Chipontwerper Jim Keller werkt bij start-up Tenstorrent aan nieuwe chips voor AI

Jim Keller gaat bij Tenstorrent aan de slag als chief technical officer. De start-up werkt naar eigen zeggen aan een 'nieuwe generatie computers', volledig gericht op machinelearning. Keller stelt dat de architectuur van Tenstorrent veelbelovend is.

Jim Keller
Jim Keller - Foto: Intel

In zijn rol als cto neemt Keller de leiding over de ontwikkeling van de hardware die nodig is voor 'Software 2.0', schrijft Tenstorrent in een persbericht. Het bedrijf doelt daarmee op de verschuiving naar de inzet van machinelearning om problemen op te lossen die voorheen met traditionele software werden aangepakt.

Keller noemt dit 'de grootste kans voor computerinnovatie' in een lange tijd. Hij stelt dat dit een uitgebreide heroverweging vereist van de manier waarop rekenkracht en software worden ingezet. "Tenstorrent heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt en met de meest veelbelovende architectuur die beschikbaar is, zijn we er klaar voor om een next-gen computinggigant te worden", aldus de chipontwerper.

Tenstorrent bracht in 2019 zijn eerste Jawbridge-chipontwerp uit, schrijft AnandTech. Inmiddels wordt de tweede generatie onder de noemer Grayskull aan klanten verzonden en werkt het bedrijf aan een derde generatie Wormhole, die dit jaar gereed moet zijn. De huidige Grayskull-chip wordt gemaakt op een 12nm-procedé van GlobalFoundries. De ceo van Tenstorrent zegt tegen AnandTech dat Keller 'nieuwe en interessante dingen' gaat maken bij het bedrijf.

Tenstorrent

Tenstorrent maakt alleen chipontwerpen; het bedrijf produceert momenteel geen chips of processors, maar werkt samen met derden om de chipontwerpen te integreren in chips of systemen die zijn toegespitst op specifieke toepassingen. Het is niet bekend wie de klanten van Tenstorrent zijn.

Keller is een van de invloedrijkste chipontwerpers van de afgelopen decennia. Zijn lange loopbaan begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw bij DEC, waar hij werkte aan Alpha, een 64bit-instructieset. Daarna werkte hij bij AMD aan de architecturen voor de Athlon-processors en was hij medeverantwoordelijk voor Apples eerste eigen socs, waarna hij terugkeerde naar AMD om aan de Zen-architectuur te werken. Vervolgens werkte hij bij Tesla aan chips voor zelfrijdende auto's en in 2018 nam Intel de prominente chipontwerper in dienst. Waar Keller bij Intel aan gewerkt heeft, is niet bekend. In juni 2020 vertrok Keller bij Intel vanwege persoonlijke omstandigheden.

Chipbedrijf Tenstorrent is in 2016 opgericht door Ljubisa Bajic en heeft ongeveer zeventig medewerkers. Het hoofdkantoor staat in het Canadese Toronto en het bedrijf heeft een kantoor in Austin in de Verenigde Staten. Oprichter Bajic werkte tussen 2003 en 2016 als chiparchitect in diverse functies, afwisselend bij AMD en Nvidia.

Loopbaan van chipontwerper Jim Keller
Periode (van/tot) Bedrijf Functie Product
1980's 1998 DEC Architect Alpha
1998 1999 AMD Lead Architect K7, K8
1999 2000 SiByte Chief Architect MIPS Networking
2000 2004 Broadcom Chief Architect MIPS Networking
2004 2008 P.A. Semi Vice President Engineering Low Power Mobile
2008 2012 Apple Vice President Engineering A4 / A5 Mobile
Augustus 2012 September 2015 AMD Corp VP en
Chief Cores Architect
Skybridge, K12, Zen
Januari 2016 April 2018 Tesla Vice President Autopilot
Hardware Engineering
Fully Self-Driving
(FSD) Chip
April 2018 Juni 2020 Intel Senior Vice President
Silicon Engineering
Onbekend
2021 Tenstorrent President en CTO Nog niet bekend

De loopbaan van chipontwerper Jim Keller op een rij. Tabel via AnandTech.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-01-2021 • 10:29

13

Reacties (13)

13
13
12
2
0
0
Wijzig sortering
Wel apart dat hij steeds weg ging voordat de grote doorbraak kwam, volgens mij was het Clark die overal rond de Zen in het nieuws kwam, lang nadat Keller al was weggegaan :P
Wat goed mogelijk is dat hij na het ontwerp van een architectuur op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.
De tijd die zit tussen een architectuur ontwerp en productie is significant, dus als dit het geval is, lijkt hij steeds van tevoren weg te gaan.
K8 wordt inderdaad ook aan hem toegeschreven, terwijl het tabel meldt dat hij in '99 al weg was bij (toentertijd) team groen. Dat was niet lang na de release van de oorspronkelijke Athlon, terwijl Sledgehammer (K8) pas in 2003 uit kwam.
Bij Jim Keller moet ik altijd een beetje aan Ferdinand Porsche denken. Porsche gaf als antwoord op de vraag waarom hij bij Daimler-Benz vertrok en een eigen ingenieursbureau begon: "De directie kan met mijn ideeën 10 jaar verder, zelf ben ik na twee jaar aan iets anders toe."
Toont dat niet juist aan dat de man heel goed weet wat hij doet en er nog goed in is ook? Hij zet de architectuur neer, en vind het dan wel weer mooi omdat de architectuur nog wel een paar generaties chips verder kan. Dat hij vertrekt voor de chip in consumenten handen terecht komt is niet gek het duurt nu eenmaal nog al wat tijd om van een architectuur naar een productie lijn te gaan.
Maar voor hem zit het werk er dan weer op, hij weet dat met de architectuur die hij heeft neer gezet het bedrijf nog wel een paar jaar voort kan en hij gaat dan ergens anders precies het zelfde dansje doen om ook daar als de architectuur af is het bedrijf te verlaten voor een nieuwe uitdaging.

Het feit dat niemand roept dat hij niet weet wat hij doet en dat hij steeds maar weer door grote bedrijven wordt aangenomen om daar de ontwikkeling van een nieuwe architectuur te leiden toont aan hoe goed deze man is in zijn vak.

En kijk eens naar de geweldige platformen die hij heeft neer gezet, DEC Alpha, K7 & 8 , A4 &5, Zen, FSD en ga zo maar door allemaal platformen waar de concurrentie even van moest slikken toen het op de markt kwam. en dat over een periode van 40 jaar dat is toch best knap dan ben je niet alleen goed in j evak maar kun je ook de rest van de markt goed bijhouden zo niet voorblijven en dat is echt indrukwekkend.
IK ben benieuwd naar de differentatie voor ML dat Keller weet te maken met zijn bedrijf. Hardware matig wordt ML al door Nvdia en Apple in hun chips volop toegepast, meets recente is de M1 chip van Apple.. Vergeet de mobieltjes bedrijven niet met hun advanced ML in o.a. camera's. Wel jammer dat in het persbericht dan niet wordt gezegd wat nou het onderscheidend vermogen is van Keller's bedrijf.
Ik denk dat je onderscheid moet maken tussen een standaard chip waarop machine learning wordt toegepast, en de chips van tenstorrent die dedicated voor machine learning zijn.

Vergelijk het met een aparte grafische processor in je pc, naast de processor op het moederboard.
Een grafische processor is veel beter in het berekenen van 3D-plaatjes.
Wel, hij heeft nog tijd zat om nog bij Nvidia, Google (ook eigen SoCs, ook voor AI and ML) en Microsoft (eigen SoCs voor Surface and datacenters) aan de slag te gaan zullen we maar zeggen.

(wel eens van de meest invloedrijke CPU architecten zo langzamerhand)
In mijn optiek 1 van de beste, zo niet de beste, chipontwerper die er bestaat. Gezien zijn staat van dienst verwacht ik dan ook veel van de architectuur en een flinke stap voorwaarts van hetgeen er nu reeds bestaat...
Nou, dat is een C.V. !
Boeiende kerel met interessante gedachtegangen en kennis. Ik kwam hem een jaar geleden tegen in een interview omtrent Tesla autopilot maar het hele interview is intressant. https://www.youtube.com/w...ebYAaOA&feature=emb_title
Anoniem: 474132 6 januari 2021 11:23
Grappig dat Keller vertrok bij Apple toen de echte magie van de zelf ontwikkelde ARM core begon met de A6 (Swift core).
Heel inspirerend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.