Mark Zuckerberg heeft dinsdagavond tijdens een hoorzitting van een Amerikaanse Senaatscommissie gezegd dat Facebook geen gebruikmaakt van audio-opnames afkomstig van microfoons van mobiele apparaten, om meer over de gebruikers te weten te komen.
De Democratische senator Gary Peters stelde deze vraag, waarop Zuckerberg vrij direct reageerde met het antwoord 'nee'. De ceo van Facebook lichtte toe dat het sociale medium wel toegang heeft tot audio-opnames zodra mensen video's opnemen die bedoeld zijn om op het platform te plaatsen, maar anderszins is er volgens Zuckerberg geen sprake van toegang tot de microfoon. De Facebook-directeur zei dat hij hoopte dat hiermee deze 'complottheorie' is ontkracht, zo is onder meer te lezen in een transcriptie van de hoorzitting.
Zuckerberg werd onder andere door de Democratische senator Maria Cantwell bevraagd over de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die in de EU vanaf 25 mei van kracht wordt en nogal wat strenge privacyregels in het leven roept. De ceo van Facebook had eerder al gezegd dat Facebook deze komende Europese privacywaarborgen niet overal tot de standaard zou verheffen en deze boodschap herhaalde Zuckerberg tijdens de zitting. Hij zei dat hij de AVG ondersteunt als een principe, maar dat de gehele wet waarschijnlijk niet een op een in de VS zal worden ingevoerd, mede doordat Amerikanen volgens hem 'verschillende gevoeligheden' hebben.
De directeur van Facebook had enige moeite om met een goed antwoord te komen op een vraag van de Republikeinse senator Roger Wicker over de kwestie of Facebook de surfactiviteiten van een internetgebruiker kan volgen, ook als deze is uitgelogd van Facebook. Zuckerberg probeerde zich te verschuilen achter een door hem veelgebruikte verdediging dat hij er later met zijn team op terug zou komen, maar daar nam Wicker geen genoegen mee. Hij vroeg direct of Zuckerberg dit niet wist, waarop de ceo korte, algemene opmerkingen maakte over cookies en dat je daarmee 'waarschijnlijk de activiteit tussen sessies kan correleren'. Volgens Zuckerberg doet Facebook dit om verschillende redenen, zoals het waarborgen van de veiligheid en om ervoor te zorgen dat de advertenties het meest effectief zijn.
Tijdens de zitting in de Senaat kreeg een tiental Amerikaanse senatoren de kans om gedurende een korte tijd vragen te stellen aan Zuckerberg. Heel erg spannend werd het niet, mede omdat niet alle senatoren even goed op de hoogte van de materie waren of niet in staat waren Zuckerberg onder druk te zetten. Zo was er een senator die vroeg hoe Facebook een businessmodel hanteert waar gebruikers niet betalen voor de diensten, waarop Zuckerberg na enige twijfel reageerde: "Senator, we gebruiken advertenties." Woensdag moet de Facebook-directeur ook nog voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden verschijnen.