Zowel ownCloud als Nextcloud heeft een nieuwe release beschikbaar gesteld en beide opensourcecloudopslagprojecten voegen tweetrapsauthenticatie aan hun uitgaves toe. Naast de extra beveiliging, hebben beide projecten andere prioriteiten gesteld.
Bij de bèta met nummer 10 van Nextcloud, de fork van ownCloud die begin juni het levenslicht zag, hebben de ontwikkelaars gekozen voor het invoeren van extra beveiliging tegen brute-forceaanvallen. Dit is bereikt door standaard logins van specifieke subnetten te vertragen of te blokkeren. Bij een ipv4-adres worden autorisatiepogingen na meerdere verkeerde loginpogingen tot 30 seconden vertraagd en bij verkeer vanaf een ipv6-adres kan het specifieke apparaat van de aanvaller geblokkeerd worden.
Ook is het met Nextcloud makkelijker geworden om links te delen van bestanden. Hiermee wordt bedoeld dat de Files-app permanente links naar bestanden aanbiedt in de url-balk tussen Nextcloud-gebruikers. Als een bestand binnen de Nextcloud-omgeving verplaatst wordt, blijft de link toch hetzelfde. Het gebruik van andere opslagdiensten is ook verbeterd, zo gebruiken Google Drive en Dropbox minder geheugen.
OwnCloud laat gebruikers in de Enterprise-editie bepaalde triggers aan bestanden toevoegen. Zo kunnen documenten naar pdf worden geconverteerd of verzonden worden naar specifieke ontvangers per e-mail. Ook heeft ownCloud een belangrijke wijziging doorgevoerd in hoe het omgaat met smb-shares. Tot deze nieuwe versie met versienummer 9.1 moesten smb-shares nog periodiek gescand worden op wijzigingen, iets wat tot problemen kon leiden bij grote installaties met meer dan 100.000 bestanden. Nieuwe wijzigingen werden pas zichtbaar na de complete scan. Versie 9.1 kan via notificaties van Windows-netwerkschijven direct deze wijzigingen doorvoeren, wat een hoop tijd zou schelen.
Nextcloud is een fork van ownCloud die onder andere in elkaar gezet is door ownCloud-oprichter Frank Karlitschek en enkele andere ontwikkelaars van het eerste uur van ownCloud. Anderhalve maand nadat Karlitschek vertrok bij ownCloud kwam hij al met Nextcloud op de proppen. Hij wilde daarmee vooral op het gebied van transparantie twijfels wegnemen.