Nextcloud doopt dienst om tot Hub en introduceert samenwerken in documenten

Nextcloud heeft zijn dienst omgedoopt tot Nextcloud Hub. De nieuwe vorm voegt veel losse bestaande functies samen zodat het beter moet concurreren met online diensten als Office 365 en Google Drive. Nextcloud Hub krijgt onder andere een geïntegreerde tekstverwerker voor samenwerkingen.

Het bedrijf maakt de verandering bekend tijdens een presentatie. Inmiddels staan alle nieuwe functies ook op de website. De nieuwe Hub-tool lijkt ermee meer op bedrijven gericht dan vroeger. Het bedrijf wil dat alle features die aanvankelijk vooral beschikbaar waren als losse apps in Nextcloud allemaal in één overzicht te zien zijn en direct gebruikt kunnen worden. Het bedrijf heeft onder andere samengewerkt met OnlyOffice om gebruikers realtime te laten samenwerken in documenten. Daarin zit ondersteuning voor Microsoft Office-bestanden zonder dat daar een speciale container voor nodig is. Ook de traditionele bestandsopslag waarmee Nextcloud bekend werd, wordt uitgebreid. Daar komen zogeheten 'Workspaces' bij, waarmee gebruikers verschillende projecten kunnen beheren via aantekeningen en to-do-lijsten.

Andere onderdelen van Nextcloud zoals de chatfunctie, en de e-mail- en agendafeature zijn nu allemaal verwerkt in de Hub. Bovendien hebben de apps enkele nieuwe features gekregen. Zo is de e-maildienst slimmer geworden en kan die bijvoorbeeld boekingsbevestigingen automatisch in de agenda zetten. Nextcloud heeft daarnaast een nieuwe fotogalerij toegevoegd waar gebruikers in één keer al hun afbeeldingen kunnen bekijken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-01-2020 • 19:30

59

Submitter: GieltjE

Reacties (59)

59
58
35
3
0
4
Wijzig sortering
Vrijwel geen enkele genoemde Functie is nieuw. Ze proberen het nu alleen als complete oplossig aan te bieden ipv dat je zelf plugins uit moet zoeken.

De mail functie vind ik persoonlijk al jaren vrij spartaans en er lijkt geen verbetering in te zitten. Voor bedrijven lijkt mij dit juist he belangrijkst.
Gelukkig is er ook rainloop integratie.
Probeer de nieuwe versie van mail, het is niet voor niets 1.0 ;-)

Zelfde met kalender- grote stap vooruit.

Mail specifiek komt zeer binnenkort nog met een 1.1 die twee grote verbeteringen die net niet af waren bevat: message cache en threading.en betere attachment handeling.

Dan heeft het in principe alles wat je van een redelijke client verwacht!
Dan heeft het in principe alles wat je van een redelijke client verwacht!
Dat ben ik niet met je eens. Ik heb net de mail app weer even geinstalleerd (v1.0 idd), maar:
- kan nog steeds geen mailtje naar een folder slepen (hoe krijg je uberhaupt een mail naar een andere folder?)
- Alle imap subfolders staan bij als normale folder, dus je krijgt een folder als : zakelijk.huis.energie ipv
zakelijk
------> huis
-----> energie
- geen cancel button en je draft is al gesaved, dus je moet eerst uit de draft message zien te komen door naar je inbox ofzo te gaan en dan kun je hem deleten
- geen berichten filtering
- en vast nog wel dingen, maar bovenstaande is al genoeg om bij rainloop voor webmail te blijven.
Ok, dat zijn interessante dingen. Ik gebruik ze op de desktop ook niet, behalve dan de filtering, dat is iets wat we nog willen doen. Maar het zijn ook erg kleine dingen, dus die komen wel...

Edit: net ff aan de dev gevraagd. Vooral filteren wordt vaak gevraagd en er is ook een 800 dollar bounty op: https://www.bountysource....ring-of-incoming-messages
Het probleem is dat er al een paar keer iemand aan begonnen is maar het niet af maakte - tja, het is toch best lastig, zo blijkt. Dus haken ze af. Mocht iemand hier interesse hebben en 800 dollar willen verdienen ;-)

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 23 juli 2024 18:16]

Het is idd leuk voor op tablets en telefoons met weinig ruimte, maar op een laptop/PC is het een stuk onhandiger. (of je moet 80+ zijn en grote letters nodig hebben).

En daar is nog niet zo veel in aangepast.
Die kalender heb ik nooit aan de gang gekregen. Ik wil via ical google agenda er aan hangen, maar dat werkt niet.
Mooi he, opensource. Als je de interface voor mail in nextcloud te spartaans vindt dan installeer je toch bijvoorbeeld SOGo? Of een van de vele andere collaboratieve webmailclients die mogelijk zijn...
8)7
Of een van de vele andere collaboratieve webmailclients
Roundcube doet toch alleen webmail? (geen kalender en taken)?
Klopt, dus ik gebruik Roundcube voor webmail naast de rest via Nextcloud (nog zonder Hub ) in de naam.
Vrijwel geen enkele genoemde Functie is nieuw. Ze proberen het nu alleen als complete oplossig aan te bieden ipv dat je zelf plugins uit moet zoeken.
Dat is ook letterlijk wat het artikel zegt...

Ik vind het wel gaaf want ik wil wel van die functies gebruik maken en nu kan dit nog makkelijker.
Ik heb vorige maand zowel Owncloud als Nextcloud getest en mijn bevindingen met Nextcloud vond ik niet echt positief te noemen. Ik doel dan vooral op de tools die hier izjn samengevoegd om te concuren.
De mailclient was op zijn aardigst gezegd karig te noemen, de todo list net zo min.
Ik zie niet snel hoe dit zonder een enorme development push zou kunnen verbeteren.
Na een update ging er ook meer stuk dan dat het werd verbeterd.

Nu ze dit wellicht hebben gedaan met de hub is het misschien nog wel eens het proberen waard maar ik vind als ik online kijk niet direct heel erg veel verbeterde functionaliteit.
Dat je samen briefjes kan typen is natuurlijk wel heel nuttig maar de rest moet dan toch wel heel erg verbeterd zijn wil dit nuttig inzetbaar zijn voor bedrijven.
Mijn conclusie als bedrijf zijnde was dat Office365 of Gsuite toch verreweg de beste keuze is, en voor het geld alles waard.
Het unieke element van Nextcloud is dan ook de privacy, iets waar Office365 en Gsuite steeds opnieuw mee in de problemen komen. Voor gemeentes, ziekenhuizen, jeugdzorg etc. is Nextcloud zeker te overwegen als het functioneel voor 90% in de buurt komt, maar je wel van af bent van de steeds maar opduikende achterdeurtjes, datalekken etc.

Als je als minister of wethouder dit soort artikelen (https://www.privacyzone.n...evens-300-000-ambtenaren/) kan voorkomen door je medewerkers een wat karige mailbox voor te schotelen, dan is de keuze snel gemaakt.

En dat zouden meer bedrijven moeten doen ;-)

(nee heb geen aandelen, zelf wel enthousiast privé-gebruiker)
Ik weet niet hoe het in Nederland zit, maar in België staan ziekenhuizen en gemeentes nu niet bepaald bekend voor hun progressieve IT-beleid. In ziekenhuizen wordt er blijkbaar nog windows 2000 gedraaid, gemeentes weten zelfs niet hoe het BCC-veld werkt. Niet helemaal hun schuld natuurlijk, maar het boezemt me niet veel hoop in dat ze hun eigen services goed zullen onderhouden. Ok, je kan het beheer toewijzen aan een derde partij maar hoever sta je dan uiteindelijk terug af van GSuite/O365?
De artikels waar je naar verwijst gaan helemaal niet over België of Belgische ziekenhuizen. Je hebt duidelijk NUL ervaring in de gezondheidssector en je hebt geen flauw benul hoe het er daar aan toegaat ifv ICT. Uiteraard is er ook daar nog heel wat verbetering mogelijk maar de sector staat mbt ICT in vergelijking met andere EU landen zéér ver. Uit jarenlange ervaring weet ik dat Vlaanderen in die sector meer dan 10 jaar vooruit loopt op Nederland.
Leuk dat je dat test, maar je verteld niet of Owncloud mail dan wel goed werkt. Wat de Nextcloud werkt wel on premeses met exchange maar zo gauw het gmail, live o.i.d. wordt roept dat ding 'spam' en gooit voor de rest wat niets zeggende errors erin. En de ldap intergratie voor Active directory is ook al zo'n drama. ( Nas4free/xigmanas is daar veel beter in en werkt foutloos)
Had gehoopt op een redelijk alternatief voor Azure of op zijn minst iets dat ik zelf kan draaien. Ik haat werken in de cloud. Een ander laten beslissen of je nog bij je gegevens mag komen, en die ook nog aan de overheid MOET leveren als er om gevraagd word, Je zal maar 'bijvangst' worden, omdat er per ongeluk wat verkeerde woordjes in jou doc's staan
Ik wist niet dat er vraag was naar details maar dat kan ik opzich redelijk toelichten, zover ik het heb getest...dat is niet ver namelijk.
De 4 mails die ik uitgestuurd heb en de 4 mails die ik ontving werkte opzich prima.
Door een gebrek aan enig functionaliteit heb ik echter niet verder getest omdat het simpelweg niet kon wat ik wilde.
Handtekening in html is niet mogelijk, verbinden van mails aan taken, agenda etc was heel karig dat je eigenlijk kan zeggen dat dit er niet is.
Ja het kan mailen en heet een mailclient, ik vind dit het echter niet de naam waard.
Een goede mailclient zoals Roundcube zou dit al zoveel beter maken.
Zover was ik niet eens gekomen. Het gaat mij erom dat ik ook mensen een account kan laten maken. En externe mails werken dan niet omdat die mailclient swift dan meld in de logs dat het spam is met een foutcode 503 maar ik krijg dezelfde foutcode bij ander acties en andere texten erg inconsistent.
Had op een beter afgewerkt product gehoopt. Toch maar weer eens Owncloud proberen.
Want Windows heeft zoiets niet.
Mooi dat ze dit doen, maar hoop dan wel dat ze in de toekomst met een Nextcloud ‘Lite’ komen. Gewoon Nextcloud waarvoor het voor is, zonder de toeters en bellen en al die grote intergraties. :)
Dat is er toch nog steeds, je kan nextcloud zelf hosten en bepalen wat je wel of niet installeert aan modules. Daarnaast zijn er ook diverse partijen die nextcloud hosted aanbieden waar je deze controle volgens mij ook hebt.
Dat dus. Ik gebruik het op nethserver waar het via een 1-click-install webinterface een van de installeerbare modules is met naadloze integratie met OpenLDAP of Samba4 AD account provider. Vandaag kwam de update naar nextcloud 17.0.3 binnen op mijn VPS.
Het nextcloud dat ik ooit leerde kennen, uit de tijd van de splitsing met owncloud, was een stukje software voor op de nas die webdav, caldav en dergelijke protocollen aanbood: de server bood de protocollen en het is aan de gebruiker om daar aan de andere kant gebruik van te maken.

Toen ik een jaar geleden merkte dat er zaken niet zo goed werkten, heb ik geconstateerd dat de webdav standaard niet goed gevolgd werd. Het antwoord was: Dat klopt, dat doen we niet meer. Er wordt nu voornamelijk gericht op de applicaties.

Het had zo mooi kunnen zijn. Als het nextcloud server/service kant netjes de diverse protocollen zou volgen dan kan iedereen aan de andere kant of er tussen in de eigen tools gebruiken of die van nextcloud natuurlijk.
https://pydio.com/

Filesharing en acces, zonder al te veel plugins
Idd. geen caldav, carddav... calendar, contacts, talk.
Ik ben benieuwd. Op deze manier kunnen ze de concurrentie natuurlijk ook aangaan met producten als Sharepoint. Dus ik ben best benieuwd hoe goed geïntegreerd dit gaat zijn.
De concurrentie met Sharepoint aangaan is niet moeilijk. Als het geen Sharepoint is dan is het vanzelf al beter :')

Serieus, wat een wanprodukt... Maar ik zie het gelukkig nooit meer. Volgens mij gaat het er gewoon uit binnenkort.
Wat is er precies mis met Sharepoint volgens jou?
Het is niet echt een technisch ding. Het is gewoon dat het zo'n onduidelijke strategie heeft en veel te veel probeert te doen, waardoor het voor mensen niet duidelijk is hoe ze dingen moeten doen. Hierdoor wordt het al snel een vergaarbak van rotzooi. Het is een beetje wiki, beetje intranet, beetje file opslag, beetje social media. Beetje van alles.

Tools van Microsoft worden vaak veel te algemeen gebouwd zodat ze een zo groot mogelijke doelgroep hebben, en zijn daardoor te middelmatig waardoor ze nergens echt goed in zijn.

Ik heb het 3x achter elkaar zien gebeuren in verschillende organisaties:
  • Maand 1: "We Gaan Sharepoint implementeren!". Koffiemiddagjes, overal posters met blije mensen, trainings over hoe je dingen moet uploaden enz. Een of twee mensen van marketing zijn 'ambassadeurs', zijn er hevig mee bezig en bedenken richtlijnen over hoe we alles moeten gaan indelen, ingewikkeld permissieconstructies enz.
  • Maand 2: Een of twee afdelingen hebben wat moois in elkaar gedraaid. De rest heeft een of 2 dingetjes geupload en de rest laten hangen. Sommige mensen zijn het niet eens met de richtlijnen die veel te ingewikkeld zijn en doen dingen op hun eigen manier, worden door de ambassadeurs afgeblaft en gaan overal Sharepoint afkraken.
  • Maand 4: De richtlijnen worden steeds meer vergeten, mensen pleuren alles lukraak neer omdat niemand meer weet hoe het precies zat. Niemand kan wat vinden, of de info die ze vinden klopt niet want niemand werkt het bij
  • Maand 6: De info van die twee afdelingen die alles wel echt op orde hadden begint langzamerhand te verstoffen. Mensen beginnen weer te linken naar documenten op shared folders of OneDrive.
  • Maand 12: Niemand kijkt er meer naar om, van de ambassadeurs hoor je niks meer en alles begint nu echt grondig te verstoffen.
  • Maand 24: Het wordt heel stilletjes down gehaald. Niemand die het merkt.
Dit in contrast met situaties waar Mediawiki was geimplementeerd. De 2 keer dat ik dat gezien heb, draaien die nog steeds na meer dan 10 jaar en zijn een baken van informatie in de organisatie. Waarom? Er zit een duidelijke filosofie achter en het hele ontwerp van de tool stuurt je in die richting. De zoekfunctie werkt veel beter omdat mediawiki je dwingt om serieus je informatie in de wiki zelf te zetten in plaats van gewoon een word documentje er in te plempen.

Mediawiki is een platform dat het makkelijk maakt om dingen aan te passen. Dus je kan dat gewoon doen zonder inlog, permissies. Weet je het beter? Gewoon klikken en veranderen. Klaar. Niks geen trainingmiddagjes. Niks geen toegang aanvragen. Als iemand loopt te klooien dan zorg je gewoon dat je dat aankaart, desnoods via hun manager. Een bedrijf is geen kleuterschool. Dit idee wordt ook wel "Opinionated Software" genoemd. Een van de pilaren van bedrijven als Apple.

En dit doet MS zo vaak. Denk aan MS Teams. Waarom is Slack uit het niets zo groot geworden? Omdat het zo enorm goed was in wat het doet. Waarom is MS Teams nu al het marktaandeel af aan het pakken, is het zoveel beter? Nee. Je kan niet op meerdere tenants tegelijk inloggen, het gebruikt veel te veel schermruimte door al die 'bubbles' in plaats van de hoge informatiedichtheid van Slack. Je wordt automatisch in alle kanalen van elk team dat je joint geplempt waardoor het onoverzichtelijk wordt. Ondertussen maken ze er een wiki in die veel te beperkt is om echt serieus te gebruiken, overlapt het ongelofelijk veel met Yammer, OneDrive, en vervangt het Skype for Business dat tot kort geleden hun paradepaardje was waardoor je alles moet migreren.

Met andere woorden: Het is slack maar met de dingen die slack zo goed maakte er uitgehaald en veel toeters en bellen aan toegevoegd die maar half zijn uitgewerkt. Als je dit bij Microsoft aangeeft dan hoor je: "Ja maar Teams is niet alleen voor jullie als bedrijf, het moet ook door scholen en huismoeders te gebruiken zijn". Dit is precies het probleem. Manusje van alles, geen duidelijke strategie.

Maar je krijgt het gratis met O365 en het werkt met al je andere MS spulletjes samen. Mensen gebruiken Microsoft spullen niet omdat ze het beste zijn maar omdat ze meeliften op hun monopolie. Uiteindelijk bloedt het dood en bedenkt Microsoft weer een ander tooltje en kan je weer een migratietraject beginnen.

Ik ben geen Microsoft hater trouwens, er zijn ook dingen waar ze wel goed in zijn. Als ze echt de focus hebben kunnen ze het heel goed. Denk aan PowerShell, zit echt retegoed in elkaar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:16]

Verschrikkelijk herkenbaar !

In elk geval bij ons bedrijf nagenoeg ook zo gelopen.

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 23 juli 2024 18:16]

Dank je! Mooi verwoord en heel herkenbaar :)

Nou verdien ik een deel van mijn brood door (Semantic) Mediawiki te implementeren bij organisaties en meestal geldt hetzelfde als bij Sharepoint: je moet het wel op de juiste manier oppakken. Verradelijk aan Sharepoint is dat het makkelijk lìjkt met alle drag-en-drop, waardoor je heel gemakkelijk aan kan kloten. Mediawiki is wat technischer, maar dat dwingt je om iets beter na te denken en te focussen op inhoud.

Als ik hoor dat de klant al Sharepoint heeft, vrees ik inmiddels niet meer dat ik er tegenop moet boksen. Ik hoor bijna altijd: "zolang het maar geen Sharepoint is".

Teams snap ik voor geen meter. Het is alles nèt niet. En het is een drama om te gebruiken voor één klant terwijl ik MS-accounts voor drie andere heb.

Maar, in géén van die situaties zou ik Nextcloud nu kunnen gebruiken. Dat blijft mijn privé-omgeving voor syncen van PIM, waarbij ik liefst zo min mogelijk de trage vage web interface gebruik en zo veel mogelijk andermans clients.
Onedrive voor Bedrijven is toch best populair.
Populair wil niet zeggen dat het goed/fijn werkt...
Dat is heel wat anders dan Sharepoint :) Ik had het puur over Sharepoint. Ik zeg niet dat alles van Microsoft slecht is. OneDrive is een van de betere producten IMO (Al zou het minder restricties op filenamen moeten hebben - ja ik heb altijd wel wat aan te merken O-) )

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 18:16]

wat me afvraag is gaat dit alleen werken voor eventuele hosted oplossingen of is dit en/of komt die ook beschikbaar in de FoSS versie OF wordt het een premium paid package. daarover staat eigenlijk niets in het artikel.
Alles blijft 100% open natuurlijk, het is meer dat bij een verse installatie deze apps geïnstalleerd worden. Voor huidige gebruikers veranderd er niet zoveel.
De link verwijst naar een site die met de eerste optie Download voor server vermeld.
"Andere onderdelen van Nextcloud zoals de chatfunctie, en de e-mail- en agenda feature zijn nu allemaal verwerkt in de Hub."

Maar de Android is nog steeds afhankelijk van een 3rd party app (DAVx⁵) om bijvoorbeeld je kalender te syncen. Ze hebben wel een eigen chat app, maar niet iets om je agenda te syncen. Komt toch wat houtje-touwtje over en gaat ook wat tegen in het concept van private cloud als je een 3rd party nodig hebt en je credentials geeft.
Is dat een probleem?....
Ze zijn dan ook afhankelijk van Android... / iOS als die er niet zijn hebben ze geen handheld terminal (op het moment).
Moeten ze nu ook een Nextcloud Phone gaan maken, ik hoop van niet.
Ze maken een cloud met functionaliteit, maar dan niet de clients. Ja, dat vind ik wel een beetje mager :)
Moeten ze dan web browsers gaan maken?...
Het is een gebrek aan de opvoeding van Android dat die geen Caldav/Carddav kent.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 23 juli 2024 18:16]

ik denk dat hij/zij bedoelt dat het wel fijn zou zijn wanneer men call/card- dav functies zou integreren in de nextcloud app het zij via een AiO app of via plugins.

voor mij zou het probleem van losse apps zijn dat ik het niet heel handig (en professioneel) vind om meerdere apps te moeten draaien om één service draaiende te krijgen op mijn mobiel. als davdroid toch al op FoSS gebaseerd is waarom voel je het dan niet toe aan je ap en hou je het binnen één interface.
Mogelijk omdat DAVx5 op google play niet gratis is, en bij F-Droid wel?...
Daar heeft het mee te maken, ja. Kijk, DAVx5 is open source. We zouden het inderdaad makkelijk kunnen integreren in onze app. Maar het tweetal wat DAVx5 doet is dan natuurlijk gelijk hun grootste bron van inkomsten kwijt, dus dat willen we niet doen... Zo simpel is het.
Het zou toch wel mooi zijn dat zo'n dienst net als Offce365 werkt: de documenten die je deelt in Teams kun je elders in je OneDrive weer naar boven harken. Mappen kunnen gesynchroniseerd worden in de verkenner en de agenda die je in Outlook maakt zie je in Teams net zo hard weer terug. Dit betekent dat je nooit ver hoeft te zoeken voor bepaalde gegevens.
In principe is dat wat Nextcloud doet, ja ;-)
Jammer dat er zoveel in de cloud gaat waardoor je abos moet nemen, ipv eenmalige aankopen.

Nextcloud icm Expandrive voor extra opslagruimte, de rest is offline zelf te rennen via PortableApps of gewoon lokaal.
Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe fotogallerij. Ik probeer die al een tijd goed draaiend te krijgen, maar buiten mijn eigen netwerkt werkt die gewoon niet lekker. Tijd bezig geweest net lokale cache te verbeteren. Teveel foto's, te grote foto's, geen idee, maar een aantal foto's buiten huis even snel opzoeken of een show van foto's aan anderen laten zien zat er nog niet in.

Ik ben dus benieuwd. :)
Erg fijn dat het nu allemaal samengevoegd is, ik was erg lang bezig met probleemoplossen omdat verschillende integraties niet vlekkenloos werkte.

Wat ik uiteindelijk vooral miste en het onbruikbaar maakte voor de leek was dat als je via de NextCloud app een document opent, wat dan extern is omdat de app zelf geen geïntegreerde verwerker heeft (webbased integratie zou fijn zijn), dat na bewerking van het document de wijzigingen niet automatisch worden gesynchroniseerd. Je moet het bestand dan handmatig weer uploaden, ik ga daar zelf niet eens dagelijks mee bezig zijn, laat staan normale gebruikers.

Weet iemand of hier ondertussen verandering in is gebracht? Zo ja dan ga ik het zeker weer opzetten.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 23 juli 2024 18:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.