Bedrijf neemt preorders aan voor 'MSX-computer' op basis van Raspberry Pi

Een Spaans bedrijf neemt sinds deze week preorders aan voor de MSXVR. Dit is een computer op basis van een Raspberry Pi 3B+, aangevuld met specifieke hardware om de MSX te emuleren. Het systeem heeft een mechanisch toetsenbord.

De MSXVR draait standaard virtuele machines om als de verschillende MSX-platformen te kunnen opereren. Daarnaast werken de Spaanse ontwikkelaars aan de mogelijkheid om ZX Spectrum- en Commodore 64-varianten standaard te kunnen emuleren. Volgens de makers is de basis de Raspberry Pi 3B+, maar was het noodzakelijk om speciale hardware te ontwikkelen om cartridges te kunnen ondersteunen en clocks en spanningen goed te krijgen.

De computer zou ondersteuning bieden voor diverse MSX-audiostandaarden zoals PSG, MSX Music, MSX Audio, SCC, SCC+, OPL3 en OPL4. Ook is bijvoorbeeld de Yamaha V9990-video display processor te emuleren en is de computer getest met meer dan vijfhonderd cartridges en met muizen en trackballs. Ook zijn twee DB-9-poorten voor joysticks aanwezig.

De MSXVR komt in behuizingen met verschillende kleuren beschikbaar. Het apparaat heeft een mechanisch toetsenbord met Cherry MX Blue-schakelaars. De computer kost 400 euro. Wanneer de levering precies start is niet bekend. Achter het project zit de Spanjaard Alberto De Hoyo Nebot, die al sinds 2012 aan het project werkt.

MSX was een computerstandaard in de jaren tachtig van de vorige eeuw die vooral in Japan populair was en in Europa bijvoorbeeld door Philips werd omarmd. In Nederland was de Philips MSX1 VG-8020 populair.

MSXVR

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-09-2019 • 16:49

138

Submitter: msx4ever

Reacties (138)

138
137
91
11
0
38
Wijzig sortering
Mocht iemand hier zin hebben in een nostalgisch moment, hier kan je zijn 300 MSX klassiekers online spelen in je browser/op je mobiel:
https://www.file-hunter.com/MSX
Lol! Jarenlang een MSX2 gehad en maar 1 of 2 spelletjes gehad. Wilde altijd meer, maar zo duur!
Nu kan ik ze eindelijk allemaal spelen

Zelfs de optie voor twee roms. Er waren sommige glitches die je game konden veranderen door een tweede rom in het tweede slot te gebruiken. Kijken of dat ook goed geemuleerd wordt.

Ook die 18+ rom beppin... lol computererotica uit 1988
Op de msx 1 konden we op zaterdagavond 23.30 spelletjes 'downloaden' van de radio.

Pieee pwerp pieeee pweeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrppppp (een half uur lang) en je had een game binnen :)
Dat waren geen glitches :) Salamander kreeg een extra stage als je Nemesis 2 in het 2de slot had zitten, waardoor je de good ending kon vrijspelen. Standaard was alleen de 'bad' ending beschikbaar omdat het saboteren van Venom's superwapen op het laatste moment mislukt door toedoen van de secret boss.
Oh? Dan echt iets Konami's eigen... net als de Konami code :P

lijst van combi's
De konami code werkt ook op bovengenoemde website (https://www.file-hunter.com/MSX)
Ik raad je wel aan om deze niet op je werk uit te voeren, daar de easteregg die je dan krijgt niet 100% SFW is.
awwww boulderdash werkt niet :(
o raar...waarin zet jij 'm dan? ik krijg overal 'no valid rom found' als ik boulderdash van links naar het msx schermpje wil slepen...
Edit: Ah, hieronder al geantwoord

[Reactie gewijzigd door Ivanzoomski op 23 juli 2024 12:56]

Je moet in principe niet slepen, gewoon links in het menu aanklikken en dat is het. Je sleept nu waarschijnlijk een .PNG bestand naar de emulator. Dus... gewoon aanklikken of deze links gebruiken;

https://www.file-hunter.com/MSX/index.php?id=boulderdash
https://www.file-hunter.com/MSX/index.php?id=boulderdash2

Veel plezier!
Eindelijk kan ik Auf Wiedersehen Monty spelen! :D We hadden vroeger een illegale kopie van dat spel die nooit goed heeft gewerkt.
Eindelijk kan ik Auf Wiedersehen Monty spelen! :D We hadden vroeger een illegale kopie van dat spel die nooit goed heeft gewerkt.
:)
Nu heb je een illegale versie online :+

/s
Dank je. Eventjes Nemesis2 gespeeld. Heel cool :)
Te gek! Reuze bedankt, net een paar nostalgische momentjes beleefd.
Bestaat er ook zo'n site voor C64 games?
Geen idee, maar hier heb je een variant voor Amiga games (en demos):
https://www.file-hunter.com/AMIGA/

Je hebt wel een rappe PC/Tablet/Telefoon nodig ;-) maar je kan je lekker uitleven met Pinball Dreams/ Agony/Cannon Fodder/ Lemmings, etc...
Als ik op zolder kom dan vindt ik daar nog van sony een msx en msx2 computer 😁
Helemaal Top! :)
Wat blijft RuneMaster toch een heerlijk simpel spelletje om te doen
Dude you just made my day.

Aleste 2 ooit uitgespeeld. Altijd al een keer willen spelen. Retropie geinstalleerd echter de msx emulator nooit werkend gekregen.
Waar is OK Fred? ;( ;(

En onze UMF magazines. Groeten Caas
maar was het noodzakelijk om speciale hardware te ontwikkelen om cartridges te kunnen ondersteunen en clocks en spanningen goed te krijgen.
Kloksnelheden, of timings? Want de Raspberry Pi zijn kloksnelheden zijn op zich prima. Wel een probleem met de Pi (en met computers in het algemeen) zijn timings, vooral wanneer je wil communiceren met andere apparatuur over een protocol dat niet in je hardware ingebouwd zit.

De Pi heeft bijvoorbeeld I2C, USART, en USB in de hardware. Dit heeft waarschijnlijk een buffer (dit is een aanname, maar is hoe het normaliter werkt), een stukje geheugen waar je data in kan stoppen, en die wordt vervolgens weggeschreven naar de corresponderende IO pinnen zonder dat dit wegschrijven CPU vermogen kost. De CPU mag dus tijdens het wegschrijven gewoon andere dingen doen, zonder dat dit het wegschrijven stopt.

Als je apparatuur echter niet zo'n standaard protocol heeft, moet je het protocol zelf bouwen in je software. En dan wordt het een probleem. De Pi is namelijk geen real time systeem. Het draait een complex OS dat zelf weer doet aan scheduling van processen en dergelijke. Meestal wil je dat, je draait zo honderd verschillende processen en je wil dat de Pi die allemaal binnen een redelijke tijd afhandelt.

Deze scheduling betekent echter dat als je code hebt die allerlei pinnen op 1 zet en weer op 0, dat proces ineens de CPU op pauze kan worden gezet voordat je klaar bent met je bytes wegschrijven. Je pin blijft dan even haperen. En als je data ontvangt, dan kan het zijn dat het ontvangen op pauze wordt gezet, waardoor je bits mist. Hierdoor is het eigenlijk onmogelijk om seriële communicatie betrouwbaar op te zetten op alleen een Pi of andere computer.

Waarschijnlijk heeft de persoon die dit product maakt een paar Atmel microcontrollers toegevoegd (dit is waar de meeste Arduino's op zijn gebaseerd, maar uiteraard kan hij ook een ander merk hebben gekozen). Misschien zelfs een enkele microcontroller. De Pi kan dan over een betrouwbaarder protocol aan de microcontroller doorgeven wat het wil versturen of de ontvangen data opvragen, en de microcontroller heeft wel strakke timings omdat het maar 1 programma/proces draait. Dat programma kan vrij complex zijn, maar het is er altijd maar 1, en je weet dus precies wat je hardware aan het doen is.

Dit lange verhaal komt erop neer dat kloksnelheid bij dit issue niet aan de orde is. Die is prima. Het is de timing die op een Raspberry Pi niet betrouwbaar is.
Vergeet niet dat de Z80 maar op 3,56 MHz werkte. Je hebt met moderne processoren dus ruime overkill om timings volledig te emuleren.
Hoop video's in werking (Spanish alert)
https://msxvr.blogspot.com/p/info-es.html

Quadcore zelfs :D
https://www.msx.org/news/...r-available-for-pre-order

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 12:56]

Quadcore slaat op de CPU van de RPI3B+.
Hij had vorig jaar een ontmoeting met Nishi, het brein achter MSX. Hele verhaal is hier te lezen:

https://twitter.com/konam.../1020258772072071168?s=20

https://www.msx.org/forum...iko-nishi-the-whole-story
MSX is nog steeds een handelsmerk. Wordt dit een "officiële" MSX?
Dit wordt geen officiele MSX. De laatste officiele MSX was de One Chip MSX (OCM) op basis van een Altera chip (FPGA) met custom print en kastje. Daar worden nog steeds (aangepaste) clones van uitgebracht overigens (o.a. de Zemmix NEO) , de laatste daarvan is de MSX-SM: http://victortruccocom.e-com.club/msx-sm . Een compleet werkende MSX met VGA of HDMI uit en de optie om een PC toetsenbord aan te sluiten.

Edit: oh, ik zie zelfs dat er weer een nieuwe FPGA msx is aangekondigd: https://www.msx.org/news/...pre-order-for-the-sx-mini

[Reactie gewijzigd door Creepy op 23 juli 2024 12:56]

Ook de One-Chip MSX was geen officiële, dit was de reden waarom ze op een gegeven moment moesten stoppen met de verkoop er van.

Ik vraag mij bij deze dus ook af of ze nu wel toestemming/licentie hebben. Het laatste wat ik er van heb meegekregen is dat het merk bij een toko terecht is gekomen die er op is gaan zitten maar er niks mee doet.
(Tot grote frustratie van de vele fans)
Volgens mij ligt de standaard al heel lang bij de ASCII Corporation, die heeft het destijds overgenomen van microsoft.
Voor zover ik weet had de ESE factory wel degelijk de MSX licentie toendertijd of in elk geval toestemming van the MSX association die toendertijd wel degelijk de eigenaar van het MSX merk was. Die bestaat nu niet meer en dat betekende ook het einde van de OCM, welke overigens altijd al als beperkte oplage was bedoeld.
Er is wel netjes een licentie verkregen op het gebruik van het logo en de BIOS ROMs.
Anoniem: 390704 12 september 2019 17:02
"De computer kost 400 euro." ... holy shit, dan moet je wel een echt een MSX-fan zijn om dat uit te geven.

Destijds, na mijn ZX Spectrum, overwoog ik een MSX (want: óók Z80 CPU) maar nooit gekocht.
Volgens mij duurder dan een nieuwe MSX destijds?
Nope, nieuw Hfl 1495,- en dat komt overeen met 679 Euro (valuta/inflatie/rente wijzigingen tussen september 1990 en nu niet meegenomen)

https://www.msxcomputerma..._computer_magazine_40.pdf , pagina 2
Ik had de c64 maar c64 met monitor, disc drive zat je toch snel op 3000 gulden.
Maar ja dat was al stukken goedkoper dan de eerst ibm pc die dacht ik rond de 15.000 tot 20.000 gulden zat in het begin.
vergeet niet de printer, 8 pins matrix printer en turbo cartridge
Speeddos-eprom - zelf solderen 100 gulden, laten doen 200,-
Klopt 16450 gulden... Heb de 1e hier nog staan... IBM XT.
Alleen al de modem was fl.169,- extra lees ik, in die pi zit wifi al ingebakken, scheelt weer € 75,-
Mijn eerste MSX, een Sony HitBit (75?), koste mij Hfl1295,- eind 1984.
Sony had ook de.dikste msxen
De.betaalbaarste met pacman snake cassete ding en joystick koste 500 gulden. Toshiba zx1 ofzo met de rode stop knop die je eigenlijk nooit gebruikte.
Ligt eraan welke je kocht en wanneer.

Toshiba HX-10 was rond de fl 700,- bij introductie meen ik, en voor veel MSX computers evenals de Atari's en Commodores daalde de prijs al vrij rap, zeker op het laatst kostte die zooi nog maar een fractie van de introductieprijzen en had je al een MSX voor 200,- bij de blokker, ik kan mij nog herinneren dat we met C64's voetbalden.
Vertel dat laatste maar niet aan de C64 verzamelaars......
LOL, dankzij mensen als mij zijn ze nu een ietsiepietsie meer waard :P

Die dingen verloren op een gegeven moment door het enorme aanbod zelfs hun 2e hands waarde.
De Philips NMS 8280 MSX 2 kostte destijds ongeveer 2000 gulden (dat heb ik er toen tenminste voor betaald).
Ik ben behoorlijk fan maar ik zou het nooit kopen. 2e-hands heb je voor de helft daarvan een complete Philips NMS met monitor en printer. Hang daar een SD floppy-emulator in van +/- 15,- en je kan alles doen wat je wil, op de oorspronkelijke hardware.
Dat heb ik met al die retro-machines

Ik snap het werk erachter wel ( cartridges e.d ) maar je moet die (nog) wel hebben.
Al mijn 'oude meuk' ( want dat werd het op een bepaald moment ) is naar neefjes / buurjongetjes gegaan.
Zonde, misschien ... maar opslagruimte is soms ook waardevol ;)
Ahh de MSX. Leuke herinneringen aan. Spelletjes downloaden via de radio haha. Nog steeds op zoek naar een spel dat hier op draaide, maar herinner me er te weinig van om er echt naar te kunnen zoeken.
Leuk dat iemand dit in elkaar heeft gezet. :)
Ja en bandjes inlezen en zelfs een cd gehad met van alles erop die je moest inlezen.
Heb een msx1 en 2 gehad..maar ben dan ook een oudje :*)
Volgens mij was de msx computer de eerste die een cd als opslag medium gebruikte. De 'truuk' was dat ze het zelfde systeem gebruikte als met de cassette bandjes: het cirkelzaag geluid zat gewoon op de cd. Om te laden moest de kabel niet in de koptelefoon van de cassettespeler maar in de koptelefoon van de cdspeler. Track selecteren, computer op inlezen, play en gaan.

Een extended variant die ik gezien heb had op track 1 een index programma dat ook de baud-rate verhoogde, waarmee het inlezen sneller ging en er meer op een cd paste. Je moest alleen zelf de cd op de juiste track zetten.
Dat was inderdaad een vrij unieke uitvinding van Eurosoft, een softwarebedrijf uit Leiden waar Paul van Aacken (eerder bekend van Aackosoft) achter zat. De cd waar je het over hebt is een zogenaamde "CD sequential". Over de techniek erachter en de software op de schijf (en de copyrightperikelen die zorgden voor een vertraagde release) kun je MSX Computer Magazine nummers 24 en 30 erop naslaan en ook MSX Club Magazine 24 en 25. En da's ook meteen een tip voor wie nog niet wist dat het complete archief van die toonaangevende MSX-bladen ingescand online staat.
Idd er zou ook nog een MSX2+ komen,uit Japan wel te verstaan...zit nu nog op de boot te wachten hahahah
Die zijn er uiteindelijk ook gekomen, al was toen half MSX-end Nederland (inclusief ikzelf) al bezig zijn MSX2 om te laten bouwen tot een 2+ om de Europese karakterset te kunnen behouden. Helemaal legaal was het niet, maar daar gaf inmiddels bijna niemand meer om.

Daarna kwam ook nog de MSX Turbo R; de import van de eerste batch daarvan was ook een drama. Kun je ook nalezen in die bladen. ;)
Die bedoel ik ook van Panasonic met veel mensen besteld bij een zaak in Amsterdam,aanbetaling gedaan en een half jaar gewacht maar er kwam niks.
Toch nog ons geld terug gehad....
Is er indirect ook geweest hier, via de handige doe-het-zelver.
Volgens mij was de msx computer de eerste die een cd als opslag medium gebruikte.
Het was zeker niet de eerste computer die CD's gebruikte en ik weet nog dat het een enorme teleurstelling was dat het geen echte CD-ROM was maar dus inderdaad met analoog geluid werkte.
Wie/wat was dan wel de eerste (publiek beschikbare)?

Over de werking: Het werkte wel! En vergeleken met de cassettebandjes werkte het ook goed! Het laden liep veel sneller (9800 baud versus 1200/2400 baud uit mijn hoofd).

En je had er geen extra/specialistische hardware voor nodig. Ik herinner mij de eerste cd-speler in een pc. Dat koste (jaren na de msx-cd) ook een 'vermogen'.
Wie/wat was dan wel de eerste (publiek beschikbare)?
In die tijd waren echte CD-ROM spelers al beschikbaar voor PC.
Ik lees dat CD-ROM in 1982 was uitgevonden.
Ik zie ook een filmpje van een philips CD-ROM uit 1986 die aan een IMB hangt.

Dat MSX ding was zoals al opgemerkt geen CD-ROM. Het werkt op basis van audio.
Dat de baudrate omhoog kon is geen wonder. De lage baudrate van tape is vanwege de ruis en de wow&flutter. De CD produceert darintegen een heel mooi signaal waardoor de overdracht via cassettepoort sneller kon.
Gebruikte altijd 'Tonus' om games te kopieren incl omzeilen van kopieerbeveiliging :+
Ja, die heb ik ook veel gebruikt. :D
En... vandaag heb ik weer geleerd hoe een bepaald spel heet dat ik op de MSX 1 speelde. Dankzij dit bericht.

MSX Basic was ook de allermooise Basic versie met support voor sprites en zo. Zeer gebruiksvriendelijk en snel te leren. Man, wat heb ik daar veel mee gespeeld!!!
Idem. En als laatste uit de reeks, de "ultieme" Philips 8280 video editor 😏
Wij hadden zelf de 8250.
Vorig jaar alle msx diskettes die nog bij mijn vader lagen geback-upped.
Kwam nog msx fotos tegen van mezelf op een hcc /msx beurs uit waarschijnlijk +-1986 gemaakt met zon 8280 (of de sony video versie) :)
Ja en bandjes inlezen en zelfs een cd gehad met van alles erop die je moest inlezen.
Heb een msx1 en 2 gehad..maar ben dan ook een oudje :*)
Ach oude hardware blijft leuk, ik zelf ben opgegroeid met Commodore computers, de eerste Commodore computer die me vader kocht was een Commodore 128D, later een Amiga 1000 en later een Amiga 2000, en nog later kocht me vader de Amiga CD32 + SX32 Pro voor me, en nog later kocht ik een Amiga 1200 en stopte hem in een tower met Blizzard PPC 603e Plus 240MHz en 68040 25MHz en Bvision GPU en later een Voodoo 3 en 5, me vader zelf had wel een Intel 80486 in +/- 1993/94, maar ik was zo goed als alleen met Amiga bezig in heel jaren 90, wel af en toe speelde ik Doom 2 en Novastorm, me vader was helemaal gek van Novastorm, was ook een erg mooie spel toen.

Heb nooit een MSX gezien of mee gespeeld, weet wel dat ze heel populair waren in Engeland buiten Japan, veel video's over gezien, zo als The 8-Bit Guy die altijd heerlijke video's maakt van oude computers.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 12:56]

weet wel dat ze heel populair waren in Engeland buiten Japan
Niet helemaal, integendeel zelfs.
UK was een echt Commodore en Sinclair ZX Spectrum land. MSX was buiten Japan het meest populair in Nederland (dankzij Philips), Spanje, Zuid Korea, Brazilië en Argentinië.
[...]
Niet helemaal, integendeel zelfs.
UK was een echt Commodore en Sinclair ZX Spectrum land. MSX was buiten Japan het meest populair in Nederland (dankzij Philips), Spanje, Zuid Korea, Brazilië en Argentinië.
Aha ok, heb er zelf nooit een gezien in de jaren 80 en 90, niet dat ik me kan herinneren, Commodore computers zag ik het meeste in de jaren 80 en begin 90.
In 'mijn' tijd waren er al A vs B discussies, exact dezelfde als nu de Android vs IOS en AMD vs Intel.
( en ook toen al had ik er een broertje dood aan )
Misschien omdat mijn ouders me op een alternative voortgezette opleiding hadden gezet, daar liep allerlei pluimage rond.

Maar één ding was daar prioriteit 'je eigen keuze is altijd de beste'
Dus onze informaticaleraar had BYOD geintroduceerd, er stonden in het begin 30 TV's, en we mochten onze home-computer meenemen.
( wat dus een mengelmoes werd van MSX, mijn C64 en een paar Spectrums )

In het 2e jaar kwamen er Apple ][ voor, en moesten we daarmee gaan werken.

Geweldige tijd ... Jammer dat de school niet zo'n succes was ;) ( voor mij )
Jammer genoeg heb ik dat niet mee kunnen maken op mijn school, daar hadden ze ontzettend oude computers (voor mij tijd 93-98), waar je hele kleine bandjes (niet normale bandjes die je oom in je walkman kon stopen, maar kleiner) in moest doen om dingen in te laden, zou niet echt meer weten hoe die dingen hete, het zou de Commodore Pet 2001 series kunnen wezen.

Ja mijn school had zo goed als altijd oude troep staan.
Anoniem: 1253914 @Theodor13 september 2019 01:00
The Games Collection, heb de CD nog steeds liggen :D
Maar met de huidige tooling en hardware op de MSX, zijn de wachttijden voor het laden van een tape voorbij, omdat je de .CAS in 5 seconden tijd nu kan opstarten.
Nog steeds op zoek naar een spel dat hier op draaide, maar herinner me er te weinig van om er echt naar te kunnen zoeken.
[Centraal] Het 'Ik zoek de naam van een spel' topic - Deel 5
Maar ook frustraties, als er bij mij een vrachtwagen door de straat reed was mijn opname verneukt :P
Goede tijden!
Grotten van Oberon,
Topografie,
(Om ouders duidelijk te maken dat het nuttig en leerzaam was), zodra die uit het zich waren:
Hyper Olympics
Metal Gear
Treasure of Usas
Aleste 2
Firebird
Penguin Adventure
Kings Valley
en nog zoveeeeeelll meeeeerrrr
Red Lights of Amsterdam
Starship Rendezvous
8-) O-)
Ook dat was er hehreheeh. En dat Red Lights was in basic.... ff de listing aanpassen en bij winst meteen naar volgende ronde......
Had ik toen moeten weten. Hele avond gespeeld, twee schermen verder gekomen.
Topografie met het helikoptertje. Leuke tijden.
Hinotori, Firebird was een erg mooi spel met mooie muziek.
1942 met de Spitfire vliegen. Dit spel was voor mij de eerste kennismaking met computers. Geen idee hoe jong ik was, maar ik lette wel goed op wat je moest intypen. Reuze interessant was dat.

We hadden ook een grafisch programma waar je afbeeldingen mee kon aanpassen. Daarna uitprinten met de matrixprinter.
10 SCREEN 2
20 CIRCLE (127,95),50,1
30 GOTO 30

maar 400 euro is wel beetje veel :D
Yep en dan lekkere spageti.

10 SCREEN 2
20 CIRCLE (127,95),50,1
30 GOSUB 50
40 REM geintje
50 FOR a=10 to 50 step 2
60 PRINT a
70 NEXT a
71 GOTO 30
70 RETURN

Tja zulke code was mogelijk.
Is dat een MSX grapje of zo? Want als ik dit zo zie, kom je nooit bij de return, en blijft hij gosubs opstapelen tot er iets overloopt?
Yep en dan krijg je een stack overflow.
Het is een basic grapje,, Dit geeft aan dat er hele rare code's geschreven kunnen worden.
De RETURN heeft regelnummer 70 en overschrijft de NEXT A (die ook regelnummer 70 heeft).
De GOTO 30 heeft regelnummer 71 en wordt dus na de RETURN uitgevoerd.
Haha, dan kun je je lol op hier (MSX in browser): https://webmsx.org/
edit: (link)

[Reactie gewijzigd door Pep7777 op 23 juli 2024 12:56]

Sinds 2012 werkt hij aan het project. Hoop niet dat het dan tot 2026 duurt voordat de computer geleverd wordt.

Qua emulatie kan je net zo goed een gewoon toetsenbord en een MSX-emulator werken. Leuk dat het, net als de C64 rerelease, lijkt op de oude echte versies, maar is dat nostalgie of een beter werkend product?
Sinds 2012 werkt hij aan het project. Hoop niet dat het dan tot 2026 duurt voordat de computer geleverd wordt
Toch geen probleem voor een computer uit de jaren '80?
Voor een groot deel nostalgie natuurlijk. Dat oude cartridges werken is ook vrij bijzonder lijkt mij. Het gaat verder dan bijv. een (S)NES mini!

Verder is de hardware ook gewoon niet goedkoop voor hun om te maken, mechanisch toetsenbord, custom cartridge lezer, etc. Dus ja, het is echt iets voor de grote liefhebber.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.