Ford zet autoproductie in zes fabrieken tijdelijk stop vanwege chiptekorten

Ford gaat zijn autoproductie in verschillende Amerikaanse steden terugschroeven vanwege de aanhoudende chiptekorten. In de komende maand komt de productie op zes plekken voor bepaalde periodes stil te liggen.

De productie in Dearborn in Michigan komt in april twee weken stil te liggen, schrijven Amerikaanse media. In Kansas City wordt de productie ook een week stilgelegd. Op die plekken worden de in Amerika populaire F-150-trucks gemaakt. Ook in vier andere fabrieken, waaronder een in Canada, stopt het bedrijf voor zeker twee weken met auto's bouwen. Het is niet duidelijk hoeveel auto's er daardoor minder kunnen worden geproduceerd, maar Ford zei eerder al tussen de 1 en 2,5 miljard dollar verlies te draaien in 2021.

Het stopzetten van de productie heeft te maken met de aanhoudende chiptekorten die wereldwijd spelen. Door de grote vraag naar chips is er te weinig aanbod en kunnen er niet genoeg computers, consoles en dus ook auto's worden gebouwd. Ford is zeker niet de enige autofabrikant die de productie moet stopzetten. Audi en General Motors moesten dat ook doen. De tekorten houden voorlopig nog wel aan, al gaf chipmaker TSMC in januari al aan dat het een hogere prioriteit geeft aan autofabrikanten bij het produceren van nieuwe chips. Wel waarschuwt de maker dat de tekorten daarmee niet meteen worden opgelost.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-04-2021 • 14:01

53

Reacties (53)

53
52
28
3
0
18
Wijzig sortering
Overigens zijn niet alleen de chips oorzaak van het stilzetten van de F-150 productie. De F-150 verkoopt beter dan dat Ford had verwacht, waardoor ze te weinig onderdelen kunnen krijgen die nodig zijn voor de luchtvering die ze toepassen op dat model. Momenteel is er een (bijna) dagelijkse luchtvracht vanuit Europa om onderdelen daar te krijgen, iets wat normaal gezien via boot gebeurd. Het is dus op dit moment eigenlijk te 'duur' (lees: minder marge) om de F-150 te produceren, wat denk ik ook meehelpt aan deze beslissing.

Overigens is het een feit dat er flinke tekorten zijn mbt. de chips, maar het zijn vooral de toeleveranciers van Ford die daar last van ondervinden, waardoor Ford geen auto's in elkaar kan schroeven.

[Reactie gewijzigd door Wom op 23 juli 2024 08:59]

De meerkost kan je nog doorrekenen aan de klant, lijkt me dus niet de hoofdoorzaak te zijn van het stilleggen. Luchtvluchten omdat het sneller gaat is in de autosector ook niet ongehoord. De onderneming waar ik enkele jaren terug werkzaam was had zelfs 2 chartervluchten per dag naar China om onderdelen te gaan leveren, gewoon omdat de vraag zo hoog was.
Niet als mensen al overeenkomsten hebben voor de aankoop van het product,
"De meerkost kan je nog doorrekenen aan de klant"

Eh, als het een nieuwe klant is wel, maar als je al getekend hebt niet. Als Ford dat zou doen, dan hebben ze straks duizenden rechtszaken aan hun broek want je mag volgens de wet niet een aankoopcontract wijzigen.
Deze logica kan ik niet volgen. Als iets beter verkoopt dan verwacht kan het zo zijn dat je niet méér kunt produceren dan vooraf bedacht. De productie volledig stopzetten is het tegenovergestelde. Dat kan niet komen door meer verkopen dan verwacht. Dat kan alleen komen door onvoorziene tekorten in de supply chain.
Er zijn dan ook wereldwijd onvoorziene tekorten in de supply chain...
Hetgeen in de bron ook als oorzaak wordt aangehaald
Ford is significantly cutting production at six plants in North America due to an ongoing global shortage of semiconductor chips
The actions vary by plant but range from overtime shift cancellations to facilities being closed for up to three weeks from April through June. Or a combination of both.
The facilities produce a wide range of products – from F-150 pickups and vans to the Ford Explorer SUV and Ford Escape crossover.

...

Without releasing any new guidance, the company said it “will provide an update on the financial impact of the semiconductor shortage” when it reports its first quarter earnings on April 28.

...

Production of the F-150 in Dearborn, Michigan, will be down the weeks of April 5 and April 12, the company said. Ford also is canceling overtime shifts at the plant the weeks of April 26, May 10, May 31 and June 21. Another plant in Missouri that produces the full-size F-150 will be idled for a week starting Monday. Overtime shifts at the plant are being terminated for eight weeks through most of June.

Ford’s Oakville Assembly plant in Canada, which produces the Ford Edge crossover, will be down for three weeks beginning the week of April 12 – the longest of any of the plants. Another facility in Kentucky that produces the Ford Escape and Lincoln Corsair will be down beginning then for two weeks.

Other plants that produce the Ford Explorer and Lincoln Aviator SUVs, Ford Transit and E-Series vans, and medium-duty trucks and chassis cabs will have overtime shifts eliminated.
Oorzaak wordt duidelijk vermeld; te kort aan chips. Verder is het duidelijk dat deze productie stops over de hele breedte gaan en zich alles behalve beperken tot de F-150. Dat verhaal over de het succes van de F-150 is een leuke anekdote maar geen factor.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 08:59]

Het is wel iets meer dan een anekdote. Bij ons is al jaren de VW golf de best verkochte auto. In de VS is dat de Ford F-150, Chevrolet Silverado 1500 en de RAM Pickup 1500. Ford verkoopt meer F-150 trucks and het Ford Focus modellen weet te verkopen wereldwijd..

De beperking van de productie heeft dus ook relatief de meeste impact op de F-150 productie.. Maar dat is niet anders dan dat bij Audi nu de A4 productie het meeste gehinderd wordt..
Anoniem: 428562 1 april 2021 15:30
Er schijnt een tekort te zijn aan "ABF Substrate" dat nodig is voor CPU en GPU.
Nittobo is een belangrijke leverancier maar heeft halverwege vorig jaar brand in een japanse fabriek gehad en sindsdien zijn er problemen met de levering van ABF Substrate.

LG Innotek wil een nieuwe fabricage lijn opzetten voor o.a. ABF Substrate

https://www.digitimes.com/news/a20200722PD202.html

https://www.digitimes.com/news/a20201214PD202.html

https://www.digitimes.com/news/a20210319PD207.html

https://english.etnews.com/20210316200001

LG Innotek has decided to launch “FC-BGA (Flip Chip Ball Grid Array)” business in order to expand its IC (integrated circuit) substrate business in accordance with the semiconductor industry’s growth.
According to the industry on Monday, the company recently set up a FC-BGA task force and appointed Director Lee Hyeok-soo as the leader of the task force.
FC-BGA is an IC package substrate that connects a semiconductor chip to a board with ball-type bumps. The substrate is normally used to make non-memory semiconductors such as CPUs and GPUs that are used for PCs, servers, self-driving cars, and data centers.
Until now, LG Innotek has mainly focused on IC substrates such as FC-CSP (Flip Chip Chip Scale Package) and SiP (System in Package) that are mostly used for mobile devices and IoT (Internet of Things). The company is however looking into expanding its IC substrate business towards bigger system semiconductors such as CPU and GPU as it believes that the market is going to make a rapid growth.
Is het niet is tijd dat Europa er een halfgeleider fabriek bij krijgt. We maken wel de meest geavanceerde machines om de chips te maken in Brabant. Maar de halfgeleider fabrieken zelf staan voornamelijk in taiwan, amerika en china. Vooral met de spanningen rondom china en taiwan op het moment wil je toch niet afhankelijk zijn dat die fabrieken daar helemaal staan. Ik begrijp dat het heel lastig is om alles te financieren en te regelen is maar ik denk dat dit misschien wel belangrijker is dan bijvoorbeeld geld voor groene energie.
Vergeet Duitsland niet.
Ja er staan ook gelukkig in Europese landen halfgeleiderfabrieken zoals bijvoorbeeld Duitsland en Engeland. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar dit lijstje op wikipedia dan zie je dat er heel weinig fabrieken in Europa staan:
https://en.wikipedia.org/...ductor_fabrication_plants

Persoonlijk vindt ik het heel krom bijvoorbeeld dat de EUV technologie waar ASML zo bekend van is voornamelijk wordt toegepast in fabrieken in taiwan en amerika.

Zie dit artikel van Anandtech bijvoorbeeld:
https://www.anandtech.com...lations-60-wafer-capacity

Het lijkt mij goed dat er bijvoorbeeld ook een fabriek bij komt in Europa (liefst in Nederland zelf natuurlijk :) ). Dit is allemaal niet zo gemakkelijk, grondstoffen moeten ook bij de fabriek komen. En het belangrijkste de mensen die er verstand van hebben moeten er ook zijn. Het kost gewoon heel erg veel geld om dit voor elkaar te krijgen.

Maar iedereen kan nu zien wat een chaos het kan worden als dit onderdeel van de keten niet meer lekker werkt:

Autofabrieken moeten de productie stil leggen omdat ze niet voldoende chips hebben.
GPU prijzen zijn enorm gestegen, deels ook veroorzaakt door cryptocurrency natuurlijk.

In de toekomst zijn we alleen maar meer chips nodig. Ik denk dat het een hele goede investering is om een fabriek in Europa te hebben alleen al om de zekerheid dat we deze voorzieningen ook zelf hebben. Aan het begin van de coronacrisis kon je ook zien wat een risico het is dat bijvoorbeeld mondkapjes bijna alleen maar uit china komen. Allemaal heel leuk zo'n wereldeconomie maar als er ergens een conflict is of een schip zit vast in het suezkanaal dan loopt de heleboel vast.
Volgens mij heeft globalfoundries nog wel een fab in Duitsland staan
Volgens mij ging dat ook al gebeuren, dat er in Europa weer chips gemaakt gaan worden (maar ook medicijnen), inderdaad vanwege onrusten, politiek, afhankelijkheid, etc
Volgens mij ging dat ook al gebeuren, dat er in Europa weer chips gemaakt gaan worden (maar ook medicijnen), inderdaad vanwege onrusten, politiek, afhankelijkheid, etc
En maar beter ook! Als iets deze periode wel niet leert is dat we voor bepaalde producten of onderdelen ook iets moeten hebben binnen Europa waar we enigszins op terug kunnen vallen.

Desnoods subsidiëren ze het maar of moeten we in Europa maar eens gaan wennen aan het feit dat we niet alles voor een habbekrats moeten gaan kopen. De honger naar producten is in de westerse wereld is veels te groot.
Wat is er gebeurd met de NXP chipfabriek in Nijmegen?
NXP Nijmegen includes manufacturing, R&D, testing, technology enablement and support functions. With 1700 employees and over 50 nationalities represented, it is one of the most colorful companies of the region. Ours is one of the largest chip manufacturing plants plant in Europe with over 565k wafers produced to date.
Ford en andere auto fabrikanten lijken dit grotendeels aan zichzelf te danken te hebben. Ze hebben minder besteld omdat hun verwachting was dat er minder autos zouden worden verkocht vanwege Covid. Je kunt niet even een extra ordertje plaatsen, alle capaciteit is besproken, maar het probleem ligt bij hun eigen inschattingen.
Dit zal er vast mee te maken hebben (al vind ik het geen rare verwachting aangezien meer mensen thuis zitten, en dus minder snel er aan denken om een nieuwe auto te nemen en minder snel zouden moeten vervangen omdat er mogelijk minder ongelukken zouden gebeuren waar de auto zo kapot zou zijn dat die niet meer te redden is, en mensen die hun werk verloren hebben en dus geen geld hebben om een nieuwe auto te kopen) maar als de chips gewoon redelijk leverbaar zou zijn hadden ze waarschijnlijk ook niet zo lang hoeven te wachten als nu. Dus ik vind op zich wel dat de te kort er zeker wel mee te maken heeft.
Dus ik vind op zich wel dat de te kort er zeker wel mee te maken heeft.
Die tekorten komen omdat de toeleveranciers minder capaciteit hebben besteld bij chipleveranciers. Dit weer vanwege de autofabrikanten. Nu blijkt dat er eigenlijk meer nodig was is een gigantisch tekort ontstaan. Die tekorten zijn een gevolg van verkeerde voorspellingen. Je zin hierboven lijkt alsof het tekort plotseling en zonder oorzaak is ontstaan.
Zo lees ik het niet als ik het terug is. Wat ik er mee bedoelde is dat er overal chips tekort. Dus niet alleen bij de auto's. Er geen te kort zijn aan chips hadden de auto fabrieken eerder hun nieuwe bestelling kunnen krijgen. Nu dat er wel een te kort is overal zijn hun dus 1 van de vele bedrijven die dus wachten op een nieuwe levering. Dus ook al hebbej ze te weinig besteld vind ik gewoon dan de chip te kort er ook mee te maken heeft. Anders waren het misschien minder fabrieken die tijdelijk gesloten worden of voor een kortere tijd.
Wat ik er mee bedoelde is dat er overal chips tekort.
Die chips moeten ver van te voren worden besteld. Er werd veel minder besteld, de capaciteit nam behoorlijk af. Opeens en op korte termijn flink meer bestellen zorgt voor vertraging, de capaciteit is immers teruggeschoefd. Deze oorzaken kan je prima lezen als je meerdere bronnen / websites leest. Autofabrikanten (en de leveranciers hiervan) hadden in plaats van een flink lagere vraag een hogere vraag. Hierdoor boden ze meer geld voor capaciteit. Capaciteit werd overgekocht van anderen, hierdoor verspreidde het probleem alleen maar. Tegelijk was er ook een probleem bij wat fabrieken (o.a. fabriek in Texas verloor stroom, cleanroom is niet meer "clean").

Dit is verre van uniek. Elke keer als bijvoorbeeld in scheepvaart er voor een tijd (minimaal maanden) er teveel capaciteit is dan zakken de prijzen drastisch. Bij tekorten stijgen de prijzen behoorlijk. Teveel mensen gaan er vanuit dat sommige dingen in korte tijd (max een paar weken) is opgelost. Sommige problemen zijn niet snel op te lossen. Hetzelfde als een grote scheepvaartsklant opeens veel meer wilt vervoeren, kan prima een flink gebrek aan lege containers zijn.
Inderdaad, zo heb ik het ook begrepen. Inschattingsfoutje van de auto fabrikanten.

En onderliggende arrogantie dat men normaal gesproken de chiptekorten/onderdelen alsnog later kunnen inkopen door middel van hun welbekende brute force budget voor kosten/baten afweging. Een chip van pak'm beet €200 inkoopprijs wordt dan tijdelijk €1.000 of zelfs meer betaald, als het maar geleverd wordt. Want wat is tijdelijk €800 meer op een €50.000 auto of een fabriek een dag stil leggen? It's peanuts voor de auto industrie! Voor de meeste andere bedrijven exorbitant onbetaalbaar en mag dus achteraan de rij gaan staan! Maar nu dus ook de auto industrie zelf. Dit zegt behoorlijk wat over de tekorten.
Dat is wel een groot verschil, maar wat je nu veel ziet is dat chips waar normaal gesproken helemaal geen leverproblemen mee zijn en daardoor zo'n $4 per stuk per 1000 kosten nu voor zo'n $15 per stuk pas volgend jaar Q1 te leveren zijn.

En heel veel parts zij gewoon echt overal op.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 23 juli 2024 08:59]

Want als ze wel op tijd besteld hadden, dan had men magisch meer chipfabrieken kunnen laten verschijnen om het gat te dichten? Er zijn wereldwijd tekorten in productie van chips, alle sectoren die ze nodig hebben, hebben te maken met tekorten. Dat heeft niet alleen te maken met niet voldoende bestellingen plaatsen.
Want als ze wel op tijd besteld hadden, dan had men magisch meer chipfabrieken kunnen laten verschijnen om het gat te dichten?
Er is significant veel capaciteit eruit gehaald. Dat los je niet zomaar opeens op. Autofabrikanten hebben wel (veel te laat) extra capaciteit opgekocht, echter deed dat weer teniet aan anderen (totale capaciteit was lager). Een fabriek is wat ingewikkelder dan bijvoorbeeld een losse auto, het duurt even voordat er weer capaciteit is. Exact de reden waarom van te voren aangegeven moet worden hoeveel capaciteit nodig is.

[Reactie gewijzigd door bkor op 23 juli 2024 08:59]

Zouden ze meer besteld hebben zal de chips te kort inderdaad niet oplossen. Wel hadden hun dan de chips gehad die ze nodig hebben en had dan een ander bedrijf nu de problemen gehad. Al vind ik het eigenlijk wel ook wel goed dat het zo gelopen is. Ja het is jammer voor Ford maar hierdoor heb ik wel het gevoel dat het eerlijker verdeeld is.
Beetje late reactie, ik weet het, maar zoals ik het begrijp, de fabrieken worden altijd op 100% geboekt, de tijd die niet ingeboekt is voor daadwerkelijke productie wordt gebruikt voor onderhoud, uitbreiding enzovoorts, ook dat moet ver van tevoren gepland worden. Je kunt daarom nooit last minute een paar chips bestellen.
Maar om dezelfde reden hebben Nvidia en AMD leverings problemen. De Covid pandemie heeft ervoor gezorgd dat er veel meer hardware (PC/PS5/XB) werden verkocht dan verwacht, dus ook zij hebben een bepaalde verwachte capaciteit gepland en zijn vervolgens compleet overvallen. En de problemen houden nu aan omdat de achterstanden niet 1-2-3 zijn weggewerkt.

Zoals Droxal hieronder aangeeft, Linus Tech Tips heeft er een video over gemaakt, mocht je nog geinteresseerd zijn dan zie de link hieronder. Hij legt het waarschijnlijk beter uit dan ik :).

https://www.youtube.com/watch?v=3A4yk-P5ukY
Klopt, Linus had hier een video over gemaakt. (Toen je de GPU's kon kopen op lttstore).
Daarom zijn er geen te korten bij Apple en Intel. Die hebben in bestellingen wat beter op orde.
Prijsstijging van auto's zit er dus ook aan te komen?

Zoals bij videokaarten en gameconsoles, veel vraag, maar weinig aanbod of 'chiptekorten'. En daarnaast nog een schip klem in het kanaal.

Maar ook in de huizenmarkt en 'klusbedrijven' een explosieve prijsstijging door een kapotte markt.

We krijgen zodadelijk een hyperinflatie door een mislukte marktwerking en omdat alle overheden er op gebrand zijn om zo veel mogelijk schulden te draaien?
En hierbij ook direct veel duurdere tweedehands auto’s. Helaas zijn tweedehands auto’s in Nederland al echt vreselijk duur (vergelijk maar eens met Engeland. Wij zijn een factor drie duurder. Oorzaak is natuurlijk stuur rechts vs links, maar toch).
In Spanje zijn tweedehands auto's ook duurder. Geen idee waarom. Bovendien is de staat van een tweedehands auto daar ook een stuk minder over het algemeen.

Laatst nog een auto gekocht, voorzien van exportkenteken en naar Spanje gebracht. De auto kochten wij hier voor €5000,-- terwijl dezelfde auto in Spanje gemiddeld €7000,-- kostte (in vergelijkbare staat).

Auto: €5000,--
Exportkenteken: €150,--
Brandstof: €170,--
Tenaamstelling + keuring in Spanje: €300,--

Dat scheelt nogal. :)
Dan zou je verwachten dat Spanjaarden zuinig met hun auto omgaan, maar dat doen ze ook absoluut niet. Ze gaan sowieso niet erg zuinig met alles om 😜
Prijsstijging zal niet snel gebeuren. De meeste dealers zijn toch een soort marionetten van de importeurs en fabrikanten, als ze niet precies hun richtlijnen volgen zijn ze hun dealerschap binnen no time kwijt en kunnen de deuren dicht. Korting zul je wel op je buik kunnen schrijven... Waarom zouden ze immers als er amper wat te verkopen is?
Om welke soort chips gaat het precies?

Want ik kreeg enkele weken geleden van de Ford dealer (toen ik mjin Fiësta ophaalde) te horen dat de fabriek in Duitsland verre van problemen met chips heeft, sterker nog mijn type auto ging als warme broodjes van de toonbank... (levertijd van mijn auto was 4 maanden, maar na 2,5 maand werd mijn auto al geleverd).

Zit er zo'n groot verschil in de chips van bijv. de Ford F-150 en een Ford Fiësta?
Die van de F-150 is zwaarder.
Wij wachten nu al bijna 6 maanden op onze nieuwe a3 :( audi heeft er ook last van en wat de dealer mij vertelde is dat ze bepaalde auto's stil leggen om andere auto's door te laten gaan. Jammer genoeg was het net de beurt aan onze audi toen wij hem bestelde.
Weet het niet maar STM32 microcontrollers, vreselijk populair en veel automotive varianten, zijn niet meer te krijgen. Sommigen die normaal 3 of 4 euro kosten worden al aangeboden voor 200+.
Het grote nadeel van de Just In Time benadering van je logistiek. Geen voorraden is erg handig en geen voorraadkosten maar bij een verkeerde schatting of een hick-up en je eindproductie heeft een probleem.
Het is dus niet handig om geen voorraad te hebben.

Maar het ontbreken van voorraadkosten, kapitaal beslag en prijsrisico (als plots de prijs daald van iets waar ik er 1000 van heb liggen...) is DE reden. Als geen voorraad handig was hadden we ze in het verleden niet gehad.

Men ligt gewoon heel erg de nadruk over de kosten van voorraad maar vergeet wat het kost als een onderdeel er niet is
Ik heb ergens gewerkt waar een machine een week stilstond op een onderdeel dat niet leverbaar bleek, de gemiste omzet was ongeveer een ton per dag... helemaal die paar euro voorraad kosten waard natuurlijk.....
Waar ik werk huren ze extra magazijnruimte voor een ton per maand. Het zijn niet een paar euro, maar het gaat over miljoenen. Auto-onderdelen zijn ook groot, daar ga je vergelijkbare bedragen voor betalen.
Ook VW heeft in Wolfsburg hun Tiguan productielijn inmiddels al bijna een dikke week gestopt. Mijn bestelling zou volgende week in NL zijn, maar volgens het dealer systeem is hij nog steeds in productie, maar we zien geen voortgang. Ook geen updates, de Duitsers zijn erg stil :)
Ja dat krijg je als alle auto's zo nodig 'digitaal' moeten worden.
dat krijg je als je er van uit gaat dat je minder auto's gaat verkopen dan je verwacht, heeft niks met het digitaal worden van auto's te maken
Toch is de opmerking wel interessant; men maakt auto`s veel complexer en via outsourcing en Just-in-time voorraadbeheer is de productie lekker lean.

Is dat dan niet vragen om grote leveringsrisico`s? Past dat nog wel bij het complexe product?
Dit is de eerste keer in vele decennia dat er een groot logistiek probleem is. Er zijn methodes en technologieen die vaker problemen hebben.
Het is misschien een risico maar op sommige dingen is het bijna niet tegen te gaan. Het is natuurlijk niet dat de vliegtuig of boot een dag (of 2) vertraging heeft omdat er een storm is die niemand verwacht. Het is natuurlijk al een tijd dat het moeilijker is om chips geleverd te krijgen (niet alleen Ford maar overal) en het is voorlopig nog niet opgelost. Hoeveel chips zou men dan wel niet in voorraad moeten hebben om in deze situatie de risico's te voorkomen in dit geval? Ik heb geen idee maar een heleboel ieder geval. En dqn heb je natuurlijk ook nog de rest van de (grote) onderdelen. Alles wat je in voren koopt moet je ook opslaan. Dus extra magazijnen beheren wat geld kost. Dat heb je nog de extra kosten van vervoer tussen magazijn en fabriek mits ze niet bij elkaar in de buurt liggen. Daarom denk ik dat de meeste bedrijven graag de risico's nemen omdat het eigenlijk meestal wel goed ging.
Jij hebt liever onbetrouwbaardere auto's met carburateur die vreselijk zuipen en uitstoten? En jij typt ook op een typemachine? Dat zou toch ook helemaal niet digitaal hoeven te gaan.
Onbetrouwbaar? Vreselijk zuipen? Ik heb van 1986 tot 1999 met een toyota corolla 1300cc/75pk gereden en het enige wat ik deed was als het olielampje in de bochten ging branden er een busje olie bij in kappen. 330000km mee gereden en dan verkocht, nooit enig probleem mee gehad en verbruik was 7l/100km. De huidige auto’s vol electronica wegen het dubbele, hebben dan ook 2x zoveel pk’s nodig en verbruiken in de praktijk nog steeds even veel terwijl er geregeld iets mis gaat met de electronica.
330k km rijden met 1 op 15 met een huidige benzineprijs is 38k euro succes. toen der tijd geweldig

de huidige auto's hoeft niet het dubbele te wegen zie de bmw i3 met 40 keer zoveel onderdelen.(dit komt mede door de carbon fibre, en high tech geupcycled onderdelen).

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 23 juli 2024 08:59]

Nou die zijn al heel lang digitaal Can-bus is tegenwoordig meer standaard.
MCU van centrale regeleenheid moest in begin vooral de motor management regelen.
Tegenwoordig met hogere Euro milieu standaarden ook stuk complexer . Naast dat veel neven regel systemen accessoires en veiligheid systemen. Media center. Ge-intergreerde audio systeem en display en touchscreens. Driver assist.
Dan komt er ipv MCU maar MPU tot SoC. Of meerdere. En dan kom je in het vaarwater van de wat drukkere en gewilde nodes van TSMC en consorten.
Zonder dat heb je ook geen zaken meer als ABS, efficiente verbranding, veiligheidssystemen als airbags etc. Het is echt niet alleen het media center in het dash board.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.