Terug in de tijd #5 - Hyper-Threads, pc-guy, Kim Dotcom, 3d-tv

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Wat zou het fijn zijn om een teletijdmachine te hebben, net als professor Barabas. Die hebben we niet, maar wel iets wat in de buurt komt. Tweakers heeft namelijk een enorm archief en nieuwsberichten vanaf 1998 staan gewoon nog online. Dat biedt ons de gelegenheid om stof van oude berichten te blazen en te kijken wat er twintig, vijftien en tien jaar geleden in het nieuws was op Tweakers. Dit keer kijken we naar de tech-ontwikkelingen die plaatsvonden in en rond februari 2002, 2007 en 2012.

20 jaar geleden: Hyper-Threading, AMD Hammer, Microsoft Smartphone 2002

We begonnen februari 2002 met weinig nieuws op de site, want het was weer eens raak met een lange downtime. 'Weer eens', want in tegenstelling tot tegenwoordig, had Tweakers in de begintijd regelmatig last van storingen en crashes. Zozeer zelfs, dat die genummerd werden. In 2002 vond bijvoorbeeld Big Crash 3 plaats, waarbij postinggegevens verloren gingen en de site 36 uur lang offline was, nog altijd de langste downtime tot nu toe. Zo lang duurde de storing van februari 2002 niet. De oorzaak lag bij het springen van de zekering van een masterswitch in het rack bij Telecity. Daardoor kregen acht servers geen stroom meer. Dat gebeurde 's nachts en Kees, nog altijd de bofh van Tweakers, moest de volgende ochtend met de trein naar het datacenter in Amsterdam om het euvel te verhelpen. Oprichter Femme bood gedupeerde tweakers destijds zijn verontschuldigingen aan: "Onze excuses voor het verlies van tweakotine en levensvreugde in de moeilijke voorbije nacht ."

De overspannen masterswitch

De maand stond destijds in het teken van een technologie waar de Tweakers-lezer nog weinig van afwist: Intels Hyper-Threading. Intel werkte hieraan onder de codenaam Jackson. "Hyper-Threading-technologie zorgt ervoor dat de processor door het operatingsysteem behandeld kan worden als twéé losse verwerkingseenheden. Zo kunnen meerdere afzonderlijke delen van een programma tegelijkertijd bezig zijn", schreven we. Intel beloofde een snelheidswinst van 30 procent bij gebruik van multithreadingapplicaties. Software moest de techniek dus ondersteunen, vandaar dat Intels eerste stap was: ontwikkelaars op weg helpen. In eerste instantie kwam de SMT-techniek naar Prestonia Xeons voor servers en workstations met Northwood-cores. Voor consumenten verscheen later een Pentium 4 waarbij Hyper-Threading was geactiveerd: de Pentium 4 HT. Destijds produceerde Intel die processors op 130nm.

AMD Hammer aankondigingConcurrent AMD zat toen ook al niet stil en introduceerde eveneens voor het eerst processortechnologie die nu gemeengoed is. De AMD Hammer-processor was de eerste 64-bitprocessor, althans, AMD's x86-64 bood een 64bit-extensie voor de x86-instructiesetarchitectuur. Belangrijkste voordeel was onder andere het kunnen adresseren van meer dan 4GB geheugen, al deed de gedachte aan zoveel geheugen de tweaker in die tijd 'de speekselproductie stimuleren'.

De cpu was gebaseerd op de SledgeHammer- of K8-architecuur, ontwikkeld onder leiding van de bekende chiparchitect Jim Keller. De architectuur luidde het begin in van een succesvolle periode voor AMD. De Hammer verscheen in 2003 op de markt als de 'SledgeHammer' Opteron voor servers en de 'ClawHammer' Athlon 64 voor consumenten. Begin 2002 moesten lezers het nog doen met vroege benchmarks en foto's van chipsamples. Opvallend vonden we destijds de 'enorme pincount' van respectievelijk 754 en 940 pinnen voor ClawHammer en SledgeHammer, het gevolg van de aanwezigheid van twee HyperTransport-links en de geïntegreerde geheugencontroller.

AMD ClawHammer en SledgeHammer met pinnetjes

Wat was Microsofts eerste smarphonebesturingssysteem? Over het antwoord valt te twisten, maar begin 2002 introduceerde het bedrijf al een mobiel besturingssysteem met de naam Smartphone 2002. Het is een van de vele softwareprogramma's van Microsoft die in de vergetelheid zijn geraakt. Over tien jaar schrijven we in deze rubriek wellicht over Windows 10X. Bepaald smart waren de phones waarop Smartphone 2002 zich richtte niet. Zo ondersteunde het OS geen touchscreens. Telefoons moesten over minimaal 4MB dram en 8MB rom of flashgeheugen beschikken. De maximale resolutie van de lcd was 208×240 pixels.

Microsoft bracht tegelijkertijd wel een OS uit voor mobiele apparaten met een groter scherm met touchscreen en stylus, maar het bedrijf beschouwde deze als Pocket PC's. Voor de 'kleine pc's' of pda's met belfunctie verscheen Pocket PC 2002 Phone Edition. Dit bevatte applicaties als Pocket Word en Pocket Excel. Beide besturingssystemen waren op de Windows CE 3.0-kernel gebaseerd en waren voorlopers van Windows Mobile. Overigens kan Microsoft niet de introductie van de term 'smartphone' claimen. Die eer gaat naar Ericsson, met zijn concepttelefoon GS88 uit 1997, hoewel bedrijven ook daarvoor al met 'smart phone' naar hun toestellen verwezen.

We zitten nu praktisch allemaal vast aan WhatsApp van Facebook Meta, maar in 2002 zetten concurrenten zich nog actief in om interoperabiliteit van instant messaging op mobiel mogelijk te maken. Ericsson, Motorola en Nokia verenigden zich in The Wireless Village. In die hoedanigheid presenteerden ze de Instant Messaging and Presence Services, een specificatie die maakte dat gebruikers van mobiele chatclients, zoals Nokia's My Presence en Motorola's IM, met elkaar konden babbelen. IMPS heeft nooit het succes en de bekendheid gekregen van open diensten als Simple of XMPP.

15 jaar geleden: Vista-verkopen, Google Apps, quantumtwijfels

Zoals we de vorige keer al kort memoreerden, wilde Microsoft ons vijftien jaar geleden duidelijk maken dat de 'wow' was begonnen, met een miljoenen dollars kostende campagne. 'The WOW starts now' was de slogan die de introductie van Windows Vista moest opluisteren. In Nederland wist het bedrijf de toen al populaire presentator Matthijs van Nieuwkerk te strikken om de introductie tijdens een evenement in Amsterdam aan elkaar te praten. Diezelfde Van Nieuwkerk zat 's avonds in zijn De Wereld Draait Door aan tafel met Tjeerd Hoek, directeur van de ontwerpafdeling van Microsoft. De schnabbel werd daardoor nog een relletje. VARA tikte de presentator op de vingers en het Commissariaat voor de Media deed onderzoek.

Raoul Heertje, Mathijs van Nieuwkerk en Tjeerd Hoek vergapen zich aan Vista in DWDD

Ook het Amerikaanse launchevent was geen onverdeeld succes. "Een paar irritante drummers, een borderline insane-praatje van Steve Ballmer en wat lullige video'tjes van oem-fabrikanten", was de niet malse conclusie van Engadget. De matige introductie bleek een opmaat voor meer negatief nieuws. Volgens onderzoek ging Vista in zijn eerste week van verkoop in februari 2007 60 procent minder vaak over de toonbank dan Windows XP, dat in 2001 was verschenen. De leveringen stegen daarna weliswaar snel, ook omdat er inmiddels veel meer pc's waren dan in 2001, maar veel gebruikers gingen uit onvrede over de vele problemen over tot een downgrade naar XP.

De verschillende Windows Vista-versies

In plaats van de hand in eigen boezem te steken, wees de toenmalige ceo Steve Ballmer met de beschuldigende vinger naar piraterij als belangrijke oorzaak voor tegenvallende verkoop- en omzetcijfers. Strengere antipiraterijmaatregelen moesten hier een einde aan maken, met name in China, India en Rusland. Die maatregelen waren tegenover XP al aangescherpt. Als Microsoft een Vista-exemplaar als non-genuine aanmerkte, verdwenen het startmenu en de desktopicoontjes, en na een uur logde Vista gebruikers die niet activeerden, automatisch zonder waarschuwing uit. Wel bleek al snel dat het mogelijk was om met een tweak het OS 120 dagen zonder activatie te kunnen gebruiken.

Het duurde niet lang voordat Apple de matige ontvangst van Vista aangreep om in de aanval te gaan. Apple probeerde Windows-verkopers ertoe te verleiden over te stappen naar Mac OS X, onder andere met het twee maanden later geïntroduceerde Leopard en de 'I'm a pc'-reclamespotjes.

Microsoft kreeg begin 2007 ook nog eens te maken met concurrentie voor Office. Google introduceerde Google Apps Premier Edition, een betaald pakket diensten dat later Gsuite en nog later Google Workspace zou gaan heten. Gebruikers kregen 10GB online opslag, een uptimegarantie voor api's van 99,9 procent en telefonische ondersteuning, naast de toegang tot Google Docs, Spreadsheets, Gmail en Calendar. Dat we het toch echt over een andere tijd hebben, blijkt uit het feit dat Google Apps toen nog Google Talk, Google Page Creator en BlackBerry-ondersteuning omvatte.

"'Bij ons hoef je niet vijf jaar op de volgende versie te wachten", sneerde een Google-medewerker bij de aankondiging om duidelijk te maken dat het bedrijf Office in het vizier had. Google richtte zich aanvankelijk op het midden- en kleinbedrijf, non-profitorganisaties en thuisgebruikers, later ook op de lucratieve enterprisemarkt. Dat laatste maakte Microsoft zenuwachtig. Het bedrijf zou een top tien samenstellen met redenen voor enterprises om niet naar Google Apps over te stappen. Met redenen als 'Google heeft een geschiedenis met het releasen van onaffe producten', 'Google is voor 99 procent afhankelijk van advertenties via zoeken' en 'Google Apps werkt alleen als je als enterprise geen power users hebt', probeerde Microsoft Google van repliek te dienen.

De geschiedenis herhaalt zich, luidt een gezegde. Dat lijkt in zekere zin het geval voor het gesteggel over de handel in virtuele goederen van onlineomgevingen. Vijftien jaar geleden maakte eBay de handel in virtuele spullen op zijn platform onmogelijk vanwege het risico van inbreuk op de auteursrechten van gamemakers. De enige uitzondering: items uit Second Life. Want, aldus eBay, Second Life is mogelijk geen spel. Mark Zuckerberg zal instemmend knikken bij het lezen van dit oude nieuws, want het gaat hier natuurlijk om een metaverse en voorstanders beloven gouden bergen door de handel die in dit soort omgevingen moet gaan plaatsvinden, met behulp van nft's, cryptocoins en smart contracts.

Een virtuele winkel die virtuele goederen aanbiedt, uit 2007 in Second Life.

Groot nieuws in de wetenschappelijke wereld vijftien jaar geleden: D-Wave demonstreerde Orion, de eerste werkende quantumcomputer. Een chip met 16 qubits kon onder andere Sudoku-puzzels oplossen, zoeken in een database en een tafelschikking opstellen. Dat niet alleen, D-Wave claimde waanzinnig snel te kunnen opschalen, naar 32 qubits later in 2007, tot een 512-qubitsysteem een jaar later en een 1024-qubitsysteem eind 2008.

D-Waves quantumchip met zestien qubits

De claims deden wetenschappers de wenkbrauwen fronsen, want was het niet gigantisch moeilijk om de quantumstaat van verstrengelde qubits in stand te houden en ze uit te lezen zonder de fragiele staat te verstoren? Wat niet meehielp, was dat D-Wave geen peerreview had laten uitvoeren om de resultaten te valideren, toch wel nodig om serieus genomen te worden. D-Wave-ceo Herb Martin moest dan ook al snel erkennen dat Orion een special-purpose-machine was.

De discussie of het systeem van D-Wave nu een quantumcomputer is of niet, duurde nog jaren voort. Wel is inmiddels duidelijk dat het systeem zijn nut heeft en bepaalde rekentaken sneller kan afhandelen dan conventionele computers en daarbij gebruikmaakt van quantummechanische eigenschappen. Het gaat hierbij om quantum annealing en niet om een universele quantumcomputer. Die laatste categorie kan in theorie veel complexer rekenwerk aan, maar daarvoor zijn de nodige qubits nodig en opschalen blijkt lastig; IBM zit inmiddels op 127 qubits. Ter vergelijking: D-Waves laatste systeem doet het met 5000.

YouTube-'ster' Lasse Gjertsen

Een klein berichtje met grote gevolgen: YouTube maakte bekend dat het advertentie-inkomsten met video-uploaders ging delen en een copyrightchecksysteem ging invoeren. De comments gingen vooral over de angst dat er nog meer advertenties zouden verschijnen op het videoplatform, een angst die niet ongegrond bleek. User paazei had echter een andere correcte voorspelling: "Dan kan je wellicht nog best wat verdienen als je al een dikke vriendenbasis opgebouwd hebt. En het klinkt ook wel leuk om te beginnen, als je naast je studie hier een aardig centje mee kan verdienen." Inmiddels zijn er honderdduizenden die van hun YouTube-kanaal kunnen leven en velen verdienen er meer dan een 'aardig centje' mee.

Tien jaar geleden: 'Mega Conspiracy', Pi-verkopen, nee voor 3d-tv

De van oorsprong Duitse internetondernemer Kim Dotcom pronkte jarenlang met zijn verworven rijkdommen en toonde op internet zijn collectie luxe bolides en het door hem geleasede landhuis in Nieuw-Zeeland, een van de meest luxueuze van het land. Aan zijn ogenschijnlijk zorgeloze bestaan kwam vijftien jaar geleden abrupt een einde toen 76 agenten, geassisteerd door twee helikopters, met groot machtsvertoon een gewapende inval deden. Bij de actie werden achttien auto's, een grote hoeveelheid harde schijven, tv's, kunst en 175 miljoen dollar in contanten in beslag genomen.

Kim Dotcom: hoe het was...

De actie werd onder de noemer Mega Conspiracy op last van de Amerikaanse justitie uitgevoerd en was gericht tegen Megaupload. Die uploadsite was volgens de Amerikanen bedoeld om auteursrechtinbreuk te faciliteren en de VS wilde dat de verdachten werden uitgeleverd. Onder die verdachten waren naast topman Kim Dotcom nog vier anderen, waaronder een Nederlander: Bram van der K, alias bramos. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het programmeerwerk en de netwerkstructuur van Megaupload.

... hoe het ging...

De zaak schokte de internetgemeenschap en, zoals dat toen ging, voerden internetters uit naam van Anonymous, ddos-aanvallen uit op de sites van het Amerikaanse ministerie van Justitie, de MPAA, de RIAA en Universal om hun onvrede te laten blijken. Megaupload behoorde volgens de aanklacht tot de dertien populairste sites ter wereld en had 180 miljoen geregistreerde accounts en 50 miljoen bezoekers per dag. Ook de overige sites van Mega, Megaporn en Megavideo, gingen offline. Dotcom verweerde zich met de claims dat Megaupload niet meer dan een cyberlockerdienst was, waar gebruikers bestanden voor eigen gebruik konden stallen. De FBI beweerde dat op zijn hoogst 5,86 miljoen gebruikers ooit een enkel bestand naar Megaupload of Megavideo hadden geüpload. Het gros van de bezoekers zou de dienst gebruiken voor het downloaden van films en tv-series, en Megaupload zou deze bestanden na klachten ook niet verwijderen, alleen gemelde links naar deze bestanden.

De zaak sleept nog altijd voort. Eind 2021 verwierp het Hooggerechtshof van Nieuw-Zeeland het beroep van Dotcom tegen uitlevering aan de VS. Hij kan daar veroordeeld worden tot maximaal twintig jaar celstraf wegens fraude en witwassen. Dotcom is nog altijd op vrije voeten. Meerdere rechters en politici oordeelden dat er fouten waren gemaakt bij de inval, spionage, inbeslagname van bezittingen en het overhandigen van hdd's aan de FBI.

... hoe het nu (nog) is.

Toch een mijlpaal in de computergeschiedenis: nadat een maand eerder de productie was gestart, ging tien jaar geleden de eerste Raspberry Pi in de verkoop. In no-time was de eerste voorraad van 10.000 stuks verkocht en na twee maanden waren er 350.000 bestellingen. Een jaar eerder introduceerde de Brit David Braben, tevens ontwikkelaar van de game Elite, de kleine computer. Die zou 15 pond moeten kosten en was bedoeld voor kinderen van arme ouders. De praktijk liep wat anders. De eerste Raspberry Pi model B kostte 22 pond, in Nederland en België zo'n 45 euro, en bleek vooral populair bij hobbyisten, die de computingbordjes voor tal van projecten gingen gebruiken.

In de jaren erna verschenen kleinere varianten zoals de Zero en de Pico, en krachtiger modellen zoals de Raspberry Pi 4. Inmiddels zijn er in totaal van alle modellen meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht en de Pi is daarmee de succesvolste Britse computer. Het VK heeft een geschiedenis met compacte, betaalbare computers. In de jaren tachtig van de vorige eeuw verschenen de ZX Spectrum van Sinclair, modellen van Acorn en later de BBC Micro.

Prototype van eerste Raspberry Pi

De hype die 3d-tv heette, was hevig, maar van korte duur. Begin 2012 luidde Samsung het einde in door maar niet meer met 3d-functionaliteit te adverteren. "In 2010 had je enkele early adopters die absoluut zo'n toestel in huis wilden halen, maar in 2011 was het vet al van de soep", aldus Tristan Van Overbroek, marketingmanager consumentenelektronica van Samsung Benelux. Samsung was er net als de overige tv-fabrikanten dan toch achter gekomen dat consumenten niet bepaald warmliepen voor het op de bank zitten met een 3d-bril tijdens de film. Tv-fabrikanten klaagden ook dat het aanbod van 3d-films niet op gang was gekomen. De nieuwe hype zou smart-tv gaan heten.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-02-2022 • 06:00

44 Linkedin

Lees meer

Reacties (44)

44
44
34
1
0
7
Wijzig sortering
Was dat “probleem” van Vista in jet begin niet een memory dingetje? De minimum memory van 512 MB en optimaal 1GB waren voor die tijd aan de hoge kant. Een hoop systemen zaten toen nog op 128 MB of 256 MB memory en toch gingen mensen upgraden… zelf vindt ik Windows Vista echte een ondergewaardeerd OS.

In 2006 had ik 512MB ram en was dat voor mij voldoende (was 15 :P) nu 15 jaar later zit ik met 64GB en kom ik tekort :+

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 13 februari 2022 08:24]

Zoals ik het me kan herinneren was Vista bij release inderdaad behoorlijk log in het gebruik. Daarnaast had je last van een hyperactieve UAC waardoor je constant aan het bevestigen was dat je iets echt wilde doen.

Niemand die ik kende wilde het hebben, 98SE bleef de eerste keus. Volgens mij draaide ik in die periode het heerlijk cleane Windows 2000 workstation. Jaren later was vista wel okee maar 7 was zeker een upgrade.
Volgens mij bleef iedereen op XP. Ik ken niemand die nog 98SE draaide toen XP al zolang uit was. XP was toch wel heel erg goed vergeleken met 2000.
Je vergeet Windows-ME :)
Daar was ik wel blij mee maar Vista heb ik gewoon helemaal overgeslagen, net zoals Win8
Win8 was echt een gedrocht ja ik denk dat bijna niemand die draaide. Ik heb die ook volledig overgeslagen. Kans bestaat dat ik dat nu met W11 ook ga doen.
Windows 8.1 had heel veel verbeteringen tov Windows 7. Alleen hadden ze ook wat tablet functies toegevoegd. Het grote start menu vond ik persoonlijk heel fijn werken, al was de Windows 10 implementatie beter.
Nee iedereen wilde Windows XP.
Op lan parties was het altijd een mix tussen 98SE, Win2k en XP.
Vista ervaring variëren sterk; ik ken mensen die het niets vonden en mensen die het erg fijn vonden. Ertussenin lijkt niet te bestaan.

Mijn eigen ervaring was rampzalig. Ik had een half jaar voor Vista een game-laptop gekocht met de eerste dual-core laptop processor (niet 'dual-core 2' wat later veel mensen hadden). Het waren effectief twee Pentium 4 processoren op elkaar geplakt; erg top-of-the-line voor die tijd.

Hij voldeed prima aan de minimum system requirements en dat ding was fantastisch met Windows XP en Linux. Maar met Vista was het een drama. Behalve dat alles traag aanvoelde waren er om de twee uur blue-screens. Dat was natuurlijk onacceptabel dus na twee dagen, maar de downgrade gedaan en nooit meer Vista daarna geprobeerd.

Het zou goed kunnen dat het met driver issues te maken had want drivers waren aan het begin van de Vista levenscyclus vaak een probleem voor allerlei hardware. Misschien had ik het na een jaar nogmaals moeten proberen. Maar ik heb daarna jaren Ubuntu Linux als daily-driver gehad dus ik had geen belangstelling meer.
Dat hele driver verhaal komt toch door dat Windows Vista in het begin op de oude Longhorn-code, die gebaseerd was op Windows XP-broncode gebaseerd is en ze deze hebben weggegooid en opnieuw zijn begonnen op basis van de broncode van Server 2003 SP1?

Toen Vista uitkwam werkte er een hoop drivers die gebaseerd waren op de XP broncode niet meer en waren fabrikanten verrast of gewoon te laat om hun drivers te updaten naar de nieuwe versie. Wat ik mij kan herinneren is dat vooral printers dit issue ervaarden.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 13 februari 2022 10:16]

Ik kan me ook nog herinneren dat het direct na de installatie urenlang heel traag was, wat dan bleek te komen doordat de harde schijf geïndexeerd werd voor de zoekfunctie (je had toen nog geen SSD natuurlijk). Niet echt een fijne out of the box experience. Daarna werd alles werk sneller, maar ja, eerste indruk was al gemaakt...
Later werden zulke dingen met updates wel verbeterd, waardoor ik het ook een prima OS vond.
Bijzondere is dat dit indexering systeem nog steeds vertragend werkt.
Maar ja, met SSD's en veel snellere hardware tegenwoordig merk je er nog weinig van. Ik iig niet zoveel als destijds met Vista. Had toen vrij courante hardware, maar de harddisk was nonstop aan het ratelen en elke muisklik reageerde langzaam. Ervaar dat nu nooit meer.
Het zit hem nu voornamelijk in CPU belasting wanneer het indexeringsproces bezig is. Ik merk het doordat ik in idle de ventilator van mijn laptop plots beging te horen.

Ik heb indexering uitgezet (ssd) en merk geen verschil.
Ik heb hier een laptop die is geleverd met 2GB ram en Vista. Zat zelfs een Windows Vista stickertje op. Was alsnog een ramp met meerdere vastlopers per dag.
Mijn 3D TV van LG doet het gelukkig na 10 jaar nog prima. Tegenwoordig vanwege het bescheiden formaat van 40inch gemonteerd in de voeteneind lift van ons bed. Daar pas nog genoten van de extended versie in 3D van de Hobbit trilogie. Er zijn nog steeds films in 3D te koop gelukkig en mijn collectie is dan ook aanzienlijk. 2D kijk ik wel via Amazon Prime, Disney, Netflix en NPO plus en meestal gewoon beneden op de bank op de 'grote' TV. Al is 40 inch op 2m afstand ook groot genoeg.
Ik weet niet hoeveel verschil er zit in die van Samsung en LG maar ik had die van Samsung (dure versie zeg maar) en ik kon daar echt niet van genieten. Het beeld halveerde qua helderheid en ik krijg elke keer hoofdpijn ervan. Heb het misschien 3x gebruikt en that's it. Hoe doet de LG het?
LG had over het algemeen, net als Philips, een passieve 3D implementatie. Daarbij had je geen last van een flikkerend beeld, omdat dat dus niet van toepassing was bij deze techniek, maar het halveerde wel de resolutie.

Dat laaste was dus ook op een 42" scherm bij 3 meter afstand zeer goed merkbaar. Ook werd het beeld iets donkerder vanwege de bril, maar dat was eigenlijk geen enkel probleem tenzij je je TV 's ook avonds op standje zonnebank hebt staan.

Erg interessante techniek dus maar de gehalveerde resolutie hakte er enorm op in bij een 1080p signaal. Eeuwig zonde dus dat ze het na hun eerste generatie OLED dus ook op hun 4K TV's hebben laten vallen. De eerste (twee?) generaties LG OLEDs ondersteunden namelijk nog 3D films en op een 4K resolutie heb je een stuk meer pixels om de nadelen van een gehalveerde resolutie te compenseren.
Bij de meegeleverde 3D brillen verlies je inderdaad veel licht, maar er zijn ook duurdere passiva 3D die veel minder donker zijn en wij doen ook de gordijnen dicht als wij op bed zitten te kijken. Van resolutie verlies hebben we niet zoveel last, maar dat kan komen doordat onze TV in 3D op 400hz draait.
Resolutie is het aantal pixels wat ter beschikking staat om detail weer te geven en heeft eigenlijk niks te maken met hoeveel herz (of hoeveel interpolatie) er wordt gebruikt om de frames weer te geven.

Over het algemeen valt het wel mee maar het viel mij wel behoorlijk op bij scenes waar je bijvoorbeeld zaken het als railings of hekwerk, dat wat eigenlijk scherpe lijnen zouden moeten zijn meer soort van aliasing vertoont. Vergelijkbaar met wanneer je dus een PC spel in een lagere resolutie bekijkt. Dat leidde wel eens wat af. Maar met een film als The Hobbit lijkt me dat al een stuk minder storend dan wanneer er dus omgevingen worden getoond als ruimteschepen met vele harde, rechte lijnen :)

En erg jammer eigenlijk dat dus online diensten geen optie bieden films in 3D te bekijken.
Helemaal mee eens. We hebben nog een 37" Philips TV met 3d. Een van de redenen waarom we er nog aan vasthouden is, omdat we de de 3d-films mooi vinden en er geen 3d-TV's meer gemaakt worden. Overigens is passive 3d, wat destijds als de goedkopere optie werd verkocht, naar mijn indruk uiteindelijk qua kijkplezier wel de betere variant.
Ik heb nog altijd een originele Franse Windows Vista N in de boekenkast staan, in zo'n kanjer van een plastic box met een extreem afgeronde hoek. Ondertussen een waar collector's item, ik doe hem nooit weg.
Voor de mensen die geen idee hebben waar je het over hebt. Dit dus :). Windows 7 had z'n zelfde boog alleen iets meer DVD doosje stijl .

Sommige verpakkingen zijn inderdaad collector's item. De eerdere NUC verpakking had ook iets moois, als je die open maakte hoorde je het intel geluid (video zet je geluid aan ;) ).

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 13 februari 2022 11:27]

Het unieke aan mijn exemplaar (vind ikzelf dan) is dat het een N versie betreft, die sowieso zeldzamer zijn dan de gewone versies. Hij heeft bovendien een knalgeel scharnier. :-)
Volgens mij kocht niemand Vista om we niet meer gewend waren om te betalen voor Windows. Windows 98, Me en XP kopieerden we over van elkaar.
Daarnaast leverde je er behoorlijke performance in tov XP en niemand vond de gui een meerwaarde. Zelfs een "gratis" versie wouden mensen niet hebben.

Ik trouwens wel en vond het super leuk om ermee te spelen en vrienden te overtuigen om het ook te installeren. Al dan wel met een oneindige 120 dagen licence.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 13 februari 2022 13:57]

Devil's Own Key :D Die kende een hoop mensen uit hun hoofd
Haha heb ik met Windows 7, draait hier ook nog!
De hype die 3d-tv heette, was hevig, maar van korte duur.
Maak daar curved tv's van, die hebben helemaal een kort bestaan gehad.
Curved TV's heb ik echt nooit gesnapt, daar was toch enkel optimaal voor de persoon die er recht voor zat. Bij monitors snap ik dit nog maar bij TV's echt niet... :?
Ik heb een curved 3D LG OLED... Nu op zolder voor gaming only, was geen goeie keuze als TV. Maar goed, soms doe je een gekke aankoop. De 50% korting op de showmodel-prijs in de winkel gaf het laaste zetje..
Bagger geluid, veel te dun ding voor goede speakers. Dus altijd over de hifi set, beetje onzin voor het journaal....Maar beeld was wel beter dan de plasma die ik daarvoor had en groter.

Redelijk snel een andere nieuwe OLED LG gehaald.
Zonder 3D, dat is een blijft voor mij toch iets voor de bioscoop voor de films die er echt geschikt voor zijn.
MRic3 ... Geregistreerd op 3 januari 2001. Ik kan de begintijd van Tweakers, de downtime en big crashes nog goed herinneren. De verslagen, updates, .plannen en analyses over de problemen waren destijds introdusanter dan alle TVsoaps bij elkaar! Mooi om te zien dat het huidige Tweakers nog steeds grotendeels de Tweakers van toen is gebleven (ondanks of dankzij) de professionalisering (PREMIUM!!!). Femme & Co kunnen trots zijn.

Leuk stukje over dat nieuws van destijds ...
maar ach ja ... News be old 🤘🏽🤪👍🏽
Vooral hoe de artikelen werden getypt blijven ook geniaal :), naast veel copy paste van andere website omdat artikelen bijna volledig engels waren (nieuws: Fusion vs Raven). Maar zo had Tweakers Microsoft iets anders getypt ;) : nieuws: Nog meer problemen met MS video

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 13 februari 2022 11:37]

Ja mooi inderdaad. ''Hier een stukkie" en dan gewoon een copy paste van een andere site, en dat was het hele artikel :D Grappig om doorheen te lopen.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 13 februari 2022 12:41]

Leuk stuk !
Ik heb nog een samsung 3d tv staan thuis, hij werkt nog en die 3d functie ooit 3x gebruikt hahaha.
Ik heb die van mij weggedaan omdat het beeld wel heel flets werd. Dat vind ik echt een nadeel met LCD. Ik heb nu een OLED en ben benieuwd over 10 jaar hoe dat allemaal nog werkt :)
We kunnen er uren over discussiëren maar vrijwel iedereen weet en gebruikte megaupload voor illegale content en daarom was het zo'n succes. Die patser van een dotcom zat gewoon op een criminele manier zijn zakken te vullen en daar dan ook nog ongekend stoer mee te doen.
Je weet dat je enige tijd meeloopt omtrent computers als je de eerste Elite nog hebt gespeeld op de eerste computers waarvoor deze geschikt was, de BBC Micro en dat die machine nieuw in doos "direct" na de release onder de kerstboom lag.

Grootste lol / ergernis (toen al, en later ook bij een Commodore 64) was dat floppies aan beide zijden gebruikt konden worden. En als ervaren computeraar kan je nog niet zo goed schrijven en labels plakken dus in de loop van de tijd was je meer bezig om "blanco label" floppies de hele tijd aan beide zijden de inhoud op te vragen op zoek naar het andere spelletje of programmaatje dat je ooit 4 weken geleden had gespeeld.
De gouden tijd van digitale piraterij! Ik ben ermee opgegroeid. Gelukkig voor het kapitalistische systeem is de nieuwe generatie weer helemaal in het gareel.

MS Office is nog steeds koning en Windows ook.
Wij gebruiken nog altijd de Samsung UE40D7000. Heeft nog altijd hetzelfde prachtige beeld. Gaat absoluut niet weg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee