Gerucht: Intel wil chipmaker SiFive overnemen voor ruim twee miljard dollar

Intel heeft volgens anonieme Bloomberg-bronnen een bod van ruim twee miljard dollar uitgebracht op start-up-chipbedrijf SiFive. Dit bedrijf zou ook van andere partijen overnameboden hebben gekregen. Mogelijk wil SiFive liever onafhankelijk blijven.

SiFive is volgens de anonieme Bloomberg-bronnen in gesprek met mogelijke adviseurs om te kijken hoe het bedrijf met Intels overnamebod om moet gaan. Wanneer Intel het bod van omgerekend ruim 1,64 miljard euro heeft gedaan, is niet duidelijk. Wel schrijft Bloomberg dat de gesprekken zich nog in een vroeg stadium bevinden. Mogelijk blijft SiFive liever onafhankelijk; het bedrijf heeft gesprekken lopen met investeerders om op die manier geld op te halen.

In 2020 werd SiFive nog gewaardeerd op zo'n 500 miljoen dollar. Het bedrijf ontwerpt chips op basis van de opensource RISC-V architectuur. In mei leverde het bedrijf zijn eerste HiFive Unmatched-pc's met eigen RISC-V-soc aan distributeurs. Dit mini-itx-ontwikkelbord is niet bedoeld voor consumenten, maar vooral voor ontwikkelaars.

Volgens het financieel persbureau is de interesse in SiFive het afgelopen jaar groter geworden, nadat Nvidia aankondigde Arm te willen kopen voor 40 miljard dollar. Arm's klanten zouden bang zijn dat Arm minder goed met ze samen gaat werken, wanneer deze overname door Nvidia rond is. Deze klanten zouden dan wellicht over kunnen stappen naar SiFive, is de gedachte.

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-06-2021 • 09:11

55 Linkedin

Lees meer

Reacties (55)

Wijzig sortering
Ik hoop het niet, ik hoop zelf dat ze onafhankelijk blijven. We hebben meer concurrentie nodig in deze sector.
Intel Capital was al een van de grootste investeerders in SiFive en had onder andere met Sunil Shenoy, die recentelijk weer is teruggekeerd naar Intel, en Naveed Sherwani al enkele voormalige Intel-medewerkers op sleutelposities zitten.

Ik had deze stap 2 jaar geleden al verwacht, maar onder Gelsinger lijkt alles in een stroomversnelling te zijn gekomen. En uiteraard zal er veel meer concurrentie zijn en blijven vanwege het open karakter van de instructieset en ontwerpt SiFive niet eens de snelste RISC-V cores.

Een situatie zoals bij x86 zal dus ook niet meer voorkomen. Maar Intel moet iets doen, nu ARM ook op het gebied van laptops, desktops en servers steeds meer voet aan de grond krijgt.
Maar Intel moet iets doen, nu ARM ook op het gebied van laptops, desktops en servers steeds meer voet aan de grond krijgt.
De vraag is wat ze gaan doen. Kans is groot dat klanten RISC-V niet meer als onafhankelijk zien en het platform verlaten, net als bij ARM.

Het enige wat Intel er dan mee opschiet is dat ze dan een redelijk exclusieve RiSC-V leverancier zullen worden.

En waar RISC-V cores nu bij TSMC gemaakt worden, kunnen ze bestaande klanten proberen over te zetten naar Intel Foundry. Maar de populariteit van RISC-V tov ARM laat denk ik al wel zien dat open hardware die niet aan een bedrijf gebonden is; populair is.

Het succes van Linux is dat het niet van 1 bedrijf is; Intel draagt er van alle bedrijven het meeste aan bij zonder eigenaar te zijn van bepaalde implementaties. Als ze SiFive kopen worden ze wel eigenaar van de default-implementatie van RISC-V, en ik weet niet of dat een voordeel is.

Risico is immers dat de SiFive cores alleen geschikt zijn voor Intel processen en geoptimaliseerd voor Intel compiler; ik denk dat een aantal andere bedrijven (TSMC klanten) snel een fork zullen proberen op te zetten; waar ze onderling elkaar helpen om een concurrerende core te maken.
eerlijk gezegd weet ik niet of populariteit er iets mee te maken heeft. Usecases, performance of price/performance zijn belangrijker in de zakelijke wereld. Die kunnen er wel voor zorgen dat iets populair wordt, maar da's een gevolg en geen oorzaak.

Er wordt telkens gewezen op risico's van het toeëigenen (zelfde bij de ARM-overname), maar we zien dat megacorps weinig in de weg gelegd wordt en dat zal dus gewoon de toekomst worden/blijven.
Risc-V is een open structuur dus wat let het anderen om daar ook in te investeren. Er zal voor een goed ontwerp ook geld ingepompt moeten worden. Daar heb je dan wel een partij voor nodig die voldoende geld heeft om er in de toekomst geld in te blijven pompen.

mocht Intel het bedrijf overnemen zou je het ook als stimulans voor andere kunnen zien om in Risc-V te investeren. Als een grote chipmaker er geld en dus toekomst in ziet, betekend het dat ze er normaal wel iets mee zullen doen.

Andere bedrijven kunnen dan ook op de Risc-V boot springen en zo krijg je concurrentie.
Zoals je correct stelt is RISC-V een open architectuur en Intel heeft diepe zakken, dus wat let ze om zelf met RISC-V aan de slag te gaan in plaats van hiervoor een bedrijfje op te kopen? Zoals @biteMark ook zegt lijkt dit meer op een methode om mogelijke toekomstige concurrentie nu alvast uit te schakelen dan om echt te gaan investeren in de RISC-V architectuur.
beide: waarom zelf het warm water opnieuw uitvinden als je een potentiële concurrent gewoon kan kopen, scheelt je een hoop tijd, moeite en concurrentie als het lukt
Ik blijf ervan overtuigd dat ze alleen mogelijke concurrentie vroegtijdig willen uitschakelen, dat is hoe dit soort overnames werken. Intel heeft zijn eigen x86 architectuur en ze zouden wel gek zijn hun monopolie op te geven en RISC-V te gaan supporten.

Ze hoeven voor RISC-V ook niet zelf warm water opnieuw uit te vinden, ze hoeven alleen maar het trucje af te kijken en na te doen. Ik kan me niet voorstellen dat Intel meer dan 2 miljard (!) kwijt zou zijn als ze een paar slimme jongens CPU's laten bakken op basis van een gratis ISA. Aan de andere kant, ík heb nog nooit een processor gemaakt dus het blijft gissen.
x86 is geen toekomst op langere termijn.
Schreef hierboven al x86 zie je in desktops en servers
Apple laat met m1 zien dat arm qua snelheid mee kan met x86 en dat komt straks op op server niveau.

Kijk je over 10 jaar dan is het de vraag hoe groot het marktaandeel van x86 nog is ?
Mobiel, tablet, smartwatch, wearable, glass het is allemaal arm en risc-v zou daar een alternatief voor kunnen zijn.

Neem de onzekerheid bij arm en zie daar intel investeert in risc-v maakt het vergelijkbaar met arm en fabrikanten hebben een alternatief.

Het is veel geld om een eventuele toekomstige concurrent zo weg te kopen. Het kan maar intel heeft de centjes hard nodig voor de toekomst.
Met hen te kopiëren heb je hun klantenbestand en know-how nog niet
Ja dat is zeker waar; een bedrijf als SiFive weet precies waarom klanten geen x86 willen; en waar die klanten dan wel naar op zoek zijn. En die kennis is ook geld waard.

Belangrijkste reden dat RISC-V populair is, blijkt te zijn omdat gebruikers hun eigen 'gesloten' toevoegingen kunnen maken aan de instructie-set. Intel zou hetgeen klanten toevoegen ook aan x86 kunnen toevoegen. En zaken als AVX-512 zouden ze kunnen toevoegen aan hun RISC-V cores.
Dat snap ik, maar wij hoeven er nog geen voorstander van te zijn ook als het voor Intel makkelijker is. Ik hoop dat SiFive lekker onafhankelijk blijft en zelfstandig groeit.
sifive is niet de enige kwam micro magic tegen die schijnbaar al veel sneller is dan sifive
https://arstechnica.com/g...ing-performance-per-watt/
https://www.prnewswire.co...isc-v-core-301227471.html
https://www.eetimes.com/m...ple-m1-and-arm-cortex-a9/

In potentie heeft risc-v heel veel te bieden als je benchmarks bekijkt.

[Reactie gewijzigd door bbob op 11 juni 2021 14:20]

Intel wil waarschijnlijk de masks in bezit hebben, dit samen met het ontwerpteam van SiFive. Daarnaast is de klantenlijst natuurlijk ook interessant. Intel heeft een geweldige productiecapaciteit en kan zo in korte tijd een belangrijke speler op dit gebied worden.

Gelukkig is er genoeg concurrentie in de RISC-V markt om te voorkomen dat Intel SiFive laat doodbloeden en daarmee RISC-V de nek omdraait. Vooral in China is er, sinds de ban op technologie oeverdracht door de VS, veel onderzoek en ontwikkeling m.b.t. RISC-V. Er zijn al diverse chips beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 11 juni 2021 12:40]

Dit is puur om een gezonde concurrent neer te zetten tegenover ARM. Het gaat niet goed met x86-64, en ook niet met Intel. Ergens (ben niet zo'n fan van monopolisten...) vind ik het positief. Bedrijf krijgt mogelijkheid tot een gigantische kapitaalinjectie (waardoor Intel minder afhankelijk van hun x86-64 kan worden), en RISC-V blijft open.

Waarom gaat het niet goed met x86-64? Het heeft nooit voet aan de grond gekregen in embedded markt. Het in inefficiënt qua output en warmte. De embedded markt wordt alleen maar groter en groter. Zelfs op consumer markt zoals laptops en tablets loopt ARM via bijv M1 rondjes om x86-64. Het is slechts een kwestie van tijd voor we dit terugzien in de servermarkt. Ampere is er al mee bezig.

Ja, je hebt gelijk dat Intel 2 miljard kan burnen, maar waarom zouden ze? RISC-V is momenteel nog geen directe concurrent. Het is juist een aanvulling op hun portfolio. In verleden hadden ze XScale, konden ze bar weinig mee (en afgestoten om in Atom te investeren). Hopelijk nu wel met RISC-V.

En nee, ben geen Intel fanboy. Ben voor een gezonde markt(werking).
Dat is waarschijnlijk ook precies de reden dat Intel de boel wil overnemen: de grootste op de RISC-V markt is nu nog betaalbaar, net zoals ARM voor de opkomst van ARM-based SoCs in smartphones, tablets en nu zelfs desktops en laptops een stuk betaalbaarder was dan nu en toen compleet onderschat is door "de grote jongens". Intel probeert vást te voorkomen dat ze dezelfde fout nog eens maken, ik denk niet dat ze dit proberen omdat ze zo geinteresseerd zijn in RISC-V of de kennis en faciliteiten van SiFive.
Wat zou Intel willen met deze overname? Het ontwikkelt een totaal andere processorarchitectuur.

Enige dat in me opkomt is:
- mogelijke toekomstige concurrent om zeep helpen?
- acqui-hire: met omweg de werkenmers overnemen?
- Intel gaat RISC-V processors maken?
Intel springtt graag op rijdende treinen. Helaas lijkt het bedrijf niet zo wendbaar, en als het geen x86 is dan falen ze. Ze hebben het eerder geprobeerd met ARM, en daarvoor met de i960 en de i860 (een veel te complexe en buggy RISC). En met mobiele processors. En mobiele modems (ik denk begonnen met overname van 2G spul van Siemens, en bij 5G hebben ze het opgegeven).
Op een of andere manier lukt het ze niet.
Intel doet ook een hoop RISC voor andere toepassingen dan PC-CPU's.
Daarnaast heeft Intel in het verleden ook natuurlijk Itanium's gemaakt.

De huidige intel PC-CPU die zich presenteren als CISC-cpu's zijn intern bijna volledig RISC.
zie commentaar hierboven, wat is de toekomst van x86. Ik zie alleen desktop pc geen smartphone, tablet, wearable en andere markten. x86 is een vrij beperkte markt met weinig groei.
Aan wie zou je RISC-V processor laten fabriceren? Aan Intel (die de toekomstig eigenaar is van Si-Five) of aan TSMC? Ik denk dat ze SI-Five willen kopen zodat ze voorsprong krijgt voor fabricage.

Trouwens, Intel heeft al RISC-V cpu geproduceerd voor India.
Hopelijk blijven ze onafhankelijk, als een groot bedrijf als Intel ermee gaat bemoeien zou het weleens de verkeerde kant op kunnen gaan. Het is toch een concurrent voor Intel, dus als ze die kunnen uitschakelen is dat alleen maar beter voor Intel.
Wil Risk-V echt iets worden, dan moeten toch de grote jongens er mee aan de slag. En heb je een Intel achter je staan, dan kan Risk-v misschien een echte concurrent worden van ARM.
Intel heeft tot nu toe alles aan de kant geschoven om x86 te ondersteunen. Misschien hebben ze geleerd van hun fouten maar ik heb er een hard hoofd in.
x86 heeft beperkingen in snelheid, Apple laat dat met de M1 al zien.
De vraag is dus op intel op de langere termijn met x86 kan blijven concurreren.

Er is steeds meer vraag naar mobiele cpu's tel, tablet, smartwatch, wearable en daar gebruikt met geen x86 en zie dat ook niet snel gebeuren.

Als intel die markt op wil en verder wil in de toekomst kunnen ze met risc-v een poging wagen tegen arm. Zeker nu het de vraag is of arm verkocht mag worden.

Als langere termijn oplossing is het geen gekke move.
Het zou geen gekke move zijn, ware het niet dat het Intel betreft. Waarschijnlijk gaan er heel snel politieke spelletjes lopen, worden goede SiFive designers naar x86 verschoven (want daar wordt nu het geld verdient), gaan de prioriteiten veranderen, komen er een paar pet projects, en is de winkel snel kapot. Intel heeft al jaren alles kapot gemaakt wat het aangeraakt heeft.
We zullen het zien, voor de langere termijn zal intel naast x86 wel iets moeten, dat weten ze zelf ook.
succes van de apple m1 begint al aan x86 te knagen.
Het is RISC-V en nee dat heeft RISC-V helemaal niet nodig als Intel wil meehelpen aan RISC-V dan kan dat prima op andere manieren dan bedrijven opkopen.
Hoezo intel heeft ook een hoop RISC kennis we moeten niet doen alsof er bij Intel alleen prutsers werken.
De kennis en slagkracht van Intel is cru-wereld ongekend. Ze hebben momenteel wat problemen voor de high-end cpu's waarvoor kleine structuren nodig zijn.

Ik denk dat intel prachtige RISC cpu's kan maken als ze dat willen. Alleen intel zal niet zo snel ARM doen dit bedrijf is allergisch voor het nemen van licenties.
Dat klopt inderdaad.
Echter ik denk niet dat ze daar nog zo'n zin in hebben nu Nvidia ARM wil koppen.

Daarnaast zet Intel ARM nog niet in "volume" producten, waardoor de kosten beperkt zijn.
Die hebben ze gekregen door de overname van Altera. En eigenlijk zijn ze die SoC's liever kwijt. Ze willen de FPGA's liever koppelen aan een Xeon-core.

Maar Intel heeft al veel eerder Arm cores gemaakt. Hun netwerk controllers en pda socs hadden een intern ontworpen StrongARM core. Dit is ondertussen allemaal afgeschoten vanwege niet core business.
Intel heeft in het verleden al flink geïnvesteerd in SiFive, dus niet heel vreemd dat ze nu een stapje verder willen gaan. Of dat echt gewenst is, is een andere vraag.
Ze hebben zelfs een RISC-V CPU gefabriceerd voor een Indiase Universiteit.

https://gadgets.ndtv.com/...oprocessor-shakti-1941909
Over laten nemen is natuurlijk een prima optie voor SiFive maar ze hebben meer mogelijkheden. Een licentiemodel zoals ARM is uiteraard niet mogelijk bij een open RISC-V instructieset maar bijvoorbeeld een licentiemodel voor de door hen ontwikkelde standaard SOC's zou wel kunnen. Zou gelijk ook een standaardisatie opleveren waar dat bij ARM SOC's niet het geval is.
Dat is ook precies wat SiFive doet. Het heeft een licentiemodel voor daadwerkelijke SOC, de instructieset is open. Er kunnen meer bedrijven zoals SiFive worden opgericht hierdoor. Dit is bij ARM niet mogelijk omdat deze ook de instructieset in handen heeft.
Dit is bij ARM niet mogelijk omdat deze ook de instructieset in handen heeft.
Ook bij ARM kunnen meerdere bedrijven worden opgericht die een SOC of core-ontwerp in licentie af kunnen geven. Hoe kunnen Qualcomm (Snapdragon), MediaTek (Dimensity), en Nvidia (Tegra) bijvoorbeeld hun SOCs maken en verkopen aan andere partijen als dat niet mogelijk was? Of Apple (A-series, M1-series), Huawei (technisch gezien HiSilicon, Kirin-series) en Samsung (Exynos-series) anders custom cores/SOCs maken voor hun eigen verkoop?
En een deel hiervan maakt (semi-)custom cores (Apple, Qualcomm, Samsung), of heeft dat in het nog redelijk recente verleden gedaan.

Het grote verschil is vooral dat je bij zo'n bedrijf dan alsnog voor de ISA licentiegelden moet afdragen aan ARM. Buiten dat staat je echter niks in de weg, en meerdere van deze partijen bewijzen al dat je je daarmee niet eens de markt uit hoeft te prijzen.

[Reactie gewijzigd door Raventhorn op 11 juni 2021 12:54]

Ik had preciezer kunnen zijn. Bij ARM is het via licenties ook mogelijk zulke bedrijven nieuw op te richten alleen bij de gratie van ARM. Wanneer ARM bijvoorbeeld door een partij wordt overgenomen en deze geen nieuwe licenties voor de ISA wil afgeven is dat dus niet mogelijk.

Een aantal van de voorbeelden die je noemt zijn producenten van ARM SOC's of cores die gebaseerd zijn op de ISA en architectuur van ARM. Licenties op de architectuur zoals SiFive verkoopt, dus niet bedrijven die een eigen architectuur op de ISA mogen ontwikkelen.

Er zijn inderdaad een ook aantal bedrijven die wel de licentie hebben om custom cores te maken. De kosten van die licenties zijn alleen aan de grootste spelers in de industrie te betalen. Het is ook niet duidelijk of er nieuwe licenties ooit zullen worden afgegeven. Het ontwerpen van een core en daar een licentie aan een derde partij voor geven ken ik geen voorbeelden van. Dus ik weet niet of een tegenhanger van SiFive bij ARM bestaat.

Dat er alleen licentiegelden voor de ISA moeten worden betaald klopt dus niet helemaal. Er is geen verplichting om een licentie uit te geven of dit voor een redelijke prijs te doen. Vooralsnog is een ARM licentie dat nog wel maar inclusief de cores.

Een alternatief voor SiFive is bijvoorbeeld MIPS Technologies (niet de ISA), die ontwerpen ook cores voor RISC-V waar je een licentie voor kan afnemen. Er zijn ook al open source processoren ontwikkeld waarvoor je helemaal geen licentie nodig hebt door bijvoorbeeld universiteiten in India: https://en.wikipedia.org/...essor_%26_Microcontroller
Volgens mij hebben de meeste bedrijven die ARM gebruiken een licentie voor het gebruik van het reference design (Cortex etc.). Hoeveel bedrijven hebben daarnaast een architectuurlicentie op ARM en ontwerpen hun eigen chips? Vier? Vijf?

Aangezien het ontwerpen van een chip redelijk wat voeten in de aarde heeft is het misschien nog best mogelijk om geld te verdienen met het in licentie geven van je chip designs.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 11 juni 2021 09:51]

Ik snap niet waarom Intel zo'n bedrijf overneemt.
Op zich kunnen ze toch zelf ook zo'n chip maken/ontwikkelen?

Apple heeft op paar jaar toch ook de fantaschtie M1 gemaakt?
Het is voor intel goedkoper en sneller om kennis van dit bedrijf te kopen dan met mensen wegkopen hetzelfde pas over een paar jaar te bereiken.

Apple is een ander verhaal, apple is compleet systeem bouwer, hard en software, hele eco systeem. Intel maakt alleen cpu voor anderen.
Apple heeft een keuze gemaakt zelf de m1 te maken afgestemd op hun OS.

Maar kijk verder, windows flirt met arm, als windows met arm ooit voet aan de grond krijgt heeft intel een x86 probleem. Dus op langere termijn risc-v als alternatief is niet gek bedacht..
Ja en hoe denk je dat ze dat gedaan hebben?

Door een overname: 25 april 2008, PA Semi https://en.wikipedia.org/...and_acquisitions_by_Apple

Daarna hebben ze nog veel meer partijen overgenomen.

Maar het heeft 10 jaar geduurd om het naar de markt te brengen. Dit was strategisch een van de beste, dan niet de allerbeste overname die Apple ooit heeft gedaan (Naast het terugkopen van NeXT).
IP, dat ris-v open is betekent niet dat dit bedrijf geen unieke progressie gemaakt heeft
Mensen. Onderschat niet hoeveel zeldzame talenten zulke bedrijven soms in dienst hebben.
En laatst maar zeker niet minst, zelf iets ontwikkelen valt nogal eens tegen. Neem in Intels geval bv 64bit processors. Niemand heeft vandaag de dag nog gehoord van Itanium.
Maar het zijn wel de Itanium engineers geweest die hebben gewerkt aan Xeon om het te krijgen waar het nu staat. Ik zou het niet verkeerd vinden, als Intel nog een poging waagt om een chip op basis van een nieuwe VLIW of EDGE instructieset te ontwerpen, maar ik ben bang dat ze het niet meer aandurven.
If you can't beat them, buy them? Of is het bij Intel meer iets van, "we zijn bang wat uit de overname van ARM door Nvidia gaat komen, dus we kopen maar een startup die mogelijk ooit aan de poten van ARM kan gaan zagen voor de zekerheid."

Aan de andere kant, ARM zelf overnemen gaat Intel nooit langs de diverse mededingingsautoriteiten krijgen, dus veel opties hebben ze ook weer niet. En volgens mij is 2 miljard voor een bedrijf als Intel ook weer geen grote hobbel.
SiFive bestaat 6 zes jaar, kunnen we het nog wel een startup noemen?
Als je van de ene investeringsronde rent naar de volgende, druk aan het bouwen en aan het investeren in je product bent, zonder per se dicht bij break even te zijn dan ben je wel een startup. Als ik zo lees dat ze met investeerders aan het praten zijn, dan lijkt dat wel het geval te zijn. Het is dan geen startend bedrijf, maar wel een startup.
Anoniem: 428562
11 juni 2021 11:12
Lijkt een strategische zet om de aankoop van ARM door NVidia te counteren. Intel heeft de fabs en de knowhow om risc-v succesvol te maken. Klanten kunnen bijv een licentie nemen op een kant en klare risc-v cpu core en zelf I/O en andere logica ontwikkelen en de chip laten bakken in een intel fab.

Indien android risc-v gaat ondersteunen krijgt Intel ook nog de mogelijkheid smartphone soc's te verkopen en dat alles voor het een investering van 2 miljard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 11 juni 2021 11:22]

Lijkt een strategische zet om de aankoop van ARM door NVidia te counteren. Intel heeft de fabs en de knowhow om risc-v succesvol te maken. Klanten kunnen bijv een licentie nemen op een kant en klare risc-v cpu core en zelf I/O en andere logica ontwikkelen en de chip laten bakken in een intel fab.
Anderen, en nu nog het vrije SiFive, kunnen naar fab's van TSMC en Samsung, zie mobile SoC's. Is aanmerkelijk succesvoller en sneller dan iets in een Intel fab (moeten) laten bakken. Zie Apple M1 en Huawei SoC's, zowel smartphones als basestation infrastructuur.
Indien android risc-v gaat ondersteunen krijgt Intel ook nog de mogelijkheid smartphone soc's te verkopen en dat alles voor het een investering van 2 miljard.
Hoe vaak zou je ze in mobile op hun bek willen zien gaan? Ze hebben net voor 1 miljard hun mobile engineers verkocht aan Apple omdat ze mobile het zelf niet op de rit krijgen, zie ook hun historie.
Anoniem: 428562
@twingels11 juni 2021 12:05
Intel heeft een nieuwe CEO die de ambitie heeft om o.a. de foundry business nieuw leven in te blazen. Intel heeft idd de mobiele tak verkocht die ze in 2010 van infineon hebben overgenomen maar onlangs is er een overeenkomst gesloten met mediatek die 5G modems voor intel gaat ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 428562 op 11 juni 2021 12:11]

Intel doet wel meer dan enkel x86-cpu's maken, voor al die andere chips, fpga, controllers, netwerk, wifi, gsm is x86 niet ideaal, ARM is vervelend, net zoals MIPS, en andere, RISC V is dan echt een oplossing.
Zonder patenten gaat het trouwens nooit lukken om nu een nieuwe cpu te ontwerpen. voor de GPU heeft intel ook met nvidia ruzie gehad.
Beter steken ze die 2 miljard in ontwikkeling :+

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee