Terug in de tijd #16 - Start van Safari, OV-kaart in zwaar weer en LG's oled-tv

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Met deze zestiende editie van Terug in de tijd kijken we voor het eerst naar de archieven van 2003, 2008 en 2013, specifiek de januari-maanden. We zien het begin van producten en diensten die inmiddels meer ingeburgerd zijn, zoals Safari, oled-tv's, Nvidia's Shield-tak en de MacBook Air-laptops. In deze Terug in de tijd gaat het niet alleen maar om positief nieuws: vijftien jaar geleden waren er bijvoorbeeld problemen met de OV-chipkaart en ook het begin van EA's f2p-plannen zal niet voor iedereen een goede ontwikkeling zijn. Daarnaast is het deze maand tien jaar geleden dat Aaron Swartz stierf. Hij was onder meer een activist voor vrije toegang tot informatie.

Twintig jaar geleden: het begin van Safari, T-Mobile en internetten in het vliegtuig

Ben LogoWe beginnen met de Nederlandse mobieletelecommarkt. Al jaren zijn er drie providers met een eigen netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Ruim twintig jaar geleden heette laatstgenoemde echter anders. Op 15 januari hoorden we de naam T-Mobile Netherlands voor het eerst. Het toenmalige Ben werd door moederbedrijf T-Mobile International omgedoopt tot T-Mobile Netherlands; per februari zou de naamswijziging ingaan. De naam Ben hoefden we in Nederland echter niet lang te missen; in 2008 keerde de Ben-naam weer terug, als virtuele provider op T-Mobiles netwerk. Tot op de dag van vandaag blijft Ben in Nederland actief.

De mobieletelecommarkt van twintig jaar geleden zag er op meer vlakken anders uit dan nu. Toen waren er vijf providers met een eigen mobiel netwerk, twee meer dan nu: naast KPN en Ben ook Vodafone Libertel, O2 en Dutchtone. O2 werd een jaar later Telfort, en nog een jaar daarna nam KPN Telfort over en voegde de netwerken samen. Dutchtone werd omgedoopt tot Orange en in 2007 door T-Mobile opgeslokt. Sindsdien zijn er wel netwerken bijgekomen, zoals Tele2, waarvan het eigen netwerk later weer verdween, maar T-Mobile, Vodafone en KPN zijn daarbij altijd gebleven, al dan niet onder dezelfde naam.

Niet alleen T-Mobile Nederland mag dit jaar twintig kaarsjes uitblazen; Apples Safari-browser mag dit ook. Apple bracht deze browser in januari 2003 uit, bij de release van MacOS X Panther, al ging het toen wel om een bèta. Apple focuste toen vooral op de snelheid van de nieuwe browser, in vergelijking met de andere drie MacOS X-browsers Chimera, Netscape en Internet Explorer.

Safari startte bijvoorbeeld veertig procent sneller dan Microsofts browser en zou webpagina's drie keer sneller kunnen openen. Ook met JavaScript zou Safari twee keer sneller zijn dan Internet Explorer. Naast de snelheidswinst combineerde Apples browser de voordelen van de andere drie, zoals het beheer van printers, het verzamelen van bookmarks en een zoekveld in de toolbar. Het antwoord op de vraag welke browser het succesvolst was, is inmiddels eenvoudig te beantwoorden; de concurrenten worden immers niet meer ondersteund.

Apple's Safari-benchmark op 800MHz PowerPC G4, GeForce4 MX en 256MB ram

Het derde twintig jaar oude nieuwsfeit dat we gaan behandelen heeft eveneens te maken met internet, maar dan in vliegtuigen. In januari 2003 maakte Lufthansa namelijk bekend onder de naam FlyNet breedbandinternet in vluchten aan te bieden. De eerste verbinding was op een vlucht tussen Frankfurt en Washington DC. Met de wifiverbinding konden passagiers e-mailen, surfen en bellen. Het ging nog om een demonstratie, al zou Lufthansa de FlyNet-dienst uiteindelijk jarenlang blijven aanbieden.

FlyNet werkte met Boeings Connexion-dienst. Voor deze dienst werkte Boeing samen met Cisco. Volgens de bedrijven kreeg het vliegtuig een 5Mbit/s-downloadverbinding met een upload van 750kbit/s. Het vliegtuig werd voorzien van vijf accesspoints, negen switches en een router. Een lang leven had FlyNet in eerste instantie niet; Boeing trok na drie jaar de stekker uit Connexion. Deze vliegtuigbouwer rekende op 5000 bestellingen, maar uiteindelijk waren het er maar 146. De dienst kostte het bedrijf dan ook een miljard dollar, terwijl het uiteraard de bedoeling was dat het geld zou opleveren.

Lufthansa introduceerde FlyNet aan het einde van het decennium weer, met een systeem van Panasonic. Inmiddels bieden steeds meer bedrijven internet op vluchten aan, onder meer via satellieten, maar ook via het terrestrische 4G-netwerk. Tweakers schreef eind vorig jaar een achtergrondartikel over internet in het vliegtuig.

15 jaar geleden: Battlefield Heroes, problemen met de OV-chipkaart en de eerste MacBook Air

We gaan weer vijf jaar richting het heden, naar 2008. Toen begon Electronic Arts met iets dat inmiddels gemeengoed is: gratis games. Battlefield Heroes was namelijk de eerste free2play-game van de ontwikkelaar die wereldwijd uitkwam en EA kondigde deze game in januari 2008 aan.

Battlefield Heroes was op meer vlakken een unieke Battlefield-game. Alle andere BF-games proberen nog enigszins realistisch te zijn, zowel op het vlak van gameplay als wat uiterlijk betreft. Heroes had juist een opvallend cartoonachtige stijl met een speelsere gameplay dan we van de gameserie gewend zijn. De kaarten waren ook een stuk kleiner en de speelrondes duurden minder lang dan bij andere Battlefield-games.

Het belangrijkste van het spel bleef echter het verdienmodel. In plaats van dat je het spel kocht en dat EA zo geld aan de game verdiende, kon je met microtransacties uitrusting voor je personage kopen om ervoor te zorgen dat je opviel ten opzichte van andere spelers. Je kon ook in-game upgrades kopen om bijvoorbeeld tijdelijk een geüpgraded wapen te kunnen gebruiken. Die upgrades kon je ook vrijspelen met punten die je behaalde tijdens het gamen, maar dan moest je wel vaak genoeg spelen om te voorkomen dat je die upgrade kwijtraakte. Raakte je die upgrade kwijt, dan hadden andere spelers dus een gameplayvoorsprong.

Het duurde tot juni 2009 voor de game uitkwam en in juli 2015 haalde EA het spel weer offline. Heroes is niet de enige gratis EA-game, maar het maakte wel de weg vrij voor de grote gratis games die nu te spelen zijn. En ook al zijn die spellen misschien gratis te spelen; ze leveren gamemakers alsnog erg veel geld op.

Radboud Ghost OV-chipkaartkloner
Radboud Ghost-OV-chipkaartkloner

Vijftien jaar geleden werd er niet alleen over gratis games geschreven, maar ook over gratis openbaar vervoer. In die tijd werd er namelijk gewerkt aan de invoering van de OV-chipkaart in Nederland. Bij sommige vervoerders was het al mogelijk om ermee te reizen, zoals in de Rotterdamse metro. Daarbij hoefde je echter niet altijd te betalen, zo ervaarde een student aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Hij raakte geïnspireerd door twee Duitse hackers en kopieerde de informatie op de rfid-chip van een OV-kaart naar een zelfontworpen apparaat en spoofte zo de kaart. Op die manier wist hij met het saldo van de kaart van een andere persoon te reizen. In dezelfde maand klaagde het College Bescherming Persoonsgegevens over de kaart omdat deze te veel reisinformatie op zou slaan.

De staatssecretaris moest daarna een 'aanvalsplan' opstellen om die beveiligings- en privacyproblemen op te kunnen lossen. Niet dat de problemen daarmee meteen weg waren; negen maanden daarna zeiden consumentenorganisaties bijvoorbeeld het vertrouwen in de OV-kaart op. Ruim twee jaar later beloofde de minister dan ook dat de Mifare-chip in de OV-kaart verwisseld zou worden voor een SmartMX-chip, die dankzij een eigen microprocessor complexere cryptografische berekeningen kon doen en zo de OV-kaart beter kon beveiligen. Inmiddels is de OV-chipkaart al jaren de meestgebruikte manier om met de trein, bus en andere vormen van openbaar vervoer te reizen, al kan die pas de komende jaren mogelijk minder belangrijk worden.

Niet alleen de aankondiging van Heroes is deze maand vijftien jaar oud; Apples MacBook Air is dit ook. Op 15 januari kondigde Apple deze lichtgewicht notebook aan, de dunste laptop van de fabrikant. Om de notebook maximaal 1,93 centimeter te laten zijn, moest het bedrijf een aantal concessies doen. Zo zat er geen dvd-speler in het apparaat, moest de laptop aansluitingen als een ethernetpoort missen en zat er geen 2,5"-schijf in, maar een 1,8"-variant. De laptop was bovendien prijzig en ook niet het snelste apparaat dat te koop was.

Die eerste MacBook Air had een 13,3"-tft-scherm, een webcam en een aangepaste Intel Core 2 Duo. Die Intel-processor had een pcb dat 60 procent kleiner was dan bij een reguliere Core 2 Duo. Optioneel kon de notebook met een ssd worden uitgerust in plaats van een hdd, maar dat was met een prijskaartje van 999 dollar geen goedkope keuze.

In de jaren daarna zijn er nog twee generaties van de MacBook Air verschenen, met bijvoorbeeld nieuwere cpu's en gpu's of met een kleiner 11,6"-scherm. Inmiddels heeft de notebook ook een andere positie verworven binnen Apples MacBook-line-up. In het begin was de Air een lichter en duurder alternatief van de 'instap'-MacBook-laptops. Sinds 2012 is de Air echter de instapper, wat prijs betreft.

Tien jaar geleden: het begin van oled-tv's, het einde van Symbian en het overlijden van Reddit- en RSS-medeontwikkelaar Swartz

Van de instapper in de MacBook-line-up gaan we naar topmodellen binnen de tv-wereld. Want wie nu voor een relatief dure tv gaat, kan hierbij voor oled kiezen. Tien jaar geleden kon dit nog niet, maar wel bijna; in januari 2013 maakte LG namelijk bekend zijn eerste oled-tv in de Benelux te willen verkopen. Deze 55EM9600 heeft een 55"-paneel met witte ledlampjes met daarvoor kleurfilters. De resolutie was met 1920x1080 pixels nog niet zo hoog als je nu zou verwachten.

Wat wél hoog was, was de prijs. Omgerekend had de tv een adviesprijs van 7800 euro. Het zou nog jaren duren tot we in de huidige situatie zitten, waarin een oled-tv voor rond de duizend euro wel te koop is. Tien jaar geleden was LG niet de enige partij die actief was op het gebied van oled; ook Sony en Samsung experimenteerden hiermee. Sony stopte al voor de productie van grotere modellen op gang kwam, maar bij Samsung kwam het wel tot productie.

In 2014 werd deze productie na een jaar echter definitief gestaakt. Samsung kon geen oled-tv's maken zoals LG dit deed, maar gebruikte rgb-oleds. LG had namelijk een patent op zijn werkwijze. Samsungs rgb-oleds sleten onregelmatig, waardoor de kleurbalans na verloop van tijd verslechterde. Dit bedrijf focuste daarom het afgelopen decennium op de QD-oleds, waar pas in 2022 de eerste tv's van verschenen.

Project ShieldLG toonde die 55"-oled-tv op de CES-beurs, waar fabrikanten wel meer nieuwe producten laten zien. Nvidia was tien jaar geleden de grote verrassing, met de Project Shield. Deze gaminghandheld had een Tegra 4-soc en een 5"-scherm met een resolutie van 1280x720 pixels. Gebruikers konden hier Android-games op spelen of games streamen vanaf een desktop met bepaalde GeForce-videokaarten.

Dat Shield-project is in de loop der jaren geëvolueerd van een gaminghandheld, die inmiddels al jaren niet meer wordt gemaakt, naar een Shield TV-Android-mediaspeler. Dat streamen van desktops naar Android-Shield-apparaten is voor Nvidia blijkbaar minder belangrijk geworden, want het bedrijf heeft recent besloten om de eigen software hiervoor te stoppen.

Over stoppen met software gesproken: tien jaar geleden maakte Nokia definitief bekend te stoppen met Symbian. De smartphonemaker was in die tijd bezig met het overstappen naar Windows Phone en maakte daarbij bekend na de 808 PureView geen Symbian-toestellen meer op de markt te gaan brengen.

Ooit draaiden meer dan de helft van alle verkochte smartphones op Symbian, een besturingssysteem dat Nokia onder meer met Ericsson en Motorola ontwikkelde. In 2013 gebruikte Nokia Symbian al ruim tien jaar. Het besturingssysteem stond bekend als een heel tweakbaar OS, maar daardoor ook ingewikkeld voor minder ervaren gebruikers. Daarnaast duurde het te lang voordat Nokia, die uiteindelijk alle Symbian-aandelen overnam, de overstap naar touchscreens maakte. Symbian pionierde met bijvoorbeeld de eerste appstore, maar werd uiteindelijk toch ingehaald door de tijd.

Nokia 808 PureView

We eindigen deze Terug in de tijd met droevig nieuws. Op 11 januari 2013 stierf Aaron Swartz, medeontwikkelaar van onder meer het RSS-protocol, Reddit en Creative Commons. De 26-jarige Amerikaan was ook een activist en protesteerde bijvoorbeeld tegen verregaande piraterijwetgeving. Twee jaar voor zijn dood werd hij echter opgepakt, omdat hij betaalde wetenschappelijke publicaties gratis wilde verspreiden. Hierdoor hing hem een straf van onder meer 35 jaar cel boven het hoofd. Projecten die Swartz begon worden nog altijd voorgezet, zoals SecureDrop en Open Library en ieder jaar wordt er stilgestaan bij zijn leven en zijn nalatenschap, met de Aaron Swartz Day in november.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113. In België kun je terecht bij telefoonnummer 1813 of op zelfmoord1813.be.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-01-2023 • 06:00

41 Linkedin

Lees meer

Reacties (41)

41
37
12
0
0
11
Wijzig sortering
Leuk om te lezen, maar het besef dat ik oud word kickt er aardig in :'(
Haha, herkenbaar. Nou ja, het is wat het is.
Het mooie ervan is dat je veel ervaring opdoet en leert relativeren. Als het zoveelste "drama" of "schandaal" voorbij komt dan denk je meh en ga je door met je dag.
Time is ticking. For all of us.
Vandaar ook de laatste twee regels onder het artikel ;-)
Nouja, zo erg is het ook weer niet :o
Wat @Jos_M zegt, maar ga vooral door want het is wel erg leuk!
Heb me destijds nog aardig vermaak met Battlefield Heroes. Was een welkome afwisseling van de reguliere Battlefield-games. Wat vliegt de tijd inderdaad.
Enorm jammer dat Battlefield Heroes onder druk van EA echt pay to win werd. De bèta was enorm vermakelijk, en je kon alle speciale wapens ook vrijspelen door gewoon af en toe een potje te spelen. Daarna gingen de prijzen met ingame currency echter dermate omhoog, dat bijna iedereen afhaakte en het spel een stille dood stierf.

Enorm zonde, want een spel als Fortnite laat zien dat er wel degelijk een markt is voor F2P games als er een beetje meer aandacht aan wordt geschonken.
Vind het een beetje jammer dat er één groot artikel gemaakt is van onderwerpen die eigenlijk best wel interessant genoeg zijn voor elk een eigen apart artikel. Is dan ook een beetje moeilijk om op het totale artikel te reageren met zoveel totaal verschillende onderwerpen erin.

Maar waar ik in elk geval toch nog even op wil reageren is die OV kaart, mede wel een van de redes dat ik zo goed als geen gebruik meer maak van OV. De hele openheid van keuze voor OV vind ik mede door de OV kaart eigenlijk veel beperkter geworden. Vroeger kon je nog heel eenvoudig een kaartje in de bus of trein kopen.

Het uiteindelijke kaartje werd toen door de strippenkaart vervangen die je dan elders kon kopen. Maar je bleef ook de mogelijkheid houden in bus of trein tegen standaard tarieven een strippenkaart te kopen. Naderhand kreeg je de chipknip wat weer wat ingewikkelder was omdat je die maar bij bepaalde banken kon opladen. Dat werd toen eigenlijk handig opgelost door de gewone chip te kunnen gebruiken die gekoppeld zat aan je bankrekening.

Kijk ik dan naar het heden met die OV kaart, dan moet je eerst apart een OV kaart aanschaffen die vervolgens dan weer gevuld moet worden. Je kan dan ook wel nog een tijdelijk kaartje in de bus kopen ( trein weet ik even niet ) waar je wel dan een veel hoger tarief voor moet betalen. Daarnaast staat er een heel hoge boete op het rijden zonder OV kaart, waarmee men dan zwartrijden wil voorkomen. Nu ja, daarmee stimuleer je nu niet bepaald mensen om met het OV te gaan reizen.

Ook als je kijkt naar alle extra's die er nodig zijn op administratief gebied qua OV, waarom nou niet gewoon via je betaalpas ? Of bied dan in elk geval de mogelijkheid dat je kan kiezen tussen een OV kaart of gewoon met betaalpas kunnen betalen. Desnoods integreer dan een aparte chip in de betaalpas wat technisch gezien gewoon simpel is en mogelijk moet zijn. Of ja, het is gewoon mogelijk want een tijd lang kon je in elk geval hier in Limburg gewoon met pinpas betalen in de bus.
Regio Westland & Haaglanden kun je ook gewoon met de pinpas inchecken tegenwoordig.
Hoe het hier nu in regio Limburg is durf ik niet te zeggen maar betaal je dan niet méér als met een OV kaart ? Voor wat mij bekend is kan je in de bus inderdaad met pinpas betalen maar dan wel tegen een hoger tarief als met OV kaart. Maar het kan best goed zijn dat dit inmiddels bijgetrokken is en dat vind ik dan een goede zaak.
Dat is dan in elk geval alweer een stap in de goede richting.
Battliefield Heroes was in de tijd echt super. En het leeft tegenwoordig voort als Rising Hub Project https://risinghub.net/
Bedankt voor de tip, nu kan ik mij even jong voelen
Kun je tegenwoordig nog anoniem reizen?
Ik had altijd zo'n prepaid OV chipkaart omdat ik de NS geen data wou geven. De NS verdient hun geld met data verkopen aan al die fastfood restaurants op de stations.
NS verdient z'n geld met data verkopen aan fastfood restaurants op stations? Hoe kom je daar nou bij? Daarnaast waren bijna al die restaurants eigendom van NS. Daarnaast is de belangrijkste data die NS aan zin restaurant kan geven, informatie over hoeveel reizigers waar en hoe laat zijn. Die data hebben ze ook als je anoniem reist.

[Reactie gewijzigd door MennoE op 22 januari 2023 17:02]

Ja je kunt nog anoniem reizen. Moet alleen voldoende saldo op je kaart staan op moment van inchecken (minimaal 10 euro voor bus/tram/metro en minimaal 20 euro voor de trein).
Leuke blik terug in het verleden, van sommige dingen was ik de details alweer vergeten... ;)

Overigens had bij het stukje over de Nvidia Shield voor de volledigheid nog wel even een vermelding van de Nintendo Switch mogen worden gemaakt, want die is op zijn beurt natuurlijk ook weer op diezelfde hardware gebaseerd.
Leuk die herinneringen, doet mij direct denken aan de tijd van Multikabel, @home, Casema. En later Chello, welke zo een slechte naam had gekregen, dat ze snel UPC werden.
En (Little off topic)niet te vergeten, The Wire - welk seizoen 1 ook in 2003 uitkwam.
Mooie tijden hebben wij om aan onze kleinkinderen te vertellen.
Mooi topic!
Dan neem je toch een abonnement.
Je kan dan advertenties uitschakelen maar je kan dan eventueel ook je adblocker aan laten en alsnog deze artikelen lezen zonder melding daarover.
Daar gaat het niet om.

Het gaat er juist om dat het distributiesysteem van advertenties van geen kanten klopt. Het is op dit moment DE verspreider van ongein op dit moment.

Kijk: als ik geen abo neem, moet ik nog veilig de websites kunnen bezoeken zonder de kans te lopen dat via advertenties mijn computer wordt geïnfecteerd met mallware, spyware, ransomware en ga maar door.
Helaas is dat op dit moment zonder adblock niet mogelijk.

Diverse websites kiezen ervoor om reclame inkomsten te genereren via onveilige distributiekanalen.
Dus kies ik ervoor om adblock te gebruiken om mezelf tegen ongein die via die advertentiekanalen verspreidt worden.

Dus moeten websites zelf op zoek gaan naar andere mogelijkheden om toch veilig reclame op hun websites te laten vertonen.
Dus ja: ook Tweakers moet dat op een andere manier gaan organiseren.
En nee: ik ga geen abo afsluiten om Tweakers veilig te kunnen bekijken zonder adblock.
Tweakers moet er zelf er voor gaan zorgen dat ik veilig zonder abo en zonder adblock de website kan gaan bezoeken.
En dan weet jij niet hoe Tweakers zijn advertenties toont. Er is geen advertentienetwerk, alles komt van de eigen servers van Tweakers en wordt gecontroleerd voor het online komt. Als jij nog schrik hebt van met iets geinfecteerd te worden wanneer het geserveerd wordt vanop de servers van de site die je bezoekt zou ik je aanraden om niet meer op het internet te gaan.

Tweakers heeft enorm veel moeite gestoken om net op een veilige en correcte manier reclame te kunnen serveren zonder dat de content van third party servers moet komen om zeker te zijn dat tracking door die externe partijen ook niet mogelijk is.

Dus ja, Tweakers zorgt daar voor, dat is meerdere keren in verschillende artikelen aangekondigd en staat ook vermeld in de banner waarop jij nu reageert. Het lijkt mij dan ook dat jij gewoon even hier wat komt klagen zonder even de moeite te nemen van te kijken of wat jij schrijft en wat jij denkt dat er aan de hand is wel effectief zo is.
Er zijn meerdere manier en technieken om reclame op een website te tonen.
Dus moeten websites die wel veilige systemen hebben er zelf voor zorgen dat ze de manier van aanbieden van de content buiten de scopes liggen van adblockers.

Ik ga echt niet mijn beveiliging uitzetten ten behoeve van reclame aanbieders die zeggen dat ze veilig zijn.

Jouw opmerking:
Als jij nog schrik hebt van met iets geinfecteerd te worden wanneer het geserveerd wordt vanop de servers van de site die je bezoekt zou ik je aanraden om niet meer op het internet te gaan.
Met alle respect, maar ik ben wat dat betreft argwanend.
Ik heb vrij weinig zin om de beveiligingen uit te zetten en later achter te komen dat mijn systeem gekaapt is én dat alle info op mijn computer gecodeerd is.

Nogmaals:
Als een website advertenties wilt tonen, moeten zij er zelf voor zorgen dat het op de juiste manier én dat het veilig aan wordt geboden zonder dat ik mijn beveiligingen uit moet gaan zetten.
Als een website advertenties wilt tonen, moeten zij er zelf voor zorgen dat het op de juiste manier én dat het veilig aan wordt geboden zonder dat ik mijn beveiligingen uit moet gaan zetten.
We doen dit natuurlijk al. Ik ben wel benieuwd: op welk moment ben jij er voldoende van overtuigd dat ons advertentiesysteem veilig is? Wat zou je dan graag willen zien, wat heb je daarvoor nodig?

Ps. Je kunt ook gewoon een abonnement nemen natuurlijk, dan heb je helemaal geen reclame meer :)
Dus moeten websites die wel veilige systemen hebben er zelf voor zorgen dat ze de manier van aanbieden van de content buiten de scopes liggen van adblockers.
Ik zou het toejuigen als adblockers dat onderscheid zouden maken, maar dat doen ze helaas niet. Daarom moeten wij vragen of je een uitzondering wilt maken.

Note dat wij dus gewoon een eigen domein hiervoor gebruiken, maar dat die dus desondanks ook gewoon op blocklists is gezet.
Ik gun ieder wel de advertentie inkomsten.
Maar ik vertrouw het gehele distributiesysteem niet.
Dan kun je een abonnement nemen: inkomsten die deze site mogelijk maken en jij hoeft geen wantrouwen te ervaren :)

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 januari 2023 10:28]

[...]

Dan kun je een abonnement nemen:
.plan: We stoppen met Tweakers Plus

Ad-free abonnementen bestaan al heel lang niet meer overigens.
.plan: We stoppen met Tweakers Plus
Ja, men is gestopt met aparte plusartikelen. Maar de abonnementen bestaan gewoon nog steeds (en bestonden al vóór Tweakers Plus).
Ad-free abonnementen bestaan al heel lang niet meer overigens.
Zeker wel: https://tweakers.net/info/abonnementen/
Het goedkoopste abonnement is voldoende om advertenties uit te zetten.

Ik zie al 5 jaar geen advertenties door mijn abonnement.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 22 januari 2023 10:46]

Color me surprised, ik heb dit compleet gemist. Wel behoorlijk duur overigens, de kwaliteit van de redactie varieert teveel om zo'n prijs te rechtvaardigen vind ik. Er zitten toppers tussen, maar de appeasement naar het doorsnee publiek toe vind ik nog teveel de overhand hebben.
Een e1 abo zou misschien nog beter zijn.
Advrij is echt het enig wat mijn interesse heeft.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee