MSX-standaard viert veertigste verjaardag

Dinsdag is het exact veertig jaar geleden dat de MSX-standaard het levenslicht zag. Op 27 juni 1983 werd de standaard tijdens een persconferentie aangekondigd door een consortium van Japanse bedrijven, waaronder Sony, Canon, Panasonic en Yamaha, in samenwerking met Microsoft en ASCII Corporation. Later dat jaar verschenen de eerste compatibele machines en sloten andere fabrikanten, zoals Philips, zich aan.

De bedrijven achter de MSX-standaard beloofden volledige hardware- en softwarecompatibiliteit voor alle computers. In die tijd was dat uniek, omdat vrijwel iedere computerstandaard een gesloten systeem was, zoals de Commodore 64, Apple II en Atari 400/800. De standaard werd bedacht door Kazuhiko Nishi van de Japanse ASCII Corporation en Microsoft.

De hardware van de MSX-standaard was geïnspireerd op de Spectravideo SV-318- en SV-328-computers, die in juni 1983 waren uitgebracht. De standaard gebruikte betaalbare chips die breed beschikbaar waren, zoals de Zilog Z80A-processor, de Texas Instruments TMS9918-grafische chip, die een resolutie bood van 256x192 pixels met 16 kleuren, een Yamaha YM2149-geluidschip, ook bekend als AY-3-8910, en 16 tot 64kB ram. De machines waren voorzien van een vrij uitgebreide vorm van Basic, gemaakt door Microsoft, en voor diskettes was er MSX-DOS, een variant op MS-DOS en CP/M. De machines konden hardwarematig worden uitgebreid via twee cartridgeslots, waarvoor allerlei randapparatuur verscheen, waaronder modems en externe schijven.

Toshiba HX-10 MSX

Achteraf gezien was de timing van de introductie niet ideaal. Op enkele machines na verschenen de meeste MSX-computers pas in 1984, toen de homecomputercrisis zo ongeveer op zijn hoogtepunt was. Die turbulente tijd kenmerkte zich door hevige concurrentie, een overaanbod van verschillende computersystemen en stevige prijsdalingen. Het bleek lastig te zijn om in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten marktaandeel te verwerven, waarna veel computers op andere markten werden gedumpt. Met name in Nederland, Spanje, Brazilië en Zuid-Korea werden de MSX-machines populair.

Iconische games

De MSX-standaard was de geboorteplaats van enkele van de meest iconische videogames uit de jaren tachtig, met titels als Metal Gear, dat een van de populairste games zou worden, maar ook Final Fantasy, Aleste, Ys en Gradius (Nemesis). Veel MSX-titels werden voortgezet op andere platforms, zoals de Nintendo (S)NES, Sega Megadrive, Sony PlayStation en pc.

In 1985 verscheen de MSX2-standaard, die belangrijke verbeteringen bracht, zoals de Yamaha V9938-grafische chip die een hogere resolutie bood en meer kleuren kon weergaven (256x212 pixels met 256 kleuren en 512x212 beeldpunten met 16 uit 512 kleuren). Ook kwam er ondersteuning voor een optionele YM2413 FM-synthesizerchip (OPLL). Veel latere MSX2-machines werden uitgerust met een 3,5”-720kB-fdd. In die tijd verschenen ook de eerste 16bit-computers los van de IBM-pc, zoals de Commodore Amiga en de Atari ST, waar de MSX2 hardwarematig niet tegenop kon boksen.

In afwachting van een MSX3 verscheen in 1988 de MSX2+, die alleen in Japan werd uitgebracht door Sony, Panasonic en Sanyo. Deze had een Yamaha V9958-grafische chip met ondersteuning voor 19.268 kleuren en hardwarematige scrolling en verder OPLL-audio en MSX Music (YM2413). In 1990 en 1991 kwam Panasonic met de twee laatste MSX-machines onder de naam Turbo R. Deze waren voorzien van een R800-16bit-chip naast de Z80, met een klokfrequentie van 14,32MHz en 256 tot 512kB RAM. Ondertussen was de IBM-pc steeds populairder geworden, mede dankzij betaalbare klonen. Ook dat systeem kenmerkte zich door een open hardwarearchitectuur, uitbreidbaarheid via insteekkaarten en een groot aanbod aan software. Dit x86-systeem werd uiteindelijk de wereldwijde standaard, de Apple Macintosh uitgezonderd.

In 1993 werd de productie van de Turbo R definitief gestaakt, maar dat was nog niet helemaal het einde van MSX. In de jaren daarna kwamen de Moonsound OPL4-geluidskaart en Sunrise GFX9000-grafische kaart uit. Die laatste was voorzien van de Yamaha V9990-grafische chip. Die was gebaseerd op de nooit uitgebrachte V9978, die naar verluidt in de MSX3 had moeten zitten, maar niet op tijd af was. In 2005 verscheen de One-Chip-MSX, een kleine computer met een volledige MSX in een enkele FPGA-chip, waarmee MSX-software eenvoudig met moderne randapparatuur gebruikt kon worden, zoals een extern toetsenbord en SD-kaart. Tot op de dag van vandaag verschijnt er nog nieuwe MSX-software en soms ook -hardware, voor een enthousiaste groep retroliefhebbers.

In totaal zijn er wereldwijd naar schatting negen miljoen MSX-computers verkocht, van 22 verschillende fabrikanten.

Door Jeroen Horlings

Redacteur

27-06-2023 • 08:00

149

Reacties (149)

149
149
79
7
0
65
Wijzig sortering
Elk jaar is er ook nog een MSX Development wedstrijd, MSXDev: https://www.msxdev.org.
Je kan die games ook nog online in je browser spelen: https://www.file-hunter.com/MSXdev/
Als je nog een beetje verder zoekt, kan je ook echte MSX klassiekers op die pagina vinden ;-)

En voor de die-hard fans: https://play.google.com/s...ils?id=com.msx.filehunter
Speel je favo MSX games op je Android telefoon.
En niet te vergeten het complete MSX Computer Magazine archief van wijlen Wammes Witkop:
https://www.msxcomputermagazine.nl/

Om nog eens lekker te mijmeren over hoe 'vroeger alles beter was'.. :)
Geweldig he?

Ik vind het ook tof dat alle Futuredisks online staan en in de browser werken: http://www.futuredisk.nl/
Wat een klap van de nostalgie-hamer. Ik herken gewoon nog een aantal covers.
https://bluemsx.com/

Goede MSX emulator online in browser.
Werkt ook prima als je hem installeert op PC of console. ;)
Ook veel info te vinden op msx.org
https://www.file-hunter.com/MSX/
Deze link gebuik ik altijd omdat daar de klassiekers op staan als Boulderdash, Knightmare, Arkanoid, Rambo etc etc
O.a. vanwege het 40 jarige bestaan is er dit jaar een evenement genaamd MSXGOTO40. Meer informatie is te vinden op https://www.msxgoto40.com.
Ik ben erbij!!.

Hoe vet nieuwe technologie ook is, de liefde voor MSX, MSX2, MSX2+ zit diep :-)
Paar keer per jaar ga ik weer achter mijn NMS8255 of VG8020 zitten en ga ik even lekker een weekend knallen. Zelfs de kinderen vinden Nemesis 2 een topspel (mijn all time favorite) dus tja.
In die tijd werkte mijn moeder voor het NIPO, en moest ze enquetes invoeren en dan via een modem verbinden om die gegevens te versturen. Niet veel later kwamen we erachter dat die machine ook voor spelletjes gebruikt kon worden. Uren heb ik zitten staren naar mijn oudere broer die Nemesis, Nemesis 2 en uiteindelijk Nemesis 3 (op een cartridge) aan het spelen was. Ik ben nu 45, maar ik kan me nog heel goed herinneren hoe dat was als kind. Niet vreemd dus dat jouw kinderen +/- 40 jaar later nog altijd hetzelfde ervaren.
Hier idem. Nemesis 2 staat bij mij op de 2e plaats. Nr. 1 is SD-Snatcher.

Zo even kaarten bestellen. Hopen dat het net zo episch wordt als de beurzen in Tilburg en Zandvoort van de jaren 90. :)
Met een paar toffe Japanse gasten: Kazuhiko Nishi himself die de MSX3 komt presenteren, en twee componisten van gamemuziek: Yuji TECHNOuchi (Konami, onder andere Metal Gear 2) en Tadahiro Nitta (Microcabin, onder andere Xak)!

[Reactie gewijzigd door vihorr op 24 juli 2024 20:53]

MSX 3? En dan geen emulator-kastje?
Er zijn nog niet veel details bekend, behalve dat het backwards compatible zal zijn met MSX, MSX2, MSX2+ en MSX Turbo R. Zie ook https://www.msxgoto40.com...esenteerd-tijdens-goto40/.
Een SDK... Dan wordt het niks. Een MSX heeft hardwired bediening. Geen andere omgeving nodig om iets voor elkaar te krijgen. En linux-compoatible dus ook niet native 8-bit.
Wel jammer. Eigenlijk zou MS gewoon iets moeten doen,

[Reactie gewijzigd door blorf op 24 juli 2024 20:53]

Er is weldegelijk meer bekend, maar eerst zien, dan geloven. De MSX3 is gewoon een 'PI clone' met een andere CPU architectuur erin; die als stand-alone board MSX compatibility middels software emulatie levert en als 'MSX3 cartridge' in een MSX slot gestoken kan worden als hardware uitbreiding, maar het heeft niets met de 'geannuleerde' MSX3 standaard uit de vorige eeuw te maken of relevante (denk V9990 VDP) hardware ...
Oh leuk, en voor mij om de hoek. Meteen een paar kaarten besteld.

Voor mij was de MSX de intro naar programmeren. Was mijn eerste eigen verdiende geld als jochie van 16 voor een game die daadwerkelijk was uitgebracht.

Goede herinneringen aan basic combineren met wat assembly.

En met mijn vader op zaterdag ochtenden naar de V&D om daar dan te programmeren op de computers die daar uitgestald stonden. Tot de goede man eindelijk eentje voor thuis kon kopen.
de MSX vriendenclub Mariënberg komt al meer dan 25 jaar elke 2e zaterdag bij elkaar om met de MSX computer bezig te gaan. Heb je interesse, kom gezellig langs! Meer info: https://m-v-m.lookpages.nl/home/
Ik weet nog wel dat er op onze computerclub een tweetal enthousiastelingen met hun MSX-en langskwam, iedere maand opnieuw. Daar zaten ze dan, tussen de C64-, Amiga- en Atari ST-gebruikers (en een handvol verdwaalde consolegebruikers met een copybox).

En maar boasten dat hun systeem beter was, terwijl dat uiteraard absoluut niet het geval was :) Bootflop met Jesus on E's in de A500 en discussie gesloten :). *

Zelf ken ik MSX alleen van de basisschool - zo een keer in de week mocht je dan een kwartiertje achter de computer om iets met aardrijkskunde te doen ofzo. Ik vond het wel boeiend, maar het ging me niet ver genoeg.

Na een verhuizing kwam ik op een andere basisschool terecht. Mijn leraar daar had achter in het lokaal twee C64's staan en was zelf ook enthousiast Commodore-gebruiker. Daar is bij mij het virus ontstaan en een half jaar later stond er thuis ook een C64 (en later diverse Amiga's)..


*initiate flame war in 3...2...1...
De MSX was vergeleken met de Commodore 64 niet alleen inferieur, maar ook redelijk knudde: De TMS9918 en AY-38910 zijn in de verste verte geen partij tegen de VIC-II en SID en dan hebben we het nog niet gehad over vele kleine details van de computers.

MSX werd pas koopwaardig bij de MSX2 en de MSX2 was veruit superieur aan de andere 8-bit computers. Er was alleen één probleempje: De MSX2 kwam uit toen het 16-bit tijdperk al begonnen was. Hij moest het dan ook veel van de Japanse thuismarkt hebben.

Dus ja, MSX met een Amiga vergelijken doet mij denken aan een Fiat Topolino uit 1935 vergelijken met een Tesla model 3.
Anderzijds was Basic op de MSX verre superieur aan de Commodore. Nog voor mijn eerste computer, had ik in ons klein dorpje als jonge tiener wat 'lessen' gevolgd rond de C64. Als je daar iets van muziek wou maken, mocht je met veel POKEs aan de slag.

Mijn allereerste computer een jaar later was een MSX, en ik kon als musicerende tiener met mijn verbazing geen blijf dat je daar gewoon met PLAY "CEGC" e.d. muziek kon maken.
zeker:

commodere64: poke 53280,1 -> verander kader van kleur
msx : color 0,0,1 -> verander kader van kleur.

dus tja..
Ja, en dat is precies waar het om draait. BASIC 2 in de Commodore 64 is inderdaad een beperkte BASIC. Dat was een bewuste commerciële keus, Commodore had al het uitgebreidere BASIC 3.5 in die tijd, maar om de prijs laag te houden werd die niet in de C64 gestopt.

BASIC 2.0 dwong je tot lelijke PEEK en POKES, maar het goed eraan was dat het niet disfunctioneel was. In tegendeel, vanwege de flexibiliteit van het systeem kan er behoorlijk wat in BASIC geschreven worden. Een programma dat low-level een sector van disk leest en daar het juiste byte in verandert om een unerase te doen, kan uitstekend in BASIC geschreven worden. Het beroemde spel Pirates! van Sid Meier, is in BASIC 2.0 geschreven. Er zijn veel computers geweest met een veel sjieker BASIC, waar uiteindelijk minder mee kon.

Juist omdat BASIC 2 beperkt was, legde de handleiding uit hoe de hardware werkte. Dat handboek was zeer goed, een aanzienlijk deel van de C64-bezitters kon programmeren en begreep een groot deel van de werking van de VIC-II en SID.

Kortom, BASIC 2.0 was niet mooi, het is wel zeer bepalend geweest voor hoe de C64 zich ontwikkeld heeft. Steve Jobs gaf de wereld gebruikers, Jack Tramiel gaf de wereld experts.
De handleiding van de C64 was net aan voldoende voor de eerste stappen. Sprites, character graphics en de geluidsregisters stonden erin, maar dat was dan ook het minimale dat ze erin konden stoppen. High-res graphics, multicolor, scrolling, zelfs joysticks... nope. Ook Pirates! is niet 100% in Basic geschreven en had niet geschreven kunnen worden puur met de handleiding. De Programmer's Reference Guide was de echte bijbel van de C64 en onontbeerlijk als je serieus iets wilde maken.

Basic 2.0 ophemelen omdat je gedwongen werd alles met peeks en pokes te doen vind ik ook wat overdreven. Veel dingen zijn de facto niet toegankelijk omdat Basic veel te langzaam is. Zoals Commodore zelf demonstreerde met Basic 7.0 op de C128 kon het wel, een Basic afleveren met dedicated instructies voor beeld en geluid waar je als beginner ook al wat aan hebt. Op de C64 moet je voorbij de basis al snel met machinetaal aan de slag, en is Basic net goed genoeg om je eerste assembler in te schrijven (want die zit er standaard ook niet in). Dan heb ik het nog niet eens over het feit dat Basic 2.0 ontzettend spartaans is ook als je niks spannends met de hardware wil doen -- grotere programma's worden één groot GOTO festijn omdat de enige constructie voor lussen FOR .. NEXT is. Goede basis om gewend te raken aan assembler wellicht, maar als we zo beginnen hadden ze nog beter heel Basic weg kunnen laten en een assembler in ROM gepropt. De anomie van Basic 2.0 opende de markt voor dingen als Simons' Basic en andere "daar kun je wel wat mee" uitbreidingen.

Ik heb ontzettend goede herinneringen aan mijn tijd met de C64 en de hardware allerlei dingen laten doen waar het niet voor bedoeld was, maar Jack Tramiel was vooral een goede zakenman. Voor Basic 2.0 ga ik hem zeker niet prijzen. :P

[Reactie gewijzigd door MneoreJ op 24 juli 2024 20:53]

Voor de Atari XL had je later Turbo Basic van Happy computer magazine. Had de C64 ook zoiets? Na het intiepen een paar keer gebruikt, maar die 5+ minuten laadtijd vanaf Cassette bandje was toch iets te irritant om het vaker te gebruiken!
Jazeker, je kon het geavanceerdere Basic 3.5 op je C64 draaien. Dat viel in populariteit evenwel in het niet bij Simons Basic. Simons Basic werd door Commodore zelf op cartridge uitgegeven en was zo'n beetje overal te koop waar je een C64 kon kopen.
Oja nu je het zegt... Ik had 'Simons Basic' wel eens eerder gehoord. Nouja, het geeft iig wel aan dat een computer uit die tijd nou ook weer niet te hard op de Basic versie kan worden afgerekend.
De lelijke pokes hadden wel een voordeel dat je ook op de ZX81 zag : Het maakt de overstap van Basic naar Assembly erg klein en zeker in assembly is het veranderen van een geheugenlocatie natuurlijk een stuk sneller dan om een subroutine in Rom te benaderen
Knudde? Valt wel mee. Als c64 en later amiga eigenaar was ik dol op de konami gradius reeks van msx. Vooral nemesis 2 en salamander kapot gespeeld bij vriendje destijds. Msx zelfs een nacht aan laten staan om volgende dag verder te spelen, want anders moest je opnieuw beginnen. Cardridges waren geniaal. Géén idiote laadtijden als bij de c64. Geweldige soundtrack ook en de betreffende cardridges hadden een scc geluidschip, die meer dan uitstekend was. Nu jaren later koester je die momenten en heb nu een Sony msx1 aangeschaft met cardridge met SD card om alle games vanaf SD te kunnen spelen. Zelfs via marktplaats en ebay de gradius verzameling boxed bij elkaar kunnen verzamelen in mint condition. Een nemesis 2 mini boxed is moelijk te krijgen en gaat niet weg voor onder de 350 euro. Via marktplaats zelfs een msx hobbiist leren kennen die me uitstekend heeft geholpen in mijn zoektocht. Nu staat mijn msx 1 te shinen naast mijn c64.
Hoe hoe de spellen waren, daar doe ik geen uitspraak over, want ook bijvoorbeeld voor de ZX Spectrum zijn hele mooie spellen gemaakt, terwijl die hardwaretechnisch nog verder terug loopt. Het komt op vergelijken van de hardware aan.

Bijvoorbeeld de kwestie dat de TMS9918 intern sprites multiplext met een beperking van 4 sprites per rasterlijn. Dat beperkt de mogelijkheden van spellen aanzienlijk. De VIC-II met zijn 8 sprites die onafhankelijk te gebruiken zijn (en softwarematig gemultiplext kunnen worden) is hier veruit superieur. Het kleurgeheugen van de VIC-II is parallel aan het DRAM gekoppeld wat betekent dat de VIC-II per klokpuls 12 bits kan binnenhalen. De beperking van de TMS9918 in grafische mode 1 dat kleuren aan karakters zijn gekoppeld (kleur per groep van 8 karakters) is hier bijvoorbeeld op door te voeren, de VIC-II heeft zulke beperkingen niet. Dit vertaalt zich in spellen die veel kleurrijker zijn.

Je argument met cartridges kan ik niet plaatsen. Om te beginnen wat de C64 (net als de MSX) met meerdere media te gebruiken, waar cartridges zonder laadtijden er één van waren. Zonder fastloaders was de C64 traag op tape en disk, maar dat is meer een probleem wat anderen zagen dan waar de C64-gebruikers last van hadden, want de kwestie is juist dat er wel fastloaders waren en daarmee was (is) de C64 ook op laadtijdengebied een uitstekende computer.
Technisch geleuter hoor. Verder niet echt interessant. Microsoft basic en dos waren bv superieur tov beperkte c64 basic als je dan toch vergelijking wil maken. Uiteindelijk gaat het om de beleving. Die gradius spellen waren beter dan wat ik op de C64 gezien heb. Heb ze nu allebei en beide hebben voordelen en nadelen. Ik vind ze daarom gelijkwaardig. Cardridges waren niet of nauwelijks verkrijgbaar op de C64 dus msx had dat veel beter voor elkaar. Snelladers is leuk, maar eerst de juiste cassetteband op zoeken, terugspoelen en dan weer vooruitspoelen tot het juiste nummer op de teller... I rest my case.

[Reactie gewijzigd door drakiesoft op 24 juli 2024 20:53]

De mogelijkheden van de C64 zijn in belangrijke mate beperkt door de hoeveelheid storage die je hebt. De standaard 8K- en 16K-cartridge van de C64 waren goed verkrijgbaar, bekende spellen in deze reeks waren Wizard of Wor en Rat race. Bij 8K of 16K is het RAM-geheugen van de C64 in vergelijking dusdanig groot, dat het hele spel zeer waarschijnlijk in het RAM-geheugen past. Een cassette of diskette was goedkoper, en daarvan kon je meer data in het geheugen laden en dus diepgaandere spellen maken.

Deze "tweede generatie"-software werd daarom vaak op cassette gepubliceerd. Als er al een disketteverie was, dan was die vaak identiek aan de cassetteversie. Cartridges waren zeldzaam, want dat extra ROM-geheugen dreef de prijs op. Je bent hier voor de complexiteit van de spellen beperkt tot de hoeveelheid gegevens die in één keer in het geheugen geladen kan worden. Tapefastloaders werden door commerciële spellen gebruikt, maar waren wel stukken trager dan turbotape (aangeboden door utility cartridges als de Power Cartridge en Final Cartridge 1/2/3).

"Derde generatie"-software ging een stapje verder: De grootte werd vergroot tot één of meerdere diskettes waarbij data dynamisch van diskette werd geladen. Laadtijden waren zeer snel, zowat alle commerciële had ingebouwde fastloaders. Deze software werd veelal exclusief op diskette gepubliceerd, maar de cartridge kwam eind jaren '80 weer terug, inmiddels was ROM goedkoop genoeg geworden om bijvoorbeeld 128K of 256K tegelijk op een cartridge te kunnen zetten en dan had waren de laadtijden verdwenen. Iedere C64-eigenaar had immers een cartridgepoort, niet iedere C64-bezitter had een floppydrive.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 24 juli 2024 20:53]

Ok heb nog nooit c64 roms in de winkel zien liggen. Maar ja kopiëren was dan ook een koud kunstje, dus roms was sowieso geen optie. Wel gezellig altijd bij de verschillende "computerclubs". Zo te lezen worden die nog altijd georganiseerd.
Zeker niet alles was beter aan de C64. Wat vrij desastreus voor de MSX bleek te zijn was dat softwarehuizen buiten Japan dus de Z80 code van de ZX Spectrum overzetten naar de MSX en daarbij nauwelijks de specifieke hardware van de MSX gebruikten en omdat de Z80 langzamer liep als op de Speccy (waar de CPU wel veel meer moest doen) kreeg je dus slome games met ZX Spectrum graphics. Het kon echt veel meer wat wel bleek uit Japanse spellen en wat CBS Colecovison conversies.
De MSX makers dachten de concurrentie aan te gaan met een vrij dure C64, maar inmiddels was deze oa in de strijd met TI en Atari zo in prijs verlaagd dat het daar eigenlijk nooit aan toegekomen is. In Nederland verkocht oa dankzij Philips nog aardig hoewel de Japanse concurrenten (bv Sony, Mitshubitsi) vaak meer waar voor hun geld boden.
Waar de MSX echt de C64 verschrompelde was op het gebied van de Basic en OS, maar of je dat echt de kwaliteit van de computer kunt noemen is maar de vraag.. Er zaten jaren nieuwere versies van Microsoft op ten opzichte van de door Tramiel voor de PET gekochte versie op de C64.
De MSX2 was inderdaad niet te vergelijken met de Amiga of de ST. Het was een 8 bit met wat extra futures die dus meer met bv de Sinclair QL vergeleken kan worden, En dan waren er nog nieuwere versies die het alleen in Japan nog enigszins goed deden en wel echt beter beeld en geluid kregen. Wie dus fan is van Japanse RPG spellen zal nog wel eens een versie voor de latere MSX-jes tegen kunnen komen!

P.S. De jongeren vergeten nog wel eens dat de Commodore 64 in eerste instantie een peperdure computer was met relatief weinig mogelijkheden tov de prijs. Daarom dachten veel bedrijven in eerste instantie nog wel de concurrentie aan kunnen te gaan. Pas na flinke prijsverlagingen werd het een groot succes waardoor nu nog steeds de meest fenomenale dingen met het brooddoosje worden gedaan.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 24 juli 2024 20:53]

Herkenbaar. De rivaliteit was echt fantastisch en heel onschuldig. Misschien dat er tegenwoordig dikke knokpartijen ontstaan door zo'n discussie... Kamp Commodore hiero !!! }>
Ik kan mij de FAC (Federation Against Commodore) op de MSX nog wel herinneren. :)
FAC Soundtracker was een erg leuk speeltje! Tot moonblaster uitkwam uiteraard :)
ik was ook iemand die op de computerclub zijn MSX zat te verdedigen terwijl de Amiga's rondjes draaide om mijn MSX-machine maar dat wilde ik uteraard niet toegeven.
Voor mij was MSX het toppunt van kwaliteit (vooral de Konami cartridges). dat "it came from the desert" stereo gesamplede muziek had en prachtige graphics negeerde ik maar even :-)

Nu ik wat ouder en wijzer ben heb ik alle formats omarmd en nu hier ook een C16, een Plus/4 een VIC20 een Commodore 64 en een amiga staan.. (maar MSX blijft toch echt mijn favoriet :-) )
De games library van de MSX is vrij onverslaanbaar, ook niet door de machtige Amiga. De machines vulden elkaar eerder aan om eerlijk te zijn, ik had ze graag beide gehad. De MSX was erg goed voor puur arcade plezier, de Amiga was erg goed voor het toevoegen van een laagje fascinatie en emotie.
Was dat een dorp in Twente want ik herken het wel. De hele zooi naar een buurthuis slepen en dan de Amiga aan het werk zien, daar kon onze MSX en MSX2 niet tegenop nee. C64 toch wel naar mijn idee, vooral door de Konami Cartridges.

Die avonden waren leuk zeg. Niks online, de consolewar gewoon recht voor je raap. De nieuwste demodisks bekijken en heel, heel erg veel illegaal kopieren. Die Amiga heb ik helaas nooit gekocht, mooi ding maar ja, ik was nu eenmaal voor MSX.
Nee, Nijmegen.

Iedere eerste zaterdag van de maand in de aula van de Hogeschool Gelderland aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen. Gesponsord door Courbois Software uit Beuningen (ik heb me laten vertellen dat de eigenaar familie is van Kitty Courbois, die ook uit Nijmegen komt).

Veel Amiga's, C64 en er waren ook wat mensen met ST's. De laatste jaren ook wel console gamers met van die copyboxjes erop. PC's waren er nauwelijks (althans in mijn tijd). En die twee MSX-en dus :)

Ik heb het hier over de vroege jaren-90 tot mid 90s.
Ik las even Duke Nukemseweg
Jammer dat ik je geen +1 kan geven;)
De MSX heeft echt wel mijn jeugd vorm gegeven. Het hele land door reizen om je MSX geheugen te upgraden zodat je Solid Snake 2 kon spelen, of om een switch in mijn Salamander cartridge te zetten zodat ik de SCC chip kon gebruiken bij andere games. En de magische ervaring van SD Snatcher..
Hahaha ja dat ken ik:) Bij mij was het dacht ik Nemesis 2 waar ik zo'n switch in heb laten zetten, om daarna de bootlegversies van andere Konami games te kunnen spelen met hetzelfde geluid. Zonder die switch moest je de cartridge maar net op tijd in het slot rammen op hoop van zegen. Salamander was zo cool, samen met m'n broer veel gespeeld. Zit ook op Tweakers, en hij ging dood bij het eindgevecht en we zijn helaas nooit meer zo ver gekomen:) Lees je mee?

Maar al die games die hier genoemd worden, wát een herinneringen. SD Snatcher idd, Formula 1 Spirit, The Goonies, Usas, Vampire Killer, Maze of Gallious, dat waren de games. Alles van Konami eigenlijk, was het de MSX Gids of het MSX Magazine dat altijd reviewde met "Verplicht"?

Ancient Ys 2: Wanderers from Ys volledig in het Japans met de Kanji vertaaltabel uit 1 van die bladen ernaast. Maanden zoet:)
Ik vond Kings Valley altijd superleuk om te spelen, en nog lekker puzzelen ook.
precies dat is ook mijn jeugd! en Sd Snatcher mogen ze van mij wel eens een remake geven, beste spel die ik in die tijd ooit gespeeld had, magisch idd
Door SD Snatcher kreeg ik waarschuwingen op mijn rapport van school.
Urenlang grinden in dat spel en maar gekluisterd zitten aan het scherm, vol met spannende en onheilspellend klinkende muziek (SCC) en dialogen en informatie waar ik niets van begreep, het was immers allemaal in Japanse taal.
Dat herken ik inderdaad wel... Dat Japans was niet te doen... een poos later kwam ik via via aan een Engelse versie, dus maar weer compleet opnieuw gespeeld... pure nostalgie.

Was heerlijk spelen op die Philips MNS 8250...
Heel erg warme herinneringen aan de MSX. Ik heb de MSX en de MSX2+ hier staan, die ik nog regelmatig aansluit om mee te spelen. Hyper Olympics doe ik alleen niet meer. Dat heeft me ongeveer 5 joysticks gekost. ;-)
Je had een joystick die je op triggerknop kon zetten en dan hoefde je'm alleen opzij te drukken ipv zwaar manisch op de pook te rammen.

Mooi spul was het, dagelijks bezig met spelletjes, zelf in MSX basic wat maken, urenlang code overtypen en dan aanpassen. Boulderdash, hyperolympics, Yi Ar Kungfu en wat nog meer. Ik herinner me dat ik een Philips 8020 had en daarna een Toshiba.

En dat terwijl alle PC gebruikers nog op een groen/oranje - zwart beeldscherm werkten. MSX was z'n tijd ver vooruit en het was voor mij de kickstart naar een latere carriere in de computerindustrie.
Mooi spul was het, dagelijks bezig met spelletjes, zelf in MSX basic wat maken, urenlang code overtypen en dan aanpassen.
En dan typ je op het laatst vol verwachting run + Enter en vervolgens krijg je te zien:

syntax error
Om dan vervolgens de pagina met CRC checksums regel voor regel na te lopen om te zien waar de fout dan precies zat. Ah, nostalgie.
Oh, yie-Ar-Kungfu. Dat deuntje kreeg je op gegeven moment niet uit je hoofd. Maar vooral de eerste Metal Gear was echt fantastisch om te spelen.
ja rammen op die joysticks. Altijd lachen als je vriendjes joystick afbrak :D ( huilen als het je eigen was)
Daarvoor had de MSX toch die mooie cursortoetsen die vooral bij Decathlon ideaal waren?
Maar daardoor blijf ik ook op de PC de cursortoetsen gebruiken bij gamen ipv wasd.
Ja zou kunnen, maar we deden het nu eenmaal met de joystick. Geen idee waarom eigenlijk.
Maar het was te gek
Op de Philips max, waren de cursor toetsen heel plat en moest je niet snel tikken, maar kon je gewoon snel heen en weer glijden... (De tekening van de pijlen was wel heel snel afgesleten)
Track&field/hyper olympic etc deed je ook niet met de joystick, maar met het toetsenbord. Dat ging veel sneller :P
Hyper Olympics inderdaad! En heb zelf F1-Spirit helemaal suf gespeeld. Eindeloos rondjes rijden om je rondetijd te verbeteren :)
Mijn eerste echte computer, erg leuke tijden mee beleefd.
Vooral de Konami spellen op cartridge, het knersende geluid van de datarecorder (voor de games die ik niet op cartridge had) en de makkelijk te programmeren basic versie kan ik me nog goed herinneren.
Ik nam zondag (?) wel eens wat op van dat radio programma. DIe zonden dat geluid uit...en met wat geluk had je dan een programma om mee te stoeien.

Ben de naam kwijt van het radio programma..mmm
NOS Hobbyscoop. En wat je downloadde was Basicode. Werkte best ok.
ja behalve als de koelkast aansloeg tijdens het opnemen.. dan was het PLOP en dan halverwege het laden van je programma had je een ?load error

:-)
Ja! Dat heb ik dus destijds ook eens geprobeerd. Er was een radiouitzending waar dus een asciilisting werd uitgezonden. Dat was een weze gewoon iets wat ook via een modem verzonden kon worden. Maar eerlijk gezegd was de content van het basic programma vooral tekst en dan kon je net zo goed ff in de winkel of de bieb een artikel gaan lezen wat je interessant vond.
De programma's waren in Basicode. Op je computer moest je een programma hebben staan die de basicode kon interpreteren naar de native BASIC op je computer: de BASIC versie op bv. de MSX week nogal af van bv. die op de Apple 2. De content betrof geen tekst maar werkelijk functionele programma's. Een aantal uitgezonden programma's staan bv. hier. Misschien dat zulke programma's ook wel in een tijdschrift of boek hebben gestaan: je moet het dan nog wel (foutloos!) overtikken in je computer (dat was in die tijd overigens niet heel ongewoon) . Basicode was alleen daarom al een uitkomst al vond ik de uitgezonden programma's nooit heel spectaculair. Zelf coden was veel leuker.
Nouja de ene keer dat ik het 'gedownload' heb was het meer een soort kabelkrant met informatie die je dus ook vrij eenvoudig elders kon vinden. Geen behoefte aan iig om die programma's weer te gebruiken (De link van @darkness_nightf geeft er een veel beter beeld van dat ik eerlijk gezegd had.
En er was bv in de bieb iig een nederlands talige versie van een beroemd basic boek uit de jaren 70 dat ook hele standaard basic listings had om te gebruiken die al leukere programma's had dan de hobbyscoop.
https://en.wikipedia.org/wiki/BASIC_Computer_Games
Maar dat tiepte ik eigenlijk ook niet in, maar was wel leerzaam en minder droog dan echte computerprogrammeerboeken.
ja dat was het...mooie tijd
Basicode :)

Het was in de jaren 80 en 90 denk ik dat computerprogramma's verspreid werden via radiozenders. De NOS deed aan BASICODE-2 en later ook de TROS met BASICODE-3 (wat kleur en geluid gaf, een uitgebreide versie van BASICODE-2).

Basicode werd in het leven geroepen door het programma Hobbyscoop. Zij zonden dan een computerprogramma uit (je hoorde 2 minuten lang gekraak en gepiep op de zender) en dan had je een computerprogramma dat o.a. gebruikt kon worden voor de MSX.

[Reactie gewijzigd door robertpNL op 24 juli 2024 20:53]

Hobyscoop / Basicode. Dit werkte ook op meer computers:
https://hobbyscoop.nl/the-history-of-basicode/
Ik twijfel over mijn geheugen maar volgens mij heb ik het op een cassette bandje opgenomen en die vervolgens afgespeeld op een Atari 800XL. Deze had een ruwe ascii load functie (of het was een programma met een OPEN ClOSE constructie : ook dat weet ik niet meer zeker) Deze computer staat er dus niet bij genoemd in de goede omschrijving van de geschiedenis. Dus ik begin te twijfelen of het dan toch een andere computer was.
Zover ik me kan herinneren was MSX-DOS geen variant van MS-DOS maar van het oudere CP/M. MS-DOS kun je dan weer zien als een CP/M kloon voor de x86 architectuur i.p.v. de Z80.
Een CP/M-kloon met het bestandssysteem van MS-DOS.
Het was een light versie van MS-DOS. CP/M was de basis van MS-DOS en aangezien deze begon op een 8080 zal de gelijkenis dus met MSX Dos groot zijn. Maar bv batch processing is natuurlijk een stuk langzamer vanaf een diskette als een harde schijf en met een beperkt geheugen zal juist nog meer van de diskette gebruikt moeten worden. Maar als simpele gebruiker zag je verder niet veel van het verschil.
Leuk! Mijn eerste computer was een MSX2. Prachtig apparaat waar ik uren lang The Goonies op heb gespeeld. Nog altijd een screenshot daarvan als avatar hier op Tweakers
The Goonies is ook een van mijn lievelings games.

Mag ik je attenderen op deze fan remake uit 2006

https://goonies.jorito.net/
Bedankt. Daar gaat mijn avond...
De MSX; de reden dat ik nu mijn huis, auto enz heb. Op de MSX begon de passie voor IT waar ik mijn beroep van gemaakt heb.
En inderdaad code overtikken uit MSX Computer Magazine en dat dan moeten opnemen op een cassettebandje want de luxe van floppydrive had ik niet :) en dan maar hopen dat het goed ging en anders alles nog een keer intikken.
Mijn MSX heb ik nog, zelfs nog in de originele doos O-)
12 uur typen:

vol verwachting..
Ok.
Run

Illegal function call in 1210:

list 1210
1210 data 12,192,293,18,923,82,94,912,94,92,944,923,,92392,92,7867,81

en daar ging je weer :-D

loving it! wat een geduld hadden we toen nog.
Gelukkig kregen de tiepin listings later checksums, maar in dit geval... tja komma op de verkeerde plek start de checksumchecker ook niet op natuurlijk :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.