Het misbruik van Facebook-gegevens door Cambridge Analytica trof wereldwijd tot 87 miljoen mensen. Eerst werd gesteld dat het om 50 miljoen gebruikers ging. Facebook zegt dat er tot 90.000 Nederlandse accounts zijn getroffen.
Facebook verklaart het aantal Nederlandse accounts dat mogelijk is getroffen tegenover de NOS. Het aantal van 90.000 is een maximum; Facebook weet niet precies van hoeveel mensen het bedrijf de data in handen heeft gekregen. Volgens het sociale netwerk hebben 28 Nederlanders daadwerkelijk de app gebruikt waar Cambridge Analytica misbruik van maakte om data te vergaren. Ook het aantal van 87 miljoen mensen wereldwijd is een maximum, Facebook noemt dat in een eigen aankondiging. In de meeste gevallen gaat het om accounts uit de VS.
Vanaf maandag zet Facebook een link bovenaan de News Feed van gebruikers waarmee zichtbaar wordt of hun gegevens op onjuiste manier zijn gedeeld met Cambridge Analytica. Dat zal te zien zijn als onderdeel van een overzicht van gebruikte apps, waarbij getoond wordt welke informatie gebruikers delen met die betreffende app.
Cambridge Analytica vergaarde informatie zoals namen en woonplaatsen, foto's, likes en vriendenlijsten. Het bedrijf kon gegevens van tot 87 miljoen accounts verzamelen via de applicatie thisisyourdigitallife. Enkele honderdduizenden Facebook-gebruikers gebruikten die app en gaven daarmee toestemming voor het delen van hun informatie, maar ook informatie van hun Facebook-contacten kwam via de api in handen van Cambridge Analytica. Dat was tegen de regels, maar wel mogelijk.
Autoriteiten verwijten Facebook dat het te weinig gedaan heeft om te voorkomen dat bedrijven op dergelijke wijze data verkregen. Facebook-directeur Mark Zuckerberg zal volgende week woensdag voor een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tekst en uitleg geven over het schandaal. In het Verenigd Koninkrijk zullen de chief technology officer en chief product officer van het sociale netwerk getuigen bij een parlementaire hoorzitting.