Terug in de tijd #3 - Kabelconcurrentie, Kazaa-rechtszaak en gpu-prijsafspraken

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

We duiken iedere maand in de archieven om te kijken wat er twintig, vijftien en tien jaar geleden in het nieuws was op Tweakers. Voor deze editie stellen we de tijdmachine in op december 2001, 2006 en 2011. Zo belanden we onder andere weer in de hoogtijdagen van Kazaa, in de periode dat Intel probeerde een gpu te maken, en bij de start van de Nederlandse meldplicht datalekken en de Europese privacywet.

20 jaar geleden: concurrentie op de kabel en Kazaa-rechtszaken

Coax aansluiting
Coax-aansluiting

Twintig jaar geleden zag de markt voor kabelinternet er in Nederland heel anders uit dan nu. Er waren allerlei regionale aanbieders en van breedbandinternet was nauwelijks sprake. Zo bood een standaardabonnement van zo'n zestig gulden per maand een downloadsnelheid van 64kbit/s. In december 2001 ging het Nederlandse kabinet akkoord met een wetsvoorstel om de kabel open te stellen. Dat moest de concurrentie verbeteren. In diezelfde maand maakte Casema bekend andere providers toe te zullen laten, nog voordat dit verplicht werd. Ook Essent, dat destijds nog een kabelnetwerk beheerde, had al vrijwillig zijn netwerk opengesteld voor een concurrent.

@Home-, Casema-, UPC- en Multikabel-logo'sDe toekomst zag er eventjes rooskleurig uit, maar de wetgeving voor verplichte openstelling van de kabel kwam niet van de grond. In plaats van meer aanbieders, verschraalde het aanbod juist. UPC was al enkele jaren bezig met het opkopen van lokale providers en Casema fuseerde in 2008 met Multikabel en @Home, waarna het bedrijf verderging als Ziggo. Er waren nu nog twee grote spelers over, die ieder in een afzonderlijk gebied opereerden.

In 2010 verplichtte telecomwaakhond OPTA kabelaars hun netwerk open te stellen voor het doorgeven van analoge kabel-tv-pakketten, maar dat goede nieuws was van korte duur; vijf maanden later gooide de rechter de kabelmarkt weer op slot. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven was er al voldoende concurrentie.

Vanaf 2015 was Ziggo de enige overgebleven grote speler op de kabelmarkt. Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, had Ziggo overgenomen en de naam UPC was uitgefaseerd. Nadat er vervolgens een joint venture ontstond van Vodafone en Ziggo, wilde de Autoriteit Consument & Markt in 2018 het kabelnetwerk van VodafoneZiggo openbreken. In september dat jaar publiceerde de ACM een marktanalysebesluit waaruit volgde dat zowel VodafoneZiggo als KPN zijn netwerk moest openstellen. Voor KPN gold dat al langer. Daarna herhaalde de geschiedenis zich, want in 2020 haalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven weer een streep door de regulering en de verplichte openstelling kwam er niet. In 2020 werd nog wel een wetswijziging doorgevoerd waarmee de ACM providers kan dwingen hun netwerk open te stellen, maar het is afwachten of en wanneer daar iets concreets uit komt.

Kabelinternet, zonder datalimiet en dure telefoontikken, was twintig jaar geleden bij uitstek geschikt om warez binnen te hengelen met p2p-programma's. Nadat Napster van het toneel verdween, kwam Kazaa in opkomst. Dat programma werkte met p2p-protocol FastTrack en was gemaakt door het Nederlandse KaZaA BV, zoals het aanvankelijk werd geschreven, waar de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis achter zaten. De wereldwijde verspreiding van mp3'tjes via Kazaa was de muziekindustrie een doorn in het oog en Zennstöm probeerde te onderhandelen met platenmaatschappijen over de afdracht van een auteursrechtenvergoeding door gebruikers, maar dat liep op niets uit. Vervolgens daagde Buma/Stemra Kazaa in Nederland voor de rechter.

KaZaA
Kazaa

Van de rechtbank moest Kazaa stoppen met het mogelijk maken van het delen van bestanden waar auteursrecht op rust, maar de dienst zei zijn gebruikers niet te kunnen stoppen, omdat er geen centrale servers waren. Volgens een uitspraak van de rechter moest Kazaa vanaf 13 december 2001 voor iedere dag dat gebruikers nog bestanden konden downloaden, een dwangsom van honderdduizend gulden per dag betalen. Kazaa wist daar toch aan te ontsnappen, doordat Bumra/Stemra besloot verder te onderhandelen. Daarmee kwamen de partijen overeen de uitspraak van de rechter voorlopig te negeren.

KaZaAOpnieuw liepen de onderhandelingen op niets uit en in mei 2002 zei het Nederlandse Kazaa BV de handdoek in de ring te gooien. Het bedrijf stopte naar eigen zeggen omdat het de kosten voor de rechtszaken niet meer kon betalen. De oprichters hadden de techniek en de bijbehorende site intussen al verkocht aan Sharman Networks, waardoor gebruikers weinig merkten van de 'stop'. Sharman Networks was gevestigd in een het staatje Vanuatu en dacht daarom lastiger aan te pakken te zijn, maar de muziekindustrie bleef Kazaa achtervolgen met rechtszaken.

Ook Sharman Networks zwichtte uiteindelijk onder de druk van de muziekindustrie. In 2006 zeiden de eigenaren Kazaa om te toveren tot een legale downloaddienst en in een schikking werd afgesproken dat het bedrijf een schadevergoeding van 100 miljoen dollar zou betalen aan platenmaatschappijen. Kazaa had op zijn hoogtepunt vier miljoen gelijktijdige gebruikers en was 239 miljoen keer gedownload. Van die legale Kazaa-versie kwam weinig terecht. Na de verkoop aan Sharman Networks was de populariteit al afgenomen. Het programma bleek meermaals adware en spyware te bevatten en er ontstonden diverse onofficiële versies, zoals Kazaa Lite, om dat soort narigheid eruit te slopen.

Skype logo
Oud logo van Skype

En wat gebeurde er na de verkoop van Kazaa met oprichters Zennström en Friis? Die hebben niet lang stilgezeten; want in 2003 richtten ze Skype op. Dat programma waarmee gebruikers elkaar via internet kunnen bellen, was gebaseerd op de p2p-backend van Kazaa. In 2005 werd Skype voor 2,1 miljard euro verkocht aan eBay. Zennström bleef nog tot 2007 de ceo van Skype.

In 2009 roerden Zennström en Friis zich weer op de markt voor onlinemuziek. Ze wilden met hun start-up Rdio betaalde muziekabonnementen aanbieden. Er kwam ook een gratis versie met advertenties. In 2011 richtte Friis ook nog Netflix-concurrent Vdio op, dat in 2013 onderdeel werd van Rdio. De diensten werden geen succes en Rdio ging in 2015 failliet. De assets werden voor 75 miljoen dollar verkocht aan Pandora Radio.

Bezorgrobot van Starship Technologies
Bezorgrobot van Starship Technologies

Vandaag de dag is Zennström ceo van Atomico, een bedrijf dat investeert in techstart-ups en dat hij al in 2007 heeft opgericht. Friis werkt nu bij Starship Technologies, een bedrijf dat bezorgrobots maakt. Hij richtte dat bedrijf in 2014 samen met Ahti Heinla op.

Meet-upEen andere naam die twintig jaar geleden voor het eerst viel op Tweakers, is die van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die toen Kazaa bijstond in de rechtbank. Mede daardoor nam zijn carrière vanaf 2001 een vlucht en in de jaren daarna werd hij een van de bekendste Nederlandse advocaten op het gebied van auteursrecht, het recht op privacy, informatierecht en e-commerce. Hij is tegenwoordig ook adviseur voor techbedrijven als KPN, Netflix en eBay, en was afgelopen november aanwezig als spreker op de Tweakers Meet-up Privacy & Security, waar hij inging op het gedrag van grote techbedrijven en hoe die via het recht tot de orde geroepen kunnen worden.

15 jaar geleden: gpu-prijsafspraken, Intels eerste gpu-poging, AMD-toekomst

Sapphire Radeon X1900 XT 512MB DDR3, (PCI-e, 2xDVI)
Radeon X1900 XT

Videokaarten zijn vaak goed voor controverse, de laatste tijd door tekorten, extreme prijsstijgingen en cryptomining, maar vijftien jaar geleden speelde er iets anders. AMD en Nvidia werden in december 2006 gedagvaard door de antitrustafdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie, wegens vermeende prijsafspraken. Een jaar later werden de twee videokaartenmakers aangeklaagd voor oneerlijke handel. AMD had destijds net ATi opgekocht en was, net als nu, naast Nvidia de enige serieuze speler op de gpu-markt. De duopolisten werden beschuldigd van het maken van prijsafspraken en het illegaal verdelen van de markt.

Asus GeForce 7900 GTX
GeForce 7900 GTX

De kwestie kwam aan het rollen door een class action suit, waarin klagers stelden dat er een omslag in de prijsontwikkeling van grafische kaarten was te zien. Afspraken tussen AMD en Nvidia zouden een eind hebben gemaakt aan een felle concurrentiestrijd tussen de twee en geleid hebben tot stijgende gpu-prijzen. Bewijzen waren daar echter niet voor en twee jaar onderzoek van justitie leverde niets op. Eind 2008 werd de zaak geseponeerd; er werd geen actie ondernomen tegen AMD of Nvidia.

Vijftien jaar geleden schreef Tweakers ook voor het eerst over Intels Larrabee-project. Onder die naam werkte Intel aan een eigen gpu om de concurrentie met AMD en Nvidia op de markt voor videokaarten aan te gaan. Het idee was dat Larrabee een soort kruising tussen een cpu en gpu moest worden met 16 tot 24 'simpele' cores. Twee jaar na de introductie van het project werd duidelijk dat het ontwerp nooit als videokaart voor consumenten zou verschijnen en werd het project stopgezet. In 2011 werd Larrabee nog wel nieuw leven ingeblazen als coprocessor voor supercomputers. Dat project resulteerde uiteindelijk in de Xeon Phi-accelerators.

Larrabee architectuur
Intels Larrabee-architectuur

Intels wens om te concurreren op de markt voor videokaarten is echter nooit vervlogen. In november 2017 nam Intel de voormalige AMD Radeon-topman Raja Koduri in dienst om high-end gpu's te gaan maken. Tom Forsyth, een van de architecten van het Larrabee-project, is sinds 2018 ook weer in dienst van Intel en werkt bij het team van Koduri. Dat project staat op het punt om zijn vruchten af te werpen; begin 2022 wil Intel zijn eerste videokaarten onder de Arc-naam uitbrengen, voor zowel desktops als laptops.

AMD deed vijftien jaar geleden een toekomstvoorspelling die uit bleek te komen: "Modulariteit is beter dan meer cores of megahertzen." Het bedrijf schetste een beeld voor de accelerated processing unit; ofwel de apu. AMD zag een chip voor zich met modulaire onderdelen voor verschillende toepassingen. Na de overname van ATi door AMD, eerder in 2006, riep het bedrijf daarvoor het Fusion-project in het leven, om een cpu en gpu te combineren.

AMD's apu-concept

De eerste apu's kwamen in 2011 uit en dat waren chips voor laptops op het Brazos-platform. Die laptopchips hebben niet tot grote successen geleid, maar dankzij de focus op apu's klopte zowel Microsoft als Sony bij AMD aan voor consolechips. Daardoor werden in 2013 zowel de Xbox One als de PlayStation 4 uitgerust met een apu van AMD. Sindsdien zijn de consolebouwers vaste klant bij AMD.

Ook de Zen-processors, waarmee AMD sinds 2016 een grote inhaalslag heeft gemaakt, danken dat vooral aan hun modulaire ontwerp. Die cpu's hebben weliswaar juist meer cores dan de concurrentie, maar dat is mogelijk gemaakt door de processors op te bouwen uit losse chiplets. Dat is veel goedkoper dan één grote chip met veel cores produceren. Die modulaire opbouw kan vergelijkbare voordelen bieden voor videokaarten. De onlangs geïntroduceerde AMD Instinct MI200-accelerators voor datacenters en supercomputers zijn de eerste multi-chip-module-gpu's, waarbij verschillende compute dies zijn gecombineerd op een enkele chip.

10 jaar geleden: begin van Intels 14nm-saga, meldplicht datalekken en GDPR

Tien jaar geleden kreeg Intel de eerste chips die op zijn dan gloednieuwe 14nm-procedé waren gemaakt, werkend in zijn testlabs. De Sandy Bridge-processors die op dat moment gangbaar waren, werden nog op 32nm gemaakt. Intel was van plan om in 2014 de eerste 14nm-processors uit te brengen en dat gebeurde inderdaad, al bleef het dat jaar bij Broadwell-processors voor laptops. De eerste 14nm-processors voor desktops volgden halverwege 2015. Er kwamen slechts twee Broadwell-uitvoeringen, maar een paar maanden later stond de Skylake-generatie al voor de deur.

De Skylake-processors werden een succes, maar op het moment dat ze uitkwamen, zal niemand gedacht hebben dat Intel nog zes jaar op die generatie zou voortborduren. Vanaf dat moment kwam de ontwikkeling van Intel-processors in de problemen vanwege vele mislukkingen met het 10nm-procedé dat 14nm moest opvolgen. Intel perfectioneerde het 14nm-procedé en zette daar vele plusjes achter; maar tot aan de Comet Lake-generatie, die in 2020 uitkwam, bleef Intel cpu-cores met de Skylake-architectuur gebruiken. Pas begin 2021 kwam daar met Rocket Lake verandering in; die generatie liet voor het eerst sinds jaren flinke ipc-verbeteringen zien, maar ook die was nog op 14nm gemaakt, waardoor een grote stap vooruit uitbleef. Pas met zijn Alder Lake-generatie, gemaakt op het Intel 7-procedé, wist Intel zes jaar na de komst van Skylake, weer een echt grote stap te zetten, met zowel nieuwe cores als een kleiner productieproces.

Intel cpu's sinds Skylake
Vijf generaties Intel-cpu's gebaseerd op de Skylake-architectuur en gemaakt op 14nm

Rond 2011 had Intel ook de ambitie om een betekenisvolle speler te worden op de lucratieve en sterk groeiende markt voor smartphones en tablets. In december toonde Intel referentieontwerpen van een Android-tablet en -smartphone met zijn Atom Medfield-chip en begin 2012 kondigden verschillende fabrikanten, waaronder Lenovo en Motorola, smartphones aan met de Atom Z2460. Intel wist echter geen voet aan de grond te krijgen met zijn x86-socs voor smartphones; het marktaandeel bleef marginaal ten opzichte van de Arm-socs die in vrijwel alle telefoons werden gebruikt. In de jaren die volgden, bleef Intel zijn Atom-chips verder ontwikkelen met de ambitie om die in telefoons te krijgen, maar dat gebeurde nauwelijks. In 2016 kondigde Intel een grote reorganisatie aan en mobiele socs kwamen niet meer voor in de nieuwe bedrijfsplannen.

Tweakers maakte tijdens de CES-beurs begin 2012 voor het eerst kennis met een smartphone met Intel-soc

Net als het ontwikkelen van chips is het invoeren van wetgeving een proces dat jaren kan duren. Tien jaar geleden publiceerde de Nederlandse overheid een wetsvoorstel voor een meldplicht voor datalekken. Daarin stond dat partijen die persoonsgegevens verwerken en die uit handen verliezen door bijvoorbeeld een hack, daarvan melding moeten maken bij de getroffenen en het College Bescherming Persoonsgegevens. Ruim vier jaar later, op 1 januari 2016, werd de meldplicht datalekken ingevoerd. Wel is het wetsvoorstel afgezwakt, waardoor alleen 'ernstige datalekken' die nadelige gevolgen voor gebruikers hebben, moeten worden gemeld. Met de invoering van de wet kreeg het CBP, dat sinds de invoering van de AVG is omgedoopt tot Autoriteit Persoonsgegevens, ook de bevoegdheid om sneller boetes op te leggen. Eind 2018 kreeg Uber de eerste boete, van zeshonderdduizend euro, voor het te laat melden van een datalek.

HackerIn de jaren dat Nederland aan zijn meldplicht datalekken werkte, werd ook op Europees niveau gesproken over bescherming van gebruikersdata. 'Europa komt met scherpe privacyregels', kopte Tweakers toen in december 2011 een conceptversie van de General Data Protection Regulation uitlekte. De privacyverordening die daaruit volgde, werd in april 2016 officieel aangenomen. Die Europese verordening werd in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming, ofwel AVG. Het duurde nog tot mei 2018 voordat de Autoriteit Persoonsgegevens begon met handhaven en vervolgens was het wachten tot 2019 voordat de waakhond daadwerkelijk een AVG-boete uitdeelde. Sindsdien heeft de AP relatief weinig, maar wel veel hoge AVG-boetes uitgedeeld in vergelijking met andere Europese privacyautoriteiten.

December staat uiteraard ook bekend om zijn feestdagen en die gaan gepaard met hoge verkoopcijfers voor webshops. Dat was ook tien jaar geleden het geval: Currence, eigenaar van iDEAL, meldde in december 2011 dat de betaalmethode die sinds eind 2005 bestond, in totaal 250 miljoen keer was gebruikt. In diezelfde maand introduceerde ING een mobiele versie van iDEAL en met de beschikbaarheid op smartphones nam de populariteit in de jaren daarna snel toe. Vier jaar later, in april 2016, stond de teller op een totaal van een miljard iDEAL-betalingen. Mede door de coronapandemie zijn de onlinebetalingen in de afgelopen twee jaar verder geëxplodeerd; in 2021 is iDEAL voor het eerst meer dan een miljard keer gebruikt in één jaar tijd en de verwachting is dat het totaal van vijf miljard iDEAL-betalingen begin 2022 wordt bereikt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-12-2021 • 06:00

63

Lees meer

Reacties (63)

63
61
35
3
0
22
Wijzig sortering
Mede door de coronapandemie zijn de onlinebetalingen in de afgelopen twee jaar verder geëxplodeerd; in 2021 is iDEAL voor het eerst meer dan een miljard keer gebruikt in één jaar tijd en de verwachting is dat het totaal van vijf miljard iDEAL-betalingen begin 2022 wordt bereikt.
Interessant, zo'n succesverhaal van iDEAL. Echter: de grafiek die je ziet toont een cumulatief. Dat wordt meestal gebruikt om iets te verhullen, dus ik ben even gaan graven. Inderdaad, zo ook deze keer.

Als je de data even download en de maandelijkse transactieaantallen berekent dan zie je een heel ander beeld. Grafiekje hier: https://imgur.com/a/0ZURudo

Van 2011 tot 2020 eigenlijk een hele mooie groei, de eerste jaren 25% per jaar, vanaf 2017 richting de 40% met 2019 als 'tegenvaller' met 22%. Sinds eind 2020 is het voorbij met de groei. Januari 2021 haalde current 96784733 transacties, vanaf dat moment is het maar 1x een klein beetje hoger geweest. (in maart, 96912058)

Gaan we dan die 5 miljard transacties niet halen? Ja natuurlijk wel, het is alleen totaal niet bijzonder. We doen namelijk 100 miljoen transacties per maand, en we zaten er eind oktober nog maar 400 miljoen transacties vanaf.

Maar mijn bottom line: Voorlopig lijkt de groei eruit te zijn, ondanks corona.
Ik weet nog dat voordat het UPC werd dat het Chello was en daarvóór A2000 (ik geloof een onderdeel van AT5 (Die amsterdamse TV-zender!))... Ik (we, ik woonde nog thuis) had een 5/5 mbps kabel abo en een emailadres die ik wel kan dromen (P.Brinkman2@a2000.nl).
A2000 had ook een eigen chat-programmaatje voor Windows 98 die al gauw te vol zat. Toen gingen we over op ICQ of MSN-messenger. Ik leerde toen op die manier mijn ex kennen...

Qua GPU's heb ik nog een nVidia FX5200 gehad en een HIS X1500 (ATI)
A2000 was ooit van Philips en US-West. Zij kochten KTA (Kabel Televisie Amsterdam) van de gemeente Amsterdam. Binnen een half jaar is toen de zaak alweer doorverkocht aan UPC. UPC stond voor Unitied Philips Communications. UPC bezat ook het kabelTV netwerk van Eindhoven en Wenen (daar had Philips ook ooit een grote footprint).

Born: https://www.trouw.nl/nieu...met-winst-kwijt~ba54b55b/ en https://www.trouw.nl/nieu...op-het-kabelnet~b675485c/
United Pan-European Communications. Om de 1 of andere reden bleven mensen toch altijd die Philips erin gooien terwijl het daar niets mee te maken had.
Bron: ik zelf. Ruim 12 jaar werkzaam voor UPC geweest.

edit: even voor de zekerheid de Wikipedia er bij gezocht. In het begin was het dus inderdaad Philips, later werd het hernoemd naar Pan-Europe. Beide een beetje gelijk :)

[Reactie gewijzigd door CamelKnight op 24 juli 2024 07:46]

Ja inderdaad, A2000 toen met die lancity modems die ook als kachel dienden. En al snel gehackt werden :D
wij woonden in doetinchem in 2000(ouders nog steeds)en toen was het nog tebecai waar je kabel internet kon krijgen. Vond het geweldig hoe snel een mp3 werd gedownload. Nu lachen we erom qua snelheid.
In 2006 zeiden de eigenaren Kazaa om te toveren tot een legale downloaddienst en in een schikking werd afgesproken dat het bedrijf een schadevergoeding van 100 miljoen dollar zou betalen aan platenmaatschappijen
Hoe verdiende zo’n partij eigenlijk geld aan Kazaa dat er zulke bedragen (en rechtszaken) betaald konden worden? Zo ver als ik weet was het allemaal gratis en zonder reclame. Of komt dit uit de andere activiteiten van zo’n organisatie en was de p2p van Kazaa enkel een techniek die ze wilden bezitten?
Er zaten adware, spyware en hijackers in de Kazaa-client, en in flinke aantallen ook:
Cydoor (spyware): Collects information on the PC's surfing habits and passes it on to Cydoor Desktop Media.
B3D (adware): An add-on which causes advertising popups if the PC accesses a website which triggers the B3D code.
Altnet (adware): A distribution network for paid "gold" files.
The Best Offers (adware): Tracks user's browsing habits and internet usage to display advertisements similar to their interests.
InstaFinder (hijacker): Redirects URL typing errors to InstaFinder's web page instead of the standard search page.
TopSearch (adware): Displays paid songs and media related to a Kazaa search.
RX Toolbar (spyware): The toolbar monitors all sites visited with Microsoft Internet Explorer and provides links to competitors' websites.
New.net (hijacker): A browser plugin that allowed users to access several of its own unofficial Top Level Domain names, e.g., .chat and .shop. The main purpose of this was to sell domain names such as www.record.shop which is actually www.record.shop.new.net (ICANN did not allow third-party registration of generic top level domains until 2012).
Zie Spyware Trail Leads to Kazaa, Big Advertisers

Doorgaans betalen dit soort bedrijven om opgenomen te worden in dit soort clients. Financieel is dit vaak erg interessant, gezien de vele miljoenen gebruikers.

Als een produkt "gratis" is, moet je verdomd goed uitkijken. Want écht gratis is het maar zelden, vaak zitten er dit soort 'geintjes' in 'gratis' software.

Vandaar ook dat alternatieven als 'Kazaa Lite' werden ontwikkeld, waar alle adware/spyware uitgesloopt was.
Inderdaad want normale Kazaa was ook loodzwaar om te gebruiken met nauwelijks snelheid. Wat een verschil toen KLite uitkwam zonder al die troep.
Bijzondere tijd was het! Merkte toen ook dat er steeds meer fake versies van nummers online kwamen. Het werd steeds lastiger via Kazaa een fatsoenlijke versie te vinden.
Was een leuke tijd, maar op een gegeven moment was ik er echt klaar mee en kwam ook het besef dat het eigenlijk niet kon en ben ik via iTunes Store mijn muziek gaan kopen. Inmiddels alweer 5 jaar via Spotify. Bijzonder om te zien hoe snel alles verandert is. Mijn CD verzameling staat op zolder te verstoffen...
Ja gaat snel he. Vroeger elke week naar de Free Record Shop en dergelijke om DVDs uit de kortingsbak te vissen om de dvd verzameling te vergroten. Ik dacht toen nog trots dat ik 10 jaar later wel een hele muur vol kon hebben. Nu heb ik alleen nog een stapel losse schijfjes omdat de hoesjes alleen maar plek innamen. Maar ook die stapel schijfjes heb ik eigenlijk al jaren niet meer gezien. Alles is bovendien vaak maar 720p dus zelfs als ik de film weer zien pak ik er wel een streamingdienst bij.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 24 juli 2024 07:46]

1 voordeel een hardcopy zoals een DVD kan nooit aangepast worden. Maak mij weleens zorgen over de toekomst van multimedia.

Denk aan muziek licenties, (aanstootgevend materiaal). Dat gewoon uit een film verwijderd kan worden als alles digitaal is.

Stripped van Rammstein is een tijd verwijderd geweest van YouTube. Bij het Nummer Over de muur van het Klein orkest. Kreeg ik een keer een waarschuwing van aanstootgevend materiaal.

Ik koop iedere film/muziek die ik echt vaker wil zien nog echt op DVD/CD.

De vrijheid die wij hier kennen is maar heel fragiel.
1 voordeel een hardcopy zoals een DVD kan nooit aangepast worden. Maak mij weleens zorgen over de toekomst van multimedia.

De vrijheid die wij hier kennen is maar heel fragiel.
Dat klopt, maar ik maak mij daar geen zorgen over. Ik neem een dienst af en geen films of series. Vergeet ook niet dat veel CD's, DVD's en Blu-ray's geen topkwaliteit schijfjes zijn en de levensduur korter kan zijn dan je denkt. Dus ook dat is fragiel en niet eeuwig.
Ai heb je hellemaal gelijk in :/
Ja die fake nummers. Ik ben daar 3 jaar geleden nog mee in de problemen gekomen op mijn werk. In 2002 ofzo een MP3 gedownload via Kazaa. Vergeten in de download directory van die oude PC en jaren later gekopieerd naar mijn externe HD. Net in dienst van mijn nieuwe werkgever die HD in de laptop gestoken en toen werd dat MP3'tje als malware gedetecteerd door de virusscanner van mijn bedrijf met een automatisch mailtje aan mijn manager (met de hele global Security afdeling in de CC) als gevolg... dat was wel even uitleggen...
Nou werk ik bij een grote werkgever in de techsector dus hier is het gedachtegoed misschien wat meer security minded dan bij veel andere bedrijven, maar als iemand hier het een goed idee vindt om een externe HD in de werkcomputer te steken dan is het wel tijd voor een goed gesprek met manager en/of cybersecurity.
Was dat het begin van een nieuwe tijdperk voor advertenties? Google en Fecesboek hebben afgekeken?
Met name toolbars op browsers waren "heel erg" interessant. Ad injectie's, tracking, toen werd er nog veel meer voor CPC's en toestanden betaald dan vandaag de dag.

Ik was er zelf ook schuldig aan. Heb een poos op Usenet staan posten met flink wat DVD's die niet afgespeeld konden worden tenzij je de toolbar installeerde. Alleen onder Windows Media Player (DRM).

Maar het bracht wel 1000$ per week zowat op gezien het gros wereldwijde installaties overal. :7 _O- Ook dat was maar van hele korte tijd; het werd snel gezien als malware en daarmee klaar.

Nja, kazaa, napster etc. Gouden tijden. Hoeveel mensen niet hun hele C schijf deelde met het internet. Zoekopdrachten zoals inbox.pst leverde een schat aan informatie op :P

Big data was echt niet nu alleen hoor; ook toen al. Heb behoorlijk wat maanden adult gerelateerde sites staan kraken ook. Waar je normaal 40 dollar per maand voor een lidmaatschap betaalde voerde ik m'n eigen user/pass combo's als injectie in htaccess in. Toen had je echt veel servers die niet proper geconfigureerd waren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 24 juli 2024 07:46]

Heel interessant. Is het ook daarom dat er nu tegenwoordig veel makkelijker gehackt worden omdat veel servers en bedrijven nog op oude software draaien?

En er zit niet echt veel tijd tussen de 2001 en 2007 want Fecesboek bestond vanaf 2007 of eerder? Mark gaf al aan in die tijd dat Feceboek een advertentiebedrijf is want met een click verdien je 10 cent? Er was een documentaire over hem waarbij hij werd geïnterviewd. Dus waarom mensen het nog steeds zien als enkel een platform om met elkaar te chillen ontgaat me.

Maar in die tijden was het een exploderende tijden want toen was het echt druk qua blijven ontwikkelen van laptops want die waren toen eerst heel dik en kwamen nog met cd-spelers of zelf zonder en later werden ze steeds dunner en dunner. En GPU's waren ook ieder jaar upgrade-waardig evenals CPU's. Het ging snel toen.
Nee ik zou zeggen dat het tegenwoordig lastiger is; het probleem zit 'm primair bij opzet, complexiteit en vooral niet willen upgraden omdat men anders bang is dat het niet meer werkt ofzo.
Ahzo, niet veel anders dan de grote advertentie-boeren van nu dus.
treurig wel dat we van zo'n divers kabel ISP landschap kwamen en de politiek er bij zat en toekeek hoe het verschraalde (en de rechtspraak dit nog even gezellig bekrachtigde)
die soap speelt nu al dus meer dan 20 jaar, te walgelijk voor woorden eigenlijk (maar goed inzichten waren toen anders)
Sounds good, doesn't work. Er was nog steeds geen concurrentie toen want het hing er maar net vanaf waar je woonde. De kabelnetten overlapten elkaar niet en dus was er geen concurrentie. In de praktijk is het nu beter want je hebt één grote kabel partij die de concurrentie aan moet gaan met glasvezel en dus wel blijft investeren, waar in de oude situatie je veel plekken had waar het kabelinternet echt niet zo goed was.
Maar concurentie was er niet. Bij jouw in de straat was welgeteld 1 aanbieder en het aanbod was te nemen of te laten. Kon dus goed zijn dat je voor hetzelfde aanbod in de ene gemeente meer dan honderd Euro meet betaalde dan in de andere. Is dat eerlijk? Is dat concurentie? Want geef toe, niemand gaat om die reden verhuizen.

De enige manier om cocurentie te krijgen is door meerdere dienstverleners op dezelfde kabel te krijgen, liefst op een manier waarbij de infrastructuurbeheerder zelf geen diensten verlient. Want in dat laatste geval heeft die infrabeheerder een enorm voordeel.
Uiteindelijk wordt dit ingehaald door meer en meer glasvezel aansluitingen waarbij er meer concurrentie is en de noodzaak om de kabel open te zetten verdwijnt. Ik ben benieuwd hoe een Ziggo er over 3 a 5 jaar uitziet als er meer en meer mensen overstappen naar een goedkoper en sneller glasvezel abonnement.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 24 juli 2024 07:46]

Zo bood een standaardabonnement van zo'n zestig gulden per maand een downloadsnelheid van 64kbit/s.
Welke kabel was dat? Ik heb hier sterk mijn twijfels bij eigenlijk... Eind jaren 90 zat ik zelf op Brunssum.net... De eerste kabel internet van Limburg, maar daardoor (en de domme trotse politici die het opgezet hadden zonder naar hun technisch adviseur te luisteren) ook de traagste en meest beperkte (met een datalimiet van slechts 100 MB per maand in eerste instantie). De snelheid daarvan was 115 kbit/s. Nou weet ik niet van overal hoe het er aan toe ging, maar in Heerlen hadden ze kort later @home wat veel sneller was en in Amsterdam was het helemaal veel sneller. Kabel internet van slechts 64 kbit/s heb ik nog nooit van gehoord. In 2001 was ik zelf ondertussen overgestapt naar KPN's mxstream, de originele naam voor adsl. Dat was ook al veel en veel sneller en was volgens mij landelijk verkrijgbaar.
O.a. CAI Westland en Casema gebruikten het DEMOS-1 systeem voor kabelinternet. Deze werd aangesloten op de seriële (COM) poort van de van PC.

Effectief haalden aansluitingen daarbij 10-12 kB/seconde. Ten opzichte van de 33k6 analoge modems, die op dat moment de facto de standaard waren, was dat een behoorlijk hoge snelheid.
Dat klinkt vergelijkbaar als dat crap modem van Brunssum.net. Ik weet niet meer hoe die aangesloten werd, maar 12 KB/s is al 96 kbit/s. Zou zomaar kunnen dat die theoretische 115 kbit/s hetzelfde was (de effectieve download snelheid herinner ik me niet echt meer). In ieder geval is het dus al sneller dan 64 kbit/s.
Wij hadden destijds ook Casema, wat een verschrikking was dat. Normaal gesproken lag de snelheid rond de 0.5 kB/s, op een goede dag haalde je max 1.5kB/s.

Internetten deed ik liever bij een vriend van me, daar hadden ze ISDN, 56K modem en kon je het internet helemaal leegtrekken op 5-7 kB/s! }>
Dat DEMOS systeem heb ik ook nog gehad.

Die 10-12 kB per seconde heb ik alleen gehaald in de laatste dagen van het systeem toen ze het aan het uitfaseren waren. De snelheid was dus echt afhankelijk van het aantal gelijktijdige gebruikers en die waren er op het laatst bijna niet meer.

Meestal lag bij mij de snelheid rond de 5 kB per seconde. Een beetje vergelijkbaar met de 56k modem die ik daarvoor heb gebruikt. Geen wereldsnelheid dus, maar je had wel het voordeel dat je onbeperkt online kon zijn voor een vast bedrag per maand. Ik was er uiteindelijk dus wel blij mee :)

[Reactie gewijzigd door Jeroen O op 24 juli 2024 07:46]

Yuppp...memories memories casema 1999....Sindsdien nooit andere internetprovider gehad.
Ah ja Casema Kabelinternet. 3 kwart van de tijd niet bereikbaar. _O-

Toen kon je modems nog kraken; door juist een firmware van een duurder abonnement erin te flashen. Je betaalde voor het goedkoopste pakket maar kon op de hoogste snelheden surfen. Docsis was destijds heel erg gevoelig voor zulk soort hacks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 58485 op 24 juli 2024 07:46]

Persoonlijk nooit problemen ervaren met klantenservice..denk ik..
Is natuurlijk alweer 20 jaar geleden..
En ja...dat soort dingen wist ik allemaal niet over firmware flashen..hehe
Wij hadden rond 2003 kabelinternet van Rendo, dat was letterlijk 56k snelheid… dramatisch slecht.
In 2003 was er al concurrentie op DL gebied. Ik had toen in de zomer Zonnet met 512kbit/s en einde van dat jaar 768kbit/sec.
Dan was Rendo blijkbaar nog niet helemaal up2date want die periode kon je bij Multikabel in Noord Holland al veel hogere snelheden halen op hun docsis netwerk.
Datalimiet met brunssemnet. Kon je toch fixen met een proxy?

Maar mijn eerste adsl was ook 64kbit hoor met een mooie usb modem. Dat was praktisch gewoon onbeperkt dailup... Dual isdn was sneller.

[Reactie gewijzigd door JustFogMaxi op 24 juli 2024 07:46]

Klant van casema sinds 1999....heb al die naamswijzigingen dus meegemaakt..
Casema....Orange.. Wanadoo...Ziggo..
De eerste kabelmodem die ik had was aangesloten op de COM-poort....ging dus niet harder dan 25 kb/s..
Bedoel daarmee te zeggen...ben bij Casema begonnen...zit nu op Ziggo.
Ben bij ze gebleven.
volgensmij toen thuis ook wat ik kan heugen. Toen ik uit huis was nazomer 2007 ook tm ergens 2013 upc gehad en sindsdien glas
Ik weet dat je na Kazaa(lite) ook nog de X-wire clients had(LimeWire, FrostWire). En ik weet nog dat het bij Kazaa en de X-wire clients om meer ging dan alleen muziek, itt. Napster. Op een gegeven moment kon je alles downloaden. :+ Maar je moest wel, de bestanden die je downloade, met alle mogelijke virusscanners scannen. Want, zeker in de latere fases, was veel geïnfecteerd met allerhande virussen en warez.
De muziek/entertainment industrie heeft toen met man en macht het downloaden en streamen proberen tegen te gaan, totdat ze eindelijk door kregen hoe lucratief dat is.
Kan nu met vuze, eigenlijk geen idee in hoeverre dat nu veiliger is.
Vuze is volgens mij torrenting
In 2001 ging ik van wxs naar quicknet. Geen hoge telefoonrekening meer maar de kabel was zo instabiel. Kon ook door het slechte 3com modem zijn. Wat een bakbeest was dat en om de haverklap gingen de groene lampjes naar knipperend oranje of zelfs rood. Zo irritant om tijdens het surfen streeds een pagina vol rode kruisjes te zien en weer mopperend naar de meterkast te lopen. Wat nu weer rotding?! :( Blij dat het verleden tijd is ;)
Dat was zelfs nog Sonera die periode, Quicknet kwam erna.
Hoop gevloek op mijn kabel provider die steeds werd overgenomen en van naam veranderde. Volgens mij was de volgorde Quicknet (Slownet) - Sonera (Slownera) - Chello (Kwello) - UPC - Ziggo :)
Het was anders, tenminste waar ik woonde: https://nl.wikipedia.org/wiki/Multikabel_(bedrijf)

Multiweb -> Sonera -> Quicknet -> toen zijn Multikabel en @home overgegaan in Ziggo. Daarna heeft Liberty (UPC) Ziggo overgenomen en de erg goede helpdesk op het (veel lagere) niveau van UPC gebracht .
De afgebeelde coax stekker gaat ook niet meer werken.
Misschien niet heel erg ontopic, maar wilde toch even kwijt dat dit een hele leuke uiteenzetting is vol met "ach ja, dat was ook zo".
Met recht een trip down memory lane.
Wel grappig om het oude logo in die video te zien. Wout was wel heel enthousiast over de Intel atom in smartphones.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.