Intel geeft eind juli presentatie over vorderingen met procedés en packaging

Intel geeft op 26 juli om 23:00 uur Nederlandse tijd een presentatie over de vorderingen die het bedrijf maakt met zijn productieprocedés en packagingtechnieken. De presentatie gaat verder in op de strategiewijzigingen die Intel in maart aankondigde.

De presentatie zal via een livestream te bekijken zijn en wordt gegeven door Intel-ceo Pat Gelsinger, samen met Ann Kelleher. Zij is senior vice president en general manager van Technology Development bij de processorfabrikant.

Volgens de aankondiging zullen de twee vertellen over innovaties op het gebied van chipproductie en packaging en details geven over de roadmaps daarvan. De presentatie is een vervolg op de in maart aangekondigde strategiewijzigingen, zegt Intel. De processorfabrikant kondigde toen aan nieuwe chipfabrieken te gaan bouwen en ook voor andere fabrikanten te gaan produceren. Ook zei Intel toen dat het de hulp van externe chipfabrieken zoals TSMC gaat inschakelen.

Het is de verwachting dat Gelsinger en Kelleher op 26 juli onder andere vertellen over de vorderingen van Intels 7nm-procedé. Intel werkt daar al een paar jaar aan, maar pas in 2023 worden de eerste processors uitgebracht die gemaakt zijn op dat procedé. Misschien geeft Intel ook meer details over hoe het gaat samenwerken met derden zoals TSMC.

In maart gaf Intel al enkele details over zijn 7nm-procedé en de Meteor Lake-S-desktopprocessors die daarop gemaakt zullen worden. Intel maakte toen bekend dat die processors een chiplet-ontwerp krijgen, net als AMD's Ryzen-processors. Daarbij bestaat de processor niet uit één grote chip, maar uit meerdere delen die gecombineerd worden. Dat maakt de productie efficiënter, omdat er bij een foutje in de productie een kleiner deel van de chipwafer verloren gaat.

Ook gaat Intel een gestapeld ontwerp toepassen voor Meteor Lake-S. Intel doet dat met zijn Foveros-techniek en paste dat eerder toe bij de Lakefield-processors, waarbij geheugen bovenop de chip is geplaatst.

Intel-presentatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-07-2021 • 09:34

21

Reacties (21)

21
21
16
3
0
3
Wijzig sortering
Productie eerste 7nm chips pas in 2023? Dus misschien pas 2024 voor ze beschikbaar zijn?

Mag ik daaruit concluderen dat Intel de komende jaren achter de feiten aan gaat blijven lopen qua desktop CPU's? Of is dat te kort door de bocht?
Dat ligt veel genuanceerder. Intel heeft namelijk recent groot ingekocht (3nm) bij TSMC. Intel bewandelt twee wegen. Het ziet er allemaal niet zo somber uit als iedereen (graag) denkt. De focus ligt overigens wel eerst op de server markt.

https://asia.nikkei.com/B...t-TSMC-s-latest-chip-tech

Op dit moment verkoopt Intel veel meer Desktop CPUs dan je zou denken. Dit heeft te maken met de chip tekorten en de lagere prijzen van de Intel CPUs. AMD kan simpelweg niet genoeg leveren en Intel heeft daar momenteel profijt van. Dit kan uiteraard weer snel veranderen.

https://www.hardwaretimes...r-the-first-time-in-2021/
Dat ligt veel genuanceerder.
Nee, zo zwart wit als @Tricolores het stelt ligt het voor zover ik kan overzien wel:

-De 3nm die ingekocht is bij TSMC is voor laptops en servers, terwijl de stelling van @Tricolores gaat over Desktops,
-De 3nm die Intel heeft ingekocht bij TSMC, komt ook pas vanaf 2023 op de markt. Bronnen zeggen eind 2022 of later; in Intel-taal is dat gewoon 2023. Apple gebruikt 3nm volgend jaar alleen voor de iPad, wat erop duidt dat de capaciteit bij TSMC in het begin nog laag zal zijn. Wat Intel dus wel weer zal doen, is wat halo-productjes creëren, waar weinig vraag naar is maar zodat ze op papier en voor de investeerders dus, alvast op 3nm zitten.

Inderdaad, qua marktaandeel / verkochte aantallen hobbelt AMD achter Intel aan: Intel levert de goedkope "bulk", met name aan het bedrijfsleven, en AMD toch een beetje aan het duurdere "performance-"segment.

Echter, als je ziet hoe gruwelijk veel 5nm capaciteit TSMC aan het opstellen is (in 2020 3x zoveel als in 2022, en dan moet je er nog op rekenen dat de capaciteit tov 7nm misschien anderhalf keer hoger is omdat de chips kleiner worden), komt daar binnen 2 jaar enorme verandering in. Binnen 2 jaar komt er zeer waarschijnlijk een overschot aan productie-capaciteit.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 13:48]

Intel geniet ook meer naambekendheid bij het grote publiek. Ik had het dan ook zuiver over de "prestatiekroon", niet zozeer over afzet :) Bedankt voor je interessante toelichting.
Dat speelt absoluut mee. Zo zie je maar dat alles niet zo zwart/wit als het lijkt.
1) Er is niet aangegeven welk type Intel juist gaat maken bij TSMC
2) Het is niet omdat je het proces in orde krijgt dat daarom de technologie "core" in orde is. De reden dat Intel schalingsproblemen heeft is grotendeels door hun mesh XXL core design principe en de race naar ghz om IPC te halen. Er is een nieuw core design nodig om IPC te verbeteren.
3) Steam is geen goede indicatie, tuurlijk verzet intel meer systemen, dit vooral door OEM. Dat deze procentueel terug stijgen is typisch gelinkt aan OEM leveringen, lang chiptekorten geeft sowieso een groot verschil in de markt. Om een goed idee te hebben van de BYO markt en balans zie je heel andere verhalen... Daar is AMD op en top de grote verkoper van alles. Kijk maar naar amazon best sales cpu of van Duitse grote retailers, daar zie je amper Intel verkoop. https://imgur.com/a/o5V8gjz#aBFk6gN
4) Tweakers review best buy gaming pc guide was daarom wederom grappig want dat waren in BYO Intel systemen als de beter koop "kuch" hoe je in kan gaan als review site tegen de markt in.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 13:48]

Dat Intel 3nm heeft ingekocht bij TSMC is vooralsnog een gerucht, dat is wel belangrijk om even te vermelden. nieuws: Gerucht: Intel gebruikt 3nm-procedé TSMC voor laptop- en server-cpu's

Ook in dat gelinkte artikel staat dat overigens:
according to several sources briefed on the matter
Volgens mij was het dat Intel als een van de weinige de maten juist hanteerde. But, correct me if I'm wrong.
Klopt. Intel 10nm ~ TSMC 7nm. De rest is aan een soort rat race begonnen om de best klinkende naam te krijgen. Intel volgt ook niet meer de standaard die ooit gevolgd werd maar is conservatiever.

Schijnt dat er ook wel zoveel eigenschappen zijn waarop de naam gebaseerd kan worden waardoor het lastig is om te standardiseren.
Zo lastig is het niet te standariseren. Het aantal transistors per vierkante cm is afdoende en dan wordt duidelijk dat Intel 10nm ~ TSMC 7nm.
Nee, dat was al lang niet meer. Vroeger was het "Drawn gate length".

Ten tijde van FinFET (Intel TriGate, 14nm) klopte dat echter al niet meer.

Wat je ziet, is dat er bij TSMC heel goed een verband is tussen de node-naam en de maximaal haalbare dichtheid, en dat dit veel beter klopt dan bij Intel.

Wat bij Intel sowieso al niet klopt, is dat het 10nm proces verschillende maten kan hebben afhankelijk van de versie:
1e gen 10nm (Cannon Lake) had een metal poly pitch van 36nm maar het hele proces werkte niet en kon de prullenbak in.
2e gen 10nm (Ice Lake) had een metal poly pitch van 40/44nm.

Dus Ice lake had een dichtheid minstens 10% lager dan het niet te fabriceren Cannon Lake. Had Intel de namen goed gehanteerd, dan hadden ze Ice / Alder Lake gewoon netjes 11nm genoemd.

Dus ook Intel maakt er een enorme bende van; en TSMC is simpelweg de standaard.

Immers, bij Intel omdat ze de afgelopen paar jaar geen externe klanten hadden, boeide het niet of de nanomarketing-aanduiding "klopte", maar gezien Intel klanten wil laten overlopen van TSMC naar Intel, zal Intel de TSMC standaard moeten gaan volgen in plaats van andersom.

TSMC aanduidingen zijn dus de benchmark, en Intel zal er waarschijnlijk achteraan hobbelen. Vermoedelijk dat ze daarom 26 juli ook wel zullen gaan presenteren dat ze hun proces-NanoMarekting-aanduidingen gaan aanpassen. Mogelijk gaat 7nm voortaan 4nm heten; maar we gaan het zien.
Immers, bij Intel omdat ze de afgelopen paar jaar geen externe klanten hadden, boeide het niet of de nanomarketing-aanduiding "klopte", maar gezien Intel klanten wil laten overlopen van TSMC naar Intel, zal Intel de TSMC standaard moeten gaan volgen in plaats van andersom.
Denk je nu echt dat deze klanten zo weinig deskundig zijn dat ze op grond van de door productmarketing gedreven naam gaan besluiten welk proces voor hun het optimale is i.p.v. technische features?

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 22 juli 2024 13:48]

Nee, dat denk ik niet, dat is gewoon 100% zo gebleken in de praktijk.

Daar wordt namelijk mee geadverteerd door klanten als Qualcomm uiteindelijk.

Waarom denkt u dat Samsung een proces dat maar amper beter is dan TSMC N7, aanduidt als 5nm?

En het Samsung GaAFET proces dat eigenlijk helemaal niet beter is dan TSMC N5, als Samsung 3nm?
Volgens mij was het dat Intel als een van de weinige de maten juist hanteerde. But, correct me if I'm wrong.
Klopt, zie in dit artikel:
De conclusie is dat de nodes van de fabrikanten niet met elkaar te vergelijken zijn.
...
Als er zoveel onduidelijk is hoe een node gedefinieerd moet worden, waarop baseren chipfabrikanten dan hun besluit dat er overgestapt is op een nieuwe node? Over het algemeen wordt een lineaire schaalverkleining van 0,7x voor de belangrijkste features als maatstaf gehouden om van een nieuwe node te kunnen spreken. Dit zorgt grofweg voor een verdubbeling van de transistordichtheid bij de overstap naar een nieuwe node. De geschiedenis leert dat Intel zich het nauwkeurigst aan die lijn gehouden heeft.
De benaming komt van de grootte van de kleinste "feature" van een transistor. De benaming van zowel intel als andere fabrikanten zijn correct.

Echter doordat Intel de transistors anders opbouwt dan TSMC krijgt behaalt intel hetzelfde aantal transistors per vierkante milimeter met hun 10 nm process als TSMC met hun 7 nm process.
Aangezien Apple dit jaar al gaat beginnen met productie van 3nm chips (komende van 5nm), dan ja, lijkt mij dat enigszins fair.
Apple niet alleen ... :)

Apple and Intel are testing their chip designs with TSMC's 3-nanometer production technology, according to several sources briefed on the matter, with commercial output of such chips expected to start in the second half of next year.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 22 juli 2024 13:48]

Als ik Intel was zou ik gewoon al mikken op de 0,5nm chipproductie.
Los van het maken van kleinere chips welke uitbesteed word aan TSMC in Taiwan, hebben wij een geo politiek probleem en heel veel onrust in de zuid Chinese zee.

Er varen nu Amreikaanse, Australische en Engelse schepen voor de kust van Taiwan (men verwacht een invasie in de komende jaren) om onze westere cultuur en economie in stand te houden.

Ik hoop dat de westerse bedrijven waaronder een Intel, AMD, Apple, Tesla, velen auto fabrikanten, Sony, de kleding en goederen industrie en ga zo maar door eens wakker worden en hun productie weg halen uit China op zeer korte termijn.

Geen democratisch Taiwan betekend een nog groter toeleveringsprobleem met betrekking tot semiconductors!

[Reactie gewijzigd door pancake82 op 22 juli 2024 13:48]

Dit kan ik alleen maar beamen! Tijd dat we op eigen (hardware) benen staan. Alleen is onze politiek log en dom...
Een invasie is ondoenlijk, dan word de south china sea een groot schepen kerkhof.

China zal Taiwan zich over moeten laten geven voordat ze binnen kunnen vallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.