Chinese onderzoekers tonen RISC-V-cpu die met Arm Cortex-A76 moet concurreren

De Chinese Academie van Wetenschappen heeft een RISC-V-cpu met acht cores getoond. De eerste versie van de chip wordt gemaakt op TSMC's 28nm-node. Toekomstige versies van de chip moeten uiteindelijk gaan concurreren met de Cortex-A76 van Arm.

Een prototype van de chip werd getoond tijdens de RISC-V World Conference China 2021 en draagt momenteel de codenaam XiangShan. De chip is ontworpen als opensourceproject door 25 studenten en docenten van de Chinese Academie van Wetenschappen. Het project werd op 11 juni 2020 gestart en de deelnemers hebben inmiddels meer dan 50.000 regels code ingediend. De broncode van het project staat op GitHub.

Het hieruit resulterende XiangShan-prototype betreft een chip met acht cores op 1,2GHz. De processors wordt momenteel gemaakt op TSMC's 28nm-procedé. Dit huidige prototype maakt gebruik van de RV64GC-basis en beschikt over 1MB aan L2-cache. De testchip heeft daarnaast een PCIe 3.0 x4-interface en ondersteuning voor maximaal 32GB DDR4-geheugen. De chip is getest met Debian op een fpga-platform schrijft CNX Software.

De makers zouden plannen hebben om een nieuw prototype te ontwerpen. Die zou gemaakt worden op de 14nm-node van Chinese halfgeleiderfabrikant SMIC en op 2GHz draaien. Deze versie zou eind dit jaar klaar voor productie moeten zijn. Toekomstige iteraties van de chips moeten volgens de makers concurreren met de Cortex-A76 van Arm, die in 2018 werd geïntroduceerd.

Recentelijk kondigde ook SiFive twee nieuwe RISC-V-cores aan, waarvan er een beter zou presteren dan de Cortex-A55 van Arm, terwijl de SiFive-cores minder ruimte in zouden nemen. Die SiFive-cores zouden gebruikt worden in een komende 7nm-chip van Intel.

XiangShan RISC-V-cpuXiangShan RISC-V-cpu

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

06-07-2021 • 17:28

44

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (44)

44
41
24
7
0
14
Wijzig sortering
Wellicht wel handig om er bij te vermelden dat RISC-V in zichzelf dus al een open source "instruction set architecture" is waar flink veel partijen al ruim een decennium mee bezig zijn. Wikipedia artikel. Dit is dus een praktische implementatie van deze standaard.
De European Processor initiative heeft vorige maand een protype voor hun op 22nm geproduceerde 1,nogwat ghz (more than 1ghz) EPAC1.0 RISC-V concurrent van ARM uitgebracht, maar geen nieuwsbericht hier.

Daar zijn alleen weinig specs nog van te vinden, EPI is zelf niet zo heel goed in marketing en openlijk informatie delen lijkt het :/ Zou mooi zijn als Tweakers hier achteraan gaat, want het is een ontzettend interessante en mogelijk belangrijke ontwikkeling.

edit:
nu met link

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 06:09]

Mooie ontwikkeling bij EPI, gaat sneller dan ik had verwacht.

Opvalende opmerking over buitenlandse afhankelijkheid:
ensure independence from non-European patented computing technologies.
De EU is niet blind voor de problemen die o.a. China heeft met buitenlandse sancties.
Als de EU het echt serieus aan zou pakken dan zouden ze net als China naar elke open standaard 50 man sturen om de open standaarden naar eigen hand te zetten . Ook zouden ze een consortium van tech bedrijven bij elkaar moeten krijgen om actief naar een alternatief te kijken en tegen moeten houden dat bedrijven als NPX opgekocht worden door Chinese bedrijven...maar dat doen ze dus niet , en doen eigenlijk veel en veel te weinig onderzoek op dit vlak...

Arm is trouwens van origine een Brits bedrijf. We hadden dus al het beste alternatief ...
En ook handig om te vermelden dat dit niet het enige is om een 'volledige' computer te maken. Voor veel use cases heb je ook een GPU nodig met goede 2D (video) en 3D acceleratie, en die zijn helaas nog niet zo open.
Voor servers etc boeit het helemaal niks
Want geen enkele server doet iets met video? ;)

Er zijn altijd uitzonderingen. Echter, zoals ik noem, voor een 'volledig' open computer ben je er nog niet mee met RISC-V.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:09]

Ik zou GPU liever apart zien dan embedded want voor veel taken is een GPU niet altijd nodig, als je al iemand kan vinden die deze efficient can programmeren...

Ik zou dit ding zeker wel als volledig zien. Zou hadden we ze vroeger ook (zonder GPU), en dat werkte prima..
Zoals @rvt1 ook al zegt.. De GPU heeft er met deze doelgroep niks mee te maken.

Als je volledig open wil moet je ook audio,, codecs etc etc 'open' maken, wat niet gebeurd.

De servers die een risc cpu hebben zijn echt niet de standaard renderfarms..

Maar wellicht bij jou wel... Zo'n embedded GPU op elke chip (x 50.000) of een 3080 in een web vps om je terminal te renderen...

Of dacht je dat Pixar custom CPU's gebruikt om toy story te renderen??

Lijkt me niet he ;)

Noem eens een usecase waar een custom risc CPU ingezet word terwijl de GPU vele malen belangrijker is...

Wat een onzin

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 23 juli 2024 06:09]

Servers zijn gebaat bij goede softwareondersteuning en kernels. Ik kan me voorstellen dat dit een issue wordt. Met alleen een cpu heb je weinig.
Er waren al kernels voor ontwikkeld. Ultra secure (proven security & safety) OS.
seL4:
https://antmicro.com/blog/2020/09/sel4-on-riscv-in-renode/
OP-TEE
https://riscv.org/blog/20...-2021-schedule-announced/
Linux:
https://risc-v-getting-st...t/linux-introduction.html
Hoeveel wil je er draaien?
Hangt er vanaf wat je als computer definieert. Netwerk apparatuur kan prima werken zonder beeld uitgang.
L3 switches, routers, firewalls en vpn concentrators. Een seriële interface of een netwerkpoort met een webserver er achter is voldoende.
Zo is het. Zie hier anderen die het deden en hoe je het zelf ook kunt realiseren: https://spectrum.ieee.org...-a-riscv-cpu-from-scratch
Eigenlijk is het een beetje jammer dat dit soort nieuws uit China hier direct de voorpagina haalt.

De European Processor Initiative is al jaren met een RISC-V ontwerp bezig, waarbij o.a. bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Kroatië samenwerken. Vorige maand hebben ze hun prototype uitgebracht nadat ze deze vorig jaar getoond hebben (wat China nu dus lijkt te doen).

Maar geen bericht op Tweakers. EPI lijkt (internationaal tenminste) bagger weinig aandacht te krijgen en het zou tof zijn als Tweakers hier eens in gaat duiken. Er gaan hier vaak discussies rond dat we zulke ontwikkelingen graag ook in Europa zien gebeuren gezien we momenteel geen enkele processor ontwikkelaar meer lijken te hebben. Vorig jaar wel dit bericht over SiPearl dat met hulp van EPI een ARM chip gaat produceren, dus EPI lijkt me niet helemaal onbekend te zijn hier.

Het is een interessante ontwikkeling, welke voor lijkt te lopen op China en potentieel heel belangrijk kan zijn om als Europa weer een beetje minder afhankelijk te worden van China en de VS. EPI lijkt hard te zuigen in marketing en het openlijk (in het Engels?) delen van informatie, help ze een beetje :Y)

https://www.european-proc...sc-v-test-chip-taped-out/

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 06:09]

28 partners, en een chip die dus allemaal stukjes functionaliteit heeft. Dat is precies wat je verwacht van design by committee.

Nu moeten we eerlijk zijn, de chip in dit artikel is door 25 studenten ontworpen. De waarde zit 'm dus vooral in wat die studenten ervan geleerd hebben, maar het is wat optimistisch om te verwachten dat hun eerste project succesvoller is dan een ARM waaraan een paar duizend ervaren engineers hebben gewerkt.
Design by committee is bij uitstek ook iets wat voor China geldt.
Waar is dit op gebaseerd mbt de chip in het artikel?
Op wat iedereen weet die niet alleen sensitief is voor nationale culturele eigenschappen & 'eigenaardigheden'. Alleen op Tweakers heeft iemand daar een artikel voor nodig.

Heb je ook een artikel nodig om te bewijzen dat Amerikanen een andere relatie hebben met autoriteit t.o.v. Nederlanders?

De verschillen zijn misschien niet altijd zichtbaar voor buitenstaanders maar ze zijn er & daar kun je legio aan redenen voor aanhalen.
Als jij dat zou zeggen wil ik wel weten waarop je dat baseert. Ik ben benieuwd wat jouw laat denken dat deze chip "design by committee" is. Een algemene opmerkingen over cultuur en eigenaardigheden zegt helemaal niks. Je hoeft ook geen artikel te plaatsen als je dat niet wilt hoor. Ik vraag alleen waar je je uitlating op gebaseerd hebt. Aan de hand van deze comment zou ik zeggen dat het nergens op gebaseerd is behalve een vaag gevoel van generalisatie. Ik kijk uit naar je analyse zodat ik ervan kan leren.
Onafhankelijk van USA en China?

Na jaren van outsourcen moet het werk nu terugkomen omdat computers een staatsgevaar zijn... Maar Intellectuele eigendommen, zetelverdeling en winstverdelingen doen niet aan nationale sentimenten. Die hebben simpele voorkeuren: minder belasting betalen is beter.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 06:09]

@Bulkzooi we waren toch een belastingparadijs hier? Da's snel geregeld dan, al het IP naar Nederland. :)

In werkelijkheid ligt het toch iets anders natuurlijk. :)
sure, een hele grote, ondoorzichtige industrie.. Maar ik legde effe de nadruk op het woord onafhankelijk.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 06:09]

@arjankoole IP is maar 1 van de 3 elementen die ik benoem. Maar die werkelijkheid waar jij het over hebt gaat vooral over lekkere Ierse taxburgers maken en deze verhuren aan een low VPB country en achteraf de winst bepalen.. Maar nu zijn dus de VPB spelregels verandert, onder druk van de G7.

[Reactie gewijzigd door Bulkzooi op 23 juli 2024 06:09]

Titel:
Chinese onderzoekers tonen RISC-V-cpu die met Arm Cortex-A76 moet concurreren
Nee, er is nu een prototype cpu getoond en er zijn plannen voor een prototype later dit jaar.

Latere iteraties “zouden moeten” gaan concurreren.

Er is dus werkelijk niets getoond!

Wie maakt deze titels?
De afdeling clickbait
Dit is heel goed nieuws. Het wordt tijd dat er een open alternatief komt die immuun is voor handelsbarriëres of monopolie gedrag. Hopelijk komen er nog vele leuke afgeleiden uit dit project. Hoe meer van dit soort projecten de komende tijd, hoe beter. Het feit dat een groep studenten zo snel met hun eigen design kan komen zegt wat over de architectuur (los van hoe veel ze precies vernieuwen tenopzichte van andere RISC-V ontwerpen, het blijft knap dat studenten dit in zo'n korte tijd doen en het dan ook nog netjes delen).

Als Europa ook zijn eigen chip industrie wilt ontwikkelen moeten ze meer naar dit soort projecten kijken. Voor veel industriële/automotive toepassingen kan je best een paar generaties achterlopen kwa procedé, maar beschikking over vrije ontwerpen is heel cruciaal als bedrijven als Siemens en Bosch (om maar enkele grote spelers te noemen) gegarandeerd mee willen kunnen komen de komende decennia. Zeker nu ARM uit de EU invloedssfeer verdwijnt door de brexit en de overname door NVidia.

@m_snel, Je kan de chips zelf nog wel verkopen, even als de producten waar ze in zitten. Je kan ontwikkel diensten aanbieden, en gelijk aan arm ook nog altijd nieuwe ontwerpen verkopen maar dan met een bepaald service contract.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 23 juli 2024 06:09]

En hoe gaan we geld verdienen aan open alternatief, aan de aftersales?
Leuk dat een paar studenten dit doen, maar die hoeven geen geld te verdienen.
Dus waarom zouden wij dit moeten doen?
Uiteindelijk moet iemand altijd nog de chip maken, en die word uiteraard verkocht.
Het grote verschil zit natuurlijk wel in hoe die wordt verkocht. Waar je binnen de EU en het Westen vrije markt keuze hebt zij het met haken, zal China bedrijven gewoon opleggen gebruik van deze ontwikkelingen te maken. Een geleide politiek zoals China heeft zo zijn voor en nadelen, ze kunnen hard pushen voor een bepaalde ontwikkeling, maar dat wilt nog niet zeggen dat die ontwikkeling daadwerkelijk de beste keuze is. Dit kan dan ook vergaande economische en ontwikkelings gevolgen hebben. Immers als je gokt op het verkeerde paard, in het Westen ga je gewoon terug naar de oude supplier, in China is het terugkomen van foute keuzes heel moeizaam. Iets wat we heden ten dagen zien met de ontwikkeling van vaccinaties, waar ze een andere richting uit zijn gegaan dan het Westen, sterker nog initieel het Westen belachelijk maakte met hun keuze, en daar nu voorzichtig van proberen terug te krabbelen. Maar publiekelijk ligt dit heel gevoelig en tegelijkertijd heb je nu 1 miljard vaccinaties die slecht performen met alle gevolgen van dien. (Zo moeten wij bijvoorbeeld wekelijks ons personeel testen, dit geeft wel aan hoeveel vertrouwen ze in hun eigen product hebben). Het Westen geeft een veel betere situatie waar ze een plethora aan keuzes hebben en zwakke ontwikkelingen gewoon opzij worden gezet.
Ontwikkeldiensten, servicecontracten? En vast nog wel wat manieren.
Kijk eens naar RedHAT, Nextcloud, en hoe die opereren als commercieele ondersteuning voor een Open Source product.
Wacht maar, tot het ontwerp werkelijk goed nagekeken wordt of het niet patenten schendt. Het is best lastig om moderne chips te maken zonder dat het gepatenteerde technieken gebruikt, althans als je ook daadwerkelijk goede performance wilt. De rest blijft ook niet stil staan en tuft ook hard door.
Open source is zeker niet heiligmakend. Er zullen op basis van de RISK-V onterwerpen ook genoeg producten verkocht gaan worden waar wel voor betaald moet worden. Maar moet je het dan maar helemaal stoppen?

Android heeft ook nog altijd AOSP en is gewoon open source. Maar daar boven op heb je inderdaad het wurgende Google Play Services.
Niet als je /e/ gebruikt
Dan gebruik je het toch niet en zorg je dat b.v. Adobe etc mega bedragen kunnen vragen per maand voor wat stukjes software, die mensen buiten Adobe ook kunnen maken, plus geef je persoonlijk nog wat extra om actief opensource tegen te werken.

Is dat wat je beter vind?
Gaat de laatste tijd hard met de Risc-V processoren. Daar waar het heel lang een theoretische exercitie was, komen er nu toch eindelijk de nodige producten uit. Goede zaak. Concurrentie is altijd goed voor de handel.
Risc-V is een open architectuur, geen volledig vastgelegd ontwerp. En als je de presentatie had gelezen dan had je geweten dat ze Debian gebruiken. :Y)
Grapjas, dat jij AMD prefereert wil nog niet zeggen dat intel geen rol meer speelt bij consumenten pc's..
Inderdaad. AMD is op zich Intel wel voorbij, maar in de praktijk is dat toch anders omdat de meeste fabrikanten nog altijd Intel prefereren.
Op consumenten-gebied is Intel de komende 5 jaar volledig uitgespeeld. Zelf verwacht ik niet dat ze die achterstand ooit nog zullen inlopen. Daarvoor is er de afgelopen 10 jaar teveel misgegaan binnen die organisatie.
oh man, wat voor een plank voor je hoofd heb jij zeg. Intel is verre van uitgespeeld op consumentengebied. Zoals ik al zei, omdat jij misschien AMD's hardware superieur vindt, wil dat nog niet zeggen dat Intel uitgespeeld is. Het gaat er eerder om wat er werkelijk gekocht wordt, en Intel wordt nog veelvuldig verkoch, nog steeds meer dan AMD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.