Terug in de tijd #9 - Dot-combubble, MSN, Crazybytes en byebye Dynabyte

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

Voor deze negende editie van Terug in de Tijd stellen we de tijdmachine in op juni 2002, 2007 en 2012. Dat is respectievelijk twintig, vijftien en tien jaar geleden. Zo komen we onder andere uit bij de internetzeepbel, de cd's van Twilight en Crazybytes en het begin van het verdwijnen van computerwinkels uit het straatbeeld.

Twintig jaar geleden: ICQ, MSN, AOL en de internetzeepbel

Twintig jaar geleden waren er volgens onderzoek 41 miljoen internetgebruikers die regelmatig gebruikmaakten van instant messengers. Om snel een berichtje te sturen, moest je toen nog je pc aanslingeren, want smartphones waren er nog niet. ICQ, MSN, AOL Instant Messenger en Yahoo Messenger waren de vier grote spelers. Twintig jaar later zijn die allemaal uit beeld verdwenen.

Twintig jaar ICQ
Het uiterlijk van ICQ rond 2002

ICQ is de enige van de vier instant messengers die nog bestaat, maar er is weinig van overgebleven. De van oorsprong Israëlische software werd in 2010 verkocht aan Mail.ru. In de hoogtijdagen waren er 100 miljoen gebruikers; anno 2022 zijn dat er nog maar zo'n 11 miljoen.

AOL Instant Messenger, ofwel AIM, gebruikte dezelfde protocollen als ICQ en was in de Verenigde Staten populair. Het was dan ook een programma van de Amerikaanse provider AOL. Rond 2011 verloor AIM aan populariteit door de opkomst van sociale media, sms'en en Facebook Messenger. In 2017 trok AOL de stekker eruit, toen er nog maar enkele miljoenen gebruikers over waren gebleven.

MSN Messenger 1.0
MSN Messenger 1.0

In Europa was MSN Messenger, kortweg MSN, populair. Dat bestond sinds 1999 en werd in 2005 hernoemd tot Windows Live Messenger. Rond 2009 piekte het programma met 330 miljoen gebruikers wereldwijd. Het chatprogramma werd enkele jaren later echter opgedoekt. Microsoft integreerde Live Messenger in Skype.

De berichtensoftware van vroeger speelt nu geen rol van betekenis meer, maar chatapps zijn populairder dan ooit. De opkomst van smartphones ging gepaard met de opkomst van apps als WhatsApp, Facebook Messenger en WeChat. Inmiddels maakt zo'n beetje de halve wereldbevolking gebruik van dergelijke apps. Wereldwijd zijn er meer dan drie miljard gebruikers van chatapps. Vooral WhatsApp is mateloos populair met twee miljard gebruikers. Slechts een enkeling blijft vasthouden aan sms'jes.

Worldcome

De beginjaren van het nieuwe millennium stonden ook in het teken van het knappen van de internetzeepbel. Vlak voor de millenniumwisseling ontstonden er tal van internetbedrijfjes die snel in beurswaarde stegen vanwege grote groeiverwachtingen. Begin 2000 stortten de beurskoersen in en knapte die bubbel. Diverse communicatiebedrijven waren daarbij betrokken, waaronder de Amerikaanse telecomgigant WorldCom. Om een idee te geven van de grootte: in 1999 poogde WorldCom nog om Sprint over te nemen voor 129 miljard dollar. Toezichthouders hebben die deal afgeketst omdat WorldCom daarmee een monopoliepositie zou krijgen. Het zou toen de grootste overname ooit zijn geweest.

In juni 2002 kwam naar buiten dat WorldCom voor miljarden had gefraudeerd in zijn boekhouding. Het bedrijf kwam in de financiële problemen en had een schuldenlast van 32,8 miljard dollar. Gevreesd werd dat een faillissement grote gevolgen zou kunnen hebben voor het wereldwijde internetverkeer. Bijna 50 procent van het verkeer verliep in die tijd over netwerken van WorldCom.

Het faillissement van WorldCom werd uiteindelijk zonder drama voor het wereldwijde internet afgerond. In 2004 herstructureerde het bedrijf en wijzigde het zijn naam in MCI. Dat bedrijf werd in 2006 ingelijfd door Verizon. De top van WorldCom kwam er minder goed vanaf. Oprichter Bernard Ebbers, die bekendstond als de 'telecomcowboy', werd tot 25 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de boekhoudfraude. Hij zat dertien jaar van die straf uit en kwam in december 2019 vrij vanwege zijn afnemende gezondheid. De telecomcowboy overleed begin 2020.

Vijftien jaar geleden: piraterij, weer meer HTTP dan P2P en iPhone-kritiek

Ook in juni 2007 werd er iemand veroordeeld: de Nederlandse maker van de Twilight- en Crazybytes-cd's. Volgens de rechtbank had de piraat tussen 1998 en 2001 bijna 3,7 miljoen gulden verdiend met de verkopen van cd's met gekopieerde software. De rechter veroordeelde de Nederlander tot het betalen van een boete van 1,5 miljoen euro wegens het 'beroepsmatig uitoefenen van opzettelijk inbreuk maken op het auteursrecht'.

twilight cd
De 42e uitgave van Twilight

Wie er precies achter de cd's zat en hoe het met deze man is afgelopen, is onbekend. Enkel de initialen B.G. zijn bekend. Volgens Stichting Brein had die persoon de bijnaam De Oorbel en stond hij samen met 'de inmiddels overleden mededader M.S. alias 'Idi'' aan het hoofd van de organisatie die de Crazybytes-, Twilight- en Moviebox-cd's en -dvd's uitbracht.

Volgens Brein waren 'Oorbel, Idi en een derde dader' in 2003 al eens veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar wegens geweldsdelicten. De mannen hadden handlangers 'Flappie en een vriendje' ontvoerd, mishandeld en afgeperst omdat zij geprobeerd hadden buiten de organisatie om cd's en dvd's te verkopen.

In ander 'piraterijgerelateerd' nieuws kwam vijftien jaar geleden deze statistiek voorbij: HTTP had P2P weer ingehaald op de ranglijst van breedbandverbruik. HTTP was goed voor 46 procent en P2P had een aandeel van 37 procent. Peer-to-peer-protocollen voor het delen van bestanden waren de vier jaar daarvoor goed voor de koppositie op de lijst. HTTP-verkeer werd weer groter door de komst van YouTube. In juni 2007 was de videosite van Google volgens Ellacoya Networks goed voor 20 procent van al het HTTP-verkeer.

Breedbandverdeling volgens Ellacoya
Verdeling anno 2007 volgens Ellacoya Networks

Met de opkomst van videostreamingdiensten werd het aandeel van P2P in de jaren die volgden steeds kleiner. Volgens het Global Internet Phenomena Report van Sandvine was video in 2021 goed voor 54 procent van al het internetverkeer, gevolgd door sociale netwerken met 13 procent en web met 10 procent. Filesharing staat op plek 7 met een aandeel van nog geen 4 procent. Het aandeel van YouTube blijft gigantisch. Volgens het onderzoeksbureau was de videosite van Google goed voor bijna 15 procent van al het internetverkeer in 2021.

Sandvine Global Internet Phenomena Report 2022
Internetverkeer anno 2021 volgens Sandvine Global Internet Phenomena Report
Apple iPhone 8GB
Apple iPhone (1e generatie)

In juni is het ook vijftien jaar geleden dat Apple zijn eerste iPhone uitbracht. Apple kondigde begin die maand aan dat het toestel vanaf 29 juni 2007 te koop zou zijn in de Verenigde Staten. Hoewel de iPhone niet direct in Nederland en België uitkwam, maakte de aankondiging wel de gemoederen los. Niet op de minste plaats die van voormalig Tweakers-eindredacteur René Wichers, die op de dag van de release een kritische redactieblog schreef over Apples smartphone, met quotes als:

De iPhone biedt in feite niets meer dan een aanraakscherm: alle andere features zijn ook in andere telefoons te krijgen, en daar hoeft geen absurd bedrag voor te worden neergeteld. Toch wordt de 'Jesusphone', zoals het glanzende gadget in de Amerikaanse pers wordt genoemd, overal aangekondigd als de beste uitvinding sinds het gesneden brood.

De 195 reacties zijn zowel lovend als kritisch, zowel over het artikel als over de Apple-telefoon. Hoe het met de iPhone is afgelopen hoeven we niemand uit te leggen. En wat die reacties betreft is er ook weinig veranderd. Het merk kan op Tweakers na al die jaren nog steeds op de nodige voorliefde en afkeur rekenen.

Tien jaar geleden: Dynabyte, politie-tld en doorverkopen van Steam-games

Decennialang was Dynabyte een van de bekendste computerwinkels in het Nederlandse straatbeeld. In juni 2012 kwam daar een einde aan: eigenaar BAS Group maakte bekend dat de winkels omgebouwd zouden worden naar MyCom- of Dixons-vestigingen. Daarmee verdwenen de 44 Dynabyte-winkels uit het straatbeeld.

Onder de nieuwe naam hebben de winkels het nog een aantal jaren volgehouden, maar niet zonder problemen. In 2015 gingen MyCom en Dixons al failliet. De MyCom-vestigingen werden overgenomen door een andere partij, maar in 2019 sloten die winkels ook hun deuren.

Dynabyte Zwolle
Dynabyte Zwolle, 2009. Na 2012 vervangen door twee kledingwinkels, te zien op Google Street View

Door de opkomst van webshops kregen fysieke computerwinkels het steeds moeilijker. Niet alleen Dynabyte en MyCom, maar ook veel andere shops zijn daardoor uit het straatbeeld verdwenen. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek waren er in 2012 nog 1340 'winkels in computers en software', anno 2022 is dat gedaald tot 845.

Samsung Galaxy Pocket
Samsung Galaxy Pocket uit 2012

Iets wat niet daalde de afgelopen tien jaar, is het aantal gebruikers van mobiel internet. In juni 2012 was het nog nieuws dat de helft van de Nederlandse huishoudens beschikte over toegang tot internet via een mobiele telefoon. In de jaren daarna steeg dat percentage flink. In 2015 werd de laptop ingehaald door de smartphone als meest aanwezige apparaat voor internettoegang in huishoudens. Toen had 73 procent van de huishoudens een smartphone en 72 procent een laptop. De meest recente CBS-cijfers stammen uit 2019 en toen had 89 procent van de huishoudens een smartphone.

2012 was ook het jaar dat het mogelijk werd om topleveldomeinen aan te vragen bij de Icann. In juni bleek dat de Nederlandse overheid twee tld's had aangevraagd. Dat ging om .overheidnl en .politie. De tld's hadden een prijskaartje van 185.000 dollar per stuk en 17.000 dollar registratiekosten per jaar. Destijds zei een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat de tld's waren aangevraagd omdat dit betere beveiliging van overheidswebsites mogelijk zou maken. Begin 2013 werd de reservering voor .overheidnl echter ingetrokken. De kosten voor migratie zouden te hoog zijn en het wijzigen van beveiligingscertificaten en domeinnamen werd als te complex ingeschat.

Politie

Het .politie-tld kwam er wel, maar de kans is groot dat je dit nog nergens bent tegengekomen. De Nederlandse politie gebruikt het topleveldomein 'vooral voor kennisvergaring op het terrein van domeinnaambeheer en voor interne diensten', aldus SIDN, dat het tld voor de politie beheert. Sinds 2016 is het .politie-tld actief en in 2020 werd het contract met beheerder SIDN nog eens verlengd met vier jaar. 'Op termijn' wil de politie het domein breder inzetten, maar wanneer en waarvoor, is inmiddels tien jaar na de registratie nog niet duidelijk.

We sluiten af met iets anders waar na tien jaar ook nog geen duidelijkheid over is: een belangrijke uitspraak van het Europese hof van Justitie. Dat bepaalde in juni 2012 dat gebruikers software inclusief licenties mogen doorverkopen en dat geldt zowel voor fysieke software als voor downloads. In de jaren daarna probeerden Duitse en Franse consumentenorganisaties met die uitspraak in de hand Valve ertoe te zetten de doorverkoop van games op Steam mogelijk te maken, maar vooralsnog heeft dat niets opgeleverd. Wel heeft een Franse rechter in 2019 bepaald dat het verbod op doorverkoop van games in de Steam-voorwaarden ongeldig is. Valve ging tegen die uitspraak in beroep en sindsdien is er geen nieuws meer over de zaak naar buitengekomen. Het tweedehands doorverkopen van digitaal gekochte software op platforms zoals Steam blijft vooralsnog een fantasie waarvan het de vraag is of die ooit uit zal komen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-06-2022 • 06:00

75

Lees meer

Reacties (75)

75
75
57
0
0
16
Wijzig sortering
De dixons ! Haha heb nog warme herinneringen aan die winkel. Heb ooit mijn psp daar gekocht en mijn Gameboy. Nostalgie ;).
Ik heb totaal geen warme herinneringen van die winkel. Het zal misschien aan de vestiging hebben gelegen, maar man… wat was de service er slecht. Écht slecht. En verzekeringetjes aansmeren voor vanalles en nogwat, dat konden ze dan weer wel heel goed.

Het laatste wat ik me kon herinneren was de aankoop van een Surface Pro 2. Volgens de website was die voorradig in de winkel, maar de verkoper beweerde bij hoog en laag dat dat niet het geval was. Ik had verkeerd gekeken en anders klopte het niet. Het bestond niet dat ze er lagen. Echt niet.

Na veel aandringen liep hij naar de computer om te laten zien dat er geen voorraad was. Maar ook die computer gaf aan van wel. En toen liep hij maar achteren en had hij hem te pakken binnen 20 seconden! Ohja: en of ik nog een verzekering wou natuurlijk. 8)7

En zo nog een hoop van die grappen. Elke keer was het wel weer raak. Garantie claimen was altijd een gedoe want je had geen verzekering. (Ja dus?) Smeren je kapotte showmodellen aan en waren altijd chagrijnig.

Oke oke, zo kan die wel weer op deze zondagochtend. Vertel mij alsjeblieft dat dit niet overal zo was en dat ik gewoon pech had. Fijne ochtend nog trouwens.
Ik geloof je meteen maar is vaak wel winkelafhankelijk. Heb er zelf 4 jaar gewerkt tijdens mijn studietijd (Rotterdam). Altijd leuk om aan pc's te sleutelen of wat extra's voor klanten te regelen. Baas vond het helpen van klanten, en dus directe omzet, belangrijker dan de verlengde garanties. Geen agressieve verkoop en zo kwamen de mensen terug ook voor de kleine dingen of even een praatje.

Er waren ook vestigingen die vol inzette op de garanties en verkoop waar hoge provisie op zat.....ieder zijn ding zeg maar. Ik sliep beter 😉

Toen ik jong was Link to The Past daar gekocht, die met map. Warme herinneringen aan. 2x per jaar games in de aanbieding. Mijn eerste nieuwe pc daar ook gekocht, 486dx2 66 van trust (jaja zeg maar niets, kwam van een 386dx 40 met een 14" zwart wit monitor), moest nog een extra geluidskaart in en een 17" vga monitor bij natuurlijk.

Ach ja, nostalgie....

[Reactie gewijzigd door SonicRPR op 22 juli 2024 18:06]

Van de 386SX naar de 486DX en een wereld ging open in mijn beleving althans :*)
Met eindelijk een geïntegreerde FPU, dat was geweldig :D
Yup, same here.

Ooit een Compaq laptop van meer dan 3000 gulden gekocht bij de Dixons in Arnhem; die hield er twee jaar en een maand later ineens mee op (helemaal dood op de power-LED na). De dame bij de Dixons wilde me niet eens te woord staan want Dixons verkocht geen Compaq meer en dus had ik pech volgens haar. Meer dan een post-it met het 0900-nummer van HP zat er niet in (HP had Compaq ondertussen gekocht).

Is nog bijna een rechtszaak geworden maar ik heb uiteindelijk wel een gratis reparatie kunnen afdwingen.
Je kon in Arnhem beter naar de paradigit gaan of Computerland. :*)

Maar de Mediamarkt jatte snel klanten af van alle computerwinkels. Al in Arnhem des te meer, want de Dixons, paradigit en Computerland zaten zo ongeveer allemaal op het Willemsplein.

Zelden wat gekocht bij de winkels. Want ik woonde in een dorp en salland was veel goedkoper.

Wel een keer een usb 2.0 pci kaart gekocht bij de Dynabyte. Want mijn pc has enkel 2 on board usb 1.2 poorten. :z
Wat ik me herinner is dat het vooral een fijne winkel was omdat je het er überhaupt kon kopen. Dat kon vrijwel nergens anders dus dan ben je toch blij met die winkel. Ik kocht er mijn Amiga 500, in de vesting in Den Bosch. Als tiener uit een dorp ervaarde ik deze winkel als het paradijs. Qua personeel heb ik niet het idee dat ik daar ooit echt iets mee had. :)
Heb daar mijn Playstation 2 gekocht voor 1249 gulden 8-)
Dan ben je afgezet :P

Wij zaten twee deuren verderop van de DynaByte in Nijmegen en wij verkochten de PS2 voor 1149.

Er was wel heel (heeel) moeilijk aan te komen in de eerste paar maanden (maar niet zo lastig als op dit moment met de PS5).
Ik heb jou helaas niet mee mogen maken, ik heb ook in Nijmegen gestaan sinds mijn 15de tot 2002.

Welke Dixons bedoelde je? Die bij Plein 44?
Ik werkte niet bij Dixons, maar was bedrijfsleider bij Discovery op de Augustijnenstraat (twee deuren van DynaByte).

Bij de Dixons op de Burghtstraat kwam ik dan weer wel graag (ooit mijn N64 gekocht met een stapel games en mijn minidisc).

Ik ben ooit nog eens collega's geweest met Robert (die ook bij Dixons in Nijmegen heeft gewerkt).
Fantastisch zulke oude advertenties.

Die matige midisetjes ook, typisch van die tijd.
Ik kocht er m'n 1e walkman, een betere koptelefoon, lege cassettebandjes bij de Dixons. Ik kocht een uitbreiding van mn opslag (120MB) naar 540 MB HDD, vervolgens een cd-writer (4 speed), de afgeprijsde games, en lege cd's..
Ik dus bij Dynabyte en vooral voorloper Byte in Zwolle. Daar ooit mijn 1ste computer gekocht. Een Canon V20 MSX. Zal rond 1984 zijn geweest. Jaren later vooral fan van DynByte vanwege de grote game collectie die ze hadden.

Heerlijke nostalgie op de zondag ochtend
Onze eerste PC, een 486 Compaq Presario, kwam bij de Byte in Leeuwarden vandaan, later Dynabyte. Een paar maanden later reden we helemaal naar die winkel terug om 4 MB extra geheugen in de PC te laten prikken, digibeten dat we toen waren. Ik denk nog met weemoed terug aan de games-afdeling in de Byte, met al die prachtige grote kartonnen dozen uitgestald in metalen rekken. Dat waren nog eens tijden.
Ik had daar mijn C64 gehaald en een shitload aan spelletjes op tape :P

Dixons zelf had ik niet zo veel mee. Bij ons zat er een Bart Smit die alles op consoles had.

In de jaren daarna inderdaad ook zelf nog veel bijverdiend met het CB en Twilight verhaal, dat waren de successen op de middelbare school :P

Het begon daarvoor al met Oh No More Game verzamel cd's met games, met Twilights en CB werd het bekender.

Wel ben ik onderdeel geweest van de ondergang van de lokale computershops. Als 17 jarige begonnen met werken bij een bedrijfje, dat ooit uitgroeide in die 4 jaar naar 4 filialen, in het stadje van RKC, de zoutebollen en Flipje onder andere :P

in 2003 heel de bende zien klappen helaas, altijd met plezier gewerkt. Lekker pc'tjes in elkaar aan het sleutelen, alles wel zien opkomen en zien ondergaan, 3DFX, de Pentium 1 t/m 4, IBM Cyrix CPU's AMD die hard aan de weg timmerde met hun K6's

nVidia die toen nog niets voorstelde, Quantum Bigfoot schijven :), geluidskaarten zo groot als het Subboard van de buurman. AWE32'ers :D

Good times

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 22 juli 2024 18:06]

Mijn Wii en Super Mario Galaxy komen van de dixons. En je kreeg als ik het me goed herinner Air-Miles op je betaling :-D
Boevenwinkel. Al het personeel was getraind om je producten met hoge marges aan te smeren. Op basis van de bedragen achter de komma konden verkopers zien hoeveel premie ze zouden ontvangen per product. Niets maar dan ook niets was gericht op het helpen van de klant.
Als iemand zegt dat z’n herinneringen bij Dixons liggen voel ik me echt oud :+
Die van mij liggen bij bedrijven als een Norrod in Groningen en natuurlijk de HCC dagen waar je met contant heen ging om hopelijk een nette 3DFX kaart te halen.
Ooit nog een Supervision gekocht en onze eerste serieuze PC (AMD K6 166MHz met MMX) als jong jochie vergaapte ik me altijd aan alle (vooral dure) PCs enz, games.
Mijn eerste videogame kwam van Dixons (StarCraft).
Ik heb ongelooflijk veel te danken aan Crazybytes, ik ben mijn eerste 'dealer' in 1997 nog steeds eeuwig dankbaar, ik was toen 18 jaar. Dankzij CB ben ik heel vroeg 3D Studio MAX beginnen leren (en plugins, renderers, Photoshop...). Vervolgens zo snel mogelijk een licentie gekocht en dan met veel freelancen (en met veel stress) de kans gehad om een huis te kopen dat ik op m'n 35ste heb afbetaald. Dat gegeven geeft me tot op de dag van vandaag veel gemoedsrust.

Alles is in 3D nu zo geautomatiseerd en zo saai geworden dat ik het nu enkel nog deeltijds doe, en alleen korte projecten die ik echt wil doen, ik zit niet meer graag uren voor een scherm 😁.
Zeker had de hele serie tot 20? Tot het overging op DVD geloof ik. Helaas ben ik er een hoop kwijtgeraakt over de jaren. Ook crazybytes, hollandfxp en nog een paar andere.

Ook in de tijd de Philips brander (3610?) gekocht welke je flashen naar 2 speed en zelf Twilight cd's gekopieerd.

Leuk zakcentje wat richting nieuwe pc's ging en richting ouders.

Zelf wilde ik AutoCAD hebben zodat mijn moeder kon leren en zelf ook nog gedaan maar scholen liepen toen hopeloos achter op dat gebied.
cd's branden was in die tijd ook een kunst.. even je bureau aanstoten en je had een buffer underrun.
philips was niet echt een goed merk wat branden betreft. ik had zelf een plextor.
Die kwam pas later en heb toen de scsi uitvoering genomen. En ja buffer underruns waren een nachtmerrie. Maar stoten deed je misschien 2 keer want dat was een dure hobby.

Wat die Philips leuk maakte was dat je dmv een firmware update je van 1x naar 2x kon.
Oh die 3610! Fantastisch, en later een plexwriter. In die tijd nog Red Alert op 2 cd's verkocht op school. Daarvoor had je dan wel overburn nodig en een crack can een of andere website. ROI was een nieuwe pc met een stuurtje van microsoft.
Je bent niet de enige. Ik denk dat bijv. Photoshop nu de standaard is dankzij piraterij. Zo zie je dat piraterij bedrijven ook heeft geholpen.
Hier sluit ik me ook bij aan. Dankzij deze weliswaar illegale cd's heb ik leren werken met o.a. Photoshop en kon ik in 2000 terecht bij een internetbureau terwijl ik geen opleiding afgerond had. Ik had die software op 17 jarige leeftijd nooit kunnen betalen en mijn ouders snapte niets van wat ik boven allemaal met de computer deed. Ik vermoed dat binnen mijn generatie dit voor veel mensen erg belangrijk is geweest om zich te kunnen ontwikkelen.
Ah MSN… voor mij ( en vele anderen) denk ik meer dan puur een handige berichten dienst in ons geheugen. De eindeloze chats tot diep in de nacht met vrienden, het gevoel als je crush online komt, je eerste date afspraakje maken, de ‘statusupdates’ in mensen hun naam.. pure nostalgie voor mij.

Dat je daadwerkelijk je pc moest aanzetten, MSN moest starten en online ging zorgde voor mn gevoel voor betere gespreken. Als je klaar was ging je ook weer offline of op ‘away’. Als iemand online was, dan was diegene ook vaak bereid te praten. Er zat een betere grens dan nu, waar iedereen er vanuit gaat dat iedereen ten alle tijden beschikbaar is.

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 22 juli 2024 18:06]

In de begintijd had ik er best moeite mee als mensen op ICQ en MSN (dat ik al wat minder gebruikte) je bezig was een gesprek te hebben en het ineens stil bleef omdat diegene blijkbaar ineens wat anders ging doen, zonder dat even te melden. Kwam bij mij net zo over als in het echte leven iemand tijdens je gesprek ineens wegloopt of niks meer zegt. Vond het toen zelfs lichtelijk asociaal en stoorde me daar soms wel aan. Die grens tussen melden dat je er bent of niet is vrijwel weg inderdaad omdat je áltijd bereikbaar bent en mensen vaak reageren op het moment dat het hen uitkomt. Het is nu een gesprek geworden dat nooit meer eindigt met "hallo/hoi" of "doei"; je zit in een gesprek dat nooit eindigt.

Is aan ene kant heel makkelijk, maar het speciale is er dus vanaf zoals je zegt: speciaal online komen en helemaal blij zijn als die ander in je contactlijst ook online was, dat gevoel zullen velen niet (meer) herkennen tenzij je het nog hebt meegemaakt.
Hahahahaa ja op den duur was het :

*pling*
Hé hoe is het?

*pling*
Goed en met jou,

*pling*
Ja wel lekker

Dead convo


Het begin van het einde, als je kijkt naar sociale nu, het is scrollen en liken zonder ook maar te kijken wat ze liken

[Reactie gewijzigd door SpoekGTi op 22 juli 2024 18:06]

Online komen en dan meteen offline gaan en dan weer online en offline. Mensen vol met ballonnen spammen haha. Je had ook die bots waarmee je bij iemand anders de CD drive kon openen. De bier houder.
Je had ook een glitch die elke MSN client van elke user in de chat liet crashen, en vaak ook nog daarmee de PC. Je hoefde alleen maar iets te typen met '.pif' erachter meen ik me te herinneren (een bekende virus extensie) Ideaal als je opeens weer in een grote chatgroup zat waar iedereen elkaar zat te roasten. Zag je iedereen 1 voor 1 offline gaan.
Haha dat artikel over de eerste iPhone is echt fantastisch.
Mijn favoriete quote uit dat artikel
Toch is het uitsluitend een kwestie van tijd voordat een of andere leipe Chinees met een stofarm schuurtje een ARM, een 2,5"-schijfje van een gieg of dertig en een 3G-antenne in een doosje gaat frommelen. Als hij daar dan nog een touchscreen bij weet te leveren is het een kwestie van nog minder tijd voordat opensourceprojecten als OpenMoko de iPhone laten verbleken als ware het een gratis Postbankmobiel.
Dat is inderdaad een prachtige quote maar deze sloeg direct bij me aan:

Of de telefoon werkelijk zo goed is, valt te betwijfelen, maar de marketingafdeling van Apple heeft in elk geval fantastisch werk afgeleverd.

Tot op de dag van vandaag relevant, het beschrijft de essentie van Apple in een notendop.
Half mee eens. De marketing is ijzersterk maar het product zelf staat ook gewoon als een huis met bijv de zelf ontworpen soc en de zelf ontwikkelde software en het ecosysteem daaromheen. Dat is echt wel wat meer dan marketing alleen.

De marketing overtuigt mensen (mijzelf niet uitgezonderd) er de prijzen voor de betalen die Apple vraagt, dat dan wel weer ;)
Daar ben ik het mee eens, Apple spullen zijn vaak aantrekkelijk en qua socs zijn ze sterk.

Toch neemt het niet weg dat het merk cultus-achtige trekjes heeft, en daar zit die marketing weer achter.
Ik las op reddit, in het licht van de verplichte USB-C connector de opmerking "Apple is about to invent USB-C" en dat dekt de lading aardig.
De eerste iPhones hadden toch nog geen eigen ontworpen SOC?
Dacht dat de iPhone 4 de eerste was.
Klopt maar @oef! zegt dat de quote tot op de dag van vandaag waar is. Daar ben ik het maar deels mee eens.
tl;dr

Wat een voorrecht deze aanloop naar wat we vandaag de dag in handen hebben te mogen meemaken, heerlijk!

Als mijn oudste weer eens naar me komt met een of ander filmpje op insta of wat dan ook gniffel ik wel eens, bedenkende dat zoveel jaren terug wij het al fantastisch vonden om een korrelig filmpje vanaf CD op je PC af te spelen. En dan heb ik het nog niet eens over de C64 tijden ...
Beetje hetzelfde als toen ik voor het eerst Windows 95 installeerde en ik voor het eerst in mijn leven volledig scherm het filmpje wat op de Windows-installatie-cd stond van Edie Brickell - Good times bad times zag en hoorde. Ik heb dat filmpje alleen al vaker gekeken toen omdat het een sprong in de toekomst was, kon er verwonderend naar kijken dat dit kon op mijn pc, komende van het MS-DOS tijdperk. Dat gevoel heb ik weinig meer gehad. Voor mijn gevoel kan alles nu wel op mobiele telefoons.

Enige moment dat ik het wow-gevoel weer heb gehad is met de Quest voor VR, maar verder is alles zo vanzelfsprekend voor iedereen geworden.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 18:06]

Weezer - Buddy holly :P ook zo'n klassieker door Windows 95 geworden :D
De wereld is er ook niet echt leuker op geworden moet ik zeggen. Alles is gemeengoed geworden met technologie en ik mis die mystiek en magie eromheen wat er in de jaren 90 was met technologie.

Ik zeg niet dat alles beter was maar een hoop wel.
Ik mis het neuzen in computer winkels wel. En edonkey, emule.
Computers waren toen nog meer underground en nerdy :D
LimeWire free downloaden, en dan daarmee LimeWire premium gratis downloaden.

Gekkenhuis ook eigenlijk dat we in die tijd gewoon executables downloaden. Als er in die tijd iemand zo gek genoeg was om ransomware te maken dan hadden we de terug naar de steentijd gegaan :')
ja een wonder dat het toen goed ging. Meestal dan.
Heb een godsvermogen uitgegeven aan hardware. De winkels in de jaren 90 en 00 waren: Alternate, Vobis, Dynabyte, Mycom, Dixons, Paradigit, Escom, Powerline en ACI computers.

Ook aan software veel uitgegeven en verdient. Het begon allemaal met de muziekcd`s van Braun MTV, later 3FM. Toen kwam O No More Games uit, gevolgd door Twiligt, Grazybytes en nog veel meer titels. Ik heb alles nog bewaard. Goeie ouwe tijd.
Je vergeet de Free Record Shop voor software (Film & muziek media) en talloze kleinere spelers, die ik vandaag de dag ook niet meer tegenkom in de steden, voornamelijk het aantal eenmanszaken zijn drastisch omlaag gegaan. Ik als oud Dynabyte (Nijmegen & Arnhem) medewerker, vind het jammer om zo de wereld (vooral Nederland) te zien veranderen, het heeft zijn charmes en de nodige kennis over het aangeboden assortiment, waar menig klant baat bij heeft en niet zo snel aan die informatie kan komen via kanalen zoals search engines. En daarbij even gratis naar het telefoonnr kan telefoneren of de iemand in de winkel kan raadplegen en eventueel doorverwezen kan worden, maar blijkbaar is het een te snelle wereld geworden voor zulk soort services en is iedereen al snel zelf op de hoogte en kan daarmee uit de voeten, wat ik niet geloof!?

Niet zo slim om Twilight en Crazybytes te noemen, aangezien je die in bezit hebt, die waren destijds al illegaal :)
De Twilight CD's waren mijn eerste kennismaking met de gaming-wereld. M'n oom had Lego Racers op z'n computer staan, wat ik als jochie geweldig vond. Kreeg de Twilight 40 CDs van hem toen we thuis ook een PC hadden...
Wat een heerlijk artikel om op de zondagochtend te lezen.
Trip down memory lane.

Ik heb hier in de kast nog steeds de Twilight DVDs staan, kan er op een of andere manier geen afstand van doen.
Ook mooi om Dixons voorbij te zien komen. Kan me nog goed herinneren dat ik als ICT student in de Dixons kwam om het een verkoper zo moeilijk mogelijk te maken :) , de verkopers hadden niet overal evenveel kennis van
Ik heb hier in de kast nog steeds de Twilight DVDs staan, kan er op een of andere manier geen afstand van doen.
Behouden!!
Is cult. Heb zelf ze weggeflikkerd. Had er al even later al spijt van.
Branden was echt een gedoe toen. Er ging vaak veel mis. Eest een Philps gehad. Daarna een Plextor via SCSI. Rete duur, maar minder "bier viltjes".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.