Taxibedrijf Uber heeft een boete van 600.000 euro gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Uber was te laat met het melden van een datalek, dat tussen 13 oktober en 15 november 2016 plaatsvond. Daarbij lekten de gegevens van 174.000 Nederlandse klanten en chauffeurs uit.
De AP legt uit dat Uber het datalek binnen 72 uur had moeten melden aan de toezichthouder. De gelekte gegevens waren van chauffeurs en klanten. Het ging onder andere om e-mailadressen, namen en telefoonnummers. In totaal zijn er gegevens van 57 miljoen gebruikers gelekt. De hackers kwamen aan de gegevens via een codeerwebsite van Uber-technici op GitHub.
Uber had de getroffenen niet op tijd geïnformeerd over het datalek en poogde het te verzwijgen door 100.000 dollar te betalen aan de hackers. Het bedrag werd betaald via het Bug Bounty-programma van Hacker One. Het viel de AP op dat dit bedrag veel hoger is dan normaliter wordt gegeven voor een melding. De reden die Uber geeft voor het bedrag was het besef van de ernst en de schaal van het datalek. Het taxibedrijf heeft wel toegegeven dat de betaling niet was gedaan als onderdeel van het normale Bug Bounty-programma van Uber.
Op 21 november 2017 deed Uber een melding bij de AP over het datalek. Samen met andere Europese toezichthouders organiseerde de AP een werkgroep die grondig onderzoek verrichtte naar het lek. In juni van dit jaar verscheen het rapport van dat onderzoek.
De boete moet binnen zes weken betaald worden. Uber is door het Britse Information Commisioner's Office beboet voor 385.000 pond. Volgens The Guardian heeft het taxibedrijf in de VS een schikking getroffen van 148 miljoen dollar.
Update 13.31: Voorheen stond in dit bericht dat Uber in de VS beboet was voor 148 miljoen dollar. Het bedrag dat Uber moest betalen was geen boete, maar een schikking. De Britse gegevensbeschermingsautoriteit ICO heeft vandaag gemeld dat Uber beboet is voor 385.000 pond.
Update 2, 14.19: Uber meldt in een verklaring: "Zoals met diverse Europese autoriteiten gedeeld tijdens hun onderzoeken, hebben we zowel direct na het incident als in de jaren hierop volgend technische verbeteringen doorgevoerd ten behoeve van de beveiliging van onze systemen. Ook hebben er significante veranderingen plaatsgevonden in Ubers leiderschap om ervoor te zorgen dat transparantie voor zowel gebruikers als wet- en regelgevers voorop blijft staan. Zo hebben we eerder dit jaar onze eerste chief privacy officer, data protection officer en een nieuwe chief trust en security officer aangetrokken."