Drive Atlan-soc van Nvidia komt vanaf 2025 beschikbaar voor zelfrijdende auto's

Nvidia heeft een nieuwe soc voor zelfrijdende auto's aangekondigd tijdens zijn Graphics Technology Conference. Deze Drive Atlan-chip krijgt een volgende generatie Ampere-Next-gpu en een Arm-cpu. Voertuigen met de Atlan-chip komen vanaf 2025 uit.

Nvidia voorziet zijn Drive Atlan-chip van een next-gen Ampere-Next-gpu en een volgende generatie Nvidia Grace-Next-cpu. Het bedrijf kondigde eerder vandaag zijn eerste Grace-processor met Arm-cores aan, die bedoeld is voor datacenters en in 2023 uitkomt. Deze cpu zou beschikken over een nieuwe generatie Arm-cores.

De chip krijgt verder accelerators voor deep learning en computer vision. De chip moet programmeerbaar zijn voor automakers, die de chip ook na release over-the-air kunnen upgraden. De Atlan-chip krijgt verder een Bluefield-data processing unit, die de soc moet helpen bij het uitvoeren van AI-rekenwerk dat benodigd is voor autonome voertuigen.

Volgens Nvidia kan Atlan tot duizend biljoen operaties per seconde uitvoeren. Dat is ongeveer vier keer meer dan de Drive Orin-soc van Nvidia, die ongeveer 254 biljoen operaties per seconde kan uitvoeren en vanaf volgend jaar wordt gebruikt in auto's voor consumenten. De eerste voertuigen met de Atlan-chip verschijnen volgens Nvidia vanaf 2025.

De Nvidia Drive Atlan-soc. Afbeelding via Nvidia

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

12-04-2021 • 20:18

37 Linkedin

Reacties (37)

Wijzig sortering
0Anoniem: 84766
12 april 2021 20:28
Lijkt me een beetje overkill. Tesla heeft al een paar jaar hardware dat geschikt is voor autonoom rijden, aldus Musk en Tesla. /sarc
Het eerste vliegtuig met vleugels was ook al geschikt voor vliegen. Dat neemt niet weg dat er veel verbeterd kan worden aan het geheel ;)
0Anoniem: 84766
@LigeTRy12 april 2021 20:42
Een Tesla is alleen niet geschikt om autonoom te rijden. Heeft er de hardware niet voor. En niemand verkocht tickets voor het eerste vliegtuig met de belofte dan het over de oceaan kon vliegen.
HW1, HW2 en HW2,5 hadden allemaal nVidia hardware. Er wordt gezegd dat een doorontwikkeling bij nVidia overkill is omdat Tesla al een eigen SoC heeft. Is onzin natuurlijk aangezien Tesla zelf een doorontwikkeling is van de nVidia hardware.

Met die mentaliteit stop je gewoon met alle ontwikkeling omdat iemand anders al iets heeft gemaakt.

Met deze logica had Tesla nooit een eigen SoC mogen ontwikkelen aangezien nVidia er al een heeft en dan is het overkill.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 12 april 2021 22:58]

Met autonoom rijden is niets overkill. Het is een ontwikkeling die pas in de kinderschoenen staat. Tesla kan een boel roepen maar level 5 geloof ik met de huidige hard en software nog niet in.

Nvidia kijkt verder naar de totale markt en die is een veelvoud van wat tesla ooit zal verkopen. Tesla doet leuk alles zelf, dat werkt tot nu toe maar zodra er massa productie komt van EV met zelfrijdende hard en software gaat het om grote volumes. Dan is het heel logisch dat je als fabrikant die kennis inkoopt. Nvidia kan straks de ontwikkelkosten verdelen over veel grotere volumes dan Tesla. Daarnaast zullen ze ook veel meer chips voor de hele markt ontwikkelen.
Met die gedachte zouden we nu nog op houten wielen rijden, als we al wielen hadden gehad
Goed punt van die houten wielen! De enige keer in de geschiedenis waarbij "het wiel opnieuw uitvinden" in positieve zin kan worden gebruikt :+

(niet dat het per se negatief hoeft te zijn, maar zo wordt het meestal wel gebruikt, vandaar dit grapje ;))

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 april 2021 20:39]

Het huidige wiel is een evolutie van het houten wiel. Dus je zou kunnen stellen dat het wiel is in al die tijd nooit opnieuw uitgevonden.
Als eigenaar van een MX AP1 kan ik je vertellen dat ik geen zak meer geloof wat Musk verkondigt. Ik heb schriftelijk garantie gekregen dat mijn auto L5 capable is, enkel nog een 'kleine upgrade in max 1 jaar (was toen 2016). Full option auto gekocht en nog niets kunnen doen met een aantal opties omdat ze het gewoon niet kunnen waarmaken. Na lang aandringen en class action suits in de VS komt er dan een HARDWARE upgrade (waarmee ze dus toegeven dat de hardware het niet aankon), maar ik ben er niets mee omdat mijn 5 jaar lease erop zit. Mijn dure software upgrades die ik niet heb kunnen gebruiken mag ook niet meegenomen worden naar een nieuwe Tesla (als ik al zo gek zou zijn een nieuwe te kopen bij hen).

Nu verkondigt Musk nu trouwens dat eind 2021 L5 beschikbaar zou kunnen zijn, ik geloof dat ze nog minstens 5 jaar gaan nodig hebben en het niet met de huidige hardware gedaan krijgen (deels ook door het gebrek aan lidar imho, Musk zijn koppigheid gaat Tesla nog veel goodwill kosten bij Tesla eigenaars, zeker diegenen die Tesla de nodige winstmarge bezorgd hebben met een MS of MX).
In Europa ga je voorlopig sowieso niet verder komen dan misschien L3. Regelgeving loopt gigantisch achter dat zelfs als het voertuig het kan, het gewoonweg niet mag.
De EU heeft de regels aangepast. En de leverancier van de AP1 heeft de samenwerking opgezegd.
Heb je je auto nou geleased of gekocht?
Laat ik voorop stellen dat ik mijn 2021 Model 2 LR een fantastische auto vindt, en never nooit meer terug zou willen naar een Dinosap auto.

Dat gezegd hebbende, zolang die self-driving gewoon nog stoeprandjes meepakt bij wegversmallingen, dwars over een paaltje op het midden van de weg zou rijden als ik niet ingrijp (aalsmeerweg Amsterdam) en phantom braked op verschillende plekken op de ring en a4 richting den Haag, kan ik me lastig voorstellen dat veilig full-self driving in lastigere situaties (behalve op de snelweg wellicht) dichtbij is.

Het enige wat me duidelijk is geworden, is dat het nog zeker 10 jaar gaat duren. En die foutjes die full-self driving maakt. Ik zou niet graag in Amerika rijden en dat ding laten sturen door Yosemite National Park. Want als ie begint te zeuren dat een bocht te scherp is (take over steering wheel), laat ie vervolgens vrolijk los en knal je het ravijn in. Beter remt ie af en zet ie je stil aan de goede kant van de weg.
Is het nu echt teveel gevraagd om Model X en Model S te typen ipv. MX en MS?

Misschien is het een afwijking die ik als software ontwikkelaar heb, maar ik geef variabele namen graag een duidelijke naam die beschrijft waarvoor ze dienen.

MX en MS is nogal ambigu: MX bij autos's denk ik eerst aan (mijn probleem ongetwijfeld) een Mazda MX5 of de electrische auto van Mazda en MS wordt zeker in dit forum vooral voor als afkorting voor Microsoft gebruikt.
Appel- en perenboom naast elkaar.
Zouden auto's pas in 2025 deze chips gebruiken omdat ze gewoonweg niet geproduceerd kunnen worden? :D

Zonder gekkigheid, waar gaan deze chips tegen concurreren? Tesla maakt chips, en andere autofabrikanten ook, maar zijn er veel chips die merkonafhankelijk zijn?
Heel veel fabrikanten kopen gewoon onderdelen in van derde partijen. Ook chips.

Volgens mij is het redelijk ongebruikelijk dat tesla zelf een chip ontwikkelt. Ik denk dat veel anderen net zo lief iets van nvidia of een andere club inkopen.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 13 april 2021 10:25]

Dat leek me ergens ook wel aannemelijk ja. Zorgt wel voor een chaos in de gebruikte chips. Beter als iedereen standaard Nvidia chips zou gebruiken, dan valt er ook nog eens wat te repareren. Bijvoorbeeld een raspberry pi met een kapotte cpu is niet te repareren (althans, niet kosteneffectief) omdat die chip speciaal ontwikkeld is voor raspberry.

[Reactie gewijzigd door robertjanbout op 13 april 2021 08:23]

Nou ik zie liever een aantal aanbieders dan dat we nvidia vrij spel geven om de prijs te bepalen als enige aanbieder.

Auto’s gebruiken nu ook niet allemaal dezelfde onderdelen en zijn prima te repareren.

Een rpi is niet kosteneffectief te repareren omdat arbeid duur is en die hardware goedkoop. Als een rpi 2.000 euro zou kosten waren er vast meer mogelijkheden en was de cpu misschien in een socket geplaatst. Het is nu gewoon de moeite niet.
Daar heb je ook wel weer gelijk in. Als Nvidia dan stopt stopt de automarkt er bij wijze van spreken ook mee.
Raspberries hebben toch juist standaard Broadcom chips die vaak in set-top boxes e.d. gebruikt worden? Die worden niet speciaal voor de Raspberry ontwikkeld.
Ik kon er alleen een Reddit thread over vinden waarin dat gezegd word. De chip is gewoon nergens te verkrijgen.
Ik dacht ook dat het opensource was, maar blijkbaar toch met monopoly.

Of er word een afwijkend typenummer op de chip geprint, dat zou ook een optie zijn

[Reactie gewijzigd door robertjanbout op 14 april 2021 10:22]

Het is geen chip die voor een consument in de winkel ligt. Het is dan ook geen socketed CPU. De chip is gewoon een standaardproduct van Broadcom dat voornamelijk voor de set-top box markt ontwikkeld is, vandaar ook dat er een 'VideoCore' GPU in zit met allerlei features voor set-top boxes (o.a. veel hardware media decompressie). Met een 'monopoly' heeft dat helemaal niets te maken. Als je er een groot aantal wil kopen en op PCB's wil zetten met een apparaat wat dat kan zal dat gewoon kunnen.

Er zijn trouwens veel meer leveranciers het soort chips dat op de Raspberry Pi gebruikt wordt, zoals Amlogic, Rockchip, etc. Die kan je natuurlijk niet even omswappen want het is geen CPU voor in je PC. Je kan als consument wel alternatieve 'single board computers' met die chips kopen bij allerlei leveranciers, zoals ODroid, Rockpi, Asus Tinker Board, NVIDIA Jetson, ga zo maar door.

[Reactie gewijzigd door matthijsln op 14 april 2021 11:22]

Een Intel atom e3800 (bga) is bijvoorbeeld gewoon te koop bij farnell. Broadcom chips zijn wat lastiger, die moet je volgens mij bij broadcom zelf aanvragen. Zal sowieso wel met minimum aantal zijn.

Echter, als ik bij broadcom naar gegevens ga zoeken, kan ik toch echt niks vinden van bijvoorbeeld de BCM2837B0 die gebruikt word in de 3b+.

Had ik ook totaal niet verwacht, ik dacht in de eerste instantie dat het standaardproducten waren.

Bijvoorbeeld snapdragon processors zijn ook nog in China te koop, maar helaas niks daarvan bij deze chips.

[Reactie gewijzigd door robertjanbout op 19 april 2021 17:47]

Je hebt gelijk, het lijkt erop dat de Raspberry Pi Foundation de SoC samen met Broadcom speciaal voor de Raspberry Pi ontwikkelt.
Als je kijkt naar de huidige auto's dan komen veel onderdeel;n kant en klaar van toeleveranciers. Hella of ander licht merk de hele koplamp units. Bosch levert veel onderdelen voor motor en andere zaken.

Grote voordeel hiervan is de gespecialiseerde leveranciers grote volumes kunnen maken voor meerdere merken en zo de prijs laag kunnen houden.

Zelf een cpu ontwikkelen is leuk, probleem is echter vandaag ontwikkeld zul je een volgende generatie moeten ontwikkelen. Die kosten voor ontwikkeling nemen alleen maar toe. Die zelf dragen zal dus steeds duurder en duurder worden en de vraag is of jou dat nu echt een voordeel geeft ?

Neem ik nu apple die samen met kia in ev markt wil, kan ik me voorstellen dat ze hun m1 cpu gaan modificeren voor gebruik in auto. Dat is dan bestaande ontwerp die ze al in massa gebruiken in een andere toepassing.

We staan pas aan het begin van EV rijden laat staan autonoom level 5. Wie in sprookjes geloofd dat tesla niet al level 5 kan bereiken moet dat vooral doen. Het is dan wachten tot het een paar keer goed fout gaat met level 5 auto's en dan is het weer terug naar af. Of gaat goed fout en volgen er een paar rechtszaken waar Amerikaanse bedragen gevraagd worden van tesla.

Echt autonoom rijden zal nog even duren voordat het überhaupt op grote schaal mogelijk zal zijn.
in de wereldwijd tekort komt dit natuurlijk niet ten goede. alles zal wederom alleen maar duurder worden..
Eh.. er is geen tekort doordat het aanbod te verscheiden is, maar omdat de vraag te groot is.
Het tekort was schuld van automobiel sector. Als je orders annuleert omdat je geen voorraad wil houden en alles just in time wil doen, het dan aantrekt en je toch meer nodig hebt, dan moet je achteraan weer aansluiten als chip fabrikanten hun capaciteit die jij opgegeven hebt al weer verkocht hebben.
En als je auto stilstaat te laden kan je er ook nog eens bitcoins mee minen ;)
Ik ben helemaal voor zelfrijdende wagens te vinden. Sommige mensen letten echt niet goed op en in sommige drukke situaties is het niet makkelijk om meerdere voertuigen in de gaten te houden. Hier kan zo een sterke AI-chip je flink bij helpen. Ik wil wel graag wat meer weten bij aankoop over wat de wagen allemaal doorstuurt naar de fabrikant en bijvoorbeeld Nvidia. Ben er niet zo blij mee dat ze me overal kunnen volgen.
Paper release wel te verstaan ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee