Terug in de tijd #19 - 64bit-chips, AVG-boetes en Starship avant la lettre

Op Tweakers verschijnen dagelijks tientallen nieuwsberichten, maar bij het schrijven weten we zelden hoe het afloopt met de producten, technieken en ontwikkelingen die we bespreken. In deze rubriek lezen we oude berichten terug en kijken we hoe het verderging.

In deze negentiende editie van Terug in de tijd kijken we terug naar artikelen uit april 2003, 2008 en 2018. We zien de opkomst van iTunes en van 64bit-architectuur, verwoede pogingen om chatoorlogen en mobiele launchers te winnen en de opkomst van Fortnite en AVG-boetes.

Twintig jaar geleden: de iTunes-muziekwinkel, de eerste x86-64-Opteron-chips van AMD en Googles vele chatdiensten

Terwijl ik dit schrijf, luister ik Spotify. Ik sta er niet eens meer bij stil hoe bijzonder het is dat ieder nummer te beluisteren is dat ik maar kan bedenken. En als ik het niets vind, dan skip ik gewoon naar het volgende nummer. Dat was in april 2003 anders. Toen betekende muziek luisteren nog mp3-files downloaden via Limewire of cd's rippen, maar in april van dat jaar introduceerde Apple zijn muziekdienst iTunes, nadat die er eerder al aan leek te komen. Het bleek een gamechanger, zeker in combinatie met de nieuwe iPods die gelijktijdig werden uitgebracht. Die waren verkrijgbaar met schijven van 10GB, 15GB en 30GB, een toen astronomisch hoge hoeveelheid opslagruimte. Zeker als je bedenkt dat iTunes-nummers niet zo heel groot waren; losse liedjes kosten 0,99 euro en daarvoor kreeg je de bestanden in AAC-formaat met een bitrate van 128Kbit/s. Dat is een derde van wat Spotify je nu laat streamen. Apples codec was nog niet eens losless. Die kwam pas een jaar later, in 2004, uit.

ITunes bleek een gamechanger te zijn in de manier waarop consumenten muziek konden luisteren. Het werd, in combinatie met de iPod, makkelijk om legaal aangekochte muziek overal mee naartoe te nemen. Het was ook een belangrijk keerpunt in de digitalisering van muziek. Toen iTunes van start ging, waren er 200.000 nummers beschikbaar. 15 jaar later, in 2018, was dat aantal uitgegroeid tot 45 miljoen. Overigens duurde het nog een tijdje voordat iTunes voor iedereen beschikbaar was. Op 30 april schreven we dat Apple 'werkt aan een iTunes voor Windows', maar het zou nog een poos duren voordat die software er kwam.

Wie er ook hard werkte aan een eigen, baanbrekend platform, is Microsoft. De dappere pogingen van het bedrijf om een derde mobiel platform te bouwen naast Android en iOS, zijn nog relatief nieuw, maar al twintig jaar geleden zette het bedrijf er stappen in. Tijdens zijn Mobility Developer Conference in april 2003 maakte Microsoft tools beschikbaar voor ontwikkelaars, in de hoop dat die software zouden gaan ontwikkelen voor 'de Pocket PC- of Smartphone-platformen'. Een paar interessante ontwikkelingen leken veelbelovend te zijn voor de toekomst van smartphones: Microsoft introduceerde een Compact-versie van .NET en een developerkit voor smartphonesoftware. Daarnaast kwam ook een tweede telefoon uit die op Microsofts Smartphone-platform draaide. Dat was de HTC Tanager, die ook bekend stond als de Orange SPVx, een opvolger van de eerdere SPV. Je zou bijna denken dat Microsoft best succesvol zou kunnen worden op de smartphonemarkt...

Orange Smartphone SPV en SPVx

Terwijl Microsoft toch geen slag wist te slaan op smartphonegebied, wist het bedrijf wel goed welke kant computerhardware op ging. Het bedrijf was namelijk toen al bezig met een van de grootste sprongen op chipgebied: de stap naar x86-64-architectuur. April 2003 was de maand dat veel techfabrikanten zich klaarmaakten voor de komst van AMD's Opteron-processors, waaronder Microsoft. Het bedrijf zei toen dat Windows 'vanaf midden 2003' wel ondersteuning zou bieden voor x86-64-architectuur.

Die architectuur kwam later die maand uit. AMD bracht toen zijn Opteron-platform uit, de eerste 64bit-chips die aanvankelijk voor server- en werkdesktops interessant waren. Opteron is een 64bit-processor die ook met x86-software kan omgaan. Je kon Opteron ook zien als een keerpunt voor AMD. "Voor het eerst heeft niet Intel maar AMD het initiatief genomen tot uitbreiding van de x86-instructieset", schreef Tweakers toen. Het platform was niet alleen het eerste dat met 64bit-software kon omgaan, maar was ook vernieuwend in de manier waarop het een geïntegreerde geheugencontroller had waarmee de latency flink kon gaan dalen. Vergeleken met Intels Xeon-chips zouden de Opterons een stuk sneller zijn. Er kwamen drie modellen beschikbaar, met kloksnelheden van 1,4GHz, 1,6GHz en 1,8GHz.

2003 klinkt nu als lang geleden, maar rond de eeuwwisseling duurde het een eeuwigheid voordat Opteron er was. De architectuur werd al in 1999 voorgesteld en zou aanvankelijk in 2001 al uitkomen, maar de dotcombubbel gooide roet in het eten.

Andere onverwachte tegenvallers in 2003 komen nu, twintig jaar later, als een déjà vu over. Zo ging techbeurs Computex in Taiwan dat jaar niet door vanwege een wereldwijde pandemie. Sars, ook een vorm van een coronavirus, hield in dat jaar de wereld al in zijn greep, al waren de daadwerkelijke ziekte- en sterfgevallen minder ingrijpend dan covid-19 dat nu is.

Tien jaar geleden: Googles vele chatapps, toen rooten nog nuttig was en Facebooks launcher

2013 leek een jaar te worden waarin werd bepaald hoe we met elkaar communiceerden. De tijd van losse berichten uit een prepaidbundel die een kwartje kostten, leken voorbij; in april van dat jaar werden er meer berichten via chatapps verzonden dan dat er sms'jes werden verstuurd. De grote vraag was op dat moment vooral: welke van de vele chatalternatieven zou de boventoon gaan voeren? Nu lijkt het misschien niet meer dan logisch dat dat WhatsApp is, maar dat had er heel anders uit kunnen zien. We weten in ieder geval dat MSN Messenger het niet werd. Microsoft begon het ooit razend populaire chatprogramma uit te faseren in 2013, al was het op dat moment al jaren niet meer zo populair.

Google probeerde tien jaar geleden al grip te krijgen op de chatmarkt. Er doken in april 2013 screenshots op van Babel, een chatdienst die toen al verschillende communicatiediensten bij elkaar wilde brengen. Google had toen Google Talk, Voice, Messenger en Hangouts en probeerde dat te consolideren in een enkele app. Dat is overigens tot op de dag van vandaag niet gelukt; in het afgelopen decennium kwamen daar ook Allo, Duo, Meet en Google Plus bij en verschillende diensten werden meerdere keren samengevoegd en uit elkaar gehaald. Misschien had Google er beter aan gedaan één goede chatapp te kopen, dan was het van al het gedoe af geweest. Zo ver was het in april 2013 bijna. Er gingen in die periode al veel geruchten rond dat Google WhatsApp wilde overnemen. WhatsApp ontkende dat gerucht later. We weten hoe het is afgelopen met de diensten. Googles chatdiensten zijn nog steeds een warrig allegaartje en WhatsApp wordt wereldwijd door miljarden mensen gebruikt. Babel is er nooit gekomen.

Google Babel Google Babel Google Babel Google Babel Google Babel

2013 was een mooi jaar voor smartphones. Ze waren toen goed genoeg om ingeburgerd te raken en veel nut te hebben, maar je kon er nog nét wat meer uit halen door ze te rooten. In die tijd ontbraken bijvoorbeeld nog veel functies die nu niet meer dan normaal zijn, zoals het opzetten van een mobiele hotspot. Rooten was niet makkelijk en bij ieder toestel moest er weer iemand nieuwe capriolen uithalen om roottoegang te krijgen. Destijds lukte het een Nederlandse ontwikkelaar om roottoegang op Samsungs Galaxy S4 te krijgen. Ondertussen leverde rooten ook vaak nog gedoe op. De Belgische provider Telenet blokkeerde televisielivestreams op geroote Android-toestellen.

Als je je smartphone een beetje wilde personaliseren, dan was je grotendeels aangewezen op customlaunchers. Facebook probeerde in de eerste jaren van het vorige decennium op verschillende manieren om in de smartphonewereld te stappen en deed dat aanvankelijk vooral met een eigen launcher. In april 2013 begonnen de eerste geruchten al en kort daarna verscheen een testversie. Later kondigde het bedrijf zijn Android-skin officieel aan. Facebook Home stond voorgeïnstalleerd op een Amerikaans HTC-toestel. Verder kwam de skin beschikbaar voor verschillende HTC- en Samsung-toestellen. De launcher was bedoeld om direct te kunnen interacteren met Facebook. Dat kon door een post direct te liken of erop te antwoorden vanuit het hoofdscherm. Ook stonden er chatschermen via picture-in-picture op het thuisscherm en was het mogelijk specificieke notificaties van gebruikers te krijgen; dat was toen nog een unicum.

Overigens kreeg het bedrijf later nog flinke kritiek van Microsoft. Dat vond namelijk dat Facebook iets had gemaakt dat erg veel leek op Windows Phone-software. En Facebook zou Facebook niet zijn als het niet ook veel kritiek kreeg op de privacyaspecten van de launcher. Daar moest het bedrijf zich uiteindelijk tegen verdedigen met een faq, al deed dat weinig om de privacyzorgen weg te nemen. Facebook Home had ongeveer hetzelfde lot als Windows Phone; het lukte niet om er een succes van te maken. Dat lag niet zozeer aan Facebook; alternatieve launchers namen sowieso snel af in populariteit.

Een week geleden ging de lancering van SpaceX' langverwachte Starship nog grotendeels mis, maar een mislukking kun je SpaceX inmiddels niet meer noemen. In iets meer dan tien jaar wist het ruimtevaartbedrijf de complete lanceermarkt op zijn kop te zetten. Dat komt voornamelijk door de herbruikbaarheid van raketten, een unicum waarvoor het bedrijf precies een decennium geleden zijn eerste voorzichtige stappen zette; in april van 2013 behaalde SpaceX namelijk een hoogterecord met zijn Grasshopper-raket. Die naam ken je misschien niet, maar zo heette het prototype van de verticaal landende raket waarmee SpaceX de basis legde voor hoe de Falcon 9 nu landt. Dat is altijd het werkpaard van SpaceX geweest, maar aanvankelijk viel die raket gewoon in het water zoals raketten dat altijd deden. Met Grasshopper experimenteerde SpaceX met verticale landingen en in 2013 haalde de raket een hoogte van 250 meter. Toen nog spectaculair, inmiddels praktisch routine, maar nog steeds fascinerend om te bekijken.

Tien jaar is in de techwereld een eeuwigheid, maar ook een bedrijf als Google kijkt graag vooruit. Het bedrijf probeert al jaren om het wachtwoord uit te faseren; iets dat we in 2019 ook al schreven. Zou Google verwacht hebben dat het daar minstens een decennium tijd voor nodig zou hebben toen het zich in 2013 bij de FIDO Alliance aansloot? Dat samenwerkingsverband, de Fast IDentity Online Alliance, is een van de belangrijkste partijen die probeert om een alternatief te vinden voor het traditionele inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Google is daar nu een van de belangrijkste partijen in, maar het heeft nog een lange weg te gaan voor het een wachtwoordloze inlogmethode kan bouwen.

Vijf jaar geleden: Fortnite naar iOS, de eerste AVG-boete en paniek bij Huawei

Begin 2018 kwam voor het eerst een klein, onbeduidend mobiel spelletje uit dat uitgroeide tot een van de invloedrijkste entertainmentproducten in jaren: Fortnite. Dat verliet in april de bètafase op iOS, al liet een Android-versie nog langer op zich wachten. De battleroyalegame bood wat speelstijl en graphics betreft weinig nieuws onder de zon, maar de game veranderde de markt door gratis speelbaar te zijn. Uitgever Epic Games verdiende geld aan skins en later dansjes voor het spel, dat toen al op de pc en console erg populair was. Dat Fortnite voortaan ook op iOS speelbaar was, leidde jaren later tot een grote botsing tussen uitgever Epic en iOS-uitbater Apple. Epic Games neemt nu het voortouw in een strijd tegen Apple vanwege de geslotenheid van de App Store, al verloor het bedrijf daar eerder deze week ook een hoger beroep over. In 2018 was die strijd nog niet losgebarsten; toen was de enige wedstrijd nog wie er als laatste overbleef op het Fortnite-eiland.

Zelfs als je Fortnite niet speelt, merk je de invloed van het spel waarschijnlijk wel. Steeds meer game-uitgevers gaan bijvoorbeeld niet meer voor een spel dat je eenmalig aanschaft, maar bieden hun games steeds meer as-a-service aan. Het feit dat GTA V nog steeds geremasterd wordt en Rockstar nog steeds geen deel VI heeft uitgebracht, is omdat de onlinecomponent nog steeds bakken met geld oplevert. Fortnite is niet de grondlegger van dat gaming-as-a-servicemodel, maar het succes ervan is er wel degelijk van grote invloed op geweest. Het bewijs volgde later die maand: in drie weken haalde Fortnite 15 miljoen dollar op aan microtransacties.

In april 2018 zat de Europese privacywet er net aan te komen, al bestond die technisch gezien al sinds 2016. Dat was voor iedereen nog wennen, maar zelfs als je de details van de wet niet kende, kon je weten dat snuffelen in ziekenhuisdossiers over de grens was. In deze maand werd de eerste grote AVG-overtreding begaan, of beter gezegd, de eerste waar een boete voor werd uitgedeeld. EenVandaag meldde toen dat tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis in Den Haag het dossier van een BN'er hadden ingezien. Ruim anderhalf jaar later, in 2019, kreeg het ziekenhuis de dubieuze eer de eerste Nederlandse AVG-boete te krijgen. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf het ziekenhuis 460.000 euro boete, omdat bleek dat de beveiliging slecht op orde was. Daar kwam de toezichthouder achter nadat er ophef was ontstaan over het feit dat de medewerkers in het medisch dossier hadden gekeken.

Vijf jaar geleden kwam in april ook steeds meer nieuws naar buiten over een ander privacyschandaal: Cambridge Analytica. Facebook zei in die maand dat zo'n 2,7 miljoen EU-burgers slachtoffer waren van dat schandaal. 90.000 daarvan waren Nederlanders, schreef het bedrijf later. Facebook-ceo Mark Zuckerberg verscheen die maand ook voor het Amerikaanse Congres om verantwoording af te leggen en erkende dat het te weinig had gedaan om misbruik te voorkomen.

In 2018 begonnen donkere wolken zich samen te pakken boven het hoofd van Huawei. Dat Chinese telecombedrijf merkte dat het onder het vergrootglas lag van de Amerikaanse oud-president Trump, die al stevige sancties oplegde aan concurrent ZTE. Huawei zag de bui al hangen en begon in april volgens bronnen aan de ontwikkeling van een Android-vervanger, just in case. Die case was niet helemaal een spookbeeld; door alle handelsbeperkingen kunnen Huawei-telefoons nog steeds Android draaien, maar dan zonder Google-diensten. Ook daar probeerde Huawei zich vijf jaar geleden op voor te bereiden. Het bedrijf begon toen een eigen downloadwinkel voor apps. Achteraf was dat een strategisch slimme keus, want de aandacht voor China door Amerika en Europa is er niet minder op geworden.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

30-04-2023 • 06:00

31 Linkedin

Reacties (31)

31
31
23
1
0
7
Wijzig sortering
Bedankt voor het corrigeren van mijn historisch besef! Ik dacht altijd dat Apple & IBM net 2 maanden eerder waren met 64-bit voor de consument dan AMD, maar het was andersom (al was de Apple marketing wel meer gericht op de consument). Apple kwam dan wel weer als eerste met een systeem met zelfs 2 2GHz CPUs.

De 32 naar 64-bit transitie heeft wel langer geduurd dan ik gedacht. Apple biedt sinds 2011 geen 32-bit besturingssysteem meer aan, Microsoft kostte dat nog 10 jaar langer. Veel macOS games waren nog 32-bit bij introductie vlak voordat Apple ook geen 32-bit applicaties ondersteunde vanaf 2019. Bij de game-industrie duurde het vooral lang door het hangen op verouderde libraries die moeilijk waren te vervangen. Van mij had de hele transitie wel wat sneller gemogen. De transitie werd in de eerste jaren flink gedownplayd door Intel die flink achter lagen. Apple moest voor de eerste Intel-iMac zelfs terug van 64 naar 32-bit en we hebben het dan over het jaar 2006.
De 32 naar 64-bit transitie heeft wel langer geduurd dan ik gedacht. Apple biedt sinds 2011 geen 32-bit besturingssysteem meer aan, Microsoft kostte dat nog 10 jaar langer.
Windows 10 wordt in enige vorm tot 2032 ondersteund, inclusief een 32-bit versie (in ieder geval tot 2027). Ook stopt Microsoft niet snel met het ondersteunen van 32-bit software op 64-bit versies van Windows.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2023 10:36]

Het draaien van 32 bit software op een 64 bit OS is wat anders dan een 32 bit OS installatie. Dat laatste is Windows 10 de laatste Windows mee die dat ondersteunt.... Niet dat er (volgens mij) nog veel 32 bit only machines zijn waar een OS als Windows op draait.
Het draaien van 32 bit software op een 64 bit OS is wat anders dan een 32 bit OS installatie.
Dat klopt. Daarom noem ik beiden.
1991 had SGI met MIPS al 64-bit.
Heb zelf nog wat Sparc machines staan uit de 90’s ook allemaal 64-bit.
Dus nee AMD was niet de eerste
1991 had SGI met MIPS al 64-bit.
Heb zelf nog wat Sparc machines staan uit de 90’s ook allemaal 64-bit.
Dus nee AMD was niet de eerste
Het gaat hier dan ook niet om pure 64-bits chips, want daarmee was ook Intel eerder dan AMD. Wel eens van de Intel Itanium gehoord bijvoorbeeld, die in juni 2001, dus bijna 2 jaar voór de Opteron op de markt kwam?

Nee, het gaat hier om de eerste x86-64 processor, en die had SGI dus niet.... en hier was AMD dus wel de eerste op de markt.
Het interessante aan Opteron was dat het betaalbaar was tov de hegemonie (SGI MIPS, PA-RISC, Alpha, SPARC64, enz). Zelfde mbt 32-bit. x86-32 was niet de eerste 32-bit, dat was DEC's VAX. Maar dat was voor de massa onbetaalbaar, en duur voor anderen (bijv universiteiten hebben geen oneindig budget). Het is ook de reden dat Windows en Linux populair zijn geworden.

x86-64 was dan ook de final nail in the coffin voor SGI en later Sun. Die hebben het nog het langst volgehouden met SPARC en Solaris (AIX en HP-UX is inmiddels nauwelijks nog feature releases te noemen).

Al heeft x86-32 er ook aan bijgedragen. Zie de bekende succesformule van Google in de begindagen.

En dan hebben we het nog helemaal niet gehad over de impact van ARM en RISC-V.
Ik kon me herinneren dat een paar jaar later de Athlon 32-bit processor al een flink sneller was dan een MIPS R12000 64-bit processor, vooral door de hogere kloksnelheid, maar ook de efficiënte coprocessor (een stuk sneller dan de equivalenten van Intel) heeft er toe bij gedragen dat SGI al toen tanende was, zeker met de komst van goedkope 3D videokaarten (de beroemde Geforce 256, waarbij SGI 3D workstation graphics snelheden binnen het bereik van de gewone man bereikbaar werden tegen een fractie van de prijs). Ook al was er nog geen 64-bit x86 beschikbaar toentertijd, maar de succesvolle aanval op SGI werd toen al ingezet. SGI heeft nog een verloren poging gedaan om 64-bit Opteron's in te zetten voor hun nieuwere systemen, maar ze waren gewoon veel te duur: de concurrentie kon tegen een fractie van de prijs dezelfde of zelfs betere prestaties leveren.
Een 32-bit Athlon had hogere latency en veel lagere I/O dan het laatste RISC-spul (MIPS, SPARC, Alpha). Daarnaast ook PATA ipv SCSI, geen ECC (nog steeds niet ... [1]). Maar als je voor massa ging en commodity hardware was je goedkoper uit. Bekende voorbeeld is opkomst Google.

edit:
[1] oh sorry, AMD wel, Intel niet

[Reactie gewijzigd door Jerie op 1 mei 2023 13:03]

Terwijl Microsoft toch geen slag wist te slaan op smartphonegebied
Volgens mij waren Windows Mobile 5 en 6 smartphones redelijk succesvol in de tijd dat ze uitkwamen. Waarbij andere fabrikanten zich vastbeten in het idee dat je ontwikkeling en distributie van applicaties zo lastig mogelijk moet maken voor ontwikkelaars en gebruikers, was Windows Mobile het eerste platform dat een beetje leek op het moderne Android qua vrijheid om code te ontwikkelen en te draaien. Toendertijd hielp dat enorm, want er kwamen veel applicaties uit (commercieel en opensource).

In 2005 liep ik al rond met een smartphone waar ik ook mee kon navigeren. Later kondigde TomTom aan dat ze zich meer gingen concentreren op hun zelfstandige navigatie-oplossingen, en ik had daar totaal geen interesse in. Ik had immers al navigatie in mijn broekzak, en daarmee in de auto. Gelukkig waren er alternatieven, zoals Sygic.

Uiteraard hebben Windows Mobile 5 en 6 het niet gehaald. Het leek te veel op een PDA qua bediening, had geen applicatiewinkel, en was niet echt gebruiksvriendelijk. Er was ook een gebrek aan innovatie aan de kant van Microsoft. Als je Windows Mobile 5 vergelijkt met 6.5, dan zie je dat Microsoft eigenlijk vier jaar tijd verspilde aan minimale toevoegingen. Als ze die tijd hadden besteed aan daadwerkelijke innovatie, dan waren Windows Phone 7 en opvolgers op tijd uitgekomen en niet zo slecht ontvangen.

Windows Phone 7 kwam veel te laat uit, in een tijd dat Microsoft ook het idee kreeg dat je platformen prima kan afsluiten om iedereen naar je eigen downloadwinkel te forceren. Ze wilden Apple worden (gesloten ecosysteem) met het hardwaremodel van Google (laat anderen je toestellen ontwikkelen). Dat werkt niet als je niet voldoende gebruikers hebt om ontwikkelaars voor te laten ontwikkelen, en niet als je niet voldoende ontwikkelaars mee krijgt om voor je platform te ontwikkelen om gebruikers aan te trekken. Combineer dat met een aantal 'leap forwards' waarmee bestaande toesteleigenaren benadeeld werden door een gebrek aan backwards compatibility van applicaties van derden en een Microsoft die uiteindelijk meer aandacht gaf aan zijn applicaties op andere mobiele platformen, en Windows 10 Mobile was gedoemd om te mislukken.

Het was de wet van de remmende voorsprong bij Microsoft die Android succesvol maakte. Als tweakende Windows Mobile 6.5-gebruiker wachtte ik geduldig totdat Android volwassen genoeg was. Ik ruilde mijn Sony Ericsson Xperia X1 in voor een HTC Desire Z, flashte daarop een AOSP-gebaseerde firmware om van Google's gesloten software af te zijn, en heb nooit meer omgekeken. Opvolgende Android-toestellen kregen dezelfde behandeling, en we zijn nu hier aanbeland. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2023 11:37]

Windows Mobile 5 en 6 waren gebasseerd op Windows CE. En er zijn ook enkele fabrikanten geweest die het platform wel hebben laten schijnen door er goede launchers en toetsenborden voor te ontwikkelen toen smartphones groter begonnen te worden en stilaan meer bekendheid kregen, zoals HTC en Samsung bijvoorbeeld.

Met de komst van Android en de iPhone heeft Microsoft beslist van Windows CE los te laten voor hun mobiel platform en van de grond af aan een nieuw OS te bouwen. Windows Phone 7 heeft evenwel te veel tijd gekost om te ontwikkelen en tegen dat het er eindelijk was, was de race in essentie al gelopen. En hoewel sommige markten rond de wereld WP7 goed ontvangen hebben, was de penetratie in de eigen thuismarkt veel te laag om het succesvol genoeg te noemen.

Het grote probleem voor Microsoft is ook niet dat ze geen gebruikers of ontwikkelaars zouden kunnen aantrekken, dat kan wel als je er maar voldoende geld tegen aan gooit. Het grote probleem was Google dat zich monopolistisch opstelde en in essentie Microsoft tegenhield van ook maar enige app te bouwen die iets met een Google dienst deed en daarnaast ook nog eens zorgde dat de Google websites niet goed werkten op het platform. En als je dan 's werelds grootste online dienstverlener hebt die zowel op de gebied van online zoeken, kaarten en video veruit de grootste is en die gaat je platform actief tegenwerken? Dan heb je geen kans.
Windows Mobile 5 en 6 waren gebasseerd op Windows CE. En er zijn ook enkele fabrikanten geweest die het platform wel hebben laten schijnen door er goede launchers en toetsenborden voor te ontwikkelen toen smartphones groter begonnen te worden en stilaan meer bekendheid kregen, zoals HTC en Samsung bijvoorbeeld.

Met de komst van Android en de iPhone heeft Microsoft beslist van Windows CE los te laten voor hun mobiel platform en van de grond af aan een nieuw OS te bouwen. Windows Phone 7 heeft evenwel te veel tijd gekost om te ontwikkelen en tegen dat het er eindelijk was, was de race in essentie al gelopen.
Windows Phone 7 was gebaseerd op Windows CE. Het was Windows Phone 8 die gebaseerd was op NT.
Het grote probleem voor Microsoft is ook niet dat ze geen gebruikers of ontwikkelaars zouden kunnen aantrekken, dat kan wel als je er maar voldoende geld tegen aan gooit. Het grote probleem was Google dat zich monopolistisch opstelde en in essentie Microsoft tegenhield van ook maar enige app te bouwen die iets met een Google dienst deed en daarnaast ook nog eens zorgde dat de Google websites niet goed werkten op het platform. En als je dan 's werelds grootste online dienstverlener hebt die zowel op de gebied van online zoeken, kaarten en video veruit de grootste is en die gaat je platform actief tegenwerken? Dan heb je geen kans.
Je eerste zin spreekt de rest wat tegen. Ja, je trekt wat ontwikkelaars aan met geld, maar dat is niet voldoende. Je gaat alleen daarmee geen gebruikers houden, wat net zo belangrijk is.

Het klopt dat Google tegenwerkte, maar Microsoft maakte dat ook makkelijk door zich in een kwetsbare positie te manoeuvreren. Het was toen al duidelijk dat de wereld over ging naar open standaarden, maar men bleef zich bijvoorbeeld krampachtig vasthouden aan het meeleveren van Internet Explorer, met al diens gebreken zonder het voordeel van diens backwards compatibility op de desktop. Je hoefde je website enkel maar te ontwikkelen zonder rekening te houden met Internet Explorer om compatibiliteit te breken.

Je kan geen 'my way or the highway'-houding hebben als je laat mee begint te doen. Er zijn twee snelwegen, en beiden verliezen niet iedere paar jaar hard alle backwards compatibility.

'Ja, maar zij doen niet mee' zegt niets over hen, maar wel iets over het eigen platform. Het was aan Microsoft om mobiel gebruik van Windows zo succesvol te maken dat een partij als Google wel mee moet doen.

En laten we het niet over die krater van een faal hebben genaamd Windows RT. General-purpose computing zonder general purpose? What was Microsoft thinking?! :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 april 2023 10:19]

Met geld kan je niet alles oplossen. Microsoft heeft echt heel veel geïnvesteerd in hun mobiele ambities en het heef toch niet geholpen. En je kunt developers wel een hoop geld geven om iets te maken, maar als die moeten kiezen om hun tijd in bewezen platforms te steken of iets nieuw zonder gebruikers kiezen ze toch voor het eerste. Die betaling van Microsoft zou maar eenmalig zijn. En die voor echte gebruikers niet.
In die tijd als je aangewezen was op smartphones dan was het inderdaad SymbianOS, of Windows Mobile. Ik had ook al navigatie op een telefoon uit 2003 (Nokia 6600) in combinatie met een losse bluetooth GPS module, waar ik dankbaar gebruik van maakte. Grootste probleem (op vakantie) was dat kaarten toen nog niet zo snel geupdate werden, dus in Spanje misten bijvoorbeeld een aantal snelwegen die ze de laatste 10(!) jaar hadden aangelegd.
Ik heb ook navigatie gehad van Tomtom zelfs op mijn Nokia N95 8GB. Werkte best goed met een GPS module (toen nog via bluetooth).
Heel leuk om te lezen, sommige zaken voelen als gisteren.

De link naar de vorige.geek verwijst trouwens naar de podcast.
Misschien dat het onderdeel van de pocketpc (spv) iets aangepast kan worden, het leest weg alsof Microsoft toen een derde platform naast ios/android wilde neerzetten destijds maar beide platformen hadden toen nog 3-4 jaar nodig om het levenslicht te zien 😂
Nog herinneringen aan de Google SPV gehad. Van een mede tweaker over genomen; tof ding, maar kan niet tippen aan de huidige generaties 🥲
Ah, de SPV E200. Mijn allereerste smartphone.
Gisteren vond een vriendin haar HTC TOUCH terug bij het opruimen. Toen heb ik ook maar weer even nostalgisch naar mijn verzameling gekeken. Heb nog een Touch Pro 2 liggen met dualboot naar android 2.3
Zeker als je bedenkt dat iTunes-nummers niet zo heel groot waren; losse liedjes kosten 0,99 euro en daarvoor kreeg je de bestanden in AAC-formaat met een bitrate van 128Kbit/s. Dat is een derde van wat Spotify je nu laat streamen. Apples codec was nog niet eens losless. Die kwam pas een jaar later, in 2004, uit.
Je kunt bitrates niet 1:1 met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld de encoders zijn sterk verbeterd (veel betere presets o.a.) en verschillende lossy technieken. Daarnaast watermerken gooien bij Spotify roet in het eten.
pffffffff ben ik al zo oud?????
houd op met deze artikelen ik word er zo treurig van :)
2003 was pas geleden toch?
Tjonge, pas nu realiseer ik mij dat 2003 alweer 20 jaar geleden is en er zeker op hardware gebied in die tijd heel wat veranderd is. Denk dat mede ook die veranderingen op hardware gebied veel invloed heeft gehad op de software ontwikkelingen. Zeker als je naar de mobiele wereld kijkt dan waren vele dingen voor 20 jaar terug nog absoluut onmogelijk op een mobiel apparaat. Maar toch, puur functioneel gezien is er eigenlijk niet zo bar veel veranderd als je naar smartphones kijkt. De basis zoals telefoneren en berichten sturen is in feite nog steeds hetzelfde hetzij dan wel in een aantal andere jassen.

Qua chat heb ik eigenlijk nooit echt gebruik gemaakt van Google en als ik mij niet vergis gebruikte ik in 2003 vooral MS Messenger. Maar daarnaast had je toen der tijds ook vele websites met videochat waar ik dan wel heel wat uren doorgebracht heb. Leuke tijd maar toen het allemaal te massaal werd kreeg je toch wel dat er veel stoorzenders ertussen kwamen die de sfeer verknoeiden. Daarna viel eigenlijk die vaste club chatters uit elkaar en ging alles meer richting dingen als Facebook.

Maar wel leuk om dit soort .geeks te lezen en vooral ook alle werk wat erin gestoken door de Tweakerscrew.
Voor de grap toch maar oude moederbord met onderdelen uit de doos gehaald, met single-core AMD Athlon 64 3200+ / nForce-939 moederbord en ATI X1600 Pro - werkt nog ook, hoewel aan schildpadtempo. Wel een eerste-generatie CPU, maar de 2005 Venice revisie met L2 cache, 1-2 jaar later. De allereerste Athlons waren best aan de prijs, als ik me goed herinner.

CPU: Topology: Single Core model: AMD Athlon 64 3200+ bits: 64 type: UP arch: K8 rev.E family: F (15) model-id: 2F (47)
stepping: 2 microcode: N/A L1 cache: 256 KiB L2 cache: 512 KiB bogomips: 4020
Speed: 1000 MHz min/max: 1000/2000 MHz

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee