De admins van Tweakers.net hadden geen betere dag voor de serververhuizing kunnen uitkiezen: er is vandaag maar één 'nieuwtje' dat op werkelijk alle nieuwssites de aandacht voor zich opeist, en dat is de release van de iPhone. Vreemd, want iedereen wist natuurlijk al maanden geleden dat dit apparaatje gisteren zou verschijnen. Of de telefoon werkelijk zo goed is, valt te betwijfelen, maar de marketingafdeling van Apple heeft in elk geval fantastisch werk afgeleverd.
Of dat reden tot vrolijkheid biedt, is echter maar de vraag. Om te beginnen is het op zijn zachtst gezegd vreemd dat ook Europese sites zich en masse op een product storten dat hier op zijn vroegst tegen de kerst in de winkel zal liggen. Dat heeft niks met technische innovatie te maken, maar alles met een hebbedingetjescultuur waar handige zakenmensen als Steve Jobs optimaal van profiteren. De iPhone biedt in feite niets meer dan een aanraakscherm: alle andere features zijn ook in andere telefoons te krijgen, en daar hoeft geen absurd bedrag voor te worden neergeteld. Toch wordt de 'Jesusphone', zoals het glanzende gadget in de Amerikaanse pers wordt genoemd, overal aangekondigd als de beste uitvinding sinds het gesneden brood. Newsflash! Gesneden brood is betaalbaar. De iPhone is dat niet. Zeshonderd dollar voor een telefoon is natuurlijk een belachelijke prijs: telefoons met camera, Office-integratie, 3G-ondersteuning, complete qwerty-toetsenborden, mp3-spelers en talloze andere handigheidjes zijn voor de helft van dat geld te krijgen, en met een lekker prijzige belbundel kan er op die paar honderd dollar of euro nog een flinke hap bespaard worden. Zoniet de iPhone: de modale burger dient hier zowat een maand voor te werken en dan gaan we ervan uit dat hij in de tussentijd droog brood eet en in een kartonnen doos slaapt. Daar komt dan nog eens een abonnement van minimaal zestig dollar per maand bij, en wie over een half jaar constateert dat de onvermijdelijke Chinese kloon goedkoper, simlockvrij en technisch meer dan gelijkwaardig is, mag AT&T 175 dollar betalen om van zijn abo af te komen. Even aangenomen dat de iPhone überhaupt zes maanden 'hot' is, dan komt dat dus neer op bijna tweehonderd dollar per maand.
Tweakers kunnen bovendien niet zoveel met het ding. Ten eerste heeft de echte Tweaker sowieso geen mobieltje, want die zijn voor gebruik buitenshuis - waar echte bugs rondfladderen, die echt bijten, en waar uv-licht welig tiert.... geef mijn portie maar aan Fikkie. In tegenstelling tot de al aangekondigde klonen wordt de iPhone bovendien geproduceerd door een bedrijf dat 'vendor lock-in' zodanig goed beheerst dat zelfs Microsoft jaloers op ze is. Eigen software zal dus een probleem worden, maar daar was toch al geen ruimte voor: 8GB voor het duurste model is hét bewijs dat het lulijzer van Apple het niet van de prestaties moet hebben. De iPhone zou toch zo geschikt zijn om video af te spelen? Dan is een paar GB extra bepaald geen luxe, maar dat schijnt geen prioriteit te zijn - zelfs de geluidskwaliteit bij het bellen schijnt al te wensen over te laten, zo valt hier en daar te lezen. Verder ontbreekt support voor flash en instant messaging, het ding ontbeert opnamemogelijkheden, eigen mp3'tjes kunnen niet als ringtone gebruikt worden en er zijn niet eens spelletjes ingebouwd. Cutting edge, me hoela.
Verder maakte AnandTech al een exemplaar open, om te ontdekken dat de iPhone van ducktape aan elkaar hangt. De bepaald niet atechnische staf van de site wist het mobieltje bovendien niet meer in elkaar te zetten - niet werkend en niet onbeschadigd, in elk geval. Het mag dan ook geen verrassing heten dat zelfs Engadget, toch dé site voor technofiele eksters, een alternatieve voorpagina heeft gebouwd, waar geen iPhone-nieuws op te vinden is. Een kwart van de bezoekers gaf daar bovendien aan het apparaat nu al spuugzat te zijn - maar daar zal Apple niet wakker van liggen, want de helft van de bezoekers lust volgens dezelfde enquête wel pap van Jobs' jongste. Toch is het uitsluitend een kwestie van tijd voordat een of andere leipe Chinees met een stofarm schuurtje een ARM, een 2,5"-schijfje van een gieg of dertig en een 3G-antenne in een doosje gaat frommelen. Als hij daar dan nog een touchscreen bij weet te leveren is het een kwestie van nog minder tijd voordat opensourceprojecten als OpenMoko de iPhone laten verbleken als ware het een gratis Postbankmobiel. Dat Apple de lat voor mobiele telefonie hoger legt is absoluut waar, maar ze hadden met de specs en niet met de prijs moeten beginnen: de mogelijkheden van de iPhone zijn uitgebreider dan die van een klassieke gsm maar de hardware is zeker niet zo vernieuwend als sommige mensen graag denken.
Wie cool wil zijn, moet bovendien niet vergeten dat afgunst en bewondering niet altijd synoniem zijn. De iPhone laat voorlopig vooral zien dat de eigenaar géén verstand van techniek en wél een gat in zijn hand heeft, en dat doet het Ganz Geile Aankoop-karakter geen goed. Nintendo heeft dat veel beter begrepen: de Wii is een stuk betaalbaarder, en de mensen op wie indruk gemaakt moet worden, kunnen worden uitgenodigd om een middagje mee te spelen. Daarna gaan ze naar huis, uiteraard stellig voornemens om zelf ook zo'n schattig wit doosje te kopen - dat schattig blijft als je hem aanzet. Bovendien heeft Lucas Arts net de laatste technorate twijfelaars over de streep getrokken: Star Wars komt naar de Wii. Het kan aan mij liggen, maar zelfs als een dolle kleuter met een Wii-mote achter Darth Nintendo aanrennen lijkt me een stuk cooler dan iemand bellen en beweren dat ik erin geslaagd ben om een iPhone te bemachtigen. En ik héb niet eens een Wii.