YouTubers krijgen verloren gewaande klassieke zoekmachine Archie weer werkend

De iets jongere lezer zal bij zoekmachines niet snel aan iets anders denken dan Google en Bing, misschien Yandex, of wat oude klassiekers zoals Altavista of AskJeeves. Maar niet aan Archie, dat in 1990 de eerste zoekmachine was. YouTubers van The Serial Port hebben nu de lang verloren gewaande zoekmachine teruggevonden én weer werkend gekregen.

YouTube-kanaal The Serial Port beschrijft in een video de zoektocht naar 'de laatst overgebleven kopie van Archie'. De zoekmachine avant la lettre kwam in september 1990 officieel uit. 'Zoekmachine' is in deze context wel een heel ander begrip dan hoe we dat nu kennen. Archie was voornamelijk bedoeld om publieke ftp-servers te doorzoeken. Dat was destijds nog een van de meestvoorkomende manieren om bestanden en informatie te delen. Dat viel in latere jaren meer uit de gratie, met name door de opkomst van 'echte' zoekmachines op basis van Gopher die ook meer webpagina's konden zoeken, maar The Serial Port zegt 'de erfenis van ftp te willen eren'.

In een eerdere video ging The Serial Port al op zoek naar de origines van de zoekmachine, maar ook naar wat er uiteindelijk mee was gebeurd. De originele kopieën van de tool waren namelijk niet meer beschikbaar; in het Computer History Museum in Mountain View zou een tape liggen, maar die bleek niet meer te werken.

De makers zeggen 'enkele maanden' op zoek te zijn geweest naar een werkende kopie. Daarbij kwamen ze via onder andere een Nederlandse ontwikkelaar bij forums en oude archieven, al was ook daar niets te vinden. Uiteindelijk wisten de YouTubers contact te leggen met een Poolse systeembeheerder die nog een link met een bestaande Archie-server had staan, waarop nog een back-up van de originele broncode stond. Op basis daarvan wisten ze, met wat kunst- en vliegwerk, een werkende kopie online te zetten. Niet op een anonieme ftp-server, maar gewoon op het wereldwijde web. Daarmee lijkt een stukje internetgeschiedenis toch weer gered. De bestanden zijn inmiddels ook te downloaden - zorg dus dat je snel een kopie downloadt, zodat de zoektocht niet over dertig jaar over moet worden gedaan.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

17-05-2024 • 17:19

15

Reacties (15)

15
15
10
3
0
4
Wijzig sortering
Oh damn... dat is lang geleden dat ik die naam heb gezien/gehoord...
Wat op zich niet zo raar is. De "nieuwste" versie (3.5) van Archie stamt alweer uit 1996, en toen was het eigenlijk al op sterven na dood, en al opgevolgd door zoekengines (zoals Jughead en Veronica) die op basis van het Gopher-protocol werkten, en zich dus niet meer beperkten tot alleen zoeken op FTP-sites, zoals Archie deed.

Ik denk dat de gemiddelde IT-er van tegenwoordig niet eens meer weet wat Archie en Gopher waren zonder het op te zoeken, laat staan hoe het werkte :)
Maar dat was nog niet zo heel lang geleden... toch? Toch?
Grappig dat er een Nederlandse ontwikkelaar bij zat. Daar komt natuurlijk ook de naam Archie vandaan, van Archie de man van staal, welbekend bij oudere nerds. Zie hier Wikipedia: Robot Archie De engelstalige versie van de wiki heeft wat meer info dan de Nederlands maar het was toch een grotendeels Nederlandse strip.
De landmacht heeft zelfs een tank (prtld) gehad met de naam Archie. Ik word hier helemaal nostalgisch van.
Ben nu een tijdje lid van hun kanaal. Geweldige content hebben ze. Lekker nostalgie. Als ik hun content kijk heb ik soms wel even wat heimwee naar het oude internet.
Ik ook, in de digitale wereld voel ik me een klagende "vroeger was alles beter" 'boomer'.
Tegenwoordig is het internet enorm verpest, Een adblocker, VPN en privacyfilter is eigenlijk verplichte kost om je te "verdedigen" tegen ongewenste zaken.
En zelfs met die technieken wordt je nog zeer nauwkeurig gevolgd.

Probeerde van de week een route te plannen via maps vanaf mijn PC. Locatie services staan uit, adblockers actief, meerdere bedrijven achter hetzelfde IP. En nog wist hij akelig nauwkeurig mijn locatie te bepalen.

Vorige week werd ik gebeld door een verhuurbedrijf. Zij wisten dat ik hun site had bezocht (dus niet een contact formulier ingevuld) en konden dat perfect naar mij herleiden. Dit ondanks de eerder genoemde maatregelen.
Vorige week werd ik gebeld door een verhuurbedrijf. Zij wisten dat ik hun site had bezocht (dus niet een contact formulier ingevuld) en konden dat perfect naar mij herleiden. Dit ondanks de eerder genoemde maatregelen.
Maak hier alsjeblieft een melding van bij Consuwijzer:
Bedrijven en goede doelen mogen u alleen bellen om iets te verkopen of om te vragen om een donatie, als u toestemming heeft gegeven. Of als u klant of donateur bent (geweest). U mag niet ongevraagd gebeld worden. Ook niet als u zzp’er bent. Gebeurt dit toch, dan kunt u een melding hiervan doen bij ConsuWijzer.
Moest ik vroeger een blocker gehad hebben voor de dansende bananen en andere GIF...
Simpel zat, gewoon Lynx gebruiken en je zag niks van die rommel. Was ook nog eens razendsnel. :P

Ik heb Lynx gebruikt lang nadat de Netscapes van de wereld al gemeengoed werden. Het werd pas ongemakkelijk toen steeds meer dingen afhankelijk werden van JavaScript (waar Lynx geen ondersteuning voor heeft).

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 23 juli 2024 18:30]

lol ik was jong en dacht dat het internet voor wereldvrede zou zorgen :D
En paywall bypass.
Ik duik nog regelmatig zelf de oude wereld in en probeer oude (web)applicaties weer aan de praat te krijgen, puur uit nostalgie. Maar ondanks dat ik het deels met je eens ben, merk ik bij dat terugkijken dat de nostalgie ook wel de enige écht leuke factor is. Langs alle ad- en privacyzaken heen gekeken kunnen we nu zoveel meer op het web dat die oude troep veel te beperkt is als we het nu weer om zouden ruilen.

Ik kan daar inmiddels wel het onderscheid in maken en zou totaal niet terug willen, denk zelfs niet dat het beter was. Dat is echt de roze terugkijk bril, dat warme gevoel achter je computer in die oude tijd zit bij de meesten ook vooral in het hoofd en was er toen helemaal niet. Ik herinner me zelf de irritaties rond de traagheid en beperkingen uit die tijd in ieder geval ook nog maar al te goed.
Dat viel in latere jaren meer uit de gratie, met name door de opkomst van 'echte' zoekmachines op basis van Gopher die ook meer webpagina's konden zoeken, maar The Serial Port zegt 'de erfenis van ftp te willen eren'.
Gopher was geen zoekmachine, maar een protocol. Je had tools nodig om te zoeken met dat protocol. De bekendste waren Jughead (later Jugtail genoemd), en Veronica

Die laatste (Veronica) wordt ook nog in de lucht gehouden, en er zijn dus ook nog diverse Gopher-sites actief:
In February 2022 Veronica indexed 325 gopher servers, within which it indexed approximately 5 million unique selectors.
Leuk feitje: het Gopher-protocol werd nog ondersteund door Internet Explorer tot versie 6.0, pas in die versie werd dit protocol uit de browser verwijderd. IE6 kwam uit in 2001, toen was Gopher uiteraard allang dood, for all practical purposes.

Begin jaren 90 heb ik nog best wel veel met Archie en Gopher gewerkt, was best leuk. Het WWW bestond toen immers nog niet, dat kwam pas een paar jaar later.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 18:30]

Gopher kent ook een moderne variant onder de noemer Gemini.

En met browsers als skyjake/Lagrange kun je ook afbeeldingen laden binnen de content, en uiteraard alle content in je eigen kleuren schema renderen.

Hier in het kort kort meer over de Gopher history en het Gemini protocol @MCH2022
https://media.ccc.de/v/mc...nd-the-small-internet#t=0 - Rocking the Web Bloat: Modern Gopher, Gemini and the Small Internet

[Reactie gewijzigd door hachee op 23 juli 2024 18:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.