Intel wil binnen zes tot negen maanden chips voor auto-industrie maken

Intel is in gesprek met ontwerpers van chips voor auto-onderdelen, om die auto-chips in Intel-fabrieken te kunnen maken. Daarmee zegt Intel de chiptekorten binnen de auto-industrie weg te willen werken. Mogelijk zijn de chips bedoeld voor Ford en GM.

De leveranciers noemt Intel-ceo Pat Gelsinger volgens Reuters niet. Wel zei Gelsinger dat hij de Intel-fabrieken in de Amerikaanse staten Oregon, Arizona of New Mexico, in Israël of in Ierland zou kunnen openstellen voor de auto-chipontwerper. Daarmee zegt Gelsinger de chiptekorten die productiestops van Ford en General Motors hebben veroorzaakt op te willen lossen.

Het openstellen van Intels eigen fabrieken zou sneller zijn dan het bouwen van een compleet nieuwe fabriek, wat zo'n drie tot vier jaar zou duren. Intel verwacht dat het zes maanden duurt voor een nieuwe chip in een bestaande fabriek gemaakt kan worden. De chipfabrikant maakte eind maart al bekend dat het chips wilde maken voor andere fabrikanten.

Meerdere autofabrikanten wereldwijd hebben een deel van de autoproductie tijdelijk moeten stoppen door de chiptekorten. In auto's zitten tientallen tot honderden chips, afhankelijk van het model. Vorig jaar stopten autofabrikanten wegens de coronacrisis met de productie van auto's en bestelden ze ook minder chips, zei NXP Nederland-directeur Maurice Geraets eerder tegen BNR. Daarna werd de productie echter weer verhoogd, waardoor er een plotselinge piek was in de vraag naar de auto-chips. Tweakers schreef eerder een Plus-artikel over de chiptekorten; mogelijk houden de tekorten tot in 2022 aan.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-04-2021 • 10:09

56 Linkedin

Submitter: altasia

Lees meer

Reacties (56)

Wijzig sortering
Aangezien chips voor de autoindustrie nou niet bepaald lithografische cutting edge zullen zijn (zowel grootte van de chip, stroomverbruik en hitteproductie zullen in auto's amper relevant zijn) en we in Europa een gigantische autoindustrie hebben vraag ik me af of het niet zinnig is voor een bedrijf om een Europese chipproductie op te zetten voor dit soort (en vergelijkbare) toepassingen.

Je businessmodel is dan niet gebaseerd op altijd maar het nieuwste van het nieuwste te kunnen produceren maar wel betrouwbare levering (want je productiecapaciteit wordt niet om de zoveel tijd weggekaapt door de nieuwste videochip en je fabriek staat gewoon ergens in de EU) en misschien relatief goedkoop. Je positionering is dan "saai maar degelijk" in plaats van TSMC's "Cutting Edge".

Als je dan ook nog levert aan verschillende grote partijen (VW én PSA én FiatChrysler én BMW én Renault) kun je waarschijnlijk een redelijk stabiel order book hebben.

Zelfs als je 30% duurder bent dan een vergelijkbare partij in Azië heb je het misschien nog steeds over maar 5 cent die er boven op de Bill of Materials komt voor een doorsnee Volkswagen. Best kans dat een VW die 5 cent per Polo er best voor over heeft als het ze meer zekerheid garandeert dat ze die Polo ook daadwerkelijk altijd kunnen leveren. De huidige opstoppingen zullen ook niet goedkoop zijn.
Ah, dat had ik gemist. En Bosch is ook meteen een van de meest logische partijen om hier in te springen. De leverancier van onderdelen aan zo ongeveer iedere autofabrikant ter wereld.
Bosch maakt al semiconductors; https://www.bosch-semiconductors.com/
Dit zijn gespecialiseerde producten, niet het standaard microcontroller, geheugen etc spul.
De grap is overigens wel dat er ook Bosch onderdelen in een iPhone zitten.

Autofabrikanten maken overigens vrij weinig van een auto. Auto’s worden ontworpen in samenwerking met toeleveranciers en die maken het grootste deel van componenten. Autofabrikanten schroeven alles in elkaar. En het vervelende is als je 1 onderdeel mist kan je de auto niet maken.

Uiteindelijk heeft alles met contracten te maken. Als je het onderste uit de kan probeert te halen bij een leverancier dan zou het zo maar kunnen zijn dat je een lagere prioriteit krijgt.
Daarnaast zijn er in 2018 (Wikipedia) zo’n 96 miljoen auto’s verkocht (wereld). Jaarlijks worden er ongeveer 1.4 miljard smartphones verkocht. De electronics industrie is ook nog eens een veel grotere klant.
Bosch maakt al semiconductors; https://www.bosch-semiconductors.com/
Dit zijn gespecialiseerde producten, niet het standaard microcontroller, geheugen etc spul.
Hopelijk zijn ze niet de enige.
Daarnaast zijn er in 2018 (Wikipedia) zo’n 96 miljoen auto’s verkocht (wereld). Jaarlijks worden er ongeveer 1.4 miljard smartphones verkocht. De electronics industrie is ook nog eens een veel grotere klant.
In iedere smartphone zit één krachtige SoC ( met het scherm wel het duurste onderdeel) en verder nog geheugen, en wat randchips voor zaken die niet in de SoC zitten (maar dat wordt steeds meer).
In een auto heb je er meerdere, waarschijnlijk één voor het motormanagement, één voor navigatie en entertainment. één voor zaken als ABS, ASR, e.d. en ook nog een of meerdere voor de rijassistentie (FCW, AEB, Adaptive Cruise Control, SLIP, TSR, LDW/LKA/ELK, BSW), RSW, vermoeidheidsherkenning (DD), DR, autmatisch inparkeersysteem) enzovoorts.
Stroomverbruik met de nieuwe EV's is wel degelijk relevant.
Als apparatuur 1% of 2% stroomverbruik op de batterij heeft dan scheelt toch vaak rond de 4km in range (verschil tussen de 1 en 2%)

Daarnaast wil je ook iets in je EV wat nauwelijks stroom verbruikt als de auto stil staat (niet aan de lader).
Uiteraard, maar hoe groot is het aandeel van alle IC's in het totale stroomverbruik? Alleen de dashboardverlichting verbruikt waarschijnlijk al tien keer zoveel als alle IC's bij elkaar.

Als ik een grove schatting moet maken dan is het energieverbruik ongeveer zo verdeeld:
 • 98% aandrijving
 • 1% koeling en verwarming (moet elektrisch want je kunt moeilijker warmte aftappen van de motor)
 • 0,5% verlichting
 • 0,5% overig
Stel dat IC's verantwoordelijk zijn voor 0,1% van het totale energieverbruik en je hebt dan een IC dat 10% meer stroom verbruikt dan een alternatief dan is dat dus het verschil tussen 0,10% en 0,11%

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 13 april 2021 11:39]

Uit https://www.elektrischeau...g-range-performance-1139/ :
In de winter (19.9 kWh/100km) is het energieverbruik lager dan in de zomer (14.4 kWh/100km).

Zeg dus maar dat in de winter zo’n 27% in de verwarming gaat zitten (aangenomen dat de zomergetallen zonder verwarming / koeling zal zijn). De accu’s moeten namelijk ook verwarmt worden want anders doen ze het niet erg best.
Accuverwarming had ik helemaal niet aan gedacht, goed punt inderdaad.
Bij ICE wordt toch juist warmte afgetapt van de motor?
En de dashboard verlichting is nu toch ook gewoon LED? Gebruikt ook bijna niets meer.
Waarschijnlijk dat de nieuwe displays wel meer gebruiken.
Stel dat een auto bij normaal rijden 30 kW gebruikt, dan lijkt mij dat de chips wel meer dan een half procent (150 watt) gebruiken. De EV is tegenwoordig een verzameling van PC's op wielen. Voor het automatisch rijden is best wel wat rekenkracht vereist.
Stroomverbruik bij ICE is dan misschien niet direct relevant - maar warmteontwikkeling wel. De meeste modules in een auto zijn passief gekoeld en zitten ingesloten.
Die ICs gebruiken niet zo veel. Het zijn geen 5GHz Intels of GPUs.
Hier een artikel waarbij de FSD (Full Self Driving computer) 250Watt per Mile gebruikt.

https://venturebeat.com/2...powerful-than-its-rivals/
"Watt per" is zo'n beetje altijd een verkeerde eenheid. "Watt per Mile" lijkt me ook niet correct. Bedoel je Wh? kWh lijkt me wat veel :)
Kijk maar in de tekst....

Quote "(The FSDs suck down about 250 watts per mile, Musk said.)"
Lijkt me een foute quote, neem toch aan dat Musk wel weet dat "250 watts per mile" nergens op slaat.
Nee dat niet. Maar als warmte niet weg kan dan stapelt dat gewoon op zeg maar. Je ziet nu ook in auto's wel fan-koeling opduiken. En de ECU wordt toch best wel warm.
Dit soort fouten in prioriteiten stellen is dus een van de redenen dat traditionele autobouwers geen vat krijgen op de range en efficientie van pure EV's.

"Oh het scheelt bijna niets dus laat maar hangen."

Tesla: Als we nou siliciumcarbide mosfets gebruiken, halveren we het gewicht van de inverter en winnen we efficientie.
Een fabriek neerzetten kost al snel 10 miljard en dan moet je het nog operationeel krijgen. Die machines zijn niet echt plug en play. Zo simpel is het dus niet. En de auto industrie zelf gaat dat echt niet betalen.
Refurbished ASML PAS en, "simpele" Twinscan systemen, FAB's voor dit soort systemen kosten geen 10 miljard.

Alleen met EUV systemen, dan is 10 miljard een "koopje"

En NXP maakt al "auto-motive" chips (NL bedrijf)

[Reactie gewijzigd door obimk1 op 13 april 2021 11:33]

Nu chinees als ik het goed heb
Nee, NXP zou overgenomen worden door Qualcomm (u weet wel, dat bedrijf met die 'fijne' licentievoorwaarden) maar gelukkig heeft de Chinese toezichthouder daar een veto over uitgesproken. Wel is het onderdeel Standard Product / Nexperia aan een Chinees consortium verkocht voor $2.75 miljard, maar dat is slechts een klein deel van NXP (huidige beurswaarde NXP > $57 Miljard).

NXP zelf is, net zoals de meeste grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, voor het grootste deel in handen van Amerikaanse vermogenbeheerders:

https://www.nasdaq.com/ma...pi/institutional-holdings

[Reactie gewijzigd door Opa73 op 13 april 2021 20:18]

Ah, ja, ik dacht inderdaad aan Nexperia.
Is die tien miljard niet de kosten voor als je het nieuwste van het nieuwste wil neerzetten?

Een snelle Google leert mij dat bijvoorbeeld SK Hynix, de grootste na TSMC, inderdaad soms fabrieken neerzet van 15 miljard maar soms ook voor 2 miljard.

In dit geval betoog ik dat je niet perse EUV fabrieken hoeft te bouwen. Je kunt voor de meeste automotive toepassingen prima één of twee generaties achterlopen op wat er in mobieltjes of videokaarten terechtkomt.
Inderdaad, maar zo'n fabriek voor twee generaties geleden is dus vaak een bestaande fabriek waar capaciteit vrijkomt, en geen nieuwbouw. En die capaciteit komt doorgaans vrij doordat cutting-edge processen doorschuiven naar een nieuwe fabriek.

Het verrassende nieuws hier is dus niet dat een oude Intel fabriek wordt verkocht, maar dat Intel zelf gaat produceren voor anderen. En dat is minstens zo verrassend omdat Intel niet over 6 maanden over is op EUV. Het zou me zelfs verbazen als Intel in 18 maanden significante EUV productie heeft.
Intel heeft al een fabriek in Hillsboro staan met een EUV lijn. Deze is operationeel, maar nog niet optimaal. Zodra deze lijn optimaal is, zal deze gecopieerd worden voor andere sites (Ierland, Israel, etc).
Een gedeelte wordt al in Europa geproduceerd. Maar je onderschat nu wel gigantisch hoeveel chips er in een auto zitten, 30% duurdere chips betekend niet een 5 cent duurdere auto. Nu een fabriek neer gaan zetten gaat jaren duren voor die productie draait. En waarom zou Volkswagen dan extra gaan betalen voor chips uit die nieuwe fabriek, wanneer ze ook gewoon chips uit andere fabrieken kunnen kopen die er zat zijn weer?

Sowieso maakt het Volkswagen weinig uit waar ze vandaan komen, die kopen chips van een NXP, Renesas, Infineon, etc. Waar die het laten produceren maakt ze weinig uit. Willen ze garanties dat er daadwerkelijk chips komen? Nou bestel op tijd vantevoren en houd je eigen voorraad aan. Maar de partijen waar die chips worden ingekocht, zullen weinig behoefte hebben hun eigen marges om zeep te helpen door het bij een te dure fab te laten produceren.

Niks mis met Europese chipfabrieken, er staan er een heel aantal (al denk ik wel dat enige uitbreiding toch voor groot gedeelte in Azië gebeurd), maar ze moeten wel gewoon competitief kunnen leveren.
Een van de grootste chip leveranciers voor automotive is onze eigen NXP. NXP heeft fabs over de hele wereld en in elk werelddeel. Waaronder dus oa de fab in Nijmegen.
>32% wordt al gemaakt in Europa; volgens mij is Europa al marktleider op het gebied van automotive halfgeleiders:

https://www.statista.com/...rers-global-market-share/

Wat er nog in dat rijtje mist is X-Fab, GlobalFoundries Dresden, AMS, Bosch en nog wat kleinere.

Maar probleem is wel dat de meeste daarvan met name "specialiteiten" maken; met name MEMS en power-IC's.

Probleem met de 'bulk' is dat er maar amper winst op wordt gemaakt. Wat u voorstelt, niet het nieuwste van het nieuwste produceren en "saai maar degelijk" is exact wat TowerJazz (uit Isreal) doet, die kopen oude fabs op. En maken maar amper winst ; slechts 0,6% van de winst die TSMC maakt (!!!) dus bedrijven als TowerJazz hebben helemaal geen geld om te investeren in productie-uitbreiding.

En al zou je het willen, de apparatuur is niet voorhanden; daar zijn enorme wacht-tijden voor.

[Reactie gewijzigd door kidde op 14 april 2021 00:20]

Dat lijkt mij een hele optimistische tijdsplanning. Ik vraag me ook af in hoeverre hun technologie gekwalificeerd is voor automotive gebruik. Voor je entertainment systeem is dat niet zo belangrijk, voor je motor management wel.

Daarnaast moet je natuurlijk je ontwerp aanpassen en geheel opnieuw je verificatie proces doorlopen. Dan nog een paar maanden doorlooptijd in een fab, en ik neem aan dat je bij je eerste chips in een Intel proces als bedrijf niet direct naar massaproductie gaat, maar eerst een prototype run doet.
Ze gaan natuurlijk bestaande ontwerpen maken, wat je natuurlijk veel sneller kan opstarten dan bv je eigen ontwerp. Nu weet ik niet welke node we over praten, dit zal geen <10 nm zijn vermoed ik, want auto elektronica is robustheid belangrijker dan energie efficiëntie. Natuurlijk gaan daar wel wat itteraties overheen voordat ze goede yields halen, maar dat lijken mij andere uitdagingen als waar ze voorstaan bij hun <10nm nodes.

Verder vraag ik me af of dit geheel vrijwillig gebeurd. Vermoedelijk dreigt Biden met de Defense Production Act, dan is het voor Intel waarschijnlijk verstandiger om zelf proactief te gaan handelen. Het past ook wel in hun wens om een Foundry te worden.
Ik zie niet direct in hoe of waarom Biden de DPA gaat bovenhalen voor chips in consumentenproducten. Daar is de DPA helemaal niet voor bedoeld.

Daarnaast ziet iedereen de tekorten in de chip industrie en is er dus gewoon vanuit zakelijk oogpunt een markt voor. Zeker als je nog productieplants op oudere nodes hebt met veel productiecapaciteit is het een no-brainer om daar productie te starten van iets waar vandaag veel vraag naar is.
Nou een SoC voor bestaande 22nm of 28nm
Zou 1:1 op 14+++ hoeft niet optimaal te zijn om toch de 22nm of 28nm te overtreffen.

Vallen de klokken tegen het hoeft alleen aan de gelijke 28nm spect te voldoen en zou met zo een klok op 14++ nm nog eens zuiniger kunnen zijn.
Naast kleiner dus meer chips per wafer.
Het gaat hier om bestaande chip-ontwerpen voor de autoindustrie die ze in hun fabrieken willen gaan fabriceren, niet om intel chips die omgedoopt/omgebouwd worden tot chips die gebruikt kunnen worden in de auto's.
Als jij een huis wil maken die geschikt is om in windkracht 12 te blijven staan, kan je ook niet zomaar ander cement gaan gebruiken en hopen dat het ontwerp van het huis goed genoeg is dat hij nog steeds blijft staan. Dan moet onderzocht worden of dat cement goed genoeg is.

Hier is het niet anders. Als jij een automotive qualified chip wil maken, dan moet de basis, oftewel het proces waarop het gemaakt wordt, ook aan bepaalde eisen voldoen. En als die chips er zijn zullen ze opnieuw gevalideerd moeten worden, omdat een Intel proces nooit identiek gaat zijn aan bijvoorbeeld een TSMC proces.

Het kan allemaal wel uiteraard, maar dat zijn allemaal stappen die tijd kosten. En dan hebben we het nog niet gehad over daadwerkelijke ontwerpwijzigingen die nodig zijn vanwege verschillen tussen foundries.
Daarom waarschijnlijk dus dat het nog 6-9 maanden duurt voordat ze kunnen produceren, ze moeten die zaken dus mogelijk nog eerst testen.
Intel heeft vrij veel fabs, en niet al deze fabs werken met 14nm of kleiner. Zo hebben ze nog een fab die werkt met 45 en 65nm.
Ik weet niet of ze het nog doen maar in het verleden werden de oude fabs gebruikt om Intel chipsets te bakken.

Intel zal dus zoals andere reeds hebben aangegeven gewoon hun fab capaciteit gaan verhuren zoals bv een TSMC dat ook doet.

Veel chips worden nog op oude grotere procedes gemaakt, dit omdat er voor hun geen reden is om over te stappen naar een nieuw proces.
Niet helemaal. Intel gaat geen fabrieken bijbouwen, ze gaan bestaande productiecapaciteit inzetten.
De 10 en 14 nm productielijnen die ze niet meer nodig hebben voor hun Core-processors omdat ze daarvoor overgaan op kleinere procedés? :+
haha, nee ik verwacht juist niet. Als je kijkt naar de plaatsen die ze noemen in het artikel zijn dat voornamelijk fabs die op veel oudere nodes draaien, zo is Intels Fab in New Mexico een 45/32nm fab, in Israel hebben ze nog 65nm en 22nm, net als in Arizona.

Automotive zit gebruikt vaak oudere nodes, en maar voor enkele chips gebruiken die vaak courante nodes.
Voortaan al je chip orders niet annuleren, auto industrie.
Nu maar hopen dat het geen effect zal hebben op de tech industrie.

[Reactie gewijzigd door Haruhi op 13 april 2021 10:13]

Voortaan al je chip orders niet annuleren, auto industrie.
Inderdaad.

Eén van de (vele) redenen waarom de Purism Librem 5 zo vertraagd is, is omdat de betreffende SoC (de NXP i.MX 8M) met name in de autoindustrie gebruikt wordt. Purism leunde op het idee dat zij ten alle tijden deze chip kunnen laten fabriceren.

Les (voor de autoindustrie en voor partijen als Purism): geen voorraad hebben kan geld besparen, maar ook geld kosten. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 13 april 2021 11:25]

"Voortaan al je chip orders niet annuleren, auto industrie."
Dit, orders annuleren en dan jammeren dat je achteraan staat als je weer wilt bestellen. Hoe dit hele verhaal in de Media komt (zeker hier in Duitsland) laat maar weer eens zien wat een kwaliteit de kranten zoal bieden
Dat is wel heel makkelijk. Het is heel gebruikelijk om orders te cancelen om als je verkopen tegenvallen en/of je niet alle onderdelen geleverd krijgt. En dat gaat niet alleen op voor chips maar om alle producten en grondstoffen die in auto's zitten. Als je dat niet doet moet je dit namelijk allemaal gaan opslaan en dat kost bakken met geld.

Natuurlijk hadden ze achteraf gezien deze orders niet moet cancelen, maar zij wisten ook niet wanneer de verkopen weer zouden stijgen, en ze wisten ook niet dat er zulke tekorten zouden ontstaan, en ze wisten ook niet dat ze achterin de rij zouden moeten aansluiten omdat de chipfabrikanten liever hun chips aan grotere spelers verkochten.
Risico= Kans*Impact
Beetje jammeren dat zij dat toch niet konden weten is onzin, ze hebben gewoon het risico genomen, billen branden, gebakken peren

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 13 april 2021 15:35]

Straks in het nieuws: Volkswagen wil chips maken voor tech industrie :P
oppassen voor cheat-software achteraf :-p
Het zal me in de toekomst niet verbazen. VW begint toch al meer en meer een IT bedrijf te worden wat ook auto's maakt, dus chips kunnen daar ook nog wel bij.
Voelt mij alsof corona niet meer dan een makkelijk excuus is. T voelt als een complete markt die ineens hun achterstand wilt inhalen en niet wilt erkennen dat ze gewoon flink achterlopen. Niet alleen op het vlak van elektrisch rijden maar ook op het vlak van de autonome voertuigen.

Dit gaat voor mij gevoel echt nog een heel grote impact hebben op de tech industrie. Hoewel auto's nu gespecialiseerde chips gebruiken zie je vooral bij autonome auto's volgens mij ook veel generieke cpu's

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 13 april 2021 12:14]

Je past je bestellingen aan aan de verwachte vraag. Met overschotten ben je uiteindelijk ook niet veel. Dat er ineens wereldwijd een tekort is aan productiecapaciteit was veel minder te voorspellen en komt door een breed scala aan factoren. Het feit dat, specifiek voor de auto industrie, de productiecapaciteit ook nog eens verder beperkt wordt door brand bij 2 bedrijven helpt ook niet.
Al dat nieuws van Intel de laatste tijd laat m.i. zien dat ze behoorlijk desperate zijn...
Chips voor auto's worden toch gebakken op max. (of min., net hoe je het bekijkt) 28nm?
Obsolete factory lines aan het heropstarten om de cash-flow in stand te houden?
brand bij Renesas -> tekorten.

competitie van vele andere elektronica: men koopt tegenwoordig e-stuff als nooit tevoren. Webcams als voorbeeld. Maar ook game-consoles, ...

Niet te verwonderen dat er tekorten zijn.

Eigen EU 'generische' fabrieken, klinkt mooi, maar komt er niet. Te duur, niet te verantwoorden. Of je moet op specifieke nodes/technieken zitten (zoals ST en zo), afwijkende processen, dus nichemarkten.

Het probleem is als volgt: nieuwe capaciteit bijbouwen duurt lang en kost veel geld. In de EU bijbouwen of in Japan/China/Taiwan is hetzelfde, wss zelf trager en/of duurder in de EU.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee