ProtonAOSP-ontwikkelaar krijgt Windows 11 en Linux draaiend op de Google Pixel 6

ProtonAOSP-ontwikkelaar Danny Lin heeft Windows 11 en verschillende Linux-distro's, waaronder Ubuntu 21.10, draaiende gekregen binnen virtuele machines op de Google Pixel 6-telefoon. De ontwikkelaarsversie van Android 13 lijkt ondersteuning te hebben voor het draaien van vm's.

En ja, dat betekent dat hij Doom kan spelen. Lin, die hobbymatig Android- en webontwikkelaar is, kreeg afgelopen weekend Linux draaiend op de Pixel 6 met de Android 13 Developer Preview 1 als virtuele machine met de kvm-hypervisor. Android 13 DP1 is sinds vorige week donderdag beschikbaar. Lin laat op Twitter zien dat Ubuntu 21.10, Arch Linux, Void en Alpine Linux werken op de Pixel 6. Volgens Lin op 'near-native performance'.

Windows 11 for Arm op de Pixel 6. Beeld: kdrag0n
Windows 11 for Arm op Pixel 6. Beeld: kdrag0n

De ontwikkelaar legt uit dat de Android 13-firmware het mogelijk maakt om een kvm in te schakelen. Het was al langer bekend dat Android 13 virtualisatie mogelijk maakt, maar Lin is de eerste die dit laat zien. De Linux-kernel draait in een onveilige EL2-modus. Een beveiligde kvm is ook mogelijk, al beperkt dat de functionaliteit enigszins. Volgens Lin is virtualisatie een functionaliteit die Google toevoegt aan Android om beveiliging en drm van TrustZone los te maken. Dit zou kunnen helpen bij het beperken van aanvalsmogelijkheden van hackers, stelt hij. Hij verwijst hierbij naar een presentatie van Google-ontwikkelaar Quentin Perret uit 2020.

Naast Linux heeft Lin ook Windows 11 draaiend gekregen op de Pixel 6, met behulp van een Windows-vm en kvm. De ontwikkelaar zegt dat na wat tweaken Windows 11 daadwerkelijk bruikbaar is, al is er geen graphics acceleration. Hij draait de officiële Windows 11-client voor Arm, legt hij uit. Danny Lin ontwikkelde in november de eerst werkende custom rom voor de Pixel 6 en Pixel 6 Pro: de ProtonAOSP.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

14-02-2022 • 11:24

38

Submitter: BytePhantomX

Reacties (38)

38
38
26
0
0
11
Wijzig sortering
Wat ik nog steeds jammer vind is dat ubuntu phone of andere projecten waarbij je de smartphone in een docking systeem (convergence) kan zetten en daarna als volwaardige laptop of pc kan gebruiken niet echt van de grond zijn gekomen. Zijn deze ideeën werkelijk zo lastig? Dit is leuk natuurlijk, maar niet voor dagelijks gebruik.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 6 augustus 2024 15:02]

Beetje off topic.. maar Samsung DEX kan dit behoorlijk goed. Er zijn ook andere fabrikanten die iets soortgelijks hebben geïmplementeerd.

Als dit je aanspreekt is het zeker iets om je in te verdiepen!

Ontopic: wait, wut? Dit laat maar weer zien wat een krachtige computers we tegenwoordig in onze broekzak meedragen. Erg indrukwekkend!
Beetje off topic.. maar Samsung DEX kan dit behoorlijk goed. Er zijn ook andere fabrikanten die iets soortgelijks hebben geïmplementeerd.
Eens, maar mijn Huawei kan dit ook en toch gebruik ik het niet. Waarom? omdat de apps die ik wil gebruiken geen volwaardig alternatief zijn voor de programma's die ik gebruik op de pc of laptop.
Ik zie het alleen gebeuren als Apple het begint.

Vooral doordat ze het MacOS and IOS aan het samen voegen zijn, zou de transactie tussen telefoon and desktop de zelfde experience geven.

Hoewel het nu al kan, verwacht ik niet in de komende 3-5 jaar dit de norm te zijn.
Waarom een computer verkopen die je als telefoon en desktop kan gebruiken, waneer mensen graag drie computers kopen in drie verschillende formaten.
Ik zie Microsoft ook nog wel een keer terug komen. Een krachtig toestel met een volledige versie van Windows 11 met een soort mobile / touch laag. (ik heb een win 10 tablet. En dat is prima bruikbaar in tablet mode). En dit keer wel ondersteuning voor Android apps.
Het klopt dat het kan gebeuren.
Maar een "telefoon" met onder 5W, zie ik niet zo snel windows draaien met ondersteuning voor android emulatie.

Altijd gehoopt dat windows voor telefoons iets zou worden, zeker voor de desktop/telefoon integratie.
Ow ik dacht dat Windows 11 Android apps kon draaien zonder emulatie. Ik heb dus een wat oudere x86 Windows tablet. Daar kan ik tot mijn verbazing zonder problemen Android of Linux op draaien al dan niet met dual of triple boot. Dat zou ik in een telefoon erg prettig vinden. Maakt het ook makkelijker om een oude telefoon in te zetten als servertje of beveiligingscamera om maar wat te noemen.
Nee, er is altijd emulatie nodig, omdat Android geen Windows "spreekt" en vice versa. Je zult dus iets moeten hebben dat de vertaalslag maakt. ;)
Is dat zo? Ik dacht dat Wine geen emulator is. En Linux spreekt ook geen Windows. Het zal sowieso sneller en een betere ervaring zijn als iets als Bluestacks neem ik aan.
Wine is een open source implementatie van de verschillende Windows API's zoals win32. In dat op zicht is Wine dus geen emulator inderdaad. Maar het zorgt ook weer dat eea wel over en weer babbelt.
Miisschien wel, Ik hoop het. Want met windows phone hadden ze dit al met hun continuum Dusplay Dock, en werkte echt zeer goed. Maar ja, we weten allemaal wat er met windows phone is gebeurd.
https://news.softpedia.co...g-galaxy-s10-525225.shtml
Ja dat begrijp ik helemaal. Al zijn de meeste docking oplossingen dat niet omdat ze vaak ARM-based zijn. Dan kan je bijvoorbeeld een ARM Linux distributie draaien, maar als je dan apps wilt installeren blijken ze alleen x86 te zijn. Dus vanuit dat oogpunt is het wel chill dat Android zoveel mobiele alternatieven heeft.

Voor mijn foto en videobewerking schalen apps zoals Adobe Lightroom en VlogNOW erg goed in DEX. Dus dan is het een optie. Als je wilt programmeren is het weer niks.

De perfecte oplossing bestaat helaas niet, ik ben er ook zo naar op zoek. Het is irritant om een laptop, iPad en telefoon te hebben terwijl m'n telefoon 90% van de taken in principe kan. Maarja, het beste is dan misschien een Surface tablet. Dan heb je x86, een tablet (al is het geen goede tablet door het gebrek aan apps) en de mogelijkheid om er een desktop van te maken.
(al is het geen goede tablet door het gebrek aan apps)
Je zou www.android-x86.org kunnen installeren als dual boot optie voor tablet (apps) gebruik.
Samsung had nog ook Linux on Dex, jammer genoeg niet echt van de grond gekomen (het was een beta) en werkt niet meer sinds Android 10, maar dat was toch wel erg leuk om te zien. Ik heb er niet echt gebruik van gemaakt, maar dat kwam ook doordat je toch in een portable scherm moest investeren om goed gebruik van te maken (of je hebt een scherm op locatie beschikbaar).
Voor tablets is het wel veel meer toepasselijk.

https://youtu.be/xv1hXWGMKFM
Samsung dex plus 1, vond het in het begin vooral erg hoog gadget gehalte maar merk dat ik het tegenwoordig steeds vaker gebruik. Het is gewoon veel sneller om je tel aan de dockingstation te prikken dan om je laptop tevoorschijn te toveren.
Voor het simpele browse/office werk vind ik het net zo fijn werken als mijn laptop.
Ik hoop dat dex nou ook eindelijk een keer dual screen gaat ondersteunen
het probleem is eerder dat niemand het gebruikt. Het is een middeweg die voor niemand relevant is eigenlijk. Je maakt dan eigenlijk een hele setup minus de laptop/desktop. en met een laptop/desktop kan je ook nog eens meer en zijn over het algemeen gebruiks vriendelijker.

Sterkernog, Ik ken mensen die hun eigen laptop niet meer gebruiken en alles gewoon op de telefoon/tablet doen en dus eigenlijk geen extra werkplek gebruiker daarvoor.

een "DEX" is natuurlijk fantastisch en hardstikke leuke tech maar... i nde huidige markt.. zie ik het pracisch nut niet. Als Microsoft geen watjes waren geweest en Windows Phone gepushed hadden, meer focus hadden gelegd op ARM daarmee en ook een dergelijk functie zouden maken... dan wordt het misschien anders, want dan kan je gewoon windows draaien op je telefoon zoals je ook op een low powered laptop zou kunnen voor wat internet dingetjes. Dit zou dan mogelijk ook een stuk interessanter worden voor bedrijven.
Er zijn genoeg bedrijven die met thin clients werken.. ipv. een thin client zou je de werknemers een telefoon mee kunnen geven. Vooral in deze tijden van thuiswerken, zou een Continuum- of DEX-oplossing een denkbare casus kunnen zijn?
Inderdaad, dat ziet MS ook in. Ze hebben niet voor niets MS Remote Desktop speciaal aangepast om het zo goed mogelijk in DeX te laten werken.
Dat zou kunnen, anderzijds wordt dan vaak gekozen voor een laptop zoals wij dat zijn gaan doen om thuis werken te kunnen faciliteren. Groot deel werken nog op TC's. IK weet eerlijk gezegt niet zeker of DeX een goede oplossing is voor een TC-vervanger gezien sommige mensen niet weten wat "Start" is in windows.
Alhoewel ik dat natuurlijk ook bekijk met de context dat we overwillen op "De moderne werkplek" zoals microsoft dat dan noemt.

Andere vraag is ook hoe lekker dit integreert met Intune en dergelijke en in hoeverre je die telefoon als organisatie kan beheren ten op zichte van een laptop die windows draait. Op zich best jammer dat Microsoft geen telefoons meer maakt en meer focus legde op Arm. Stel je voor dat je een Microsoft smaak had van een DeX oplossing, die kunnen ze dan enorm aantrekkelijk maken voor de zakelijk markt omdat dit dan goed kan integreren met intune en dergelijke. Kijk eens naar Edge, die is geheel naar wens in te stellen via een GPO, bij Chrome kan dit in veel mindere mate bijvoorbeeld.
Waarom zou dit niet voor dagelijks gebruik kunnen zijn? Zie Chrome OS, daar zit al een tijdje een VM ingebakken (crosvm) om linux en android applicaties te draaien en dat werkt prima in de praktijk. Als Android smartphones straks de mogelijkheid krijgen om in docking-mode een volledige desktop omgeving te draaien dan zeg ik daar geen nee tegen.
Helemaal als je dan naar een vdi kan connecten, rdp , citrix of vmware horizon.

Heb je eigenlijk altijd een mobiele werkplek.
Dat was ook mijn eerste gedachte, Monitor, een ?usb docksysteem toetsenbord, muis..
Zodat je de telefoon als (PCTJE ) kunt gebruiken. documentjes, mail enz,,
Ik denk niet zo lastig op zich, maar ik denk dat het publiek waarvoor het werkelijk interessant is te klein is.
Ik gebruik een mix van apparaten: een relatief krachtige laptop voor (thuis)werk, een Surface Book laptop/tablet voor privé en een vaste pc. En daarnaast natuurlijk mobiel.

Mobiel gebruik ik vooral voor surfconsumptie (websites) plus wat games (geoptimaliseerd voor smartphone). Op de laptop van het werk gebruik ik specifieke programma's, waaronder Matlab. Thuis op de laptop/tablet is het een mix van surfen plus kantoorwerk en op de vaste pc is het wat zwaarder werk (denk aan darktabe/lightroom, handbrake) en gamen.

Ik zie, behalve kantoorwerk, niet in waar mijn smartphone andere taken kan overnemen. En qua kantoorwerk wil ik (exact) dezelfde ervaring als in Microsoft Office, anders wordt mijn workflow bezet met uitzoeken of bepaalde functies aanwezig zijn en waar ze zitten.
https://www.microsoft.com/en-us/windows/Continuum

Microsoft was daar al vroeg mee, helaas nooit van de grond gekomen. Werkte echt wel goed.
Ubuntu Touch wordt nog steeds ontwikkeld, niet meer door Canonical zelf maar nog wel door de community. Binnenkort komt er weer een grote update, OTA-22, die momenteel wordt getest. Ook is de lijst met apparaten waar het op werkt inmiddels aardig lang geworden. Ik blijft het in de gaten houden en zodra ik een nieuwe telefoon koop zal ik het zeker eens gaan uitproberen op mijn OnePlus 6, wat momenteel nog mijn telefoon voor dagelijks gebruik is.
Librem 5 kan dit ook, of elk ander systeem dat Posh (phone shell) op basis van GNOME Shell kan draaien.
Niet elke telefoon. Ja wel de Librem 5 en de PinePhone en PinePhone Pro, maar er zijn meer telefoons die (close-to) mainline draaien en die hebben niet allemaal hardware support voor video out.

En trouwens, SXMO en Plasma Mobile kunnen het net zo goed. Het maakt niet uit welke UI je gebruikt.

[Reactie gewijzigd door PureTryOut op 6 augustus 2024 15:02]

De asus padfone is zoiets toch?
Het is het niet echt waard nu. Ik had een tijd een andronix linux install draaien. Het was een leuk experiment, maar verder ook niet. Dat was op een Motorola Moto X Play. Op een s21 zou de ervaring een stuk beter kunnen zijn onafhankelijk van de chips.
Wat is daar jammer aan? Jammer dat het er nog niet is / breed geaccepteerd?

[Reactie gewijzigd door Muna34 op 4 augustus 2024 09:49]

Ik denk dat het een beetje tegenstrijdige use-case is.

Om comfortabel te werken heb je een scherm, toetsenbord en muis nodig. Ga je die meeslepen? Dan is een lichte laptop een stuk praktischer. Ga je een dock inrichten? Tja, die staat dan op kantoor, en misschien eentje thuis. Maar niet bij de klant, starbucks, of tante Gerda. Als je je toch beperkt tot 1 of 2 lokaties zijn twee PC's die synchroniseren nog handiger.

Er zijn ongetwijfeld scenario's waar het wel handig is, maar ik zie niet echt een killer use-case waar goed mee te verdienen valt.
Opzich interessant, ik zou wel een paar GUI Linux apps willen draaien op mijn telefoon. Denk aan een Firefox met desktop addons. Echter lijkt dat me tegelijk ook weer onhandig op een telefoonscherm.
De meeste desktop addons werken gewoon op Firefox voor Android.
Niet waar. Er zijn nog maar een paar add-ons beschikbaar.

Een vroegere versie voordat Mozilla overstapte op de nieuwe engine had geloof ik wel ondersteuning voor alle add-ons.
Je kunt ze nog steeds toevoegen, maar het is wel gedoe. Je moet óf de Canary version pakken die mogelijk instabiel is en daar een eigen addon-lijst in invullen, óf je moet een onofficiële fork van bijvoorbeeld F-Droid plukken. In al haar wijsheid heeft Mozilla besloten dat addons niet zo belangrijk zijn, en het overhoop gooien van het startscherm iedere drie weken veel belangrijker is. Daarom kun je niet én een stabiele versie van Firefox draaien én je eigen addon-verzameling kiezen. Je kunt ook niet bij abour:config tenzij je minstens de bèta-versie draait.

Het is altijd beter dan het alternatief, een Linux-chroot starten en een X11-server draaien om de desktopversie erbij te pakken, of in dit geval een volledige VM.
Dank voor de toevoeging. Inmiddels naar aanleiding van dit alles op zoek gegaan naar browsers die dat soort dingen toelaten, en het blijkt dus dat je wel op Chromium gebaseerde browsers hebt die Chrome extensies voor de desktop draaien op Android. Yandex en Kiwi zijn daar voorbeelden van. Uiteindelijk voor Kiwi Browser gegaan, en het draait eigenlijk foutloos de desktop extensies die ik nodig had, gewoon uit de webstore. Nu heb ik natuurlijk wel het geluk dat de addons ook voor Chrome beschikbaar waren en is dit geen Firefox, maar het is wel iets dat native draait en vollediger is dan de Firefox app.
En ja, dat betekent dat hij Doom kan spelen.
What's next, 'Can it run Crysis'?
Jammer dat die pixel telefoons zo warm schijnen te worden, z'n ze dan wel inzetbaar voor iets wat constant resources gebruikt ?
Wat denk je dat een bedrijf als Google gaat doen, die gaat natuurlijk zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan met hun Android 13!

[Reactie gewijzigd door Pentiummania op 6 augustus 2024 15:02]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.