Ontwerper van Nehalem-architectuur keert terug bij Intel om aan cpu's te werken

Glenn Hinton komt terug van pensioen en gaat weer bij Intel aan cpu's werken. De recente benoeming van Pat Gelsinger tot nieuwe Intel-ceo speelde een rol bij die beslissing, zegt de processorontwerper. Hinton werkte eerder al 35 jaar bij Intel.

Hinton gaat bij Intel aan high performance-processors werken, schrijft hij op LinkedIn. Hij noemt dat als de reden dat hij na drie jaar terugkomt van zijn pensioen. Ook zegt hij dat de aanstelling van Pat Gelsinger als nieuwe Intel-ceo heeft geholpen bij het maken van die beslissing. Gelsinger heeft zelf een technische achtergrond en was onder andere de ontwerper van Intels 80486-processor. De vorige topman van Intel had een financiële achtergrond.

Welke functieomschrijving Hinton precies krijgt bij Intel, is nog niet bekend. Voor zijn eerdere werkzaamheden kreeg hij al de titel Intel Senior Fellow. Die is voorbehouden voor de belangrijkste technici van de processorfabrikant. Hinton was de lead architect van de Nehalem-microarchitectuur. Die vormde de basis van Intels eerste Core i5- en i7-processors, zoals die van de Bloomfield en Lynnfield-generatie.

Een van de eerste processors op basis van de Nehalem-architectuur was de populaire Core i7 920, die eind 2008 uitkwam. De Nehalem-architectuur werd later ook gebruikt voor Xeon-serverprocessors en laptopprocessors. Opvolgende microarchitecturen, zoals Sandy Bridge, Haswell en Skylake, zijn grotendeels gestoeld op het Nehalem-ontwerp.

Hinton werkte van 1983 tot 2017 bij Intel. Hij was een van de drie senior architects die werkten aan de P6-microarchitectuur. Het werk daaraan begon in 1990 en deze architectuur werd gebruikt voor de Intel Pentium Pro tot Pentium III. De processorontwerper had ook de leiding over het ontwerp van de NetBurst-architectuur die voor de Pentium 4-generatie werd gebruikt. Die generatie was geen succes en daarom werd voor de Intel Core- en Nehelam-ontwerpen weer voortgeborduurd op de eerdere architectuur van de Pentium-processors.

Halverwege vorig jaar verloor Intel een belangrijke chipontwerper; Jim Keller vertrok toen wegens 'persoonlijke omstandigheden'. Hij was in 2018 in dienst getreden bij Intel. Dit jaar is Keller als technisch topman begonnen bij de start-up Tensorrent die aan nieuwe chips voor AI werkt. Keller heeft onder andere de microarchitecturen voor AMD's eerste Athlon-processors, Apples eerste eigen socs en AMD's Ryzen-processors op zijn naam staan.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-01-2021 • 10:49

49 Linkedin

Reacties (49)

Wijzig sortering
Men moet bij Intel wel veel oude rotten terug halen om het schip te keren. Hebben alle goede engineers/architects het schip verlaten door de cultuur van de laatste jaren (decennia?)
Het kan er aan bijgedragen hebben. Het is mijn persoonlijke mening dat zodra er iemand aan de top van een techbedrijf staat met een financieel/economische achtergrond, de technische ziel van een bedrijf al snel vertrekt. De doelstellingen gaan al snel van technische resultaten naar financiele resultaten. Uiteindelijk moet een bedrijf geld verdienen, maar vaak hebben financiele mensen niet het inzicht dat een passie voor techniek en daar vol voor gaan leid tot betere producten en dus meer verkoop. Of ze snappen het in theorie wel, maar voelen het niet echt. Hun achtergrond zorgt ervoor dat ze puur op cijfertjes gaan sturen, dit is begrijpelijk en wellicht wenselijk als je bedrijf het doel heeft om te bezuinigen. Maar als je weer moet gaan groeien en je je positie op een markt moet heroveren heb je gewoon een ander soort topman nodig. En onderschat inderdaad het effect van het type topman op het personeelsbestand niet.
Ik heb ook de indruk dat er al vrij lang zo'n cultuur bij Intel hangt; ondanks dat ik wat vrienden heb die er al jaren werken. Vooral dat ze om de haverklap reoganisaties leken te hebben en er weer mensen uit vlogen, en ook dat ze rond het einde van mijn PhD ineens alle Intel Labs in Europa opdoekten waar ik goeie contacten had (anders had ik wellicht daar gewerkt!). Voor mij was dat in ieder geval een reden om niet eens Intel te overwegen om te solliciteren toen ik Oracle verliet een paar jaar terug, en was Arm een veel aantrekkelijkere keuze qua bedrijfscultuur.
Eenzelfde evolutie heeft geleid tot het 737Max debacle: geen techniekers/ingenieurs meer aan het het hoofd van het bedrijf, maar wel financiers en management types. Het heeft Boeing gigantisch veel geld gekost.
Verdorie, ik wilde al exact hetzelfde zeggen!
Nagel op de kop iig :)
Dat gaat in de studieboeken komen.
Naam " Boeing-Intel engineering"
Hoe oud is die man nu dat hij 3 jaar terug gepensioneerd is? Hij lijkt veel jonger dan 65 lol
Je hoeft niet 65 of ouder te zijn om met pensioen te gaan/te kunnen.

Ik kan me er op dit moment echt niets bij voorstellen dat je werk leuk genoeg is om na je pensioen verder te gaan. :+
Maar daar ben ik dan ook hard aan aan het werken om dat op te lossen.
Tja, dat verschilt per persoon (en per soort werk). Mijn vader is 71 en zijn huidige functie vervalt volgende maand. Hij is alweer druk aan het solliciteren voor nieuwe functies omdat hij er niet aan moet denken om z’n hoofd niet meer altijd te hoeven gebruiken.

Ik mik voorlopig ook op 75 om te stoppen met werken. Dat geeft me ook wel een leuk vooruitzicht dat ik nog zoveel tijd heb om veel te doen. Uiteraard zal ik tegen die tijd niet meer iedere dag een uur in de metro staan en zal ik dus werk gecreëerd hebben dat daar op aansluit.

Maar goed, als je een zwaar beroep als stratenmaker hebt dan hoop ik dat je tegen je 45 wel een andere functie hebt gevonden. Dat wil je niet tot je 71e doen.
Zo is het. Je gaat met pensioen wanneer je dat wilt en wanneer je financiele situatie dat toe laat. Mijn grootvader helpt mij nog elke dag met mijn bedrijf. 7 dagen in de week, van 08:00 tot 17:00. Slechts 86 jaartjes oud.

Zelf zal ik ook dood gaan op de werkvloer denk ik zo, moet er niet aan denken om achter de geraniums of aan de casablanca te overlijden.

De vingers van de heer Hinton waren aan het jeuken. Door de juiste plekjes in zijn hoofd te stimuleren heeft de heer Gelsinger het voor elkaar gekregen dat Hinton weer zijn handjes zal laten wapperen voor Intel ;)

[Reactie gewijzigd door Generaal Pep op 21 januari 2021 11:50]

Precies. Je gaat met pensioen wanneer jij dat wilt. Voor de een is dat op zijn/haar 62e, voor de ander op zijn/haar 80e. En dan nog heb je genoeg mensen die wel officieel met pensioen zijn, maar nog steeds vrijwilligerswerk doen, zoals bijv. op buurtbussen rijden.
Als jij 35 jaar bij een bedrijf gewerkt heb is het denk niet meer je werk maar onderdeel van jezelf. Dan is de stap om een bedrijf te helpen(zo voelt het denk ik voor die man) makkelijker dan wanneer je er maar een paar jaar gewerkt hebt en regelmatig hopt.
Als je 't goed met de CEO kunt vinden kan je werk zeer veel voldoening geven.
Aan verhaal te horen kan de vorige CEO een reden zijn geweest om vervroegd met pensioen te gaan.
Nee dat klopt. Maar aan pensioen denk ik echt aan stuk oudere mensen. Maar ja hij krijgt ontzettend veel $$$$$$ daarom
In de VS staat retirement niet gelijk aan onze AOW leeftijd. Als je een beetje goed bent kun je daar in hele korte tijd veel geld verdienen (en je kunt het ook zo weer kwijt zijn als je een beetje pech hebt), dus je ziet er best wel wat succesvolle mensen die op hun 40e retiren. Om na een paar jaar er achter te komen dat dagen waarin je niets hoeft te doen op een gegeven moment wel erg lang gaan duren :-)
Volgens mij is dat zelfs in veel landen zo. In Griekenland bijv. kon je toch ook al op je 50e met pensioen?
Dat was alleen voor ambtenaren. Het was niet zo maar een enorm gewilde baan ;)
Ik denk niet dat hij op zn AOWtje hoefde te wachten. :Y)
In 1975 @ Brigham Young University, hij zou dus best rond de 65 jaar kunnen zijn momenteel.
Zijn leeftijd kan ik niet zo snel vinden, maar wel wanneer hij is beginnen studeren (nl 1975). Van toen tot nu is dit dus al 46 jaar. Reken daarbij dat hij pakweg 18 jaar was toen hij begon aan zijn studies en je zit aan 64 jaar ongeveer.

Vergeet niet profiel foto's update je niet elke dag en aan zijn LinkedIn profiel te zien heeft hij weinig moeite gedaan dit up2date te houden. Kans is dus tamelijk groot dat een recentere foto wat meer iemand van 60+ zal tonen.
Voor zover ik het kan vinden op internet is hij 61 jaar en was hij semi-retired.
In Nederland is de AOW leeftijd inmiddels 66 jaar en drie maanden. Maar er zijn zat pensionado's die veel eerder besluiten met te stoppen met werken. Ik ken er wel een paar die de schaapjes op het droge hebben op 35 jarige leeftijd.
Poeh Intel haalt een hoop oude mensen weer binnen.
Maar heel belangrijk dit techbedrijf krijgt weer een technisch inhoudelijke directie.

AMD maak je borst maar nat, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken hier op tweakers werken er geen “sukkels” bij Intel.
Het bedrijf was alleen visie kwijt door de boekhouders, maar ze hebben wel veel winst en kapitaal ze zullen een hele grote slag gaan maken.
Intel heeft namelijk hele diepe zakken tov AMD.
Wat amd weer achterop zal zetten, het verlies van Apple heeft het bedrijf echt wakker geschud.

De volumes van amd wordt Intel niet echt bang van, want Intel heeft veel betere marges en hogere volumes.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 21 januari 2021 11:20]

AMD maak je borst maar nat, want in tegenstelling tot wat veel mensen denken hier op tweakers werken er geen “sukkels” bij Intel.
Op internetfora zijn de underdogs altijd populairder. Als je op autosites kijkt is VAG helemaal niks en worden fabrikanten die (te) weinig verkopen helemaal opgehemeld. Maar uiteindelijk kopen mensen wel bij VAG maar niet bij bijvoorbeeld Alfa Romeo. Ik denk dat de discussie AMD-Intel vergelijkbaar is. Zodra AMD groter wordt dan Intel zal Intel weer wat populairder worden.
Italiaanse merken is meer passie en emotie.
VAG bied eigenlijk van alles aan.
Audie pats auto voor status.
VW voor voor de gewoon consument die A-merk mentaliteit en ervoor wil betalen.
Seat reguliere volk.
Skoda voor mensen die meer prijs gericht zijn en A naar B willen.

Problemen bij iNtel is dat hun foundry achter loopt op de concurrentie en 14nm +++++ zwaar uitgemolken wordt omdat de 10nm niet zo wil.
Op zich zijn de CPU kwa architectuur niet slecht kwa prestaties. Maar betere procedé haalt daar ook veel meer uit. en met die many cores strategie van AMD is de nog relevanter want met meer cores gaat TDP grotere rol spelen.
Intel heeft namelijk hele diepe zakken tov AMD.
Wat amd weer achterop zal zetten, het verlies van Apple heeft het bedrijf echt wakker geschud.

De volumes van amd wordt Intel niet echt bang van, want Intel heeft veel betere marges en hogere volumes
Intel bestaat uit ~drie 'virtuele' afdelingen:
-Ontwerp,
-Software,
-Fab.

Als we kijken naar fab, heeft:
-TSMC een hogere marge dan Intel,
-TSMC een oneindig hoger EUV-wafer volume dan Intel.

En hoe komt dat: TSMC wordt / werd betaald door de alliantie Apple, Qualcomm, Broadcomm, (vroeger) Huawei, Marvell, Xilinx, vroeger Altera, Achronix, Intel zelf (!), soms Nvidia en soms Samsung en sinds kort AMD. Die alliantie heeft veel en veel diepere zakken dan Intel. TSMC is totaal niet bang voor Intel; want uiteindelijk is het Intel die met hangende pootjes bij TSMC aanklopt voor 5nm / 3nm.

Als we op lange termijn naar ontwerp en software kijken, doet AMD het bijvoorbeeld erg matig qua software (drivers / firmware etc.), en dat kost ze klanten. Maar bijv. een fabless bedrijf dat qua ontwerp aan de absolute top meedoet - Qualcomm - heeft op de langere termijn een hogere marge dan Intel:

https://www.macrotrends.n...M/qualcomm/profit-margins
https://www.macrotrends.n...INTC/intel/profit-margins

Dat komt o.a. doordat Qualcomm uit twee delen bestaat: Chips maken en licenties verstrekken. Dat laatste pad is AMD sinds kort ook opgeslagen met Radeon voor Samsung; en in mindere mate met semi-custom voor consoles.

Wat leren we daaruit: Boekhouders in de top en personeels-beleid bij Intel zijn niet goed; maar zelfs als Intel dat gefixt is; zijn ze hun monopolie-positie kwijt, en qua productie-processen gaan ze hun leiderschap niet meer terugkrijgen ook. En dat is de reden, dat de marge van Intel reeds aan het imploderen is.

Winst daalt; maar de winst per aandeel stijgt. Dat komt door het terugkopen van eigen aandelen ter waarde van $20 miljard sinds aug '19; maar toch ook door het verkopen van divisies; die met het overschot aan geld in de monopoliedagen gekocht zijn. Dat is de ' financial engineering' van Bob Swan; en dat deed hij ook al onder Krzanich.

[Reactie gewijzigd door kidde op 21 januari 2021 13:43]

Dat AMD kwa firmware en software achterloopt heeft meer te maken dat de dark Ages van AMD door Global Foundry problemen. Decade of meer met zeer lage ASP heeft alle afdelingen onder druk gezet en ook de R&D. Nvidia heeft van die handicap aanzienlijk kunnen profiteren. Want hun Cuda gcgpu software tools hebben ook kapitaal gekost waar ze de vruchten van plukken. En AMD niet in mee kunnen komen al zouden ze dat willen. Er was poging maar te laat. nV had al de momentum gecreëerd.
Die andere bedrijven hadden geen last van lange durige dark Ages.

Nu AMD kapitaal vergaart is er meer mogelijk kunnen ze op alle vlakken opschalen. Kwa drivers en firmware. Met software hebben ze de boot gemist maar zullen ze ook opschalen.
Ik hoop het; ben wat met AI aan het prullen en bijna alles is CUDA; omdat zoals u zegt AMD jarenlang minder heeft kunnen investeren.

Ook met de compilers haalt Intel altijd veel winst in benchmarks. Dus met alleen betere hardware is AMD er nog niet; en als ze meer geld nu hebben zullen ze nog het juiste personeel moeten vinden.
Wanneer engineers weggaan betekent dat er succels aan de top staan die denken dat marketeers het better moeten weten.

[Reactie gewijzigd door comrade op 21 januari 2021 11:30]

Ik tikte boekhouders.
De boekhouders hebben de winst wel naar recordhoogten gebracht, uiteindelijk is het doel van een onderneming winst.

Dus ondanks dat sommige producten wat minder zijn de concurrentie gaat het niet slecht daar. Alleen op deze manier houden ze dat alleen niet lang vol, daarom gooien ze het roer om, wat ook kan door hun diepe zakken.

Je kan je afvragen wat op de lange termijn cumulatief meer marge oplevert, de Intel methode of amd methode.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 21 januari 2021 11:44]

Dat is vrij duidelijk de Intel methode. Amd moet nog 100%en groeien en dat dan ook nog decennia volhouden om Intel qua totale return on investment in te halen. Zeg nooit nooit maar op dit moment lijkt dat onwaarschijnlijk.
Ze hebben de winst naar recordhoogtes gebracht door minder te investeren in de toekomst.
Dat is een gemakkelijke strategie, maar op lange termijn is deze uiteraard niet succesvol.
Dat ze minder "vruchtbaar" hebben geïnvesteerd lijkt mij duidelijk, maar misschien maken ze een enorme slag in een relatief korte tijd.
Intel heeft natuurlijk wel een technologische slagkracht waar bijna elke chip-producent jaloers op is. Mede omdat ze ook gedeelte zelf hun chipmachines en methodes ontwikkelen.

Het kan evengoed zijn dat zelfs voor lange termijn deze strategie niet eens slecht is en onder de streep meer geld oplevert.

Is toch een beetje glazen bol.
Ik denk dat er niet veel mis is met de CPU architectuur , naast hele belangrijke de Security issues.
Maar als de next gen dieshrink 10nm tegenvalt en dat kan altijd gebeuren houd dat de potentie van de huidige architecturen tegen.
Foundry problemen los je dus niet effe op.
Want i9 op goede 10nm zou hogere boostklok kunnen hebben met all core klok met vriendelijke TDP.
iNtel heeft voldoende tech knowhow, Maar weten ook dat er Zen4 en Zen5 aankomt en moeten dus flink aan de bak. En dus alles eruit halen wat er in zit. Want AMD zet nu ook hoger in op R&D

Op zich als er GPU en CPU van intel bij tSMC komen en mocht het dezelfde procedé zijn als AMD is dat unieke manier om CPU architectuur directer te vergelijken op gelijke procedé.
Ik hoop dat deze man het tij kan keren voor Intel, nu Jim Keller dat waarschijnlijk niet heeft kunnen volbrengen.
Persoonlijk heb ik goede herinneringen aan zijn werk; de Nehalem architectuur. Ikzelf heb met mijn i7 920, overclocked tot 4.2ghz, het kunnen uithouden van 2008 tot 2018 :)
Wat Jim Keller al dan niet heeft kunnen doen voor Intel zullen we pas zien over een paar jaar. Dat hij niet zo lang bij Intel heeft gezeten zegt niet zo veel trouwens, de beste man werkte de laatste 20 jaar nooit ergens langer dan 2-4 jaar, volgens mij heeft ie zelfs zijn hele carriere alleen bij DEC langer dan 4 jaar gewerkt. Zijn stints bij AMD waren bijvoorbeeld ook maar 1 en 3 jaar en na zijn laatste 3 jaar bij AMD duurde het nog bijna 2 jaar voordat ze eerste Zen producten op de markt kwamen.
Ik heb het zooitje ook nog liggen! Had m’n 920 ingeruild voor een X5650 voor de 2 extra cores in 2017. Ook was deze iets koeler door kleiner procedé. Dat ding liep als een tierelier en kon prima nog de meeste games spelen. Maar IPC tegen over mijn (huidige) nieuwe ryzen stelde niks voor. 2008-2019... erg knap platform X58.
mijn i920 is vervangen door 1950X 4x de cores.
Interessant, ik ben benieuwd waar hij precies aan gaat werken. Verder lijkt de hele processorwereld weer aardig op stoom te komen: AMD is goed bezig, Intel heeft weer een engineer aan het hoofd, Apple concureert met Intel en AMD op performance-gebied, Nvidia neemt Arm over en Qualcomm neemt Nuvia over. Ik hoop dat het voortekeken zijn van een hevige concurrentiestrijd, want na jaren aan stilstand door Intel zou het tof zijn om weer wat echte vooruitgang te zien.

[Reactie gewijzigd door jvnknvlgl op 21 januari 2021 10:58]

Hij heeft 3 jaar kunnen ' rijpen' en mooie ideeen in z'n hoofd kunnen uitwerken.
Ik verwacht iets moois.
De processorontwerper had ook de leiding over het ontwerp van de NetBurst-architectuur die voor de Pentium 4-generatie werd gebruikt. Die generatie was geen succes
Huh geen succes?
Het kan aan mij liggen maar volgens mij was de Pentium 4 toch jaren lang dé CPU die de beste prestaties bood, zeker Northwood was een bloedsnelle CPU!
Prescott was wellicht wat minder (warm!) tegenover de toen gloednieuwe Athlon 64's maar volgens mij heeft de Pentium 4 generatie Intel bepaald geen windeieren gelegd!
Daar moet je waarschijnlijk een verschil maken tussen een technisch en een commercieel succes. Dat laatste is hen wel gelukt, al dan niet dankzij Intels handelspraktijken. Technisch gezien was dit het eigenlijk niet. De Northwood had eigenlijk pas het beginpunt moeten zijn, maar was dus meteen het hoogtepunt toen met Prescott bleek dat ze compleet de verkeerde weg in waren geslagen.

Nu heb ik ook nog een tijdje een Prescott op 3.4 GHz gehad, maar de geplande 5 GHz is in de verste verte niet gehaald, hooguit door wat enthusiastelingen met stikstofkoeling. Dat AMD vervolgens met de Athlon 64 en de Ahtlon x2 rondjes om Intel liep bevestigt wel dat het daadwerkelijk geen succes was.
Het enige wat de Pentium 4 drijvende hield tegenover de Athlon, Athlon XP en Athlon 64 was een constante stroom aan nieuwe procedés die keer op keer op tijd arriveerden (AMD probeerde met Bulldozer in feite hetzelfde maar liep tegen die muur aan). NetBurst was eigenlijk wel dood toen AMD besloot om de front side bus te lozen en de geheugencontroller te integreren op de CPU - terwijl Intel zich tegelijkertijd realiseerde dat de Pentium M op hogere kloksnelheden de vloer aanveegde met NetBurst-processoren met een fors lagere warmteproductie en energieverbruik.
Netburst was complexe architectuur om deep stages op te vangen en geavanceerde branch prediction.
Het succes van Netburst zat meer in.
* iNtel OEM overheersing
* toen was klok stond voor performance marketing dus ook goed te marketen door OEM
* t.o.v. AMD vaker een procedé voordeel.
met Prescott kwam de TDP en lekstromen kijken en bleek het een dead end.

Tja als totaal de OEM overheerst dan blijf je ook je mindere CPU voor hoge ASP verkopen.
AMD had toen de nek slag van lage ASP gerelateerd aan klok. Later kwam die XP rating.

De iNtelfabs liepen vaker voor en dan is de prestaties en TDP uiteraard goed. Naast dat AMD dieshrinks moeizaam gingen en klok target later gehaald werden. Zware tijd voor AMD ook als ze de kroon bij vlagen hadden.
De enige echte goede strategie is IMHO om x86 vaarwel te zeggen en dat ook AMD/Intel op de ARM architectuur overschakelen. De variabele lengte instructie set, beperkt aantal registers, en ISA rommel zooi met allerlei extensies (waarvan vele niet meer relevant) heeft x86 een hopeloze achterstand tov ARM qua performantie en verbruik.
Pat Gelsinger is weer terug bij Intel ,dat viel me nog het meest op.
Heb de man eens horen praten bij een VMware meeting in Den Bosch, interessante vent vond ik.
Hij kan vast wel wat goeds betekenen voor Intel.

Ik ben al jaren afnemer van Intel CPU's, maar ik kijk elke keer weer ook naar AMD bij nieuwe aanschaf.
Van iemand die ik ken die bij Intel R&D heeft gewerkt is Intel ook een steeds minder aantrekkelijke werkgever.

Paar jaar terug was 5x 10 tot 12 uur per dag de norm. En de laatste jaren gaat dat meer naar 6x 10 tot 12 uur. Salaris is ook ondermaats vergeleken met de omliggende techbedrijven. Gestreste werksfeer met schreeuwende managers die koste wat het kost hun targets willen halen.

Hij is iig van Intel naar Apple gegaan tegen 50% meer loon en werkweek van 50 uur per week, met een veel minder gestreste werksfeer. En hij was zeker niet de eerste.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee