Terug in de tijd #27 - Gratis computers, Nintendo Wii-succes en start-up OnePlus

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

In deze 27e editie van Terug in de tijd kijken we naar artikelen uit de maand december van 2003, 2008 en 2013. We blikken in dit artikel onder meer terug op Intels wisselvallige relatie met Moore's law, gratis computers van IBM en Nintendo's financiële meevaller die Wii heet. Ook komen de oprichting van smartphonestart-up OnePlus, een mysterieuze USB-aansluiting die 'ook omgedraaid past' en de ondergang van het Nederlandse Hyves aan bod.

Twintig jaar geleden: DOOM, gratis computers en Moore's law (is dood?)

In december 2003 schreef Tweakers over het tienjarige jubileum van het originele DOOM uit 1993. Met die terugblik zou je denken dat een van de peetvaders van de moderne firstpersonshooter zijn beste tijd wel gehad heeft, maar niets is minder waar; DOOM is net als menig wezen uit de franchise 'ondood'. In 2016 kwam een van de oorspronkelijke bedenkers, game-icoon John Romero, voor het eerst sinds de jaren negentig met nieuwe content voor de toen al zeer oude game. Hij zou enkele jaren later ook nog een officieuze mod uitbrengen, terwijl een fan onlangs raytracing aan de game toevoegde. Ook vond enkele jaren terug een heruitgave van DOOM en DOOM II plaats. Kortom, deze fundamentele shooter blijft anno 2023 updates krijgen.

DoomDOOM is ook om een andere reden vandaag de dag nog zeer relevant voor een nicheclubje gamers en andere tweakers. Het is een beetje een uit de hand gelopen meme, maar het originele DOOM dient tegenwoordig als een soort benchmark van gekkigheid; kan een absoluut niet daarvoor bedoeld platform de iconische shooter draaien? Het antwoord was een volmondig 'ja' voor onder meer Teletekst, een IKEA Trådfri-lamp, de Nintendo Game & Watch, moederbordfirmware, een Minecraft-computer, een draaiende versie van DOOM 2 en een gemodificeerde kettingzaag die liefkozend de Painsaw genoemd wordt.

Wie twintig jaar geleden DOOM wilde spelen, had dus een van de uiteenlopende bovenstaande apparaten nodig, of gewoon een pc natuurlijk. Laat IBM, Omnicom en Interpublic onder de vlag Metronomy in die tijd dan ook een opvallende aankondiging doen: gratis IBM-computers voor twee miljoen Britse huishoudens. Voor niets gaat de zon op en het kostte de Britse consument volgens de aankondiging dan ook een beetje aandacht, namelijk door elke twintig minuten een reclame van een minuut te moeten bekijken.

De ontvanger zou daarbij iedere maand een nieuwe cd toegestuurd krijgen met daarop gerichte reclames; de markt voor gerichte advertenties heeft zich sindsdien aanzienlijk verder ontwikkeld. Er zat ook een catch bij deze cd, want het schijfje zou nodig zijn om de computer die maand te kunnen gebruiken. En uiteraard zou Metronomy gegevens over de gebruiker bijhouden en op deze manier geld verdienen aan het concept.

Een klein halfjaar na de aankondiging bleek er nog niets van de weggeefactie terechtgekomen te zijn, doordat er volgens een bericht van The Register te veel 'twijfelachtige aanmeldingen' gedaan werden. Sommige gebruikers zouden stiekem niet aan de eisen van het concept willen voldoen en de pc simpelweg willen doorverkopen. Er werden enkele testexemplaren verzonden en volgens The Guardian ging het bedrijf kort daarna alweer failliet.

Een van de fundamentele problemen van het concept lijkt vrij voor de hand liggend; een huishouden dat de enkele honderden ponden voor een pc niet heeft, heeft waarschijnlijk ook niet zoveel te besteden aan de producten die op de gratis pc's geadverteerd worden. Het idee bleef desalniettemin voortbestaan. In 2023 kwam de oprichter van Pluto TV bijvoorbeeld met een 'gratis tv' met een tweede scherm waarop reclames getoond werden. Het idee achter dit concept is nog steeds relevant.

Gordon MooreOver relevante concepten gesproken, in december 2003 deden onderzoekers van Intel een interessante voorspelling: het einde van Moore's law. Deze 'wet', geformuleerd in de jaren zestig door de onlangs overleden Intel-medeoprichter Gordon Moore, beschrijft het iedere twee jaar verdubbelen van het aantal transistors op een geïntegreerd circuit. Dit fenomeen zou tegen 2018 niet meer relevant zijn, voorspelden de onderzoekers, maar tot op de dag van vandaag blijft de wet een belangrijke leidraad voor de halfgeleiderindustrie. Haaks op de voorspelling van de onderzoekers staat dan ook wat Intel-ceo Pat Gelsinger dit jaar nog zei: "Moore's law is springlevend. Wij blijven de voorvechters van de wet."

Daarmee is overigens nog lang niet alles gezegd over de voorspelling. Zoals Tweakers ter ere van het vijftigjarige jubileum van de uitspraak schreef, is de stelling al meermaals enigszins aangescherpt, getweakt en geherformuleerd. Daarbij is het altijd al de vraag geweest in hoeverre de wet een wet genoemd mocht worden. Moore deed in ieder geval een observatie die ruim een halve eeuw relevant bleef; de verdubbeling van het aantal transistors bleef van toepassing.

Maar waar de een het als een correcte voorspelling bestempelt, ziet de ander het als een selffulfilling prophecy. Dit is in lijn met wat Gelsinger zei; volgens de tweede groep moeten bedrijven voorvechters van de wet blijven en die dus als leidraad en richtlijn gebruiken om innovatie na te jagen. De Intel-ceo reageerde overigens op een verklaring van conculega Jensen Huang van Nvidia. Laatstgenoemde zei namelijk kort daarvoor nog dat Moore's law inderdaad 'dood' is.

Vijftien jaar geleden: Steam vraagt euro's, Nintendo casht met Wii en toetsenborden verleden tijd

Nieuwe prijzen in SteamIn december 2008 vonden er enkele interessante ontwikkelingen in de game-industrie plaats. Zo ontstond er in Europa ophef over het toen al zeer prominente gameplatform Steam. Valve had namelijk in die maand de lokale valuta euro en de Britse pond aan de online gamewinkel toegevoegd. Eerder werd de dollarprijs aangehouden, maar met de maatregel zou Valve deze prijs een-op-een omrekenen naar euro's. Een spel van 10 dollar werd plotseling 10 euro, terwijl de dollar op basis van de toenmalige valutakoers 70 eurocent waard was. In de praktijk werden alle games dus een stuk duurder, wat bij menig Steam-gebruiker en Tweakers-forumlid leidde tot verontwaardiging.

In dezelfde maand werd bekend dat Nintendo naar schatting zes dollar winst maakte per verkochte Wii-console. In diezelfde periode concurreerden de PlayStation 3 en de Xbox 360 met elkaar, waarbij Sony op de PS3 verlies zou draaien en Microsoft quitte zou spelen bij levering van de Xbox-console. Dit is vrij gewoon in de game-industrie; consolemakers verkopen hun product met zeer lage marges en moeten het dan hebben van gameverkopen. Het feit dat Nintendo zelfs op de verkoop van de basisconsole winst zou maken, is dus juist opmerkelijk.

Daarbij komt dat Nintendo verhoudingsgewijs veel meer van zijn eigen games voor de console verkoopt, waar een grotere winstmarge op zit. De Wii zou uiteindelijk een van de bestverkochte consoles ooit worden, met naar schatting meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren.

CD Projekt RED was in het nieuws vanwege de aankondiging van The Witcher: Rise of the White Wolf, een soort remake van de oorspronkelijke The Witcher-game voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Deze versie van de game, gemaakt door de Franse studio Widescreen Games, zou onder meer 'een nieuw vechtsysteem, nieuwe animaties en modellen, en dynamische belichting' krijgen dankzij de overstap op de DaVinci Engine.

Een klein halfjaar later werd daarentegen bekend dat de Poolse ontwikkelaar Widescreen Games niet zou betalen, naar eigen zeggen omdat de studio niet aan de kwaliteitseisen kon voldoen. Het project werd dan ook geschrapt. The Witcher 2: Assassins of Kings werd uiteindelijk de eerste Witcher-game die op Xbox-consoles werd uitgebracht; het derde deel zou ook voor het eerst op de PlayStation uitkomen. Overigens werkt CD Project RED intussen aan een Unreal Engine 5-remake van de betreffende game, waarover verder nog niets bekend is.

The Witcher

In 2008 kwam daarnaast een reeks voorspellingen van de hand van 'internetdeskundigen en technici' op de voorpagina van Tweakers te staan. Laat Terug in de tijd nu een perfect excuus zijn om daar even over te reflecteren. Zo voorspelden de respondenten onder meer dat de smartphone, toen nog het mobieltje, in 2020 het belangrijkste persoonlijke apparaat zou worden om online mee te gaan. Ook werd een trend van het gratis aanbieden van content voorspeld, waarbij aanbieders inkomsten uit reclames zouden krijgen. Ook toen waren dit open deuren.

Iets extremer was de voorspelling dat het toetsenbord op zijn retour was. Mensen zouden voornamelijk met touchbesturing en stemopdrachten hun pc's gaan besturen. Het is niet onwaar dat virtuele toetsenborden en spraakbesturing steeds meer gebruikt worden, maar het fysieke toetsenbord, al dan niet in een laptop geïntegreerd, is vooralsnog springlevend.

Tien jaar geleden: OnePlus, een mysterieuze USB-poort en het einde van Hyves

In december 2013 berichtte Tweakers dat ene Peter Lau een nieuw bedrijfje genaamd OnePlus had opgericht. Deze voormalige werknemer van OPPO, die zichzelf Pete noemt en eigenlijk Liu Zuohu heet, wilde high-end smartphones gaan maken die 'goed genoeg zijn voor de veeleisende gebruiker' en had daar een agressieve strategie voor in gedachte. Het merk zou vrij geavanceerde hardware gebruiken voor smartphones met een relatief lage prijs.

OnePlus OneDaarnaast bespaarde het bedrijf in eerste instantie sterk op de marketingkosten dankzij het OnePlus Invite System; gebruikers konden alleen op uitnodiging een smartphone van de fabrikant kopen. Naar eigen zeggen hield de start-up zo grip op het aantal bestellingen. Klanten konden een reservering plaatsen op de website van OnePlus of via een bekende een uitnodiging ontvangen. Op deze manier ontstond er een organische hype rondom het toen nog relatief onbekende bedrijf.

De eerste paar smartphones van het merk, de OnePlus One, OnePlus 2 en OnePlus X, waren alleen in thuisland China en omringende landen beschikbaar. Vanaf de vierde OnePlus, de OnePlus 3, begon het bedrijf een reguliere 'open' verkoop te hanteren. Rond deze periode, eind 2016, betrad het merk van Lau de mainstreammarkt. Daaropvolgend hield het zich nog aan de zelfopgelegde 'never settle'-slogan en zijn imago als vlaggenschipkiller. Onlangs bracht het bedrijf verschillende series uit die van de originele insteek afwijken, waaronder minder scherp geprijsde high-end toestellen en midrangesmartphones.

Pete Lau innoveerde in de begindagen van OnePlus sterk wat hardwaresamenstellingen betreft en gaat zelfs de boeken in met een primeur. De OnePlus 2 uit 2015 werd, hoewel alleen op uitnodiging beschikbaar, de eerste wereldwijd beschikbare smartphone met een gloednieuwe USB-C-aansluiting. De ontwikkelingen van die specificaties begonnen enkele jaren daarvoor. In 2013 schreef Tweakers bijvoorbeeld nog over een USB-aansluiting die 'ook omgedraaid zou passen'.

Laders mobieltjesHet was toen nog het Wilde Westen wat smartphoneopladers betreft, maar daar begon de politiek wat van te vinden. Verschillende organen van de Europese Unie werden het erover eens dat de opladerlade van een gemiddeld Europees huishouden wel wat uitgedund mocht worden. Met andere woorden: er werd gesproken over een verplichting van een universele telefoonoplader, wat toen de facto nog de micro-USB-lader was. Het zou uiteindelijk nog tot 2022 duren voordat de EU de toen al ruim zeven jaar oude 'universele' USB-C-poort zou verplichten. Die verplichting gaat eind 2024 in en heeft betrekking op alle kleine elektronica.

Tot slot nog iets heel anders: krabbels, smileys en profielpagina's. Op 2 december 2013 werd het iconische Nederlandse sociale medium Hyves definitief offline gehaald. De dienst werd in 2004 opgericht onder de naam StartPhone en al snel omgedoopt tot Hyves. Binnen enkele jaren groeide het MySpace-achtige platform uit tot een immens onderdeel van de Nederlandse internetcultuur, met op het hoogtepunt tenminste 10 miljoen gebruikers en zo'n 275 miljoen pageviews per dag. En over de Amerikaanse tegenhanger MySpace gesproken: dat platform kon in Nederland niet concurreren met Hyves.

Rond diezelfde periode nam Telegraaf Media Groep de website over; dit markeerde het begin van het einde. In deze periode schreef Tweakers een achtergrondverhaal over de opkomst en teloorgang van het medium. Een duidelijke reden voor het verdwijnen van het woord 'hyven' uit het Nederlandse lexicon is er niet en ja, dat woord bestond officieel. Feit is wel dat Hyves langzaam maar zeker niet meer als 'cool' beschouwd werd en plaats moest maken voor Amerikaanse giganten: het toenmalige Twitter en Facebook.

Hyves

Door Yannick Spinner

Redacteur

10-12-2023 • 06:00

24

Lees meer

Reacties (24)

24
24
19
1
0
4
Wijzig sortering
Gratis computers, nooit is er iets gratis…

Lekkere snuggere uitspraken van Intel alsof er na 2018 geen oplossing meer is :+

Wat er met de oude eigenaren van Hyves is gebeurd hebben die andere start ups opgericht werken die bij de DPGTMG?
En wat heeft de TMG het gekost aan overname en afschrijving?

Edit wegens fout en bedankt voor de info allen!

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 19:55]

Wat er met de oude eigenaren van Hyves is gebeurd hebben die andere start ups opgericht werken die bij de DPG?
Die oprichters hebben het goed voor elkaar. Raymond Spanjar is o.a. ook mede-oprichter van o.a. IEX.nl en heeft volgens Quote een geschat vermogen van 25 miljoen euro.

Floris Rost van Tonningen is mede-oprichter van datzelfde IEX.nl, en werd in 2014 (geen recentere cijfers bekend) geschat op een vermogen van 12 miljoen euro

Van de derde oprichter van Hyves, Koen Kam, weet ik niet wat hij doet tegenwoordig. In 2008, het laatste jaar waarvan cijfers bekend waren, werd hij op 25 miljoen euro geschat in ieder geval.

Overigens bestaat de naam Hyves nog steeds: tegenwoordig valt het als 'Hyves Games' onder Azerion, en is het nog steeds een Nederlands bedrijf. Opgericht in 2014 door Atilla Aytekin en Umut Akpinar.
En wat heeft de DPG het gekost aan overname en afschrijving?
DPG? Wat hebben die hiermee te maken?

Hyves is overgenomen destijds door Telegraaf Media Groep (TMG), tegenwoordig heet dat Mediahuis Nederland.

TMG betaalde in november 2010 ongeveer 44 miljoen voor de overname van Hyves.
Hmmm, een beetje offtopic maar Atilla Aytekin...Is dat wellicht dezelfde Atilla die destijds (1998) de website Retrogames.com heeft gelanceerd en daarna in de kickboxartikelen is gegaan?
Retrogames was destijds een van mijn favoriete websites. De site bestaat nog steeds maar is sinds 2016 al niet meer geupdated, jammer genoeg.
ACM Software Architect @mrooie10 december 2023 07:48
Telegraaf Media Group kort men doorgaans af met TMG. DPG media - moederbedrijf van oa Tweakers - is een heel ander bedrijf dat niets met die Hyves aankoop had te maken.

Overigens ben ik wel benieuwd naar de antwoorden op je vragen :)
DPG Media was eerder De Persgroep. Hier vallen ook o.a. nu.nl, AD en de Volkskrant onder
ACM Software Architect @arjan199510 december 2023 16:17
Klopt. Maar Hyves heeft er nooit bijgehoord.
Hyves is in november 2010 aan TMG (Telegraaf Media Group) verkocht voor 43,7 miljoen euro.
Raymond Spanjar, Floris Rost van Tonningen en Koen Kam hadden toen nog 2 andere bedrijven op hun naam staan.

In totaal heeft het TMG een afschrijving van 36 miljoen gekost.

[Reactie gewijzigd door DaRk PoIsOn op 22 juli 2024 19:55]

Gratis computers, nooit is er iets gratis…
Dat klopt, netzoals:
Alle Meta-diensten, zoals Facebook, WhatsApp, instagram betaal je allemaal door reclame en profilering.
Hetzelfde voor de Google diensten.
Of commerciële televisie door reclame blokken tussen de programma's te tonen.
En dat dacht je van bijvoorbeeld fortnite, roblox en meer van deze freetoplay games. Verdienen geld door in het spel dingen te kunnen kopen.

Niets is echt gratis, maar je portemonnee kan vaak dicht blijven en dan voelt het voor veel mensen als gratis.
In deze wereld niett nee maar dat gaat ttoch straks wel echt komen omdat het logisch is.
De wii met homebrew, wat was dat heerlijk. Alles op een stick HDD of branden op een dvd. Gamen was nog nooit zo goedkoop.

Naast RE4 wat heerlijk speelde met de nunchuck, Madworld, Mario galaxy en Brawl was 99% van de games shovelware.

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 22 juli 2024 19:55]

Ik heb nog steeds mijn zwarte wii met externe schijf vol met spellen en emulators op de 2de tv aangesloten.
Vroeger ook gebruikt voor plex en internet vanuit men bed.
Beste nintendo ever.
Schoonste gametijd meegemaakt samen met mijn vrouw co-op spelen. Tegenwoordig met de kids alles opnieuw ervaren.

[Reactie gewijzigd door TNG128MB op 22 juli 2024 19:55]

Ik heb em hier aan de hoofd tv via HDMI aangesloten, wordt regelmatig voor de Mario kart aangezet met de extra banen homebrew 😎
Ik heb een hdmi omvormer geprobeerd maar de lag was onspeelbaar. Enige reden waarom ik nog een “oude” tv heb met rca is voor de wii.
Mocht je nog eens nostalgisch willen voelen, de homebrew scene leeft nog steeds! Emulators zijn beter geworden, loaders gebruiksvriendelijker en tegenwoordig kan je zelfs gamecube games afspreken. Iets wat jaren terug voor onmogelijk gehouden werd.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 10 december 2023 10:15
De eerste paar smartphones van het merk, de OnePlus One, OnePlus 2 en OnePlus X, waren alleen in thuisland China en omringende landen beschikbaar.
Die OnePlus One heb ik indertijd gekocht en niet uit China of een omringend land maar in Tsjechië bij een normale winkel. Dat het toestel alleen in het thuisland China en omringende landen verkrijgbaar was lijkt mij daarom niet te kloppen.
Misschien dat we hier in de winkel bedoelen, maar als Nederlander kon je hem gewoon bij oneplus bestellen, en werd hij thuis geleverd. Zo heb ik destijds mijn oneplus one ontvangen.
Wij hebben de One destijds gewoon bij OnePlus besteld, werd hij netjes in NL geleverd... Geen idee waar men dat vandaan haalt.
Er was inderdaad een heel invite systeem, maar je kon direct bij OnePlus bestellen en in NL laten leveren. Met Sandstone achterkant natuurlijk!

(Verwisselbare accu anyone?)
Op zich vind ik zo'n concept van een gratis pc nog geeneens zo gek in ruil dan voor reclame, ergens eerlijker dan wat er tegenwoordig gebeurd met die opdringerige reclame. Enigste is wel dat je je kan afvragen hoe het dan gesteld staat met privacy. Nu zal dat 20 jaar geleden nog niet zo'n vaart gelopen hebben met beperkt internet.

En ja verder, kan mij herinneren dat ik nog wel eens een WII gehad heb maar al vrij snel toen toch richting een Xbox 360 ben gegaan. Vond de WII op zich wel leuk verder maar de spellen waren niet echt mijn ding met al dat bewegen erbij etc..
Dat wilde westen rondom telefoon opladers was in 2013 toch al grotendeels voorbij? Vrijwel alles, behalve Apple zat toen al op micro USB.
Volgens mij zat ik in 2013 al aan m’n derde micro USB toestel, waarbij mijn derde toestel een windows phone toestel was.
de eerste was de HTC legend in 2010, daarna de HTC One V in 2012 (wat een k*t toestel) en de derde een Huawei Ascend W1 in 2013 als ik me goed herinner.

De laatste zonder USB was nog een Nokia n82..

Het wilde westen staat voor mij voor Nokia met verschillende diameter pinnetjes, Sony Ericsson met die vreemde pootjesstekkers, Siemens met stiekem best een mooie plug enz enz

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 22 juli 2024 19:55]

De eerste paar smartphones van het merk, de OnePlus One, OnePlus 2 en OnePlus X, waren alleen in thuisland China en omringende landen beschikbaar. Vanaf de vierde OnePlus, de OnePlus 3, begon het bedrijf een reguliere 'open' verkoop te hanteren.
Dit klopt niet. Oneplus verkocht via eigen website gewoon in Nederland. Ik heb destijds met een invite de Oneplus One gekocht voor rond de €300.

Was trouwens echt een blikvanger onder de tech minded middebare scholieren. Veel klasgenoten die er van hadden gehoord en even de sandstone afwerking wilde voelen.
In 2008 kwam daarnaast een reeks voorspellingen van de hand van 'internetdeskundigen en technici' op de voorpagina van Tweakers te staan.
Origineel artikel zegt:
Bijna net zo'n open deur is de voorspelling dat het beveiligen en kraken van software en methodes om intellectueel eigendom te beschermen nog steeds met elkaar zullen wedijveren. Als antwoord op het falende drm-beleid zou content gratis worden aangeboden, waarbij inkomsten uit bijvoorbeeld reclame voortvloeien.
Ja lekker... Nee, dat is dus TOTAAL niet waar geworden. We hebben beide korte eindes getrokken en we hebben nu over betaalde content, met reclames, en DRM zit nog steeds overal op. We hebben weer eens niet opgelet en de techbro's hebben ons weer genaaid.
Och ja, OnePlus invite systeem, anders kwam je er niet tussen om er 1 te bestellen. En wat een beest was het (prijs vs prestatie) destijds. Helaas gingen ze de versies daarna echte flagship prijzen te hanteren.

Enige wat ik ooit heb verhandeld op Tweakers.net bij de vraag&aanbod, de invites. (gratis weggeven natuurlijk)
edit:
Dubbelpost, dat is lang geleden :X

[Reactie gewijzigd door LinuX-TUX op 22 juli 2024 19:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.