Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Opiniepeiling: een op vijf Facebook-gebruikers in NL gaat account verwijderen

Een op de vijf ondervraagde Nederlandse Facebook-gebruikers bij een opiniepeiling van tv-programma EenVandaag zegt zijn of haar account te verwijderen. Veel mensen hebben het overwogen, maar blijven toch op Facebook.

Van de 9046 ondervraagden zegt 22 procent naar aanleiding van het privacyschandaal rondom Facebook zijn of haar account op te heffen, schrijft EenVandaag. Ongeveer 30 procent heeft het overwogen, maar besloot om het niet te doen. Daarbij speelt mee dat sommige ondervraagden zich afhankelijk voelen van het sociale netwerk, bijvoorbeeld voor contact met familie die ver weg woont of het beheer van een pagina, zoals van een sportvereniging.

Iets minder dan de helft heeft niet overwogen om van Facebook te gaan. Als het onderzoek representatief zou zijn voor alle Nederlandse Facebook-gebruikers, dan zouden naar aanleiding van het Cambridge-schandaal rond 2,1 miljoen van de ongeveer 9,5 miljoen Nederlandse gebruikers weggaan. EenVandaag heeft niet gevraagd welke sociale media ze dan wel blijven gebruiken. De eveneens populaire diensten WhatsApp en Instagram zijn ook van Facebook.

De uitslag van de opiniepeiling staat haaks op eerdere uitspraken van Facebook-directeur Mark Zuckerberg. Die zei eerder dat het Cambridge-schandaal geen impact heeft op het gebruik van het sociale netwerk.

Door

Redacteur mobile

209 Linkedin Google+

Lees meer

Reacties (209)

Wijzig sortering
Nou... Ik ben benieuwd.
Ik denk niet dat Facebook straks 20% minder Nederlandse accounts heeft. Er zit een groot verschil tussen zeggen en doen.
Daarnaast is het natuurlijk nog de vraag hoeveel van die 20% Facebook regelmatig gebruikt(e).
Ik denk dat het helemaal niets uit gaat maken. Als ze hun account wilden verwijderen hebben ze daar al ruim de tijd voor gehad. Als ze het nu nog steeds niet hebben gedaan betekent dat volgens mij dat ze er ofwel toch bijna nooit komen, ofwel er aan vast denken te zitten.

Maar zo werkt het eigenlijk altijd met het gros van de bevolking. Veel schreeuwen, niks doen. Als het puntje bij het paaltje komt laten ze het lekker voor wat het is, want niks doen is makkelijker dan wel iets doen. Luiheid is makkelijker dan principes naleven. Net als met roken: iedereen weet dat je er kanker van krijgt maar genoeg mensen gaan gewoon door. En zo zal het ook altijd blijven. Tenzij er weer eens iets gebeurd wat mensen in hun dagelijks leven opschudt, zoals een derde wereldoorlog. Dan pas komen mensen in actie voor hun vrijheid. Internetprivacy is helaas niet belangrijk genoeg voor het gemiddelde schaap om zich druk over te maken of zo’n “handige” site als Facebook voor links te laten liggen.
Oftewel ik ben al een een aantal weken bezig alle diensten die gekoppeld zijn aan mijn Facebook te ontkoppelen wat werkelijk een ramp is! Maar Facebook gaat eruit.
Ik kan nergens vinden hoe ik zonder mijn FB account (nu nog) kan inloggen bij mijn Spotify (ooit uit luiheid aan Facebook gekoppeld).

Overigens gaan er geluiden op om te wachten op de nieuwe privacy wetgeving de EU, dan is het zekerder dat ze profiel ook echt verwijderen. En zelf zou ik nog wel mijn messenger berichten aan twee kanten willen wissen. Dat schijnt er ook aan te komen.

Maar Facebook gaat er zeker uit. Ik ben ook aan het ontgooglen, gebruik sinds enige tijd een VPN, protonmail en DuckDuckGo.
Ik kan nergens vinden hoe ik zonder mijn FB account (nu nog) kan inloggen bij mijn Spotify (ooit uit luiheid aan Facebook gekoppeld).
Waarom doen we dit?: Facebook verwijderen en Spotify behouden? Kan dat? Ow ja...!
Let op dit hangt af van het type account dat je hebt in de loop der jaren is er een hoop veranderd en zo zijn de oude (de accounts waar men enkel facebook kon gebruiken om te registeren) niet over te zetten ben al een week bezig met de support van Spotify.

Voor de nieuwe accounts bestaat dit probleem inderdaad niet.
ik had ook zo'n facebook only account en het is ook mij gelukt. (al meer dan 2 jaar terug) binnen een dag.
Die zijn wel degelijk over te zetten. Dat heb ik namelijk zelf geregeld via ticket, en dat deden ze nog vlug ook.

Wat helaas niet kan is wanneer je via Xs4all een premium hebt lopen je premium op je nieuwe non-Facebook Spotify account krijgt. (KPN heeft ze stopgezet, en Xs4all geeft ze niet meer uit dus ik beschouw het als netjes van Xs4all.)

Dan heb je dus de keuze of 10 EUR in de maand extra betalen voor premium, of bij Facebook blijven. Ik kies voor het laatste.

Dus ik heb alles verwijderd van m'n Facebook. En om dat te doen raad ik de Chrome extensie Social Book Post Manager aan. Weet niet of er ook zoiets voor Firefox is.
Je kan ze ook benaderen via de Facebook chat van spotify om hier een verzoek voor in te dienen :+
Dat is helaas vaak waar. Er zijn bedrijven die niet reageren via e-mail, maar er via Facebook of Twitter heel snel bij zijn. Als je contact wilt opnemen met de klantenservice dan is social media bijna noodzakelijk.
Inderdaad, ik heb dit een jaar geleden gedaan door via een ticket aan te vragen om alles over te zetten naar een nieuwe account. Dit ging heel vlot en makkelijk. Ik bespaarde er zelfs nog een paar dagen mee omdat ze het maandelijkse abonnement hadden gereset ^^
Wachten op privacy wetgeving hoeft niet, die wetgeving is er al sinds 2016.
Het enige verschil is dat deze wetgeving (de AVG/GDPR) handhaafbaar wordt, eind mei van dit jaar.
Dat wil zeggen: bedrijven krijgen nu de tijd om hun bedrijfsvoering zo aan te passen om aan deze wetgeving te gaan voldoen. Voldoen ze nog niet per eind mei? Dan volgen mogelijk boetes.
OKee, dan kan OHRA ook ophouden met tracking-pixels op hun website (zoals vandaag gemeld door nu.nl).
Bij wat ik begrepen heb nav de AVG mag er alleen data worden verzameld die voor de bedrijfsvoering essentieel is. En moet (voor niet-essentiele data?) expliciet toestemming worden gevraagd (niet in de voorwaarden verstopt) en bovendien moet een opt-out geen nadelige gevolgen hebben.
De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. NU.nl barst van de tracking pixels.

Check voor de gein de uitzending van Zondag met Lubach eens van afgelopen week.
Daar heb je gelijk in, met de nuance dat het dan wel gaat over persoonsgegevens.
Ik vermoed dat een partij als OHRA zal claimen geen persoonsgegevens te verwerken met de tracking-pixels, al ben ik zeer benieuwd of dit standhoud in een rechtszaak.
Ik kijk dan ook uit naar het moment dat de AVG handhaafbaar wordt. Ik verwacht dat er dan wel een aantal interessante rechtszaken over gevoerd gaan worden. Deze rechtszaken zijn sowieso nodig om de nodige jurisprudentie te verkrijgen, een aantal zaken zijn in de AVG namelijk nog enorm breed/onduidelijk beschreven.
Dat maakt niet zoveel uit, ik heb geen Facebook maar wel een betaalde Spotify. Toch zie ik Spotify een verbinding naar Facebook maken als ik muziek luister. Blokkeer ik deze verbinding, dan werkt mijn spotify niet. De tentakels van Facebook zijn echt extreem lang, er is bijna geen site ter wereld wiens webpagina's geen verbinding maken naar Facebook.
Toevallig heb ik zelf zojuist Facebook eruit gegooid.

Ga maar eens naar https://www.spotify.com/ en log daar in met Facebook. Je ziet dan direct je e-mailadres. Ga vervolgens naar https://www.spotify.com/nl/password-reset/ vul daar je e-mailadres in. Spotify stuurt jou een mail met daarin je gebruikersnaam in de vorm van een reeks cijfers. Klik op de link en geef een wachtwoord op. De combinatie van die gegevens kun je dus gebruiken om in te loggen zonder Facebook.

[Reactie gewijzigd door Gaantje op 11 april 2018 20:58]

Ga maar eens naar https://www.spotify.com/ en log daar in met Facebook.
@wiseger maakt nu juist het punt dat hij Facebook niet bezit
ik heb geen Facebook
waarmee hij waarschijnlijk wil aangeven geen account bij Facebook te hebben.
Oh dat heb ik verkeerd gelezen. Neemt in ieder geval niet weg dat het niet interessant kan zijn voor anderen :)

[Reactie gewijzigd door Gaantje op 12 april 2018 21:33]

Daar is toevallig laatst een Tweakblog over geweest, je kan Spotify een mail sturen om je account los te koppelen van Facebook.
Owja dus als ik account verwijder dan mag data altijd blijven staan bij facebook. Dit is kul. Ze verwijderen je data binnen 90 dagen. Zonder je consent is die data een liability ipv een asset.
ik heb gewoon een wachtwoord aangevraagd en dit ingesteld. Kan ik gewoon met het e-mail adres dat ik bij FB had gebruiken om in te loggen met dat wachtwoord.
Dat kan dus niet meer. Dat account heeft Facebook nodig om te kunnen inloggen.
Hieronder heeft @Annihlator een verzoek ingediend bij Spotify blijkbaar.
Zoals gezegd. Vraag even aan Spotify support. Vinden ze geen enkel probleem.
Zij vinden het geen enkel probleem ;) maar het (oude)account is toch echt niet over te zetten aldus spotify support. (zie eerdere berichten).
Met wachtwoord en gebruikersnaam
Hier is al alles ontkoppeld van Facebook. heb alle gegevens die ik op facebook zelf had ingevuld verwijdert.

echter.. Het blijft een manier om met mensen in contact te blijven die ik af en toe maar spreek. mijn facebook blijft dus wel.
Ze bellen me maar en anders voegen ze me maar toe op Discord of telegram of de ouderwetse sms die tegenwoordig iedereen onbeperkt kan versturen. Nee ik mis niks. Het is juist de valkuil bang om iets te missen waar je niet in moet trappen.

Btw als je als een van de eerste in Spotify bent gestapt had je verplicht een Facebook account nodig om uberhaupt spotifty te gebruiken. Je kan dit account dus niet overzetten naar een non-facebook account. Je zult dus het account moeten afsluiten, nieuw account moeten maken en vervolgens de licentie koppelen aan je nieuwe account. Mag dit überhaupt zomaar? het voelt voor mij als gijzelen van de consument.

[Reactie gewijzigd door Depositum op 11 april 2018 18:16]

Even Spotify support vragen om je account over te zetten naar een normaal account. Is geen enkel probleem. Ze snappen heel goed waarom je dat zou willen. Veel mensen hier hebben via hun al hun account overgezet.
Probeerde dat eens een week geleden. Daarnaast probeer eens een account dat niet aan een direct email adres zit gekoppeld over te zetten... Werkt namelijk niet voor de eerste groep gebruikers welke via enkel via Facebook konden registreren.
Nogal stom van spotify dat ze geen optie hebben om een email adres toe te voegen om dus inderdaad de boel te kunnen ontkoppelen. Dit zou voor mij namelijk een reden zijn om direct over te stappen naar een service die dit wel kan en niet gebonden is aan een FB account.
Yup, ik ook vandaag, zo gepiept.
Dat van Spotify klopt trouwens niet. Ik heb een Spotify account, van voordat de Facebook integratie bestond, dus nog ouder, en nooit de behoefte gehad aan Facebook te koppelen.

Volgens mij kan je gewoon aan Spotify vragen het voor je te fixen.
Hoezo hypocriet, Spotify is ook gewoon net zo'n datacollector als facebook hoor...
Vind het vergelijk niet helemaal kloppen. Dan kunnen we zon beetje elke dienst wel schappen. Zeg waarom heb jij een Tweakers.net account? Maar goed als het bij muziek blijft vind ik het prima.

Let wel ik gebruik Spotify enkel in de hun applicatie dus tracking daar buiten daar buiten lijkt me sterk..
*Kuch cross site cookies kuch*

FB (en google ook) kan je ook tracken als je überhaupt niet eens een account hebt.
Ze bellen me maar en anders voegen ze me maar toe op Discord of telegram of de ouderwetse sms die tegenwoordig iedereen onbeperkt kan versturen. Nee ik mis niks. Het is juist de valkuil bang om iets te missen waar je niet in moet trappen.
hehe De asociale media , is bij mij ook zo. onlangs nog:
neef: "hoezo heeft nichtje een baby gekregen, ik wist van niets"
ik: "ja heb een sms ontvangen 3.1kg, 53cm om 8u53 zag Leo het levenslicht"
neef: "waarom wel naar jou en niet naar mij"
ik:" zit je of FB?"
neef: "ja maar kijk er zelden nog op"
ik" tjach ze dacht dat je dus via fb het ging weten moest je zelf daar maar naar gekeken hebben"
neef: "ok dat doet de FB deur helemaal dicht"
ik "het leven is weer wat veiligere geworden, en met meer privacy 8-) "
Oftewel ik ben al een een aantal weken bezig alle diensten die gekoppeld zijn aan mijn Facebook te ontkoppelen wat werkelijk een ramp is! Maar Facebook gaat eruit.
Dat is ook een van de rede dat ik niet alles koppelen aan een diens, en is ook niet echt slim.
Helemaal in het begin van Spotify was er dan ook geen andere keus dan je Facebook account te koppelen. Deze accounts kunnen dus ook niet worden overgezet worden naar een ander account.

Ik heb ooit mijn spotify premium via een gratis KPN deal overgezet. Inmiddels 5 jaar later en dus een ander abonnement maar spotify bleef altijd gewoon doorlopen tot dat ik vandaag KPN vroeg om dat account over te zetten blijkt dat ik er dus al ruim 2 jaar niet voor betaal maar wel ontvang. Dit komt omdat dit de eerste accounts waren binnen Spotify en daar zijn een hoop problemen mee. Maw het is of Facebook houden en gratis spotify of facebook opzeggen en via een familydeal alsnog (eerlijk) betalen voor Spotify (ik kies voor het laatste).
Helemaal in het begin van Spotify kon je niet eens aan Facebook koppelen. Die mogelijkheid hebben ze later pas ingevoerd, en toen op een gegeven moment verplicht gemaakt. En nu is die blijkbaar weer niet verplicht, gelukkig.

Maar ik weet nog dat het verplicht werd, en ik was blij dat ik toen al een Spotify account had. In die tijd mocht je maar 10 uur luisteren met een gratis account, en ik denk dat ze bang waren dat mensen gewoon heel veel accounts aan zouden maken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 april 2018 01:31]

Ja ok dat begrijp ik.

Maar ja ik zou zelf sowieso niet social media als Facebook en Twitter nemen.

Waarom krijg ik nou weer een min punt, omdat ik spel fouten had?!?

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 12 april 2018 02:05]

Waarom krijg ik nou weer een min punt, omdat ik spel fouten had?!?
Spelfouten.

Maar serieus: ik denk dat je post vooral niet erg veel toevoegt (net als deze trouwens).
https://fieldguide.gizmod...l&utm_campaign=pockethits

in dit artikel staan handige direct-links om direct naar deze informatie toe te gaan. Wellicht te laat maar misschien help ik er iemand mee. Dit niet alleen voor Facebook maar ook andere diensten.
Inmiddels kun je meerdere diensten selecteren en in bulk verwijderen, best wel handig. Anders is het best wel een traag proces.
Lol, inloggen met facebook heb ik nooit ergens gedaan. Niet eens om makkelijk weg te kunnen maar ook omdat ik Facebook op die manier niet NOG meer data in handen wilde geven. Sites waar je niet anders kan (zoals TPO bijvoorbeeld) zijn me niet de moeite waard.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 april 2018 01:29]

Toch denk ik dat er hoe dan ook wel iets veranderd is: mensen hebben in de afgelopen week een veel beter beeld gekregen wat Facebook eigenlijk betekent voor je privacy.

Hopelijk zien nu meer mensen in hoe data aggregratie met data uit verschillende bronnen leidt tot het complete opheffen van elke anonimiteit, hoe je door jouw acties ook de privacy van je vrienden blootgeeft, uberhaupt dat jij voor Facebook het product bent in plaats van de klant was voor veel mensen voorheen onduidelijk.

De goodwill die Facebook als bedrijf verloren is, is heus wel weer in te halen met een lange periode van publieksvriendelijke acties - ik denk dat Suckerberg vrij realistisch is met zijn inschatting dat ze dat plm. een jaar zal kosten. Maar dat hele model kan eigenlijk gewoon totaal niet door de beugel. We zijn weer een stapje dichter gekomen bij een toekomst zonder cookie- en pixeltracking en uberhaupt het verkopen van data over personen.
Ik snap deze soorten reacties niet.

Ik wist al lang wat Facebook met mijn data deed en verwijder deze toch niet. Voor mij maakt dat echt niet uit wat ze ermee doen. Sowieso zijn mijn gegevens niet gelekt in dat rapport ;)


Ik snap gewoon niet dat mensen nu roepen facebook kan de pot op als dit al zo lang bekend was...
Je weet toch als je heel je leven open en bloot op fb zet dat dat gevolgen kan hebben?

[Reactie gewijzigd door boonpwnz op 11 april 2018 19:18]

JIJ weet dat, veel mensen niet. En van de mensen die dat al wel snapten wisten de meesten nog steeds niet dat Facebook deze gegevens aanvult met allerlei gegevens uit andere bronnen waar je helemaal niets van ziet, zodat er een gedetailleerd profiel van jou bestaat wat jou, je vrienden en jullie gedrag en interesses exact omschrijft, een profiel zoals verder helemaal niemand dat heeft: jijzelf niet, je vrienden niet, je ouders niet, je school niet, je overheid niet.

Er zijn maar heel weinig mensen die werkelijk snappen hoe machtig je wordt als je zoveel informatie over mensen hebt. Zelfs nu nog. Maar dit verhaal draagt wel bij aan die bewustwording. Op naar het volgende schandaal want er zullen er nog veel meer nodig zijn voordat we deze praktijken eindelijk gaan verbieden.

Al die persoonsinformatie, al die macht, en waarom? Omdat ze focking advertenties willen slijten? Macht die intussen door God weet wie voor allerlei andere doeleinden kan worden gebruikt (dat CA is slechts een voorbeeld, een voorbode, en wie weet wat er intussen al gebeurt door niet-opgemerkte partijen). Dit moet m.i. echt z.s.m. stoppen.
(dat CA is slechts een voorbeeld, een voorbode, en wie weet wat er intussen al gebeurt door niet-opgemerkte partijen). Dit moet m.i. echt z.s.m. stoppen.
Reken maar dat er veel meer partijen zijn waar bijna niemand van weet. Zie hier bijvoorbeeld voor een overzichtje ;)

Inderdaad moet het gewoon stoppen, die shit. Dit is gewoon geen acceptabel verdienmodel.
Toch heeft boonpwnz wel een punt en is het verkeerd alles aan FB te wijten. Het is duidelijk dat het hier allemaal over reclamegelden gaat. Je moet dus naar elk sociaal medium kijken en naar elk middel waarmee beïnvloeders voordeel kunnen halen van sociale media. Dat kan door de boodschap, door de presentatie van de boodschap en door de techniek die gebruikt wordt om de boodschap te presenteren en de techniek in de boodschap zelf. Door big data analyse kan er nog veel meer. Zo kan er een profiel van je worden opgesteld op basis van gemeenschappelijke kenmerken.

Dat is bepaald niet kenmerkend voor Facebook. Het publiek wordt nu wakker. Maar een heleboel medelezers hier weten dit toch ook? Ik zeg toch niets nieuws? Als je een paar keer op een BI-bijeenkomst bent geweest moet je dit bekend in de oren klinken. Een eerstejaars student informatica zal dit weten uit te leggen.
Een eerstejaars student informatica heeft een compleet ander referentiekader dan de gemiddelde 45-jarige fabrieksarbeider die ook op FB zit. 'Big data analyse' zegt het overgrote deel van de mensen echt helemaal niks. Zeker iets Amerikaans? Oh, internet. Voor heel veel mensen zijn deze nieuwsberichten over Facebook pixels puur abracadabra, die hebben er geen idee van wat dat betekent.

Facebook is inderdaad zeker niet de enige partij in dit gigantische web wat opgebouwd is rond het volgen van mensen, verzamelen en analyseren van hun gedragsdata en het uiteindelijk serveren van advertenties, maar wel een super belangrijke: Facebook, LinkedIn, en Doubleclick staan bovenaan het lijstje van iedere internetmarketeer door de omvang van hun bestand, de mate van detail van hun profielen en de hoeveelheid koppelingsmogelijkheden die ze bedrijven aanbieden om van deze data gebruik te maken. Facebook en Google zijn relatief uniek in de manier waarop zij zich overal op het web manifesteren zodat vrijwel AL jouw online gedrag gevolgd kan worden - services zoals AddThis / ShareThis en de ad serving netwerken zelf zijn daar ook groot in maar missen dat persoonlijke profiel en je persoonlijke netwerk. Facebook en LinkedIn hebben daarnaast natuurlijk je timeline, oftewel een kanaal waarmee bedrijven jou gegarandeerd rechtstreeks kunnen bereiken, dat is van onschatbare waarde.

Iedereen staat tegenwoordig bloot aan zoveel informatie.. ook alarmbellen die af gaan over je privacy moeten concurreren met alle andere input die op je af komt, dus ook voor mensen die wel degelijk snappen hoe zaken in elkaar zitten en het niet zien zitten is het niet vanzelfsprekend om actie te ondernemen, het is veel gemakkelijker om over te gaan tot de orde van de dag, duizenden dingen waar je nog meer je aandacht aan kunt besteden, dus een bepaalde mate van consternatie is soms gewoon hard nodig. Het gaat zeker niet alleen om Facebook, het gaat ook totaal niet om Cambridge Analytics, het gaat erom dat we door de ophef even de mogelijkheid krijgen om stil te staan bij het monster (weer dezelfde plaat) wat zich onder onze neus heeft gemanifesteerd toen we zaten te slapen.

[Reactie gewijzigd door droner op 13 april 2018 13:44]

Was er al zo'n mooi praktijkvoorbeeld? Met dat je willens en wetens bespeeld kan worden op Facebook als je vrienden iets doen?

Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Hopelijk nog niet te laat, in dit geval. :)
Dat weet ik maar elke gezonde mens weet toch dat Facebook al lang daarmee bezig is. Gratis bestaat niet en zeker niet in dit geval.
Elk gezond mens weet ook dat hij/zij beter gezond eet, genoeg beweegt en een uurtje of 8 per nacht slaapt. Staat in elk blad/krant/nieuwssite. Toch eten mensen vaak en teveel ongezonde hap, bewegen te weinig en slapen te kort. Totdat er iets gebeurt dat ze met de neus op de (al bekende) feiten worden gedrukt door bijv ziekte of iemand in de omgeving die ziek is geworden, dán gaan ze pas denken: hm, misschien toch maar beter om wat gezonder te eten en wat meer te bewegen.

Zo is het ook met Facebook (en Google/Microsoft/smartphones/bonuskaarten etc): iedereen logt vanalles van je en weet eigenlijk veel te veel, maar totdat er iets ergs gebeurt blijft iedereen daar vrolijk mee verder gaan, vanwege de voordelen. Op een verdwaalde enkeling na. Net iemand gesproken die het spuugzat is met alle privacyschending en info-verzameling, maar ja zegt ze, het is verder wel een ideaal platform voor haar en de alternatieven zijn niet goed genoeg, dus ze houdt het toch maar.

Iets weten maar er ook daadwerkelijk iets mee doen is regelmatig makkelijker gezegd dan gedaan :)
Er zal nu waarschijnlijk wel wat veranderen. Er is nu bewustwording van het grote publiek. De Free Software Foundation waarschuwt al jaren, maar niemand luistert. Zeker al twee maken vooral de Amerikanen zich druk omdat hun kanaalaanbod wordt beperkt en gereguleerd door de overheid. Weinigen die zich druk maken. Alles in het voordeel van de grote jongens. Nu blijken er twee schandalen te zijn in de States, Sinclair en Facebook, en het grote publiek wordt wakker. Sinclair is erg op de hand van Trump. Verder zou iedereen die zich zorgen maakt over FB, veel verder moeten kijken, maar zich ook zorgen moeten maken over Google apps, vooral die niet van Google zijn, Google zelf kritisch moeten volgen, net als alle andere sociale media, ook al beloven ze nog zoveel moois (juist dan). Ik verwacht regulering en waarschijnlijk wetgeving. Waarschijnlijk ook zelfregulering wat internet duurder zal maken.
Ik snap gewoon niet dat mensen nu roepen facebook kan de pot op als dit al zo lang bekend was...
Je weet toch als je heel je leven open en bloot op fb zet dat dat gevolgen kan hebben?
Grootste denkfout die je hier kunt maken is denken dat je safe zit omdat je goed oplet met wat je op Facebook zet.

Het gaat er niet om wat jij er op zet. Het gaat er om waarmee Facebook het zelf algoritmisch verrijkt.
Cross-referencing met andere profielen die zaken over jou posten.
Tracking van al jouw bezoekjes aan andere webpagina's.
Koppeling met andere profielen die dezelfde andere webpagina's rond dezelfde tijd bezochten.
etc.


Zelfs als je zelf niet eens een Facebook account hebt, ben je daar aan onderhevig.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 april 2018 00:01]

Ik denk niet dat ik safe zit.
Ik begrijp wat je bedoelt.

Ik geef gewoon maar een voorbeeld. Als je niet wilt getracked worden dan moet je geen internet gebruiken.
Voor veel mensen zijn de consequenties nu duidelijker geworden, denk ik.
Dat is niet zo ...jij kan als jij wilt alles geheim houden.

Fb je wchte naam gebruiken ? Waarom ?
Waar je op school hebt gezeten ? Wat gaat hun dat aan ?

Wat voor werk je doet ? Ben drugsbaron...je kan zoveel onzin op die klote pagina zetten wat je wilt.

Weet je wat het is ? Ze zijn allemaal verslaafd de hele wereld
Voor mij maakt dat echt niet uit wat ze ermee doen. Sowieso zijn mijn gegevens niet gelekt in dat rapport
Hier lees ik: het maakt me niet uit wat er met mijn gegevens gebeurt, en gelukkig is er niets mee gebeurt.
veel werd afgewimpeld als complottheorie, over hoe die data misbruikt kon worden. het schandaal is ook niet echt dat die data afgegeven is volgens mij. meer dat er serieus gepraat wordt over hoe het de democratie ondermijnt heeft en dat bevestigd die complottheorieen best wel.
Ik persoonlijk wacht meer op een Hyves achtig iets en ga dan pas mijn FB account verwijderen. Jammer dat Superdudes en Sugababes er niet meer is. Al die korte dates mis ik wel heel erg.
Geen reclame, heb daar zelf ook geen account, maar ik zag dat Arjen Lubach is overgestapt naar Friendweb.nl
Helaas bestaan die socialmedia en halve datingsites niet meer. Dus reclame voor wie?
Toch zie ik dat deze trend zich vooral voordoet in Nederland. Kijk ik naar andere landen waar bedrijven of politici de mist in gaan zie ik flinke opstanden en rellen. Niet dat zoiets gewenst is maar men komt wel in actie. Wij Nederlanders houden het echt alleen bij klagen :/
Jammer dat het weer zo zwart-wit moet. Mensen zijn gelijk schapen als ze hun Facebook niet verwijderen. |:(
Internetprivacy is helaas niet belangrijk genoeg voor het gemiddelde schaap om zich druk over te maken
Omdat ze er ook niet letterlijk last van hebben en vermoedelijk ook niemand kennen die er wel nadelen van heeft ondervonden.
Het is jammer. Het is menselijk.
Totdat ze hun ziektekostenpremie 'opeens' met tientallen euro's verhoogd zien worden, of een lening bij de bank 'zonder aanleiding' geweigerd wordt...
Totdat ze hun ziektekostenpremie 'opeens' met tientallen euro's verhoogd zien worden,
Tot dan, inderdaad. Maar ik moet zeggen dat ik ook nergens last van heb terwijl er toch door jan-en-alleman gegluurd wordt.
Mwa, had altijd al wel zoiets van; gebruik Facebook eigenlijk nooit, wil het wel verwijderen, nooit echt moeite voor gedaan, maar nu simpelweg toch even gedaan ( dat het dan 2 weken duurt, waarin je ook niet mag inloggen, vind ik ook wel weer sneaky van Facebook, but ok ) en om eerlijk te zijn denk ik dat er zeker wel een aantal mensen van Facebook zijn gegaan. Als eenmaal 2% is gestopt, zullen er vanzelf nog meer volgen omdat ze mensen missen en omdat er minder content is, lijkt mij dan?

But we zullen zien, ben benieuwd of je het ergens in de statistieken kan zien :)
Ik erger me ook vaak aan de luiheid van mensen maar tegelijk moet ik toegeven dat ik zélf dat ook ben. Maatschappijdruk? Karakter? Ik vermoed een mix van allerlei invloeden. Wat mij betreft maakt het niet altijd zoveel uit wat je doet of laat maar is het wel de bewustwording of de zelfreflectie die essentieel is. Dit gezegd zijnde, leuke opmerking van jou en vond het fijn die gelezen te hebben ;)
Nou dat weet ik zo niet, ik heb er zelf ook aardig lang over gedaan om het dan uiteindelijk toch te verwijderen.

En mijn redenen waren niet dat ik FB connecties moest ontkoppelen etc,
Een facebook zal zeggen 'nothing of value has been lost', de die-hards zullen er gewoon blijven, het zijn enkel de mensen die er toch al amper meer kwamen en er verder weinig meer te zoeken hadden.
Er zijn ook zat mensen die het wel doen, maar dan alsnog hem weer reactiveren (al dan niet per ongeluk) via een site waar ze met Facebook inloggen.
Wel stoppen met Facebook maar doorgaan met WhatsApp helpt niet als je wilt dat Facebook geen informatie meer over je verzameld. Dus wil je het goed doen, dan moet je alle Facebook apps verwijderen en een browser plugin gebruiken die de Facebook tracking pixel tegenhoudt.
Ik gebruikte facebook dagelijks meerdere malen oa. voor een patientengroep waar ik deel van uit maak. Sommige lui ken ik nog uit de Hyves periode, dus toch al zon tien jaar inmiddels en zie ik ook regelmatig in real time.
Ik heb een onbedwingbare nieuwsgierigheid, maar nog een groter gevoel voor wat goed en wat fout is. Facebook is fout, en dan neem je gewoon afscheid. Je moet er de ballen voor hebben, maar het was voor mij het enige juiste om te doen. Zeker nadat ik mijn historie heb gedownload van facebook en daar zowel bankafschriften als telefoongegevens in kon vinden. Yep.... facebook heeft ons allemaal mooi in hun macht en daar wil ik dus vanaf. (oh ik ben tamelijk rechts georienteerd). Geen linkse geitenwollensokken type.
Nou ben ik zeer benieuwd hoe Facebook aan jouw bankafschriften kwam. Heb je zelf een keer een foto van een bankafschrift gemaakt en gedeeld op je tijdlijn of via Facebook messenger? Of hebben ze deze data op een andere manier binnen gekregen?
Zelf werk ik (waarschijnlijk zoals zoveel Tweakers) in de IT-sector. Door de hele commotie moet ik wel zeggen dat ik er ook al aan zitten denken heb.. Vorige jaar heb ik sowieso al een enorme kuis gehouden, maar blijkbaar is dat allemaal niet voldoende.

Mijn grote probleem is, er zijn zoveel mensen rondom mij (familie, vrienden, collega's,...) die Facebook gebruiken als communicatie medium, dat als ik het verwijder ik in een enorm gat val.. Tevens wordt er zoveel (nuttige) data aangeboden (evenementen, nieuws, toekomstige zaken,...) dat het ergens voor mij ook een soort 'nieuwssite' is.

Facebook domineert mijn leven niet totaal, maar het heeft wel een bepaalde invloed dat ik er op reken om bepaalde zaken uit te voeren of te controleren.. En als communicatie middel, is het nr. 1 voor de mensen rondom mij (en voor mijzelf), dus als dat plots allemaal verdwijnt... ik weet het niet..

En zo zeg ik maar tegen mezelf, "houden die account zeker..." Want net zoals bij een grote kuis, als je iets weg doet, heb je het meestal de weken erna nodig ;-)
Nee hoor. Dat valt reuze mee. Gewoon op Facebook aankondigen dat je ermee ophoudt.

Heb ik ook gedaan. Nog voor deze controversie. Ik mis helemaal niks.
Ik mis helemaal niks.
Voor je gevoel mis je niks. Helaas, kan je helemaal niet weten of je iets mist. Je weet namelijk niet wat je niet weet.
Wat ga je wel missen?

Mensen die me nodig hebben bellen me wel, verjaardagen onthou ik wel of schrijf ik in mijn privacy + agenda (je weet wel, zo'n papieren ding) evenementen van de studentenclub krijg ik nog steeds via Email binnen en anders houd mijn vriendengroep me wel op de hoogte. En evenementen waar ik naar toe wil hou ik zelf wel bij of mensen vragen me en ik schrijf het op in mijn privacy + agenda.

Dus ja ik mis eigenlijk niet zo veel. Het is net zoiets als roken, je denkt dat het vreselijk is om te stoppen maar je ziet zo in dat je eigenlijk niks mist en alles zelf met je 2 hersenhelften kan bijhouden.
Toen ik in een nieuwe stad in het buitenland woonde, wilde een vriend van me ook principieel niet aan Facebook. Er waren een hoop feestjes, maar hij werd nergens voor uitgenodigd, omdat alle events via Facebook gingen. Daardoor miste hij een hoop.
En geen enkele van die vrienden stuurde hem een berichtje, email of telefoontje om hem uit te nodigen?
Mooie vrienden...
Correct, je bent op de hoogte van wat er te doen is op een avond vanwege facebook. En daar komen geen persoonlijke uitnodigingen aan te pas.
Denk dat het dan geen vrienden waren. Mijn vrienden nemen gewoon de moeite om even een berichtje te sturen
Ik vindt het naïef en hypocriet. Datingsites doen precies hetzelfde. Heb je een Android phone of ook in zekere zin Apple phone. Die doen precies hetzelfde. Sterker nog Google is 10* erger. Datingsites, koopjes sites. Mensen zijn naïef en denken dat dingen zomaar goedkoop/gratis zijn. Google maps geeft ook ineens meldingen enz. Over files, treinen enz.
Duh. Gebruikers zijn gewoon het product.
Ik heb het zelf verwijderd, mede door alle commotie. Ga ik iets missen? Misschien. Maar op feestjes ofzo is er nog eens iets nieuws te vertellen tegen vrienden zonder dat je eigenlijk alles al weet.

Tevens irriteerde ik me kapot aan iedereen die nog steeds hun bord vreten op Facebook zette of dat ze weer zo goed hadden gesport. Of de kinder foto’s met de meest irritant hashtag #kleinemeisjeswordengroot. En dat terwijl Hashtags niet eens werken op FB. :P endorfine platform, meer is het niet. Moet alleen wel zeggen dat het met verjaardagen wat lastiger wordt. Ach, misschien wordt het tijd om wat meer te gaan onthouden.
Dacht ik ook een paar jaar geleden. Toch gedaan, geen spijt van gehad, integendeel!
Mijn vrienden vonden "alternatieve" manieren om contact te houden (je weet wel, bellen, mailen, etc.). Weet je gelijk wie je echte vrienden zijn :)

[Reactie gewijzigd door GromuhlDjun op 12 april 2018 00:43]

Ik denk dat het allemaal wel mee gaat vallen. Er zit een groot verschil tussen Facebook actief gebruiken en Facebook verwijderen. Er zijn tal van mensen (incluis mezelf) die Facebook enkel gebruiken om er achter te komen welke evenementen er in de buurt zijn, verjaardagen en feestjes en dergelijke.
Dat is dus ook meteen het hele probleem. Facebook zit over het gehele internet en je hoeft het helemaal niet actief te gebruiken. Als jij op een website komt met een Facebook knop, dan weet Facebook dat jij daar geweest bent. Nee, ze hebben misschien geen foto's van de verjaardag van je tante, maar daar zitten ze ook helemaal niet op te wachten. Dat jij de nieuwste modellen van een willekeurige auto fabrikant op de website bekijkt is veel interessanter, ook al heb jij helemaal niet door waarom ze dat überhaupt zouden willen weten.
Gelukkig zijn er al jaren plugins/extensions voor browsers die dit soort onzin blokken. Of DNS blocklists zoals pihole of de ouderwetse host files.
Sommige personen noemde me paraoide, maar ik kan al het (negatieve) nieuws omtrend sociale meuk alleen maar aanmoedigen. Op het moment van schrijven is het recenste artikel op tweakers: nieuws: Bijna helft sites Nederlandse zorgverzekeraars heeft Facebook-tracking
Dat er nog vele van dit soort wakeup calls mogen volgen.
Dit is niet paranoia. Dit is waar. Dit stopt dat jou big data profielen worden aangevuld. Dat gaat heel wat schelen als je 10 of 20 jaar verder bent.
Goed punt! Ik begrijp dat dit een probleem is voor de gebruikers en qua privacy, maar ik doelde meer op het feit dat het aantal gebruikers waarschijnlijk niet gigantisch zullen afnemen binnen afzienbare tijd.

[Reactie gewijzigd door Belecthor op 11 april 2018 23:37]

Ik denk ook niet dat het aantal gebruikers hard zal afnemen, omdat de gemiddelde gebruiker helemaal het besef niet heeft wat Facebook allemaal doet/kan zoals ik hierboven aangaf. Die gaan het waarschijnlijk minder actief gebruiken, maar blijven ondertussen wel ingelogd in de browser en apps (al is dat niet eens nodig).
In dit geval moet naar mijn mening de gebruiker gewoon in bescherming worden genomen, want die weten helemaal niet hoe het allemaal werkt, laat staan wat de gevolgen (kunnen) zijn.

Zelfs NOS berichtte gisteren over de Facebook pixel, 'een programma'tje' wat op bijna iedere website staat. Als zelfs zij het maar amper snappen, waarom zou Jan met de Pet dat dan wel doen.
Nee, maar ze hebben waarschijnlijk wel een profiel WhatsApp foto, nummer, locatie, sociale structuur, plekken die je interesse hebben etc.
Het is nog afwachten hoeveel het er ook effectief doen. Toen ik zelf gestopt ben met het gebruik van FB enkele jaren terug was de sociale druk niet klein om er alsnog op aanwezig te blijven. En zelfs vandaag merk ik nog altijd dat ik vaak uit de boot val omdat iedereen er maar van uitgaat dat iedereen het nieuws op FB gezien heeft.
Hier op de afdeling waar ik werk gaan nu 14 van de ongeveer 45 medewerkers hun FB account verwijderen, wat opvalt is dat er maar 3 vrouwen tussen staan.
wat opvalt is dat er maar 3 vrouwen tussen staan.
Dat zegt ons niet zoveel als we niet weten hoeveel van die 45 mensen vrouw zijn ;)
Ja das waar. Bijna 20.
Je hebt statistiek en leugens ;)
M'n vrienden en ik hebben elkaar weer meer te vertellen irl (ben al enkele jaren gestopt met FB)... Kwestie van elkaar ontmoeten en zeggen "Ik heb geen Facebook, dus vertel... Hoe is 't?" Ook weer even met elkaar bellen is inhoudelijker geworden.
Dit herken ik dus totaal niet. Ik heb al enkele jaren geen FB en mis ook niks. Niemand schrijft op Facebook hoe het met ze gaat. Je weet van die vriend misschien niet dat ie drie weken geleden sushi heeft gegeten ofzo, lekker boeiend.
True, het zijn vooral de goed_nieuws_berichten die je misloopt. Ook met FB kan het irl contact inhoudsvol zijn. Maar mijn ervaring is dus dat het wel bijgedragen heeft.
Mee eens, meestal nemen mensen geen actie, maar schreeuwen wel.
Storm in een glas water...
Er lijkt nog een redelijk groot deel mensen te zijn wat aan de actie mee wil doen maar zich totaal niet realiseerde (tot vanmiddag) met hoe vaak ze FB zijn gaan gebruiken voor hen login...

Spotify is gelukkig rap; gisteren verzoek ingediend en alles is al omgezet.
maar zich totaal niet realiseerde (tot vanmiddag) met hoe vaak ze FB zijn gaan gebruiken voor hen login...
Dat kun je overigens hier zien: https://www.facebook.com/settings?tab=applications

Ik heb het net ook even nagekeken. Er staat een hoop crap tussen, vooral sites waar ik 1x ben geweest en waarbij me verplicht werd een account aan te maken. Dan is het rammen op de Facebook knop wel praktisch. Maar ik mis er niets aan, dus die heb ik nu allemaal weer uitgezet :). De enige echt relevante was imgur.com, maar die is vrij simpel te upgraden naar een echt account (het is niet direct evident uit je settings, maar als je een nieuw wachtwoord instelt zie je daarna ook ineens de mogelijkheid om je email aan te passen)

Niet dat ik mijn Facebook account ga verwijderen, overigens. Ik heb het alleen omdat de VvE van ons blok er veelvuldig gebruik van maakt. Heb 0 vrienden en deel nooit wat.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 april 2018 18:20]

Ja zo ontdekte ik ook dat Spotify nog via Facebook verbonden was :) had de link best achter mogen laten :p
"Heb 0 vrienden en deel nooit wat."

Tell me more....
Wellicht dat het verstandig is om je in te lezen op de Facebook tracking pixel.
Kortom facebook heeft niet alleen data van wat jij ze geeft.
En je denkt dat het verwijderen van je account daar iets aan ging veranderen? :D Natuurlijk niet, die tracking data hebben ze ook als je nooit een account hebt gehad. Dezelfde data die bijvoorbeeld Google ook van je heeft trouwens.

Ik gebruik overigens een extensions om de tracking pixel en like buttons te blokkeren, en de app op mijn telefoon heeft 0 permissies.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 12 april 2018 10:53]

Oh, hoe gaat dat dan? Groot probleem dat mijn spotify premium er aan hangt.
Die op het ene account opzeggen en op de ander activeren.
Als je het zelfde e-mailadres wilt gebruiken als waar facebook op staat zou je even een mailtje moeten sturen om dat adres afgemeld te krijgen, dan kan je vervolgens op datzelfde adres een "normaal" account aanmaken waarnaar ze alle playlists e.d. kunnen overzetten met nog een verzoekje.
Je zult zien dat nog geen 5% het ook daadwerkelijk doet, of binnen een week weer terug is.
Zolang er geen fatsoenlijk alternatief is zal iedereen op facebook blijven.
Een alternatief voor wat? Aangezien ik geen facebook (of andere sociale media) gebruik heb ik geen idee wat ik mis aan functionaliteit.

Als iemand me iets wil laten weten kunnen ze me mailen of bellen, doe ik immers ook als ik zelf iets te melden heb.
Weet je dan wel waarom Facebook überhaupt populair is? Die functies die het heeft zijn gewenst door 3.2 miljard mensen (met uitzondering van jou dus), waarom zouden ze anders een account aanmaken. Dus daarom... geen alternatief, geen vertrek (ga ik vanuit).
Weet je dan wel waarom Facebook überhaupt populair is?
Het moge duidelijk zijn dat het antwoord hierop "nee" is. Er is een reden dat ik het vroeg.
Die functies die het heeft zijn gewenst door 3.2 miljard mensen (met uitzondering van jou dus), waarom zouden ze anders een account aanmaken.
Dus maar de helft van de wereld bevolking.
Dus daarom... geen alternatief, geen vertrek (ga ik vanuit).
Bedankt voor je non antwoord op een vraag.
Weet je dan wel waarom Facebook überhaupt populair is? Die functies die het heeft zijn gewenst door 3.2 miljard mensen (met uitzondering van jou dus), waarom zouden ze anders een account aanmaken.
Peer pressure vanuit de initiële golf first subscribers, wat steeds verder uitgebreid is.

Daaronder valt ook het "ik heb het nodig om met XYZ in contact te blijven" argument.
Dat is namelijk echt je reinste bull-shit. 15 minuten spenderen aan een kort telefoongesprek doet meer voor je op sociaal vlak dan het zoveelste duimpje erbij klikken op die leuke foto van de kat van de buren. Krijg je met bellen geen gehoor en kan het wachten tot later? Dan schrijf je een persoonlijke e-mail. Moet het iets sneller, dan stuur je een SMS.


Een flink deel van de functionaliteit is overigens niet eens bewust 'gewenst' in de zin dat gebruikers er daadwerkelijk iets van waarde mee verrichten. Het zijn veelal noviëteiten waar gebruikers wellicht één of twee keer naar omkijken alvorens er nooit meer iets mee te doen. (Misschien eens op een blauwe maandag als ze zich dood zitten te vervelen.) Maar de gemiddelde Facebook veel-gebruiker is gewoon geconditioneerd om er waarde in te zien die er niet is, door een idiote hoeveelheid self-gratification vanuit de Facebook organisatie die met veel hype de meest idiote tierlantijntjes presenteert als ei van Columbus.

Dat is min of meer hoe al die social media troep werkt. En iedereen zit er zo diep mee in z'n eigen reet gewenteld dat men die klucht is gaan geloven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 april 2018 00:13]

Daaronder valt ook het "ik heb het nodig om met XYZ in contact te blijven" argument.
Dat is namelijk echt je reinste bull-shit.
Dat is wat kortzichtig. XYZ is niet per se een persoon, maar kan ook een groep zijn. En het is niet altijd even goed mogelijk om groepen te bewegen iets anders te gebruiken omdat jij niet wenst mee te doen met het door hen gebruikte communicatiemiddel. De keuze is dan of om mee te doen, of om buiten de boot te vallen.

Dat is overigens precies waarom ik een Facebook account heb, omdat het gebruikt werd als de facto communicatiemiddel van de VvE. Hoewel belangrijke zaken via mail gaan, gaan dingen als spontane buurtbarbeques of "Hey is iemand voorwerp X verloren in de gezamelijke binnentuin?" gewoon via FB. Ik wens aan die communcatie mee te doen, maar om dat te kunnen word ik dus gedwongen (niet met een pistool op mijn hoofd, mijn keuze voor B wordt afgedwongen door mijn keuze voor A) om FB te gebruiken.

Dat is verder ook helemaal prima trouwens. Ik deel zo goed als niets met FB, heb een extension die hun tracking pixels disablet en de privacyinstellingen van mijn account staan zo strict mogelijk. Ik heb 0 vrienden (nou ja, 2 dan, mijn vrouw en mijn moeder 8)7) en ik accepteer geen nieuwe friend requests. Ik zie dan ook niet direct een aanleiding om nu mijn FB account op te zeggen. Heb van de week nog mijn gegevens gedownload, als proef op de som. Ze hebben inderdaad vrijwel 0 informatie over mij. Wat ze vertellen althans 8)7.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 12 april 2018 17:36]

De keuze is dan of om mee te doen, of om buiten de boot te vallen.
Zie: peer pressure.
Dat is verder ook helemaal prima trouwens. <...>
Als je het op die manier opgedwongen krijgt en veel moeite steekt om het verder helemaal hermetisch af te sluiten (met anti-tracking maatregelen; nooit ingelogd blijven staan als je andere sites bezoekt; etc.) dan ben je ook niet echt een persoon die onder de term 'gebruiker' -- als in vrijwillig benutten -- geschaard zou moeten worden. ;)

Verder trouwens precies hoe ik het ook aan zou pakken als ik FB bijv. door VvE opgedwongen zou krijgen als berichten-box.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 april 2018 22:04]

Het is een onderzoek van 1Vandaag, daar hecht ik weinig waarde aan. Mijn collega's (zoals hieronder ook aangegeven ) zijn er 14 van de ongeveer 45 die aangeven te vertrekken. Geen idee hoe dit is bij andere bedrijven (ik werk zelf in de media) en of het een gespreksonderwerp was de afgelopen dagen, het was wel hier een onderwerp bij de 'koffiemachine' vooral vandaag.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 11 april 2018 17:59]

Een paar jaar geleden heb ik eerder mijn FB account opgezegd. Ik weet eigenlijk niet eens meer waarom ik terug ben gekomen. Nu zou ik vooral de reminders voor verjaardagen missen, denk ik.
Vul de geboortedata in bij de personen en de agenda geeft je vanzelf een berichtje, daar heb je echt geen FB voor nodig hoor...
Klopt, maar weet jij die zo van alle mensen om je heen uit het hoofd? E.e.a. is natuurlijk wel op te zoeken als je daar even voor gaat zitten. Maar ik weet nu al dat het daar nooit van gaat komen.
Je kan het ook gewoon vragen! Klinkt wellicht ouderwets, maar werkt altijd nog prima.
Van de meesten wel, ik heb geen facebook, dus ik onthoud dat zo wel.
ik heb ooit 5 maand facebook gehad maar de oppervlakkigheid straalde er vanaf en iedereen was zo gelukkig, echt het droop er vanaf dat ze likes wilden scoren, echt zielig noem ik dat.
Je moet je ook realiseren dat je echt niet alle 300 'vrienden' hoeft te feliciteren. Onthou de verjaardagen van je 10 echte vrienden en dat is ruim voldoende.

Juist je email verdrinkt niet tussen de 300 (geautomatiseerde) fecilitaties en heeft veel meer waarde voor de ontvanger.
Dus 1 op de 5 gaat zoeken op Facebook hoe ze hun account kunnen verwijderen. Blijkt praktisch niet te vinden en deactiveren is ook maar tijdelijk, dus uiteindelijk haakt men af van het idee om te stoppen en zo veranderd er weinig voor Facebook.
Als de verwijderingsoptie wel makkelijk te vinden was denk ik dat veel meer mensen daadwerkelijk zouden stoppen.
Hoezo is de-activeren tijdelijk? Dat kan toch voor onbeperkte tijd?
Dat klopt. Ik had i.p.v. tijdelijk, niet-definitief moeten zeggen.
Ik heb zelf ongeveer een half jaar geleden mijn account opgeheven, maar ik moest hiervoor dus wel zelf een url invullen naar de juiste webpagina en zelfs dan duurt het nog twee weken voordat de account niet meer zichtbaar is, ondanks dat deze wel direct "gedeactiveerd" wordt. Wat eigenlijk niet meer inhoud dan dat je niet meer kan worden getagd etc.
Ik kreeg gister de vraag van mijn moeder dat een vriendin van haar zich afvroeg of het mogelijk was om nog wel facebook messenger te gebruiken als je facebook verwijdert.
Ik geloof dat de meerderheid van de mensen uberhaubt niet echt snap hoe en waarom ze het gaan verwijderen en schat de kans groot de de meerderheid ook wel weer terugkomt (je kan binnen 30 dagen weer re-activeren geloof ik)
"per ongeluk" binnen 14 dagen inloggen (ook via een partner die FB-login gebruikt) zorgt al voor een annulering van de verwijderingsactie.
Zuckerberg is gewoon een toyboy, over 20 jaar is die zelfs president van de US. Het is toch een aanfluiting dat iedereen maar 5 minuten kreeg, niks nuttigs kwam van de grond in het vraaggesprek. Kijk eens naar Bill Gates begin jaren 00. Dat duurde dagen, niet voor niks dat MS en Gates voor Bush gingen, 2001 en opeens was al t gedoe om de browseroorlog verleden tijd.
Toyboy?
Hij ziet en gedraagt zich als een robot.
Volgens mij kan hij niet eens lachen.
Jawel! ze gebruiken daar een schuifje voor:

https://gph.is/2JBLrPo
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*