MSX, een industriestandaard voor homecomputers, viert donderdag zijn dertigste verjaardag. Op 27 juni 1983 kondigde een aantal Japanse bedrijven aan dat zij thuiscomputers op basis van de MSX-standaard gingen uitbrengen om zo de aanval op Commodore te openen.
De MSX-standaard werd door de ASCII Corporation ontwikkeld om software op homecomputers van diverse merken te laten draaien. Microsoft schreef onder andere de basic-interpreter en het onderliggende besturingssysteem MSX-DOS. Onder andere Philips en Sony begonnen MSX-computers te bouwen in een poging marktaandeel te veroveren op de machtige positie van de Commodore 64.
Homecomputers op basis van MSX draaiden op een Zilog Z80-processor. Veel games voor het platform werden dan ook geport vanaf de ZX-spectrum die ook deze processor draaide. Hoewel MSX-computers op hardwareniveau goed meekonden met C64-homecomputers, werden de MSX-machines niet de grote hit waarop was gehoopt; in totaal werden er circa vijf miljoen verkocht, waarvan de laatste computers in 1992. Met name in de VS bleef de verkoop ver achter bij de verwachtingen. MSX-homecomputers deden het wel weer goed in Japan, Zuid-Korea en Zuid-Amerika. In Europa waren Nederland en Spanje landen waar MSX-systemen het ook redelijk deden.
Als opvolger van de MSX-standaard werden de MSX2- en MSX2+-specificatie ontwikkeld. Deze moesten een antwoord vormen op de Atari ST en de Commodore Amiga, maar omdat de MSX2-standaarden nog steeds op 8bit-architectuur waren gebaseerd en de concurrentie al had gekozen voor 16bit-architectuur, was het moeilijk om een voet tussen de deur te krijgen. Het aantal fabrikanten dat MSX2-machines uitbracht, was bovendien verder geslonken. Er waren nog plannen om een MSX3-standaard uit te brengen, maar deze zijn niet doorgezet. Inmiddels draaien MSX-fans nog veel software op emulators. Deze zijn voor een groot aantal besturingssystemen beschikbaar. Verder werkte een aantal Japanse bedrijven in 2005 nog aan een One Chip MSX-computer.