LineageOS 18.1 op basis van Android 11 komt uit

De community rond custom rom LineageOS heeft versie 18.1 van zijn firmware uitgebracht voor zestig toestellen. Dit is de eerste versie op basis van het vorig jaar uitgebrachte Android 11. Versie 18.1 volgt 17.1 op, die precies een jaar geleden verscheen.

Er zijn ongeveer zestig toestellen compatibel met de nieuwe versie, blijkt uit de changelog. Daarbij zijn onder meer de OnePlus 8-telefoons nieuw, naast de Google Pixel 4a, 4a 5G en Pixel 5. De overige telefoons zijn nu al compatibel met LineageOS 17.1 op basis van Android 10.

Nieuw in LineageOS 18.1 zijn onder meer een donkere modus voor alle apps en de mogelijkheid om recovery samen met het OS te upgraden. Ook is Seedvault toegevoegd als optie om back-ups te maken in het instellingenmenu.

Versie 18.1 is de eerste op basis van Android 11. LineageOS 17.1 op basis van Android 10 kwam precies een jaar geleden uit. LineageOS is de bekendste custom rom voor Android-telefoons. Gebruikers kunnen daarmee de originele firmware van de fabrikant vervangen.

Custom roms getest - Galaxy S7, OnePlus 3 en Nexus 5x

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-04-2021 • 14:21

83

Submitter: TheVivaldi

Reacties (83)

83
83
45
6
0
35
Wijzig sortering
Ik ben wel eens benieuwd naar accu testen met verschillende OS'en. Het zal mij niks verbazen als bijvoorbeeld miui beter zou presteren als LineageOS.
Mijn ervaring tussen MIUI en LOS (beide Android 9) is iets in het voordeel van LOS, omdat het veel meer barebone is dan MIUI.

Je apps strak aan de teugels houden wat betreft activiteit tijdens standby is de beste manier om je batterijduur zo ver mogelijk te rekken. Een gemiddelde Screen-on-Time van 7 tot 9 uur (voornamelijk lezen en enkele videos) is makkelijk doenbaar met LOS op een Poco F1.
Installeer eens Android zonder de Google Apps, standby tijd veranderde bij mij van ronduit slecht naar Nokia level. Een van de redenen dat ik Google niet vertrouw.
Huh?
Je verwijdert een reeks functies en dan gaat het apparaat langer mee, wat de link met het niet vertrouwen van Google is ontgaat me...?!

Ik ben benieuwd of 18.1 ook naar mijn back-up toestel komt. De LG G2 draait nu al een hele tijd 17.1.
Blijft een geweldig toestel!
Je verwijdert een reeks functies en dan gaat het apparaat langer mee, wat de link met het niet vertrouwen van Google is ontgaat me...?!
Het ontgaat je, maar het is echt niet moeilijk: waarom heeft Google Play Services zo veel activiteit, merkbaar meer dan een semifunctionele stub als MicroG? Niemand die het exact kan zeggen, maar de vermoedens neigen naar het constant opslorpen van data (zelfs tijdens standby) en die data regelmatig naar Google verzenden. Welke data juist? Álle data, want Google Play Services is in se een rootkit dus kunnen ze echt overal bij.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 23 juli 2024 13:51]

Vele duizenden malen je locatie opvragen kost GPS-berekeningen en verzenden. Klein voorbeeld.

Toen ik in miui Google de toegang tot locatie data kon ontzeggen scheelde dat zo 10, 20 of meer procent.

Ik wil heel graag Google weer de toegang ontzeggen tot alles, maar helaas is dat uit miui gesloopt. Was zeker te succesvol.
Ik gebruik reeds MicroG, een van dé redenen om geen stock ROM te gebruiken is de makkelijke mogeljikheid om MicroG te integreren in de gebruikte ROM.

Nog leuker: als je de (niet-officiële) LineageOS for MicroG builds installeert op je foon kan je zelfs OTA updaten zonder problemen en zonder dat je telkens MicroG opnieuw hoeft te installeren. (Geen idee of dit effectief een probleem is op de officiële builds van LOS, ik vermoed het gewoon)

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 23 juli 2024 13:51]

https://i.postimg.cc/GmGkFnGC/IMG-20210331-173345052.jpg
Met Gapps een Moto G6plus die in de auto ligt en 17.1 ( inmiddels geupdate naar 18.1 )
Ik was ook verbaasd.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @WokeBroke1 april 2021 14:39
Waarom verwacht je dat MIUI beter presteert dan LineageOS? MIUI is behoorlijk bloated en aangepast en ik zou verwachten dat dat nadelige gevolgen voor de accuduur heeft.
Miui heeft tegenwoordig ook aardig agressieve batterij besparing standaard aan staan. YMMV
(ik denk). Dat MIUI veel aandacht heeft voor details en gebruikerservaring. ik verwacht dat deze aandacht ook onder de motorkap zit. LineageOS is wellicht zwaarder omdat het iets meer verschillende hardware ondersteunt. En wellicht een minder groot team aan ontwikkelaars heeft.

Miui is bloated maar dat wordt met een groter vergrootglas bekeken dan bijvoorbeeld Samsung omdat het een Chinees bedrijf is. Een paar apps meer of minder zegt niet alles over de prestaties. Je zou zo'n test natuurlijk ook bloated en debloated kunnen doen.
De verschillende OS'en zijn tegenwoordig behoorlijk verbeterd en kwa performance ook naar elkaar toe gegroeid. LineageOS is nu meer een alternatief geworden. En je oudere phone levensduur oprekken die geen officiële updates meer krijgt. In de tijd van de Samsung Touchwiz etc. was het zeer zinvol om Cyanogen en later lineageOS te flashen. En de batterijduur was dan een verschil van dag en nacht, tenminste als je geen bugs had want ook LineageOS kunnen daar last van hebben.

Maar zoals het bekende verhaal: Zorg dat jij de controle over de apps en achtergrondactiviteiten hebt. Dat zijn de onzichtbare batterij slurpers. Die kunnen ook bij lineageOS aanwezig zijn.

Ik ben tegenwoordig zeer te spreken over Samsung's One UI en MIUI12 batterijduur. Ze zijn van ver gekomen en zijn nu goed genoeg voor mij om niet meer naar LOS te kijken. MIUI is verbazingwekkend goed zuinig met al die inbegrepen bloatwares en system ads, snap er niets van. Ik heb het niet over de interface of looks, das een ander verhaal 8-) .
Ik vind Samsung ook een stuk beter dan een aantal jaren geleden. Ik ben best goed te spreken over hun kids-mode, waar je een 'normale goedkope' tablet geheel in kunt richten als kinder tablet (welke websites, welk applicaties, hoeveel tijd per dag, etc.). Maar waar ik absoluut niet aan kan wennen is het instellingen menu wat erg zwaar afwijkt van 'standaard' Android. Voor mijn gevoel heeft Samsung dat absoluut niet logisch ingedeeld. Als ze dat nu eens gingen aanpakken, dan zou ik wel een Samsung telefoon overwegen.
Anoniem: 1532362 @HanBurger1 april 2021 16:00
Zelf erg tevreden met mijn Samsung A70. Ik zie geen reden meer om hem te flashen met custom firmware. Er zijn een paar dingetjes die ik wel weer zou willen doen waar ik root voor nodig is, maar ben blij dat ik dat nu niet kan/doe want dat zijn vaak enorme onzin dingen die mijn tijd verspillen.

A70 stock heeft met mijn gebruikspatroon 24 uur batterij duur, en ik ben al super blij dat ik gewoon APK's kan installeren van unknown sources.
Samsung is van ver gekomen. En nu met hun nieuwe 3-4 jaar lange software update beleid wordt het je nog makkelijk gemaakt in zeer positieve zin.

Het heeft mij nu echt aan het denken gezet voor mijn nieuwe toestel. Normaal zou ik voor de veel betere hardware/prijs van Xiaomi gaan zoals een Poco F3 en de MIUI bloatware en system ads op de koop toe nemen. Of minder hardware/prijs van Samsung zoals een A52 (4G) met cleaner software en 3-4 jaar minder koppijn met de verlengde software updates. Enige waar ik nog oplet bij aanschaf is of een toestel qualcomm chip heeft omdat LOS die meer ondersteund.
Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen duurzaamheid overwegen bij de aanschaf van een nieuwe telefoon. En hoeveel mensen dan kiezen voor een Fairphone bijvoorbeeld.
Hier ook voor een Samsung a41 gegaan, compact toestel met nog drie jaar updates voor net geen 200 euro en erg prettig in gebruik.
Denk niet dat het veel uitmaakt. LineageOS 17.1 presteert vlekkeloos op mijn OnePlus One.
Mijn Moto G5S Plus haalde eerste nog geen anderhalve dag, werd traag met allerlei apps, en nu, met dezelfde apps weer geïnstalleerd, heb ik een super snappy toestel en zit ik op 2,5 dag met een volle accu.. en dat is LineageOS 17.x

Ik ben zo blij met dit soort alternatieven dat ik zelf overweeg om een Xiaomi Poco X3 Pro te gaan kopen zodra LineageOS er op werkt en 'em direct na aankoop te unlocken en flashen met deze superieure firmware.
Word deze normaliter aangeboden als Over the Air update? Ik heb nu op een telefoon versie 17.1 geinstalleerd. Zou fijn vinden als ik niet opnieuw hoef te flashen.
Ah ja jammer. Wel weer opnieuw sideloaden dus.
Ligt er aan, als het in beta is niet. Als het een official release is dan wel en kan je hem via je telefoon gewoon updaten.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @dutchnltweaker1 april 2021 14:34
Het is een officiele release, maar die gaat niet met de ingebouwd OTA updater mee. Je zal hem met de hand moeten downloaden en via de recovery / ADB moeten installeren. De installatie instructies verschillen per toestel en kan je vinden via: https://wiki.lineageos.org/upgrade_guides.html. Dit kan echter wel zonder factory reset o.i.d.

Ik heb mijn Pocophone F1 al geüpgraded naar LineageOS 18.1 en stappen daarvoor staan in: rens-br in [Pocophone F1] Rooten & Custom ROM's. Het hoeft dus niet persee via ADB, maar kan ook via de recovery.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 13:51]

Dit is de basis versie van LineageOS, er zal voor jouw specifieke telefoon ook een update/upgrade build moeten verschijnen voordat je het kan installeren op de telefoon.
Anoniem: 427069 @maradesign1 april 2021 18:19
Nee, als je hem via de updater probeert te upgraden krijg je de melding dat je hem moet gaan sideloaden. Je verliest verder niets.
Ik ben wel benieuwd waarom de Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy S9, Samsung Galaxy S9+, Realme 3 Pro en Xiaomi Redmi Note 4 verwijderd zijn uit de support. Met name omdat ik een S9+ heb die ik zodra de security updates stoppen graag een custom rom zou geven. Iemand enig idee?
De persoon die daarvoor verantwoordelijk was is er mee gestopt of heeft het nog niet klaar.
Ben niet zo'n expert op dit gebied maar hoorde dat bv apps van de bank niet meer werken als je custom roms draait?
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @raven221 april 2021 14:58
Het probleem is niet custom ROM's maar is root. Daar kunnen apps moeite mee hebben. Ik draai nu al zeker een jaar of 7 LineageOS (/CyanogenOS) en heb geen enkel probleem met bank apps gehad (ING en Rabobank)

Mochten er apps zijn die niet lekker werken vanwege root, kan je dit met Magisk Hide verbergen en werken de apps wel. Maar zoals al gezegd, ik heb zelf 0 problemen met apps die niet werken. Tweede optie is Magisk in zijn geheel niet gebruiken, dan is het toestel ook niet geroot.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 13:51]

Anoniem: 1532362 @rens-br1 april 2021 15:55
Hoezo is dat eigenlijk een probleem? De apps die je op een custom ROM telefoon start, starten toch niet in de root context hoop ik? Hoe ziet zo'n app dat root niet helemaal dicht getimmerd zit zoals op een stock telefoon?
Google heeft onder andere een API waarmee de integriteit van het systeem wordt gecontroleerd. Normaal is het zo dat geen enkele app de inhoud van een andere app of van het systeem kan lezen of aanpassen, en als je meer mogelijkheden ontgrendeld met root, mislukken er (meer) checks. Dit systeem is zo gebouwd dat het extreem moeilijk is het systeem te foppen.

Veel apps checken simpelweg naar aanwijzingen zoals of Magisk geïnstalleerd is, of de su-binary bestaat, dat soort dingen.

Overigens doen veel bankapps het gewoon als je root-toegang hebt, al zeggen de voorwaarden dan wel dat de bank zich niet verantwoordelijk stelt als vanaf je telefoon geld wordt gestolen als je hem root.

De apps starten niet als root, natuurlijk, maar kunnen wel een root shell krijgen en daarmee alle rootmogelijkheden verkrijgen (na toestemming van de gebruiker). De aanname dat applicaties elkaars gegevens niet kunnen inzien en de veiligheids-API's van het systeem niet kunnen aanpassen, verdwijnt daarmee, met alle risico's van dien. Zolang je alleen goede apps installeert zonder malware is dat op zich geen probleem, maar een gevaar zit natuurlijk in een klein hoekje.

Het grootste nadeel dat ik heb ondervonden is dat Netflix en andere mediaconsumptieapps niet te downloaden zijn van de Play Store als je je telefoon root, maar daar is dus omheen te komen in de meeste gevallen. In het slechtste geval trek je het applicatiebestand van een ander apparaat en installeer je de app op die manier, dan doen ze het doorgaans prima.
Hmz, in de Aurora store kan je gewoon Netflix downloaden en dat werkt ook als je telefoon geroot is.
Hier een Xiaomi Mi5 met LineageOS, MicroG en Magisk waarop ik gewoon Netflix kan kijken.
Het leuke is, de meeste apps heb geen probleem met root enz, maar ondertussen blokkeert de McDonald's app omdat ik mijn bootloader heb unlocked. Redelijk overdreven lijkt mij.
Geen idee met andere bankieren apps, maar die van de ABN Amro kan je voor de gek met een Magisk hide. Nu werkt de app ook met root prima, alleen geen vingerafdruk.
Bij LineageOS 17.1 had ik problemen met dat de Youtube app niet in de play store aanwezig was.
Uiteindelijk gefixt door hem juist weer met Magisk te rooten en Magisk hide te gebruiken.
Daarna verscheen Youtube weer in de Play store lijst.
Er zijn twee obstakels die app-fabrikanten kunnen opwerken:
- Root detectie: Te omzeilen met Magisk Hide
- Safety Net: Soms te omzeilen met Magisk Hide Prop Config

Media applicaties zoals Netflix, Disney en HBO willen vooral lastig doen want deze minachten technische gebruikers wel vaker. Hun diensten doen het ook niet op Linux omdat ze, net zoals met Android, het liefst het hele systeem dichttimmeren.

Ik heb zelf doorgaans mee gezeik met Ad Away. Apps zoals die van de Rabobank willen niet werken als je reclame en trackers op systeemniveau blokkeert. Dit kun je bij normale Android toestellen niet doen, maar bij Lineage OS met root toegang wel.
Je kunt anders prima netflix kijken op linux? Doe het bijna dagelijks op fedora.
Linux Mint ook geen problemen met Netflix.

Snapdragon 820 3/64 Xiaomi Mi5 met LineageOS, Magisk, MicroG en ad-away werkt gewoon goed.
Prima OS dat Lineage, kan het iedereen aanraden die van de standaard bloatsoftware af wil en zonder storende reclames wil genieten van een redelijk pure Android ervaring.
Al wil je wel dat je de bootloader van het toestel kan unlocken, dat is ook de vereiste voor een volgend toestel voor mij.
Zo doe ik al een jaar of 5 met dit toestel en vind daardoor dat ik behoorlijk duurzaam bezig ben, 1x simpel de accu vervangen (20 euro) en op die manier voorkomt LineageOS een behoorlijke berg e-waste.
Volgens de fabrikant was het toestel dik 2 jaar geleden al eol en stopte de ondersteuning. Door zo'n custom rom verleng je de levensuur van je toestel aanzienlijk al zie ik ook geen bezwaar om gelijk na aanschaf Lineage er op te flashen.
Hangt van de kwaliteitsinstellingen af en of je Widevine wilt installeren. Als je met Firefox, op Linux 1080p wilt zien heb je een add-on nodig zoals deze:

https://github.com/vladikoff/netflix-1080p-firefox

Of, je houdt de eer aan jezelf, start een VPN op en betaald niet voor slechte service.
Is Blokada niet een alternatief voor Ad Away? Daar kun je iig apps uitsluiten.
Gewoon nextdns nemen, nooit meer ads en trackers
Op nieuwere telefoons moet je wel wat meer moeite doen door de 'root' toegang te maskeren. Zo omzijl je dan effectief dit probleem. Dat doe je met Magisk bijvoorbeeld. Ik kreeg het op sommige telefoons niet voor elkaar. Maar de telefoon die nu lineage draait is een oude nubia z17 die heeft die het probleem sowieso niet.

Verwonder mij er nog dagelijk over hoe snel dat ding is (snapdragon 835 soc)
Verwonder mij er nog dagelijk over hoe snel dat ding is (snapdragon 835 soc)
Moet zeggen dat ik op mijn S8 met AlexisROM ook geen problemen heb met snelheid of batterij. Het is heel goed merkbaar dat CPU's vlot genoeg zijn tegenwoordig :)
Of een bank app wel of niet werkt op een custom ROM verschilt per bank. Vaak heeft het te maken met het rooten van de telefoon of het ontbreken van Google Play Services. Het kan ook gebeuren dat het lijkt alsof de bank app gewoon werkt, maar dat bijvoorbeeld de QR scanner niet werkt. In 2019 heeft tweakers een aantal bank apps getest met een, voor zover mogelijk, Google vrije android. reviews: Android zonder Google - Wat kun je zonder Google-diensten?

[Reactie gewijzigd door Munchie op 23 juli 2024 13:51]

Anoniem: 427069 @raven221 april 2021 18:18
Ik heb vanmiddag mijn OP5 geupgrade naar LOS 18.1 en de ING app werkt nog steeds gewoon.
Het probleem hier is dat sommige (financiële) applicaties niet willen dat je root aan hebt staan. Als je standaard LineageOS installeert, gewoon met Google Play, etc. dan heb je geen root toegang, net als een Android telefoon van een fabrikant. Echter, als je LineageOS wilt installeren, moet je wel je bootloader unlocken, anders kun je geen ander OS installeren. En als je eenmaal de bootloader hebt geunlocked, is het heel eenvoudig om root aan te zetten bij het installeren van een LineageOS/CustomOS.

Nu kun je op zich wel weer die root toegang onherkenbaar maken met behulp van een ander tool (Magisk). Maar klaarblijkelijk gaan bepaalde financiële instellingen er gemakshalve vanuit dat zodra je de bootloader hebt geunlocked, je ook wel root zult hebben en als ze het niet kunnen detecteren, dan zul je wel Magisk gebruiken om het te verbergen. Hoewel dat geen correcte gedachte is, zit er wel logica in, omdat zover ik weet, je Magisk niet kunt gebruiken zonder een unlocked bootloader. De gedachte is dan: Bootloader unlocked... we kunnen niet meer controleren op root, dus we gaan er vanuit dat die geroot is.
Ik begrijp niet waarom de Nexus uit 2013 en de Pixel 2 worden ondersteund maar de Pixel 1 niet?
Er moeten ook vrijwilligers zijn met specifiek zo'n toestel. Als er iemand opstaat om de Pixel 1 te onderhouden, dan kan hij mee gaan in de releases, maar er zijn maar zoveel vrijwilligers dus soms vallen er gewoon toestellen af.

Top tip ook voor mensen die Lineage OS overwegen, koop een populair high-end toestel, dan zit je vanzelf wel goed.
Je hebt meer kans op goeie support met een Snapdragon.
Er wordt bijv geen enkele Galaxy Sx met Exynos ondersteund, toch een enorm populaire serie.
Bij Samsung werkt VoLTE ook niet, bij OnePlus bijvoorbeeld (soms) weer wel, dacht ik.
Voor Exynos/Mediatek zijn er wel GSI/Treble images, maar ik dacht dat dat niet altijd zo goed werkt als een complete custom ROM.
Verder doen allerlei Xiaomi's, ook lowend, het prima (met Snapdragon dus).
Maar ja, het is mss wel zo dat men voor een highend meer moeite doet die in leven te houden.
Wellicht nog een paar dagen geduld hebben tot alle builds klaar zijn. Was vorig jaar ook zo met de release van 17.1!
Uhm, er is toch geen LOS voor de eerste Pixel? Niet volgens de supported devices page..
Ik krijg vaak het advies om LineageOS op mijn oudere toestellen te installeren. Ik ben er niet echt bekend mee. Wat kan je precies ervan verwachten in vergelijking met bijvoorbeeld Android? wat zijn de meerwaardes? Is de de Google store bijvoorbeeld mogelijk?
Ik heb zelf jaren lang op verschillende toestellen lineage gedraaid, dus kan enkel iets zeggen obv eigen ervaring. In het kort in bullet points

Pro's
Voor oudere toestellen is vaak nog een recente(re) versie van Lineage te vinden waar de fabrikant het vaak al heeft laten afweten
Veel opties om te customizen
Veel dichter bij stock Android dan meeste fabrikanten.
Root access (kan uiteraard met de stock rom ook, maar dan werken updates meestal niet meer)
Tweaken met devices blijft natuurlijk leuk :), maarja niet echt een voordeel.

Con's
Niet altijd even stabiel, ervaring leert dat met elke update er wel iets kapot is.
Toestel specifieke zaken werken niet altijd (goed)
Updates gaan bijna altijd goed, maar ik ben ook wel eens geëindigd met een en toestel welke enkel na een volledige reset weer functioneerde (dus zorg voor backup van belangrijke data)
Bij sommige toestellen echt hinderlijke bugs, uit ervaring met name samsung (exynos soc) in mijn geval een note & s8 issues met grafische glidges en regelmatig vastlopers.

Kortom bij mn laatste toestellen maar besloten om bij stock rom te blijven.

Maar idd voor oudere toestellen ideaal, ik heb voor mn dochter mn oude toestel (oneplus 3t) voorzien van lineage en werkt prima met een redelijk recente android versie.

En ja play store kan je gewoon installaleren door de gapps zip ergens van het internet te plukken.

[Reactie gewijzigd door jurgen1976 op 23 juli 2024 13:51]

Anoniem: 427069 @AlphaWierie1 april 2021 18:25
LOS is ook gewoon android, maar ik neem aan dat je bedoeld in vergelijking met ROMs van fabrikanten.

Allereerst zijn Google apps (gapps) mogelijk alleen moet je die apart flashen. https://opengapps.org/

De grote voordelen van custom roms zijn:
- meer vrijheid
- mogelijke ondersteuning waar de fabrikant gestopt is.
- geen/minder bloatware
- meer controle (privacy, security)
En vast nog wel meer.
Ik gebruik al zo'n 2.5 jaar mn Xiaomi mi note 3 icm LineageOS. Ben er erg tevreden over maar verwacht geen upgrade meer naar versie 18 met Android 11.

Bij het aanschaffen van een nieuwe telefoon probeer ik er altijd op te letten hoe de support voor custom ROMs is. Nadeel hiervan is dat je dan afhankelijk bent van anderen die support bouwen voor je specifieke device.
Hoeveel moeite is het om LineageOS te supporten voor jouw eigen device? Ik zou best wat tijd ervoor over hebben om dit zelf te doen en ook openbaar te maken.
Zijn er misschien mensen die ervaring op dit gebied hebben, en ook tips hebben hoe ik er het best mee kan beginnen?
Ik vind de Seedvault app die ze noemen wel interessant, zonder LineageOS gebruiker te zijn.

Ik sync nu app backups en chat data via de FolderSync app (de NextCloud app ondersteund gek genoeg geen sync. Kan alleen mappen constant uploaden. Dus dan vult je server zich met daily backups).

FolderSync werkt prima maar Seedvault klinkt als een totale backup oplossing. Er is helaas geen stand alone app..
Ik heb al even een Samsung Galaxy A5 (2017) met LineageOS. Eerst 16.0, toen naar 17.1 en ik zie dat het 18.1 er ook op mag komen. Wel super dat het dus ook voor oudere toestellen beschikbaar komt.
Hoewel mijn telefoon dus al richting de 4 jaar oud gaat, doet deze het echt nog prima voor mijn gebruik en hoef ik niet per se een nieuwe. 'Vroeger' kocht ik elke 2 jaar een nieuwe, mede omdat er veel snelheidswinst te behalen was, maar dat is de laatste jaren ook niet meer.
Hi, ik heb ook de Samsung A5 2017 al ruim 3 jaar en gebruik hem nog steeds naar volle tevredenheid.

DEze week las ik dat Samsung de ondersteuning stopt en denk ik erover om een custom rom van Lineage erop te zetten. MAar ik maar veel gebruik van de ING app en vroeg me af of dat dan nog wel kan. ING meldt op hun website dat geroote toestellen niet worden ondersteunt, en navraag leerder dat de app niet werkt met ene custom ROM.
Heb jij hier ervaring mee? Is het mogeijk om de telefoon te unrooten na installatie van de custom ROM? En is die eigenlijk wel veiliger? Ik wil nog minimaal 2 jaar met dit toestel proberen te doen maar wil hem niet "bricken" voor die tijd...
Hoe het met ING zit weet ik niet. Ik zit bij Rabobank en die app werkt gewoon onder LineageOS. Wellicht anders even op het forum vragen of er mensen zijn die LineageOS in combinatie met ING app hebben.
ING werkt op versie 17.1 en ook op 18.1 . Ik had een rekening bij MoneYou, die werkte niet met LineAgeOS , in ieder geval niet met een geroote android telefoon.
Iets meer dan 6 maanden dit keer, android 11 kwam 8 september 2020 uit. Mocht je ooit de neiging hebben om heel irritant aan LineageOS ontwikkelaars te vragen wanneer het klaar is, wacht dan eerst even 6 maanden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.