MSX3 aangekondigd tijdens feest 40-jarig bestaan MSX-standaard

Afgelopen weekend werd het 40-jarig bestaan van de MSX-standaard gevierd tijdens het GOTO40-event in Amsterdam. Er was ook bezoek uit Japan en er was productnieuws, 30 jaar na het einde van het computerplatform.

Afgelopen juni vierde de MSX-standaard voor home computers zijn 40e verjaardag. Op 27 juni 1983 werd de MSX-standaard aangekondigd door een consortium van Japanse bedrijven, zoals Sony, Canon, Panasonic en Yamaha, in samenwerking met Microsoft en ASCII Corporation. Deze standaard bood volledige hardware- en softwarecompatibiliteit voor computers, wat toen uniek was. In 1985 verscheen de MSX2-standaard met verbeteringen in grafische mogelijkheden en FM-synthesizerondersteuning, waarbij latere MSX2-machines ook voorzien werden van 3,5"-floppydrives. Terwijl MSX2 evolueerde, verschenen 16bit-computers als de Commodore Amiga en Atari ST, waarmee MSX2 op basis van specificaties lastig kon concurreren. Tegelijkertijd werden x86-IBM-kloon-pc's steeds goedkoper en ontstond er langzamerhand ook een tweedehandsmarkt. Steeds meer fabrikanten, zoals Philips, haakten daardoor af.

De MSX3 had het antwoord moeten worden op concurrenten als de Commodore Amiga, maar de Yamaha V9978-grafische chip was niet op tijd leverbaar. In afwachting daarvan verschenen in 1988 MSX2+-machines van Sony, Panasonic en Sanyo, maar alleen in Japan. Tenslotte bracht Panasonic in 1990 en 1991 nog twee Turbo R-machines met R800-16bit-chip uit, maar in 1994 stopte de productie definitief. In totaal zijn er wereldwijd naar schatting negen miljoen MSX-computers verkocht van 22 verschillende fabrikanten.

Kazuhiko Nishi met een MSX0 stack met het kenmerkende blauwe MSX BASIC-scherm
Kazuhiko Nishi met een MSX0-stack met het kenmerkende blauwe MSX BASIC-scherm

Kazuhiko Nishi

De MSX-standaard was een initiatief van Kazuhiko Nishi, die eind jaren zeventig als oprichter van ASCII ook heeft meegewerkt aan het ontstaan van de NEC PC-8001 en de Kyotronic 85, die later internationaal werd uitgebracht als de TRS-80 Model 100. In samenwerking met Microsoft, Nishi had warme banden met Bill Gates, kwam de MSX-standaard tot stand. Het Amerikaanse bedrijf nam de ontwikkeling van BASIC en MSX-DOS voor zijn rekening.

Nishi, inmiddels met pensioen, kwam 9 december naar Amsterdam om terug te blikken op MSX en vooruit te kijken met een reeks nieuwe producten. Dit was niet voor het eerst, want in 2001 kwam hij ook al naar Nederland voor een ander vervolg: de 1chipMSX is een kleine computer met een volledige MSX in een enkele FPGA-chip, waarmee MSX-software eenvoudig met moderne randapparatuur gebruikt kon worden, zoals een extern toetsenbord en SD-kaart. Nishi sprak ook over plannen voor nieuwe producten, maar die waren niet allemaal even concreet en duidelijk.

MSX0 en MSX3

De MSX0 kan beschouwd worden als een eerbetoon aan de oorspronkelijke MSX-standaard en zal hardwarematig compatibel zijn met klassieke MSX-machines, tot en met de 2+. De MSX3 is een geavanceerdere versie met krachtigere specificaties en moderne functies, waaronder varianten van de later onofficieel uitgebrachte V9990-grafische chip. De nieuwe producten moeten niet alleen nostalgische gebruikers aanspreken, maar ook techenthousiastelingen.

De functionaliteit van deze producten omvat het spelen van klassieke MSX-games en het gebruiken van software op de MSX0, terwijl de MSX3 geavanceerdere taken en moderne gamingervaringen mogelijk maakt, waaronder compatibiliteit met 2k-, 4k- en 8k-beeldschermen. Beide systemen zijn gebaseerd op Xilinx Zynq FPGA-chips met Arm Cortex-A9-processorkernen. Net als de de MiSTer FPGA DE-10 zouden de MSX FPGA-producten ook andere computers en consoles hardwarematig kunnen emuleren, inclusief de Neo/Geo en de PlayStation 2. De kaarten zouden bovendien gestackt kunnen worden tot wel 16 stuks.

Prototypes van de stackable MSX Engine en de MSX3 uitbreidingskaart die in bestaande MSX machines past
Prototypes van de stackable MSX Engine en de MSX3-uitbreidingskaart die in bestaande MSX-machines past. Bron: Maxim Vlasov

Los van diverse portable producten waarmee MSX-software op een klein scherm, met eventueel een toetsenbord, te gebruiken is, moeten er ook nieuwe machines komen. Daaronder is een nieuwe '1chipMSX' en een volwaardige alles-in-eencomputer met toetsenbord op basis van MSX3. De MSX0-producten kunnen, net als een Raspberry Pi, gebruikt worden voor de aansturing van iot-apparatuur, maar ook fysieke uitbreiding met sensors is mogelijk. Er komen ook insteekkaarten waarmee bestaande MSX-computers kunnen worden uitgebreid naar MSX0 of MSX3 via een van de twee cartridgesloten.

MSX0-cartridge met diverse uitbreidingen
MSX0-cartridge met diverse uitbreidingen

Op X, het voormalige Twitter, toont Nishi regelmatig foto's van nieuwe producten die in ontwikkeling zijn. Als alles volgens planning verloopt moeten de eerste producten in de lente of zomer van 2024 beschikbaar komen.

Een beeldimpressie van het GOTO40 MSX-event in Amsterdam

Door Jeroen Horlings

Redacteur

11-12-2023 • 18:28

72

Reacties (72)

72
72
31
5
0
37
Wijzig sortering
Misschien gelijk nog even wat leuke links:

* https://www.msx.org -> MSX nieuws & forum
* https://www.msxdev.org -> Jaarlijks wedstrijd met nieuwe MSX Games
* https://www.file-hunter.com -> Veel MSX spelletjes om online te spelen
* https://www.msxgoto40.com -> Website met betrekking tot bovenstaand evenement

MSX0 & MSX3... Ik vraag me erg af wat de doelgroep is welke Nishi voor ogen heeft. De Pi & Adruino hebben volgens mij de plek die hij voor ogen heeft al ingenomen en hebben al een enorme installed base. En die groep 50-ers die warme herinneringen hebben aan hun MSX uit de jaren '80 / '90 lijkt mij commercieel gezien niet groot genoeg. But... I'd live to be proven wrong...
hij had het ook over educational purposes als 1 van de use cases. Dat je bijvoorbeeld kan programmeren in MSX-BASIC wat een bijzonder toegankelijke taal is en daarmee IOT devices kan aansturen.
Dat zou voor kinderen al een mooie manier zijn om in aanraking te komen met 'programmeren'

hij begrijpt volgens mij zelf ook wel dat hij geen miljoenen units gaat wegzetten.
Van toen kan ik me herinneren dat MSX basic veel makkelijker was dan Commodore 64 basic om figuren en muziek te maken. Commodore 128 basic leek wel meer op MSX basic.
Misschien simpelweg de MSX liefhebber. Die zoals ik opgroeide met een 2+ van Philips. :)
Naar mijn weten heeft Philips nooit een MSX 2+ op de markt gebracht. Correct me if I'm wrong.
Ik denk dat dit weer zo’n gevalletje is van:”op mijn leeftijd doet je geheugen soms stom”.

Je hebt gelijk.
Nee, het was toen heel gebruikelijk om je MSX2 te " upgraden" of ombouwen naar een 2+ :)
Nieuwere rom, vaak extra geheugen en andere VDP erin prikken.
Voor als je helemaal niet van plan bent het te gaan of laten doen, maar wel eens wilt zien hoe: https://youtu.be/oWivpico-rc?si=qE1rr5RCqiohLJ7V

En natuurlijk kan en mag je van mij best alsnog aan de slag
Dat klopt, alleen Sony, Sanyo en Panasonic brachten deze uit als fabrikant.
Je had wel ombouw setjes om je huidige MSX 2 om te bouwen naar een 2+
Hier kan je ook (erg) veel MSX-games online spelen.
www.jamsx.com
Waarom niet Arnouds site promoten? :)
www.file-hunter.com ^_^
Ik was er bij afgelopen zaterdag. Leuk event, het had wat weg van een ouderwetsche computerbeurs in het klein. Alleen was de gemiddelde leeftijd van het publiek t.o.v. vroeger met een jaartje of 30 omhoog gegaan :+ .
De keynote was leuk om bij te wonen. Maar zoals ook genoemd in het artikel waren sommige zaken niet allemaal even concreet en/of helder. Een aantal zaken leken echt een paar proefballonnen van prof Nishi. Op zich niets mis mee, maar de MSX1/2 waren betaalbare opties in een tijdperk dat niemand een PC had. De toegevoegde waarde van de MSX3 in een tijdperk waarin er meerdere PC's/laptops in huis staan, en de hobbyist ook kan beschikken over Raspberry Pi's en Arduino's (en aanverwanten), is me nog niet helemaal duidelijk.
Maar goed, iedereen die er zaterdag bij was zal waarschijnlijk toch wel een MSX3 aanschaffen. Al was het maar omdat je er Kings Valley mee op de beamer kunt gooien. :9 :+ (dat was de demo die ze toonden)
Grappig, op hetzelfde moment typ ik bijna dezelfde reactie haha.
De toegevoegde waarde van de MSX3 in een tijdperk waarin er meerdere PC's/laptops in huis staan, en de hobbyist ook kan beschikken over Raspberry Pi's en Arduino's (en aanverwanten), is me nog niet helemaal duidelijk.
Denk dat het meer een "because we can, not because we should" dingetje is, of een realisatie van computers die ontworpen maar nooit uitgebracht zijn :P
Nishi is daar zeker niet de eerste mee, je ziet steeds meer "nieuwe oude" computers/standaarden (Mega65, gebaseerd op de gecancellede Commodore 65, Agon Light, 8 Bit Guy's Commander X16, etc.).
Afgelopen zaterdag ook wezen kijken.
Leuk om eens een paar oude bekenden te spreken, wat oude unieke machines te zien en wat te shoppen voor leuke uitbreidingen en onderdelen. Aanwezigheid van de Japanse gasten was super. Leuk om ze eens in het echt te ontmoeten.
Het MSX3 project is mij nog steeds niet helemaal duidelijk, al had ik gehoopt dat dit een soort van RPi achtig SBC zou worden, met een MSX afgeleid OS, MSX-Basic als programmeertaal, leuk voor de beginnende hobbyist of student.

De lokatie vond ik echter teleurstellend. Onlogische indeling, veel te krappe paadjes, meeste doorgangen wel geblokkeerd met mensen die gezellig stonden te praten. Afgezien van de ruime 'dansvloer' was het gewoon veel te krap, en veel te druk. En zodra er muziek van het podium kwam, dan ging de verlichting uit, waardoor je eigenlijk de onverlichte kraampjes niet meer kon bekijken.
Het zal denk ik te maken hebben gehad dat de organisatie een poosje terug noodgedwongen van lokatie moest wisselen.
Verder top geregeld, erg leuke goodiebag meegekregen O+

Hopelijk tot over 10 jaar ;)
...
Het MSX3 project is mij nog steeds niet helemaal duidelijk, al had ik gehoopt dat dit een soort van RPi achtig SBC zou worden, met een MSX afgeleid OS, MSX-Basic als programmeertaal, leuk voor de beginnende hobbyist of student.
...
Ik heb heel veel plezier gehad aan mijn MSX computers (eerst een Philips VG-8010, later vervangen door een tweedehands een VG-8020). Ik begrijp de nostalgie en heb soms ook wel zin om er nog eens een te zoeken, maar ik zie oprecht niet waarom je een beginnende hobbyist met MSX BASIC zou willen opzadelen. Leer die eerst maar programmeren in een taal die structuur oplegt ipv een taal waar spaghetticode vaak de makkelijkste weg is (al is het een 'moderne' QuickBASIC 4.5 of QBASIC). Van een wat gestructureerde taal naar MSX BASIC is geen probleem (vooral een beetje puzzelen met alleen globale variabelen), de andere richting is een veel grotere uitdaging, zeker omdat het gemiddelde MSX BASIC boek ook echt niet vrij was van spaghetticode.
Ik heb hem in de meet and greet gevraagd wanneer hij dacht de MSX 3 op de markt te kunnen brengen. Hij zei dat het waarschijnlijk eind 2024 gaat worden met de 3+ en de 3# het jaar daarop.

De MSX0 is al beschikbaar in Japan en in Europa is deze te koop vanaf lente 2024. De MSX0+ een aantal maanden later.
Zaterdag was ik aanwezig, in de hoop op boeiende verhalen en anekdotes over het verleden en de ontwikkeling van de MSX. Helaas viel dat wat tegen, afgezien van enkele nostalgische foto's met een jonge Bill Gates.

Ik begrijp niet helemaal wat de MSX3 toevoegt ten opzichte van bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Afgezien van de naam lijkt het weinig te maken te hebben met de oorspronkelijke MSX.

De mogelijkheid om de MSX3 (of was het de MSX0) in een cartridge slot van een oude MSX te plaatsen en deze als voeding en toetsenbord te gebruiken is interessant, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat iemand een 40 jaar oud apparaat op die manier zou willen gebruiken. Het is gewoon te inefficiënt qua stroomverbruik.
Ik herinner me dat je bij het kopiëren van spelletjes op cassettebandjes moest luisteren hoeveel 'klikken' je tijdens het laden hoorde om te weten hoeveel geheugenblokken er gekopieerd moesten worden met een backup-programma. Ik stelde me voor dat er fysiek met een soort relais geschakeld werd tussen geheugenchips, maar tijdens het spelen van een spel hoorde je die klikken niet meer als je naar een ander level ging of iets dergelijks. Ik weet dus nog steeds niet echt wat dat geluid betekende.

Ook ben ik benieuwd of de X van MSX ook de X van X-Box is.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 13:23]

De klik is van het relais dat de REM functie van de tape deck aanstuurt. Hierdoor kan je die op PLAY laten staan en kan de computer aansturen of het afspelen gepauzeerd word. Daardoor kan het spel automatisch wanneer nodig het volgende stuk data van de tape inladen.
Dat is niet wat ik bedoel denk ik. Tijdens het laden van een spel hoor je bijvoorbeeld 7 keer een klik, zonder dat de cassettespeler pauzeert. Daarna is het hele spel geladen. Als je dan in het backup programma het spel wilt kopiëren vraagt het: Hoeveel blokken wil je kopiëren? Dan vul je 7 in, en het hele spel wordt ingeladen om op een andere cassette weg te schrijven. Als je 6 invult heb je niet het hele spel, en als je 8 invult heb je een incompleet deel van het volgende spel erachteraan.

Hij klikt alsof er fysiek wordt geschakeld tussen geheugenchips, een dat zou plausibel zijn ware het niet dat als het eenmaal geladen is, je het hele spel spelen zonder opnieuw kliks te horen dus blijkbaar kan de MSX bij alle chips komen zonder een fysieke klik. Of er is een verschil tussen lezen en schrijven naar het geheugen.
Destijds gebruikten wij simpelweg een dubbel cassettedeck om spellen te kopiëren?
"Downloaden" van de radio ftw
Ja, gaaf was dat. Maar ik moet er niet aan denken om een moderne game op die manier te downloaden.
Dat deed ik in het begin ook, maar als je een kopie van een geluidskopie analoog probeert te kopiëren krijg je zo'n slechte kwaliteit dat je het spel 10 keer opnieuw moet laden voordat je het kunt spelen. Leuk nerddetail is dat ik merkte dat een kopie naar een Sony-cassette vaker een fout opleverde dan een TDK-cassette. Blijkbaar was de tape meer geoptimaliseerd voor een prettig geluid dan voor een zo goed mogelijke kopie.

Met een digitaal kopieerprogramma schrijf je een verse kopie weg en die waren altijd foutloos. Daarnaast kon je op deze manier precies de spellen kopiëren die je wilde hebben in plaats van de hele cassette met 30 spellen.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 13:23]

Tsja, als 12 jarigen doken we destijds niet zo diep in de materie. We vonden het al geweldig dat we met een dubbeldeck spellen konden kopieren.
Ik was 10, maar als de spelletjes het na kopiëren steeds niet goed werken, dan moet je toch iets. :P
Lag misschien ook aan de kwaliteit van het dubbele tapedeck.
Er was ook nog Tonus, die blijkbaar zelf uitzocht hoeveel blokken er gecopieerd moeten worden...
Het leuke van msx was dat er heel veel thuis geprogrammeerd werd, het was echt een homecomputer voor hobbyisten die iets voor de vereniging of voor school in elkaar flansten. De Amiga en ST die daarna kwam had naar mijn ervaring enkel programma's van softwarehuizen .
Mijn msx1 had overigens al gelijk een msx diskdrive dus dat gehannes met bandjes is mij bespaard gebleven. Ik speel nog steeds MSX spelletjes op een raspberry emulator en mijn kinderen vinden die ook leuk :)
Het leuke van msx was dat er heel veel thuis geprogrammeerd werd, het was echt een homecomputer voor hobbyisten die iets voor de vereniging of voor school in elkaar flansten. De Amiga en ST die daarna kwam had naar mijn ervaring enkel programma's van softwarehuizen
Daar heb je het toch ff erg mis ;)
Juist de Amiga heeft een gigantische hoeveelheid hobbymatige content voortgebracht. Van software, muziek, grafisch ontwerp en eigen gemaakte tools, we noemen het DEMOSCENE.
die demo's van de demoscene stonden dan voor de populaire game van een softwarehuis
Dat waren de cracktro's en trainers, hoewel onderdeel van demoscene, zijn dit geen volwaardige demos.
De Vic20, zx, Atari 600 / 800 serie was toch ook echt voor de hobbyisten.
Gaaf! Heb vorige week net een tweede hands (zeer nette) Philips NMS 8250 gescoord via marktplaats. Ontzettend leuk om weer eens met dit stuk jeugdsentiment bezig te zijn. Net als de ZX Spectrum en de Amiga machines die nog steeds een flinke schare fans hebben.
Wat was de prijs als ik vragen mag ? Heb er nog (niet schrikken) 4 staan die niks doen.
Een gave Philips MSX 2, bijvoorbeeld de 8250 brengt nog wel €250 op. En een bijzondere MSX2+ of Turbo R nog wel iets meer.

Ook spellen op cartridge zijn gewild. Metal Gear of Solid Snake kan zomaar € 400 opleveren. Of een heel gaaf exemplaar €600+.
Tja en zo schieten de prijzen weer naar exorbitante hoogtes ;-) Weg leuke betaalbare hobby.

ps een mooi en compleet exemplaar van Solid Snake was trouwens op het evenement te koop voor 240 en ik heb hem niet gekocht. Maar nu denkt iedereen met msx spul gelijk wel goud in handen te hebben.

[Reactie gewijzigd door davince72 op 22 juli 2024 13:23]

Mijn collectie omvat nu al pareltjes zoals Konami Athletic Land, Kings Valley, Hyper Rally, F1 Spirit en Goonies, evenals een FM-Pac. De afgelopen paar jaar gekocht op Marktplaats. Mijn drijfveer? Pure nostalgie.

Solid Snake en Metal Gear staan nog op mijn verlanglijstje. Helaas heb ik ze nog niet kunnen vinden voor minder dan €300.
Had je hem moeten kopen op msxgoto40. Gemiste kans!
Leuke collectie heb je al. Ik heb ze ook op kingsvalley 1 na, wel beide king’s valley 2 versies (die voor msx1 en die voor msx2)
Gevonden op eBay: Metal Gear MSX ROM Brand New Factory Sealed - EUR 55.583,85 8)7

https://www.ebay.nl/itm/1...6jjB-hVES0q&sssrc=2047675
Oh ik heb denk ik wel interesse in een msx2 of hoger van jouw ...
Ben benieuwd.... Ben msx gebruiker sinds 83 en heb er nog 3 staan. Een revival in de vorm van een MSX 3 .. beetje sceptisch. Maar we zullen zien
Sentiment! We hadden op de MAVO die van Philips, Alleen de leraar had een Panasonic. :)
Da's inderdaad bijna 40 jaar geleden alweer...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.