Terug in de tijd #40 - Geur via internet, eerste Apple iPad en einde Windows 7

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Het zal je niet ontgaan zijn dat het inmiddels 2025 is en dus wordt het tijd om ons Terug in de tijd-format uit te breiden, namelijk met een sectie met nieuws van vijfentwintig jaar geleden, naast de gebruikelijke categorieën van twintig, vijftien en tien jaar. Toen we begonnen met Terug in de tijd was vijfentwintig jaar terugkijken niet mogelijk, omdat Tweakers toen nog niet zo oud was. Nu is dat al een tijdje wel zo en dus wordt het tijd om verder terug in de tijd te kijken dan we tot nu toe hebben gedaan.

In deze eerste Terug in de tijd nieuwe stijl blikken we dus terug op de maand januari van 2000, 2005, 2010 en 2015. We bespreken geur via het internet en de geflopte KPN Multifoon, de opkomst van oledtelevisies, twee gloednieuwe producten van Apple, decennia aan crunchtime bij Rockstar Games, de gouden tijd van eigen iot-platformen en het officiële einde van het legendarische Windows 7.

Vijfentwintig jaar geleden: geur via internet en illegaal opvoeren van je uploadsnelheid

De tijdgeest is anders, maar de onderwerpen niet. In januari 2000 bleek dat je de uploadsnelheid van je verbinding bij kabelaar UPC, jaren geleden opgegaan in Ziggo, kon ophogen voorbij de kunstmatige barrière. In plaats van 32kbit/s kon je uploaden met tot wel 150kbit/s. Dat klinkt nu als klein bier, maar als je bestanden vier keer zo snel online staan, is dat een enorm verschil.

Het programma dat een anonieme 18-jarige Hilversumse student op zijn Geocities-pagina 'DoDO_DeViL' aanbood, manipuleerde het macadres en de gateway van het modem om de uploadsnelheid aan te passen. Was UPC daar blij mee? Nee, of zoals Tweakers toen schreef: "UPC vreest dat de snelheid van haar netwerk als pudding instort wanneer gebruikers massaal overgaan op het gebruik van de kabelmodem tweak." Daarom ging de kabelaar hard aan het werk om een oplossing te vinden en desnoods de Nortel-modems te vervangen. Dat was snel geregeld. Bovendien wilde de kabelaar juridische stappen nemen tegen DoDo-DeVil. De Geocities-pagina was een maand later offline.

DoDO_DeViL UPC kabel opvoer proggie
DoDO_DeViLs UPC-kabelopvoerproggie

Die hogere bandbreedte is niet alleen handig voor meer tekst, plaatjes en video's, maar ook voor de komende revolutie van geur via internet. "Als je dan een bepaalde site binnenkomt en je hebt iSmell en ScentStream, dan krijg je de geur te ruiken die bij deze site hoort", zo schreef Tweakers toen. Logisch toch? Zo kun je internet gebruiken met een extra zintuig, naast ogen en oren.

DigiScents iSmell
DigiScents iSmell

Het bedrijf achter deze innovatie heette DigiScents. De geuren zouden komen uit een apparaatje waarin oliën verwarmd en geventileerd worden. De ScentStream-software vertaalt de digitale codes die de iSmell in geuren uitscheidt.

Geld stinkt niet, zo zeiden de oude Romeinen al, en dat bleek ook hier. Toen de dotcombubbel in 2001 barstte, kon DigiScents geen geld meer krijgen voor zijn plannen en stopte ermee. Het idee van geur via internet – laten we het scent-over-IP noemen – ging daarmee niet dood. Er zijn daarna nog diverse initiatieven gekomen.

Toch blijven er veel uitdagingen: de exacte timing van geuren is bijvoorbeeld lastig, naast zorgen over de risico's van kunstmatige geuren en het beperkte begrip over hoe we als mensen geur waarnemen en verwerken. De toen voorspelde revolutie is er vooralsnog dus niet gekomen. Ook dit artikel hebben we geen geur meegegeven.

KPN Multifoon Schiphol. Bron: Reformatorisch Dagblad
KPN Multifoon Schiphol. Bron: Reformatorisch Dagblad

Wat er wel kwam, was de Multifoon, een telefooncel met internet. De omschrijving die op Tweakers verscheen, zegt veel: "KPN wil met de nieuwe telefooncel inspelen op het toenemend gebruik van het internet. Vooral het versturen van e-mail blijkt populair op de internetzuil, beweert de zegsman van het telecombedrijf. Naast bellen en internetten kan via de Multifoon lokale informatie opgevraagd worden, zoals plattegronden, uitgaansmogelijkheden en het plaatselijke weerbericht. Voor het bellen betaalt de gebruiker de normale tarieven van de telefooncel. Het internetten en e-mailen kost enkele guldens." Inderdaad, guldens, want 25 jaar geleden was de euro er al digitaal, maar analoog betaalden we met de ouderwetse guldens.

De telefooncel-met-internet werd in 2003 op Schiphol geplaatst en ... daar bleef het eigenlijk bij. De telefooncel raakte snel uit de tijd met de opkomst van mobiele telefonie en ook de internettoegang thuis heeft de populariteit van de Multifoon geen goed gedaan. De telefooncel stond er wel jaren, maar intussen is hij ook alweer lang weg.

Twintig jaar geleden: de allergrootste oled-tv en muziek husselen met de iPod Shuffle

Inmiddels zijn oledtelevisies niet meer weg te denken uit de huiskamer, maar twintig jaar geleden was dat wel anders. Tv’s gebruikten toen vooral nog crt-beeldbuizen, lcd’s, of plasmaschermen voor de high-end. Toch was oled ook in die tijd nog niet helemaal toekomstmuziek. In januari 2005 introduceerde Samsung namelijk het grootste oledpaneel ter wereld. Het scherm, dat volgens de fabrikant bedoeld was voor high-end televisies, mat 21” en had een hoge resolutie van 1920x1080 pixels. Bovendien bood Samsungs oledpaneel een hoge contrastratio van 5000:1 en responstijden die veel lager waren dan die van een lcd.

Samsungs oledschermDe specificaties waren indrukwekkend voor die tijd, ondanks de schermdiagonaal, maar toch zou het nog even duren voordat oled gemeengoed zou worden. Het was uiteindelijk Sony die de eerste oled-tv op de markt bracht; de XEL-1 was 11" groot en had een adviesprijs van 200.000 yen, wat destijds neerkwam op ongeveer 1700 dollar.

Twintig jaar verder zijn oledtelevisies zeer populair, vooral in het high-end segment. Van de top tien populairste tv’s in de Pricewatch beschikken acht modellen over een vorm van oled. Bovendien bieden die nog altijd dezelfde voordelen als het 21"-paneel van Samsung, maar dan in veel grotere mate. Vrij letterlijk, want inmiddels zijn er oled-tv's met schermen van 97" op de markt, zij het met prijzen die meer dan 20.000 euro kunnen bedragen. Voor de prijs van de Sony XEL-1 uit 2007 kun je inmiddels ruimschoots een nette 65"-oled-tv in huis halen.

Ook buiten de televisiewereld wordt oled steeds populairder. Veel smartphones hebben een oledpaneel, en ook op het gebied van monitors is dit schermtype anno 2025 in opmars. Uit onze cijfers blijkt bijvoorbeeld dat oledschermen vorig jaar goed waren voor 22,7 procent van de monitorclick-outs in de Pricewatch. Het staat daarmee vrijwel exact op gelijke voet met VA-panelen, hoewel ips nog steeds het populairst is.

Ook niet weg te denken in 2005 was de iPod van Apple. Deze mp3-speler, bekend om zijn ‘klikwiel’, diepe integratie met iTunes en opvallende reclames met dansende silhouetten, groeide in de jaren 2000 uit tot een heus popcultuuricoon dat de manier waarop mensen muziek consumeerden voorgoed veranderde. De eerste iPods waren echter behoorlijk duur, mede vanwege de gebruikte opslagmethode. Ze maakten gebruik van kleine 1,8”-hdd’s, omdat flashgeheugen ten tijde van de introductie in 2001 nog niet geschikt was voor grootschalig gebruik en bovendien te veel kostte.

iPod Shuffle
De eerste iPod Shuffle

In januari 2005 veranderde dat. Het bedrijf presenteerde toen namelijk zijn eerste iPod Shuffle. Het apparaat viel op door zijn ontwerp, dat veel weg had van een USB-stick en geen scherm of klikwiel bevatte. In plaats daarvan had de mediaspeler een afspeelknop in het midden, geflankeerd door knoppen om het volume te bedienen en tussen muzieknummers te wisselen. Door het gebrek aan een scherm was het niet mogelijk om playlists te beheren; in plaats daarvan konden gebruikers hun playlists in de 'gewone' volgorde afspelen of ze ‘shuffelen’, waarbij de nummers op willekeurige volgorde werden afgespeeld.

De formfactor, het gebruik van flashgeheugen en het gebrek aan een scherm maakten ook dat de iPod Shuffle een stuk goedkoper werd dan de ‘gewone’ iPods. Het apparaat werd uitgebracht met 512MB tot 1GB opslag, waarbij de goedkoopste versie 99 euro kostte. Ter illustratie: een vierde generatie iPod Classic uit 2004, weliswaar met 20GB opslag, kostte 339 euro.

Apple bracht in de jaren daarna nog drie nieuwe generaties van de iPod Shuffle uit en introduceerde later ook een compactere iPod Nano. Met de opkomst van de iPhone en andere smartphones verloren mediaspelers echter steeds meer populariteit. In 2017 werden de iPod Shuffle en Nano uit productie genomen. In 2022 werd ook de iPod Touch, die op iOS draaide, van de markt gehaald en daarmee kwam er een einde aan de iPod.

Tegenwoordig zijn auto's praktisch rijdende computers, maar twintig jaar geleden was dat minder het geval. Toch zag chipmaker Nvidia toen al een markt in de autosector, aangezien het bedrijf begin 2005 verklaarde grafische chips te willen ontwikkelen voor gebruik in auto's. Die chips zouden 'in de komende twee à drie jaar' geïntegreerd worden in de vorm van '3d-auto-infotainment'.

Nvidia voorzag dat deze chips zouden worden ingezet om interfaces te draaien voor het afspelen van muziek en dvd's, digitale toegang tot de handleiding van de auto en navigatiesystemen met 3d-beelden. Het bedrijf demonstreerde ook een concept waarin een navigatiesysteem op basis van 3d-kaarten in Manhattan werd getoond.

Het bleken bijna profetische woorden. Veel moderne auto's hebben nu uitgebreide infotainmentsystemen met allerlei functies. Die variëren van navigatie tot mediabediening en omvatten ook het draaien van apps of zelfs het bedienen van de auto zelf, zoals de airco of stoelverwarming. Nvidia maakt nog steeds chips voor auto's, in de vorm van zijn Drive AXG-platform, die worden gebruikt door fabrikanten als Mercedes-Benz, de Hyundai-groep en Volvo.

3D car info-tainment

Vijftien jaar geleden: gerommel bij Rockstar Games en Steve Jobs' allereerste iPad

De traditie van een hartelijke nieuwjaarswens voor vrienden en familie, zo net na twaalf uur op nieuwjaarsdag, zorgde in 2010 voor 70 miljoen 'beste wensen'-sms'jes in één nacht. Dit was een goede nieuwjaarsviering voor de drie telecomproviders in Nederland. KPN verwerkte bijvoorbeeld dertien procent meer berichten dan in de jaarovergang een jaar daarvoor. Vodafone faciliteerde veertien procent meer nieuwjaarswensen. Alleen T-Mobile registreerde minder berichtjes, namelijk grofweg net geen acht procent minder. Desondanks voorzagen de providers nog geen einde van de groei van het aantal sms'jes tijdens nieuwjaar.

Deze trend zette zich niet door, wat geen verrassing is. Anno 2025 heeft het aantal sms'jes een duikvlucht genomen vanwege de brede adoptie van mobiel internet. KPN verwerkte in 2010 nog bijna 28 miljoen nieuwjaarsberichten. Dat waren er op 1 januari 2025 nog slechts 0,9 miljoen, een daling van bijna 97 procent. VodafoneZiggo en Odido delen geen concrete cijfers. Als zij een vergelijkbare daling hebben doorgemaakt als KPN, stuurden Nederlanders rond 1 januari 2025 nog slecht 2,28 miljoen sms'jes naar elkaar, tegenover 70 miljoen vijftien jaar geleden. Vermoedelijk voorzien de providers nu wel het einde van de groei van het aantal nieuwjaarsberichten.

Het afnemen van de populariteit van sms'jes is een goed voorbeeld van de steeds veranderende aard van technologie. Tegelijkertijd herhaalt de geschiedenis zich in techland regelmatig. Zo is er eens in de paar jaar een controverse over een gameontwikkelaar die zijn werknemers buitensporig hard, veel te lang of zonder eerlijke compensatie laat werken. In het ergste geval, en dat is helaas geen uitzondering, gebeurt dat alle drie. Dit fenomeen wordt crunch genoemd, een van de duistere kanten van de game-industrie.

Begin 2010 stond ontwikkelaar Rockstar Games centraal in een crunchschandaal. Vrouwen van ontwikkelaars van Rockstar San Diego protesteerden tegen de enorme druk waaronder hun partners moesten werken. Werkweken van zeventig uur, werkdagen van twaalf uur en werken in weekenden waren normaal. Enkele dagen later deed een voormalige werknemer van Rockstar Vancouver er nog een schepje bovenop: soms waren werkdagen van veertien tot zestien uur en werkweken van zes of zelfs zeven dagen van toepassing.

Zoals eerder vermeld: geschiedenis herhaalt zich soms. In 2018 publiceerde gamejournalist Jason Schreier voor Kotaku een uitgebreid artikel over de 'crunchcultuur' bij Rockstar, specifiek in aanloop naar Red Dead Redemption 2. In het artikel worden uiteenlopende betrokkenen geciteerd. Daaruit bleek dat Rockstar niet geleerd had van eerdere controverses. GamesIndustry.biz publiceerde kort daarna een vergelijkbaar artikel. Het goede nieuws is dat er sindsdien veel is veranderd bij de gerenommeerde ontwikkelaar. Voor de ontwikkeling van GTA VI heeft het bedrijf volgens Bloomberg een drastisch veranderde aanpak aangenomen, waarbij overwerken geen vereiste meer is. Het is een 'jongensclub getransformeerd tot legitiem bedrijf' geworden.

De release van de volgende Grand Theft Auto zal moeten uitwijzen of de nieuwe aanpak heeft geholpen om zowel werknemers te beschermen als een legendarisch eindresultaat neer te zetten. Historisch gezien was praktisch iedere release van Rockstar Games de afgelopen decennia een groot succes. Datzelfde gold voor Steve Jobs, vooral in 2010, toen de toenmalige Apple-topman na een half jaar medisch verlof de eerste iPad aankondigde. Jobs flirtte al decennia met het concept van een draagbare computer met een groot scherm en na jaren van aanhoudende geruchten werd de eerste tablet van het merk aangekondigd.

De eerste iPad had een 9,7"-ips-scherm met een resolutie van 1024x768 pixels. Het apparaat was verkrijgbaar in configuraties met 16, 32 of 64GB opslagruimte en met 3G- en/of wifi-ondersteuning. De tablet werd aangedreven door een eigen 1GHz-processor op basis van Arm-architectuur.

iPad accessoiresiPad accessoiresiPad accessoiresiPad accessoiresiPad accessoiresiPad accessoiresiPad accessoires

Zoals gezegd, Jobs kondigde een groot succes aan. Hoewel al veel fabrikanten een tablet uitbrachten, vaak op basis van Windows, wist Apple een mainstreamapparaat te introduceren en deze pc-vorm tot algemeen begrip te verheffen. Er was uiteraard ook kritiek, onder meer op het gesloten ecosysteem iOS en het gebrek aan Adobe Flash-ondersteuning. Hoe dan ook, het bedrijf introduceerde een nieuwe productgroep aan de massa en verdiende afgelopen jaar ongeveer 27 miljard dollar met de verkoop van iPads.

Tien jaar geleden: eigen iot-platforms en R.I.P. Windows 7

Tizen smart tv van SamsungWeet je nog, de tijd dat er niet maar een handjevol platforms was voor alle apparaten en dat iedere fabrikant nog zocht naar zijn eigen besturingssysteem en geïntegreerd platform? Tien jaar geleden was die strijd volop bezig. Toen ging Samsung bijvoorbeeld aan de slag met Tizen, een eigen besturingssysteem dat uiteindelijk op alle slimme apparatuur van het bedrijf moest komen te staan, van televisies tot smartwatches. Het bedrijf kondigde in 2015 aan Tizen op alle televisies van dat jaar te zetten. Samsung was niet het enige bedrijf dat in januari 2015 zijn eigen platform toonde. BlackBerry, dat toen nog volop op zoek was naar een nieuwe identiteit, toonde in die maand een eigen iot-platform op basis van zijn QNX-software. Het platform was niet gericht op consumentenelektronica, maar op infotainmentsystemen in auto's. Door de jaren heen is dat platform net zo veranderd als BlackBerry zelf, maar het iot- en embeddedservicesplatform is nog steeds een groot bedrijfsonderdeel van de ooit zo bekende smartphonefabrikant. Het had het in 2015 dus zeker niet bij het verkeerde eind!

Een minder succesvol, maar niet compleet mislukt iot-platform dat in januari 2015 uitkwam, was IoTivity van de Linux Foundation. Want als er een ding is waar de Linux Foundation goed in is dan is het wel opensourcealternatieven maken die vol goede bedoelingen zitten, maar een stuk minder populair worden dan bestaande platforms. IoTivity was bedoeld als standaard om iot-apparaten makkelijker onderling te laten verbinden. Het had enige potentie omdat bedrijven als Intel en Samsung erbij betrokken waren, maar zoals zoveel standaarden, en zeker die rondom Linux, wist het nooit echt van de grond te komen. Toch zit er een gouden randje aan IoTivity, want het bestaat tien jaar na introductie nog steeds.

In januari 2015 kwam er ook een definitief einde aan een van de populairste besturingssystemen ooit: Windows 7. Microsoft beëindigde toen de mainstreamondersteuningsperiode voor het OS, wat in de praktijk betekende dat er geen nieuwe features meer uitkwamen voor Windows 7. Beveiligingsondersteuning bleef nog een paar jaar, tot januari 2020, maar dit was de eerste stap richting het uitfaseren van Windows 7. Het besturingssysteem bleef lange tijd onverminderd populair, zelfs nadat Windows 10 in 2014 uitkwam en Microsoft gebruikers overhaalde over te stappen. Met name in het bedrijfsleven draaiden veel pc's ver na het einde van de ondersteuningsperiode nog op Windows 7.

Windows 7 Start menu

De notoire downloadsite The Pirate Bay maakte deze maand ook een van zijn vele comebacks. Nadat de site in december 2014 offline werd gehaald na een politie-inval in Stockholm, gingen er al snel geruchten dat de website weer online zou komen. Zo verscheen er kort na de politieactie een mysterieuze AES-string op de site, waarvan al snel duidelijk werd dat het een hint bevatte naar de terugkeer van de torrentsite. Aan het eind van de maand was het zover: The Pirate Bay keerde terug en bood ook meteen weer torrents aan, maar voor hoe lang nog? Het kat-en-muisspel zou nog lang doorgaan.

Update, 29-01 - in het artikel stond aanvankelijk dat Windows 7 sinds 2015 geen beveiligingsupdates meer kreeg. Dat is niet correct; het ging om het eind van de mainstreamondersteuning met nieuwe features, maar het OS kreeg nog tot 2020 beveiligingsupdates.

Door Redactie Tweakers

26-01-2025 • 06:00

42

Lees meer

Reacties (42)

42
42
31
1
0
9
Wijzig sortering
Volgens mij was 2015 niet het einde van Windows 7.
Zoals link naar oude tweakers artikel aangeeft alleen mainstream support was gestopt in 2015, maar extended support bleef tot januari 2020.
Extended support hoef je niet te betalen voor beveiliginsupdates.

Oftewel tot januari 2020 waren er nog gewoon security updates, pas na deze datum kwam ESU dat je voor security updates moest betalen, Windows 7 kon je ESU tot 2023 kopen...

Pas toen de security updates gingen stoppen was het einde voor Windows 7 voor de normale gebruikers.
Dus voor mij was het einde van Windows 7 pas eigenlijk januari 2020, dus niet in 2015.

Link: https://learn.microsoft.c...ecycle/products/windows-7
Klopt hoor. In januari 2015 was Windows 7 verwacht ik ook nog steeds het populairste OS ter wereld, omdat Windows 8 nooit echt aan is geslagen en Windows 10 pas later dat jaar kwam.

Overigens is het via ESU nog steeds mogelijk om Windows 7 beveiligingsupdates te geven. Dat gaat bij mij niet altijd vlekkeloos, maar desondanks hebben twee laptops van mij deze maand nog een update gekregen. Gewoon de rollup van januari 2025. Die kun je bijvoorbeeld hier krijgen.
Och, Windows 7, het was inderdaad ook mijn favoriete besturingssysteem en ik ben pas overgestapt naar Windows 10 toen het einde van 7 echt in zicht was. Ik was iemand die vroeg was overgestapt naar Windows Vista en als puber zelfs nog enthousiast de bèta heb gebruikt. Hoewel ik niet zo negatief was over Vista als veel andere mensen voelde desondanks Windows 7 wel als het besturingssysteem dat alle kinderziektes van Vista heeft opgeruimd.
Windows Vista was na Service Pack 2 best wel stabiel. Dat kwam ook omdat tegen die tijd nieuwe hardware was uitgekomen die het beter ondersteunde. Windows 7 was eigenlijk Vista met Service Pack 3 en wat vet weggesneden. Het was wat Vista vanaf dag 1 had moeten zijn. ;)

Ik denk dat binnen het gebruik van de NT-kernel de overgang van XP (NT 5.1) naar Vista (NT 6.0) de grootste compatibiliteitsbreuk was. Zelfs die van Windows 11 is niet zo groot. Die kan onofficieel prima op oude hardware geïnstalleerd worden en vlot draaien. Dat komt omdat de meeste hardware van 2015 niet veel onderdoet van hardware in 2025 om een OS te draaien. Vergelijk 2005 met 2015 of zelfs 2010, en dat plaatje ziet er heel anders uit.

Overigens kan je bepaalde hardware die rond het Vista-tijdperk uitkwam nog steeds (onofficieel) gebruiken met Windows 11. Neem een Q6600 en wat upgrades (zoveel mogelijk RAM, een SSD, en een redelijk recente videokaart), en je hebt een (energieslurpend) systeem dat goed bruikbaar is voor alledaagse taken, inclusief browsen en media afspelen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 10:47]

Niet lang meer helaas: Windows 11 24H2 heeft instructies nodig die pas bij de eerste i7's uit 2008 kwamen. Dus je Q6600 wordt door Windows 11 ondersteund tot 2026. De beste ondersteuning op Windows heb je voor zulke computers met Windows IOT Enterprise LTSC uit 2021. Dat is gewoon Windows 10 21H2, maar dan met ondersteuning tot 2032.

Terzijde: met een nette videokaart uit 2007 kom je denk ik ook een heel eind? Je gaat toch geen moderne games spelen. Voor een beetje desktopgebruik stel ik me zo voor dat een 8800GT of HD 3870 misschien ook nog wel voldoet.

[Reactie gewijzigd door SterkeYerke op 26 januari 2025 13:32]

Niet lang meer helaas: Windows 11 24H2 heeft instructies nodig die pas bij de eerste i7's uit 2008 kwamen.
Je bedoelt SSE4.2 (voor PopCnt)? Da's een probleem, ja. Dan maar op LTSC over, zoals je zelf aangeeft. Of toch maar Linux installeren, wat voorlopig wel blijft werken.
Terzijde: met een nette videokaart uit 2007 kom je denk ik ook een heel eind?
De videokaart is niet voor gaming, maar voor video decoding. Je wilt geen HD-videos met moderne zware compressie softwarematig door een Q6600 laten decoderen. Moderne videokaarten ondersteunen meer moderne codecs. Een videokaart met HW decoding uit 2007 heeft waarschijnlijk geen recente drivers meer (en mogelijk geen ondersteuning voor Windows 10/11), en zal hooguit H.264 en VC1 hardwarematig kunnen decoderen (naast wat andere formaten uit het stenen tijdperk die een Q6600 ook softwarematig kan aankan).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 14:06]

Dat begrijp ik wel, maar wanneer heb je meer dan h.264 nodig? Met h264ify is youtube bijvoorbeeld prima te doen met zo’n oude kaart. Enige nadeel is dat je max 1080p hebt (wel 60 fps), maar dat vergeef ik een computer uit 2007 wel. Windows 7-drivers werken in mijn ervaring prima op Windows 11.
Dat begrijp ik wel, maar wanneer heb je meer dan h.264 nodig? Met h264ify is youtube bijvoorbeeld prima te doen met zo’n oude kaart.
Niet elke site/embedded video is van YouTube. Sommige media krijgt alleen met andere codecs hoge(re) kwaliteit.
Ik was iemand die vroeg was overgestapt naar Windows Vista en als puber zelfs nog enthousiast de bèta heb gebruikt.
Ai, nu voel ik me oud! Ik installeerde als puber Windows 3.1 op mijn DOS PC... Windows 7 heb ik overigens nooit gebruikt. De laatste Windows-versies waar ik mee heb gewerkt zijn 98 en 2000. Daarna ben ik overgestapt naar eerst Linux en daarna macOS.
Ik heb ook wel een herinnering aan Windows Vista in de beta periode. Had het gevoel dat dat best wel goed werkte, maar eens de release er was voelde het toch wat logger aan.
Het voelde echt als "de toekomst". Het zag er modern uit, veel grafische prul, modernere mogelijkheden. Alleen mijn AMD 2400+ met 512 MB ram en een geforce 440mmx, kon met veel pijn en moeite vista basic bèta draaien...
Tegen de tijd dat ik een nieuwe pc had, was Windows 7 er. Toen was de https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Frutiger_Aerotijdperk alweer voorbij en verdween ook de glanzende taakbalk...
Ik had een XP machine met P4 640, 1GB ram en GeForce 6600, daarop liep de beta prima. Maar wellicht naar mate release er was, werd er ontwikkeld naar hetgeen toen op de markt kwam. Denk dat niet zo veel consumenten hun OS upgraden, maar dat pas doen bij aankoop van een nieuwe computer. Windows 7 was gelukkig wat lichter en tegen dan had ik wellicht m'n ram ook al geupgrade.
Ja dat was al net een stukje beter. Voor de Aero effects had je minimaal 1GB ram en een DX9 128MB videokaart nodig. Daar voldeed die van al niet aan. Ook was toen wel de consensus dat je het liefst 2GB kon hebben, omdat Windows Vista en ook de apps meer gebruikte. Toentertijd wou ik eigenlijk gewoon een nieuwe PC kopen en waren investeringen in mijn Windows XP systeem niet meer logisch.

Volgens:https://tweakers.net/nieuws/42599/systeemeisen-vista-bekendgemaakt.html
  • 1GHz 32-bit (x86) of 64-bit (x64) processor
  • 1GB systeemgeheugen
  • videokaart die overweg kan met Windows Aero
  • 128MB videogeheugen
  • 40GB harddisk met 15GB vrije ruimte
  • dvd-romdrive
  • geluidskaart of andere audiovoorzieningen
  • internettoegang
Na Windows 7 is er geen goede Windows meer uitgekomen. Windows 10 is redelijk maar Windows 11 is echt niks.

Windows 10 loopt bijna op zijn einde maar men zit niet te wachten op 11. Ik ben benieuwd wat MS gaat doen, of ze al die Windows 10 machines die niet upgraden of niet kunnen gewoon ongepatched gaan laten.
Windows 10 en 11 zijn voor mij net als moderne gebouwen, strak en kaal , er zit geen geur of smaak aan.
Ideaal voor de ontwikkelaars natuurlijk, een kleurtje veranderen is veel eenvoudiger en sneller dan een interface met knoppen e.d.
Memsem hebben nooit zitten wachten op een nieuwe Windows versie. Dat is al van in het begin zo.

Er blijven vandaag 2 Windows versies over die mensen wel eens de beste versie noemen, dat zijn 7 en XP. Maar mensen missen daarbij heel wat dingen.

XP was rotslecht toen het net uitkwam. Weet je al die klachten die mensen hebben over Me, Vista of 8? Die waren ook van toepassing op XP vlak na release. Het OS was instabiel, draaide niet soepel, zelfs niet op toen relatief moderne hardware, ... . Het heeft jarenlang geduurd, en eigenlijk pas vanaf SP2 kon je XP een stabiel en ietwat degelijk OS beginnen noemen, al moest je alsnog een PC hebben die een stuk boven de minimale eisen zat om er vlot mee te werken.

Toch zijn er vandaag mensen die nog altijd bij XP zweren als het beste wat er ooit gemaakt zou zijn, maar waarbij de enige reden dat het ooit zo goed werd uiteindelijk kwam doordat de opvolger zo lang op zich liet wachten dat men XP wel moest verbeteren.

Hetzelfde kan je van Windows 7 zeggen. De enige reden dat het als zo goed wordt ervaren is doordat zovele mensen 8 hebben overgeslagen vanwege de radicaal andere interface met betrekking tot het startmenu. Ondanks dat 8, en zeker 8.1 niet eens zo heel slecht waren als OS wanneer je naar de onderliggende verbeteringen kijkt.

En ja, Microsoft gaat gewoon iedereen die niet mee wenst achterlaten. Waarom niet? Dat is de keuze van die mensen. Ze kunnen nog 3 jaar betalen voor updates als ze dat wensen, ze kunnen ook gewoon gratis over naar een ander OS, als hun hardware het ondersteund. Waarom zou MS zich daar iets van moeten aantrekken? Windows is vandaag al het OS met de langste ondersteuning in heel de industrie. Apple ondersteunt geen 10 jaar oude macOS versies meer, Er zijn ook geen Linux distributies die 10 jaar lang of langer meegaan, waarom zou Microsoft een OS meer dan 10 jaar moeten ondersteunen? Wat maakt hen zo speciaal?

Vertel me trouwens eens wat er fundamenteel mis is met Windows 11, en dan heb ik het niet over de UI, niet zeggen dat je het nieuwe start menu en taakbalk niet leuk vindt, dat is een grafische aanpassing maar betekend niet dat het OS fundamenteel slecht is. Je kan niet zeggen dat een heel OS slechts is om die reden. Dat is zeggen dat het openbaar vervoer fundamenteel slecht is omdat een treinkaartje niet geldig is op de bus of dat de kookkunsten van je vrouw fundamenteel slecht zijn omdat ze moet koken op gas ipv inductie. Dat zijn geen fundamentele problemen, maar slechts dingen die beter hadden gekund. Het startmenu en die taakbalk onderaan staan niet in de weg dat jij applicaties kunt gebruiken, nog altijd de primaire reden voor het gebruiken van een OS.

Toen Windows 95 uitkwam zaten sommigemensen daar inderdaad op te wachten. We herinneren ons allemaal wel de beelden van midernachtopeningen van winkels gewoon om de eerste exemplaren te kunnen verkopen in de VS. Maar de grote hoop? Die bleef gewoon bij Windows 3.x Bij Windows 98 was dat nog minder, en bij XP al helemaal niet meer het geval. Mensen zaten er niet op te wachten. Ook bij Windows 7 zaten mensen niet te wachten om erop over te stappen, zij hadden nog altijd XP en het heeft enorm lang geduurd voordat het marktaandeel van 7 groter was dan dat van XP. Dus dat jij nu staat te roepen dat mensen niet zitten te wachten op 11, dan moet ik je gelijk geven. Maar dat is simpelweg omdat het eigenlijk nooit echt anders is geweest.
Na Windows 7 is er geen goede Windows meer uitgekomen. Windows 10 is redelijk maar Windows 11 is echt niks.
Windows 8(.1) sloeg ik over omdat het meer een tablet-OS was en Windows 7 nog goed werd ondersteund. Toen Windows 10 werd aangekondigd zag ik de bui al hangen. Enterprises zijn klanten en voor techneuten is het effectief gratis (zoals Windows altijd al is geweest). Voor hen is het een prima besturingssysteem. Overige consumenten zijn het product, en techneuten moeten na elke update opletten dat ze niet net als overige consumenten worden.

Het duurde een tijd nadat Windows 10 uitkwam, maar sindsdien ben ik privé helemaal van Windows af, buiten een geïsoleerd gamingsysteem waar ik spellen op speel die niet onder Linux werken of waar mijn Deck op zichzelf niet krachtig genoeg voor is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 09:43]

Dat zijn jouw woorden.

Windows 11 heeft zo zijn nukken (zeker in het begin), maar laten we eerlijk zijn door te zeggen dat het heel stabiel is geworden. Hier draai ik Windows 11 zonder enig probleem. Ik installeer elke update en zelfs daarmee nooit problemen gehad. Het kan dus wel degelijk stabiel zijn. Waar elke versie van Windows tegenaan loopt is het feit dat deze software op vele miljoenen verschillende configuraties stabiel moet draaien. Dit is bijna een onmogelijke taak en toch lukt het Microsoft heel redelijk.

Dan heb je nog de factor: drivers. Met deze moeilijke vorm van software stabiel krijgen moet Windows ook stabiel zijn met allerhande drivers. Als je kennis had van softwareontwikkeling zou je begrijpen dat dit heel moeilijk is. Dit geld overigens voor alle Windows versies. Zo simpel een zin neerplempen is het niet.
De telefooncel-met-internet werd in 2003 op Schiphol geplaatst en ... daar bleef het eigenlijk bij. De telefooncel raakte snel uit de tijd met de opkomst van mobiele telefonie en ook de internettoegang thuis heeft de populariteit van de Multifoon geen goed gedaan. De telefooncel stond er wel jaren, maar intussen is hij ook alweer lang weg.
Haha, dat ding was ik allang weer vergeten. Ik heb hem één keer gebruikt toen ik terugkwam van een vakantievlucht, gewoon om eens te proberen. Zal denk ik ergens in 2004 of 2005 ofzo geweest zijn. Er stonden er als ik me goed herinner overigens meer dan één, er stond een heel rijtje bij elkaar, maar het exacte aantal weet ik niet.

Die telefooncel/zuil werkte eigenlijk best goed qua functionaliteit, voor zijn tijd uiteraard. Browsen werkte op zich prima met een voor die tijd vrij normale snelheid, maar was inderdaad wel duur. Aan de andere kant, databundels voor mobiele telefoons waren dat toen ook, dus ik denk dat de prijs voor toen niet eens zo slecht was (ken de prijzen niet precies meer).

Had best iets kunnen worden denk ik, ware het niet dat inderdaad toen net de GSM begon op te komen met bijbehorende databundels. Dus KPN had hier puur de pech van een ongelukkige timing imho, het apparaat an sich had namelijk best potentie.
Het was ook de tijd van “internetcafés”. Dat was begin/mid-jaren ‘00 echt een ding, vooral in toeristensteden.

De doorbraak van Wifi bracht dat al een slag toe en mobiele data/smartphone heeft ze definitief naar de niche gedreven.
Het was ook de tijd van “internetcafés”. Dat was begin/mid-jaren ‘00 echt een ding, vooral in toeristensteden.
Haha, ja dat ken ik idd nog wel. Ook in Nederland, waar we ook toen al (relatief!) goede verbindingen hadden zag je in bijna elk stadje van enig omvang wel één of meerdere internetcafe's. Die zijn zo ongeveer allemaal wel verdwenen nu volgens mij. Kan me althans de laatste keer niet herinneren dat ik er NL nog één gezien heb,

Was altijd wel wat tricky omdat je natuurlijk nooit wist wat er op die PC's draaide aan keyloggers, trojans etc etc.

Elders zie je het fenomeen overigens nog altijd. In flinke delen van Azië en Afrika, waar internetverbindingen of mobiele netwerken niet altijd aanwezig zijn (of niet betrouwbaar zijn) heb je ze nog best wel op diverse plekken.

En niet alleen voor de toeristen, ook locals komen er veel. Ik ben enkele jaren geleden in Gambia geweest (2018 ofzo?), en daar had je ook best wel nog wel wat van die kleine internet cafeetjes. Ook in Thailand en Vietnam heb ik ze nog wel gezien, hoewel het ook daar wel flink is afgenomen tov een jaar of 15-20 terug.
Ik ging ‘vroegah’ nog naar de lokale bibliotheek voor internet 🤣 Zo’n guldenmunten automaat voor paar minuten internet. Daar deed ik cheatcodes voor mijn games uitprinten 😁
Aan de andere kant, databundels voor mobiele telefoons waren dat toen ook, dus ik denk dat de prijs voor toen niet eens zo slecht was (ken de prijzen niet precies meer).
Het was rond die tijd (volgens mij iets later, 2005?) dat ik een Surf&Mail Totaal-Abonnement bij KPN afsloot: voor 10 EUR extra op het bestaande abonnement oneindig mobiel internet ("fair use"). Daar heel veel gebruik van gemaakt op Windows Mobile smartphones. Daarmee bedoel ik het echte Windows Mobile, dat rond die tijd uitkwam. :)

Dus ja, ik kan mij voorstellen dat de "internettelefooncel" niet echt een succes was. Het probeerde een gat te vullen dat maar klein was in tijd.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 januari 2025 06:46]

Leuk artikel, niet eens zo lang geleden en het klinkt als een ver verleden. Wat een knalharde ontwikkelingen in korte tijd.

Niet altijd beter, windows 7 wordt hier genoemd, een heel fijn systeem. Net geholpen bij de herinstallatie van win11 daar moesten ingewikkeld vragen beantwoord worden, data zus data zo. Vooruitgang is niet altijd verbetering.
Het Windows 7 era, ben blij dat ik dat heb mee mogen maken. Voor mij nog steeds het fijnste OS waar ik mee gewerkt heb. De uitstraling, het design. Het kon mij wel bekoren, zoals de settings. Overal kon je relatief eenvoudig bij, in tegenstelling tot nu. Het was zeker niet perfect, maar naar mijn idee vele malen beter dan wat we nu hebben. Windows 11 heeft wel wat verbetering doorgevoerd, dat hele tile gebeuren is wat afgezwakt mede als de oversimpele settings aka "mobile" design is gedempt. Gelukkig maar.

Zal nooit wennen aan de super platte, minimalistische interface waar je een button niet meer kan onderscheiden van het plaatje.
Eens over Windows 7, de uitstraling het design, de mooiste windows. Had fraaie dat je onder windows 11 (of 10, of eerder) je nog steeds van die tools ziet die onder oudere windows versie ook werkten. De Settings onder 11 (denk ook eerder) geeft je zo een kaumgumballen interface. Maar bijvoorbeelde msconfig is een toepassing die er er al heel erg lang hetzelfde uitziet. Er zo zijn er nog wel een paar. Dat is toch eigenlijk erg ongelukkig. Daarom was windows 7 ook zo fijn, zag er strak uit.
Ingestapt vanaf PC-Dos heb ik alle systemen van MS wel zo'n beetje gebruikt (op Windows 1.0 en 2.0 na) en inderdaad Windows 7 vond ik het fijnste.
Windows ME, Vista en Windows 8 de slechtste.
De rest was goed mee te werken
Een over windows 7 en gebruik windows 10, vind die ook prima.Waar het om ging met windows 11 dat je vragen moest beantwoorden.over data waarvan je amper kan overzien wat de consequenties zijn. Het kleeft aan de tijd, of het internetsites zijn, apps op de foon of computer of OS'en zoals bv 11. Je hebt geen flauw idee wat zich allemaal afspeelt op de achtergrond. Niet goed voor het vetrouwen.

Hoewel ik zelf windows 10 nog steeds voor aantal zaken gebruik, vond ik het na de windows 11 installatie sessie heerlijk om de linux machine (debian, gnome) weer aan te zetten. Op een of ander manier daar meer vertrouwen in. Nee, heb geen hekel aan windows!
Bovendien bood Samsungs oledpaneel een hoge contrastratio van 5000:1 en responstijden die veel lager waren dan die van een lcd.
Vanwaar die lage contrastratio? Was OLED zwart toen nog niet echt zwart / uit?
Volgens mij zelfs nog steeds niet! Alleen dat zie je niet meer. Maar pak maar eens een smartphone van pakweg 2012 met oled-scherm en je ziet dat ook daar het contrast niet zo perfect is als we tegenwoordig gewend zijn van oled. Desondanks werd het toen wel als "perfecte zwartwaarden" omschreven. Mijn Lumia 925 heeft ongeveer de zwartwaarden van een high end plasma (in de categorie Pioneer Kuro).
Meer dat de helderheid veel lager lag, lijkt me. Dus dan is je contrast ook lager.
Mooi stuk voor de zondagmorgen!

25 jaar geleden, mooie tijd en herkenbare "hack" van UPC! Ik kan me herinneren dat een veel technischere kennis van ons dat had geregeld en dat we de week erna toch wel bang waren voor een boze brief van UPC.

Dat was ook de tijd dat ik thuis nog een 10Mbit coax-netwerk had liggen. Vanaf het modem bij de TV in de huiskamer eerst naar de "media center PC" en dan door naar drie werkstations op de werkkamer. Allen aangesloten op één kabel met T-Connectors wat ideaal was voor je cable-management :-)

Ik kan me ook herinneren dat SMS berichten rond 2000 geen onderdeel van je belbundel waren en ergens rond de 25 cent per stuk kostten. Bij de nieuwjaar wisselingen of finales van talentenjachten op RTL4 vierden de telecombedrijven feest :-)
Bij de nieuwjaar wisselingen of finales van talentenjachten op RTL4 vierden de telecombedrijven feest :-)
Stemmen via SMS kost tegenwoordig nog meer..
Bestaat dat nog? Bizar dat mensen daar tegenwoordig nog in trappen en de ACM er inmiddels geen stokje voor gestoken heeft.
iPod zombies en de vele knockoff mp3 en mp4 klonen
Windows 7 een van de beste Windows ooit zo niet de beste
Mooie tijden
Kwam van de week nog een Windows 7 DVD tegen en heb het eens geïnstalleerd op een oud systeem (Athlon 64 2 Ghz, 2 GB, 250 GB HDD). Wat was de installatie heerlijk simpel zonder nagging e.d. En een verse install start ook nog relatief snel op. Zelfs Firefox was er nog op te installeren.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 26 januari 2025 10:43]

ik stapte pas in 2016 OVER naar windows 7 (gebruikte nog windows xp tot dat moment:)
**koste me wel ruim 400 euro om nog een legale kopie van windows 7 ultimate full retail te bemachtigen op een punt dat het niet meer regulier te koop was.
(moest er een uit de UK laten overvliegen, 2e hands en ja dat koste me dus in 2016 320 UK pound, omgerekend ruim 400 )
-en daarna natuurlijk al het werk om te voorkomen dat deze dure kopie ongevraagd naar windows 10 update.
en ja ik gebruik tot de dag van vandaag nog steeds windows 7.. dus 2016-2025, 9 jaar nu.
**voor retro-gaming zal ik het blijven gebruiken, maar als main OS zal daar wel een einde aan moeten komen dit jaar firefox stopt in maart van dit jaar de updates voor windows 7, daarmee is de laatste browser waarmee je veilig online kan niet meer veilig, en zal het systeem in offline modus moeten gaan.
**het lukt me ook nu nog om in steam in te loggen, maar dat vraagt wel steeds meer kunstingrepen.

Toch weiger ik windows 10 ik wilde het niet in 2016 en ik wil het niet nu.
en windows 11, nast dat het officieel niet draait op dit systeem is dat een nog grotere ramp in privacy en compabiliteit.
-ik vrees dat er doordat microsoft nalaat een waardige opvolger te hebben gecreëerd, en niks anders rest dan naar linux over te stappen (wat natuurlijk ook niet ideaal is)
maar er is helaas geen andere fatsoenlijke keuze
wat overstappen betreft.

(ik rommelde wel wat aan op de commodore 64 in basic, waar ik als kind al leerde programmeren, maar kwa OS was dat pretty much alleen waar hij mee kwam)

voor het serieuzere werk in de jaren 80 gebruikte ik dos (ik zou niet weten welke versie(s), het was de pc van mijn ouders en het was mijn oudste broer die het installeren deed.
**ik herrinner me wel dat deze ibm pc aanvankelijk geen hd had maar dat dos elke keer bij opstarten vanaf 5 3/4 floppy in het geheugen werd geladen (waarna je pas andere software zoals Q&8 laade)

in 1995 kreeg ik deze pc in mijn bezit, ondertussen geupgrade naar een 486, met HD en videokaart, met het gloednieuwe windows 1995, waarmee ik een van de eerste in mijn hele middelbare school was die werkstukken uitgetypt en uitgeprint (op een deskjet 510 die de oudere matrixprinter had vervangen) aanleverde.

ik kocht niet veel later mijn eerste eigen pc (een amd k6-2) vrijwel gelijk met de release van windows 98, waar ik meteen naar overstapte.
-> feitelijk was er niet veel verschil, alle software and hardware die werkte op windows 95 en dos werkte hier ook nog op.

uiteraard herrinner ik me wel dat zowel windows 95 als windows 98 regelmatig crashden (blue screen of death) tijdens gamen of tijdens schoolwerk. gemiddeld eens per 2 uur dat de pc aan was, waardoor zeer regelmatig opslaan van werk of je game progressie elke 10 minuten een must was.

ik zat al op mijn volgende twee computers (een amd K7 en een amd thunderbird) toen ik een kopie van windows whisler bemachtigde, de betaversie van windows xp ruim een jaar voor het uitkwam.
->
ik heb dat geinstaleerd.. en het was fantastisch.. de stabilitieit van windows 2000, maar de functionaliteit van 1998. geen blue screens meer.
-> wel was er een compabiliteitsissue, de oude deskjet 510 printer.. daar waren geen xp drivers meer voor. (die heb ik weggegooid toen, stomkop die ik was, want elke printer erna is een drama geweest)
-> ook was er voor het eerst sommige software die niet meer wilde draaien, toegang tot sommige oude dos bestanden en software..
**toch woog dat niet op tegen het voordeel van "geen crashes meer" en ik stapte dus als early adopter over naar windows xp. (ik upgrade het van whisler naar het echte xp zodra het uitkwam)
-
windows xp heb ik dus 16 jaar gebruikt.. van 2000 tot 2016..
(GEEN van de andere windows versies was een duidelijke upgrade)

ik heb uitelijk in 2016 gekapituleerd, (maar een retrosysteem met xp in offline modus behouden) maar deze keer niet omdat het voelde als vooruitgang. zoals bij mijn stappen naar windows 95, 98 en XP
-
hoofdreden was omdat windows xp nu wel erg virusgevoellig werd (had zelfs randsomware op de pc op een gegeven moment) en omdat xp gelimitieerd was in hoeveel ram & hd ruimte het kon ondersteunen.

dus bij het systeem wat ik kocht in 2016, instaleerde ik windows 7, wat dus als een DOWNGRADE voelde voor het eerst, met name omdat heel veel van mijn software niet meer werkte, zelfs de normale cdroms voor windows xp.. werken maar 1 op de 3 keer op windows 7..
(dus waar xp feitelijk alles draaide wat de laatste 15 jaar uitkwam, maar moeilijk deed over een paar dingetjes van voor 1985, deed xp zelfs moeilijk over cdroms voor windows xp.. laat staan games op floppy.

Ik ben windows 7 blijven draaien tot de dag van vandaag.. maar de stap naar windows 10 (die incompatable is met ALLE legacy games) wil ik niet.. het is een nog sterkere downgrade als van windows xp naar windows 7.. en er zit geen upgrade van 4gb ram naar 128gb ram support aan vast ofzoiets.. ook ondersteund windows 7 nog alle gpu's tot de 3000 series
**

feitelijk dus
95 : was een clear upgrade easy to adapt
98 : was een clear upgrade easy to adapt
xp : was grotendeels een upgrade, al waren er wat nadelen, easy to adapt
7 : was een downgrade, die je uitstelde tot je echt niet anders kon.

10 en 11 zijn zulke grote downgrades.. dat ik ze gewoon niet wil.. en hoewel ik feitelijk ook geen linux wil zie ik het als de minste van de kwaden.. hopenblijk zend het MS het signaal dat ze iets beters moeten maken dan windows 8, 10 en 11..

ik heb geen enkel probleem met 400 euro voor een nieuwe windows full retail versie neer te tellen.
maar de huidige policy van planned obselensence, datamining.. is niet een die ik kan ondersteunen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.