Nextcloud dient in Duitsland klacht in over dominante marktpositie van Microsoft

Nextcloud heeft bij de Duitse mededingingsautoriteit een verzoek ingediend om Microsoft te onderzoeken. De Duitse maker van opensourcecloudsoftware beschuldigt Microsoft van het misbruiken van een dominante marktpositie.

Volgens Nextcloud maakt Microsoft het voor andere partijen moeilijk om te concurreren door de diepe integratie van diverse diensten met Microsoft Office en Windows. Dit zou tot misbruik van diens machtspositie kunnen leiden. Nextcloud verzoekt het Bundeskartellamt daarom om een onderzoek in te stellen naar Microsoft.

"Microsoft misbruikt zijn Windows-monopoliepositie om zijn eigen clouddiensten in de markt te drukken", stelt Nextcloud-oprichter Frank Karlitschek tegen Der Spiegel. Als voorbeelden geeft het bedrijf Teams, OneDrive en Bing. Microsoft zou zo een 'uniek digitaal ecosysteem hebben gecreëerd op verschillende strategisch belangrijke markten in de digitale sector', aldus het softwarebedrijf uit Stuttgart.

Nextcloud is een fork van ownCloud en biedt een opensource-alternatief voor de clouddiensten van de grote techbedrijven. De software is zowel op locatie als via datacenters te draaien en de functionaliteit is via plug-ins uit te breiden. In 2018 maakte de Duitse overheid bekend dat het zijn Bundescloud Box-dienst voor 300.000 overheidsmedewerkers op Nextcloud zou baseren.

Vorig jaar hernoemde Nextcloud zijn dienst naar Nextcloud Hub en voegde het bedrijf meerdere functies samen. Zo werd een tekstverwerker voor samenwerkingen geïntegreerd en kwamen er zogeheten Workspaces bij, waarmee gebruikers verschillende projecten kunnen beheren via aantekeningen en to-dolijsten. Ook de chat- en agendafuncties werden verwerkt in de Hub.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-11-2021 • 16:43

127 Linkedin

Reacties (127)

Wijzig sortering
Er zit meer aan dit verhaal - begin dit jaar hebben we bij de EU een klacht ingedient. Eerst was er wat discussie over en weer, ook met Microsoft, dus ja, we dachten, hey, vooruitgang. Maar daarna werdt het stil. En onze advocaat zag dat een medewerker van het EU kartel team plots bij Microsoft aan de slag was gegaan. We probeerden nog in gesprek te gaan, maar geen reactie. Toen pas dienden we een klacht in in Duitsland en besloten samen met zo'n 30 andere organizaties publiek te gaan:
https://antitrust.nextcloud.com

Ook zijn we in Frankrijk bezig, met een paar Franse bedrijven. Veel van die bedrijven die ons steunen bieden trouwens vergelijkbare software aan - er zijn heel wat content collaboration platformen in Europa, niet alleen Microsoft en Google...

PS en even voor de duidelijkheid, he. We hebben er echt geen probleem mee dat MS OneDrive enzo integreerd - maar doe het dan zo dat anderen (Dropbox, of wij ja) dat ook kunnen. En ga niet, NADAT je een andere oplossing geinstalleerd hebt, nog steeds OneDrive pushen. Ze doen ditzelfde natuurlijk met Edge (bijna niet uit te schakelen), en Teams. Dus dit is veel breder dan OneDrive maar je moet ergens beginnen... Sommige van de bedrijven die meedoen zijn bijvoorbeeld op search gefocussed, anderen meer op mail enzo. Via DigitalSME (die intern overlegd hebben) steunen honderden bedrijven ons in deze klacht.

[Reactie gewijzigd door Superstoned op 26 november 2021 17:01]

Als ik even recht toe en recht aan mag zijn, ik zie geen toekomst voor Nextcloud en deze rechtzaak lijkt mij eerder een poging om een toekomst te forceren voor Nextcloud.

Probleem is dat Nextcloud een 1 op 1 vervanging wilt zijn van Onedrive maar dan opensource, het probleem daarmee is dat er vervolgens niet echt unieke features zijn die uit Nextcloud te halen zijn, behalve als ik perse niet Onedrive wil gebruiken.

Nextcloud staat op zich, Onedrive is volledig geïntegreerd, daar gaat ook de rechtzaak over maar dat is net waarom ik geen toekomst in Nextcloud zie, het heeft geen integratie in een groter geheel, het spitst zich niet toe op een probleem die ik als bedrijf zou kunnen hebben. Onedrive klikt verder op Sharepoint, op active directory enzoverder.

Laat ik even een andere concurent van Onedrive erbij halen, BIM360 van Autodesk. Integreert volledig met hun software en bied diepgaande collaboration tools aan voor het werken rond cad tekeningen (revisions, punch lijsten, change management, etc). Project teams houden van BIM360 en dus zet men dat ook graag neer naast een gewone cloud dienst die enkel maar files opslaagt terwijl BIM360 aan de basis ook maar gewoon cad tekeningen, pdf's, jpg's en andere files opslaagt in de cloud. Het lost effectief een probleem op, een meer niche probleem maar dat maakt niet uit, Autodesk kan het zich permiteren daar een pak meer geld voor te vragen.

Moet ik nu Autodesk gaan aanklagen omdat ze geen optie bieden zodat ik met mijn eigen cloud dienst een 1 op 1 vervanging van BIM360 kan doen dat volledig intregeert in de Autocad software? Of moet ik Autodesk gaan verbieden dat BIM360 uberhaupt integreert in hun software?

Zolang MS niet actief tegenwerkt om een concurent de markt uit te duwen door bijvoorbeeld te verhinderen dat ik van onedrive migreer naar iets anders of het onmogelijk maakt om een concurent te installeren zie ik het probleem niet. Dat hun producten diep met elkaar integreren, dat is logisch, dat is wat de volledige markt doet simpelweg omdat daar net de toegevoegde waarde zit, ik denk niet dat iemand onedrive gebruikt omdat het standalone een fantastisch product is, men gebruikt het net vanwege de integratie.

Overigens wil ik er ook nog even op wijzen dat onedrive draait op een cloud files api sinds Windows 10 1709. Die api is perfect te gebruiken door andere software maar daar ga je uiteraard geen diepe integratie mee krijgen met de rest van het cloud verhaal van MS.

De opmerking nadat je een andere oplossing geïnstalleerd hebt Onedrive nog gepusht zou worden, dat is perfect instelbaar op GPO niveau. Tenzij je spreekt over consumenten maar anno 2021 consumenten nog gaan overtuigen om een gewone opslag cloud dienst te gebruiken, dan zit je niet met Onedrive te concurreren maar met iCloud & Google drive waar je terug diepgaande integratie gaat missen met hun devices.
Je hebt wel een heel beperkt beeld van Nextcloud. Als je 5 minuten gekeken had, dan had je kunnen zien dat Nextcloud voor al die dingen die je noemt een alternatief heeft. Ze hebben file sync(onedrive), je kan online samenwerken(SharePoint met online office) in documenten, videoconferencing(teams) enz..
Ik beheer zelf MS365, maar ben onder de indruk van wat Nextcloud eigenlijk allemaal kan, zeker met de vele uitbreidingen die beschikbaar zijn. Het enige wat ik zelf mis is online federatie mogelijkheden met andere bedrijven.
Helaas heeft Microsoft zoveel macht, en zie je dat ze door slimme verkooptruuks iedereen wel een E3 licentie kunnen aansmeren(de bundel is vaak goedkoper dan twee onderdelen los) en dan heb je bijna alles al, waarna de concurrentie eigenlijk al buitenspel staat. Dat is eigenlijk gewoon koppelverkoop.
Niemand gaat nog kijken naar een oplossing (b.v. videoconferencing of social micro blog) als ze dat eigenlijk al hebben "gratis".
Uiteindelijk is dit allemaal niet bevorderlijk voor innovatie en concurrentie. Oo dit moment hebben drie a vier Amerikaanse techreuzen vrijwel de hele cloud in handen, en het is bijna onmogelijk om daar nog iets tegen te beginnen.
Federation is ook in Nextcloud gewoon een ding. Ik run prive een NC server en heb er uit dat oogpunt niks aan maar het kan vrij eenvoudig. Hoe goed het in te stellen kan ik je niet vertellen maar de mogelijk is er zeker.
Ja, maar wel met beperkingen. Ook kan je tegenwoordig koppelingen aanmaken(bridging) vanuit Nextcloud talk met andere providers, maar ik kan vanaf mijn Nextcloud server niet een bestandje delen met jouw daadwerkelijke Nextcloud account op je server.
Nu moet ik erbij zeggen dat ook met Teams(ms365) dat niet perse fantastisch werkt conceptueel.
Er zit nog een addertje hier als het gaat om een bestandje delen met een ander vanuit de M$ eco
Als ik een bestand deel en jou deze link stuur vanuit sharepoint (of teams), dan verifieert M$ of deze emaille reeds bekend is en een M$ account heeft. Zoniet, wordt je vrolijk uitgenodigd een m$ account te aanvaarden anders geen bestand.

Nog gekker, op de achtergrond maakt M$ alvast een hele crapbende aan services vast aan je email adres.

Ik kan het weten. Doordat de fa die mij uitnodigde op een bestand niet de juiste link en config had staan zit ik nu met een tennant account waar m$ ook maar vast mijn dochter heeft toegevoegd omdat haar email op hetzelfde (eigen) domain zit. Waarin ze dan ook weer gruwelijk inconsequent zijn want mijn zoon en vrouw hebben daar ook hun email op zitten. En ja allemaal hebben we (om reden van Windows10) een M$ account.

Er zijn echter ook Apple fans die géén M$ account hebben.. die worden dus door jou bestandje delen de cloud van M$ in gedwongen.

Bij mijn grote baas werken we ook met M$ O365, nog gekker, ik ben één van de admins... Ik ben verre van onder de indruk. en ja het is één grote massive vendor lock in.

In de verenigingen en thuis maak ik gebruik van NextCloud.. en iedere keer als ik daarmee werk of iets moet configureren, dan zit ik tevreden achter het toetsenbord.
Ja niet alles kan. En er zijn ook wel ééns wat buggy dingetjes. Die worden snel opgelost.
Qua integratie mis ik alleen de "on demand" sync met verkenner (app). En de calendar availability die outlook/teams heeft.

Ja thuis werk ik met Thunderbird en LibreOffice.
Klopt, Teams/MS365 maakt gewoon(indien toegestaan) een gastaccount aan, op een hele lelijke manier, waarbij zelfs b.v. de 2FA losgekoppeld is van het originele account.
Toch doet het ongeveer wat je er van zou verwachten, en het is één van die vragen die direct gesteld worden: ze willen samenwerken aan één document met verschillende organisaties.
Ze willen samenwerken.. ja...
Maar worden wel ongevraagd het ecosysteem van M$ ingeslingerd. Want de standaard vraag is:
Wil je het bestand openen/zien/downloaden, accepteer dan de voorwaarden bladibladibla...

Wil je dat niet.. dan kan je dus niet samenwerken.

het gast account in jouw tennant bestaat op basis van een (desnoods nieuw gecreeerd) microsoft account. Het is niet slechts een gast account alleen in jouw tennant.

Daar zouden ze in EU/Brussel best eens naar mogen kijken.
Qua integratie mis ik alleen de "on demand" sync met verkenner (app).
Is er, hoor - virtuele drive. Kun je aan- of uitzetten per account.
En de calendar availability die outlook/teams heeft.
Mja, daar zijn we denk ik nog niet helemaal maar we maken vooruitgang :D
Is er, hoor - virtuele drive. Kun je aan- of uitzetten per account.
Niet helemaal.. in de onedrive connector is eerst alleen de met info aanwezig.. naam, extensie, grootte en nog wat.. pas als ik het "open" wordt ook de werkelijke inhoud opgehaald.

Ik kan dus alles zien zonder direct mijn lokale disk te vullen.

In de Nextcloud app zie ik in verkenner alleen dat wat ik heb geselecteerd in de instellingen en die worden ook meteen vol gesynct.

Of je moet de Dokan oplossing bedoelen.. die installeert ernaast de gebruikelijke app versie 2.5..... en laat alleen één van mijn twee accounts zien in de verkenner en dan nog heb ik niet de drie statussen....

Dit is wat ik ervan weet: https://nextcloud.com/blo...lify-desktop-integration/

Of ik heb iets gemist intussen... dan zou ik dat heel graag van je weten. Niets zo mooi om het compleet te maken.
Is inderdaad een nieuwere feature - als je nog 2.5 draait heb je het niet, dan heb je alleen selective sync. 3.37 downloaden en gaan dan, die heeft de virtual drive ;-)
(je bedoelt 3.3.7 of 3.37?)

Ik heb 3.4.50 (Windows, betakanaal) volgens de instellingen. Dat lijkt me al meer dan 3.3.7.

Maar ik heb er nog niets aan kunnen ontdekken dat hier op lijkt.

of je bedoelt echt 3.37?


Oh..shoo... altijd op de verkeerde plek gezicht.. onder het tandwiel.. het zit onder de drie puntjes....

[Reactie gewijzigd door Waarnemer op 13 december 2021 14:57]

Het is best oké om “gratis” in te kunnen stappen voor kleine organisaties. Het beheer zal echter wel gedaan moeten worden. Via de cloud is veel mogelijk, ben zeer benieuwd hoe dit zich gaat verhouden op de markt. Het is niet de eerste keer dat de Duitse overheid probeert om opensource te omarmen.
Nextcloud is niet per-se gratis? Het is opensource

Er zijn diverse partijen die nextcloud als betaalde dienst aanbieden
Het beheer is arbeid;-)
Genoeg kleine bedrijven die liever hun klanten managed NextCloud aanbieden ipv een oplossing van Microsoft. Niet op de laatste plaats omdat je als klein bedrijfje jezelf, en je klanten aan Microsoft en hun bokkesprongen overlaat.
Als MS morgen het roer om gooit zit je met de gebakken peren, Als MS morgen nog meer op Azure inzet, ben je je klant kwijt.
Als Nextcloud morgen het roer om gooit ontstaat er een fork die met vele andere kleine bedrijven prima te onderhouden valt. Heck, dat is precies hoe Owncloud is verworden tot Nextcloud nu.
Belangrijk: Vanaf 1 januari 2022 beëindigen we de ondersteuning voor geselecteerde OneDrive bureaublad-apps die worden uitgevoerd op Windows 7, 8 en 8.1. Meer informatie.
OneDrive werkt alleen 100% op Windows 10.

Werkt een deel van de groep gebruikers ergens anders mee? Linux, macOS, oudere versie van Windows? Jammer joh, moet je maar Windows 10 gebruiken. En dat mag Microsoft natuurlijk zelf weten.

Maar het wordt wat anders als ze het NextCloud en anderen onmogelijk maken het dezelfde functies aan te bieden.

Het is een beetje alsof je mailprogramma alleen mailtjes kan sturen naar andere W10 gebruikers. Dat zouden mensen nu niet accepteren. Maar als 95% van de mensen al op W10 zit, hebben de meesten het niet eens door en gaat het wel invloed krijgen.
OneDrive heeft trouwens een prima client voor macOS, werkt vaak beter dan iCloud Drive (al is dat en erg lage maatstaaf). En er zijn een aantal open source clients for OneDrive omdat de API verder goed gedocumenteerd is, dus op Linux kan het ook.

Het probleem zit hem in de Office integratie denk ik zo, dat is veel moeilijker te reproduceren, zelfs in iets als libreoffice want dat team wil er waarschijnlijk niets van weten ;).
Ik ken niemand binnen LibreOffice maar het hele doel van Libre/OpenOffice is toch juist om mensen een alternatief te bieden voor Microsoft Office? Dus waarom zou Libre geen integratie willen bieden? Maar dan wel met een andere clouddienst dan die van Microsoft waarschijnlijk.

Andere vraag: Wat werkt er dan concreet beter in OneDrive dan in iCloud? Ik heb beide wel eens gebruikt maar synchroniseren allebei vrij basaal bestanden, toch?
iCloud Drive wil wel eens gewoon stoppen met werken en omdat Apple dan denk "het hoort gewoon te werken" geven ze je verder geen enkele tools om er ook maar iets mee te toen. Hard hopen dat een herstart van je mac het dan maar fixt. Terwijl OneDrive je allerhande tools geeft om te kijken hoe ver hij is, hoe snel hij gaat, te pauzeren, te hervatten, te herstarten etc.
Ik zie niet echt een probleem in wat Microsoft doet. De gebruikers van Windows kunnen steeds vrij voor een ander product kiezen en installeren.

Een antitrust zaak steunt vooral op het feit dat dit niet mogelijk is.

Ik denk vooral dat bedrijven eerder moeten focussen op het leveren van een goed product en een goede service naar de klant toe.

Ik weet al de uitkomst van deze zaak en dat is de prullemand.

[Reactie gewijzigd door hikashuri op 26 november 2021 17:42]

Ik snap het issue wel dat zelfs nadat je als gebruiker een andere keuze gemaakt hebt (browser, cloud storage etc.) je in Windows niet dezelfde mate van integratie kunt krijgen als MS diensten en nog steeds ‘lastig gevallen’ wordt met irritante pogingen om toch MS diensten te gebruiken. Dat is sowieso vervelend voor mij als gebruiker.

Aan de andere kant vind ik dit een vergelijkbaar issue als met het Apple AppStore vs Epic verhaal. Het staat iedereen vrij om zijn eigen succesvolle OS te maken en daar de zaken zelf te regelen naar eigen inzicht. Wil/kun je dat niet en besluit je voor MS Windows te ontwikkelen dan kies je dus ook voor de regels daaromheen.
Het staat iedereen vrij om zijn eigen succesvolle OS te maken en daar de zaken zelf te regelen naar eigen inzicht.
Hier zitten natuurlijk wel problemen aan.
1: de meeste hebben geen financiële mogelijkheden en kennis om dit te doen. Dus ja leuk dat iedereen vrij is om het te doen maar dus wel de mogelijkheid mist.
2: je loopt tegen en hoop copyrights aan of je os heeft gewoon zware beperkingen waardoor het evengoed geen kans maakt. Waarom zou iemand je os kiezen als je gewoon duizenden games en programma's niet kan draaien. Dit zie je bij genoeg andere zaken ook. Bij genoeg nieuwe producten van nieuwe en onbekende bedrijven zie je gewoon vaak staan dat iemand het niet wil kopen omdat er gewoon te weinig zekerheid is. Hoe lang blijft het bedrijf bestaan? Hoe gaan ze met de privacy data om? Nee we nemen geen risico en blijven bij de grote bekende bedrijven om risico's te vermijden. Of te wel een nieuwe OS maken is gewoon zo goed als nutteloos omdat het gedoomd is te falen.
Dat is gewoon te makkelijk. Eigen OS? Fijn gezegd, maar is bijna zelfs met veel geld niet meer mogelijk. Kijk alleen eens na het Windows 10 mobile debacle. Het is MS gewoon niet gelukt om op de markt nog enig invloed te krijgen. Of hoe lang praten sommige over een echte linux doorbraak als concurrent van Windows. Daarvoor ben ik voor meer openheid op systemen. Als MS tekens keer zo hard pushed, dan hebben concurrenten die gewoon een gelijkwaardig product aanbieden geen kans.
Hetzelfde zou zijn als Apple of Google op hun mobile apparaten hun music, films of all in one family abonnementen zouden gaan pushen, wat hebben bedrijven zoals Netflix, of Spotify, of Tital, Deezer enz., nog voor een toekomst? Hoe groot sommige nu ook zijn, kan dit zo omslaan met de rijke tech bedrijven die nu langzaam proberen te kijken hoever ze kunnen gaan, omdat zij het platform beheren. Om dan maar te zeggen bouw je eigen OS gaat dan wel heel kort door de bocht. Iedereen weet dat dit geen kans van slagen heeft op dit moment.
Ik ben meerdere keren bij mensen geweest die met hun nieuwe laptop na voltooiing van Windows-installatie ongemerkt en ongewild hun Documenten in OneDrive hadden staan. Het is ze met smerige installatietruuks door de strot geduwd. Eigenlijk is het gewoon diefstal. Zeker als je bedenkt dat de documenten in de cloud gewoon worden geanalyseerd voor doeleinden waar Microsoft geen uitspraken over wil doen.
Heel bijzonder, ik heb de ervaring dat ik het actief aan moest zetten.

Wel is mij opgevallen dat weinig mensen de schermen lezen en standaard op Accept clicken.

Ooit iemand meegeholpen met een nieuwe PC en die wilde blind op Accept clicken.
Ik zei dat hij moest wachten.
Hij: “Waarom?”
Ik vroeg dus waarvoor hij op Accept wilde clicken.
Hij: “Weet ik niet, zo erg kan het niet zijn, maar zo gaat het sneller”

Dat is wel de norm: niet lezen, wel invullen en waarom? Het interesseert weinig mensen wat er staat, ze willen naar Facebook.
Tja, maar het gegeven dat mensen zo functioneren is uitgebreid onderzocht en daarom is de vraagstelling in combinatie met het vele lezen ook dienovereenkomstig ingeregeld.

Dus zodat de kans dat de gebruiker op jouw voorkeurskeuze klikt het grootst is! (Ook al wil die gebruiker eigenlijk anders).

Je kunt het ‘handig’ of ‘slim’ noemen, maar je kunt er ook het label ‘misbruik’ aan hangen.

(Dergelijke ‘leidende’ vraagstelling is in (getuigen)verhoor bijvoorbeeld verboden)

En dit is slechts 1 van de vele technieken in het OS om je naar een bepaald eigen product te leiden.

En dat is best wel sneu.
Bedankt! Dat is eigenlijk het punt dat ik wilde maken.
De combinatie van deze praktijken van Microsoft en het moderatiegedrag hier op Tweakers geeft met het gevoel dat er hier heel wat 'Microsoft Zombies' rondlopen, die alles uit Richmond voor zoete koek slikken.

In de jaren '80 heetten die mensen 'Microserfs': Zij die blindelings de leiding (de weg) van Bill Gates volgden.

Er is zelfs een boek over verschenen: https://en.wikipedia.org/wiki/Microserfs

Zal hier op Tweakers wel onder 'verboden publicaties' vallen, hahaha.

Niet dat ik een Microsoft hater ben overigens. Ik verdien mijn inkomen deels door met Microsoft (server) producten te werken. Wel ben ik een kritische gebruiker en heb ik een kritische opstelling naar hun handelswijze (en overigens ook die van andere techreuzen, want ik ben van niemand een fanboy). Maar kennelijk mag dergelijke kritiek tegenwoordig niet meer geuit worden.

Heel bijzonder, want des te 'slaafser' je houding, des te groter de kans dat je uiteindelijk nog maar een marionet bent van de technologie die je aanhangt.
Ik heb een aantal it-projecten gedaan waarbij ik gebruikers begeleid. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en warrige it-formuleringen worden vaal misbruikt om gebruikers tot dingen aan te zetten die ze anders nooit zouden willen. Ik ken niemand die alle voorwaardenupdates leest, maar wel een advocaat die alle software met zo'n beleid steevast afwijst. Veel particulieren installeren zo ongewenst betaalde virusscanners, browsers en trackingprogramma's. Daniel Kahneman heeft prachige studies gedaan die hievoor worden misbruikt. Tristan Harris, die voor Android werkte, heeft daarover ook een boekje opengedaan en zijn leven willen beteren.
Het feit dat Microsoft voor de Nederlandse overheid een speciale versie van Office heeft moeten maken omdat ze niet konden aangeven welke data er worden doorgestuurd zegt toch wel iets over wat er gebeurt. Google weigert zelfs om zich aan te passen en daarover heeft de AP laatst nog een waarschuwing aan de minister verstuurd.
Ik hoop dat langzaam maar zeker de mentaliteit van gebruikers verandert en ze kritischer worden wanneer iets ze wordt opgedrongen.
Ik denk vooral dat bedrijven eerder moeten focussen op het leveren van een goed product en een goede service naar de klant toe.
De EU mag zich wel eens focussen op het creeren van een minimaal gelijk speelveld waarin rekening gehouden wordt met lobbyen, dealtjes overheidsinstellingen en gebrek aan belastingdruk van multinationals buiten de EU.

Dat is, als je uberhaupt bedrijven, mensen, infrastructuur en ontwikkeling wilt behouden in de EU om nu en in de toekomst goede producten te kunnen maken.
De EU mag zich wel eens focussen op het creeren van een minimaal gelijk speelveld waarin rekening gehouden wordt met lobbyen, dealtjes overheidsinstellingen en gebrek aan belastingdruk van multinationals buiten de EU.
Het lijkt hier wel een beetje op het maandlanding verhaal. Ergens in de jaren 60 konden we iemand op de maan zetten, maar zo'n 60 jaar later is dat plotseling een stuk moeilijker en moet het wiel opnieuw worden uitgevonden. Dit terwijl we technologisch een heel stuk verder zijn en inmiddels ook een stuk meer weten.

In de jaren 70 konden pioniers besturingssystemen zoals Unix maken. In de jaren 80 konden ze OS/2 en Windows maken en begin de jaren 90 zag Linux het levenslicht. Dit alles op nu in onze ogen aftandse hardware door 'nerds'. We hebben nu veel meer mogelijkheden en veel meer mensen met expertise. maar we zijn nog steeds volledig afhankelijk deze systemen. Het maakt niet uit of je het over Windows of MacOS hebt: al zeker 10 jaar wordt er geklaagd dat we door de bedrijven achter deze besturingssystemen beknot worden in onze vrijheden. We proberen mondjesmaat ons heil te zoeken in de zoveelste variatie op Linux, maar met al die boetes hebben we NIETS gedaan.

Een half miljard hier en een paar honderd miljoen daar. Het is allemaal richting Brussel gegaan, maar wat is er voor terug gekomen? Is er een team programmeurs aangesteld door de EU om een Europees OS te maken (EOS)? Nee. Als een Bill Gates bij het 'ontwikkelen' van Windows een half miljard in zijn schoot geworpen had gekregen had hij het wel geweten. We blijven echter maar doormodderen en doorklagen.. wie zijn schuld is het dan eigenlijk?
Een half miljard hier en een paar honderd miljoen daar. Het is allemaal richting Brussel gegaan, maar wat is er voor terug gekomen? Is er een team programmeurs aangesteld door de EU om een Europees OS te maken (EOS)? Nee. Als een Bill Gates bij het 'ontwikkelen' van Windows een half miljard in zijn schoot geworpen had gekregen had hij het wel geweten. We blijven echter maar doormodderen en doorklagen.. wie zijn schuld is het dan eigenlijk?
Kijk eens buiten je 'IT' bril. Je moest eens weten waar de EU zich allemaal mee bezig houdt.
Wiens schuld het is? Van bedrijven die het randje opzoeken uiteraard. In sommige gevallen geen probleem, in andere wel. Of wou je dat de EU een top-down regime had zoals bijv. Noord-Korea, China of Rusland?

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 26 november 2021 20:28]

Waarom worden er dan boetes opgelegd? Wat wordt er met die boetes gedaan? Als ik buiten mijn 'IT'-bril kijk dan geef je iemand die veel te hard rijdt een boete. Doet hij het nog een keer dan neem je zijn rijbewijs af. Blijft hij volharden dan pak je zijn auto af en uiteindelijk mag die persoon gaan brommen. De boete die die persoon heeft betaalt is eigenlijk niets anders dan verkapte belasting. Met die extra belastinginkomsten worden weer dingen betaalt zodat er extra snelheidscontroles kunnen komen, meer politie kan worden ingezet en niet onbelangrijk ook dingen betaalt kunnen worden voor als het toch eens mis mocht gaan. Die half miljard die de EU gekregen heeft zou op een zelfde manier moeten worden ingezet. Dat gebeurt dus niet.

Het lijkt nu meer op de hondenbelasting die sommige gemeenten nog hanteren. Ruimen ze er hondendrollen mee op? Nee, het wordt gebruikt om begrotingstekorten op te lossen die helemaal niks van doen hebben met honden. Wat als je thuiskomt na een wandeling en een welriekende dampende bruine jongen verstopt in de krochten van je schoenzolen onbewust uitsmeert over het tapijt van je partner en ze daardoor helemaal uit haar naad gaat? Vertel je haar dan ook: "Maak je niet druk. We hebben wel het licht in de klokkentoren van dat geld gefixed"?

Je zegt dat het de schuld van de bedrijven die het randje opzoeken is. Vanzelfsprekend. Echter wie zet die bedrijven op die positie? Dat doe je toch echt zelf door het allemaal maar te ratificeren. Je koopt een zak aardappels, maar het blijken allemaal stenen te zijn. Vrouwlief verslikt zich (arm mens na het tapijt schoongemaakt te hebben) in zo'n nepaardappel. Naar het ziekenhuis. Ze herstelt. Je klaagt de boer aan en deze moet 10.000 euro smartengeld betalen. Van dat geld koop je een auto en betaalt de ziekenhuisrekening. Een week later zijn de aardappels weer op, maar de volgende boer is 10km verder rijden. Daar heb je geen trek in. Je gaat daarom naar dezelfde boer. Hij zal het toch geen 2e keer doen? Veel makkelijker. Vrouw zit daarna weer met een steen in haar maag. Ja, het is weer de schuld van de boer, maar als vrouwlief erachter komt dat je toch weer naar dezelfde boer bent geweest neemt ze het jou kwalijk. De boer wordt weer aangeklaagd en weer krijg je 10.000 euro. Echter nu plant vrouwlief van dat geld aardappels in de tuin, koopt een bordje voor in de tuin met daarop een poepende hond en zet jou met je nog steeds stinkende schoenen buiten. Geef je haar dan geen gelijk?
Of wou je dat de EU een top-down regime had zoals bijv. Noord-Korea, China of Rusland?
Voor alle belangrijke industrieen (o.a. voedsel/autos) bestaan import/export tarieven om eigen markt te beschermen, waarom is beschermen en cultiveren van de eigen markt in de digitale revolutie dan opeens communistisch of dictatoriaal?
Er moet geld verdient worden en daarom modderen we nog een paar miljoen jaar door....
Onze eigen schuld is het idd.

Hoorde laatst - uit betrouwbare bron - dat een groep CTO's van grotere bedrijven nu aan het mopperen zijn op en over AWS, Google en 365 - omdat ze hun data weer terug willen en sturing terug willen krijgen.
Het is nl nogal duur om eraf te komen (op AWS/Cloud je data zetten is goedkoop, eraf duur).

En de software zit zo overal vast aan de processen dat de leverancier licentiekosten maar kan blijven verhogen. Wat een giller.
Ergens in de jaren 60 konden we iemand op de maan zetten, maar zo'n 60 jaar later is dat plotseling een stuk moeilijker
Het is niet moeilijker, de eisen zijn gewoon hoger en strenger, net zoals bij het produceren van wagens.

Als we dezelfde hoge risico's als toen willen houden, dan is het zelfs simpeler dan toen.
En er was gewoon geld, heel veel geld toen voor dat soort dingen. Dus de eisen waren lager, de stof was minder complex er er was gewoon HEEL veel funding.
Je kan onedrive niet simpel deinstalleren.
onze advocaat zag dat een medewerker van het EU kartel team plots bij Microsoft aan de slag was gegaan. We probeerden nog in gesprek te gaan, maar geen reactie. Toen pas dienden we een klacht in
Afgaand op je verhaal lijkt het er nu een beetje op dat de katalysator om een klacht in te dienen was dat een medewerker van het EU Kartel Team plots bij Microsoft aan de slag was gegaan. Hoewel dit natuurlijk een gevalletje belangenverstrengeling lijkt hoop ik toch echt niet dat dit als argument door jullie advocaat gebruikt gaat worden. Feitelijk verklaar je daarmee immers het hele functioneren van het EU Kartel Team failliet terwijl je deze juist als hoogste orgaan in de EU nodig hebt.

Zelf ben ik overigens een dankbare gebruiker van Nextcloud. Ik vraag me echter wel oprecht af waarom (en dat doet niet alleen Nextcloud) jullie zoveel proberen te lijken op OneDrive en dan specifiek qua de integratie in Windows. Wellicht is daarvoor gekozen zodat de 'consument' niet een nieuw systeem moet leren, maar laten we wel wezen: hoe OneDrive werkt is gewoonweg irritant. Daar wil je niet op lijken.

Ik doel dan met name op het gebruik van een systeemmap die gesynched moet worden terwijl Nextcloud bijvoorbeeld op een lokale server draait. Wil ik dan een foto zoeken dan gaat ie iedere foto die ik aanklik en net niet de juiste blijkt weer zitten kopiëren naar mijn overbelaste SSD. Dat moet efficiënter kunnen. Als ik Nextcloud niet ook op mijn mobiel zou gebruiken zou ik het immers al lang vervangen hebben door eenvoudige samba shares.

Wat betreft het pushen van OneDrive NADAT je een alternatief als Nextcloud heb gekozen. Ja, dat is freaking irritant. Niet word ik zozeer lastig gevallen met de vraag of ik OneDrive wil gebruiken, maar ik moet registry aanpassingen doen om die systeemmap van OneDrive te verwijderen. Lijkt me dat de setup van Nextcloud dit ook voor me kan doen als ik dat netjes aangeef.

Begrijp me niet verkeerd. Jullie standpunt is duidelijk en mijn steun hebben jullie. Ik vraag me enkel af wat het uiteindelijke doel is en hoe jullie verwachten dat dit bereikt wordt. Microsoft zal zijn eigen producten altijd proberen te pushen en eerlijk gezegd snap ik dit ook wel deels. Ik zou het zelf ook doen op mijn eigen platform. Ze dwingen om ook alternatieven aan te bieden werkt getuige het browserdebacle ook niet en ze zullen altijd op het kantje blijven balanceren van wat mag. Kijk maar naar het kiezen van een alternatieve browser in Windows 11 wat weer een stukje ingewikkelder is geworden. Een Windows N versie heeft in het verleden ook al niet gewerkt en Microsoft dwingen om bepaalde integratie volledig open te stellen zal snel afgebrand worden vanwege beveiligingsissues.

Op antivirus-vlak lijkt het wel te werken. Windows Defender schakelt zichzelf netjes uit als er een ander pakket geïnstalleerd wordt. Echter in realiteit is dit ook alleen maar schone schijn, want dit gebeurt alleen als Microsoft Defender het antivirus programma herkent en accepteert. Je bent dan nog steeds aan de grillen van Microsoft overgeleverd en wellicht zit hier ook een flinke zak met geld aan vast. Dan rest er nog een flinke boete geven. Hoeveel hebben die in het verleden al voor veranderingen gezorgd? Wat hebben alternatieve browsers hier aan gehad? Wat levert zo'n megaboete op voor bijvoorbeeld Nextcloud? Niet veel.

Het enige wat een partij zoals Nextcloud in mijn optiek kan doen is iets op de markt zetten dat zo uniek is dat mensen graag willen overstappen. Dit dan volledig dichtgooien met patenten en als Microsoft dan met een grote zak geld komt om het bedrijf voor dat patent over te kopen keihard "nee" te roepen. Hiermee kom ik weer terug aan het begin van mijn relaas: dit bereik je niet door zoveel mogelijk de integratie van OneDrive proberen te benaderen in Nextcloud.
Het enige wat een partij zoals Nextcloud in mijn optiek kan doen is iets op de markt zetten dat zo uniek is dat mensen graag willen overstappen. Dit dan volledig dichtgooien met patenten en als Microsoft dan met een grote zak geld komt om het bedrijf voor dat patent over te kopen keihard "nee" te roepen. Hiermee kom ik weer terug aan het begin van mijn relaas: dit bereik je niet door zoveel mogelijk de integratie van OneDrive proberen te benaderen in Nextcloud.
Right, maar patenten gaan niet zo goed met open source ;-)

En ja, je hebt gelijk, zonder die patenten kopieren ze alles. Maar MET die patenten doen ze dat ook - ze kopieren Slack, bijv, en anderen. En als je zoveel kleiner bent dan Microsoft, en als je volledig afhankelijk bent van integratie MET microsoft (zoals Dropbox etc) dan heb je ook geen keuze.

Waarom denk je dat dit soort klachten niet door Dropbox zijn ingediend? Die kunnen een ruzie met Microsoft niet veroorloven. Triest maar zo is het. Ik wed dat erij bij Dropbox en Box en Slack en Discord etc nu mensen zitten die met hun vuist in de lucht zitten van "Go Nextcloud Go".
[...]
Right, maar patenten gaan niet zo goed met open source ;-)
Dat is wel een puntje idd :o
Waarom denk je dat dit soort klachten niet door Dropbox zijn ingediend? Die kunnen een ruzie met Microsoft niet veroorloven. Triest maar zo is het. Ik wed dat erij bij Dropbox en Box en Slack en Discord etc nu mensen zitten die met hun vuist in de lucht zitten van "Go Nextcloud Go".
Begrijp me niet verkeerd: ik gebruik Nextcloud graag en ook ik roep heel hard mee "Go Nextcloud Go". Helaas heb ik daarbij wel een beetje het gevoel alsof ik sta te juichen voor Oranje tijdens een EK of WK:
Haha

Ja hè wij hebben 0.001% van het budget van MS dus in vergelijking is Oranje enorm compliment hehe
Iets irritant noemen, maar zelf niet weten hoe het werkt.
Je kan je overbelaste ssd ontzien door Onedrive op een andere schijf te zetten...
Ga je er gemakshalve vanuit dat ik nog een andere lokale schijf op dat systeem heb. Ik kan natuurlijk een USB-key gebruiken als extra schijf waar Nextcloud, Onedrive, Owncload, Dropbox whatever zijn bestanden op kwijt kan, maar dat doet een beetje het hele idee van een clouddienst teniet.
Als ik Nextcloud niet ook op mijn mobiel zou gebruiken zou ik het immers al lang vervangen hebben door eenvoudige samba shares.
Het is even wennen, je moet dan weer iets nieuws leren, maar Syncthing is een aanrader. Werkt p2p (al je apparaten zijn een peer, geen client-server model). Je kan selectief shares maken en al dan niet op een andere device zetten. Je kan dus ook gewoon een mapje zowel over Syncthing als over samba delen.
Afgaand op je verhaal lijkt het er nu een beetje op dat de katalysator om een klacht in te dienen was dat een medewerker van het EU Kartel Team plots bij Microsoft aan de slag was gegaan. Hoewel dit natuurlijk een gevalletje belangenverstrengeling lijkt hoop ik toch echt niet dat dit als argument door jullie advocaat gebruikt gaat worden. Feitelijk verklaar je daarmee immers het hele functioneren van het EU Kartel Team failliet terwijl je deze juist als hoogste orgaan in de EU nodig hebt.
Oké. De actie van die medewerker zal hoogstwaarschijnlijk wel aan de letter van de wet voldoen. Daar zal die aanklacht ook niet op leunen. Maar net als hooggeplaatste ambtenaren en politici hier in NL na hun politieke carriere als lobbyist aan de slag gaan is dat ook in de EU het geval. En die mensen worden niet voor niks rijk beloond. Ze zijn dat geld makkelijk waard voor de bedrijven die ze vertegenwoordigen. Een oude bekende van mij ging naar een twee jaar aan het hoofd van een jongerenorganistie van een grote landelijke partij aan de slag in het policy team van MS NL en bijna iedereen in zijn team deelde zo'n verleden. Vervolgens beïnvloedde hij mensen die hij uit zijn verleden persoonlijk kende die namens deze partij in de tweede en eerste kamer zitten. En hij is zeker niet het enige nog het ergste voorbeeld.

Deze aanklacht is uberhaupt nodig omdat het EU Kartel team zijn werk niet goed doet. Nextcloud heeft dus eerst geprobeert om de uitvoerende instantie in actie te brengen. Maar MS wordt beschermd door enorm machtige mensen binnen de uitvoerende instanties van de EU. Nu neemt Nextcloud de volgende logische stap: de stap naar de rechter. De uitkomst is natuurlijk alles behalve zeker, maar de kans is groot dat zowel MS als de EC hiervoor een flinke tik op de vingers krijgen. Of het genoeg zal zijn om concurrentie in deze ruimte mogelijk te maken is een tweede, maar als je monopolisten die diep in het politieke systeem geworteld zitten zonder weerstand hun gang laat gaan, lijden wij er allemaal onder.
Je hebt het over we.. is dat als in we als tweakers/gebruikers of ben je werkzaam voor Nextcloud?
Als je even de moeite had genomen om zijn profiel aan te klikken, dan had je die vraag niet hoeven stellen. Daar staat namelijk “Community manager at Nextcloud”.
Je kunt je ook gewoon even voorstellen als je je in een discussie mengt.
Je kunt je ook gewoon even voorstellen als je je in een discussie mengt.
Sir, this is the internet.
Nu staat er "Marketing Director at Nextcloud"
O, dan heeft 'ie het aangepast. Nou ja, hoe dan ook: het is nog steeds duidelijk dat 'ie dus voor Nextcloud werkt. :)
Het is gewoon een normale vraag, die wellicht meerdere mensen zich afvroegen.
Niet iedereen klikt op de profielen omdat die (net als bij jou) vaak leeg zijn en de username naam nodigt ook niet echt uit om verder te klikken.
Haha, geen probleem natuurlijk. Ik vond het vooral grappig. :)
...
En dan zeggen de EU en Microsoft, daarvoor is Windows Home N, Pro N waarin geen van dat alles geïntegreerd zijn waarmee het probleem is opgelost en Microsoft zich houdt aan de regels.

Met mediaplayer en de browser gebeurt dit inmiddels ook al minstens 10 jaar.
Hoe ik het zie, is dat Microsoft een Cloud ecosysteem heeft waar Windows 10 en Windows 11 een onderdeel van zijn, er wordt niks door je strot geduwd naar mijn idee, het is alleen logisch dat Microsoft zijn gebruikers probeert om meer van hun eigen dienstverlening aan te bieden, alleen kan ik uit ervaring spreken dat de integratie van een Office 365 Suite met Windows 11/10 (managed) voor ons (maar ook voor onze klanten) een betere ervaring geeft dan een NextCloud 'eiland' waarmee je voor mijn gevoel op heel veel punten aan kwaliteit en functionaliteit inlevert.

Ik ben van mening dat de enige kracht is, je eigen kracht, dus rechtzaken, welles nietes tegen een partij als MS, het zet geen of weinig zoden aan de dijk, probeer iets te maken waardoor je kwalitatief onderscheiden vermogen creëert.

daarnaast, je betaald voor premium omgerekend 8 euro per gebruiker per maand, en daar komt je hosting en back-up en onderhoud nog overheen.

mijn advies: stop met Microsoft te concurreren op de manier zoals jullie dat nu aanpakken en ga op zoek naar je eigen kracht.
Ik ben in ieder geval erg blij dat dit gaat lopen, Microsoft heeft een aantal fijne diensten, maar er wordt voor onder andere OneDrive en Edge echt te veel gepusht waar ik liever gebruik maak van alternatieven.
Begin dit jaar heb ik Windows 10 vers geïnstalleerd, en direct OneDrive verwijderd omdat ik dat niet gebruik. Wat blijkt: dan werken je gebruikersaccounts dus niet meer. Waarom kan ik daar niet m'n eigen dienst kiezen? Voorheen is dit nooit een issue geweest.
Tijdens de installatie van W10 de netwerkkabel eruit jenken. Dan kun je een offline account aanmaken dat prima functioneert zonder OneDrive.
Zit ook gewoon in een keuze menu verstopt bij het installeren. Geen internetkabel eruit trekken voor nodig. Nog vervelender is dat ze bij een aantal dingen achteraf alsnog proberen je naar een online account te migreren. Onder andere in de Windows Store krijg je ergens aan het begin de 'optie' bij het installeren.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 26 november 2021 20:57]

Precies dat! Dingen die er wel zijn, maar verstopt zitten omdat de maker je dit alternatief kennelijk wel moet bieden maar dat liever niet wilt.

Dat voelt dan niet meer als ‘mijn’ besturingssysteem. Dan voel ik me gebuikt en niet serieus genomen als individu.

Als ik dan toch een ecosysteem in gezogen (ondergedompeld) moet worden, dan kies ik daar liever zelfstandig voor, zonder dat mijn desktop os die keuze voor mij forceert.

Voor mij persoonlijk (en anderen zullen daar van gruwelen, en dat mogen ze) was dat Apple. En daarmee dus iCloud.

En weet je? Apple zal ongetwijfeld geen steek beter zijn dan Microsoft, maar het gegeven dat ik zelf die keuze heb kunnen maken zonder dat het ‘opeens al zover was’ geeft me geen ‘kater’gevoel, wat ik bij Windows dus altijd had.

On Topic: goed artikel, en nog beter de reacties die behoorlijk informatief zijn. Voor mijn werk ben ik op zoek naar functionaliteiten zoals NextCloud die biedt zonder meteen weer aan Microsoft vast te zitten. Ik had er ooit al eens vaagjes van gehoord, maar nu het verkennen waard.
Je kan ook met internet een offline account maken maar dan moet je goed kijken tijdens de installatie.
Helaas zit mijn Windows licentie vast aan een Microsoft account, een offline account is dan niet mogelijk voor zover ik weet.
Ook binnen de eigen enterprise producten pusht MS soms de consumentenprodukten. Irritant, en genoeg gemor doet heel soms wonderen. Krijg je wel vaak een "Metrics lieten zien dat veel klanten dit op prijs stellen, dus we laten het erin". En dat is ook beetje de kern, product push (admin controls ontbreken soms ook) en keuzes gebaseerd op metrics. Geen hond gebruikt bv. die Windows N versies, zeker geen bedrijven. Die hebben vaak toch eigen build en stoppen daar zelf - indien gewenst - Chrome oid in.

Het integratie-vraagstuk is niet nieuw, maar ken geeneen bedrijf wat zit te wachten op met web-based LibraOffice z'n documenten uit NextCloud storage via Teams te bewerken, en zijn vaak OSS evangelisten, danwel bedrijven die de Calimero uithangen en daarbij een veronderstelde vraag vanuit de markt proberen te pluggen.

PS: Voor iemand die bij marketing en communicatie werkt van betreffende toko maak je wel erg veel d/t fouten, of zijn dat Duitse invloeden :)
Ja, ik woon in Duitsland en schrijf eigenlijk nooit meer Nederlands... Zucht.
Daar heb je er weer een die verondersteld dat iedereen teams gebruikt. Wat een slecht product is dat als je ziet hoe het met bandbreedte omgaat.
Ondanks het marktmisbruik kiest de Duitse overheid toch over nextcloud. Lijkt me dat ze dan toch niet zo een macht hebben ?
Ik gebruik al ruim een jaar met veel plezier dagelijks nextcloud, bedankt voor jullie werk. _/-\o_
Zodra je 50% of meer marktaandeel hebt mag je niet meer doen wat je wil:
https://www.rijksoverheid...economische-machtspositie
Dit zou waar zijn als je geen monopoliepositie zou hebben.
Microsoft bouwt vooralsnog op een vrij logische wijze zijn service uit, en maakt het voor de gebruiker makkelijk, als je daar als concurrent achteraan hobbelt en niet met een degelijk alternatief komt dan vind ik het persoonlijk onzin dat ze deze klacht indienen. Kom met een goed alternatief en mensen gaan nadenken. Ik ben zelf ook een Nextcloudgebruiker en vele met mij, maar verbeter jezelf inplaats van te klagen. Als het beter is stappen mensen vanzelf over.
Om eerlijk te zijn, je wordt heel hun ecosysteem door je strot geramt. Je moet echt truckjes uithalen om er onder uit te raken. Andere bieden ook services aan, maar die zijn niet in zo'n dominante positie. (google, apple, ...)
Onlangs Windows 11 erop gezet. Met een install van chrome en mijn andere programs had ik hier helemaal geen last van.
Doe maar een keer een Google search of maps of mail met een andere browser dan Chrome.

Probeer maar eens een tijdje een iPhone of iPad te gebruiken zonder iCloud account.

Andere partijen proberen ook gewoon hun andere diensten te pushen. Moet gewoon kunnen zolang ik maar voor iets anders kan kiezen als ik dat wil.
Onzin, Google is even dominant met Android op de mobile markt, en probeer de google services of google drive maar te vermijden, ook dat is zonder truckjes amper te doen
Dat ben ik dus compleet niet met je eens, ik heb Office 2016 en verder geen gezeur dat ik Onedrive moet gebruiken of dat ze het opdringen. Het wordt één keer gevraagd en daarmee is het klaar. Op een Apple device is iCloud hetzelfde verhaal.

Verder ben ik het ook wel met @i-chat eens, ik heb liever dat ze wat ruimer gaan denken en andere samenwerking zoeken. Wees creatief in plaats van te zeuren dat anderen eerder waren en een naadloos systeem aanbieden. Zoals ik zei, kom met iets beters en mensen stappen over.
Dat is echt het probleem niet. Integreren is best, doen wij ook. Maar kijk hoe het met Edge gaat - ook als je een andere browser installeerd en als standaard instelt zie je nog steeds regelmatig plotseling Edge opduiken. Met OneDrive pushen ze het ook.

Dat is misbruik van je dominante positie, niet eerlijk concurreren met een beter product.
De regeling van de EU heeft niet gezegd dat Microsoft geen reclame meer voor hun browser mag maken binnenin de omgeving van Windows, zolang de consument zelf mag beslissen. Dit is nog steeds het geval.
en hoe is dit anders als Chrome of Google drive op Android?
Android is ook een Defacto monopolie op mobile devices
Nextcloud concurreert ook niet met een beter product. Het is op z'n best hetzelfde als OneDrive. Dat is dus simpelweg vechten tegen de bierkaai. Als Nextcloud zich niet weet te onderscheiden kan de integratie nog zo goed zijn, dan zal iedereen zich toch afvragen waarom ze over zouden moeten stappen. OneDrive hebben ze vaak al inbegrepen bij de licentie. Of dat eerlijk is, is een andere discussie, maar het is nog steeds geen sterk argument voor Nextcloud.
Hoe wordt onedrive gepushed? Ik heb dit eenmalig geweigerd en heb er sindsdien geen last meer van. Edge is irritant, idem voor Chrome trouwens.
Er blijft altijd een wolkje in je tray staan en OneDrive staat ook in elk explorer-venster in de linkerbalk met mappen. Als je een keertje naast klikt krijg je direct een login-prompt voorgeschoteld. Volgens mij kreeg je het bij sommige "ongerelateerde" acties ook nog te zien maar dat weet ik niet meer, ik heb het ondertussen al een tijdje gedeïnstalleerd. Dat was echter een tijd terug nog niet mogelijk waardoor je met powershell aan de gang moest, en toen is het volgens mij een keer teruggekomen na een feature update. Vind ik wel een beetje pushen. Maar hoe dan ook wordt het zeker bij de installatie en eerste inlog getoond. Mensen die nog geen cloud provider hebben maar dat wel willen zijn dan nauwelijks geneigd op zoek te gaan naar iets anders, want ze "hebben het toch al".
Aan de andere kant komt iOS ook met iCloud spul en pushed Google hun meuk via Android.

Probeer op Android maar eens Gmail te gebruiken met een app die niet uit de Play Store komt.

Windows is bij consumenten al enige tijd niet meer de grootste speler. Beetje cru om het dan bij Windows te willen verbieden terwijl anderen er mee weg komen.
Dit argument heb ik vaker gezien en is natuurlijk een beetje flauw: "omdat concurrent X het ook doet is het prima" :P. Het doel is een (voor zover mogelijk) gelijk speelveld voor iedereen, niet een ongelijk speelveld voor iedereen waarbij de grootste partijen oneerlijke voordelen hebben en naar elkaar kunnen wijzen zodra we daar iets van vinden. Of er sprake is van een oneerlijke situatie zullen we zien.
precies dit,

Ik zou maar wat graag willen kijken naar een oplossing op windows of (in mijn geval op macOS) om een degelijke storage provider te hebben die opslaan in alternatieve locaties mogelijk maakt.

hetzelfde geldt een beetje voor samenwerken.. ik kan in office alleen samenwerken als het een onedrive document is. waarom werkt het niet in google drive, icloud of nextcloud?

Tegelijkertijd denk ik dan wel eens, zoek dan meer samenwerking met de devs van bijvoorbeeld LibreOffice kijk of je hen zover kunt krijgen dat ze bepaalde samenwerkigns-features zo kunnen opbouwen dat het met jouw platform samengaat.

Mijn gedachte gang is een beetje deze:

ik wil samenwerken EN ik wil degelijke gramatica add-ins (luguagetool pro)
in MS office werken beiden, in LibreOffice werken beiden NIET ...

Ik denk oprecht dat NC erbij gebaat zou zijn als ze
>> mail services aan hun diensten zouden toevoegen, zodat je in één klap van MS / Google / etc af kunt stappen
>> een goede offline (met online intergratie) office pakket zouden vinden / releasen / forken / kopen / bouwen ...
Precies wat @Superstoned ook zegt: een service aanbieden is prima, integreren met andere services ook prima, maar ga niet, als een gebruiker de keuze heeft gemaakt voor een concurrerende oplossing, alsnog je eigen producten en services lopen pushen.

Dat laatste kunnen ze bovendien alleen maar doen omdat ze ook het OS leveren waar de meeste mensen gebruik van maken. Microsoft maakt dus misbruik van hun dominante marktpositie op de desktop om hun eigen diensten aan te prijzen ten koste van de oplossingen van concurrenten en dat zijn oneerlijke handelspraktijken waar tegen opgetreden dient te worden.
De desktop is dan ook wel een behoorlijke specifieke markt.

Om het bij populaire autotermen te houden, heb je het dan niet over de "automarkt" als geheel, maar heel specifiek de 4WD off-road markt (bv).

De "desktop" markt klopt al een tijdje niet meer, het is de "personal computing" markt en die omvat ook smartphones, tablets, laptops, AIO's en meer. Dan is Microsoft ineens <50% van die markt, Android is groter en Apple loopt dan ook niet heel ver achter. Als Microsoft dit tactisch aanpakt, heeft deze aanklacht maar heel weinig kans van slagen.

Op dit vlak is Microsoft nu al een tijdje best rap markt aan het kwijtraken. Google komt ook met die shit weg. Bijvoorbeeld: ik krijg veel vaker in mijn neus gedrukt om Chrome te gebruiken, dan dat mijn Windows loopt te drammen of ik toch liever Edge wil gebruiken zodra ik Firefox opstart.

Ik ben het eens met Nextcloud verder, maar dit soort marktmisbruik gedrag moeten we veel breder gaan aanpakken. Elke keer individueel achter specifieke spelers aan gaan schiet ook geen reet op.
Ik ben het grotendeels met je eens, zeker met je conclusie. Ik herken mezelf echter niet in wat je zegt over dat Google Chrome aan raad als ik op mijn Android smartphone Firefox op start, dat gedrag zie je volgens mij toch wel uitsluitend op de Windows desktop/laptop pc met Windows 10 of 11.

Op mijn Android telefoon heb ik over de integratie met Nextcloud niets te klagen en wordt me niet opdringerig Google Drive aangeraden als ik een foto op wil slaan in de cloud. Je kunt op Android zelfs Nextcloud aanwijzen als cloud-locatie waar genomen foto's automatisch bewaard moeten worden, in plaats van Google Photos/Drive.

Google heeft er wel een handje van om met banners en links op hun zoekpagina Chrome aan te raden als je deze opent in een andere browser, dat is zeker irritant. Wat mij betreft mag dat ook aangepakt worden inderdaad.
Chrome wordt inderdaad binnen Google's omgeving overal in je gezicht gedrukt.

Of probeer een gmail adres op Android maar eens te gebruiken met een app die niet uit de Play Store komt. Is onmogelijk.

Google misbruikt hun andere platformen en diensten om hun andere spul aan te smeren.

Microsoft doet +/- hetzelfde met o.a. Edge binnen hun platformen.

Dit soort praktijken zouden als geheel aangepakt moeten worden.
Dat de desktop markt volgens jou te specifiek is vind ik al een behoorlijk wankele statement

Als ik aan de desktop markt denk dan is dat eigenlijk gewoon de productivity markt
Devices waarop je aan het werk bent met office en andere bestanden

Ik niet dat er veel mensen zijn die hun werk doen op een Android telefoon of tablet

Dan hou je dus laptops en pcs over (dat je aio hier apart nemt laat wel zien dat je de context niet goed door hebt)

In dit segment zie ik dus geen Android laptops of pcs, misschien een enkele verdwaalde ipad, en verder allen Windows pcs, macs en chromebooks

Geen van deze drie is eenvoudig goed te integreren met een nextcloud

Dus daar mag je best over klagen en dat doe je dan liefst bij één partij om precedent te scheppen om dan later met een uitspraak in de hand bij de andere 2 aan te kloppen

Maar waar Google nog wel weg komt met zijn online only tools gaat dat voor NC zeker niet lukken vooral omdat het geen totaal oplossing is

Dan vrees ik dat zelfs met een veroordeling in de hand je het niet gaat redden
Je hebt het niet helemaal begrepen. Het speelveld is niet gelijk.
Klagen ze dan ook Apple en Google aan?
Die hebben ook hun eigen OS en Cloud.
Dat wat ik dacht ook. Amazon is veel groter dan Microsoft of Google met zijn AWS.
Teams is eigenlijk niet zo best, ik wacht dat er iets anders uitkomt.
Of zijn die bedrijven tegen werken de integratie van alternatieve oplossingen? Ja dan het is wel de goede case.
Dat een EU medewerker naar Microsft ging is inderdaad fishy. Ik zou daar wel een onderzoek doen - klinkt als een bribe (indirekt). Niet dat ik verbaasd ben - EU mensen hebben geen controle noch verantwoorden aan de mensen. Dus als een sterke land - Duitsland - eits doet om eigen belangen te beschermen, tegen die kartel - vind ik prima.
Er zijn geen "gebruikers" die op AWS zitten zonder absolute bewuste keuze.
M$ is een "keuze" als je een computer koopt. Keuze als in het zit er al op, keuze als in de defacto standaard OS voor de gebruikelijke applicaties in het bedrijfsleven....
Google (Android) is de mobiele markt die gedeeld wordt met Apple.. en nog een handje exoten.
Wil je een beetje mee kunnen met de rest van de bewoners van deze planeet, dan "kies" je een Android of een iPhone/Pad.
Dan is er nog de "bewuste keuze" voor Apple MacStuff. Eerste.. door onderwijs in de grafische sector is iets anders op de een of ander manier niet meer mogelijk.. onderwijs als verkapte vendor lock in. Tweede, zogenaamde bewuste en zelfverklaarde intelligente consumenten vinden het wel fijn staan naast de nieuwe bank.

Kunnen we allemaal niet zo om heen. Punt is de applicaties. De gebruikers applicatie markt wordt grootdeels beheerst door alles wat op een M$ kan draaien. De werkplakapps is de nieuwe goudmijn van M$. Dus daar moet het gebeuren. Dus daar moet zoveel mogelijk afgeweken worden van de algemene standaards zodat niemand daar ook maar iets mee kan. Daar waar ze zelf nog geen slimmigheidjes hebben (aangekocht) vind je nog integratiemogelijkheden... daar waar ze al zelf iets hebben binnengeprakt wordt het ineens een stuk moeilijker. Simpelweg alleen al omdat de zut in de Cloud staat en ik niet zomaar overal bij kan. Ik kan geen slimmigheidjes meer maken zonder dat M$ meedoet/lift/misbruikt... vervolgens kopieren ze je slimmigheidje (en als je geluk hebt kopen ze het van je, maar liever niet).

Mijn grootste moeite heb ik met het beginsel over mijn eigen data. Ik kan alleen bij mijn eigen data op de manier zoals M$ dat wil. En dat staat mij gruwelijk tegen.
Sinds een korte tijd ben ik werkzaam op een school als systeembeheerder en ik vind dit een enorm goede zaak. Microsoft heeft momenteel te veel macht waardoor veel mensen automatisch de voorkeur hebben voor Windows en MS Office. Dit is naar mijn mening een hele slechte zaak omdat het simpelweg te gecompliceerd is om te beheren (op een school) en het beleid van Microsoft (denk aan drastische updates of producten die niet goed met elkaar samenwerken) niet goed is voor stabiliteit. Google is daarin niet veel beter, maar zij hebben tenminste nog een product waar ik wel het idee bij heb dat het gericht is op educatie.

Zelf pleit ik er daarom ook voor om zoveel mogelijk te experimenteren met Linux, office pakketten en (on-premise) cloud services die open source en/of gratis zijn. Zo kan de gebruiker er aan wennen dat er ook andere, en misschien ook betere, opties zijn dan de Big Tech bedrijven. Ik weet zeker dat er meer tijd en geld over blijft als er in het onderwijs, maar ook bij bedrijven, meer gekeken wordt naar alternatieven op de Big Tech bedrijven.

Geweldig initiatief van Nextcloud en andere bedrijven!
omdat het simpelweg te gecompliceerd is om te beheren (op een school)
Die volg ik niet helemaal. Het is juist oneindig veel makkelijker geworden.
Oneindig veel makkelijker geworden tegenover wat?
Naar mijn idee is Microsoft juist vele malen gecompliceerder geworden, je hebt voor Microsoft veel tijd nodig om het goed te beheren (en de kennis daarvoor te onderhouden) terwijl je het grotendeel van de functionaliteiten niet gebruikt. Google daarintegen is veel simplistischer en overzichterlijker waardoor het veel minder tijd kost om goed te beheren.
Je kunt MS ook enkel cloud only gebruiken natuurlijk zoals Google.
Wellicht dat mensen voor Windows kiezen omdat het ver uit het beste voor ze werkt. Linux desktop is al jaren afgeschreven voor de consument. Dat werkt vaker niet dan wel, zeker als je verder niets van computers af weet. Dit soort gebruiker zit niet te wachten om een terminal te moeten openen om software te installeren.

Een gebruiker moet niet wennen aan Linux. Linux moet out off the box werken voor alle gebruikers en niet enkel power users.

Alternatief is dan een Mac. Maar dat is de ene duivel voor de andere vervangen.

[Reactie gewijzigd door gedonie op 26 november 2021 18:35]

Ik snap je veronderstelling maar dit is niet mijn ervaring. De meeste gebruikers zijn gewend aan de problemen van Windows en andere Microsoft producten. Ik kom sinds ik systeembeheerder ben steeds meer de problematiek van Microsoft tegen. Tevens is Linux juist sinds de laatste jaren een steeds beter alternatief aan het worden met (driver) ondersteuning die inmiddels niet ver meer af zit van Windows. Google eens naar Linux Desktops dan zal je erachter komen dat er heel veel linux distributies zijn met volledige desktop ondersteuning en "app store" die gebruikt kunnen worden zonder de terminal.

En een gebruiker moet wennen aan iets nieuws. Je kan niet verwachten dat een gebruiker niet hoeft te wennen aan Linux, Microsoft voert ook vaak genoeg drastische veranderingen door.

Ik ben zelf erg tevreden met Zorin OS en heb daar al verschillende pilots mee gedraaid waar de gebruiker geen enkele moeite had om zijn dagelijkse taken op uit te voeren.
Wij bieden whatever platform de klant ook maar voor kiest. Zo hebben we eerder dit jaar een setje Chromespul bij een klant neergezet.... Die wacht van ellende tot het spul is afgeschreven en ze weer terug kunnen naar Windows.

Zelf ben ik groot fan van Debian en heb ik een hele waslijst verschillende distro's gebruikt de afgelopen 15-20 jaar..... Ik raad het elke niet-Tweaker nog steeds af. Wat een ellende zodra je wel tegen problemen aan loopt. Niet heel ongewoon dat je complete filesystem corrupt raakt door een unexpected powerloss of dat je uren mag gaan lopen eikelen na het uitvoeren van een apt update && apt upgrade, omdat 1 of andere random package niet meer lekker werkt met jouw stukje software.

MacOS is me toch een hork van een systeem als je daar tegen problemen aan loopt, holy moly. Elke ITer om me heen moet er bijna van huilen zodra die een klant met een Macbook moet gaan ondersteunen en troubleshooten. Nu ligt dat deels aan de software zelf, maar ook dat is deels Apple's verantwoordelijkheid.

Iets met 3x DEVELOPERS.

Microsoft heeft het gewoon beter voor elkaar voor de gemiddelde gebruiker en stopt er ook gigantisch veel moeite in om te zorgen dat al die software een beetje stabiel en fatsoenlijk blijft draaien. Windows is ontzettend 'idiotproof' gemaakt en heeft zichzelf links en rechts ingedekt tegen rare edge case problemen. Zowel Linux als MacOS nemen nog niet eens een fractie van de moeite om bepaalde API features jaren na dato nog een beetje te ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door batjes op 26 november 2021 19:52]

Mijn opmerkingen komen uit eigen ervaringen. Ik heb jaren Linux desktop gedraaid, maar moet toch echt regelmatig naar de terminal grijpen omdat iets in de UI niet goed ging. Daarnaast zijn er voor populaire apps ofwel geen Linux varianten of lopen deze hopeloos achter in vergelijking met Windows of Mac.

Recentelijk zijn ze bij LTT op YouTube een experiment gestart waarbij 2 mensen hun thuis pc omzetten naar Linux. Dit bevestigd helaas mijn beeld dat Linux gewoon niet geschikt is voor de gemiddelde gebruiker.
Gemiddelde gebruiker...LTT? ;)

[Reactie gewijzigd door archit3cct op 27 november 2021 07:23]

Ik heb ook nas met 1.000000.00000.00000 TB aan ssd's thuis staan :+
Ik herken dit totaal niet. Ik installeer Ubuntu bij al m'n digibete familieleden met oude hardware juist omdat het voor simpele taken (browsen, foto's kijken) altijd werkt en updates snel en simpel geïnstalleerd worden via één centrale plek. Toen ze nog Windows hadden had ik er veel meer omkijken naar, nu niet/nauwelijks.
Minder macht bij grote bedrijven kan ik een heel eind achter staan, maar ik heb er heel grote twijfels bij of het beheer van software in een schoolomgeving (of waar dan ook) makkelijker of goedkoper wordt als je één leverancier met 10 geïntegreerde pakketten vervangt door 10 losse leveranciers.

Het zou kunnen hoor, maar ik denk dat je de business case ook goed de andere kant op kan maken.
Google staat niet voor informatie geven maar aan informatie verspreiden en dat alles weer terug nemen + rente en gratis producten hebben vaak een hoger prijskaartje dan een kwaliteit product waar je voor afrekent.

Gratis producten zijn vaak minder aansprakelijk want dat staat dan in het akkoord om het gratis te kunnen gebruiken en daarom wordt er vaak en terecht voor een product met licentie gekozen.

Ben serieus benieuwd als jij ooit zelf een tech bedrijf zou hebben dat jij dan aan klanten goedkopere of gratis alternatieven verkoopt in plaats van jouw eigen product en of services om het experimenteren te promoten.
De laatste keer dat ik nextcloud gebruikte (6 maanden terug) had nextcloud geen features die in de buurt komen van diensten van Microsoft.
Ik zie geen reden dat dit serieus een probleem is die Microsoft veroorzaakt. Als het een ware concurrent is kan ik me hier meer bij voorstellen maar nextcloud komt in mijn mening niet in de buurt. Het is meer een uitgebreidere self hosted dropbox.
eigenlijk zijn er maar een paar dingen die in het pakket werkelijk ontbreken. (vergelijkende met een E3)

stand alone mailclient en calendar app: aanrader - Thunderbird
stand alone office suite: aanrader - LibreOffice

voor de rest is er praktisch voor alles dat ook in M$ 365 zit een add on:
https://apps.nextcloud.com/
Zelfs OneDrive is te integreren.
LibreOffice kan wél in de browser (LooL/Collabora)

Oh en wat er ook niet persé inzit.. een Cloud. Die regel je zelf.

Voor de rest is zo'n beetje alles wat er in en eruitgaat en hoe je zeken aan elkaar knoopt allemaal gebaseerd op open standaards. Koppelen aan andere services enzovoorts is daarmee peanuts.

Zou M$ ook zo inzetten op open standaards en api toegang, dan zou ik blij zijn, maar dat doen ze dus niet. En waar ik geen api toegang heb met NextCloud ben ik nog steeds in staat die zelf te maken of anderszins bij mijn data te kunnen.

En ook wel leuk.. je schrijft je eigen EULA's.
Ach ja het wordt een standaard in plaats van door een goede kwaliteit en prijsverhouding van jouw product en services zelf iets op te bouwen menen sommige dat hun even kunnen concurreren door de Concurrentie te laten onderzoeken en mogelijk voor het gerecht te slepen..

Microsoft is ook ooit eens begonnen met weinig en toen was er misschien niet zoveel Concurrentie in de computer en internet wereld maar toen moest het ook van de grond opgebouwd worden en nu plukt MS hun vruchten.

Net als het gezeur over Valve hun marktaandeel in die tijd was er niets zoals Steam terwijl er genoeg waren die in staat waren geweest om hetzelfde op te bouwen en het niet gedaan hebben en nu worden Pioniers voor onderzoeken en gerechten gesleept.. het is triest.
Aan de ene kant hebben ze gelijk, aan de andere kant ... Apple heeft al zo weinig concurrentie en Microsoft zwakker maken zal dat alleen maar erger maken (hetzelfde probleem wat ik heb met Google zwakker maken).

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 26 november 2021 17:40]

[zeur mode aan][recent voorbeeld]
Een kennis heeft begin deze week een nieuwe computer gekocht. Opgestart en ik had gewaarschuwd dat ze daar het makkelijkst meteen hun microsoft/msn/hotmail/outlook account voor kunnen gebruiken, dan gaat dat allemaal soepel met windows 10 en ook de meteen maar aangeschafte office 365. Het lijkt te werken. Office staat er op en werkt. Outlook werkt allemaal makkelijk.

Nu de gegevens van de oude pc overzetten. Omdat de oude was gecrasht heb ik mijn best gedaan om de documenten en foto's van de oude pc af te halen, bij elkaar zo'n 80 GB gegevens. Met een externe harddisk de gegevens terug gezet op de machine maar alle jezus wat gaat dat traag. Zal het aan de antivirus liggen? Na een uurtje een foutmelding..... ONEDRIVE zit VOL....?????

Blijkt dus in het hele proces ook onedrive te zijn geïnstalleerd en geactiveerd om de documenten en de foto's automatisch op internet te zetten.... Wel ergens een vraag zien langs komen om onedrive in te richten maar dat kon ook later stond er...
mja, er is wel een verband - die deelstaat gaat ook Nextcloud uitrollen ;-)
Beetje OT wellicht maar het viel mij op dat ik na het installeren van de 21H1 update van W10, toch /weer/ de vraag kreeg of ik toch nu misschien nu wel Edge & Bing wilde gebruiken. Met uiteraard de defaults op Edge/Bing gebruiken. Ik snap niet hoe M$ dit er toch STEEDS WEER doorheen weet te drukken.

Ref: Screenshot

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 28 november 2021 11:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee