Samsung begint in maart met massaproductie 14"-90Hz-oledschermen voor laptops

Samsung Display begint in maart met de massaproductie van de oledschermen bedoeld voor laptops. Het gaat om schermen met een diagonaal van 14 inch en een verversingssnelheid van 90Hz.

In maart begint de productie van deze schermen in 'erg grote aantallen', zegt Joo Sun Cho, de ceo van Samsung Display. Het bedrijf wil hiermee de concurrentie aangaan met 120Hz-lcd-schermen voor laptops. Volgens Samsung Display zullen 'meerdere wereldwijde it-bedrijven' naar verwachting nog dit jaar komen met nieuwe laptops met de te produceren 90Hz-oledschermen. Om welke fabrikanten het precies gaat, zegt de beeldschermenmaker niet.

Het lijkt te gaan om een scherm met een 16:10-verhouding en een resolutie van 2880x1800 pixels. Lenovo liet tijdens de CES namelijk weten te werken aan een versie van zijn Yoga Slim 7i Pro-laptop die is voorzien van een 14" 90Hz-oledscherm met die specificaties. Dat scherm is volgens Lenovo afkomstig van Samsung. Ook komt er een Lenovo Thinkbook met een optie voor een 14"-oledscherm. Waarschijnlijk betreft dit hetzelfde Samung-paneel. Andere fabrikanten hebben nog geen laptops met 14"-oledpaneel aangekondigd.

Het was al duidelijk dat Samsung Display meer oledschermen voor laptops gaat maken. Er komen meer uhd-, qhd- en fhd-varianten, met diagonalen van 13,4", 14" en 16". Het bedrijf verwacht een verkoopgroei van 500 procent. De fabrikant maakte nog niet duidelijk welke paneelgroottes welke resolutie krijgen.

Momenteel zijn er nog maar weinig laptops die over een oledpaneel in plaats van een lcd beschikken. Een aantal uitzonderingen zijn de volgende laptops, waar Tweakers reviews over heeft gepubliceerd: HP Envy 15, ASUS ZenBook Flip S, ASUS ZenBook Pro Duo en een BTO-laptop. Deze hebben allemaal oledpanelen van Samsung Display met een 4k-resolutie.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-01-2021 • 10:32

30 Linkedin

Reacties (30)

30
30
13
0
0
16
Wijzig sortering
Hoe zal dit gaan werken met burn-in? Neem bijboorbeeld het Windows-logo links onderin dat altijd wit is - feller verlicht dus, waardoor die pixels zomaar harder achteruit kunnen gaan. Kijk je straks een film en zie je nog steeds dat logo overal instaan.

Bij mobiele telefoons is dit ook een ding, maar minder een issue lijkt me omdat de nav buttons en notificatiebalk niet altijd in beeld hoeven te zijn of een andere kleur hebben.
Hoe zal dit gaan werken met burn-in? Neem bijboorbeeld het Windows-logo links onderin dat altijd wit is - feller verlicht dus, waardoor die pixels zomaar harder achteruit kunnen gaan. Kijk je straks een film en zie je nog steeds dat logo overal instaan.
Dat risico is er gewoon altijd als je pixels onafhankelijk van elkaar kunnen degraderen.
Bij mobiele telefoons is dit ook een ding, maar minder een issue lijkt me omdat de nav buttons en notificatiebalk niet altijd in beeld hoeven te zijn of een andere kleur hebben.
Je balk onderin kan je gewoon (auto)hiden hoor.
[...]
[...]
Je balk onderin kan je gewoon (auto)hiden hoor.
Laat dan direct dit de setting zijn bij het kopen van een OLED variant. Want meer dan 90% van de keuken-gebruikers weet niet hoe je dit moet doen. En zullen dus gewoon doorblijven gebruiken van een reguliere startbalk. De 10% de IT, etc zullen dit ongetwijfeld wel weten.

Dus als er niks gedaan wordt zul je het alsnog blijven hebben inbrandingen.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 21 januari 2021 10:47]

Want meer dan 90% van de keuken-gebruikers weet niet hoe je dit moet doen.
Klopt maar 90% van de keuken-gebruikers koopt geen high end apparaat met high end scherm.

Ik denk dat kopers van dit soort laptops hele specifieke gebruikers zijn die weten wat ze zoeken en dus prima zelf oplossen en dat ook willen want ze zijn zich er wel van bewust.
Denk dat er veel mensen zijn die een toestel kopen voor het design. Heb in mijn omgeving al meerdere mensen een Macbook zien kopen omdat het mooi is en goed werkt. Ze gebruiken deze vervolgens enkel voor internet (streaming) en Microsoft Office. Recent nog 2 Mac's vervangen en ze kunnen overtuigen om voor een Surface laptop te gaan, ook al is dat nog steeds overkill.

Zo'n mensen willen gewoon een fancy toestel dat goed werkt en kijken naar een mooi design, scherm van goede kwaliteit en lange accuduur, zaken die ze kunnen zien en merken dus. Dat er een Intel of AMD processor in zit en welk type RAM maakt voor hen niets uit.

Ze hoeven heus niet te weten dat het scherm OLED is én wat dat inhoud qua techniek / burn-in.
Een surface laptop go mag ik hopen dan?
Anders had je net zo goed een MBA M1 kunnen kopen. Veel sneller apparaat en ze hoeven niet alles weer opnieuw te leren.
Zo'n mensen willen gewoon een fancy toestel dat goed werkt en kijken naar een mooi design, scherm van goede kwaliteit en lange accuduur, zaken die ze kunnen zien en merken dus.
Oke dan hoop ik dus ineens niet meer dat je voor de surface go bent gegaan want die is in die opzichten juist niet heel best.
21 januari 2021 11:02
Denk dat er veel mensen zijn die een toestel kopen voor het design. Heb in mijn omgeving al meerdere mensen een Macbook zien kopen omdat het mooi is en goed werkt.
Dit ben ik volledig met je eens. Design is ook wat waard. Vooral ook omdat Apple niet bezuinigt op de behuizing (zeer stevig), trackpad (mega nauwkeurig en groot), audio en accuduur.
Ene was wel een Surface Laptop 3, omdat die een 15" wou hebben.
Het design (zwarte kleur genomen) en het gewicht was voor hem doorslaggevend.. Klant is koning :)
Vond het wel een prettig en snel toestel tijdens de installatie, alleen het scherm (reflectie) was verschrikkelijk vanaf er een beetje omgevingslicht is.
Ik denk dat tegen de tijd dat OLED-schermen standaard worden, dat Windows wel met een OLED-veilige modus komt. Sowieso is de tablet-modus al 10x beter voor OLED schermen.
OLED-veilige modus, pff, geloof je het zelf? Windows is na bijna 6 jaar nog steeds bezig om Control Panel over te zetten naar de Settings app.
Balk verbergen is inderdaad een optie maar mijn alle mijn applicaties run in fullscreen of splitscreen waardoor er rechts in de hoek altijd de knopjes staan voor sluiten maxen en minnen. Waardoor die weer zullen inbranden bij extreem gebruik.

Het nadeel is van een monitor die heeft van een langere aan-tijd per sessie dan een telefoon. Plus Android heeft kleine dingen ingebouwd voor het voorkomen/vertragen van inbranden.
Je balk onderin kan je gewoon (auto)hiden hoor.
mm.. verplicht worden één van de meest irritatie opties in Windows aan te zetten... dan maar geen OLED
Waarom is het zo irritant dan?
Omdat het niet goed werkt. Ofwel komt de taakbalk tevoorschijn wanneer je hem niet nodig hebt en wanneer je em dan wel nodig hebt moet je veel te lang wachten of met je muis beginnen schudden om er toch maar beweging in te krijgen.

(Sommige programma's schalen hun eigen constant omdat ze niet goed gemaakt zijn en niet voorzien zijn op een taakbalk die verdwijnt en terug komt of ze zijn nooit volledig fullscreen en houden zelf onderaan ruimte vrij.)

Dit is natuurlijk wel een persoonlijke mening op basis van persoonlijke ervaringen.
ah oke. ja dat klinkt wel irritant.
Sommige programma's schalen hun eigen constant omdat ze niet goed gemaakt zijn en niet voorzien zijn op een taakbalk die verdwijnt en terug komt of ze zijn nooit volledig fullscreen en houden zelf onderaan ruimte vrij.)
Maar dit zou windows toch gewoon als overlay moeten tonen en niet aan de programma's overlaten om er mee te dealen?
Ik vind het ook irritant, ik zou alleen niet uit kunnen leggen waarom precies. Is ook weinig relevant of een ander dat begrijpt of begrip voor heeft, want het heeft alleen invloed op mij en jij hoeft niet hetzelfde gevoel te delen ;)

Op Windows toon ik dat ding dus altijd behalve bij fullscreen apps natuurlijk, daar is het ook een vrij dun/subtiel balkje en zit het ook niet snel in de weg.

Op mijn macbook moet ik het helaas autohiden omdat dat ding daaronder vrij lomp is (ik weet dat het instelbaar is in grootte) en daarmee een forser deel van mijn scherm gebruikt en niet netjes in de hele breedte is getrokken waardoor je een strook wallpaper krijgt onder je apps. Dus dan maar wel autohiden.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 januari 2021 12:29]

Ik vind het ook irritant, ik zou alleen niet uit kunnen leggen waarom precies. Is ook weinig relevant of een ander dat begrijpt of begrip voor heeft, want het heeft alleen invloed op mij en jij hoeft niet hetzelfde gevoel te delen ;)
Dat was ook helemaal niet het punt, Ik gebruik al jaren geen windows meer privé en zakelijk heb ik ook een mac, dus ik zou echt geen idee hebben wat en waarom het irritant zou zijn. Is gewoon oprecht uit interesse, want ik kan me niks voorstellen bij de functie, anders dan dat het handig kan zijn voor meer screen real estate.
Op mijn macbook moet ik het helaas autohiden omdat dat ding daaronder zo ontzettend lomp is en anders een (itt windows) fors deel van mijn scherm gebruikt en altijd heel veel ruimte reserveert wat apps dan niet kunnen gebruiken. Helaas reageert dat ding altijd traag of helemaal niet en dan moet ik 6x met mijn muis dat ding proberen te activeren...
Ik ben nog steeds op zoek naar een mogelijkheid om het ding helemaal uit te zetten. Gebruik het dock eigenlijk nooit. Spotlight is veel sneller.
Sorry de intentie is nooit helemaal duidelijk, ik voorzag een eindeloze discussie aankomen, maar daar zat ik dan naast.

Zelf ben ik een vrij luie computergebruiker dus als ik alleen mijn muis kan gebruiken dan doe ik dat (kan ik met mijn linkerarm mijn dikke kop ondersteunen), ik heb ook heel weinig apps die ik gebruik en die heb ik dus allemaal in die dock gezet, en wisselen doe ik doorgaans met een knop op mijn muis (weet niet hoe het heet maar die thumb-preview van alle open apps), en dat mis ik dan weer in Windows.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 januari 2021 12:47]

Mobiele telefoons (smartphones) hebben hier gewoon veel minder last van omdat die schermen niet aan één stuk door aan blijven staan voor bv. 6 of 8 of zelfs meer uur per dag. Je bekijkt je smartphone x aantal keer voor maar x aantal minuutjes en nu en dan zit daar een wat langere periode tussen.

Ik snap de overgang naar OLED voor laptops en monitors ook niet goed zo lang er een risico voor burn-in is. Ik zou niet graag elk jaar (of elke twee jaar) mijn paneel laten vervangen of een nieuwe laptop of monitor kopen gewoon omdat er burn-in is.

De producenten moeten dus veel vertrouwen hebben in hun panelen dat deze weinig last zullen hebben van burn-in, want anders zouden ze die stap toch niet zetten?
Hoe lang het scherm aan een stuk door aan staat is niet zo belangrijk. Het gaat puur om de totale brand-duur (per subpixel) bij AMOLEDs.

Ik denk dat je bij mobiele schermen minder problemen hebt omdat er minder statische beeldelementen zijn. Zelfs de knoppen onderin het scherm zijn niet altijd in dezelfde kleur, en kan je ook uitzetten. Het enige dat echt statisch is, is de balk bovenin en ook die verdwijnt tijdens full screen apps.
En dat is voor je pc anders? spelletje spelen, film kijken, browser openen? zolang iemand zijn laptop goed gebruikt is Burn-in echt geen probleem. https://www.youtube.com/watch?v=nOcLasaRCzY Deze meneer heeft 2 jaar geleden een test gedaan en als ik het me even goed herinner moet je het echt bont maken om op een televisie scherm in deze tijden Burn-in te veroorzaken.

Als je van plan bent een laptop met een Oled scherm alleen voor office activiteiten te gebruiken dan zou ik het sterk afraden. Dat is de enige scenario waar ik me kan bedenken dat je voor een langdurige tijd per dag 1 de zelfde scherm aan hebt en waar balken op de zelfde plek staan voor lange tijd.
Als je van plan bent een laptop met een Oled scherm alleen voor office activiteiten te gebruiken dan zou ik het sterk afraden.
Drie keer raden waar nu juist laptops het meest gebruikt worden... voor kantoorwerkzaamheden.
Temperatuur is een belangrijke kwestie voor de levensduur en vaak de oorzaak als iets vroegtijdig inbrand. Dat is evenwel goed te voorkomen door de lichtsterkte iets terug te schroeven en laptops zullen zeker niet de helderheid van televisies gaan halen.
De boodschap is dus wachten tot de eerste laptops met deze schermen al een paar jaar op de markt zijn! :)
Hoe zal dit gaan werken met burn-in? Neem bijboorbeeld het Windows-logo links onderin dat altijd wit is - feller verlicht dus, waardoor die pixels zomaar harder achteruit kunnen gaan. Kijk je straks een film en zie je nog steeds dat logo overal instaan.
De voordelen van Oled zijn legio, maar burn-in is inderdaad een risico dat je liever niet neemt. Er zijn wel behoorlijk wat maatregelen die je kan nemen om het in windows te voorkomen. Zelf gebruik ik een C9 al ongeveer een jaar (deels) als PC monitor, voorlopig nog niet het minste effect van burn-in/retentie gemerkt. En ik denk wel dat ik dat zo zal kunnen houden. Bovendien denk ik dat je met die maatregelen ook flink op je batterij zal besparen omdat je scherm voornamelijk zwart/donker zal zijn... Maar het is niet voor de huis-tuin-en-keukengebruiker.

Zelf vind ik een béétje burn-in na enkele jaren (op mijn S7 Edge) ook helemaal niet zo erg als vanaf dag één light bleed + geen perfect zwart op LCD... In 95% van je gebruik merk je burn-in zelfs niet.

[Reactie gewijzigd door musback op 21 januari 2021 11:11]

they will deteriorate over time based
Lijkt me lastig burn in in een jaar tijd te realiseren.

Ik heb recent een CX gekocht en verwacht geen problemen te krijgen in de komende jaren. Wel maak ik me (meer) zorgen over 5 tot 10 jaar useage. Want levensduur van televisies kunnen we wel schatten op 10 jaar? En telefoons hooguit de helft? Ik maak me dus ook 0 zorgen om mijn iPhone (OLED) scherm, want die gaan relatief toch niet lang mee
Letterlijk bij iedere nieuwspost over laptops met een oled scherm is dit de vraag. Ik heb al 3 of 4 jaar een Alienware 13R3 gaming laptop met oled scherm en zero burn in. Als je fast paced shooters wil doen koop je geen oled, maar voor slow games voor senioren zoals ik (ik noem een world of warships/tanks) is oled echt schitterend en heb je GEEN last van burn in tenzij je 24/7 de taakbalk op het scherm hebt, wat een beetje vreemd is voor een gaming laptop.
De menubalk kan je gewoon automatisch verbergen en alleen zichtbaar wordt wanneer je met de muis er heen gaat, in praktijk gaan mensen dat niet snel doen natuurlijk.

Maar er zijn genoeg zaken wat je zelf kan doen om burn-in te voorkomen.
Dark modus aanzetten. Gaat meteen je accu langer mee :)
In dit artikel spreekt men over een 16:10 scherm. Bij het kijken van een film zou het logo dan in de zwarte balk onder je film komen te staan :-)

Maar alle gekheid op een pixel; OLED televisies hebben vaak een "PixelShift" functie die bij statisch beeld aangrenzende pixels in- en uitschakelt om inbranden zo veel mogelijk te voorkomen. Dit zal helpen bij statische tekst, weergave van de klok in je taakbalk en de taakbalkiconen. De start knop is iets groter dus daar zullen ze een andere oplossing voor moeten vinden. Een softwarematige oplossing waarbij het Windows logo periodiek van wit naar lichtgrijs gaat of iets dergelijks.

Prima mee te leven mijns inziens, vooral omdat de economische levensduur van een laptop 3~5 jaar is. Ik denk dat je met dit soort softwarematige oplossingen weinig last van burn-in zal hebben na 5 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee