nieuws lijkt me dan?

Wat me meer stoort is dat ik er met m'n eigen kleine installatie weinig van ga merken. Niks 10x sneller. De web-interface is niet 10x zo snel. Hopelijk wel iets sneller, want daar valt nog ontzettend veel winst te behalen.
De web interface is inderdaad wat sneller, maar er is zeker ruimte voor meer verbetering. We hebben al veel apps naar Vue geport, en dat gaat op een zeker moment ook met Files gebeuren - dat zal flink helpen. Maar het is veel werk dus - geduld aub!
updater laat nog steeds 20.0.7 zien en beta 20.0.8
De update rollen ze in fasen uit. De website is momenteel al druk genoeg. Zou iedereen tegelijk willen upgraden ligt de website er zelfs helemaal uit, dus niet iedereen ziet gelijk de upgrade.
Uitrol gaat gefaseerd. Eerst upgraden naar de laatste 20. Dan komt 21 naar je toe
Als je 't bij beta niet ziet is er een goede kans dat je de vereisten niet hebt - PHP 7.3 minimaal, bijvoorbeeld. Maar het duurt ook ff voordat het opduikt...
php 7.4 maar het zal inderdaad een kwestie van wachten zijn....
updater laat nog steeds 20.0.7 zien en beta 20.0.8
Het idee is dat pas bij 21.0.1 iedereen de update aangeboden krijgt. Ze doen het verstandig: rustig aan.
Upgrade van 20 naar 21 (in docker) ging niet zonder moeilijkheden. Zo moest ik wat DB herstel acties doen en na het activeren van de TALK app ging het zaakje volledig onderuit. Nu bezig om te kijken of ik een backup kan terugzetten.
Off topic, gebruik je Talk al lang? Ik kreeg het niet aan de praat, ~twee jaar terug, is je installatie recenter of moet ik beter m'n best doen?
Talk is inmiddels veel simpeler geworden, dus ik zou zeggen probeer het nog eens.
Wat mij even onduidelijk is en wat ik zo gauw ook niet terugvindt, is deze optionele Rust component standaard inbegrepen in het Docker image dat men aanbiedt?
Nog niet, maar het zit al wel in de VM dus ik denk dat het bij de Docker ook wel komt.
Draai het inmiddels een dag (ondertussen ook maar eens naar systemd gemigreerd), kan inderdaad bevestigen dat het echt dag en nacht verschil is in performance.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.