Oké, dat Jezus van Nazareth een Palestijn was, is een bijzondere bewering. Zin in een long read? Scroll anders naar beneden voor de samenvatting.
Allereerst: waar komt de naam Palestijn/Palestina vandaan? Zie o.a.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Palestina_(regio)#Namen
De naam Palestina/Palestijnen is dus een (Latijnse?) verbastering van (land van de) Filistijnen. De Filistijnen waren de aartsvijanden van het volk van Israël en kwamen waarschijnlijk van Kreta of Cyprus. (Fun fact: de Filistijnen waren waarschijnlijk verwant aan de Feniciërs, die weer de stad Carthago hadden gesticht en wedijverden met de Romeinen.) De Romeinen hadden Israël bezet en noemden de regio Palestina, een provincie van het Romeinse rijk. Deze naamgeving was daardoor een bewuste belediging richting de Israëlieten. Overigens bestonden de Filistijnen toen al niet meer als volk, zij waren opgegaan in andere volkeren door de bezetting van het gebied door de Babyloniërs, honderden jaren daarvoor.
Jezus werd geboren in Bethlehem en groeide op in Nazareth. In die tijd waren Bethlehem en Nazareth plaatsen in voormalig Israël, de Romeinse provincie Palestina. De (voor)ouders van Jezus waren Joods.
Maar wat is nu een Jood?
Israël bestond uit 13 stammen. Immers, Jakob heette vanaf een bepaald moment Israël en had 12 zonen, waaruit 13 stammen kwamen, 11 stammen hadden als stamvader één van die zonen van Jakob/Israël, 2 stammen hadden een zoon van Jozef (op zijn beurt een zoon van Jakob/Israël) als stamvader. 12 stammen kregen een eigen grondgebied, de 13e stam, Levi, verdeelde zich onder de volkeren en werden priesters. (Het is dus discutabel of het nu 12, 13 of zelfs 11 stammen zijn, de Levieten hadden immers geen eigen grondgebied, maar de zoons van Jozef waren ook niet directe zonen van Jakob/Israël.) Zie ook
https://nl.wikipedia.org/wiki/Isra%C3%ABlieten
Hierdoor kregen 12 stammen een eigen grondgebied, verenigd als het volk van Israël: de Israëlieten. Later werd het land door een koning geleid. Door interne strijd scheurde het koninkrijk in twee stukken: het 10-stammenrijk en het 2-stammenrijk. Het 10-stammenrijk werd door dezelfde Babyloniërs die de Filistijnen uitroeide grotendeels weggevoerd naar Babylonië. Het 2-stammenrijk bleef bestaan en noemde men Judea, naar de grootste van de 2 stammen. Hierdoor werd een inwoner van het koninkrijk Judea een Jood genoemd. Na vele jaren van gevangenschap en verspreiding keerden veel Israëlieten van het 10-stammenrijk overigens weer terug in Israël.
Wat wij nu Palestina noemen, is niets meer of minder dan een naam die overgeleverd is vanuit de Romeinse naamgeving van dat gebied. Je zou het net zo goed Kanaän kunnen noemen. Etnisch gezien zijn de inwoners van Palestina niet te onderscheiden: het bestaat uit veel verschillende volkeren. Het volk "Palestijnen" bestaat daarom eigenlijk ook niet (etnisch gezien, wél geografisch!). Je zou ze het beste als Arabieren kunnen omschrijven, nakomelingen van Ismaël, wat weer een oom is van Jakob/Israël. Je zou dus eventueel Israëlieten en Arabieren allemaal Abrahamieten kunnen noemen.
Semieten is sowieso een veelgebruikte benaming, want volgens de bijbelse overlevering zou Sem, zoon van Noach, de voorouder zijn van Abraham. Daar kom ook het woord "antisemiet" vandaan. Als je het nóg een stap verder zet, zou je elk persoon op de wereld een Noachiet of Adamiet kunnen noemen, we stammen (nogmaals, volgens de bijbel,) allemaal af van Noach en uiteraard Adam.
Overigens zit ook Ruth in de stamboom van Jezus, dat was een Moabiet (ook een Semiet, maar waarschijnlijk geen Arabier of Ismaëliet), die weer afstammen van Lot, een neef van Abraham, die alleen maar kinderen kreeg door incest te plegen. Tot slot is (volgens Matteüs) ook Rachab een voorouder van Jezus, zij was een hoer uit Jericho en ook een Semiet, maar geen Israëliet, maar een Kanaäniet.
TL;DR/samenvatting:
Jezus was dus een Jood, Israëliet, geboren uit een Joodse/Israëlische vrouw Maria (we laten even in het midden of Jozef de vader is of God, dat is een theologische discussie) in Bethlehem, opgegroeid in Nazareth, een Romeinse provincie die het voormalig koninkrijk Israël omvatte en Palestina genoemd werd, omdat de Romeinen dat als belediging zo noemden, terwijl het volk waarop de naam is gebaseerd, de Filistijnen, al honderden jaren niet meer bestond.
Geografisch zou Jezus dus, op moment van geboorte, een Palestijn genoemd kunnen worden, etnisch gezien is hij een Jood/Israëliet.
Er zitten echter zoveel verschillende voorouders uit verschillende volken in de stamboom, dat het wellicht helemaal niet belangrijk, maar wel boeiend is.