SiFive kondigt eind oktober 'eerste RISC-V-computer' aan

Chipbedrijf SiFive zal op 29 oktober 'de eerste RISC-V-computer' aankondigen. Dat doet het bedrijf tijdens de Linley Fall Processor Conference. Deze computer krijgt onder andere een nieuwe Freedom U740-soc.

Het bedrijf maakt nog weinig concrete specificaties van zijn komende, 'next-gen' FU740-soc bekend, maar meldt in een persbericht wel dat de pc cores uit de U7-serie krijgt. De RISC-V-computer krijgt volgens SiFive ook 'moderne pc-uitbreidingsmogelijkheden', waarmee het bedrijf mogelijk doelt op aansluitingen als pci-e en sata. De computer kan onder andere gebruikt worden door ontwikkelaars om RISC-V-applicaties te schrijven.

SiFive presenteert de computer en bijbehorende FU740-soc aan tijdens de Linley Fall Processor Conference 2020. Die digitale conferentie duurt zes dagen en vindt plaats op 20 tot 22 oktober en 27 tot 29 oktober. Op 29 oktober om 17:30 uur Nederlandse tijd houdt SiFive een presentatie over zijn komende RISC-V-computer en -soc.

SiFive maakt al verschillende RISC-V-producten. Zo biedt het bedrijf singleboardcomputers op basis van RISC-V, onder de naam HiFive. De chipproducent biedt ook verschillende RISC-V-core-ontwerpen, die gebruikers naar eigen inzicht kunnen aanpassen.

RISC-V is een instruction set architecture, die oorspronkelijk werd ontwikkeld door de Computer Science Division van de University of California. Deze isa is open source, waardoor chipontwerpers deze kosteloos in hun chips kunnen integreren. Andere RISC-architecturen, zoals die van Arm, worden enkel tegen betaling onder licentie verstrekt.

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Nvidia een akkoord heeft bereikt om Arm over te nemen voor 40 miljard dollar. Die overname moet nog goedgekeurd worden door verschillende instanties. Er is kritiek op de overnameplannen; volgens een medeoprichter van Arm zou een overname funest zijn voor het bedrijfsmodel.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

16-09-2020 • 10:28

34 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (34)

Wijzig sortering
Dit is al bijna 2 jaar oud filmpje van Linus tech tips van SiFive : https://www.youtube.com/watch?v=jNnCok1H3-g
Daar zie je een demo van risc-v.
Dit is wel goed nieuws na de overname van Arm door nVidia.

In gerelateerd nieuws heeft IBM een Power core (A20) ge-open-sourced: https://github.com/openpower-cores/a2o
Is er iets dat RISC-V op technisch gebied voordelen geeft tegenover de bestaande architecturen, is het bijv sneller of goed voor een bepaalde niche? Of is dit meer "gewoon" een andere smaakje om het maar zo even te noemen met als enige verschil dat het opensource is en anders werkt.
Dat laatste. Bij andere architecturen ben je verplicht een licentie af te nemen (bijvoorbeeld ARM) of kun je alleen een standandaard chip kopen (bijvoorbeeld Intel). Bij RISC-V kan iedereen zelf een chip maken en besluiten welke extensies te ondersteunen en hoe deze te implementeren.
Plus dat het ‘by-design’ naïef en simpel is opgebouwd, wat ook kan omdat het geen decennia aan legacy, zoals x86 en zelfs ARM, hoeft te ondersteunen. Het is een ‘clean slate’, een nieuw begin. Met de kennis van nu, voor de problemen van nu. En niet die van gisteren. Dat maakt de weg weer vrij voor innovatie, iets wat met x86 al even niet meer is gebeurd.
Je het gelijk, maar naïef klinkt wat negatief. De ontwerpers van RISC-V hebben werkelijk geprobeerd van het verleden te leren en ze hebben daarbij overwogen keuzes gemaakt wat betreft de ISA en de binaire representatie eruit ziet. Ideeën die in het verleden in andere ISAs zijn geprobeerd maar niet hebben opgeleverd wat ervan verwacht werd zijn bewust niet opgenomen. Daarbij is geprobeerd om de basis extensies zou eenvoudig mogelijk te houden, met een representatie die efficiënt gedecodeerd kan worden en die zo min mogelijk onbedoelde sturing geeft aan de implementatie. En daarnaast zijn een aantal opcode reeksen gereserveerd voor gebruik van vendor specific extensies zodat onderzoek naar nieuwe ideeën hand in hand kan plaatsvinden met een vaste basis.
Wat kun je met deze systemen dat je met een gewone x86 pc niet kan?

Hoe snel zijn ze? Moet ik denken aan Threadripper, of Atom Z, of iets ertussen? En wat voor systeem zit eromheen, een pc waar bijv een voor RISC-V gecompileerde linux-distro met GUI op kan? Kan er dan (dus) ook een fatsoenlijke videokaart in, en (dus) heeft zo'n CPU uberhaupt PCI-express?
dit soort chips kunnen een heel stuk minder dan x86 en of arm en dat is ook het idee.
risc-v hebben nog niet 1% van de instructies on board die x86 met zich mee draagt. Het is als het ware een clean sheet in vergelijking met de inmiddels stok oude x86 architectuur. Hoe krachtig deze cpu's uiteindelijk gaan worden ligt aan de open source community er om heen en wat die er voor gaan ontwikkelen. Op dit moment is het allemaal nog vrij jong. Fun fact, alibabba gebruikt RISC-V om een eigen open source cpu te ontwikkelen voor hun servers.

[Reactie gewijzigd door holhuizen op 16 september 2020 11:46]

dit soort chips kunnen een heel stuk minder dan x86 en of arm en dat is ook het idee.
risc-v hebben nog niet 1% van de instructies on board die x86 met zich mee draagt.
Dat is nogal kort door de bocht. Het aantal instructies bepaalt niet wat je ermee kunt doen. Bijna alle complexe instructies van een x86 zijn instructies die je ook gewoon in software kunt uitvoeren met hooguit wat verlies in performance.
"minder kunnen" is misschien een ongelukkig gekozen verwoording, maar ik snap em wel: ze hebben minder instructies, dus natively kunnen de CPU's minder verschillende instructies uitvoeren. Maar daar is natuurlijk niet mee gezegd dat je er niet hetzelfde mee kunt bereiken als met elke andere general purpose CPU.
Dat (versimpelde instructies en instructie decoding) was ooit het kernpunt van RISC, maar de problemen en complexiteit van die extra decoding valt in het niet bij de gigantische logica (inmiddels al tot aan de 100MB in server processoren) van de caches die nodig zijn om het snelheids verschil tussen CPU en geheugen weg te poetsen. Kijk maar na een gemiddelde moderne die, de cores zijn relatief klein ten opzichte van de rest.

En naast ARM is er ook nog MIPS wat een heel stuk goedkoper is qua licensering (wat de reden is waarom het lang de favoriete architectuur voor routers was). Als RISCV ooit echt doorbreekt (en daar is nu nog geen sprake van), dan denk ik dat die architectuur de eerste klappen krijgt.

High end ARM en X86_64 zijn nog geheel buiten bereik, en dat zal nog wel even zo blijven. Het is voorlopig toch voornamelijk een academisch speeltje

[Reactie gewijzigd door marcovtjetje op 16 september 2020 15:36]

In principe kunnen deze systemen hetzelfde als "gewone PC's", maar dan beter eb goedkoper. RISC-V is overigens beter te vergelijken met ARM, beide gebruiken een reduced instruction set. Verschil is dat je bij ARM voor de ISA spec. moet betalen en bij RISC-V is deze gratis. Verder moet je in beide gevallen je eigen chip ontwerpen en fabriceren.

N.B. Doordat de RISC-V ISA gestandaardiseerd is hoef je maar eenmaal een assembler te schrijven, die dan voor alle CPU's hetzelfde is. Dus ook maar eenmaal Linux, enz.
Hier wat obscure info van Anandtech: https://www.anandtech.com...tie910-riscv-cpu-300pm-pt

Dit zou de snelste risc-v chip van dit moment moeten zijn, uit het artikel valt af te leiden dat de performance iets beter is dan de Kirin 970 / Snapdragon 835. Ik heb er niet veel kaas van gegeten maar erg snel lijkt het me allemaal niet vergeleken met de huidige x64 systemen.
Langzaam. Dus waarschijnlijk Atom of Celeron speed. Dus bedoeld voor in een embedded device, een NAS of in een harddisk.
Ze maken een PC om native te kunnen programmeren. Niet om te concurreren met een x86 PC.
Waarschijnlijk gaat deze PC ook veel kosten; ik gok 1500 euro of meer. Ter vergelijking: SiFive biedt/bood een kaal boardje ( HiFive Unleashed RISC-V Linux Development Board), en dat kostte 999 USD. Terwijl een ARM-boardje met dezelfde specs 100 euro kost (want in massa geproduceerd)
Hierbij is het dan weer net waarvoor je hem wilt maken. Als een RISC-V chip wordt gemaakt om energiezuinig te zijn, dan gaat dit ten koste van de snelheid/performance. Echter als je de RISC-V chips actief zou koelen en meer stroom zou geven, dan denk ik dat je al een heel eind komt.
Ben benieuwd of dit een beetje betaalbaar wordt.
Alle vrijgegeven ontwikkelbordjes tot nu toe zijn absurd duur.
Dat is toch altijd zo bij ontwikkelbordjes? Een Broadcom DSL SoC refdesign kost $1500 en een quasi gelijkaardig design eindigt in je home gateway voor een paar tientjes.
Dat snap ik, maar uiteindelijk zal RISC-V moeten blijven bestaan met hulp van de community.
Als alleen bedrijven die ontwikkelbordjes kunnen kopen zal het uiteindelijk uitsterven. Hetzelfde geldt voor de OpenPOWER bordjes overigens. De TALOS Blackbird heeft dit enigzins verbeterd, maar ik heb het idee dat het nog beter kan.
Ik vermoed dat nu Nvidia ARM heeft opgekocht er meerdere bedrijven zijn gaan investeren in RISC-V. Immers is niemand er blij mee dat Nvidia ARM heeft gekocht en is de verwachte opvolger van ARM RISC-V.
Huawei heeft vorig jaar al aangegeven meer prioriteit aan RISC-V te geven als de handelsbeperkingen doorgaan. Ze zijn ook al jaren "Premier Member": https://riscv.org/membership/
RISC-V doet het binnenkort met deze ontwikkelingen al beter dan OpenPOWER, ook al omdat de komende maanden Pi-achtige PicoRio borden uitkomen. Voor OpenPOWER zie ik het wat somberder in, omdat de systemen gewoon heel erg duur zijn en dat ook blijven. Voorlopig houd ik het daarom bij QEMU en een Powermac G5, die helaas alleen big-endian distributies kan draaien.
Ik zie de PicoRio niet zitten. Deze heeft namelijk een PowerVR GPU en Imagination Technologies heeft nou niet echt een goede reputatie als het gaat om Linux drivers. Ik hoop dat ze het tegendeel kunnen bewijzen.
Dat snap ik, maar uiteindelijk zal RISC-V moeten blijven bestaan met hulp van de community.
Als alleen bedrijven die ontwikkelbordjes kunnen kopen zal het uiteindelijk uitsterven.
Waarom? Waarom zou “de community” niet uit bedrijven kunnen bestaan?
Dat kan, maar bedrijven kunnen interesse verliezen. Ze kunnen geen zin hebben om fabs in te huren om hun processoren te maken, R&D kosten kunnen te hoog worden. Die factoren blijven altijd.

Als hobbyisten dan een architectuur moeten gaan onderhouden ben ik bang dat er niet veel van over blijft.
Dat snap ik, maar uiteindelijk zal RISC-V moeten blijven bestaan met hulp van de community.
Als alleen bedrijven die ontwikkelbordjes kunnen kopen zal het uiteindelijk uitsterven. Hetzelfde geldt voor de OpenPOWER bordjes overigens. De TALOS Blackbird heeft dit enigzins verbeterd, maar ik heb het idee dat het nog beter kan.
Met alleen de community zal risc-v juist uitsterven. Het zijn nog altijd de bedrijven die de architectuur moeten oppakken en gaan gebruiken om risc-v groter te maken en te laten doorontwikkelen.
Het bestaansrecht van RISC-V is vooral voor zeer specifieke CPUs 6un b.v. SSD controllers. Iedere fabrikant kan de instructieset compleet naar eigen wensen optimaliseren voor een specifiek doel èn de fabrikant hoeft €0 aan rechten af te staan hiervoor.

In theorie kan je met RISC-V ook een CPU maken die kan concurreren met een ThunderX2 /3, een Amazon Graviton2 of een Ampere ARM cpu, alleen vergt dit heel veel investering om op een vergelijkbaar performance en performance per Watt te komen.
Een vrachtwagen is ook absurd duur als je gewend bent naar de supermarkt te lopen voor je boodschappen, maar als je 20 ton aan goederen van A naar B moet verplaatsen... Hetzelfde geld voor zo een ontwikkelbordje, de doorsnee Tweaker heeft geen ontwikkelbordje van $1500 nodig...

Betaalbaarder zal zijn ($39):
https://www.seeedstudio.com/Sipeed-Maix-Amigo-p-4689.html

Of $7.99:
https://www.antratek.nl/gd32-risc-v-dev-board

Volgens Wikipedia gaat het HiFive Unleashed bordje $999 kosten:
https://en.wikipedia.org/wiki/HiFive_Unleashed

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 16 september 2020 11:50]

Aangezien het in het artikel gaat over een "computer" ga ik er van uit dat het iets is zoals we de huidige PC of zelfs SBC ook kennen, vaak zijn die van nieuwe/exotischere architecturen gewoon veel te duur.
De bordjes die jij noemde zijn vooral embedded bordjes voor gebruik met ML en automatie projectjes, daar draaien de meeste mensen geen Linux desktops of Quake 2 op.

Die HFU daarentegen is wel wat ik verwacht van de aankomende "computer" in het artikel, ik hoop dat dezelfde prijstrend zich dan niet voortzet.
Je hebt er al een voor een tientje (Sipeed Nano).
Leuk om te weten is dat Chris Lattner, grondlegger van LLVM/Clang en Swift, sinds begin dit jaar werkt bij SiFive als 'Senior Vice President of Platform Engineering'. Dus ik denk dat het wat betreft software ondersteuning wel goed gaat komen.
Mooi dat er eindelijk een bedrijf komt dat hier serieus instapt. Meen dat de Vector-extensie nog niet gereed is (specs) en het is wat onduidelijk welke extensies wel een onderdeel van de U7 zijn.
Goed dat hier zeker aan ontwikkeld wordt.

Ik ben benieuwd of dit straks stevig in de versnelling gaat als de overname van ARM rond is. Dan heeft de VS controle over alle mainstream instructiesets, en kan dus veel druk uitoefenen op telefoon- en computerindustrie, dus het zou zomaar kunnen dat er ineens veel geïnvesteerd gaat worden in een open alternatief waarvan niet ineens de licentie ingetrokken kan worden.
Risc-V heeft een mooie toekomst - want niemand wil blijven betalen voor ARM ook al lijkt dat goedkoop. Op een paar miljoen chipjes voor usb-sticks, harde schijven enz... tikt dat aardig aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee