Terug in de tijd #43 - Metallica knokt met Napster en Google personaliseert ads

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Voor de 43e editie van Terug in de Tijd blikken we terug op het nieuws van 25, 20, 15 en 10 jaar geleden. Daarmee belanden we onder meer midden in de strijd tussen Metallica en Napster, zien we Google met een 'revolutionaire' nieuwe techniek voor gepersonaliseerde zoekfuncties komen, kijken we terug op Tweakers' eigen make-over en zien we enkele genieën achter de populairste hedendaagse shooters vaker van team wisselen dan een zestienjarige die een potje Call of Duty per se wil winnen.

25 jaar geleden: Metallica vs Napster en Microsoft dist Netscape

Wereldwijde handel en heffingen op import zijn een hot topic anno nu, maar 25 jaar geleden ging het ineens over export. Specifiek: Sony kreeg beperkingen opgelegd voor het exporteren van PlayStation 2-consoles uit Japan. Waarom vraag je je af? De console was iets té krachtig kennelijk.

Want, zo redeneerde de Japanse regering, de Emotion Engine in de PS2 is krachtig genoeg om het geleidingssysteem van een Tomahawk-raket aan te sturen. “Wat komt er nog meer? De export van muizen gevaarlijk omdat het een prima wurgkoord is?”, vroeg Tweakers zich af. Die exportbeperking bleef niet lang. Zouden legerleiders wereldwijd PS2’s hebben ingeslagen en is dat de reden waarom de console meer dan 160 miljoen keer is verkocht? Hoe het ook zij, ondanks deze hobbelige start ging de verkoop in de jaren erna als een … nou ja, raket.

Sony Playstation II
Geleidingssysteem van een Tomahawk-raket Sony Playstation 2

Wat ook explosief nieuws was, was een opvallend element in Microsoft FrontPage, een tool om websites te maken in die tijd. Er zat een kwetsbaarheid in het bestand dvwssr.dll, dat onder meer voor websites toegang verzorgt tot het admingedeelte. Toen mensen dat bestand onder de loep namen, kwamen ze daar een opvallende tekst tegen: “!seineew era sreenigne epacsteN”

Dat lijkt niets te betekenen, totdat je het omdraait. Dan staat er: “Netscape engineers are weenies!” Netscape was op het gebied van browsers toen een grote concurrent voor Microsoft. Het was niet de plek waar de kwetsbaarheid zat.

Het is misschien niet chic om je concurrenten te beledigen, maar je zal er niet snel een boete voor krijgen. AOL kreeg wel een boete in Duitsland, van 100.000 gulden, door inflatie vergelijkbaar met 79.000 euro nu, omdat het karaokebestanden niet offline had getrokken. Providers kregen daarna vaker te maken met dergelijke rechtszaken, zoals rondom het blokkeren van torrentsite The Pirate Bay tien jaar later.

Napster preview
Napster-preview

Het grote nieuws van 25 jaar geleden ging ook over muziek, maar dan geen karaokeliedjes. Metallica klaagde Napster aan. Dat was het begin van misschien wel een van de bekendste rechtszaken in de vroege internetgeschiedenis. De band vond het oneerlijk dat gebruikers muziek gingen uitwisselen via internet. Dat moest stoppen, zo vond de band, en nothing else mattered. Dat namen veel internetgebruikers de band niet in dank af. De rechtszaak eindigde in een schikking en in 2002 ging Napster failliet. Uiteraard heeft niemand ooit meer via internet een liedje van Metallica gedeeld met andere gebruikers op internet.

20 jaar geleden: astronomische inboxen, creepy zoekmachines en belangrijke community's

Toen Google in 2004 Gmail aankondigde, leek de opslagcapaciteit van een hele gigabyte nog zo astronomisch hoog dat het een 1 aprilgrap leek. Daar kijken we nu lachend op terug, maar destijds was het ernst. Een jaar na de introductie van Gmail wisten we dat het Google menens was. Dat werd in mei 2005 nog eens bevestigd.

Google verhoogde de inboxcapaciteit van Gmail toen naar een nog ondenkbaardere 2GB. Hoe zou je dat ooit volkrijgen? Nou, dacht provider XS4ALL, dat gaan we ten minste proberen! De provider kondigde, net als Google op 1 april, aan dat het 2,5GB aan opslag zou bieden. Dat lijkt een flinke upgrade ten opzichte van de standaardmailbox die toen nog 20MB was. Mega, ja. Daar zaten overigens wel twee belangrijke kanttekeningen aan. Ten eerste dat de inboxen feitelijk slechts 500MB groot konden worden, maar alle klanten kregen de beschikking over in totaal vijf inboxen. Een belangrijke voorwaarde: klanten moesten hun spamfilter aanzetten. Dat is ook geen straf.

Gmail screenshot

Mei 2005 was ook de maand waarin we veel introducties zagen van producten en diensten die later wel heel erg groot zouden worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hobbyprojectje van Linux-ontwikkelaar Linus Torvalds? Die zocht een alternatief voor codebeheertool BitKeeper en kwam toen zelf op de proppen met iets dat hij Git noemt. Dat zou nog best handig kunnen worden ... Uiteindelijk bleek Git wel iets meer te zijn dan wat handige software voor het bijhouden van code. Of beter gezegd: het zou uitgroeien van Linus' handige tooltje tot een essentieel onderdeel in de gereedschapskist van iedere softwareontwikkelaar.

Linus Torvalds

En dan was er ook nog een leuk experimentje dat Google begon met zijn zoekmachine dat aanvankelijk leek op een leuk experiment: het terugvinden van de eigen zoekgeschiedenis. Google noemde dat 'een gepersonaliseerde zoekdienst', al is dat wel wat anders dan dat de zoekmachine zijn resultaten zou aanpassen aan het gedrag van de gebruiker. In plaats daarvan maakte Google simpelweg een overzicht beschikbaar met eerder gemaakte zoekopdrachten, die gebruikers in hun eigen account terug konden vinden.

Desondanks merkte tweaker Iblies op dat Google 'zoveel mogelijk informatie van je probeerde op te slaan'. En dat in combinatie daarbij ook nog eens 'steeds meer mensen een vast IP hebben, kun je zo van alles aan elkaar koppelen'. Daar kreeg Iblies toch wel gelijk in. In de categorie 'beter goed gejat dan slecht verzonnen' kwam concurrent Yahoo kort daarna overigens met precies dezelfde functionaliteit.

Een andere niet-onbelangrijke nieuwe tool die Google deze maand uitbracht was een voorloper van zijn advertentienetwerk. Met Site Targeting kunnen adverteerders 'bannerruimte aanbieden op websites van klanten'. Op die websites konden adverteerders teksten en grafische banners plaatsen. Het was de eerste keer dat Google advertenties zou aanbieden waarbij sitebeheerders via een cost-per-metricmodel werden betaald. Ze kregen dus geen geld per klik, maar per aantal kijkers. Bovendien konden adverteerders advertenties plaatsen op specifieke websites binnen categorieën, in plaats van geautomatiseerd op basis van bezoekersvoorkeuren. Dat was heel anders dan hoe AdSense in die tijd nog werkte.

Iets dat in twintig jaar daarentegen juist weinig is veranderd, is Tweakers zelf. Weliswaar schreven we in mei dat we een van de grootste veranderingen aan onze code die we tot dan toe sinds onze oprichting deden, maar er kwam ook een mooi onderzoek naar buiten van een promovendus aan de Erasmus Universiteit. "Consumenten laten zich tijdens het zoeken van informatie en het afwegen van alternatieven voor een nieuwe aankoop meer leiden door virtuele community's op internet dan door andere informatiebronnen", schreef Kristine de Valck in mei van 2005. Goed nieuws voor Tweakers, dat begon als een communityplatform en dat na twintig jaar nog steeds is. Laten we daar meer hoop uit putten!

Internet Explorer 7 build 5299 - Gathering of Tweakers

15 jaar geleden: Call of Duty-drama, Microsoft flopt met de Kin en Apple scoort met de allereerste iPad

Wie in de afgelopen drie decennia wel eens een shooter heeft gespeeld, zal direct of indirect in aanraking zijn gekomen met Vince Zampella. Ooit werkte hij bij Electronic Arts aan de baanbrekende shooter Medal of Honor: Allied Assault, vertrok daar ten gunste van Activision om daar monstergames als Call of Duty 2, Call of Duty 4: Modern Warfare en Call of Duty: Modern Warfare 2 te maken en richtte daarna met kompaan Jason West de studio Respawn Entertainment op om de Titanfall-serie te maken.

Een glorieuze carrière, op basis van zijn beknopte cv, maar achter de schermen was alles wat rommeliger. Electronic Arts besloot na het succes van Allied Assault de ontwikkeling van de volgende Medal of Honor inhouse te doen. Zampella en West gingen bij Activision een Medal of Honor-killer maken, wat ze ongetwijfeld niet in dank werd afgenomen door de voormalige werkgever. Ondanks het immense succes van Call of Duty was ook de overstap naar Respawn niet zo gezellig.

Kort na de release van Modern Warfare 2 werden Zampella en West ontslagen en werd hen een bonus van 36 miljoen dollar ontzegd. Activision verweet de mannen onder meer dat ze stiekem een eigen studio wilden oprichten, iets wat in retrospectief inderdaad klopte. Niet alleen werd er een concurrerende studio opgericht, naar verluidt namen ze 38 van de 46 bij Infinity Ward vertrokken medewerkers mee naar Respawn. De twee mannen gooiden modder terug en dat resulteerde in een naargeestige rechtszaak. Uiteindelijk werd iedereen blij, want ze kregen alsnog tientallen miljoenen terwijl Activision sindsdien tientallen miljarden verdiende met de shooters.

Rond diezelfde periode dacht Microsoft ongetwijfeld ook miljarden te gaan verdienen met een gloednieuw product: Kin. De Kin One en Kin Two waren smartphones voor jongeren met sociale media, voorzien van een qwertytoetsenbord en touchscreen. De toestellen hadden respectievelijk een 2,6"- en 3,4"-scherm, 4 en 8GB opslagruimte en allebei ondersteuning voor Bluetooth 2.1, USB en Wi-Fi 802.11b/g.

Kin OneKin OneKin OneKin TwoKin TwoKin Two

Maar tenzij je onlangs onze video over Microsoft-flops hebt gezien of in 2010 op Tweakers het nieuws religieus bijhield, is de kans klein dat je überhaupt ooit van de smartphone gehoord hebt. Reviews waren overwegend negatief en binnen zo'n zes weken trok Microsoft de spreekwoordelijke stekker uit het project, nog voordat hij in Europa uit kon komen. Naar verluidt verkocht het bedrijf maar liefst 503 hele Kins voordat het apparaat geannuleerd werd. De Microsoft Kin gaat dan ook de boeken in als een van de grootste flops van het bedrijf ooit.

Apple maakte het tegenovergestelde mee. We hadden het in Terug in de Tijd #40 over de aankondiging van de iPad, en op 3 april 2010 was het zover, want toen bracht Apple zijn eerste tablet daadwerkelijk uit. In de VS welteverstaan, want ondanks het verwachte succes van de tablet, of misschien wel vanwege die prognose, werd de iPad gefaseerd uitgebracht. Hoewel het bij de rijen voor Apple-winkels wel meeviel, bleek de tablet een immens succes. Een dusdanig groot succes, dat de Europese release uitgesteld werd. Apple schreef daarover: “Hoewel we in de eerste week na de release al meer dan 500.000 iPads geleverd hebben, is de vraag veel hoger dan we hadden voorspeld.”

SiriHet was niet alleen vanwege de iPad een bijzonder goede maand voor Apple. Het bedrijf openbaarde namelijk dat het 131 procent meer iPhones verkocht in het eerste kwartaal van 2010 dan in hetzelfde kwartaal van een jaar eerder. Het waren er in Q1 van 2010 zo'n 8,75 miljoen wereldwijd. Intussen maakt Apple geen afzetcijfers meer openbaar, maar we kunnen alsnog een rekensom maken. In Q1 van 2024 verdiende Apple een slordige 69 miljard dollar aan iPhones. Stel dat Apple gemiddeld 800 knaken per iPhone omzet, dan zou dat wijzen op zo’n 86 miljoen stuks in dat kwartaal van 2024, een factor tien.

Maar er was nog een reden waarom Apple in april van 2010 champagne kon schenken. Het bedrijf nam een kleine start-up genaamd Siri over, naar verluidt voor een bedrag van 200 miljoen dollar. Het zal niet lastig te raden zijn wat dat bedrijf deed en hoe Apple die dienst in zijn eigen ecosysteem verwerkte. Maar dat was toen nog speculatie. Tweakers schreef: "Apple wil de dienst hoogstwaarschijnlijk inbouwen in iPhone OS." En de rest is geschiedenis.

10 jaar geleden: een tld dat zuigt, Netflix op je afstandsbediening en YouTube zonder ads

.amsterdam amsterdam domeinIn het april van 2015 zagen we in de archieven vooral tld’s voorbijkomen. Elke site heeft wel zo’n topleveldomein, denk aan .com, .nl, of, in het geval van jullie meest geliefde techwebsite (ahum), .net. Sinds 1 april 2015 biedt SIDN namelijk .amsterdam-domeinen aan, perfect voor gebruikers die liever meer letters intikken dan .nl. TEDx.amsterdam was de eerste externe site die het tld mocht dragen.

Op dit moment zijn er net geen 20.000 domeinregistraties die eindigen op .amsterdam, ofwel 0,05 procent van het totaal aantal domeinen. Volgens de SIDN is het de op vier na populairste stad-tld op basis van het aantal visits tegenover het inwonersaantal. Alleen Londen, Berlijn, Taipei en Tokio zijn populairder. O, en Las Vegas, maar die wordt niet meegeteld omdat dit veelal goksites zijn.

Daarmee doet .amsterdam het een stuk beter dan .brussels. Heel gek is dit niet; DNS Belgium waarschuwde tien jaar geleden al voor een gebrek aan bekendheid onder bedrijven. Niet eens de helft van de bevraagde ondernemers en kleine tot middelgrote bedrijven wist van de tld’s af. Misschien nog wel erger: een kwart zou overwegen daadwerkelijk een van de tld’s af te nemen. Die populariteit is sindsdien niet toegenomen; .brussels heeft niet eens de helft van het aantal domeinregistraties van .amsterdam, terwijl .vlaanderen op een kwart van het aantal .amsterdam-registraties zit.

Het derde tld-nieuws zuigt. Althans, dat vonden bedrijven die voelden dat ze werden afgeperst. Het bedrijf Vox Populi was namelijk de beheerder van het .sucks-domein en vroeg bedrijven of zij jaarlijks 2500 dollar wilden aftikken, om dat tld te kopen voor hun site. Doe je dat niet, dan kan een ander er natuurlijk vandoor gaan. Bedrijven vonden dat dit praktisch afpersing was en wilden dat Icann actie ondernam. Icann gaf toen aan te twijfelen over het tld, maar uiteindelijk is daar niet echt iets van terechtgekomen. De .sucks-domeinen zijn namelijk nog steeds gewoon te koop.

Wat volgens sommigen ook ‘sucks’, is de reclame die je tegenwoordig op je afstandsbediening te zien krijgt. Tv’s zijn al jaren immers niet langer domme doosjes die beeld van andere apparaten laten zien; ze kunnen ook met apps zelf beelden op het scherm toveren. Onder meer Netflix speelde daarop in, met de Netflix-knop op de afstandsbediening.

Netflix-knop

Natuurlijk is dat voor Netflix-klanten die de Netflix-app vaak gebruiken superhandig; zij kunnen met een simpele druk op de knop snel naar die app navigeren. Klanten zonder abonnement − of klanten die liever andere streamingkastjes gebruiken, of waarvan de Netflix-ondersteuning is gestaakt − hebben niets aan de knop. Maar iedere keer dat ze de afstandsbediening weer oppakken, zien ze toch weer die mooie rode knop.

Tien jaar geleden werd hier een grote overeenkomst voor afgesloten. Ja, Sharp-tv’s hadden hem al, maar door de nieuwe afspraak gingen ook Panasonic, Philips, Sony, Toshiba en Vestel de Netflix-knop op de afstandsbediening plakken. Inmiddels is de knop op meer afstandsbedieningen te vinden, waaronder die van de Chromecast.

Het laatste onderwerp van deze Terug in de tijd heeft eveneens met streamingdiensten en advertenties te maken, maar dan in iets andere vorm. YouTube zette toen namelijk de eerste stappen naar een advertentievrij abonnement. Later dat jaar verscheen de eerste versie: YouTube Red, voor 10 dollar per maand.

Nieuwstips over YouTube Premium Lite
Nieuwstips over YouTube Premium Lite

Drie jaar later evolueerde dit tot het Premium dat we nu kennen en toen nog 12 euro per maand kostte. Premium begon steeds meer functies te krijgen, zoals YouTube Music, het kunnen downloaden van video’s en het kunnen afspelen van video’s op de achtergrond. Daardoor ontstond er in 2021 ruimte voor een extra abonnement: Premium Lite. Alleen advertentieloos voor 6,99 euro per maand.

Dit was onder tweakers een populaire dienst, want toen YouTube in 2023 aankondigde te stoppen met Lite, stroomden we over van de submits. Goed nieuws voor die Lite-fans; YouTube werkt aan een terugkeer, al is er nog niets bekend over een release in Nederland of België. Ondertussen worden gebruikers met adblockers steeds harder geweerd op het platform, waarbij het ‘gratis’ gebruik van YouTube steeds meer wordt tegengegaan, terwijl Premium steeds duurder wordt. De vraag naar Lite zal dan ook nu vermoedelijk hoger liggen dan ooit.

Redactie: Arnoud Wokke, Tijs Hofmans, Hayte Hugo, Yannick Spinner Eindredactie: Monique van den Boomen

Door Redactie Tweakers

20-04-2025 • 06:00

39

Lees meer

Reacties (39)

39
39
34
3
0
0
Wijzig sortering
Ja, dat was een briljante move van Metallica om Napster aan te pakken, Gestreisand voor dat gestreisand was uitgevonden (dat was in 2002). Opeens nam het 'delen' en het verspreiden van MP3tjes een enorme vlucht. Al was dat niet via Napster,
Goed gedaan, Metallica, operatie geslaagd, patiënt overleden,

En een YouTube is in een kat en muisspel beland met AdBlockers, over een Streisand effeect gesproken... YouTube gooide zoveel ads voor, na en tijdens een video dat mensen juist een ad blocker zijn gaan gebruiken. Omdat het gewoon te veel werd. En nu is het kijken wie het het langste volhoud. Youtube of de ad block ontwikkelaars. Met dank aan YouTube zelf die de mensen op de hoogte bracht van ad blockers.

En ik vermoed zomaar dat dit ook een gevalletje word Operatie geslaagd, patiënt overleden.
Strijd Google vs adblockers is dan niet helemaal een eerlijke match. Ze hebben Chrome. Nu dezelfde engine al naar anderen. Dus, wachten op de outside-in wurggreep waardoor hun policies via nagenoeg iedere browser gelden.
De apps zelf zijn al vol met ads. (Youtube, Android/iOS)

Alternatieven verdrukken en uitsluiten, misschien via proprietary code of DRM. (Youtube)

Misschien worden in de toekomst de ads wel in de video stream per gebruiker gecodeerd als het technisch niet zo persoonlijk(de ads)/duur was/is.

Niet te vervangen/omzeilen is de sterkst mogelijke positie.
Google speelt dat spel slim. Met hier en daar een boete als de wet niet/minder achter de feiten loopt.
Ze zijn gehaaid kwa vormen en wegen naar een doel.

Dat er alternatieven/concurrentie zijn/komen is mooi maar daar heeft Uncle Sam of een ander dan wel een mening over als ze echt groter worden etc. (TikTok)

Ik zie wel dat er een groot aantal mensen zijn die proberen er aan te ontkomen maar ik schat het somber in met verloop van tijd.

[Reactie gewijzigd door lariekoek op 22 april 2025 08:26]

Dat ze Chrome hebben is eerder hun zwakte dan hun kracht. Mensen zijn niet gek en laten het keihard links liggen als er betere alternatieven zijn. En die zijn er heus wel. En dat gaat via de nerds en early adopters naar de massa.
Veel mensen kenden tot een paar jaar terug adblockers echt niet. Die dachten dat die ads er gewoon bij hoorden. Niet alleen op YouTube.
Pas geleden nog bij mensen een adblocker geïnstalleerd (maakt dat niet de laptop stuk? Nee, juist niet) en die komen er opeens achter hoeveel rustiger websites zijn zonder ads.
Laten liggen heeft geen zin als dezelfde engine met policies en plugin systeem door anderen gebruikt worden.
Alle grote browsers zijn al om en alternatieven een niche, met minder mogelijkheden en andere ongemakken.

[Reactie gewijzigd door lariekoek op 21 april 2025 18:43]

Metallica was wel heel erg dom destijds ja maar dat hebben ze ook toegegeven geloof ik in die documentaire. Some kind of monster ofzo dacht ik of een andere.

En youtube zijn genoeg mensen die voor betalen incl ik, dus ja ik denk dat het daar wel meevalt. Zijn niet veel mensen die revanced ofzo gebruiken en vooral op smart TV's werkt dat toch niet.
Tenzij je dan weer een los mediakastje zoals een Nvidia Shield hebt liggen. Daar kan je mooi apps als Smarttube op sideloaden.

Ik ben niet eens te beroerd om te betalen voor diensten, maar ik vind het ontzettend schuren dat er steeds meer functionaliteit achter paywalls wordt gestopt. Hoe meer je betaalt, hoe slechter bedrijven met je om lijken te gaan. Nee spotifty ik wil geen smart shuffle en muziekvideos. Laat me al die dingen gewoon standaard uit zetten. En zelfs met premium heb je nog advertenties van de creators zelf op youtube en met podcasts.

Nee ik hou het wel bij Patreon etc. Dan weet ik in ieder geval waar het terecht komt.
Ik vind smart shuffle best handig en heb al veel muziek ondekt daardoor. Scheelt dus per persoon.

Muziekvideos op Spotify hoef ik zeker niet.
Zeker scheelt het per persoon, en dat is prima. Maar als ik betaal voor een dienst of product dan zou ik het fijn vinden als ík dit soort opties gewoon helemaal links kan laten liggen als ik daar behoefte aan heb. En dat kan dus niet. Ik heb nergens een instelling dat ik bijvoorbeeld geen podcasts wil zien, of dat ik altijd alleen maar de audio en niet de muziekvideos wil. Op de TV moet ik op regelmatige basis weer overstappen op alleen audio. En volgens mij is dat helemaal niet te veel gevraagd omdat ik juist minder wil in plaats van meer.

Idem voor bijvoorbeeld sommige games. Als ik die koop op Steam wil ik niet nog 7 extra stappen met andere launchers door moeten, extra accounts aanmaken en weet ik het wat allemaal om een spel offline te spelen. Als het gepiraatte alternatief dan gebruiksvriendelijker is dan de legale weg dan doe je wat mij betreft iets heel erg verkeerd.

En sommige mensen vinden dit helemaal prima, en willen heel graag dit soort nieuwe functies. Gelukkig maar. Maar geef mij dan gewoon een abonnement voor advertentievrij muziek luisteren met true random shuffle en laat de dienst daarna lekker met rust :)
Helemaal eens! Ik heb ook een Shield en ik had een YouTube Premium account via het buitenland. Zo waren de kosten laag maar kregen YouTube en de creators toch nog iets.

Maar toen kwam de ellende. Prijsverhoging na prijsverhoging, restricties op waar je je abonnement afsluit. Ik gebruikte ook veen Plex. Lekker streamen in de sportschool en de auto. Nou, ook dat gaat per vandaag achter een paywall. Ik ben dus overgestapt op Jellyfin.

Een ander voorbeeld is F1TV Pro. Dat was eerst in de aanbieding voor 70 euro voor een jaar. Maar toen moest ViaPlay gered worden. Om die reden ging de prijs omhoog en werden ViaPlay landen geschrapt van de aanbieding. Nu is het puzzelen en met 6 keer een maandabonnement kom ik uit. Dan betaal ik net zoveel als een jaarabonnement een paar jaar geleden.

Dus... SmartTube op de Shield en Youtube Revanced (video) en RVX Music (muziek) op de telefoon. Voor Firefox de Enhancer for Youtube plugin. Advertentieloos youtuben :)

[Reactie gewijzigd door asing op 20 april 2025 11:24]

Het was vooral heel lelijk. Metallica is (o.a.) groot geworden in Europa doordat fans in Amerika de eerste demo's kopieerden op tapes en naar vrienden in Europa stuurden. Nog voordat Kill 'm All überhaupt uit was hadden ze dus al een schare fans, dánkzij het kopieren en gratis verspreiden van hun muziek.

Om dan, eenmaal gearriveerd als artiest, zo'n platform zo aan te vallen.... tja.

[Reactie gewijzigd door EvaluationCopy op 20 april 2025 09:17]

En zelf deden ze ook aan tape-traden. Ik zit al in de metal/grind sinds het begin en er was echt niemand die dit niet deed. Iedereen had stapels zelfgemaakte tapes thuis.

Metallica was ten tijde van het Napster gebeuren al geen leuke band meer maar gewoon een bedrijf wat dacht aan winstmaximalisatie te kunnen doen en dat een aanval op Napster wel veilig was. Het lef om iets te doen aan bijvoorbeeld Zuid-Amerika waar je toen op elke straathoek en in bijna elk park illegale tapes kon kopen bij vaak zelfs beroepsmatige handelaren hadden ze niet, want dat zou de fanbase aldaar volledig de nek omdraaien.
Het is ook niet realistisch om straathandelaren in Zuid-Amerika aan te pakken. Een internetdienst wat beheert wordt op Amerikaans grondgebied aanpakken is dat wel.

Het was overmoed door heronderhandelingen over een nieuw contract, wat aanzienlijk meer financiële en creatieve vrijheid heeft opgeleverd. En onderschatting over de eventuele gevolgen dat zij aan de rechtszaak waren begonnen.

Metallica heeft zich ook laten gebruiken door de muziekindustrie want de labels wisten niet om te gaan met het nieuwe fenomeen van filesharing.

En ook ik heb aan het begin van de Death/Grind gezeten. En ook toen bands met kleine marges zaten en slaven waren van hun platencontract.

Wat Metallica indirect voor elkaar heeft gekregen met deze rechtszaak, is dat bands en artiesten zijn gaan nadenken over hun financiële positie en die van de platenlabels.

[Reactie gewijzigd door enetrati op 20 april 2025 12:37]

Napster was natuurlijk wel op een iets andere schaal materiaal verspreiden dan door tapes via snailmail. Als ik iemand mee laat eten wil dat niet zeggen dat die ook de voorraadkast mag plunderen.
Smart-Tube werkt anders perfect..
En youtube zijn genoeg mensen die voor betalen incl ik, dus ja ik denk dat het daar wel meevalt. Zijn niet veel mensen die revanced ofzo gebruiken en vooral op smart TV's werkt dat toch niet.
Ik denk dat je dit heel erg onderschat. Er wordt echt wel veel gebruik gemaakt van adblockers en front-ends. Ik ken zelf eigenlijk maar 1 iemand die betaald. Maar iedereen heeft een adblocker, al is het maar uBlock Origin (die werkt ook op YT). Ik gok eigenlijk dat er in NL meer mensen blokeren dat betalen, maar mensen met een simpele uBlock Origin hoor je niet zo vaak online gezien het nogal standaard is tegenwoordig.

Maar Google is steeds harder bezig de adblockers en front-ends te blokkeren en wordt daar steeds groffer in, dat is niet zonder reden. "Gelukkig" blijven er altijd manieren zolang je YT videos kan zien zonder account, en vermoed niet dat Google het snel helemaal afschermt (al is het maar ivm embedded videos). Dus verwacht dat het kat-en-muisspel niet snel stopt.

Daarbij gaat het tegenwoordig, vooral bij die front-ends, niet enkel om de ads maar ook het stukje privacy. Dat kun je niet afkopen.

Overigens heb je voor TV's SmartTube Next wat echt prima werkt ;) . Op telefoon en PC zijn FreeTube en NewPipe tegenwoordig groter. Invidious bestaat nog, maar doet het aanzienlijk vaker niet dan de rest omdat Google de IPs en dergelijke van instances blokkeerd. ReVanced weet ik zo niet hoe de status en populariteit daarvan is, maar zie hem niet meer zo vaak langskomen als dit besproken wordt (dus vermoed minder populair, maar kan ook een vertekend beeld van mij zijn. Anders dan de rest gebruik ik hem niet en hou ik nieuws en community niet bij).

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 20 april 2025 10:08]

Ach ja, de tijden van het gratis aan mp3-tjes kunnen komen na altijd een vermogen voor een cd te hebben moeten neerleggen. Dat was een tijdje schrikken voor de hele muziek- en filmindustrie. Van makers tot platenzaken die failliet gingen.
Uiteindelijk bleken mensen best bereid te zijn te betalen, alleen een fractie van wat voorheen een singeltje kostte. Als ik even de cbs-calculator er bij pak betaalde ik in de jaren 80 €17 voor één liedje!
17 euro voor 1 liedje? Hoe bereken je dat?

In de jaren 80 kostte een lp ongeveer 20 gulden. Daar stonden ca. 10 liedjes op, dus 2 gulden per liedje. Dat is nu €2,11 volgens de cbs calculator

Toen de cd kwam kostte die rond de 45 euro. Dan kom je op ca. €4,74 per liedje

(Edit: ik zie nu dat je het over singeltjes hebt. Die kostten volgens mij 4 of 5 gulden? Dan kom je nog maar op maximaal €5,26 uit per liedje, maar omdat er 2 liedjes op stonden moet je dat eigenlijk nog delen door 2)

[Reactie gewijzigd door pbk op 20 april 2025 09:15]

Singles kostten toen 7 gulden, lp's 25.
Voor lp's had ik toen meestal niet genoeg zaggeld, kreeg ik in het begin vaak met verjaardagen en Sinterklaas.
Kan het mis hebben natuurlijk, maar dit zegt mijn feilbare geheugen.

[Reactie gewijzigd door Tweddy op 20 april 2025 09:23]

Volgens mijn geheugen kostte een CD single fl. 15,95 daar stonden dan meestal 4 nummers op. Radio Version (het liedje zoals je het kende). Extended Version, Remix en Extended Remix. Eigenlijk hoefde ik alleen de eerste te hebben maarja. Ze werden dan ook slecht verkocht. Alleen als ik de rest van het album (fl. 39.95) niks vond en toch dat ene nummer wilde kocht ik het. Een cassette single was fl. 9.95 en LPs heb ik niet meegemaakt.
Dat was met vinyl singeltjes ook zo haha, er was weliswaar een b-kant maar die was meestal ook van dito kwaliteit.
En soms was de B-kant beter dan de A-kant en had je geluk :)
(kwam helaas niet vaak voor)
Ik draaide in ieder geval ook de b-kant vaak, want als je niet veel hebt dan is alles interessant. Zeker! Soms zat er echt wat leuks bij.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tweddy20 april 2025 17:39
Singles werden echter wel (zeer) goed verkocht. Misschien wel beter dan de volledige albums die voor sommige jongere doelgroepen toch te duur waren en vaak ging het album toch omdat 'ene' nummer.
De zwarte platte singles in het LP tijdperk waren in de laatste jaren fl 7,- en hadden 2 nummers.

Ik was altijd blij dat ik in de grindcore zat qua muziek, amper singles en albums waren nooit 1 of 2 leuke nummers en de rest domme opvulling.
Ik herinner mij ook zo iets. Maar meestal was de 15,95 versie wat luxer. Ik kocht meestal singeltjes van 9,95.
Niet helemaal eens dat ze echt alle inkomsten mis liepen hoor. Ik Downloaden een hoop die ik anders echt niet had gekocht.. weet je nog vroeger, met bandjes van de radio opnemen. Dat is feitelijk ook downloaden met te vaak het gebabbel van de DJ in de intro. :/
Ik kan me nog herinneren dat Tweakers een abonnement had voor alleen advertentie vrij.. daar heb ik ook nog steeds vraag naar :)
ik mis nog steeds die oude layout :D
schoon, simpel, voldoende informatie dicht en makkelijk navigeerbaar
800 knaken per iPhone
Je weet dat “knaak” 2,50 betekent, toch?
Een knaak is gewoon 1 gulden.
Een rijksdaalder is 2,50 gulden.

Edit:
Ja klopt.. ik zat er naast, te lang geleden schijnbaar :z

[Reactie gewijzigd door nout77 op 21 april 2025 21:03]

Nee, sorry. Een knaak is écht de bijnaam van de rijksdaalder.

https://nl.m.wiktionary.org/wiki/knaak

[Reactie gewijzigd door RickOnline op 21 april 2025 13:18]

Whut? 1 piek dat was een gulden. Een knaak was een rijksdaalder.
Ha, die .sucks TLD kende ik nog niet :D Nu betaal je iets meer dan een tiende van de prijs.
Ik zag dat Microsoft er wel voor gevallen is, microsoft.sucks gaat braaf naar het .com domein. Alleen op HTTP dan, want er zit geen Let's Encrypt op de redirect host :)
Ja, Metallica maakte een slechte move. Heb toen ook getwijfeld of ik ze zou gaan boycotten, maar de muziek was en is gewoon te gek.
Ik was (en ben) een grote fan van Metallica en ik herinner me nog de eerste demo cassette die ik van iemand gekopieerd kreeg. Stonden 4 nummers op als ik het me nog goed kan herinneren.
Vlak daarna kwam Kill 'm All uit.
Heb alle LP's en picturediscs gekocht en later ook nog eens de CD's

Heb ze voor het eerst live gezien op Aardschok in Zwolle. Venom was toen de hoofdact, maar Metallica speelde ze helemaal weg.
Je hoort over Rusland die chips aan het slopen is uit wasmachines voor hun drones dus de Japanse overheid had wel een punt.
Ik mis, mis, mis zo erg het fysieke toetsenbord. Een HTC Touch Pro 4 oid met Android erop zou InstaBuy(tm) voor mij zijn.
wie denkt ook hoe oud was ik want sommige hebben het misschien niet eens allemaal meegemaakt. Mijn username zegt genoeg.
Napster BAD, beer GOOD!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.