Nederlandse jongeren voelen zich vaker verslaafd aan sociale media

Jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar voelden zich in 2017 vaker verslaafd aan sociale media dan twee jaar daarvoor. In 2015 was naar eigen zeggen 19 procent verslaafd, terwijl in het afgelopen jaar 29 procent aangaf zich verslaafd te voelen, meldt het CBS.

In 2015 spendeerde 17 procent van de jongeren in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar dagelijks drie tot vijf uur per dag aan sociale media en 4 procent was er zelfs vijf tot tien uur mee bezig. Deze percentages zijn in 2017 gestegen tot respectievelijk 29 en 9. Deze groep jongeren besteedt in vergelijking met andere leeftijdsgroepen verreweg de meeste tijd aan sociale media, wat volgens het CBS ook verklaart waarom zij zich relatief gezien vaker verslaafd voelen. De leeftijdsgroep van jongeren onder de 18 jaar maakte geen deel uit van het onderzoek.

Van de jongeren zegt 34 procent gebruik te maken van sociale media omdat ze anders bang zijn dingen te missen. In totaal zegt 22 procent van de jongeren onrustig te worden als een binnengekomen bericht niet meteen kan worden bekeken en 37 procent ervaart het gebrek aan toegang tot een internetverbinding als vervelend. Deze percentages zijn ten opzichte van 2015 gestegen. Dat geldt ook voor het deel dat zegt dat sociale media een negatieve invloed hebben op hun nachtrust. In 2015 zei 26 procent minder goed te slapen, terwijl dat in 2017 is gestegen naar 41 procent.

Door Joris Jansen

Redacteur

17-05-2018 • 10:42

206

Submitter: DeComponeur

Reacties (206)

206
199
173
23
1
1
Wijzig sortering
vroeger was het totaal geen probleem om niet bereikbaar te zijn en als je later antwoordde en zo.
waarom hebben mensen deze drang nu ineens wel?

ik gebruik mobiel alleen voor af en toe wat op te zoeken, navigatie, foto en video maken. email en agenda, bellen en smsen.
whatsapp heb ik niet en ik heb nog prima contact met mensen.
facebook doe ik weinig mee alleen voor chatten met vrienden.
het nieuws lees ik in de krant of op internet.
ik gebruik een wekker (jaah een echte ) en smartphone gaat savonds uit rond 20:00/ 21:00 uur.
op school smartphone in de tas en op stil en alleen in de pauze kijken

ik heb helemaal niet de drang om 24/7 online te zijn en contant alles te checken en te reageren.
helaas zijn er enkele mensen die online wat sturen paar minuten later een sms sturen dat ze wat gestuurd hebben en 5 minuten later bellen, zoo irritant bel dan in 1 keer en anders gewoon geduld hebben. door dat ik zo bezig ben ervaar ik gewoon meer rust. en niet onprettig als ik dingen later lees of antwoord krijg van mensen. ze moeten maar bellen als er wat is.

Hoewel het internet en de smartphone heel handig kunnen zijn zitten er ook een andere kant aan en dit is er een voorbeeld van (de artikel)

[Reactie gewijzigd door jbuijvoets op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 457607 @jbuijvoets18 mei 2018 00:02
Niet of bewust heel laat reageren op zaken die niet essentieel zijn, is inderdaad een doorbraak om te forceren. Die reputatie zal zich snel verspreiden, waardoor mensen je niet meer bestoken met onzin.

Wanneer iemand me zou opjagen met nabellen, dan zou ik niet opnemen en de volgende keer in persoon heel duidelijk maken dat ik geen fucking helpdesk ben. Ik reageer wanneer ik wil, tenzij er een noodgeval is.

Ik merk wel een flink generatie verschil. Met name tieners hebben nul geduld. Nog niet eens het geduld om een echt bericht te schrijven, in plaats daarvan krijg je 20 losse stukjes zin, je wordt helemaal gestoord van het gepingel, maar dit is voor hun een "way of life". Trieste werkelijkheid.
Wanneer iemand me zou opjagen met nabellen, dan zou ik niet opnemen en de volgende keer in persoon heel duidelijk maken dat ik geen fucking helpdesk ben. Ik reageer wanneer ik wil, tenzij er een noodgeval is.

Ik merk wel een flink generatie verschil. Met name tieners hebben nul geduld. Nog niet eens het geduld om een echt bericht te schrijven, in plaats daarvan krijg je 20 losse stukjes zin, je wordt helemaal gestoord van het gepingel, maar dit is voor hun een "way of life". Trieste werkelijkheid.
ik merk zelf ook wel het verschil met iemand die met een smartphone opgroeid of zoals ik met een GSM en een tijd waar de sociale druk nog niet zo wa zo als in artikel beschreven word. ik laat mensen ook wel weten dat ze ook gewoon moeten bellen als er wat is en snel moeten weten.
Er zijn mensen die met een gsm zijn opgegroeid, en die toch in die drukke smartphone wereld zitten nu.
Ik zelf ga echt niet reageren direct op whatsappjes, maar aantal vrienden van mij wel je drukt op verzenden en ze zijn direct online op WhatsApp.

Ook 2 vrienden zijn aan klussen en vroegen of ik wou helpen, had die dus via WhatsApp gestuurd hoe laat kom je morgen.
Ze vriendin later ook nog hoe laat kom je of kom je niet meer helpen, de volgende ochtend weer berichtje hoe laat ben je er ?.

Ik had ook nog eens 2 weken vrij dus was al niet zo actief met de telefoon, die lag gerust thuis terwijl ik een blokje was gaan lopen.
Als hij wou weten in korte tijd of ik nog mee kwam helpen bel dan, stuur niet een berichtje alleen.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 21:56]

Daardoor door al het gepingel staan groepchats sowieso al op niet storen, en staat de telefoon eigenlijk hierdoor altijd al op stil.
Ik wordt helemaal gek van dat gepingel en die halve berichten steeds, en precies ik reageer wel als ik wil reageren.
Je moet niet verwachten als je berichte krijg direct antwoord krijgt, soms lees ik het en dan reageer ik nog niet eens gelijk.
Weet je waardoor die drang nu ook is we kunnen alles zien

- je kan zien wanneer iemand online is op whatsapp(verschrikkelijk), vroeger met msn/icq etc kon je nog op onzichtbaar enzo zetten.

- je kan zien wanneer iemand je berichtjes gelezen heeft, ze krijgen blauwe vinkjes te zien.
Ook al is dit uit te zetten voor privé berichten, voor groepchats werkt het dan weer niet.

Hierdoor worden veel mensen te nieuwsgierig, constant kijken heeft die al gereageerd.
Je kan ook overal waar je ben kijken of je nu thuis ben, of je zit op het terras kan je kijken.
En als je nog niet gereageerd heb maar wel online ben voorbeeld, dan sturen ze nog eens paar ?? vraagtekens van reageer eventjes.
Haha jah zit een kern van waarheid in. Het kan handig zijn maar veroorzaakt onrust en zo wat niet fijn is
Het is vooral de verandering van mindset.
<rant>
Op social media zie je alleen maar de positieve dingen van de levens van de mensen om je heen. Kinderen/jongeren zien niet meer dat op je bek gaan bij het leven hoort en ervaren daardoor een steeds hogere druk om perfect te zijn. Dit heeft zo'n gigantische invloed om onze maatschappij.
</rant>

[Reactie gewijzigd door PH_ONE op 22 juli 2024 21:56]

Dat is geen rant, dat is een feit en voor veel jongeren een belangrijke trigger voor depressie.
Depressie is deels erfelijk en voor iemand met aanleg voor depressie kan social media heel gevaarlijk zijn.
Veel mensen realiseren het zich niet en hebben in de eerste instantie ook niet door dat ze last hebben van depressie. Als je weet dat depressie in de familie zit en je er aanleg voor hebt dan is het niet onverstandig om social media gewoon eens te negeren of helemaal te verwijderen. Je zal er zeker van opknappen.
Voorzichtig voeg ik daar aan toe dat de meeste jongeren/jeugd ook totaal niet meer weten om te gaan met tegenslagen. Eigen falen ligt altijd aan het onderwijs en de manier van lesgeven, ouders schreeuwen moord en brand om hun kroost en normaal denken zit er vaak niet bij inbegrepen. Als ik van collega's en kennissen (werkzaam in het onderwijs) hoor hoe het er tegenwoordig aan toe gaat dan ligt een depressie bij veel mensen al heel snel op de loer. Zolang tegenslagen altijd maar gered kunnen worden door een veilige omgeving dan is de kans op een depressie wanneer zoiets serieus gaat zijn, op je werk bijvoorbeeld, fors aanwezig. Puur omdat er met zachte hand een hele generatie is grootgebracht.
En dan heb je nog het enorme verschil in kinderen die op hun eigen manier les nodig hebben anders snappen ze het niet, lukt het ze gewoon niet, of zitten ze op zo'n ander niveau dat ze gewoon geen enkel aansporing hebben om hun in te zetten voor de les.

Aan de andere kant, sommigen onder ons weten nog totaal niet wat ze willen met hun leven, moeten hun vervolgopleiding al kiezen voor ze door hebben dat het leven al begonnen is, en dat mag dan de schuld wel niet zijn van de docenten, maar het is zeker wel een probleem in het onderwijs. Een enorme lading aan verantwoordelijkheid wordt gewoon op ze geduwd vanuit het onderwijs systeem. En omdat 't zo enorm gemaakt is naar iedereen moet het goed gaan voor iedereen, maar zo zijn de kinderen van vandaag niet. Helaas zijn we met te veel en met te veel diversiteit in niveau om iedereen hetzelfde te behandelen in het onderwijs.

Het is echt niet dat ze het niet kunnen noch willen, maar ze krijgen de les er niet naar.
Mee eens. Er zijn veel kinderen die op die leeftijd nog niet weten wat ze willen doen. Zij worden dan onder druk gezet een vak te kiezen, en krijgen daardoor niet de tijd een creatiever vak te zoeken, waar ze gelukkiger mee zullen zijn dan bijvoorbeeld een kantoorbaan.
Willen..., een behoorlijk deel in het leven bestaat uit "moeten", je hebt niet altijd alleen maar te "willen".
Net als "meedoen is belangrijker dan winnen", waardoor kinderen niet meer goed leren hoe met verlies om te gaan.

Gezonde competitie is op vele vlakken stuk gemaakt, iedereen krijgt een prijs ! want stel je eens voor...
Ik ben al jaren van mening dat al dat pedagogisch verantwoord zachtjes zachtjes gedoe meer kapot maakt dan dat het iets oplevert.

Het hoeft niet door te slaan naar de ene of de andere kant, toch lijkt een middenweg vaak niet te vinden en verzand dit allemaal weer in een nietes/welles discussie, net zoals ik hier ook al weer zie gebeuren.
Anoniem: 420148 @Typhone17 mei 2018 21:03
Wat een ouwelullen circlejerk wordt dit draadje :') ongelofelijk. Right, de generaties tussen de 12-30 is nu "met de zachte hand grootgebracht." Het is natuurlijk geheel onmogelijk dat potentiele tegenslagen in deze generatie veel harder aankomen.

Bedoel je dan diezelfde generatie die ziekelijk competitief moet zijn om hetzelfde te bereiken als iemand die een doorsnee, laaggeschoold baantje had in de generatie(s) ervoor? Dingen zoals huizen kopen, geld voor opleidingen, kinderen krijgen, trouwen, vrouw die kan thuisblijven met de kinderen, op de leeftijden dat de vorige generaties dat deden, zit er allang niet meer in voor de huidige generatie. Ik vind het helemaal niet gek dat mensen uit deze generatie makkelijker depressief worden, of het gevoel hebben dat er veel meer tegenslagen zijn, en het leven moeilijker is.

Maar goed, lekker roepen dat ze als mietjes opgevoed zijn, en zich allemaal aanstellen. Goede omschrijving van het probleem, en zeker ook de oplossing om dit online te verkondigen.
Het een sluit het ander niet uit.

Een complexe conclusie, maar de huidige jeugd is nog nooit zo rijk geweest, maar ook nog nooit zo arm geweest. Ze zijn rijk omdat ze onder de beschermde vleugels van de ouders, puur materialistisch gezien heel wat meer hebben dan eerdere generaties. En dan bedoel ik ook echt heel erg veel meer.

Maar ze zijn arm als jong volwassene, in de zin dat de economische omstandigheden om je eigen bestaan op te bouwen slechter zijn dan vroeger, regelingen zijn afgebouwd of minder gul, en veel zekerheden zijn weggenomen.

Dat is dus een rare split. Rijk en arm tegelijk.

Omtrent opvoeding moet ik helaas toch echt meedoen aan de oude lullen circle jerk, die is zover ik kan zien (wat toegegeven, beperkt is) toch echt wel boterzacht tegenwoordig, en dan ben ik slechts dertiger.

Overigens kan de jeugd er weinig aan doen als ze zacht opgevoed worden of te verwend zijn, daarvoor moet je toch echt bij de ouders zijn.
Hate to break it to you maar trouwen, kinderen krijgen staan er helemaal los van. Een huis kopen kan gewoon. Toen ik een paar jaar terug met mensen zat die 8-10 jaar jonger waren dan ik was het daar heel normaal om voor alles een lening af te sluiten. Daarbij ging een auto kopen met een budget van €2500 om het zoeken van auto’s van €3500 om dat dan omlaag te pingelen naar €2500...
Alles meefinancieren met een huis omdat het goedkoper lijkt. Terecht dat daar een stop op is gekomen. Geld sparen en niet uitgeven aan onzin is het credo.

Overigens scoor jij nu wel makkelijk met wat standaard punten. Ik zal je eens wijzen op gevaren van onze generatie (geboren ‘85):
- wij gingen op schoolkamp met de fiets. Niemand had een oranje hesje aan. Geen ongelukken gebeurd, geen betutteling gewoon rauw doorfietsen.
- wij kregen dikmakende chips & snickers als iemand jarig was. Er zat uiterst zelden iemand met overgewicht in de klas.
- als ik een 4,5 haalde en ik had de boeken niet opengeslagen dan ging de computer uit en was buitenspelen een no go voor mij. Geen van mijn ouders stond op school te krakelen. Bij vrienden/vriendinnen idem dito.
- als ik een ei tegen een huis gooide en m’ pa kwam erachter kon ik vluchten en kreek ik toch een draai om m’n oren. Nooit zei ie dat zoiets kattenkwaad was en erbij hoorde
- bij de gymles kregen de nummer 1,2 en 3 een sticker op een hand. Niemand kreeg een sticker ‘omdat ze leuk meededen’

De huidige generatie heeft een plank voor de kop (nee niet allemaal) omdat ze de hele dag door alleen maar prikkels krijgen met positieve impulsen. Men vergeet de kritische vragen te stellen of het allemaal echt wel rozengeur en manenschijn is achter een Facebook/Instagram/Twitter account. En omdat velen liever de hele dag door allerlei bullshit zien dan met iemand te praten komt het depressieve gevoel vanzelf om de hoek. Onterecht. Er is meer kans dan ooit op werk, Europa is nog meer een geworden waardoor overal gewerkt kan en mag worden, sociale voorzieningen zijn veel beter dan voorheen, cao’s en pensioenen zijn beter dan voorheen, er mag niet meer gerookt worden op de werkvloer enz enz.
Hell, waar maken die zich überhaupt druk om?

[Reactie gewijzigd door Typhone op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 420148 @Typhone17 mei 2018 23:19
Ik ben ook uit de 80's, iets later, en zo ver zat je niet van me af. Blijft nog steeds het feit dat wij het grootste gedeelte van ons volwassen leven, gewoon "mee" zijn opgegroeid, met de generatie (Z?) na ons, maar volgens mij is daar een groot gedeelte niet volwassen van, dus daar hebben we het nog maar even niet over. Afijn, dezelfde generatie. Facebook is ook in onze groeiende jaren opgekomen, namelijk 2007, toen wij nog net tieners waren, of wellicht net niet meer.

Waar maken mensen zich vooral druk om? Het benauwende gevoel van immigratie/vluchtelingen op grote schaal. De overname van onze grote steden door buitenlandse corporaties, en de stijgende prijzen/moeilijkheidsgraad om er woningen te vinden, mede moeilijk gemaakt door expats/Airbnb en een groeiende populatie. Sociale problemen, mede mogelijk gemaakt door sociale apps, dat heerst ook onder late twintigers/dertigers. Sluit je jezelf af van Whatsapp/FB e.d. dan neemt je sociale cirkel gewoon af. Foto's van je die online komen is normaal, en vragen om dat niet te doen, daar komen fronsende gezichten op.

Al jouw punten zijn rozebrillen-argumenten, die ook nog eens ronduit subjectief zijn. Jij kan hier niet verkondigen dat alle huishoudens zo functioneerden. Ik kende ook genoeg kinderen toendertijd die hartstikke verwend waren, en zelfs tegen hun ouders scholden. We moeten hier niet schijnheilig gaan lopen doen, en verkondigen dat alles vroegah beter was. Dat is complete bullshit.
Een huis kopen kan gewoon.
Ik verdien ver boven modaal, maar een huis van enig kaliber kopen in/net rondom de grote steden, in een degelijke wijk, zie ik nog niet zo snel gebeuren zonder de inleg van een partner.
Ik schold ook tegen m’n ouders ;). Iedereen zo’n beetje wel waar ik goed bevriend mee was. Alleen toen kreeg je nog eens een tik te verwerken wat tegenwoordig absoluut niet meer in de tijdsgeest past.

Wat betreft het huis daar maak je direct een grote misvatting: je kunt een huis kopen maar niet van ‘enig kaliber’. Daar gaat het niet om. Feit is: je kunt een huis kopen!

Ik heb jaren in Duitsland, de VS en daarna pas in NL gewoond maar de maatschappij was hier al veel individualistischer dan elders. Dat trekt zich door in allerlei lagen, opvattingen etc etc.

Zeker zijn sommige zaken (bewust) met een roze bril bekeken. Maar ik heb vergelijkingsmateriaal uit Duitsland en de VS en dan zeg ik: zo slecht is het hier niet!
"van onze generatie (geboren ‘85)"

Hemeltjelief... Niets wat een mens zich zo oud kan laten voelen als iemand van in de dertig die zich aanstelt als de oudere generatie die als een echte Seneca klaagt over de jeugd van tegenwoordig.
Opvoeding tegenwoordig is ronduit slecht(over het algemeen).
Ik zie veel mensen die klagen als hun kind huilt als die geen ijsje mag, maar als ze hun kind goed opgevoed hadden, zouden ze dat probleem niet hebben.
Je moet gewoon duidelijk zijn tegen een kind over wat wel/niet mag, en ook uitleggen wat de consequenties zijn als ze niet luisteren. Veel mensen doen dit niet of te laat, en daar zullen zij EN hun kind de rest van hun leven last van hebben. Natuurlijk is dat niet alles maar het zou al veel helpen, en de meeste mensen zijn er gewoon te lui voor.
Anoniem: 420148 @PdeBie18 mei 2018 23:33
In dat eerste plaatje verdiende de lerares waarschijnlijk de helft van een leraar voor hetzelfde werk. Goeie ouwe tijd? ;)
Facebook had een tijdje terug ook aangegeven dat passieve deelname hier ook een bijdrage aan kan geven, dit heb ik gelukkig zelf eerder ontdekt dan facebook en was voor mij ook reden genoeg om facebook een aantal jaar geleden de deur te wijzen.

Sindsdien voel ik me een stuk beter maar wel behoorlijk 'disconnected', mensen begrijpen het ook veelal niet.

bron

[Reactie gewijzigd door joon op 22 juli 2024 21:56]

Exact. Jongeren krijgen een tamelijk verknipt wereldbeeld als we/ze niet uitkijken... En de gevolgen worden inderdaad steeds meer duidelijk. Psychische problemen, depressies, gedragsproblematiek...

Waat ik me afvraag: dat nu meer jongeren zélf zeggen verslaafd te zijn. Is dat:
  • ongunstig (meer verslaafden)
  • gunstig (meer jongeren die het probleem zelf onderkennen en er dus mogelijk iets aan kunnen doen)
  • of al het bovenstaande
?

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 22 juli 2024 21:56]

Wat voor mij een enorm probleem was op social media? Dat je je partner gaat checken. Wat heeft hij/zij geliked? Waarom is hij/zij ineens vrienden met die person? Waarom heeft hij/zij dit naar die persoon geschreven? En dat begint allemaal met een simpel dingetje dat op je tijdlijn verschijnt, en je nieuwsgierig maakt.

Ja, dit zegt meer over mij dan over mijn partner of iemand anders (dus laat de minnetjes maar komen). En op een gegeven moment wordt het gewoon ziekelijk dat je social media gaat gebruiken om een ander in de gaten te houden. En hier kun je enorm depressief van worden. Ik ben er ook niet trots op. Ik was pas in 2016 begonnen met Facebook/Instagram etc. om toch maar eens te kijken waar het over gaat, maar binnen twee jaar ben ik hier helemaal gestopt, en deze drang ben ik nu (bijna) helemaal kwijt.

Ook werd ik helemaal gek van de oninteressante dingen die mensen delen (je hebt de grap al 100 keer gezien/ik wil niet weten wat je eet/het maakt me niet uit dat je nu op het vliegveld zit). Ik geef echt de voorkeur aan een echt gesprek in levende lijve, en horen hoe je het op vakantie hebt gehad, in plaats van die emotieloze en zielloze woorden die in een statusmelding naar iedereen gestuurd wordt.

[Reactie gewijzigd door 110124 op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 85014 @11012417 mei 2018 12:18
Ja, dit zegt meer over mij dan over mijn partner of iemand anders (dus laat de minnetjes maar komen). En op een gegeven moment wordt het gewoon ziekelijk dat je social media gaat gebruiken om een ander in de gaten te houden. En hier kun je enorm depressief van worden.
Nog veel erger is dat dit ziekelijk gedrag ook je partner ziek maakt. Want die partner moet nu constant bezorgd zijn over alles wat hij/zij doet. Want jij kijkt constant mee.

Wederzijds vertrouwen is omgekeerd evenredig aan wederzijds wantrouwen, én omgekeerd. Ze gaan hand in hand.

Social media werkte voor U blijkbaar het wederzijdse wantrouwen in de hand. Daarmee is het wederzijdse vertrouwen heel waarschijnlijk ook vertrokken.
Het kan nog erger RTVNoord: Stadjer mishandelde vriendin om like op Facebook

[Reactie gewijzigd door Cobalt op 22 juli 2024 21:56]

Natuurlijk heb je helemaal gelijk over het wederzijds vertrouwen!

Maar vind je nou niet dat social media het een stuk toegankelijker (en persoonlijker!) maakt om aandacht te geven aan andere personen?

Het is ook niet per se wantrouwen, vreemdgaan zie ik niet gebeuren, maar eerder dat je partner veel aandacht geeft aan anderen. En dat wordt een stuk makkelijker gemaakt door deze platformen. En laten we het dan maar niet hebben over de suggesties hebben met wie je vrienden moet worden.

Ja, jaloezie van mijn kant misschien. En we hebben allemaal verrschillende waarden en normen. Maar het zal vast geen onbekend probleem zijn in de social media, helemaal niet voor jongeren (helaas val ik niet meer onder deze categorie), dus misschien dat mijn reactie hier wat meer aan toevoegd...
Anoniem: 85014 @11012417 mei 2018 13:19
Maar vind je nou niet dat social media het een stuk toegankelijker (en persoonlijker!) maakt om aandacht te geven aan andere personen?
Nee, eigenlijk niet. Ik heb een paar jaar geleden (best al lang geleden eigenlijk) alle social media accounts afgesloten. Sindsdien heb ik véél betere contacten met mijn vriendenkring en maakte ik ook nieuwe vrienden die ik bijna uitsluitend in real live ontmoet.

Die ontmoetingen zijn allemaal veel beter dan zou ik ze uitgesteld hebben omdat we het allemaal wel op Facebook zouden bespreken.

Zelfs de contacten met mijn ouders zijn beter. Mijn moeder zegt al heel snel: "ach kom, ik kom wel naar jouw thuis om dit of dat te brengen of komen halen. Want jij zit niet zoals je andere broers op Facebook he?". "Neen mama", zeg ik dan. En dan komt zij naar mij thuis en babbelen we over hoe ik toch wat te dik aan het worden ben nu ik minder gestresseerd ben en zitten we buiten in het zonnetje van een goed glas wijn samen te genieten.

Met Facebook had ik ons mama toen niet naar mij thuis kunnen lokken.

Dus netto gezien is het een verbetering om geen social media account te hebben. Dat ze maar naar mij thuis komen allemaal. Of ik naar hen.

ps. De ouders komen ook dichterbij waar ik nu woon, wonen, binnenkort. Dus dan kunnen ze met de fiets afkomen, en ik naar hen omgekeerd ook. Ze vonden het een mooie streek waar ik woon, toen ze altijd naar mij moesten komen om me te spreken. En dus besloten ze te verhuizen.
Ik denk dat je daar de kern raakt. Juist doordat je met een grotere groep deelt worden sociale media al snel window-dressing, iedereen probeert zich zo goed mogelijk voor te doen en leuke dingen te laten zien. Dit wordt erg versterkt door de likes, wat een meetlat wordt om die waardering af te meten. Onbewust willen we allemaal waardering van mensen, daarom kun je gemakkelijk verslaafd raken aan het zoeken naar likes.

Door deze verslaving worden sociale media voor veel mensen een sociale dwang. Zeker in de pubertijd als de meeste jongeren er toch vrij wanjopig bij willen horen wordt constante bevestiging een must. Elkaar bestoken met berichtjes is een schreeuw om aandacht en bevestiging. En waar leidt dat toe? Dat mensen onzekerder worden.

De tijd die mensen er aan besteden is zo groot dat die ten koste gaat van de veel waardevollere sociale contacten. Mensen ontmoeten en omarmen is toch heel iets anders dan bellen en mensen spreken is toch weer persoonlijker dan berichten sturen. Je ziet dit ook aan het buurtleven, jongeren doen daar nauwelijks nog aan mee. De voortuintjes worden geplaveid met stenen en een bloembak erop want voor een tuin heeft men geen tijd meer. Maar wel zijn jongeren gemiddelde vier uur per dag kwijt aan hun mobiel. Ik zie taferelen waarbij mensen elkaar buiten op het platsoen ontmoeten waarbij ieder naar zijn telefoon loopt te staren. Af en toe worden er een paar woorden uitgewisseld, dan gaat de blik weer naar de telefoon. Zombie-gedrag.

Sowieso strijden wij als consument een up-hill-battle tegen steeds geaffineerdere manieren om ons te verleiden. Die baseren zich op uitgekiende psychologische technieken waar wij niet bewust van en voorbereid op zijn. Daarom is ook overgewicht een groter probleem aan het worden. Je kan de mensen daar zelf wel de schuld van geven, maar wij zijn nu eenmaal door evolutie en omgeving voorgeprogrammeerd om voorspelbaar te reageren als er op de juist knoppen wordt gedrukt. Het maakt de samenleving cynischer, waar mensen dan weer uit proberen te vluchten in fantasiewerelden.

Zo een fantasie is ook dat je sociale problemen met nog een app en nog meer technologie kan oplossen. Een toekomst waarin je bejaarden en eenzame mensen een robot geeft om tegen te praten? Ik geloof niet dat wij dit maatschappelijk gaan oplossen met ons huidige systeem dat erg gericht is op snelle winst. Ik denk wel bewuste individuen zich er aan kunnen onttrekken samen met gelijkdenkenden tot gezondere meer bevredigende leefsituatie kunnen komen.

Ik denk dat je er goed aan doet jonge kinderen zoveel mogelijk ervan weg te houden? Juist in de jonge jaren worden patronen gevormd waar je levenslang aan vast zit. Dat zie je ook met eten, ouderen hebben geen moeite om hun eetlust te bedwingen, en laten zich gewoon door honger leiden. Maar als je babies suiker in de voeding geeft, creeer je een levenslange hang naar zoetigheid. Niet voort niets doopt McDonalds zijn frietjes in suikerwater.

We laten kinderen geen normale sociale ontwikkeling meer doormaken. We zitten de hersenen van hele jonge kinderen al zwaar te overprikkelen. Gevolg is dat dat ze later voortdurend die prikkels moeten zoeken om niet verveeld te raken. Die prikkels krijgen ze met name door visuele input. Daarom zijn ze vastgeklonken aan hun mobiel.

Om een idee te geven hoe grondig de situatie is veranderd. Mijn oma vertelde dat ze vroeger niet alleen babies maar ook kinderen van twaalf nog een middagslaapje gaven. Rust was belangrijk in de ontwikkeling. Zo is het in de natuur, de bomen die het snelst groeien, vallen ook het snelst om. De drang naar steeds hogere productie vergt niet alleen het uitertste van de technologie maar ook van de mens. Om een idee te geven, in het Romeinse Rijk werken de mensen vier uur per dag en ze hadden 180 feestdagen om alle goden te vereren.

Onze samenleving is doorgeslagen in zijn winstbejag. Het was terecht toen er nog productietekorten waren, maar sinds de consumptie niet meer toereikend is om de productie bij te houden zijn we allerlei oneigenlijke dingen gaan doen. Zo hebben we de levensduur van producten opzettelijk verkort om er meer van te kunnen verkopen. En we zijn de mens gaan aanzetten tot overconsumtie. Hoe bereik je overconsumptie? Door mensen verslaafd te maken. Zo simpel is het. Niet voor niets is de hoogste waardering voor een product. Dit is zo geweldig/leuk/heerlijk/vet/ziek, het is gewoon verslavend! Inderdaad het is ziek.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 85014 @Elefant17 mei 2018 16:55
Het is een hele lange reactie van je. Maar ze staat boordevol wijze opmerkingen. Ik stel voor dat je dit ergens op een mooie webpagina neerzet. Want hier zal het na verloop van tijd vergeten worden.

Je hebt in ieder geval begrepen wat ik bedoelde. Toen ik vele jaren geleden al mijn social media accounts dichtdeed was dat vooral omdat ik wilde ontsnappen aan het window-dressen in mijn sociale omgeving. Ik eiste m.a.w. dat anderen, als ze met mij sociaal zouden omgaan, dit niet zouden doen a.d.h.v. window-dressen (Facebooken). Maar dus wel zoals ze altijd al met me deden toen ik werd opgevoed (me er toe aan te zetten hun emoties in te schatten, daar mee om te gaan, me daarop aan te passen, en zo verder. De moeilijke manier dus).

Misschien kwam dat doordat er vermoedelijk een lichte vorm van autisme in me zit, waardoor ik heel slecht tegen verandering in een sociale omgeving kan. Sociale omgang was zo al moeilijk genoeg om te leren. Als 'ze' dat ook nog eens heel snel (de jaren waarin Facebook de samenleving veranderde zijn op minder dan twee handen te tellen) gingen veranderen, ging dat tegen mijn machine in. Dus al heel snel vond ik die Facebook wereld gewoon nep, leeg en gevoelloos. En dus eigenlijk een afspiegeling van uitsluitend de slechte kanten van sociaal gedrag bij mensen: opscheppen, anderen laten nadenken, oppervlakkigheid uit emotioneel gemak, en zo verder.

Ik heb eigenlijk nooit goed sociaal gedrag waargenomen toen ik social media accounts had. Het was één grote show van opscheppers.

Daarom gingen bij mij die accounts weg en moesten mensen, als ze me wilden spreken, me maar IRL komen bezoeken. In het begin deden velen dat gewoon niet. Want je was maar ne rare als je geen Facebook had. Plus er zijn terroristen en je moet Facebook hebben want terroristen! (ja heb het echt meegemaakt dat iemand het niet hebben van een FB-account linkte aan haar angsten voor terroristen - sommige mensen zijn raar). De laatste jaren wel. Velen beginnen nu te begrijpen waarom ik toen die accounts dicht heb gedaan.
Ik gebruik alleen instagram(minder dan een kwartier per dag), en daarop volg Ik alleen artiesten, en een aantal familieleden. Ik probeer uiteindelijk mijn geld met muziek te kunnen verdienen en zo blijf ik een beetje bij met wat er gebeurt, en ik vind het wel leuk om soms te zien wat bijvoorbeeld mijn neef heeft gemaakt.
Natuurlijk zijn er veel mensen die het op een andere manier gebruiken, maar soms kan het wel leuk zijn. Het is ook veel de manier waarop je ermee omgaat/kan gaan.
Anoniem: 1070345 @11012417 mei 2018 12:25
Ik herken me heel erg in je reactie. Dit is ook de reden dat ik wil gaan stoppen / ga stoppen. De social media waar ik het meest 'gelukkig' van wordt is de één-op-één interactieve social media. Denk hierbij aan WhatsApp en Snapchat. Hier hoef je je niet druk te maken om likes, views en reacties. Het gaat vrijwel allemaal één-op-één. Tuurlijk heb je groepchats en Snapchat Stories, maar dat is toch heel anders. Berichten zijn naar jou persoonlijk gericht, en niet op een of andere Facebook-wall gekladderd.
Het is goed dat je zelf in zag hoe ongezond dat gedrag was, en ermee bent gestopt.
Ja precies dit wat boeit mij het wat pietje dagelijks doet, dat wil ik helemaal niet weten constant.
Het verschrikkelijk is nog dat zoveel via Facebook voorbeeld gaat, tot trouw uitnodigingen aan toe begrijp ik wel eens.

Of je hoort niet eens van een goeie vriend dat die gaat verhuizen, nee staat toch een foto op Facebook we hebben een huis gekocht.
Laatst hoorde ik wist je niet dat die samen een kindje kregen, ik nee was dus alleen een foto op Facebook de wereld gegooid en klaar.

Niks gesprekken meer bij elkaar op de koffie ofzo en vertellen, nee foto online gooien en doorgaan.
Dit dus, precies dit! En hierdoor raken mensen gedeprimeerd/ in een dip omdat ze zien dat het met anderen goed gaat / beter gaat. De buurman zit lekker in de zon op Aruba en jij zit lekker op je kantoor terwijl het stromend regent. Mensen zijn te nieuwsgierig naar wat een ander doet.
Precies daarom heb ik Snapchat enzo ook verwijderd, heb nog wel Facebook maar de app niet meer.
Dus ik kijk gerust ook dagen niet hierop.

Maar van Snapchat vooral kreeg er gewoon hoofdpijn ook van, dan kreeg je foto's inderdaad.

Die doet daar bakkie koffie
Die is daar aan eten
Die staat weer in de file en wil het effe melden

En weet ik het allemaal al lekker boeiend, ik heb het er af gegooid en voel mij weer veel prettiger.
Ik zit net in de generatie 25-35 die nog zonder social media is opgegroeid, maar waarbij er nog wel genoeg in mee gegaan zijn.
Ik kan het blijkbaar niet handelen het is mij allemaal te druk, ik heb een bak met rust en voel mij weer stuk lekkerder hier door.
Ik heb ook geen Facebook of instagram meer.
Alleen snapchat en Whatsapp. Zit er ook aan te denken om Snapchat te verwijderen.
Wat mij betreft is Whatsapp geen social media. Ik vind Whatsapp dan ook niet depressief werken.
Ik gebruik het gewoon voor communicatie met familie en vrienden, en dat zorgt bij mij juist voor meer persoonlijke gesprekken, die ik anders niet zou kunnen hebben.
WA Stories is wel echt social media.
Fair point, maar voor zover ik weet word dat niet echt gebruikt.
Het word inderdaad weinig gebruikt
Anoniem: 609631 @PH_ONE17 mei 2018 11:32
Ik heb zowieso social media nooit begrepen, mij interesseert het niet zo wat jantje of pietje doet, het is net als vakantiefoto's kijken vroeger bij een kennis; dat je dacht hoelang duurt dit nog, ik heb liever een goed verhaal van iemand die iets heeft meegemaakt.

Maar inderdaad de jeugd met name vrouwen is/zijn onzeker dus dan denken ze dat ze op social media moeten zitten en een perfect leven moeten laten zien, de eerste persoon die een social media account opent waarbij hij laat zien dat die in de goot/armoede ligt/leeft moet nog geboren worden.
de eerste persoon die een social media account opent waarbij hij laat zien dat die in de goot/armoede ligt/leeft moet nog geboren worden.
Nee hoor, dit gebeurt vrij veel al. Heb wel eens accounts gezien van jongeren uit oorlogsgebieden die letterlijk om hulp smeken bij het westen via social media.
Anoniem: 609631 @PdeBie17 mei 2018 18:11
sorry ik dacht even niet verder dan nederland, ik zag het als een westers probleem
Ik zie toch dat de mensen tot de 25-30 het gebruiken om hun negatieve emoties te uiten. Vooral vrouwen zijn erg goed in het onzeker overkomen door miljoenen selfies te posten en te laten zien hoe geweldig ze het wel niet hebben.

Vooral dat soort mensen zijn enorm onzeker en gebruiken sociale media om een soort muur van schijnzekerheid om zich heen te bouwen.

Als sociale media weg zou vallen, moet je dan eens opletten hoeveel zelfmoorden en deprisieve mensen er bij komen. Die groep is zeker weten gigantisch. Zolang mensen ze aandacht geven gaat het redelijk goed. Maar valt de groep weg, dan zit je snel in een put waar velen niet zomaar uitkomen.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 85014 @Luchtbakker17 mei 2018 12:16
Als sociale media weg zou vallen, moet je dan eens opletten hoeveel zelfmoorden en deprisieve mensen er bij komen. Die groep is zeker weten gigantisch
Even groot als het aantal zelfmoorden en depressieve mensen dat zou minderen? Want ik geloof eerder het tegendeel: dat sociale media voor meer depressie en meer zelfmoorden zorgt dan dat het dat wegneemt.

Het gedrag dat jij beschrijft is trouwens uitstellen van het probleem. De depressie blijft want de schijn verandert niet de fundamentele oorzaak van waarom die vrouwen zich slecht voelen. Door die schijn gaan ze zich niet beter voelen. Ze gaan zich enkel verder isoleren en verbergen achter die op social media opgeworpen muur van schijn.

M.a.w. wordt het probleem groter en de daad van zelfmoord op termijn waarschijnlijker.
Als ze eerst 10.000 volgers hebben en vervolgens nog maar 100 (because reasons) dan komen ze ook in een depressie terecht waarschijnlijk.
Het is sowieso een maatschappelijke ontwikkeling, een beetje zoals in de jaren 80, het ik, ik ,ik, alles met grote merken, alles bling etc. Waaro mdenk je dat de grote mensen nu allemaal twee banen hebben, hun kinderen allemaal in de BSO dumpen en persé 2/3/4x per jaar op vakantie moeten, wintervakantie/skiën, mei-vakantie en zomervakantie en/of herfstvakantie? Het hele menselijke gaat eruit en de interwebs versterkt het gevoel alleen maar. Ik ben al sinds 1993 online, nog uit het hacktic/xs4all/dds tijdperk, waarj e nog lekker in de Metro kon banjeren en ik heb het allemaal gezien, was zelf internetondernemer (1997-2002, lekker banners serveren op websites) in de dotcom hype en doe nu gewoon mijn ding, ik kijk amper op de social media (waar overigens GoT en dit ook een vorm van social media is), want ik vind het helemaal niet interessant wat anderen doen in hun hedonistische waas. Ik doe liever zinnige dingen, ontmoet echte mensen en ga echte gesprekken aan.

Kinderen/jongeren worden helemaal in in die tablet/smartphone gezogen. Ik heb zelf kids en die vinden het irritant als hun vriendjes alleen maar op hun smartphone zitten te appen enzo. Ze hebben er van mij nog geeneen, omdat dat gewoon niet nodig is, en als je er 1 tot je beschikking hebt, dan ga je maar beperkt ermee consumeren, maar veeel meer meer produceren. Kijk als je op IG/snap/musically/vine (oh die bestaat niet meer) ofsow zit, omdat je wilt leren hoe je content moet maken, dus als je alleen echte toppers volgt, ja dan prima. Als je die beautyvlogs volgt om een MUA te worden, top! maar niet hersenloos koetlife ofsow gaan lopen kijken. Ik heb ze ontmoet en denk man man man.....dit is echt triest...
Waaro mdenk je dat de grote mensen nu allemaal twee banen hebben, hun kinderen allemaal in de BSO dumpen en persé 2/3/4x per jaar op vakantie moeten, wintervakantie/skiën, mei-vakantie en zomervakantie en/of herfstvakantie?

Die vakanties zijn helemaal lang zo slecht nog niet...

Tegenwoordig wordt rijkdom wel geuit in dure wereld reizen, laten zien aan de buitenwereld waar men allemaal naar toe is gegaan.. Een tendens bij hipsters vooral.. (kopieer gedrag :P) Dure auto's en dikke huizen is een beetje geschiedenis nu..

Maar nogmaals, veel vakanties vind ik iig geen slechte zaak, maar om ermee te koop te lopen is weer wat anders...

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 21:56]

Laten we het toch eens met z`n alleen A-sociale media noemen, want het werkt het hele sociale tegen. Het creëert meer afstand tussen mensen in het echie, mensen worden steeds schuwer om op een nieuw iemand af te lopen en aan te spreken.

Op het nieuws hoorde ik zelfs een stuk dat social media een positief effect had op jongeren. Dit doordat ze steeds schuwer werden en hierdoor op latere leeftijd sex zouden hebben.... Tja zo kun je natuurlijk alles positieveren..... Feit blijft dat mensen er minder sociaal door worden en meer op afstand blijven. Je bekijkt anderen meer vanuit een box dan vanuit het echte leven. Je bouwt zo steeds minder social skills op. En het blijft hoe je het ook bekijkt afstandelijk en anti sociaal.
Jouw rant is gewoon fact als je het mij vraagt.
Moet die verrotte (als in veel oude medewerkers) overheid van ons even goed onder ogen zien wat er gaande is in plekken wat ze (als in die zelfde overheid, specifiek de generatiekloof-dragende medewerkers ervan) niet interesseert, maar zoals je rant zegt een gigantische invloed heeft op de maatschappij. En uiteraard niet alleen Nederland.
Doordat er generaties zijn die niet met normale fysieke sociale interacties zijn opgegroeid en alleen op verplichte plekken onder de mensen komen (kinder opvang/school/werk en soms sport) zijn er generaties aan A sociale mensen bijgekomen met een referentie kader van een plofkip.

Overigens het erkennen van een verslaving is.de eerste stap om er vanaf te komen...

Echter als iedereen om je heen verslaafd is zal plofkip referentie kader niet zomaar verdwijnen... want spammen van sociale media FUD en Hoax is wat die junkies massaal doen en met onderbouwde argumenten hun ogen trachtten te openen is zinloos. Hun spanningsboog is korter dan plofkip die oog in oog met machinale mes hangt.
> en dat zij junkies zijn (van iets, ik denk sociale media wat hij bedoelt).

En dat is toch juist waar?
Is een account op Tweakers al niet een "social media account".

Het enige verschil tussen hier op Tweakers en een Facebook dat hier aannames en "onzin" meteen afgerekend zal worden en dat op Facebook (maar ook op linkedin) mensen die er nog minder van (willen) weten het gewoon als een waarheid slikken.

Verder is het geen rant maar een sarcastisch constatering als reactie op posting ervoor, dingen uit context halen en vervolgens op basis van eigen aanname analyseren en dat verkopen is juist dat geen waar ik een probleem mee heb + dat ik dagelijks whatsapp berichten en verbale meldingen mag ontvangen over e.a. hoax/fud die via social media (whatsapp en voornamelijk facebook) is verspreid en mensen voor waar aannamen en vinden dat ze het met mij moeten delen terwijl een plofkip zonder kop al kan begrijpen dat het onzin moet zijn.

Als je mensen erop wijst dat ze eens kritisch moeten zijn over wat ze zien/lezen en niet alles voor waar aan moeten nemen krijg je de wind van voren alsof sociale media enkel uit feiten en eerlijke mensen bestaat.... als je dan weer eens iets ontkracht hebt door met onderbouwde feiten te komen (originele nieuwsartikel, debunk van een gevestigde media bedrijf of academisch onderzoek/statistieken), willen ze dat niet aannemen.

In Amerika heb je mensen die INFOWARS.com serieuzer nemen dan CNN.... sterker nog er zijn mensen die CNN als fakenews beschouwen.... (gekleurd ja... voor doelgroep...).

Als je enige venster op de wereld sociale media is, dan ben je niet meer zelfredzaam indien dat venster dicht gaat.

Overigens vind ik Nederlands nieuws ook maar niets. NOS heeft al heel lang geen onderzoeksjournalistiek gedaan terwijl RTL Nieuws steeds meer met scoops komt... terwijl ook die reguliere nieuws uitzendingen gekleurd en oppervlakkig zijn.
Over de meeste zaken die je nu schreef ben ik het in ieder geval meer eens dat die andere reactie. Zelfs dat Tweakers kan bekeken worden als een soort van social media account.
Anoniem: 85014 17 mei 2018 12:07
Van de jongeren zegt 34 procent gebruik te maken van sociale media omdat ze anders bang zijn dingen te missen.
Een verslaving die angst opwekt is eigenlijk dus psychologisch kwalijker dan heroïne. Zulke paranoïde gedachten zijn daar minder uitgesproken. Gelukkig is verslaafd geraken aan LSD heel moeilijk. Want wanneer een deel van die 34 procent binnenkort volledig angstig gaan rondlopen als ze eventjes geen social media hebben, dan hebben we over een paar jaar zeer ernstige problemen kwa veiligheid in de samenleving. Angstige mensen doen rare bokkestoten.
In totaal zegt 22 procent van de jongeren onrustig te worden als een binnengekomen bericht niet meteen kan worden bekeken
De angst zorgt dus ook al voor onrust. De stap naar psychose is dan niet meer groot. En die van psychose naar voor anderen gevaarlijke handelingen ook niet.

M.a.w. zitten we met een probleem van epidemische omvang. Want het gaat hier over respectievelijk 34 en 22 procent van de jongeren.

Daar moeten er maar een paar procenten in psychose van gaan om zeer ernstige veiligheidsproblemen in de samenleving mee te maken.

En hoe ik bepaalde jongeren zie reageren wanneer ze heel eventjes maar hun smoel niet tegen het glas van hun smartphone kunnen plakken om naar Facebook te staren, vrees ik effectief voor psychoses en zware verslavingsverschijnselen.
Deze percentages zijn ten opzichte van 2015 gestegen.
Het wordt dus erger.
Dat geldt ook voor het deel dat zegt dat sociale media een negatieve invloed hebben op hun nachtrust.
Slechte nachtrust leidt tot stress. Stress leidt tot nog meer psychoses.
In 2015 zei 26 procent minder goed te slapen, terwijl dat in 2017 is gestegen naar 41 procent
Dus op 2 jaar tijd hebben bijna 20 procent meer jongeren ernstige problemen met slapen. Het verband tussen social media en die verslechterde nachtrust is daarom nog niet gemaakt. Maar dit duid toch op zeer ernstige gevolgen die zéker moeten onderzocht worden.

Ik zou er voor pleiten dat social media platformen verplicht worden om actief de verslaving van jongeren aan hun platform tegen te gaan. Bijvoorbeeld accounts te blokkeren na overschrijding van een zeker aantal uur per dag gebruik.

De cijfers die hier gepubliceerd worden zijn pure waanzin.
De veiligheidsproblemen als gevolg van deze verslaving lijken me een beetje uitvergroot in je betoog. Ik verwacht meer dit soort problemen:

- Concentratie problemen. Als je dag in dag uit honderden keren per dag gestoord wordt en werkelijk door een lawine van informatie heenploegt (niet echt opnemen, meer scannen) dan kan het niet anders dan dat de hersenen zich niet meer ontwikkelen om zich op lange, complexe zaken te richten die diepgang en tijd nodig hebben. Zelfs iets simpels als een boek lezen wordt dan bijna een onmogelijk taak. Maar ook huiswerk, en straks werk.

- Gebrek aan creativiteit en eigen identiteit. Beiden komen tot leven wanneer hersenen rust hebben. Juist dan komen goede ideeen bovendrijven. Maar rust en je vervelen bestaat niet meer, iedere seconde niets doen moet besteed worden aan deze verslaving.

- Ongeduld en extreem egoisme. Als je bestaan zich voornamelijk afspeelt in de digitale wereld, dan begint de enge karaktertrek zich te ontwikkelen dat alles wat je wil, je per direct kunt krijgen. En dat wordt een soort van minimum eis in de echte wereld.

- Gebrek aan social skills: heeft weinig uitleg nodig.
Ik ga grotendeels met je lijstje akkoord. Ongeduld en extreem egoïsme en gebrek aan social skills leidt nu wel tot halve en hele criminelen natuurlijk. Waardoor veiligheidsproblemen ook weer de kop op kunnen steken.

Ik ben vooral bang voor drank-, drugs- en medicatie misbruik om de symptonen van de toegenomen stress en angst te onderdrukken. Eventueel ook een toenemende verslaving aan slaappillen.

De samenleving leert immers zo goed als niets zo lang ze het probleem artificieel kunnen onderdrukken en/of er voor zichzelf mee wegkomen door het allemaal nog veel erger te maken. De goede oplossing (terug naar normale sociale omgang gaan) zal altijd als laatste uitgeprobeerd worden. Ik zie deze verslaving aan sociale media immers als een extreem zware verslaving. Afkicken zal er maar voor heel weinig mensen inzitten.
Je spuit nogal wat aannames met betrekking tot het jouw gelegde verband tussen social media, angst en psychoses. Je zaait alleen maar onrust hiermee. Bovendien is het feitelijk onjuist.
Anoniem: 85014 @g1de0n17 mei 2018 13:11
Ik maak die verbanden niet he. Er staat in het artikel toch duidelijk dat 34 procent van de jongeren gebruik maakt van sociale media omdat ze anders bang zijn dingen te missen. M.a.w. is die angst een (grote) drijfveer om social media te gebruiken, volgens wat er in het artikel staat.

Dan leg ik toch geen verbanden. Ik ga er natuurlijk van uit dat wat er beweerd wordt in het artikel ongeveer correct is. Dat wel ja.

Het verband tussen angst en psychose, en zéker in combinatie met slechte nachtrust (wat ook in het artikel staat), maak ik wel. Maar dat verband is in de psychologie zeer bekend. Daar zijn erg veel studies over.

Slechte nachtrust zorgt voor stress. Stress zorgt er voor dat angst slechter verwerkt wordt en langer duurt. Angst kan leiden tot angst voor angst. En angst voor angst is dé belangrijkste factor die leidt tot psychoses.

De stap is dus maar angst te krijgen om angstig te worden dat je iets gaat missen op social media. Dat is, zeker gecombineerd met een slechte nachtrust, helemaal geen grote stap van angstig te zijn dat je iets gaat missen.

Nachtrust is werkelijk super belangrijk om met angsten en tegenslagen om te gaan. Beiden staan blijkbaar onder druk bij jongeren als gevolg van hun social media gebruik (hoewel ik niet meteen terugvond dat die slechte nachtrust een gevolg is van social media gebruik. Maar die aanname maakte ik expliciet ook niet he).
Met alle respect, je zit er echt faliekant naast. Angst voor angst is de grootste factor die leidt tot psychoses? Opnieuw, een gevaarlijke uitspraak en feitelijk onjuist. Er bestaan verschillende clusters van problematiek in het spectrum van de menselijke psyche. Depressie, angst, psychotische stoornissen, enz. Vaak bestaan ze naast elkaar, maar er is altijd één hoofdprobleem/ klacht. Zo'n cluster is afgelijnd. Angst voor angst bestaat voornamelijk in angst- en paniekstoornissen, die in de basis los staan van het psychotische cluster.

Psychotische stoornissen zijn grotendeels erfelijk bepaald en kunnen worden mede veroorzaakt door externe factoren, zoals drugsgebruik (marijuana bv). Alsjeblieft, als je nogal stellig informatie wilt delen, doe het dan met beleid en met feiten. Lukraak verbanden leggen en daarmee aannames poneren wordt niemand wijzer van.
Ik zou er voor pleiten dat social media platformen verplicht worden om actief de verslaving van jongeren aan hun platform tegen te gaan. Bijvoorbeeld accounts te blokkeren na overschrijding van een zeker aantal uur per dag gebruik.
Neen. Het is de gebruikers hun fout laat hun het oplossen, daarvoor moet je een bedrijf niet gaan bestraffen... Dat lost niks op want de gebruikers blijven met behoeftes zitten en gaan dan gewoon nog meer verschillende sociale media apps gaan gebruiken. Het is niet aan bedrijven om kinderen op te voeden, die verplichting ligt bij de ouders.
De bedrijven zijn hier zeker ook schuldig aan. Social media bedrijven hebben er juist baat bij dat mensen verslaafd zijn. En waarschijnlijk hebben ze hier d.m.v. A/B testen ook nog eens voor geoptimaliseerd. Zij verdienen aan, en zijn daarmee ook schuldig, en zullen hier dus ook iets aan moeten doen.
Heb je ooit goed op een bierflesje gekeken? Daar staan heel duidelijke indicatoren die je erop wijzen dat je geen alcohol onder de 18 mag, dat het onverstandig is om te drinken bij zwangerschap, en dat je alcohol met mate moet drinken.

Bij medicatie heb je hetzelfde, bijsluiters waar al deze informatie op staat. En verslavende middelen kun je over het algemeen al niet verkrijgen zonder recept.

Bij social media is er niets hiervan het geval.

Edit: Persoonlijke verantwoordelijkheid is een goed idee. Maar veel mensen hebben daar toch wat hulp bij nodig. De problematiek hierom los je niet op door te zeggen 'los het zelf op' tegen iedereen. Zo gaan we niet om met alcoholverslavingen, zo gaan we niet om met andere drugsverslaafden, en zo horen we niet om te gaan met verslavingen omtrent social media.

[Reactie gewijzigd door kokx op 22 juli 2024 21:56]

Genoeg medicatie die verslavend is die zonder voorschrift gehaald kan worden.
En sure, er zijn limitaties, maar als jij naar de winkel gaat en 50 kratten bier gaat halen gaat niemand je tegenhouden. Je wederhelft misschien, maar dat is iets anders.
Edit: Persoonlijke verantwoordelijkheid is een goed idee. Maar veel mensen hebben daar toch wat hulp bij nodig. De problematiek hierom los je niet op door te zeggen 'los het zelf op' tegen iedereen. Zo gaan we niet om met alcoholverslavingen, zo gaan we niet om met andere drugsverslaafden, en zo horen we niet om te gaan met verslavingen omtrent social media.
En deel van persoonlijke verantwoordelijkheid is hulp zoeken als je die nodig hebt. En voor het gemak schuif ik daar toch wat medeleven voor je familie en vrienden onder, dus als je iemand kent met een probleem bied je die hulp aan of in erge gevallen een interventie.
Absoluut geen reden om hier de bedrijven die (in deze specifieke context) niks mis doen. Vind je hen niet leuk (ik heb er een hekel aan iig) pak ze dan op iets wat ze effectief verkeerd gedaan hebben, en niet omdat mensen een probleem met zichzelf hebben.

Als dit zo voort gaan leven we allemaal in een nannystate waar je niets meer mag of kan. Ben je iemand met problemen? Zoek hulp. Ken je iemand met problemen die er zelf niets aan kan/wil doen, bied hulp. Veel beter dan maar lopen zeiken dat de overheid iets moet verbieden of aan banden moet leggen. Daar help je overigens jezelf of die andere persoon een pak meer mee dan gewoon de mogelijkheid te ontnemen, want vroeg of laat vinden die iets anders zonder ook maar een bal van geleerd te hebben.
En sure, er zijn limitaties, maar als jij naar de winkel gaat en 50 kratten bier gaat halen gaat niemand je tegenhouden. Je wederhelft misschien, maar dat is iets anders.

En deel van persoonlijke verantwoordelijkheid is hulp zoeken als je die nodig hebt.
Het bezit van 50 kratten bier is dan ook op geen enkele manier een probleem (mits je balkon sterk genoeg is). Als je het alleen opdrinkt in je eigen huis is er ook geen probleem. Pas als je het verkeer in gaat of op een andere manier mensen confronteert met je gedrag grijpen we in.

Het is dan namelijk geen kwestie van persoonlijke verantwoordelijkheid meer maar een probleem voor de hele maatschappij.


Persoonlijke verantwoordelijkheid en verslaving is sowieso een lastig. Het hele punt van verslaving is nu net dat het sterker is dan je eigen wil. Dat is als tegen een drenkeling roepen dat hij maar moet leren zwemmen. Helemaal waar maar geen echte oplossing voor het probleem.
Niet iedereen heeft een sociaal vangnet dat kan helpen bij dergelijke problematiek.

(Waarmee ik nog niet zeg dat de staat zich met iedere verslaafde moet gaan bemoeien).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 21:56]

Het gebruik van sociale media is dan ook geen probleem. Tenzij je het doet als je in het verkeer gaat. Of op een andere manier mensen confronteert met je gedrag. Maar daar ga je die bierhandelaar of brouwerij (in dit geval het sociale media platform) niet mee lastig vallen. Je pakt de mensen aan met het probleemgedrag. Dat is dan ook mijn punt.

[Reactie gewijzigd door Nha op 22 juli 2024 21:56]

Maar hoe krijg je die 50 kratten bier van de supermarkt naar huis?


Het is niet echt relevant voor het voorbeeld he.... :)

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 21:56]

Maar hoe krijg je die 50 kratten bier van de supermarkt naar huis?
*hips* moeilijk. Ik.. stuiter heel de, *hik*, tijd heel de tijd.. de gracht in. Probeer nochtans. Beeuu
Social media bedrijven maken je juist verslaafd, zat psychologen die daar aan het werk zijn om "jouw ervaring" te verbeteren.

Dit is niks anders dan wetenschappers in dienst bij tabakproducenten.

Er gaat nog een tijd komen dat mensen straks bedrijven zoals Google en Facebook gaan aanklagen omdat ze zich suf hebben gekocht.omdat ze alleen maar gerichte reclame kregen aangeboden. (in de VS dan he).
De reden die meesten aanhalen is de angst om dingen te missen. Daar hebben die wetenschappers en psychologen maar weinig mee te maken dat ligt bij die mensen zelf. Die angst ging er net zo goed zijn als je timeline op de oude manier werkte bv. Of wanneer ads niet op je voorkeuren gebaseerd waren.
Natuurlijk wil je je product/dienst aantrekkelijk maken. Niks mis mee.
Mensen willen niks missen, dus jij denkt dat Facebook je tijdlijn niet manipuleert zodat je je ook zo voelt?
Het probleemgedrag was er allang voor er aan de timeline gesleuteld werd. Mensen en hun gedrag zijn het probleem, niet de timeline. Stop met vingers wijzen waar het niet hoort, het is irritant en zo geraken we nergens.
Anoniem: 85014 @Nha17 mei 2018 13:05
Maar volksgezondheid is wel de verantwoordelijkheid van de overheid en samenleving. Niet bedrijven.

M.a.w. moeten de overheid/samenleving wettelijke verplichtingen aan bedrijven stellen opdat die bedrijven de volksgezondheid niet zouden schaden. Dat is toch zo hier in de EU. Hoe dat elders ter wereld gaat, dat is het probleem van elders ter wereld.
Het zijn de gebruikers die zichzelf en anderen schade aanrichten. De bedrijven bieden enkel een platform aan en proberen er zoveel mogelijk aan te verdienen. Kan je hun niet kwalijk nemen.
Anoniem: 85014 @Nha17 mei 2018 13:23
Nee maar dus de overheid kan die bedrijven wel verplichten bepaalde regels te volgen.

Zo kan de overheid perfect stellen dat jongeren onder de 18 maar maximaal zoveel uur gebruik mogen maken van een social media account. En kan de overheid perfect stellen dat bv. een Facebook het account (tijdelijk) moet dicht doen wanneer het aantal uur per dag overschreden wordt.

Je kan bv. over alcohol of sigaretten ook zeggen dat bedrijven toch enkel maar een product aanbieden? Kan je hun toch niet kwalijk nemen dat er mensen zijn die hun lever eruit zuipen en hun longen kapot paffen?

Nee. Maar er zijn wel regels die de fabrikanten en verkopers van die producten moeten volgen. Opgelegd door de overheid. Dat kan dus perfect.
Regels die op zich niet helpen, en wat de overheid vooral wil is dat je er meer voor betaald. Als het echt om de gezondheid ging dan hadden ze zouden ze niet zo hard tegen het vapen zijn. Maar neen, dat zou minder verslaafden opleveren en dus minder inkomsten! Dus ook maar keihard aan banden leggen want... want... nee, dat heeft helemaal niks met gezondheid te maken maar met eigen kassa.
Daarnaast pak je daarmee het probleemgedrag niet aan, in sommige gevallen (drugs bv) proberen ze de mogelijkheid te ontnemen (en keihard falen) of je keihard uitmelken. Gewaarwording, educatie, en begeleiding zijn veel beter. Maar dat is veel werk en kost geld. Lekker niet doen dus.
Gebruik van sociale media proberen te verminderen door de platformen limitaties op te leggen zal enkel er toe leiden dat die bedrijven veel geld verliezen en dat moeten vervangen door andere inkomsten, en dat de gebruikers gewoon meer verschillende platformen gaan gebruiken. Of denkt iemand werkelijk als je maar 5 posts op FB kan maken dat ze niet plots naar een ander gaan overstappen om aan hun verslaving te voldoen?
Anoniem: 85014 @Nha17 mei 2018 14:54
Het is al meermaals aangetoond dat ook vapen ongezond is.

Dat jij zoiets niet gelooft is niet het probleem van de wetenschap of de overheid, maar wel jouw probleem.
Er is ook niemand met gezond verstand die zegt dat het gezond is. Wat deze mensen wel zeggen is dat het minder schadelijk is en dat je dus beter vaped dan rookt. En dat is ook zo, wetenschappelijk bewezen. Hou dezelfde restricties ivm leeftijd als het roken. Maar huidige maatregelen maken het erger dan roken waardoor velen gewoon blijven roken. Wat dus schadelijker is. En dus is gezondheid niet van belang voor de overheden die zo'n regels in stand houden.
Leuk dat je het probeert om te draaien, maar zo werkt het dus niet.

(De meeste dampers willen ook niet dat niet-rokers beginnen met dampen, maar als iemand dan toch wil roken of dampen hebben ze liever dat ze dampen, vanwege het minder schadelijk zijn. Met de huidige regels in bepaalde plaatsen van de wereld, waaronder de EU, mag een 16 jarige niet dampen, maar wel roken, wat dus schadelijker is)

[Reactie gewijzigd door Nha op 22 juli 2024 21:56]

Anoniem: 85014 @Nha17 mei 2018 15:14
Wij niet dampers willen gewoon niet dat jullie wel dampers beginnen te dampen daar waar je nu niet mag roken. En onze overheden moeten gewoon op lijsten en maatregels nemen a.d.h.v. wat de waarheid is: dat dampen ongezond is.

Dat roken ongezonder is dan dampen neemt niet weg dat dampen ook ongezond is en er tegen dampen dus ook maatregels moeten getroffen worden om de volksgezondheid te beschermen.

ps. Volgens mij zijn de maatregels tegen roken er gekomen om niet-rokers en kinderen te beschermen. Die horen bij het ongezonde dampen dus ook van kracht te zijn.

ps. Ik vind als niet roker dat dampen en dampers niet minder storend zijn dan rokers. Dus ook dampen moet je niet in gesloten ruimtes gaan beginnen doen waar wij niet rokers aanwezig zijn. Doe dat dus maar ergens waar je niet stoort.
Als damper en ro ker, volledig mee akkoord. Maar ze moeten niet strenger zijn dan de regels voor het roken, wat nu wel het geval is.

Edit: wat je aangeeft is dan ook geen probleem met de dampers, maar met de assholes onder de dampers. Het probleem zijn de mensen, niet het dampen, want zij zijn diegene die denken "oh het is niet roken, hiermee kan ik dat regeltje dat ik hier niet mag roken omzeilen". Zo'n mensen heb je overal. Als ik bij mn ouders op bezoek ben ga ik ook gewoon buiten dampen zoals ik buiten rook. Zelfs niet gevraagd of er binnen mocht gedampt worden want ik ben niet zo'n opportunist.

[Reactie gewijzigd door Nha op 22 juli 2024 21:56]

Bij bijvoorbeeld een heroine verslaving is de verstrekker toch ook mede schuldig?
Ik ben zelf natuurlijk opgegroeid met sociale media. Dat begon vroeger met allerlei profielensites, zoals cu2. Maar ook het bekende 'chatten' op MSN, waarbij je in de avond jezelf aanmeldde, en de hele avond zat te chatten achter de PC. Daarna Skype, de opkomst van Hyves, FaceBook waar toen nog wat leuks te vinden was. De smartphone, WhattsApp. Instagram. SnapChat.

Ik merk dat ik minder en minder tijd besteed aan social media. De platformen worden per jaar oppervlakkiger, het verdienmodel is overduidelijk. Ergens vind ik Social Media een beetje zielig, het is tegenwoordig zien en gezien worden. Nee, mijn contacten zijn weer echt face to face, notificaties staan uit, en als je me snel wilt spreken dan geeft me maar een belletje. Ik ben welk klaar met die oppervlakkige data miners, en blij toe ;-)
Vroeger waren die social media dingetjes nog leuk. Kon je bs op posten, en van alles. Maar tegenwoordig kan je niet eens meer zeggen dat je van negerzoenen houdt of er zijn tal van doodsbedreigingen en je wordt gebanned.

En al die zielige moraalriddertjes op die social media, ik ben blij dat ik na hyves gestopt ben met al die meuk.
Wat wel aardig voor de telefoon werkt is Lock Me Out. Daarmee kun je voor een bepaalde tijd je telefoon ontoegankelijk maken. Zelfs met een restart kom je er niet in. Goed voor de nachtrust.

https://play.google.com/s...om.teqtic.lockmeout&hl=nl

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 22 juli 2024 21:56]

Weet iemand een oplossing?
  • Zelfdiscipline werkt nauwelijks
  • WhatsApp uit je leven halen is bijna onmogelijk
  • Accounts verwijderen?

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 22 juli 2024 21:56]

Het is maar net hoe onmogelijk je het jezelf maakt. Ik heb geen social media, geen whatsapp. Ik kan prima met mensen communiceren, bij blijven wat er met mensen om me heen gebeurd door gewoon ouderwets een gesprek aan te knopen, etc.

Mensen denken ergens in vast te zitten, maar als je eenmaal de stap zet dan valt het best mee. Je vrienden etc. moeten er even aan wennen dat als ze iets plannen dat ze jou even op een alternatieve manier contacteren. Als men dat niet (wilt) doen, zijn het dan wel vrienden die je wilt hebben? etc.

Ik houd tegenwoordig zo veel mogelijk mijn telefoon op stil en in mijn zak. Ik observeer de wereld weer om mij heen. Als ik ergens sta te wachten, kijk ik lekker om me heen. Het ervaren is realiseren waar je eigenlijk al die tijd mee bezig bent geweest, in elkaar gedoken achter dat schermpje, geïsoleerd van alles wat er om je heen gebeurd.
Ik dus ook heb een werk en privé mobiel en met beide, nu heb ik bijna 2 weken vakantie erop zitten.
Ik heb de werk mobiel gewoon in vliegmodus gegooid klaar, ik doe dan de it beheer op mijn werk met mobiele telefonie er ook bij.

Er kwam dus vlak voor mijn vakantie 1 aanwandelen die naar Indonesië op vakantie ging, hij mailde mij met goedkeuring van manager voor de wereld binden.
Wat hij ging op vakantie maar wou wel gewoon bereikbaar zijn voor het werk, en heb inderdaad nog mailtjes voorbij zien komen van hem(Wat voor vakantie heb je dan).

Mijn werk mobiel staat na het werk tot volgende werkdag op niet storen, kijk er niet na en gebruik hem niet.
Privé mobiel staat ook eigenlijk altijd wel op stil, want als geluid af gaat wordt ik al heel snel genitreerd door die geluidjes.
En als ik buiten ben kijk ik inderdaad lekker om mij heen, in de trein onderweg na het werk kijk ik lekker na buiten ook in plaats dat scherm.

WhatsApp heb ik dan wel maar goed daar bereik ik iedereen mee privé, kijk dan om de paar uur misschien eens op WhatsApp.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 21:56]

Er kwam dus vlak voor mijn vakantie 1 aanwandelen die naar Indonesië op vakantie ging, hij mailde mij met goedkeuring van manager voor de wereld binden.
Wat hij ging op vakantie maar wou wel gewoon bereikbaar zijn voor het werk, en heb inderdaad nog mailtjes voorbij zien komen van hem(Wat voor vakantie heb je dan).
Dat verschilt heel erg per persoon. Als ik op vakantie ben dan check ik ook mijn werk mail wel. Er zijn toch altijd wel momenten op vakantie dat je niet met vakantie-achtige dingen bezig bent, bijvoorbeeld dat je onderweg bent. Dat vind ik juist prettig, dan weet ik dat er geen heel drama op me ligt te wachten als ik terug kom. Of dat mensen de verkeerde beslissing nemen op basis van missende informatie die ik dan weer recht moet zetten.

Ik doe dit 's avonds ook vaak, ik heb eigenlijk altijd wel een werk mailscherm open als ik op de computer bezig ben. Maar onder werktijd doe ik ook wel eens wat prive, ga ik wel eens naar de winkel om iets op te halen enz. Ik vind die flexibiliteit juist heel prettig. Mijn werk is ook een hobby dus het voelt niet als een druk ofzo.

Mijn baan is in hetzelfde gebied (ik ben IT architect voor mobiel management (MDM) en Mac, en ook escalatiepunt voor grote support problemen hiermee). Ik werk voor een multinational maar we hebben in ons team geen on-call afspraken ofzo. Ik vind juist deze flexibiliteit erg prettig (on-call moeten zijn vind ik juist wel een druk). Nu zijn mensen juist blij als ik even de moeite neem om een probleem op te lossen.

Maar ik heb ook wel collega's die er voor kiezen om na werktijd alles uit te zetten, ook geen probleem. Bij ons zijn we heel flexibel. Het wordt ook erg gewaardeerd als we intern proactief reageren op problemen (bijvoorbeeld op Yammer, onze interne social media).

Maar mijn punt is dus: Het hoeft niet te betekenen dat je niet van je vakantie geniet als je af en toe een emailtje beantwoordt. Voor sommige mensen werkt dit gewoon anders.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 21:56]

Dat verschilt heel erg per persoon. Als ik op vakantie ben dan check ik ook mijn werk mail wel. Er zijn toch altijd wel momenten op vakantie dat je niet met vakantie-achtige dingen bezig bent, bijvoorbeeld dat je onderweg bent. Dat vind ik juist prettig, dan weet ik dat er geen heel drama op me ligt te wachten als ik terug kom. Of dat mensen de verkeerde beslissing nemen op basis van missende informatie die ik dan weer recht moet zetten.

Dat drama kunnen ze bij mij dus voor komen, door niet naar mij direct te mailen met hun probleem.
Ik werk voor een redelijk groot bedrijf met veel locaties, hierdoor hebben wij ook een centrale 1ste aanspreekpunt.
Zij nemen dus de 1ste vragen/problemen aan zover ze kunnen, en anders zetten ze het door na de betreffende locatie.

We zijn we op mijn locatie met ze 2en dus kunnen ze ook naar mijn collega, dat ze dan met regelmaat alleen mij mailen is niet mijn fout(wat ook eigenlijk niet hoort maar goed).
Dus als ik dinsdag een bak met mail mis met problemen of aanvragen nieuwe gebruikers(Waar niks mee gedaan is), is dat niet mijn fout vaak genoeg gemeld hoe dat in zijn werk gaat.
Er is gewoon een portal waar gebruikers ook alles kunnen aanvragen(Laptops etc), of poorten van usb open voor media dragers, tijdelijk admin rechten etc.

En als ze dan alleen mij gaan mailen met iets ja dan pech, dan wachten ze maar mijn out of office staat ook aan.
Er staat duidelijk waar ze moeten zijn voor hun vraag of probleem bij die helpdesk, en anders reageer ik wel weer wanneer ik terug ben.
Dat er dan managers zijn die dat niet snappen hebben ze pech, het zelfde is dat ze mij via Skype proberen te bellen, terwijl er rood vierkantje staat als status en tekst er naast in a meeting(En daarna chat bericht sturen waarom ik niet op neem).

Ik ben er dus ook klaar mee als ik na huis ga gaat de telefoon op niet storen, tot ik de volgende dag weer terug ben.
En nu met vakantie staat die dus gewoon uit.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 21:56]

Heb je niet de discipline om gewoon whatapp te hebben, maar om maar om het uur of om de 2/3 uur je apps te checken?
Ja hier ook. Notificaties staan hier uit. Ik krijg wel eens opmerkingen dat ik niet snel reageer, waarna ik standaard antwoord: 'is het belangrijk dan moet je me bellen'.

Zo simpel is het, en tegenwoordig krijg ik weer af en toe een belletje ;)
haha a precies ze hebben je nummer mensen zijn t eafhankelijk van whatsapp en denken dat dit soms de enige manier van communicatie is
Door de telefoon op stil te zetten en weg te leggen inmiddels wel. Ik gebruik enkel Whatsapp niet als communicatie middel. Omdat ik, net zoals velen met ons, opgegroeid ben met de opkomst van het internet en alle digitale middelen sneakte het er ergens in. Ik denk voor mensen als ik met ADHD/ADD achtige toestanden dat het extreme moeilijk is om je niet af te laten leiden door je telefoon en al die zaken. Vandaar de keuze om vrij hard in te grijpen. Nu heb ik het inderdaad voor elkaar om te kunnen kijken wanneer ik dat wil en het mij uit komt.
Ik zou beginnen met de notificaties van WhatsApp uit te zetten (of do not disturb op je telefoon aan) zodat je hem vanzelf minder vaak gaat checken.
haha heb al een jaar geen whatsapp, mensen kijken soms raar aan als ik het niet heb maar ik heb geen gezeur mee dat mensen mij niet kunnen bereiken heb nog steeds goed contact met mensen en zo en ze bellen wel als ze me echt nodig hebben.

ik vind jammer dat zoveel afhankelijk van online chat tools moet zijn, sommige mensen zijn vergeten dat je kunt bellen en smsen als er wat is en dit soms sneller/ beter werkt dan soms via internet. heb wel paar keer gehad dat mensen zeggen dat ze denken dat ze mij nu niet kunnen bereiken terwijl ze mijn nummer hebben en op fb
Anoniem: 457607 @Harm_H17 mei 2018 23:57
Whatsapp is lastiger te verwijderen, maar:

- Zet bij alle groepjes de notificaties uit
- Niet essentiele onzin groepjes: gewoon verlaten
- Bij groepsgesprekken die alleen maar onzin spuien: bekijk het maar reageer niet. Door te reageren houd je het in stand
De hele nieuwe en huidige generatie is al verziekt, ik zie al die kinderen alleen maar op een ipad etc...
De hele nieuwe en huidige generatie is al verziekt
En volgens mij wordt dat al 100en generaties geroepen :)

Het feit dat mensen (kinderen in dit geval) nu een ander vertier hebben wil niet zeggen dat ze verziekt zijn. Ieder kind heeft favoriet speelgoed/vertier en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.

Ik zie wel een probleem met te weinig lichaamsbeweging (buiten spelen, sporten, etc.) en motoriekontwikkeling (lego, etc), maar of ze nou op de bank/vloer hangen met een tablet of met een bijvoorbeeld een stripboek zie ik niet zo veel verschil in.
Anoniem: 85014 @lenwar17 mei 2018 14:11
En volgens mij wordt dat al 100en generaties geroepen :)
Alleen zitten we hier met een onderzoek van 2015 ten opzichte van 2017. Slechts twee jaar verschil. Dus geen generatieverschillen.

En toch schurken de cijfers omhoog: bijna 20 procent meer in 2017 t.o.v. 2015, van de jongeren, geeft aan een slechte nachtrust te hebben. De cijfers voor angst om iets te missen op sociale media schieten ook de lucht in, op zeer korte tijd.

Dit zijn verbazingwekkende socio psychologische veranderingen die verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Het gaat mij dus niet over het verschil in generaties. Dus niet over dat de ouders over de jongeren van nu zeggen dat ze allemaal dit of dat. Maar wel over het verschil tussen 2015 en 2017, onder de jongeren. Dat zijn nog steeds dezelfde jongeren dus. Die zijn aan het veranderen op schrikbarende wijze.

Vind je het normaal dat diezelfde jongeren nog met 20% minder waren 2 jaar geleden wat betreft een slechte nachtrust hebben?

Weetje hoeveel mensen meer er plots een slechte nachtrust hebben? En dat op slechts twee jaar? Dat zijn er honderdduizenden.
Alleen zitten we hier met een onderzoek van 2015 ten opzichte van 2017. Slechts twee jaar verschil. Dus geen generatieverschillen.
Ik doelde op de algemene opmerking dat de generaties zijn verziekt. Dat is iets dat altijd al geroepen wordt en is iets dat zeker niet in 2 jaar gebeurd onder 'onze' omstandigheden. (allicht dat vluchtelingen uit Syrië een ander beeld hebben hierover)

En ik zei helemaal niets over of ik FOMO of de verslaving aan Social Media (met als gevolg slechte nachtrust en nog meer veer ellende) normaal vind of niet (antwoord is volmondig "Nee" overigens :) ). Een verslaving is per definitie niet 'normaal' of zelfs rationeel te noemen. Als voorbeeld: Je kan een roker niet van het roken afhelpen met rationele argumenten als gezondheid, geld, milieu enz. want een verslaving is niet rationeel, het is een ziektebeeld.

De mensen die hier dus aan lijden moeten dus eigenlijk geholpen worden. Maar om nou te zeggen dat er twee generaties verziekt zijn door Social Media vind ik veel te ver gaan.
Anoniem: 85014 @lenwar17 mei 2018 14:29
Maar om nou te zeggen dat er twee generaties verziekt zijn door Social Media vind ik veel te ver gaan.
Gezien de cijfers (34 % van de jongeren heeft FOMO, bijna 20% meer dan 2015 heeft nachtrustproblemen, e.d.) begin ik toch te twijfelen aan of die uitspraak te sterk of te zacht uitgedrukt is.

Volgens mij zijn we effectief generaties psychologisch aan het (laten) verzieken, jazeker.
Mijn neefjes hebben allemaal een iPad en laatst merkte ik tijdens een familie weekend dat het enige wat ze écht interesseert is toch wel die iPad is. 'Gewoon' speelgoed is eventjes leuk, zo ook spelletjes enzovoort. Maar de echte aandachtstrekker is toch wel die iPad. Daar kunnen ze letterlijk uren aan vastgenageld zitten als er geen interventie komt vanuit de ouders oid.
ook zo lekker discussie punt, van welke leeftijd geef je dit soort apparatuur, regels/ afspraken over gebruik er van en zo en ouders die niet goed raad mee weten.
Opvoeding is een groot deel hierin. Hebben buurkinderen die maar zoveel tijd achter elkaar mogen en die spelen net zo graag of zelfs liever een bordspel met ons als voetballen in de tuin.

Mijn neefje speelt inderdaad graag op de ps4 FIFA. Maar gaat net zo graag zelf buiten aan de slag. Natuurlijk is een iPad leuk vermaak en kan ook zeer nuttig zijn.
Maar het ligt echt aan de ouder hoe vast de kinderen eraan zitten. Mijn nichtje pakt liever een boek.
Precies. Van die ouders die hun kind maar achter de iPad zitten (in het restaurant bijvoorbeeld) zodat het stil is... :X
Zat laatst nog een tafel achter mensen met kinderen. De jongen had 2 autootjes mee en hun dochter een kleurboek. Ze zaten heerlijk rustig te spelen aan tafel, dan eens naar buiten naar de speeltuin. Ja je hoorde ze, het zijn nu eenmaal kinderen maar de ouders waren zelf heel rustig en kinderen nemen dat voor een deel wel over( tenzij adhd etc). Ze amuseerden zich prima zonder Ipad/telefoon. En ze waren 4 en 7.

Nu Ik kijk zelf ook best veel op mijn GSM/Ipad. Maar verslaafd wil ik me niet noemen gezien ik ook graag met mijn neus in de boeken zit.
Anoniem: 767041 17 mei 2018 10:45
Vooral met dat Unlimited data word het erger ja... ik ben zelf 18, met unlimited data en ik verbruik veel en overal eigenlijk waar het kan en of niks te doen heb op dat moment open je weer een van de apps

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 767041 op 22 juli 2024 21:56]

heb ook unlimited data; social media gebruiker wordt er niet meer/minder van. maar sociale druk en 'fear of missing out' belangrijker zijn.

De leeftijdsgroep van jongeren onder de 18 jaar maakte geen deel uit van het onderzoek.
> denk dat we het resultaat wel kunnen invullen :+ :X
Laten we ook niet vergeten dat juist deze platformen zou gemaakt zijn dat je altijd ''beloond'' word als je terug komt. Er zitten genoeg verslavende factoren in social media, maar zo zijn ze ook gemaakt.
Yup. Social media is als een Skinner box gemaakt.
Ik hoorde gisteren ook het verschil met mij en mijn zusje, ik heb nu 500MB gebruikt in 17 dagen maar mijn zusje rast er per maand 5gb zo door heen.
Ik ben 30 en mijn zusje is 17 en inderdaad volop social media.
Het verbruik zegt niet zo veel over social media natuurlijk, dat laatste zinnetje wel :P

Ik ben 30 en verbruik ook meer dan 5GB per maand, gaat meer richting de 10GB zelfs, en dat terwijl ik facebook 1 keer per dag kijk en dat is thuis en op wifi :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 21:56]

ik ben bijna 54 en heb 20gb p/m, 5gb geef ik aan mij jongste van 23 en 2gb aan mijn vrouw. Zelf gebruik ik rond de 1gb en dit komt door aps updaten enzo. Voor mij op het werk en thuis heb ik maar een E of H+ of geen verbinding met KPN ipv 4g dus thuis zit ik op de wifi. KPN FON kom ik wel op maar heb ik helaas geen internet verbinding. Waarom weet ik steeds niet en daarom heb ik data aan staan.
Ja dat ik doe niet aan youtube of muziek luisteren, heb spotify al een jaar geleden ook opgezegd.
Zoals hier onder al eens gezegd heb ga ik met de fiets/trein na het werk, maar ook dan gebruik ik mijn telefoon niet.

Het is dat ik nog Pokemon go speel daar gaat de data heen, anders had ik zowat mijn data abbo wel kunnen opzeggen.
Dan gewoon bij simpel een data abbo van 250 of 500mb ofzo nemen, voor nog geen 5 euro per maand dacht ik.
Ze gaan dan naar generaties Pokemon die ik al veel minder leuk vind, generatie 4 wordt al minder en 5 en verder nog minder leuk.
Ik verstook mijn (onbeperkte) data voornamelijk aan muziek luisteren. Facebook is er al een tijdje uit en allerlei aanverwante zooi ook (want werkt niet meer zonder FB-login). Ik geloof niet dat ik daar veel aan gewonnen heb, qua dataverbruik. Maar goed, ik ben nooit heel enthousiast geweest met het klikken op video's van vage onbekenden of andere klikbait.
Ik moet wel zeggen: mijn 4G is (veel) sneller dan mijn wifi thuis. Ik kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst op mijn telefoon heb geactiveerd.
Muziek luisteren doe ik dus ook eigenlijk niet op de telefoon, terwijl ik zelfs nog met de trein ga na het werk.
Ik pak de fiets voor een paar min na het station zonder muziek, ik stap de trein in voor kwartiertje en kijk lekker na buiten dus zonder telefoon.

Dan wandel ik nog even 5 min van station na het werk, en dan leg ik de telefoon op bureau.
Ik zet wel de wifi aan maar gebruik hem amper, heb er geen tijd voor zowat veel te druk voor die ongein dan.
Ik gebruik alleen muziek voor bij het hardlopen 2 keer per week, alleen dan heb ik gewoon wat mixtape offline staan.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 21:56]

Kijk eens welke apps het meeste dataverbruik hebben op haar telefoon. Instagram (aangetoond als een van de meest schadelijke social media apps voor het brein) verbruikt ook heel veel.

[Reactie gewijzigd door bobberg op 22 juli 2024 21:56]

Ze gebruikt Instagram idd, Snapchat veel, youtube enzo ook wel denk ik, voor die 1ste 2 insta en snap hoef ik niet eens langs te gaan om te kijken dat weet ik zeker.
Anoniem: 767041 @Carlos0_017 mei 2018 10:53
het kan erger.. als jij contenu video's kijkt muziek luisterd etc haal je 5gb perdag minstens
Tuurlijk kan het erger maar ik vind 5Gb per maand al veel, thuis zit zij dan wel gewoon op de wifi.
Anoniem: 767041 @Carlos0_017 mei 2018 10:55
opzich is wifi dan niet eens meer nodig als je Unlimited heb
Maar dat heeft zij niet ;)
Ik heb zelf ook altijd dat ik eerst nog even een paar YouTube video's pak voordat ik naar bed ga, dan ben je toch gauw al weer een paar uur verder na middernacht. Ik heb zelf dat ik eerder ver boven de gebruikelijke 8 uur per dag slaap en nu kan ik van geluk spreken als ik de 6 haal.

Is het een verslaving?, dat zal wel per persoon verschillen maar ik heb altijd het gevoel als ik mijn YouTube lijst niet ben langs geweest dat mijn dag incompleet is.

Edit: nu ik dit lees weet ik ook waarom ik zoveel energie dranken drink op het werk.

[Reactie gewijzigd door mooksmook op 22 juli 2024 21:56]

YouTube in bed is zo slecht. Ik ga al op een punt naar bed dat ik 5-6 uur slaap heb, maar dan moet ik toch nog even 1-2 YT filmpjes checken. Ga ik eerder naar bed dan kijk ik simpelweg meer filmpjes.

Ben nu ook van de 3 Redbulls per dag afgestapt naar hoogstens 1 per dag en krijg nu ook eerder zin om naar bed te gaan. Dus ik denk dat beide niet goed zijn voor je nachtrust ;)
niet alleen youtube hoor, uberhoud zijn de schermen slecht voor je naar bed gaat, het is zo dat de apparaten blauw licht afgeven wat invloed heeft top een stofje wat er voor zorgt dat je gaat slapen.

en het is oiok wel verleidelijk om dan ook nog andere zaken op de mobiel te doen als je toch in de handen hebt en voor je het weet is het een uur of 1
Nou ik gebruik wel altijd de nachtstand die al/het meeste? Blauw er uit haalt, maar ik ben hoe dan ook iemand die laat in de avond nooit moe is.

Als ik in de middag even op bed ga liggen slaap ik gelijk maar als ik om 10 uur s’avonds naar bed ga dan lig ik uren wakker.
Zou je niet gewoon helemaal stoppen met redbull? 1 per dag is al te veel.

O.a. Slecht voor je tanden, slecht voor je nachtrust en kan nog wel een hele reeks aan argumenten verzinnen.
Mwah blijf het op zijn tijd toch lekker vinden en er is wel meer slecht. Drink geen koffie of zo en het is ook niet mijn streven om zo oud mogelijk te worden.
Red bull niet goed voor je nachtrust? Goh! :+
Is het een verslaving?, dat zal wel per persoon verschillen maar ik heb altijd het gevoel als ik mijn YouTube lijst niet ben langs geweest dat mijn dag incompleet is.

Edit: nu ik dit lees weet ik ook waarom ik zoveel energie dranken drink op het werk.
Dat klinkt inderdaad als een verslaving, het onrustige gevoel dat je iets hebt gemist en je dag incompleet is.
In combinatie met een verslaving aan energiedrank lijkt me dit erg ongezond..
Ja dit is het de drang dat je wil blijven kijken, je dingen denkt te missen anders enzo.
Al zal ik mijn telefoon vergeten mis ik hem nog niet eens, en ik val nog rustig in slaap ook dan :P.
> ik heb altijd het gevoel als ik mijn YouTube lijst niet ben langs geweest dat mijn dag incompleet is
> Is het een verslaving?

Je hebt jezelf al antwoord gegeven.
Vele lijken wel Zombies, je kun bijv in het OV niet eens een gesprekje aangaan. Dat is dan nog niet in het verkeer, wat voor gevaar zorgt. ook al heb je maar 1 oordopje in, je hersenen zijn bezig met de muziek uit dat oortje. en je hoort minder snel een auto, of ziet minder snel een gevaarlijke verkeerssituatie. Met alle gevolgen van dien. Ik zie ook genoeg in de leeftijd tot +- 30j constant bezig in het wkc of buiten lopend. je sluit je zo af van alles om je heen en eigenlijk is dat asociaal gedrag.
Anoniem: 989849 @Hackus17 mei 2018 11:22
Ik vind het raar dat men met elkaar wil praten in OV vervoer.

Vroeger had niemand iets beters te doen en dan praat je met elkaar. Dat was toen normaal ja. Maar nu dankzij smartphones en internet kan jij doen wat jij wil. Waarom zou ik ff met een wildvreemde praten? Meestal zijn het oude of rare mensen die onzin praten.
Of mannen die vrouwen proberen te versieren op straat lol.

Ik loop liever door mijn mailtjes, of online shoppen, of nieuws lezen etc etc.

Of ben ik de asociale gek :)
Zeker met je eens. Ik vind de vergelijking met vroeger ook niet erg treffend.
https://www.google.nl/url...dvxs&ust=1526636522746889

Heb het achterliggende artikel ook gelezen. Dat mensen vervolgens de content in de krant met elkaar bespreken. Waarom zou ik dat niet kunnen met vrienden via Whatsapp? Waarom moet dat met vreemden? De kans dat je tegenwoordig langs iemand in de trein zit met dezelfde interesses lijkt me ook veel kleiner.
Daarnaast had ik vroegr, toen ik nog met de trein ging, ook geen enkele interesse om met vreemden te praten. Kijk liever even een film, serie of deed nog wat werk.
Lol, alsof mensen vroeger in een kring gingen zitten in de trein en de krant gingen bespreken die ze net gelezen hadden. Toen waren mensen juist veel minder sociaal, bijv. sociale status maakte veel meer uit. Directeurs praatten niet met medewerkers, managers hadden een aparte kantine enz. En dan had je ook nog eens de verzuiling met verschillende bevolkingsgroepen die langs elkaar heen leefden.

Toen ik in 1999 bij KPN begon heb ik ooit voor een project contact opgenomen met iemand van een team in Den Haag (nog in zo'n oud institutioneel kantoorgebouw met stille gangen en allemaal gesloten kantoortjes). Die wilde niet met mij praten totdat ik via mijn manager zijn manager om toestemming had gevraagd of we wel met elkaar konden praten :') Dat is tegenwoordig gelukkig ondenkbaar,

De krant in het OV was gewoon een sociaal isolatie middel net zoals nu de smartphone, walkman vroeger enz.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 21:56]

> Of ben ik de asociale gek

Ja, mensen zijn evolved om sociaal te zijn. Met een wildvreemde praten kan leuke verhalen / OV vriendschappen opleveren. Zeker wanneer je elke dag dezelfde route rijdt. Dan spreek je iemand dus regelmatig en dan krijg je een soort band. Nu hoeft dit natuurlijk niet verder dan het OV te gaan, maar soms maak je vrienden in de trein.

Alle vrienden / kennissen die je nu hebt waren ooit ook wildvreemde.
In het OV (op mijn route) sta je al met je neus bovenop elkaar. Dat is al niet bepaald prettig. Het is normaal dat je je dan een beetje afsluit ivm gebrek aan personal space. Ook ben ik persoonlijk 's morgens niet echt aanspreekbaar :)

Vroeger had je daar de krant voor (toen was er blijkbaar ook meer plek want dat zou nu niet meer kunnen), daarna de walkman, enz :)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 21:56]

Tuurlijk, vroeger las 3/4 de krant, dus was er ook niet heel veel verschil met nu, maar het is wel gezellig hoor in het OV.
Klopt je ziet ze zelfs in de trein en stations alleen maar schermpjes kijken, niet alleen smartphone maar tot dure laptops in de handen aan toe.
Dat ik denk Kom op doe dat ding effe weg man vooral die laptop, de kans al dat dit ding valt op station uit je handen is zo groot.

Ik zit ook dagelijks in de trein naar het werk zelfde route/tijd, en enige wat je ziet zijn nekjes naar beneden en de vingers bewegen op het scherm.
Mijn mobiel blijft gewoon in mijn broek zowel privé als werk, pak de werk pas weer als ik op het werk ben(Hij gaat dan ook pas van niet storen af).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 21:56]

het is uniek als je iemand ziet die niet met de mobiel/ tablet of zo bezig is en ook geen muziek luistert of zo
je ziet het weinig jah

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.