Gerucht: Samsung gaat fabriek voor 3nm-chips bouwen in Texas

Samsung is naar verluidt van plan om 10 miljard dollar te investeren in de bouw van een chipfabriek in Austin, in de Amerikaanse staat Texas. Dat schrijft Bloomberg. Die fabriek zou in de toekomst onder andere 3nm-chips moeten gaan produceren.

Samsung is in gesprek om een geschikte locatie te vinden voor de fabriek, meldt Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme bronnen. De plannen voor de fabriek zijn nog in een vroeg stadium, dus er kan nog van alles aan veranderen, maar vooralsnog zou het plan zijn om in 2022 te beginnen met de bouw van een fabriek. De fabriek moet in 2023 opengaan, zo zou het streven zijn. Met het hele project zou een investering van 10 miljard dollar gemoeid zijn.

Volgens de bronnen die Bloomberg gesproken heeft, moet de geplande fabriek extreem-ultravioletlithografie gaan inzetten voor de productie van chips. In een reactie laat Samsung weten dat er vooralsnog geen beslissingen genomen zijn over het project. Vorig jaar kondigde Samsung aan 103 miljard dollar te investeren om in 2030 de grootste processormaker te zijn.

Met de bouwplannen voor de fabriek kan Samsung mogelijk handig gebruik maken van allerlei financiële prikkels van de Amerikaanse overheid die als doel hebben om meer hightechproductie naar de VS te krijgen, in de concurrentiestrijd met China. Ook de Taiwanese chipmaker TSMC gaat een fabriek bouwen in de VS, in Arizona. Die fabriek wordt gericht op het produceren van 5nm-chips en moet in 2024 gereed zijn.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

22-01-2021 • 15:17

62 Linkedin

Reacties (62)

Wijzig sortering
Allen tegen Trump, akkoord.
Maar dit is resultaat van zijn 'America First-policy'. Je kan het haten, maar dit trekt wel de lokale productie opnieuw aan met banencreatie tot gevolg.

Moet Europa misschien toch ook maar eens overwegen om de productie van medicatie terug te halen uit China en India... Pijnlijk duidelijk gebleken door tekorten aan medicijnen in maart/april 2020...
Wat er in werkelijkheid gebeurde is dat Aziatische bedrijven enorme subsidies kregen om zich in de VS te vestigen. Sommigen deden dat en konden vervolgens niet de juiste mensen vinden en gingen ze uit Azië halen om ze in de VS aan het werk te zetten. Daarnaast waren er nog wat trucs om Aziaten boven Amerikanen te kunnen verkiezen door bepaalde eisen aan de functie te stellen. Ook hebben die bedrijven aangegeven weer te zullen vertrekken als de subsidies stoppen.
Trump heeft dit soort "successen" gewoon gekocht met een record begrotingstekort. De gewone Amerikaan die niet verder kijkt dan de uitspraken van Trump zelf is dit "geweldig" economisch beleid. Voor de mensen die iets meer aan "follow the money" doen is het gewoon wanbeleid door economische "successen" te kopen via extra staatsschuld i.p.v. degelijk economisch beleid dat zichzelf terugverdient.
Als je het mij vraagt zou je dit niet beleid niet moet beoordelen op basis van financieel succes.
Natuurlijk is het creeeren van banen een van de voordelen die hiervoor genoemd wordt, maar uiteindelijk haal je productie weg uit landen waar je niet van afhankelijk wilt zijn.
Dat zou (in theorie) een investering moeten zijn in de stabiliteit van het eigen land, als je dat wilt moet het dus ook wat mogen kosten.
Als die mensen openlijk zeggen dat ze de productie direct weer verplaatsen naar Azië als de subsidies ophouden en als de gecreëerde banen vooral ingevuld worden door expats uit Azië, moet je je toch even achter de oren krabben of je dan het land wel dient.
En als het binnenhalen van fabrieken via massale subsidie bedoeld is als versteviging van de onafhankelijkheid van Azië, moet je dat ook als zodanig naar je volk toe communiceren en niet doen alsof je geweldig economisch beleid hebt gevoerd en te doen alsof die bedrijven in rij staan om in de VS een fabriek te openen. Dan moet je eerlijk zijn en zeggen dat je er enorm veel geld tegenaan gooit om afhankelijkheid af te bouwen. Maar dan moet je ook zorgen dat de kennis en de arbeid in de VS beschikbaar zijn zodat ze geen expats hoeven binnen te halen om de gecreëerde banen op te vullen.
Als die mensen openlijk zeggen dat ze de productie direct weer verplaatsen naar Azië als de subsidies ophouden en als de gecreëerde banen vooral ingevuld worden door expats uit Azië, moet je je toch even achter de oren krabben of je dan het land wel dient.
Bron?
Een vriend van mij die betrokken was bij de plannen voor de fabrieken in Wisconsin.
De EU gaat Trump overtreffen met een subsidie van 145.000.000.000 euro om 2nm fabricage te realiseren in Europa. Dit moet natuurlijk met internationale samenwerking tot stand komen.
Als er al ooit een fabriek komt, dan nog is het de vraag of er verder nog subdidies nodig zullen zijn voor het in bedrijf houden.
Dat zou best kunnen, maar de EU is er open over dat het om subsidie gaat. Trump deed net alsof die fabrieken en banen ontstonden door zijn “geniale” economische beleid, terwijl hij ze gewoon kocht met staatsschuld.
Hoe weet je dat dit het resultaat is van 'America First-policy'? Samsung heeft in Austin reeds al een productiefaciliteit. Dus waarom zou het door die policy komen?
Zou zeggen lees je is in de "anti china" politiek met sancties werd vrij breed gedragen in de USA door zowel republikeinen als democraten. Biden zal het standpunt wat betreft China ook niet zo omgooien zoals dat bij andere standpunten wel gedaan is.

Je kan ook lezen belastingvoordelen, want uiteindelijk gaat het alle grote bedrijven om centen. Dus terug naar USA wordt gewoon met belastinggeld betaald, of kan beter zeggen we drukken nog een paar miljard dollars bij.
Huh? China???

Samsung heeft de belangrijkste fabs in Korea en de VS. Vanaf 65nm al in Austin; 65nm is een eeuwigheid geleden.

3nm zat al in Hwaseong:
https://www.bloomberg.com...it-can-catch-tsmc-by-2022

Er wordt hier dus niets, maar dan ook helemaal niets teruggehaald. Dit hele Samsung verhaal heeft dus 0,0 met de China politiek van Trump te maken.

Ed: 1996, gouverneur George W Bush (Clinton was president): https://www.samsung.com/s...-for-samsung-electronics/

Eerder dus gevolg van de Make America Great again campagne van 1991:

https://m.youtube.com/watch?v=voMW-P9bU8I

Wat betreft Phoenix: De VS krijgen een 5nm-troostfabriek; terwijl Taiwan dan op 2nm zit; dus Phoenix is dan meer "Let' s make transistors great again". In de zin van dat alles in de VS groter is, dus tegen die tijd de transistors ook.
Wat daar gebeurt, is dat voor de nieuwste chip-nodes in de VS, Amerikaanse toeleveranciers worden vervangen door Taiwanese. Dus van de nieuwste nodes in de VS zijn de Taiwanezen dan zowel de baas als de toeleverancier; Intel is dan exit. Tot zover de MAGA-saga; waarbij 'saga' natuurlijk duidt op sprookje.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 januari 2021 16:18]

Het is in dit geval anti China politiek vanuit Korean en Samsung. De meeste buurlanden zijn niet heel blij met de Chinezen, wat dat betreft is de macht van China best wankel.
Er vallen genoeg dingen voor en tegen te zeggen. Productie van items in eigen land om afhankelijkheid te voorkomen klinkt voor iedereen als een goed idee.
Maar het moment dat ze kunnen kiezen tussen een item uit Nederland of China kiezen een hoop mensen toch voor de véél lagere prijs van het item in China (ben ik zelf ook schuldig aan).

Bedrijven zoals Samsung zullen ook zo weer weg zijn zodra de financiële incentives wegvallen
Klopt. Maar ook praktisch: leuk als je chips in de VS gaat bakken, maar als die vervolgens in producten worden gebruikt die elders worden geproduceerd ga je toch je fabriek weer verhuizen.
Door dit soort ongefundeerde geroeptoeter denken miljoenen mensen dus dat die man goede ideeën heeft/had.
Door ongefundeerd geroeptoeter denken mensen ook het tegenovergestelde.
Beetje omgekeerde wereld. Ongefundeerd geroeptoeter beantwoorden met ongefundeerde geroeptoeter is niks mis mee. Het gaat mis bij het eerste ongefundeerde geroeptoeter, beetje raar om degenen die hierop inhakken te beschuldigen niet met argumenten te komen. |:(
Het slaat nergens op om te stellen dat hij helemaal geen goede ideeën had (en dus letterlijk alles wat hij bedacht slecht is/was), en dat is wel wat er gedaan werd (en dat lokt andere uit de kast natuurlijk).

Dus wordt het andere uiterste geroepen en zoals altijd ligt de waarheid (ergens) in het midden :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 januari 2021 16:48]

Ik snap je reactie niet helemaal. Volgens mij zijn de slechte ideeën en de punten tegen die ideeën redelijk goed gedocumenteerd.
Dit heeft niets met Trump te maken. Samsung is een Koreaans bedrijf en er bestaat al langer een goede band tussen de VS en Zuid Korea. Verder heeft Samsung al lang fabrieken staan in de VS, dit past in de lijn om hun faciliteiten in de VS zo nu en dan te vernieuwen. Samsung heeft naast fabrieken in eigen land ook fabrieken staan in onder andere China.
Netherlands Second, toch? Waar blijven die chip bakkers?! :+
NXP en ASML bedoel je bijvoorbeeld? Al is die laatste waarschijnlijk meer een toeleverancier van deze fabriek in Texas.
ASML maakt geen chips, ze maken de machines waarmee chips worden gemaakt
ASML maakt geen machines waarmee chips gemaakt worden, ze verzorgen de lithografie stappen in het gehele productieproces voor het maken van chips. De machine van ASML is 1 van de vele (type) machines die nodig zijn voor het maken van chips. Wel eentje die belangrijk is, want de lithografiestap bepaald de transistorgrootte.
NXP heeft ook twee fabrieken in Austin...
Het resultaat van 'America First' is meer dat Foxconn in ruil voor miljarden aan belastingvoordeel een nieuwe fabriek bouwt in Wisconsin om er vervolgens niets mee te doen.
Zeker. Niet echt veel banen, in fabs is veel op de automaat.

Met echt een enorme subsidie, zodat het voor de staat niet veel oplevert.

Dat medicijntekort is er gekomen door mensen die de Europese medicijnen te duur vonden. Want ja, €5.000 voor een procesoperator met een HBO opleiding is te veel. Er zijn ook te weinig operators met kennis van zaken op dat niveau.

Een ander dingetje is dat de randvoorwaarden de produktie in de EU erg duur maken. Veiligheid, milieu en dergelijke. In India en China is dat niet zo belangrijk.

Ook wat Bytemaster zegt is helemaal waar.
En dan vraag ik me af, waarom zien we een dergelijk bericht niet over Nederland of Europa? Maar het kan zijn dat ik hier gewoon kennis mis, ik ben een totale leek op het gebied van de productie van chips.
We hebben sowieso chipfabrieken in Duitsland, Italië en Frankrijk. Waarschijnlijk wel meer maar dit doe ik even uit mijn hoofd.
Je bent het woordje 'verouderde' vergeten te vermelden. De kleinste node die in de EU geproduceerd wordt is geloof ik 32nm of 28nm.
Mwah, verouderd: We zijn het enige contintent in de wereld die 22nm FD-SOI (qua prestaties vergelijkbaar met 14nm) met MRAM kunnen maken:

https://www.anandtech.com...lobalfoundries-22fdx-mram

En weer een stukje verderop worden SiC wafers gemaakt o.a. voor hogere vermogens; iets dat ook niet veel andere continenten op de wereld kunnen:

https://www.infineon.com/...-gan/silicon-carbide-sic/

En dat is een beetje het ding: Europa / Japan zijn marktleider op het gebied van "speciaal-processen"; maar niet op het gebied van de kleinste "bulk-processen".
Ok, dan had ik dat niet helemaal goed onthouden. Mooi dat iemand anders het wel weet :)
Het is duurder hier omdat je dan netjes en redelijk met je medewerkers om moet gaan. De regels in Amerika zijn wat lakser om het aardig aan te geven. En daarna heeft de vorige president het financieel heel aantrekkelijk gemaakt.

Wij hebben hier van die regeltjes en vakbonden enzo. In ieder geval dat proberen we hier nog een beetje in leven te houden. Dat maakt mensen betalen en hoe om te gaan wat duurder.

--
Ik heb overigens geen idee of alles wat ik zeg waar is. Het deed me denken aan de docu American factory. En zover ik weet is de situatie daar er nog niet beter op geworden.

[Reactie gewijzigd door disjfa op 22 januari 2021 15:36]

Grappig dat veel mensen jou blijkbaar minnen terwijl het gewoon de simpele economische waarheid is. Productie gaat naar waar de kosten het laagst zijn en een groot deel van die kosten betreft personeel. En die zijn zéker in Nederland hoog.
Tja omdat de EU verdeeld is. De USA heeft onder Trump keihard het mes op tafel gezet, productie moet naar USA. Techgiganten krijgen zoals je kon lezen voordelen.
Begin binnen de EU maar eens hierover met voordelen, Duitsland wil dan productie in Duitsland, beginnen de Fransen weer te zeuren, Spanje wil dan weer compensatie voor iets anders. De eenheid is ver te zoeken.
De VS is ook verdeeld hoor. Staten strijden ook enorm om grote investeringen naar hun staat te brengen met mega subsidies die bij grote investeringen in de miljarden kunnen lopen. Vele grote projecten worden zo opgezet dat de multinationals de staten tegen elkaar kunnen uitspelen en diegene die er in essentie voor zorgt dat de fabriek gratis gebouwd kan worden dankzij subsidie krijgt de fabriek.
Tja en Texas is de Trump staat bij uitstek die gooien er dus wat oliegeld tegenaan.
Hmm, Austin stemde anders 71,6% op Joe Biden.

https://www.bbc.com/news/election/us2020/states/tx

Dus dat was geen olie-geld; Texas is van alle staten hofleverancier van windenergie.
En zolang een groot deel van de burgers niet meer EU willen zullen we een verzameling kleine landjes blijven die steeds minder belangrijk worden in de wereld.
Exact en China, USA en anderen zijn vooral met verdeel en heers bezig als het om de EU gaat.
Voor zover ik weet hebben wij in Europa alleen Global Foundries in Dresden zitten.

Waarom wij onze overheden niet zien pushen op het zelf produceren van 'high-tech chips'? Geen idee. Wellicht dat wij niet zo hypocriet zijn als de heer Trump?
ASML levert de machines, dus dat is NL bijdrage.
Of ASML al 3nm aankan weet ik niet, maar samsung maakt die machines niet zelf
Europa heeft geen langetermijn plannen en teveel regelgeving en buzzwords waardoor we problemen niet oplossen maar uit het zicht plaatsen. We kunnen niet zomaar ons afval in de oceaan dumpen zoals de Chinezen dat doen en gigantisch veel fossiele brandstof verbruiken, dus productie is hier duurder.

Amerika maakt waarschijnlijk wel een uitzonderingetje, ze verbuigen graag de regels voor de grote jongens, vooral omdat Amerika minder afhankelijk wil worden van China. China geeft enorme subsidies en steun voor productie/tech bedrijven dus je kan er in Europa moeilijk tegenop boxen omdat onze subsidies hier naar een windmolenparken gaan zodat Microsoft's datacentra gratis groene stroom hebben.

Als we eerlijke belasting zouden zetten op China zou productie hier plots een stuk aantrekkelijker worden, maar genodice en global warming moeten natuurlijk wel gesteund worden.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 22 januari 2021 15:44]

Europa heeft geen langetermijn plannen
Het probleem is juist dat Brussel wél langetermijnplannen heeft, maar deze lopen constant achter de feiten aan en zijn ook regelmatig gericht op het in het zadel houden van bestaande spelers en het creëren van 'Europese giganten'. (om nog maar te zwijgen over verstikkende wet- en regelgeving)

Overigens zitten de fabs voor onze microchips meestal niet in China - hoewel TSMC, Intel en Samsung fabs in China bezitten zijn die vooral bedoeld voor de Chinese binnenlandse markt.
Ik zou het geen langetermijnplannen noemen maar "dweilen met de kraan open". Al het geld dat we hier weggooien tegen klimaatverandering maakt China al te lief ongedaan. Weet je nog in het begin van de Coronacrisis toen China een lockdown had dat er plots een gigantische en direct meetbare daling was in vervuiling?

Ook maakt Europa graag regels die niet direct ingaan waardoor de huidige regelmakers populair zijn. Ze verschuiven constant het probleem naar de toekomst.

Wat ook interessant is is dat China verreweg de grootste afnemer van robots is. Ondanks dat China goedkopere werknemers heeft, probeert het alsnog in te zetten op automatisering omdat er gigantisch veel staats subsidie is. Europa daarintegen legt zichzelf regels op waar andere landen zich helemaal niet aan hoeven te houden. En daarbovenop nog eens gratis verzenden met AliExpress zodat er een absoluut nulpunt aan belasting op producten uit China zit.

Alleen een gek of een bedrijf met gigantische belasting voordelen laat zijn productie in Europa doen
Europeanen houden ook niet zo van aan de lopende band staan, zweten en vuile handjes.
Ze willen allemaal een baantje met een computer en een phone, een Tesla, luxe kantoor en graag parttime.
Geen wonder dat productie aan minder verwende mensen wordt uitbesteed zodra het ontwerp klaar is.
Je zou daarom denken dat we in Europa juist meer in zouden zetten op robots en machines, maar China is verreweg de grootste afnemer. Het gekke is dat we hier meer kennis hebben van automatisering wegens scholing, maar dat wij als Europeanen vervolgens naar China gaan op daar machines en robots te installeren.

Voor chips nog gekker, ASML is in Nederland gevestigd maar we maken zelf geen chips, machines gaan op export om in andere landen productie mee te draaien (Ik weet dat er meer komt kijken bij chips dan alleen ASML, maar het is wel een groot deel van de expertise)

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 22 januari 2021 20:55]

Ha! Net naast de Foxconn fabriek zeker. Eerst zien, dan geloven.
Ze hebben al een grote productiefaciliteit daar, heet SAS ( Samsung Austin Semiconductor ). Dus zo heel gek is het niet.
Dat zien duurt meestal wel even, de bouw is niet een 1 jarig project.
Maar als men het publiek maakt zal het gewoon gebeuren. Grond aankopen, subsidies enz.
Grapjas, Foxconn heeft er zelfs een mooi persmoment in de VS van gemaakt toen ze met de bouw van de fabriek zijn gestart geloof ik. Uiteindelijk is het toch niet doorgegaan omdat de productiekosten te hoog zouden oplopen.
Foxcon is assemblage en daar zijn loonkosten een groot aandeel in.
Chip productie is loonkosten een veel kleiner aandeel. Daarnaast verregaande automatisering.
als loonkosten een klein aandeel van een product zijn en het proces is te automatiseren dan kun je zo een fabriek op veel locaties neerzetten inclusief Texas.
Assemblage-industrie in de VS was toch al een verloren zaak - een vestiging beginnen in Mexico is voor een Foxconn of Pegatron een veel logischere keus. Productie weghalen uit China heeft niet zozeer met America First te maken, maar meer met bedrijven die tot de realisatie komen dat ze te afhankelijk zijn van China (en de grillen van Xi Jinping) en dat ze onderaan de streep beter af zijn door het verspreiden van productie over meerdere landen. Een Vietnam kan hier ook voordeel uit trekken.
Ha! Net naast de Foxconn fabriek zeker. Eerst zien, dan geloven.
wow echt triest verhaal dat zeg
Ga dit maar eens lezen,wat er van Trumps "mooie" plannen terechtkomt.
(En inderdaad,die staatsschuld van de USA is niet eens in woorden uit te drukken)
https://en.wikipedia.org/wiki/Foxconn_in_Wisconsin

[Reactie gewijzigd door Strabel op 22 januari 2021 16:18]

Volgens de bronnen die Bloomberg gesproken heeft, moet de geplande fabriek extreem-ultravioletlithografie gaan inzetten voor de productie van chips.
Van ASML dan neem ik aan? Of heeft Samsung de mogelijkheid om de machines zelf te ontwikkelen?
nee niemand heeft dat behalve ASML. Zij zijn de enige ter wereld die deze machines kunnen bouwen.
Dat zou dan een goede zet zijn i.v.m. productiestrategieën voor de Westerse markt, maar dan mogen ze wel vaart maken als het in 2023 klaar moet zijn!
Een fabriekshal kost geen jaren om te bouwen. Op een half jaar heb je de hal recht staan en kan je beginnen met het plaatsen van je productielijnen.
Zo'n fabrieken trekken intelligent volk aan - intelligent volk stemt meestal niet voor T-ramp of de Grand Ole Prayers.
https://www.theverge.com/...onsin-jobs-loophole-trump

Vorig jaar nog een documentaire gezien van Aziatische bedrijven (Foxcon) die subsidies krijgen in de VS en daarmee een gebouw huren om hun producten te maken. In werkelijkheid staan die gebouwen gewoon leeg en wordt alles nog steeds in Azië of soms ook in Mexico gemaakt en de VS binnengevoerd. Zolang ze daar een "vestiging" hebben blijven de subsidies lopen, klinkt mooi om te kunnen zeggen dat er jobs gaan komen maar niemand is ooit aangenomen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee